Dodaj do ulubionych

3 klasy polskich uniwersytetów...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 20:54
Klasa najniższa (czyli dno):
UO (Opole), UWM (Olsztyn), UKSW (Wawa), UZ (Zielona Góra), UKW (Bydgoszcz),
URz (Rzeszów), UB (Białystok), USz (Szczecin).

Klasa średnia (czyli ok):
UŚ (Katowice), UMCS (Lublin), UMK (Toruń), KUL (Lublin), UŁ (Łódź), UG
(Gdańsk).

Klasa najwyższa (czyli elita):
UW (Wawa), UJ (Kraków), UAM (Poznań), UWr (Wrocław).

Kolejnosc nie gra tutaj roli. Co o tej liście sądzicie? Z klasy najniższej
wyodrebnic by mozna jeszcze klase "totalne dno", ale moze niech tak juz
pozostanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: leche Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 20:58
      hej, a zrob cosik takiego dla polibud :P
    • elafan Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... 19.07.06, 21:01
      Ogólnie - trochę to odtwórcze - w sumie to taki ranking perspektyw podzielony na trzy grupy. No i niepodoba mi się używanie określeń typu "dno".
      Ponadto NIE MA SENSU tworzenia rankingów dla całych uniwersytetów! Każdy uniwersytet składa się z kilku - kilkunastu wydziałów, a te - wiadomo - są różne. Np. wrocławska chemia, biotechnologia i fizyka są wg rankingów na najwyższym poziomie w Polsce (chemia np. - drugie miejsce po UW - mówię o wydziałach uniwersyteckich), natomiast pedagogika i niektóre filologie są wg tych samych rankingów na bardzo niskim poziomie.
      • Gość: kapo Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 21:07
        uam i uwr to o kilka klas niżej niż UJ czy UW, nie wybijają się według mnie
        wyżej niż uniwersytet w toruniu czy lublinie . popatrz w bardziej profesjonalne
        rankingi
        • Gość: kapo Re: mó ranking, bardziej obiektywny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 21:15
          plebs: rzeszów, szczecin, olsztyn, opole, zielonagóra
          rzemiosło: UKSW, białystok
          szlachta: gdańsk, łódź, KUL, uniwersytet śłąski
          książęta: UMCS, gdańsk, wrocław
          królowie: UAM
          cesarze: UW, UJ
          • Gość: kapo Re: mó ranking, bardziej obiektywny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 21:16
            napisałem 2 razy gdańsk, to znaczy pewnie że prawda jest gdzieś w połowie :P
          • Gość: aniolek Re: mó ranking, bardziej obiektywny IP: *.telkonet.pl 19.07.06, 21:21
            A wg. mnie gdańsk jest lepszy niż UMCS. I... KUL też powinien być zdecydowanie wyżej. Poza tym wszystko ok :)
            • negativeburn Re: mó ranking, bardziej obiektywny 19.07.06, 21:22
              oj dzieci dzieci :) jeszcze was życie pokory nauczy
              • Gość: asd Re: mó ranking, bardziej obiektywny IP: 62.29.248.* 20.07.06, 14:27
                bo to niezależy od uczelni, a od człowieka
                największy debil nie wyjdzie na ludzi na uw, a zdolna osoba może wiele osiągnąć
                po takim uksw
                wynik matury to nie wszystko
          • Gość: 1 Re: mó ranking, bardziej obiektywny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 21:22
            taki ranking kompletnie jest bez sensu, porównywanie uniwersytetów, który lepszy
            a który gorszy jest niewykonalne w ten sposób. Porównać to można poszczególne
            wydziały i to tylko w poszczególnych kategoriach, dlatego takie całościowe
            rankingi są tylko obiektywną oceną kogoś tam. Osobiście to śmieszy mnie takie
            wywyższanie sie z powodu, że sie studiuje np na UJ- najlepszym uniwerku w kraju.
            • klymenystra Re: mó ranking, bardziej obiektywny 19.07.06, 23:43
              znasz kogos, kto sie wywyzsza?
              mi czasem az glupio, mowic, ze studiuje na UJ, bo od razu jestem obdarzana
              dziwnymi spojrzeniami. nu, ale dumna tez jestem.

a co do UZ- moj chlopak tam studiuje i z tego, co mowil, to pedagogike maja
              calkiem niezla. na reszcie sie nie znam, znam jedna dziewczyne z polonistyki i
              nie zaimponowala mi jej wiedza...
          • Gość: :)) Tak Krowa To Piękny Ptak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 23:10
            tylko tak moge podsumować powyższa wypowiedź.Pzdr.
        • elafan Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... 19.07.06, 21:23
          Tak jak napisałem - nie potrafię się wypowiedzieć na temat całego Uniwersytetu Jagiellońskiego, ani Warszawskiego. Ba, nawet na temat mojego uniwersytetu (UWr) nie mogę wypowiedzieć się kompleksowo - dlaczego? - otóż studiuję tylko chemię. Czy Ty studiujesz na wszystkich wydziałach na swoim uniwersytecie?
          Co do chemii UW => jest ewidentnie najlepsza w Polsce, natomiast jeżeli chodzi o chemię UJ-owską, wrocławska i poznańska bije ją na głowę.
          Poza tym o jakich poważniejszych rankingach mówisz? Może o tym:
          ed.sjtu.edu.cn/rank/2005/ARWU2005_401-500.htm
          To, że UJ i UW są w 4 setce, a UWr w 5 setce nie znaczy, że UJ i UW są rewelacyjnymi uniwersytetami i gdzie tam Wrocławiowi do Warszawy czy Krakowa...
          To świadczy tylko o tym, że polskie uniwerki mają się bardzo źle, a UW, UJ i UWr tylko trochę lepiej.
          • Gość: kapo Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 21:30
            oczywiście że nie studiuję na wszystkich wydziałach ;P tylko przedstawiłem swój
            stosunek do uniwersytetów bazując na wiedzy, doświadczeniu a kierując się
            prestiżem jaki we wmnie wzbudzają owe uniwersytety.
            może i na uwr lepiej pracują niż na UJ, tego do końca nie można być pewnym ale
            ten drugi znaczy u mnie o wiele więcej i zatrudniłbym raczej absolwenta UJ
            • elafan Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... 19.07.06, 21:43
              A to już Twój problem... Twoi hipotetyczni pracownicy, twoje hipotetyczne wybory, Twoje urojenia ;)

>przedstawiłem swój stosunek do uniwersytetów bazując na wiedzy, doświadczeniu

a jakaż to wiedza i jakie doświadczenie?

> może i na uwr lepiej pracują niż na UJ, tego do końca nie można być pewnym

Można - porównując liczbę publikacji w liczących się zagranicznych czasopismach, liczbę patentów

Ot chociażby: eksperymentalna fabryka biopaliw, mająca powstać we Wrocławiu (albo gdzieś na dolnym śląsku) dzięki odkryciom prof. Kołodzieja, dr-a Vogta; nowe materiały chroniące przed promieniowaniem (którymi interesuje się <nie pamiętam dokładnie> angielskie lub amerykańskie Ministerstwo Obrony); że o tak "specjalistycznych" jak odkrycie odwróconej porfiryny przez prof. Latosa-Grażyńskiego nie wspomnę...

Ale widzę, że rozmowa na poziomie merytorycznym jest z Tobą niemożliwa, więc dopóki nie podasz mi konkretów - nie ma sensu dalej dyskutować.
              • Gość: kapo Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 21:47
                taak UWR to ewenement na skalę całej PL ;)
                szkoda że takie opinię najczęściej padają tylko ze strony studentów tej
                uczelni..
                mówisz że jesteście tacy zajebi.ści z tej chemii. ok nieuku, tylko powiedz mi
                kto przy zdrowych zmysłach wybiera dziś takie dno jak chemia zamiast biotechno,
                medycyny itd?
                • Gość: YaBasta Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.nott.cable.ntl.com 19.07.06, 21:58
                  dziecko neostrady... prosze cie o udanie sie na forum onetu na pewno tak bedziesz czul sie bardziej swojsko. Nie masz pojecia o czym piszesz i piszesz byle zwrocic na siebie uwage. Strasznie duzo nowych sie pojawilo na tym forum. Matura w kieszeni caly swiat nalezy do ciebie jak widze?
                  • negativeburn Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... 19.07.06, 22:00
                    dokładnie ;]
                • elafan Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... 19.07.06, 21:58
                  Niech zgadnę - jesteś tegorocznym maturzystą, którego objęła amnestia pana Giertycha i tak się ucieszyłeś, że postanowiłeś napisać na forum dla studentów.
                  A kto wybiera chemię - proste - ludzie, których ona pasjonuje.

Dalej nie doczekałem się jakichkolwiek argumentów merytorycznych - zamiast tego błysnąłeś swoim poziomem intelektualnym.
                  I to tyle jeżeli chodzi o dyskutowanie z Tobą...
                  • Gość: kapo Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 22:05
                    wiesz co, studiuję od 2 lat i to jest tylko moja sprawa czy zechcę napisać
                    jakiś komentarz na tym forum czy zrobić co innego
                    studentów chemi i tak uważam za niegodnych swojej uwagi nieudaczników więc pa!
                    pozdrów prof. kołodziejczyka ( pierwszy raz o takim słyszę)
                    • Gość: Anka Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 22:31
                      A mnie denerwuja komentarze typu: idz stad dziecko neostrady... Co Was to
                      obchodzi?
                      • Gość: kapo Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 22:40
                        zgadzam się
                        w czym nott.cable.ntl.com jest niby lepsze od neostrady?
                        • Gość: YB Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.nott.cable.ntl.com 21.07.06, 00:53
                          wiesz nie chodzi o forme (ISP) ale o tresc... a tresc ktora prezentujesz w pewien sposob sugeruje ze jestes niezwykle przekonana/y o tym ze ma zawsze racje i bezpodstawnie zarozumiala/y (a to chyba najgorsze). Oceniasz dziedziny/branze w ktorych jestes kompletnym ignorantem i dlatego niejako potocznie jestes dzieckiem neostrady.
        • Gość: student Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 12:20
          ja tam raczej nie zagladam na rankinkgi ale miedznarodowe uzanja tylko uw uj i
          uwr a torun to co to 20 lat ma moze??
      • Gość: histeryczka Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 22:45
        a ja słyszałam, że chemia w mojej ukochanej Alma Mater stoi na najwyszym
        poziomie w kraju, że żadna Warszawa jej nie przewyższa, że i za granicą o nie j
        głośno. naprwadę w rankingach ma dopiero drugie miejsce? łeee
        • Gość: a co to? Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 22:47
          A co to, to o czym piszesz?
          • Gość: histeryczka Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 22:56
            yyy, piszę o chemii na UWr. o to pytasz?
            czy moze o Alma Mater? to uniwersytet inaczej.
            • Gość: kwaitek Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 22:57
              hhhehe ,dobre;)
            • Gość: co to? Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 22:57
              Aha.
              • Gość: kwiatek Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 23:01
                jaka ta dyskusja jest beznadziejna ,lipiec ,gorąco ,świerszcze grają ,żyć nie
                umierać ,a kilkoro świeżych maturzystów klóci się ,ktory uniwerek jest lepszy i
                moje ulubione zdanie:jako pracodawca zatrudniłbym absolwenta X a,nie Y......
                wszyscy bedziecie pracodawcami?
                • Gość: tak Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 23:07
                  tak, tak, wszyscy bedziemy:)))))))))))
              • Gość: krensson Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.68.92.71.mielec92.tnp.pl 19.07.06, 23:07
                A propo tych podziałów na klasy, to UJ umieściłbym w klasie średniaków. Jest
                PRZEREKLAMOWANY. Fakt, że to jedna ze starszych uczelni w Europie, daje prestiż,
                ale poziom jest taki sam jak chociażby na UMCS (i nie tylko). To po prostu znana
                uczelnia z tradycjami, ale niczym więcej się nie wyróżnia. Nie mówię, że poziom
                jest niski, bo jest dość dobry (czyli właśnie średni).
                • Gość: goshuk Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.stg.pl 19.07.06, 23:28
                  Co za kretyn śmiał utworzyc taki ranking?? Za kogo ty sie uwazasz kolego, zeby
                  tworzyc takie rankingi?? Co ty wiesz?? Pogrupowales te uczelnie kompletnie bez
                  sensu. Gdybym zapytal chociaz o 2 argumenty dlaczego uznales ze np UJ jest
                  lepszy od UG, UAM czy jakiegokolwiek to nie dostalbym zadnej sensowenej
                  odpowiedzi. Bo co?? Bo starszy?? Bo miasto wieksze to i uniwer lepszy?? Bo o UJ
                  wiecej w tv mowia,a Uw jest w stolicy??

UWM to dno wg ciebie?? A znajdz mi znawco na polskich uniwersytetach np.
                  biologie, geodezje czy weterynarie na wyzszym poziomie niz w Olsztynie.
                  • Gość: UWM Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 23:49
                    To faktycznie dno. Z tym takze ja sie zgadzam.
                • klymenystra Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... 19.07.06, 23:48
                  co to znaczy?
                  nie uwazam UJ-u za przereklamowany- i zdania nie zmienie. fakt, ze mogloby byc
                  lepiej, zamiast budowac Crematorium Maximum mogliby kupic sprzet do laboratoriow
                  jezykowych, ale wykladowcow mamy bardzo dobrych i o wiedzy odpowiedniej to
                  stanowisk, jakie zajmuja.
                  i tylko u nas (chociaz... moze w Wawie tez) jest Centrum Studiow Galicyjskich.
                  UMCS moze sie tym pochwalic ?
                  • Gość: varietes3 Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.225.121.207.bait.pl 20.07.06, 01:12
                    Chyba nie wiecie co to AON :)U nas jest wysoki poziom.
                    • Gość: varietes3 Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.225.121.207.bait.pl 20.07.06, 01:15
                      Nigdzie na zadnym z tych uniwersytetów nie znajdziecie kierunku dowodzenie. na
                      AOnie jest taki . TO jest uczelnia z przyszloscia
                    • klymenystra Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... 20.07.06, 02:07
                      -_-
                  • Gość: :) Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 09:39
                    hehhe faktycznie Collegium Maximum wyglada jak krematorium ,mnie sie kojarzy
                    jeszcze z luksusowym grobowcem brrr,co za architekt to zaprojektował
    • Gość: ? Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.07.06, 01:20
      Eterno - elito! Boisz się, że "ok-i" albo "dno" zabiorą Ci studentów albo
      pracę, zniszczą magię zaklęć i plotek? No to masz problem. Ale to jest Twój
      problem.
      • Gość: eterno Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 11:11
        Ja nie studiuję na zadnym z tych 4 elitarnych uniwersytetów. (Klasa średnia).
        • Gość: jaaaaaaaa Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 14:44
          Ja uważam,że zawsze są uczelnie lepsze i uczelnie słabsze.Jednak trzeba
          pamiętać o czym wspominali forumowicze wyżej,że wazny jest poziom wydziału
          (kierunku),a nie uczelni tylko.Wiadomo,ze juz chyba od 10 lat w rankingu
          najlepszych uniwerków nic w pierwszej piatce sie nie zmienia i zawsze tam
          jest:UJ,UAM,UMK,UW i UWr. To są najstarsze uczelnie w kraju(uniwerki),cieszą
          się duzą popularnościa wsród kandydatów na studia,ponieważ mają już wyrobioną
          markę i opinię.A studiuję na jednej z tych uczelni(a studiowałem jeszcze na
          jeden" z tej "żelaznej" piątki)tylko,ze się przeniosłem i mogę Wam
          powiedzieć,ze wszystko zależy przede wszystkimod wykładowców i studentów jaki
          jest poziom.Niektórzy prowadzący zajęcia sobie tak olewaja,ze szkoda pisać...
          • Gość: Cesarzowa ;-) Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 00:50
            Oj, studiowało się na jednej z "cesarskich" uczelni, na prestiżowym kierunku.
            Klawe życie, zaiste. Zajęcia najczęściej prowadzone na odwal, nuda koszmarna,
            wykładowcy przeważnie niedospani, nie lubiący pytań dodatkowych and/or schowani
            w matriksie miłości własnej. Proporcje na tych cesarskich studiach? 25%:
            zajęcia sensowne, sensownie prowadzone (statystykę zawyżali cudzoziemcy) 25%:
            zajęcia sensowne, bezsensownie prowadzone. 50%: czas zmarnowany, który lepiej
            byłoby poświęcić na studiowanie samodzielne.

A potem, o ironio losu, wylądowało się na jednej z tzw. dennych uczelni, tym
            razem po drugiej stronie barykady. I na tej dennej uczelni bardzo się człowiek
            stara nie robić studentom tego, co jemu robiono. ;-)

Bawcie się w rankingi, dzieci. One tak fajnie upraszczają świat. A
            rzeczywistość skrzeczy. Szlachecko, książęco, giertysznie...
    • Gość: Gosciara Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 01:00
      No to ja jestem z królów, heh. nIESAMOWITE, A NIE CZUJE SIE JAK KROLOWA;)
      • negativeburn Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... 21.07.06, 08:43
        a ja jestem z plebsu i ku.. jestem z tego dumny :)))))
        • negativeburn Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... 21.07.06, 08:54
          w ogole smieszne to wszystko jest, jakoś jakbym chciał to moglbym w tym roku
          zlozyc na UWr i studiowac tam to samo co na mojej Plebsowej uczleni ( chodzi mi
          o to ze dostalbym sie tam na luzaku na prawo i na adm) :p bo mam wystraczjaco
          duzo punktow no ale co mam zrobic jak jestem niesety zadowolony z moich studiow
          z poziomu itd. kurde bede chyba musial wziasc pod wzgald opinie tych tutaj super
          ekspertów i rzucić wszystko żeby im udowodnić że jednak ja jestem tak samo kul
          jak oni, chociz stdiuje w plebsie :) powiem jedno na koniec dla mnei ludzie
          piszacy takie rzeczy nawet w glupim internecie to jakby mieli i po 300 IQ i
          studiowali 10 kierunków na UJocie beda juz przegrani, swoja droga to tez jest
          problem Polski ze nasi wielcy naukowcy itd. muszą na dzień dzisiejszy być
          formowani z zarozumiałych palantów :)

PS. Studiuje prawo na Uniwersytecie Szczecińskim i jak chcecie to mnie możecie
          zjechać że poziom dno itd. nie powiem ze mam to gdzies bo dodtykają mnie jednak
          takie koemnatrze ale dzieki wam ucze sie je ignorowac :)

PS2. Oczywiscie jestem tego swiadom ze moja uczelnia to nie jest pepek swiata i
          akceptuje w plelni tego konswkwencje no ale kurdeee ja bym plebs nie napisal
          nawet o najmnijszej akademii na koncu siwta czy poitechnice... dobra koncze to
          bo jak zwykle gadam bez sensu pozdro:P
          • Gość: Velika Re: 3 klasy polskich uniwersytetów... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 10:25
            Ja też z plebsu i też z prawa na Szczecińskim. Ale jakoś mi to nie przeszkadza,
            wiem że coś w życiu osiągnę dzięki mojej ciężkiej pracy. I studia na tym
            uniwerku na pewno nie spowodują że zamyka mi się szansa na zrobienie kariery. Ja
            już dawno przestałam się przejmować rankingami i opiniami ludzi, którzy kierują
            się tylko i wyłącznie swoim nie popartym zadnymi argumentami subiektywnym
            odczuciem. :]
    • bo_mnie_sie_nalezy nedza rankingu 21.07.06, 10:03
      Taki ranking to chyba robią osoby zakompleksione starajace sie podbudowac swoje
      ego. Strasznie to smieszne. Po prostu kabaret
      Klasy polskich uniwersytetów hi hi hi
      najpierw trzeba rozbic ten feudalno-nudziarski układ
      • Gość: trzcina Re: nedza rankingu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 21:32
        KUL klasa średnia? hmm chyba tylko wydział teologii i filozofii no i może
        jeszcze studia na filologii słowiańskiej... a takie prawo, administracja to
        totalne dno - wiem bo tam studiowałam... poziom raczej wątpliwy... tak samo jak
        studia na wydziale matematyczno-przyrodniczym... tak poza tym Lublin - ściana
        wschodnia, bieda i małe perspektywy... teraz studiuję w Warszawie i wiem, że
        jednak duże znaczenie ma to gdzie studiujesz (chodzi mi bardziej o miasto niż
        uczelnię)... i jeszcze jedno: nie powinno się czasem patrzeć całościowo na
        uczelnie, ale bardziej na poszczególne wydziały bo na jednej uczelni może być
        świetny wydział np. teologii i kompletne dno jak na przykład wydział prawa i
        administracji na KULU... bo co mnie np. obchodzi, że ta uczelnia ma kiepski
        taki wydział skoro na tym co studiuje jest bardzo dobry poziom?
        • Gość: , Re: nedza rankingu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 12:27
          Nie kazdego stac na studia w wawie.

A tak swoja droga to na prawo na kul jest w tym roku 9 os na 1 miejsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka