Dodaj do ulubionych

Nie wiem jaka jest różnica ASD II a otwór owalny?

26.11.06, 18:19
Witam serdecznie,
mam dwoje dzieci 2,5 letnią dziewczynkę, która ma otówr owalny 2 mm, który
rzekomo ma szanse się sam zamknąć i 9 miesięcznego chłopczyka który ma ASDII
(ubytek międzyorzedsionkowy 3 mmm) powiększony prawy przedsionek, cechy bloku
pęczka Hisa.
I choć trochę próbujęczytać w internecie na ten temat, nie rozumiem właściwie
jaka jest różnica między tymi dwoma otworami. Co to jest ASDII a co to jest
otwór owalny? Dlaczego o synku powiedziano nam, ze nie ma raczej szans na
zamknięcie? Dlaczego w opisie od kardiologa jest wzmianka o wątrobie i śledzionie?
Pomóżcie, bo nic nie wiem, boję się, nie wiem co myśleć?
lekarz uspokoaja, ale wiecie jakie jest serce matki.
Będę wdzięczna za każdą informajcę.

Obserwuj wątek
    • aaparzoch1 Re: Nie wiem jaka jest różnica ASD II a otwór owa 26.11.06, 23:23
      Nie wiem czy to ci cos rozjaśni, ale poszperałam trochę :
      Ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej (ASD)
      Typy ubytku w przegrodzie międzyprzedsionkowej :
      - drożny otwór owalny
      - pierwotny ASD
      - wtórny ASD
      - wada zatoki żylnej
      - wada żyły głównej dolnej
      - anamalie zatoki wieńcowej.
      Drożny otwór owalny dokładnie biorąc nie jest to ubytek w przegrodzie
      międzyprzedsionkowej. Może występowac nawet u 25% małych dzieci. Do
      fizjologicznego przecieku między przedsionkami nie dochodzi, jesli nie ma
      współistniejącej wady serca. Drozny otwór owalny nie wymaga leczenia
      chirurgicznego, dopóki nie wystąpi przeciek. Otwór ten wykorzystuje się podczas
      cewnikowania serca , gdyz pozwala on na łatwe wprowadzenie cewnika do lewego
      przedsionka. Przy wycofywaniu sie z lewego do prawego przedsionka występuje
      róznica średnich ciśnien. Pozwala to odróżnić drożny otwór owalny od ASD., przy
      którym średnie ciśnienia są jednakowe albo prawie jednakowe.
      • aaparzoch1 Re: Nie wiem jaka jest różnica ASD II a otwór owa 26.11.06, 23:40
        Najprostszą formą wrodzonego połączenia międzyprzedsionkowego jest niecałkowite
        zamknięcie otowru owalnego. U około 30 % zdrowych osób pozostaje w miejscu
        płodowego otworu owalnego niewielka, nieczynna czynnościowo szczelina. Ustanie
        przepływu krwi nie jest równoznaczne z anatomicznym zamknięciem otworu
        owalnego. U 50 % dzieci do 5-go roku życia otwór owalny całkowicie zarasta (
        zakmniecie anatomiczne) . U pozostałych jest wprawdzie funkcjolanie nieczynny,
        ale pozostaje niezarośnięty i pozwala na wprowadzenie cewnika z prawego do
        lewego przedsionka. Drożnośc otworu owalego pozostaje zachowana u 25 % osób
        dorosłych.
        Prawdziwe ubytki polegają na braku części tkanki przegrodowej. Powierzchnia
        ubytku może byc rózna, przeciętnie wynosi 2-3 cm kwadratowych. Zdarzają sie
        ubytki tak duże , że oba przedsionki tworzą praktycznie jedna wspólną jamę.
        Ubytek jest najczęściej pojedynczy, chociaz spotyka się jednocześnie dwa lub
        więcej otworów. Niekiedy przegroda jest jak sito usiana drobnymi otworkami.
        • estocek Re: Nie wiem jaka jest różnica ASD II a otwór owa 27.11.06, 11:24
          AAparzoch1 bardzo Ci dziękuję. Rozjaśniło mi to sprawę.
          Czułam, że to nie to samo,.
          A swoją drogą dziwne, że u obojga dzieci coś w podobnym stylu, ponoć to zdarza
          się bardzo rzadko. Bo lekarze nie mówią tu o wadzie ale o pewnej niedyspocyzji,
          tak mi powiedział kardiolog.
          Pozdrawiam cieplutko
    • madzialenaewa Re: Nie wiem jaka jest różnica ASD II a otwór owa 27.11.06, 17:22
      znalazłam to kiedyś przypadkiem w internecie-mam nadzieje ze ci choć trochę to
      coś rozświetli

DROŻNY OTWÓR OWALNY

Otwór owalny (foramen ovale) jest to otwór w przegrodzie międzyprzedsionkowej
      serca.W życiu płodowym człowieka otwór ten zapewnia komunikację między
      przedsionkami.Jego struktura przypomina zastawkę - prąd krwi pozwala na jego
      otwarcie w kierunku lewego przedsionka.Poród powoduje zmiany fizjologiczne w
      sercu noworodka - wzrost ciśnienia w lewej komorze powoduje zasklepienie
      otworu.U dorosłego człowieka pozostałością otworu owalnego jest tzw. dół owalny
      w przegrodzie międzyprzedsionkowej.Ciekawostką jest , że około 20% populacji
      dorosłych ma drożny otwór owalny.

pozdrawiem-Magda mama Kubusia vsd asdII

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka