Dodaj do ulubionych

szukam architekta-projekt indywidualny domu

12.04.06, 22:54
Szukam namiaru na dobre biuro projektowe z Warszawy/okolic, w zasadzie to w
grę wchodzi cała centralna Polska. Do zrobienia projekt domu jednorodzinnego,
parterowego ale z poddaszem częściowo zaadaptowanym na gabinet, pow uzytkowa
ok 250 m.
Z góry dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: arch.1234 Re: szukam architekta-projekt indywidualny domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 23:41

Architektów może Pan szukać np. tu :
      www.architekci.pl/szukaj/szukaj.php
      Z cenami, zakresem, itd. może się Pan ( orientacyjnie ) zapoznać tu :
      izbaarchitektow.pl/pliki/reg-ha-t.pdf
      Z ewentualną umową np. tu :
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=37966452&a=38163046
      Najpierw jednak postąpić trzeba np. tak :
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=39784220&a=40176320
      + poczytać inne wątki np. na tym forum
      • Gość: bob Re: szukam architekta-projekt indywidualny domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 23:54
        Najlepsi architekci są z forum, nie ulega wątpliwości.
        • Gość: ex_katedra Re: szukam architekta-projekt indywidualny domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 09:34
          a tak chcieliśmy się zgłosić, ale teraz strach !!!!!!!
          a na www.architekci.pl przeciez nas nie znajdą
    • Gość: PROJEKT Projekt domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 09:18
      Witam.

Chętnie podejmę się wykonania takiego projektu.
      Proszę o kontakt: kkrusiewicz@poczta.onet.pl lub 0 501 082 022

Pozdrawiam
      Konrad Krusiewicz
    • mszczucki1 Re: szukam architekta-projekt indywidualny domu 13.04.06, 10:00
      Gwarantujemy pełne zaangażowanie w projekt i kompleksową obsługę.
      M&A PRACOWNIA PROJEKTOWA m-i-a@epf.pl tel. 602 821 038

www.architekci.pl/www/www_podglad.php?uj_id=2556
    • Gość: arch Re: szukam architekta-projekt indywidualny domu IP: *.aster.pl 13.04.06, 14:01
      Wykonujemy indywidualne projekty słuchając Inwestora.
      www.architech.pl
      Zapraszamy
    • dove282 Re: szukam architekta-projekt indywidualny domu 14.04.06, 11:02
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
      Arch.123 -utonęłam w tym spisie architektów, od wczoraj rozsyłam pytania a
      jestem dopiero przy "C" ;)
      Pozdrawiam
      • Gość: arch.1234 Re: szukam architekta-projekt indywidualny domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 13:46
        :-)
        Przepraszam za "Pana".

Ma Pani szczęście, w Waszawie jest o wiele więcej architektów niż gdzie
        indziej, ale wbrew pozorom nie jest ich aż tak wielu.
        Jako ciekawostkę może podam, że w PL tzw. "uprawnionych" arch. jest ok. 8 tyś (-
        w D np. ok. 100 tyś.).
        Bardzo niewielu z tych 8 tyś. ma jednocześnie upr. do kier.rob.bud. ( jest też
        czł.izby inż.bud.) - myślę, że nie więcej niż 5 % (!).

Nie bardzo zrozumiałem, że jest Pani dopiero przy "C" (?). Oferty cenowe arch.
        powinny obejmować A+B+C (...).

Proszę pamiętać, np.że :
        - oferty cenowe branżystów powinny być zbierane dopiero po zrobieniu koncepcji
        przez arch. O wiele łatwiej ( i zazwyczaj taniej ) jest wyceniać to, co jest
        konkretnie do zrobienia ( przez branżystów ), niż gdy nie wiadomo dokładnie co
        - specyfikacje powinny być robione z podziałem na różne rodzaje robót
        budowlanych ( a nie "jedne" dla całości ), np:
        a) rob.stanu surowego ( rob.ziemne, fundam., ściany, stropy,...itd.)
        b) roboty ciesielskie
        c) roboty dekarskie ( +opierzenia )
        d) stolarka okienna
        e) stolarka drzwiowa ( wew.lub zew. )
        f) tynki
        ... itd.,itd. ( jest tych rodz.rob.kilkanaście )

Bardzo ważne jest, aby arch.nie robił tylko projekt(ów), ale także był
        późniejszym kier.bud. ( lub co najmniej pełnił nadzór autorski ) i żeby to było
        wiadomo przed zawarciem umowy - to wpływa bardzo "dyscyplinująco" na wszelkiego
        rodzaju fanaberie projektowe, dobre przygot.proj.wyk., specyfikacji, itd.

Przed zawarciem umowy proszę też się ( grzecznie ;-)) zapytać na jaką kwotę
        jest ubezpieczony arch. (OC arch.) i jeżeli kwota ta jest zbyt mała, to proszę
        poprosić go, aby ubezpieczył się na większą ( odpowiednią Pani zdaniem )
        kwotę ;-). To też wpływa bardzo dyscyplinująco :-).
        Po otrzymaniu ofert zapewne sama Pani zobaczy, że niektóre są - delikatnie
        mówiąc - mało poważne (...)
        O tym, że najniższa oferta nie jest ofertą najlepszą myślę, że nie muszę Pani
        mówić.
        Znalezienie odpowiedniego architekta, to więcej niż połowa sukcesu .
        Oczywiście moim skromnym zdaniem .

Pozdrawiam i miłych świąt życzę .
        • Gość: :))))))))))))))) Re: szukam architekta-projekt indywidualny domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 14:00
          Panie 1234 czy jakoś tam:)

Jakby każdy inwestor miał Pana podejście to nie byłoby żadny "fanaberii"
          projektowych:) I wszystko byłoby nudne....GRATULUJE :)
          • Gość: arch.1234 Re: szukam architekta-projekt indywidualny domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 14:16
            Gość portalu: :))))))))))))))) napisał(a):
            I wszystko byłoby nudne....

Takie jest Pan(i) zdanie. - Moje jest inne.
            Normalny architekt powinien ponosić normalną odpowiedzialność za to, co robi.
            To chyba jest normalne (???)
            Zawsze tak było w historii, że inwestor zamawiał u architekta obiekt, a nie
            projekt. Zaczynając od piramid, kościołów,...itd.
            PRL ( i socjalistyczny podział pracy ) zmienił to, co było zawsze ( i jest )
            normalne tyle, że nie koniecznie ( jeszcze ) w PL .
            Proszę rozglądnąć się, jak jest w innych, "bardziej cywilizowanych" krajach ...
            i jak jest tam "nudno".
            • Gość: :))))))))))))))) Re: szukam architekta-projekt indywidualny domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 14:49
              Po pierwsze - nie uważam żeby Polska była jakimś wybitnie niecywilizowanym
              krajem na tle innych:)
              Po drugie - jak się robi architektoniczne fanaberie to nie oznacza, że nie
              bierze się odpowiedzialności za projekt.
              Po trzecie - według mnie architekt powinien robić projekt - kompletny, na
              podstawie którego da się wybudować obiekt - a inwestor tego od niego
              wymagac...obiekt robi wykonawca nie architekt i jego głowa jak zrobić to co
              architekt z inwestorem wymyślą:)
              Po czwarte - nie pisze się "rozglądnąć" lecz "rozejrzeć" (przynajmniej tu gdzie
              mieszkam).

:)))))))) pozdrawiam
              • Gość: arch.1234 Re: szukam architekta-projekt indywidualny domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 14:57
                Gość portalu: :))))))))))))))) napisał(a):
                (...)

Odp:
                (...)
                = Bez komentarza .
        • Gość: FOQS Re: szukam architekta-projekt indywidualny domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 11:01
          Drogi arch.1234: Rozumiem, ze jestes reprezentantem tych 5% architektow
          posiadajacych takze uprawnienia do kierowania robotami i chcialbys pelnic takze
          fuche kierownika budowy? Moim zdaniem, nie jest to w interesie inwestora, i tak
          jak laczenie funkcji kierownika budowy i inspektora budowy powinno byc
          zabronione. Poza tym, dzisiaj mamy do czynienia z wysok specjalizacja w kazdej
          dziedzinie: takze w budownictwie, wiec dobry projektant nie moze byc dobrym
          kierownikiem budowy i na odwrot bo wymaga to zbierania wieloletnich doswiaczen
          na roznych polach dzialalnosci. A wspominanie o wykonywaniu specyfikacji do
          projektu domu jednorodzinnego dowodzi tylko, ze nie bardzo wiesz o czym sam
          piszesz(dla wyjasnienia: specyfikacji technicznych wymagaj jedynie zamowienia
          publiczne).
          Mimo Twoich rad sie nie uleklam i oferuje swoja pomoc w sporzadzeniu projektu.
          Moj adres email: studiofoqs@poczta.tp.pl
          Pozdrawiam switecznie.
          • Gość: arch.1234 Re: szukam architekta-projekt indywidualny domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 11:42
            Gość portalu: FOQS napisał(a):
            (...)- takie tam, różne "banialuki".

Bzudry, jakie Pani wypisuje, świadczą jedynie o tym, że Pani pojęcie o sprawach
            elementarnych i podstawowych jest prawie żadne (...)
            Nie bardzo Pani wie, co jest cały proces inwestycyjny, w którym projektowanie
            jest jedynie jego częścią - jego pierwszym etapem (...) o co chodzi inwestorowi
            (...), jaki jest cel (...), itd.
            Tkwi Pani, ze swoim sposobem myślenia jeszcze głęboko w dawno zakończonej,
            minionej epoce. Socjalistyczny podział pracy dawno temu się już zakończył !

Normalny inwestor zamawia u normalnego architekta obiekt, a nie projekt !
            Proszę to sobie zapamiętać !
            Zawsze tak było ( i jest ) ... tyle, że nazwijmy to: "z wyjątkami".
            Także i będzie to normalne, powszechne, itd. w PL, ale ...

Skoro uważa Pani, że kierowanie budową to - jak to Pani określa -"fucha", to
            nic nie stoi na przeszkodzie, aby "douczyć się tego" trochę w praktyce, odbyć
            jedynie dodatkową roczną praktykę na budowie, zdać odpowiedni egzamin, zdobyć
            odpowiednie uprawnienia i zajmować się tymi "fuchami" także.
            Tak, jak na normalnego ( europejskiego ) architekta przystało (...)

Pani zdaniem "łączenie funkcji... powinno być nawet zabronione"? (...)
            "Genialny pomysł"...i żenujący zarazem - dobrze, że ( i na szczęście ) w tej
            sprawie nie ma Pani nic do powiedzenia (...)
            W każdym normalnym kraju, każdy normalny architekt, może nie tylko projektować,
            ale i kierować rob.bud. Mało tego, nie tylko może, ale jest to jego podstawowym
            obowiązkiem ( ="przeprowadzenie" całego procesu inwestycyjnego), a nie tylko
            jego części - czyli samego projektowania ( - Chyba, że inwestor sobie tego
            wyraźnie nie życzy ).
            Polska jest wyjątkiem, ( jeszcze zazwyczaj, chociaż...) ... ale nic nie stoi na
            przeszkodzie. - Wystarczy "liznąć trochę budowy", douczyć się tego, poznać "co
            to takiego" i ... już - j.w.!

Specyfikacje robót budowlanych są tak samo ważnym elementem, jak projekt
            wykonawczy ! Na ich podstawie zbiera się oferty firm wykonawczych, następuje
            wybór wykonawców, itd. Bez nich normalne przeprowadzenie budowy nie jest
            możliwe ( przy założonych na etapie koncepcji kosztach, itd.) obojętnie, czy
            jest to jedynie domek jednorodzinny, czy inny, dowolny obiekt !
            Nie będę się jednak na ten temat rozpisywał, bo szkoda mojego czasu.
            (...)
            Dodam tylko, że w normalnych krajach ( np. UE ) zamówienia publiczne obejmują
            cały proces inwestycyjny : projektowanie + przygot. inwestycyjne + nadzór
            realizacyjny ( kier.bud.)= wszystko.
            Nikt tam nie "wpada na pomysł", aby dzielić na "części" to co jest normalne w
            całości.
            Bo normalnego inwestora interesuje obiekt, a nie projekt ... i To u niego (
            architekta ) zamawia !

Oczywiście inwestor domku jednorodzinnego w PL może postępować, jak chce.
            W tym także "uprawiać partyzantkę budowlaną" z gotowcami, budową gospodarczą,
            nie wiadomo co, jak długo, za ile,...itd.
            Wolość Tomku w swoim domku.
            • Gość: FOQS Re: szukam architekta-projekt indywidualny domu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.06, 12:35
              do arch.1234
              Wyraziłam tylko swoje zdanie. Do wymiany poglądów przecież między innymi służy
              to forum, czyż nie? Proszę mnie nie atakować: ilość wykrzykników w Pana
              wypowiedzi oraz agresywne słowa "banialuki", "bzdury" o mojej wypowiedzi
              świadczą żle nie o mnie ale o Panu. I jeszcze jedno: nie tkwię w minionej
              epoce, bo zrobiłam studia, uzyskałam dyplom i uprawnienia już po przemianach,
              jakie miały miejsce w naszym kraju.
              Mimo wszystko pozostanę przy swoim zdaniu. Zwłaszcza, że chodziło mi właśnie o
              to, że jest wielu takich "ekspertów" od wszystkiego, którzy sądzą jak Pan,
              że "wystarczy liznąć trochę budowy" i można podejmować się jej prowadzenia. A
              efekty widać wszędzie wokół, wystarczy się rozejrzeć.
              • Gość: arch.1234 Re: szukam architekta-projekt indywidualny domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 13:23
                1. Nie zamierzałem, ani nie zamierzam Pani atakować !
                2. To Pani ( jako pierwsza ) w swoim pierwszym poście użyła sformułowań
                typu "fucha", "...dowodzi tylko, ze nie bardzo wiesz o czym sam
                piszesz"..., itd.
                To mnie trochę sprowokowało do podobnej w tonie wypowiedzi.
                Ani projektowanie, ani przygotowanie inwestycyjne, ani kierowanie budową nie
                jest żadną "fuchą". Wszytsko jest równie ważne... itd. Podobnie jest ze
                specyfikacjami, łączeniem funkcji, itd.
                3. O tym, że o pewnych sprawach Pani nie wie, mimo, "że niewiele ma Pani
                wspólnego z minioną epoką" wcale się nie dziwię. Zarówno uczelnie, jak i
                pracownie ( arch.), w których "zdobywała Pani szlify", itd. "tkwią ciągle w
                minionej epoce" ( = homo sovieticus, itd.) ... a nowi adepci tego zawodu nie
                mają zazwyczaj gdzie się uczyć tego, na czym rzeczywiście polega praca
                architekta ... i że to nie tylko projektowanie, ale cały proces inwestycyjny
                (...)itd.
                4. Oczywiście może Pani pozostać przy własnym zdaniu ( ja chyba też (?)).
                5. Napisała Pani: "... A efekty widać wszędzie wokół, wystarczy się
                rozejrzeć. "
                No właśnie ! Tylko, czy jest to potwierdzenie Pani, czy mojego "toku
                rozumowania" (?)
                Moim zdaniem jest to przede wszystkim efektem takiego, a nie innego sposobu
                postępowania ... tzw. Inwestorów, którzy sami nie wiedzą ( zazwyczaj ) oraz
                właśnie tego, że ... itd., ale to już inny ( i dłuższy ) temat.
                Pozdrawiam
    • milimoi Re: szukam architekta-projekt indywidualny domu 19.04.06, 18:24
      Witam, polecam z czystym sumieniem solidna i tania firme z Grodziska Maz. adres
      strony www.gruk.com.pl
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka