Dodaj do ulubionych

"Za dużo wielkich liter w temacie"

IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 22.02.06, 22:55
Ja bym proponowała, żeby to działało przy zakładaniu wątku, a nie
odpowiadaniu na post.

Skrin: img483.imageshack.us/img483/7914/beznazwy13aa.gif
Obserwuj wątek
    • ememzet Re: "Za dużo wielkich liter w temacie" 22.02.06, 23:17
      Gość portalu: T-800 napisał(a):

> Ja bym proponowała, żeby to działało przy zakładaniu wątku, a nie
      > odpowiadaniu na post.

Działa.
      • Gość: T-800 Re: "Za dużo wielkich liter w temacie" IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 22.02.06, 23:36
        Hm... W takim razie jak kolega pissed_worker założył ten wątek?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=37328674
        • ememzet Re: "Za dużo wielkich liter w temacie" 23.02.06, 00:01
          Znaczy nie działa. A powinno.
          • b.pascal Re: "Za dużo wielkich liter w temacie" 23.02.06, 03:07
            To niech zacznie działać, bo to super patent. Będzie trochę mniej roboty. ;)
        • genoveva Re: "Za dużo wielkich liter w temacie" 23.02.06, 00:08
          Może te szykany spotykają tylko zalogowanych ;) ale Ty też się nie logujesz...
          • Gość: T-800 Re: "Za dużo wielkich liter w temacie" IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.02.06, 08:50
            genoveva napisała:

> Może te szykany spotykają tylko zalogowanych ;)

Założyciel wątku też nie był zalogowany.
            • genoveva Re: "Za dużo wielkich liter w temacie" 23.02.06, 09:40
              No właśnie, nie był zalogowany, to mu się udało. Szykanuje się tylko
              zalogowanych ;) Wczoraj próbowałam się dopisać do topicu wersalikami na
              testowym i udało mi się dopiero po wylogowaniu.
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1&w=37256688&a=37334132
              • Gość: T-800 Re: "Za dużo wielkich liter w temacie" IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.02.06, 09:49
                A ja wczoraj wylogowany próbowałem dopisać się tu:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=37328674
                i zupa. ;-)

Te "zabezpieczenie" przed wielkimi literami działa chyba losowo. ;-)
                • genoveva Re: "Za dużo wielkich liter w temacie" 23.02.06, 10:31
                  A spróbuj się dopisać zalogowany, a potem niezalogowany, może trzeba ogłupić
                  system ;)
    • szprota hm 23.02.06, 00:20
      a po co w ogóle to uszczęśliwienie na siłę? zwłaszcza na prywatnych forach jest
      to kompletnie niepotrzebne...
      • jabbur Re: hm 23.02.06, 01:26
        Hmm...
        A znasz netykietę?
        • yavorius Jabburze drogi... 23.02.06, 08:11
          Na forach prywatnych można bluzgać, a nie można pisać dużymi literami, czy to
          nie jest nienormalne?
          • b.pascal Re: Jabburze drogi... 23.02.06, 08:21
            Ale to chyba dobrze, że przynajmniej jeden sposób łamania Netykiety jest
            wyeliminowany z automatu? Czy lepiej byłoby, gdyby można było zarówno bluzgać,
            jak i KRZYCZEĆ? ;)
            • Gość: poirytowany Drogi ciężkomyślący B.Pascalu IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.02.06, 11:14
              b.pascal napisał:

> Ale to chyba dobrze, że przynajmniej jeden sposób łamania Netykiety jest
              > wyeliminowany z automatu?

Zastanawiam się jaki automat wyeliminował Ci zdolność myślenia. Automatyczny
              cenzor nie jest obowiązkowym elementem forum prywatnego. Stąd i automat
              kontrolujący wielkość liter w temacie może być stanowić tylko opcję (dla forów
              prywatnych).

> Czy lepiej byłoby, gdyby można było zarówno bluzgać, jak i KRZYCZEĆ? ;)

Lepiej byłoby jak byś swego nochalka nie wciskał w to o czym i jak piszą ludzie
              na forach prywatnych. Szczególnie na forach ukrytych. Po prostu nic ci cenzorze
              do tego.
              • b.pascal Re: Drogi ciężkomyślący B.Pascalu 23.02.06, 13:29
                Gość portalu: poirytowany napisał(a):

> b.pascal napisał:
                >
                > > Ale to chyba dobrze, że przynajmniej jeden sposób łamania Netykiety jest
                > > wyeliminowany z automatu?
                >
                > Zastanawiam się jaki automat wyeliminował Ci zdolność myślenia. Automatyczny
                > cenzor nie jest obowiązkowym elementem forum prywatnego. Stąd i automat
                > kontrolujący wielkość liter w temacie może być stanowić tylko opcję (dla forów
                > prywatnych).

A ja spodziewam się raczej ruchu w drugą stronę, tj. cenzurowania bluzgów także
                na forach prywatnych. :)

> > Czy lepiej byłoby, gdyby można było zarówno bluzgać, jak i KRZYCZEĆ? ;)
                >
                > Lepiej byłoby jak byś swego nochalka nie wciskał w to o czym i jak piszą
                > ludzie na forach prywatnych. Szczególnie na forach ukrytych. Po prostu nic ci
                > cenzorze do tego.

Lepiej by bylo, gdybyś naparzył sobie melisy przed napisaniem kolejnego wpisu, a
                potem zmienił podpis na "spokojny". ;))
                A co do zawartości forów prywatnych, to mnie oczywiście nic do tego, co się tam
                pisze. Ale to nie Ty tutaj ustalasz zasady, tylko administracja portalu
                gazeta.pl. Jak chcesz mieć własne zasady, załóż sobie własny portal. Może będzie
                lepszy niż ten. Po co się tutaj irytować... ;))
                • Gość: poirytowany Re: Drogi ciężkomyślący B.Pascalu IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.02.06, 13:55
                  b.pascal napisał:

> A ja spodziewam się raczej ruchu w drugą stronę, tj. cenzurowania bluzgów
                  > także na forach prywatnych. :)

Załóż sobie własny portal i tam się spodziewaj tego typu ruchów.

> Lepiej by bylo, gdybyś naparzył sobie melisy przed napisaniem kolejnego
                  > wpisu, a potem zmienił podpis na "spokojny". ;))

To, że masz nerwowe drgawki czytając powyższy tekst, nie upoważnia Cię do
                  twierdzenia że ręce trzęsą się także temu kto Ci zwraca uwagę.

> A co do zawartości forów prywatnych, to mnie oczywiście nic do tego, co się
                  > tam pisze.

Powinni wypalić ci to na czole.

> Ale to nie Ty tutaj ustalasz zasady, tylko administracja portalu gazeta.pl.

W sumie, po tym jak płasko rozumujesz, dalszy ciąg wymiany zdań jest zbędny.
                  Szkoda tylko że taki ignorant decyduje w imieniu Agory o tym, które posty są a
                  które nie są regulaminowe.
                • szprota Re: Drogi ciężkomyślący B.Pascalu 23.02.06, 14:06
                  b.pascal napisał:
                  > A ja spodziewam się raczej ruchu w drugą stronę, tj. cenzurowania bluzgów
                  także na forach prywatnych. :)
                  chciałam zauważyć, że początkowo automat do ucinania słów uważanych powszechnie
                  za pięcioliterowe działał również na forach prywatnych. się mu po jakimś czasie
                  odwidziało. nie wykluczam, że dla odmiany wzięto pod uwagę opinię założycieli
                  prywatnych forów o bezużyteczności tegoż automatu.

PS wyjątek z netykiety dla b.pascala, skoro już tak czołobitnie przyklaskujemy
                  jedną ręką w mroku pomysłom na przestrzeganie tejże:
                  Odpowiadając na post, cytuj tylko potrzebne fragmenty, a resztę wycinaj.
                  :P
                • genoveva Re: Drogi ciężkomyślący B.Pascalu 23.02.06, 15:07
                  Drogi Pascalu, zaprawdę, powiadam Ci, wielką krzywdę wyrządzasz administracji,
                  potrafisz zniechęcić użytkowników nawet do niezłych rozwiązań. A miało być tak
                  pięknie ...
          • genoveva Re: Jabburze drogi... 23.02.06, 10:09
            yavorius napisał:

> Na forach prywatnych można bluzgać, a nie można pisać dużymi literami, czy to
            > nie jest nienormalne?

A mnie ten pomysł bardzo się podoba, mimo że wersalików nie używam. Zawsze mnie
            straszliwie wkurzało **wybiórcze** kasowanie wątków ze względu na wielkie
            litery, zwłaszcza kiedy temat był ciekawy, a użytkownicy wysilali się, żeby
            napisać sensowne odpowiedzi. Teraz jeden pretekst do kasowania mniej, a metoda
            wydaje mi się prawie bezbólowa. Uważam, że to krok w dobrym kierunku.
            • Gość: poirytowany Re: Jabburze drogi... IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.02.06, 11:17
              genoveva napisała:

> napisać sensowne odpowiedzi. Teraz jeden pretekst do kasowania mniej, a
              metoda
              > wydaje mi się prawie bezbólowa. Uważam, że to krok w dobrym kierunku.

Automat, mimo że wkurzający, zawsze wydaje się być obiektywny. Jednak na forach
              prywatnych zarówno charakter, tematykę i sposób prowadzenia dyskusji
              kontrolować może właściciel (lub wyznaczone przez niego osoby). Po co
              uszczęśliwiać wszystkich na siłę?
              • tebe Re: Jabburze drogi... 23.02.06, 11:26
                Zasadniczo tam nie ma właścicieli, tylko założyciele ;-)
                • Gość: poirytowany Re: Jabburze drogi... IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.02.06, 11:39
                  tebe napisał:

> Zasadniczo tam nie ma właścicieli, tylko założyciele ;-)

Zasadniczo masz rację. Ale niech mają możliwość pielęgnować swoje dzieło
                  (założenia) w sposób jak najbardziej dla nich odpowiedni. :) A ogólnie, pomysł
                  z automatem znacznie lepszy niż z późniejszym wycinaniem postów 'za wielkie
                  litery w temacie'.
                  • tebe Re: Jabburze drogi... 23.02.06, 17:43
                    To jest pomysł Twój i Jury ;-)
                    Skądinąd słuszny.
              • genoveva Re: Jabburze drogi... 23.02.06, 12:00
                Oczywiście, zgadzam się z Tobą, że byłoby miło, gdyby na prywatnych zostawiono
                możliwość wyboru, w ogóle uważam, że kasowanie postów ze względu na wielkie
                litery jest totalną bzdurą. Jednak jestem osobą praktyczną, szacuję zyski i
                straty. Fakty są takie, że posty pisane wersalikami są kasowane (albo i nie,
                zero powtarzalności), a co za tym idzie czasami przepadają ciekawe tematy oraz
                lekceważony jest wysiłek forumowiczów włożony w napisanie komentarza. Zdaję
                sobie również sprawę, że w tym wypadku administracja nie zmieni stanowiska i
                nie zezwoli na wielkie litery. Dlatego uważam, że lepszym rozwiązaniem jest
                blokada wersalików – to co chciało się napisać z Caps Lockiem zawsze można
                wyrazić za pomocą małych liter, natomiast skasowanie wątku, czy nawet wysłanie
                go na oślą, jest nieodwracalną stratą.
                • Gość: poirytowany Re: Jabburze drogi... IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.02.06, 12:07
                  genoveva napisała:

> Oczywiście, zgadzam się z Tobą, że byłoby miło, gdyby na prywatnych
                  > zostawiono możliwość wyboru, w ogóle uważam, że kasowanie postów ze względu
                  > na wielkie litery jest totalną bzdurą.

Są ku temu pewne przesłanki (nie za tym by usuwać, tylko by nie pisać wielkimi
                  literami), a usuwanie to wylewanie dziecka z kąpielą.
                  A o ile mi wiadomo, to zakres tematyczny forum prywatnego jak również sposób
                  prowadzenia dyskusji ustala jego założyciel (nie licząc skrajnych sytuacji,
                  gdzie treść łamie prawo - np. forum służy do wymiany materiałów dla pedofili
                  (ilów)). Ostatecznie, nie można założyć sobie forum prywatnego (nawet ukrytego)
                  dla ludzi z zaciętym CapsLockiem, a jest to jawna dyskryminacja.
                  • genoveva Re: Jabburze drogi... 23.02.06, 14:39

> genoveva napisała:
                    >
                    > > Oczywiście, zgadzam się z Tobą, że byłoby miło, gdyby na prywatnych
                    > > zostawiono możliwość wyboru, w ogóle uważam, że kasowanie postów ze wzglę
                    > du
                    > > na wielkie litery jest totalną bzdurą.
                    >
                    > Są ku temu pewne przesłanki (nie za tym by usuwać, tylko by nie pisać
                    wielkimi
                    > literami), a usuwanie to wylewanie dziecka z kąpielą.

I tu się z Tobą zgodzę, uważam, że nie należy nadużywać wielkich liter, nawet
                    zaryzykuję stwierdzenie, że nieładnie na kogoś wrzeszczeć :D, że kiepsko się
                    czyta nawet nie wspomnę ;), co nie oznacza, że takie posty powinny być
                    kasowane. I nie będą, jeśli / kiedy uda się wdrożyć opcję blokowania wielkich
                    liter.

> A o ile mi wiadomo, to zakres tematyczny forum prywatnego jak również sposób
                    > prowadzenia dyskusji ustala jego założyciel (nie licząc skrajnych sytuacji,
                    > gdzie treść łamie prawo - np. forum służy do wymiany materiałów dla pedofili
                    > (ilów)). Ostatecznie, nie można założyć sobie forum prywatnego (nawet
                    ukrytego)
                    >
                    > dla ludzi z zaciętym CapsLockiem, a jest to jawna dyskryminacja.

Jeżeli zaś chodzi o fora prywatne, cóż jest to pewien kompromis, na który
                    jestem gotowa przystać. Być może idea 'swobodnego pisania takimi literami, jak
                    mi się podoba' jest słuszna, jednak wszystkie przykłady uzasadniające
                    konieczność użycia wersalików, wydają mi zbyt wydumane, żeby gra była warta
                    świeczki. Oczywiście piszę tylko za siebie :)
                    • Gość: poirytowany Re: Jabburze drogi... IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.02.06, 15:10
                      > Jeżeli zaś chodzi o fora prywatne, cóż jest to pewien kompromis, na który
                      > jestem gotowa przystać. Być może idea 'swobodnego pisania takimi literami,
                      jak
                      > mi się podoba' jest słuszna, jednak wszystkie przykłady uzasadniające
                      > konieczność użycia wersalików, wydają mi zbyt wydumane, żeby gra była warta
                      > świeczki. Oczywiście piszę tylko za siebie :)

Genovevo, zauważ że wystarczy dać to jako opcję. Wtedy założyciel decyduje czy
                      automat ma działać czy nie. Rozwiązanie praktycznie idealne, nic na siłę -
                      korzysta ten kto chce.
                      • jureek Re: Jabburze drogi... 24.02.06, 10:42

> Genovevo, zauważ że wystarczy dać to jako opcję. Wtedy założyciel decyduje czy
                        > automat ma działać czy nie. Rozwiązanie praktycznie idealne, nic na siłę -
                        > korzysta ten kto chce.

Ty tolerancie i permisywisto :)
                        Jura
        • Gość: T-800 Re: hm IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.02.06, 08:52
          jabbur napisał:

> Hmm...
          > A znasz netykietę?

Netykieta, o ile mi wiadomo, nie zakazuje "krzyczeć". Chodzi jedynie o nie
          nadużywanie wielkich liter wtedy, kiedy nie jest to potrzebne.
        • Gość: poirytowany Re: hm IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.02.06, 11:08
          jabbur napisał:

> A znasz netykietę?

A znasz zasady którymi rządzą się fora prywatne? Są inne niż na ogólnych, stąd
          bardziej pasuje dać to prywatnym jako opcję.
          • jabbur Re: hm 23.02.06, 11:49
            Nie są inne. Przeczytaj pierwszy punkt regulaminu Forum Prywatnego
            • Gość: poirytowany Re: hm IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.02.06, 12:01
              > Nie są inne.

Działa tam automayczny cenzor? Jeśli nie, patrz regulamin i sposób postępowania
              z postami na forum ogólnym, bo coś się rozregulowało.

• szprota Re: hm 23.02.06, 12:19
          aż sobie popatrzyłam w netykietę, by sprawdzić, czy czegoś nie przegapiam :)
          jest, owszem, sugestia, by nie pisać wielkimi literami, bo to oznacza krzyk.
          jest to dla mnie zrozumiałe wobec posta, który ma na celu wyrazić tenże krzyk,
          zwłaszcza w sytuacji, gdy jest to bezzasadne.
          ale popraw mnie, jeśli się mylę: netykieta służy temu, by wszystkim nam z forum
          korzystało się łatwiej i przyjemniej. automat usuwający capsy to niestety
          proteza. jeśli moderator czy założyciel prywatnego forum nie panuje nad jego
          użytkownikami, żaden automat na to nie pomoże. i na odwrót, jeśli forum prywatne
          działa, istnieje kilka lat, wypracowało sobie formułę pisania, strukturę pewnych
          wątków, automat wprowadza tylko niepotrzebny chaos.
          no i pozostaje piękna sprzeczność pomiędzy niemożliwością wpisania więcej niż
          sześciu wielkich liter w temacie posta, a możliwością użycia wulgaryzmu. mnie
          nie przeszkadza, że można flugnąć na prywatnym forum, zawsze ma się ten przycisk
          usuń albo cenzuruj, ale jak to się ma do argumentu, że na forach prywatnych
          również obowiązuje netykieta?
    • aard Uszczęśliwianie "na siłę" nie działa 23.02.06, 12:53
      Owszem, nie należy bez potrzeby KRZYCZEĆ, ale owszem NIE WOLNO tego
      uniemożliwiać! Przypomnę Woltera (z pamięci): "Nie podzielam twoich poglądów,
      ale oddałbym zycie za to, żebyś mógł je głosić".

Idąc dalej tropem automatycznej blokady różnych funkcjonalnośći protokołu forum
      należałoby (co zresztą mi osobiście podobałoby się bardziej niż limit na capsy,
      ale to OT) z automatu uniemożliwić wstawianie np. więcej niż dwóch wykrzykników
      w ciągu, jak również ze spacjami (jedną lub więcej) między nimi. Tylko czy to
      naprawdę jest konieczne a zwłaszcza WSKAZANE, żeby MÓC SIĘ DOGADAĆ?
    • huann czy zawsze automatycznie należy uznawać 23.02.06, 13:28
      duże litery za krzyk?
      czy 2545 postów z tego wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10322&w=7025015

i 2444 posty z tego wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10322&w=13368939

a także znaczna część (powyżej 6 dużych liter w tytule!*) z tego wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10322&w=4664738

i jego kontynuacji tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10322&w=13363958

to krzyki?

a jak tytułować zgodnie z wypracowaną przez 2,5 roku tradycją posty w tym
      wątku?:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10322&w=9087512

*oraz gdzie w netykiecie jest napisane, że 6 dużych liter w tytule nie oznacza
      krzyku, a 7 już tak?
      bo chodzi o walkę z krzykiem wszakze, tak?
    • ememzet Re: "Za dużo wielkich liter w temacie" 23.02.06, 17:56
      OK. Na forach prywatnych blokada zostanie wyłączona :)
      • huann Re: "Za dużo wielkich liter w temacie" 24.02.06, 00:54
        hurra! :D :*
      • szprotaard Niniejszym RU wyraża swoją wdzięczność 24.02.06, 16:31
        Bardzo dziękujemy i pozdrawiamy,
        Szprotaard
      • zettrzy Re: "Za dużo wielkich liter w temacie" 25.02.06, 05:39
        no to bardzo rozsadnie
        capslockiem mozna sie poslugiwac w roznych celach, nie musi to byc odpowiednik
        krzyku, wczoraj np. chcialam zalozyc watek sarkastyczny i musialam wybrac na
        tytul #@$#%%$^ czy cos w tym stylu, bo oryginalny tytul, w caps, nie mogl przejsc

i nie naduzywajmy netykiety jako uniwersalnego tlumaczenia - wiemy z
        doswiadczenia ze moderacja na Gazecie dziala pi razy drzwi, automatyzacja
        wprowadzi tylko jeszcze wiekszy balagan
        • jureek Re: "Za dużo wielkich liter w temacie" 26.02.06, 15:33
          zettrzy napisała:

> i nie naduzywajmy netykiety jako uniwersalnego tlumaczenia - wiemy z
          > doswiadczenia ze moderacja na Gazecie dziala pi razy drzwi, automatyzacja
          > wprowadzi tylko jeszcze wiekszy balagan

Nie bardzo rozumiem. Jakiego bałaganu spodziewasz się z powodu automatyzacji?
          Że teraz już aesi nie będą mogli używać pretekstu w postaci wielkich liter do
          dyscyplinowania niepokornych użyszkodników?
          Jura
          • zamek Re: "Za dużo wielkich liter w temacie" 27.02.06, 00:07
            Jureeczku, ze swoją manią prześladowczą a propos tego, co to aesi robią tym
            biednym maluczkim, to się nadajesz na prawą rękę Wassermanna. Śmiesznyś i tyle ;)
      • yavorius Dziękujemy EmEmZetko ! :) /nt 27.02.06, 08:36
    • jureek Re: "Za dużo wielkich liter w temacie" 24.02.06, 10:52
      Mogę się tylko ucieszyć, że wprowadzono ten automat. Znika w ten sposób kolejny
      pretekst do usuwania postów i wątków przez adminów.
      To krok w dobrym kierunku i daje nadzieję, że może jednak kiedyś doczekam się
      już dawno obiecanej opcji "forum dla dorosłych" czyli opcji, gdzie dla chętnych
      pokazywane będą również wątki usunięte przez cenzurę i w wersji defoltowej
      niewidoczne.
      Jura
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka