Gość: intwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 01:28 Odkąd jest nowa "konsola" edycji notek, nie da się zrobić akapitów. Czy ktoś to naprawi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ols Re: Brak akapitów 30.05.09, 02:10 Na czym polega "nie da się"? Opisz dokładniej, co robisz, czego się spodziewasz a co dostajesz. BTW, przed chwilą bez problemu zrobiłem testowy wpis podzielony na akapity. Podaj adres bloga, którego dotyczy problem i przeglądarkę z której korzystasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intow Re: Brak akapitów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 12:10 www.intow.blox.pl, firofox, opera obie zaktualizowane. Może nie potrafie obsługiwać się tą konsolą, ale w poprzednich wpisach po prostu robiłem akapit spacją ( 5 razy przyciskając ją) i pojawiały się one w notkach. Teraz niestety to jest nie możliwe. Widzę,że można podzielić notkę,ale nie o to mi chodzi. Może to przez szablon? Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: Brak akapitów 30.05.09, 13:01 Poproszę o nowy wpis z wcięciami 5 spacjami, przy takich ustawieniach stylu czcionki, jaki poprzednio używałeś, w tej chili nie mamy jak sprawdzić co się zmieniło, bo oprócz wyśrodkowanego tekstu nie ma nic nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intow Re: Brak akapitów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 15:12 Dodane z takimi samymi parametrami jak poprzednie notki. Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: Brak akapitów 30.05.09, 18:34 A teraz spróbuj wpisać tekst, ale bez zmiany stylu czcionki (format, rodzaj i rozmiar czcionki domyślny). Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekb.1 Re: Brak akapitów 30.05.09, 16:37 Jest jeszcze inny problem - nowy edytor nie wyświetla spacji przy obrazkach. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekb.1 Re: Brak akapitów 31.05.09, 12:30 Podaję przykład: Muzyka z zaświatów Zła przepowiednia Są to dwa przykładowe opisy książek. Pierwszy utworzony przy pomocy starego edytora, drugi - nowego. Podczas ich tworzenia wykonano takie same czynności, więc powinny wyglądać jak robione za pomocą tego samego szablonu. Ale tak nie jest. W opisie "Muzyki..." przed informacjami: Tytuł, Rok wydania itd. znajdują się spacje. W nowszym opisie te spacje również zostały umieszczone w edytorze, tyle że nie są wyświetlane. Drugą różnicą są znajdujące się pod okładką linie hr. W nowszym opisie linia ta znajduje się wyżej napisu "Opis:" niż w starszym. Wiem, że są to różnice niewielkie i trudne do zauważenia. Ale nie po to od pół roku tworzę opisy przy pomocy jednego wzoru, żeby potem znów mieć ich dwa rodzaje. Dodam jeszcze jedną rzecz - wczoraj edytowałem jeden stary opis, aby dodać informację o recenzji. Dodałem tylko ten fragment i w opis ten zaczął wyglądać jak wcześniej pokazany do "Złej przepowiedni". Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Re: Brak akapitów 30.05.09, 21:51 chyba mam podobny problem na cosniecos.blox.pl. Mam nadzieję, że wytłumaczę w miarę jasno. Dzisiaj wpisując post wcisnęłam tab (niebieska strzałka), za pomocą której w moim szablonie (od Irytek) powinna pojawiać się kursywa i automatyczny znacznik z szablonu (blocquote), i tak było jeszcze w piątek. Dziś nie pojawiło się nic, poza wcięciem tekstu, i widziałam, że wciśnięcie taba nie wpłynęło na zmianę ścieżki pod oknem edytora. Ręcznie zmieniłam czcionkę na kursywę i dodałam listę wypunktowania, ale chciałabym mieć funkcję szablonu. Używam zaawansowanego edytora TinyMCE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intow Re: Brak akapitów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 22:57 Zrobione. Nadal bez zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Re: Brak akapitów 31.05.09, 10:21 autorka szablonu potwierdziła, że to przestał działać blocquote: help??? Powinna być taka ścieżka: p>div>blocquote, jest tylko ścieżka: p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intow Re: Brak akapitów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 11:34 Ale akapity to nie jest wina szablonu,bo sprawdzałem na szablonach tych pierwszych, podstawowych z blox.pl. Dla jasności: To był akapit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intow Re: Brak akapitów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 11:35 O,nawet tutaj nie działają ;] Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: Brak akapitów 31.05.09, 22:18 Dodamy przycisk blockquote jutro, czy rezultat będzie taki jak w starym edytorze trudno powiedzieć, bo produkuje teraz kod blockquote > p Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Re: Brak akapitów 01.06.09, 19:56 dobra, czekam, nawet gdyby w 1/2 działało, byłoby coś ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
kasica_k Czczionki 31.05.09, 17:09 Do tej pory zawsze ustawiałam w treści wpisów wielkość czcionki na "2". Teraz, żeby osiągnąć taką samą wielkość, jak poprzednio, muszę ustawić na "3". Gdy edytuję starszy wpis, pisany wielkością "2", czcionka maleje i muszę zamieniać wszędzie na "3" (a tam, gdzie wcześniej było "3", np. w śródtytułach - na "4") Tak miało być? Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: Czczionki 31.05.09, 17:17 Właściwie to nie ma sensu ustawiać wielkość czcionki z poziomu edytora - zdefiniuj odpowiedni rozmiar w CSS i możesz zapomnieć w ogóle o istnieniu ustawień wyglądu czcionek w edytorze. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Re: Czczionki 31.05.09, 17:41 czy mogę się dowiedzieć, co z tym blocquote...? Odpowiedz Link Zgłoś
kasica_k Re: Czczionki 31.05.09, 18:27 Kiedy ja lubię sobie zmieniać. Tylko nie lubię, jak ktoś zmienia za mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: Czczionki 31.05.09, 20:28 Zmiana edytora jest konieczna. Od kilku lat używalismy wersji TinyMCE, która już nie jest rozwijana. Wersja obecna jest cały czas poprawiana i udoskonalana, będzie działać z najnowszymi przeglądarkami, w przypadku starej wersji nie jest to takie pewne. Technologia idzie do przodu, nie możemy stać w miejscu. Kod produkowany przez poprzednią wersję nie był zgodny z obecnym standardem xhtml, niestety nie da rady ustawić edytora tak, żeby produkował kod wyglądający w każdym szablonie tak jak poprzednio, bo stare tagi html nie mają identycznych odpowiedników w obecnej wersji html. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intow Re: Czczionki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 20:54 Ale ciągle nie dostałem odpowiedzi na moje pytanie. Doczekam się? Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Re: Czczionki 31.05.09, 21:41 rozumiem, że nowa wersja się rożni od starej. czy istnieje możliwość jednak, że ten blocquote będzie kiedyś działał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intow Re: Czczionki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 19:44 Jak nie ma sensu,to po co jest w ogóle ten edytor? Nie wgłębiajmy się w filozofie, co ma sens,a co nie ma sensu,bo tu chodzi o edytor właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: Czczionki 31.05.09, 21:24 Edytor jest po to żeby formatować tekst. Ale formatować też trzeba wiedzieć jak. Ustawianie czcionki dla każdej notki z osobna jest mało sensowne, dlaczego? Właśnie się przekonałeś dlaczego. Gdyby styl tekstu notki był ustawiony w arkuszu css, mógłobyś przy pomocy jednej deklaracji zmienić czcionkę we wszystkich swoich wpisach, a zmiana edytora nie miałaby wpływu na wygląd notek. Użytkownik dostaje w swoje ręce edytor, a co z nim zrobi to już zależy tylko od użytkownika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intow Re: Czczionki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 23:34 O czym ty mówisz? Wszystkie notki mają od początku tę samą czcionkę,tylko wielkość była zmieniana,bo 9 jest raczej mała. Po drugie pytam o a-k-a-p-i-t-y,a-ka-pi-ty. ludzie,litości;] Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: Czczionki 01.06.09, 11:04 Dodałem testowy wpis z "akapitami" intow.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intow Re: Czczionki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 15:25 Widzałem. Więc skoro już ustaliliśmy,że się da,to możesz powiedzieć jak to zrobić? bo może faktycznie jestem ograniczony i ten edytor jest za trudny dla mnie. Będę wdzięczny za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: Czczionki 01.06.09, 18:52 Nie zmieniam ustawień czcionki (paragraf, styl i wielkość) - piszę używając domyślnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intow Re: akapity,czcionki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 19:27 Pięknie. Czyli mam zrezygnować z przejrzystości,którą zapewnia większa czcionka, estetyką, którą zapewnia styl czcionki i pisać w okienku edytora pozbawiając się jakiejkolwiek kontroli błędów? Nie podoba mi się to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intow Re: akapity,czcionki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 19:39 Poza tym zrobiłem tak jak mówisz. Efekty widoczne na stronie. (intow.blox.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: akapity,czcionki 01.06.09, 20:18 A wstawiłeś spacje na początku akapitu, bo nie widzę ich w kodzie strony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intow Re: akapity,czcionki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 21:45 Tak,wspisywałem. W Twoim wspisie widziałem w kodzie,że są i to jest dziwne. I co jeszcze. W tym testowym wpisie dodałem nową linijkę zaczynajacą się od spacji i wszystko wyrównało się do lewej. Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: akapity,czcionki 01.06.09, 22:33 Zależy od przeglądarki na której piszesz, dzieła pod IE, pod FF nie, zobaczymy czy nie da się coś z tym zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: akapity,czcionki 01.06.09, 22:57 A zanim coś wymyślimy, dodaj to: p { text-indent : 10px; } na koniec swojego arkusza css. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intow Re: akapity,czcionki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 23:43 Działa Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
torontos Re: Brak akapitów 01.06.09, 01:09 W którym miejscu CSSa dokładnie zmienia się rozmiar czcionki dla wszystkich notek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intow Re: Brak akapitów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 17:10 Faktycznie. Na IE wszystko śmiga, a na Operzy czy FF nie. Musiałem zainstalować tego potwora. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Blocquote 03.06.09, 20:59 uff, nowy przycisk zadziałał w nowym wpisie ok, tj. zadziałała reguła szablonu. nie mogę tylko poprawić starego, tj. nic się nie zmieniło, ale ten jeden wpis przeżyję. Odpowiedz Link Zgłoś