Dodaj do ulubionych

Drożny otwór owalny -szukam info

03.01.07, 22:24
Poszukuje rodziców dzieci z tą wadą (dla Iwony z Poznania )
gdzie leczycie dzieci , jakie są duże , skąd jesteście , wada kwalifikuje się
do zabiegu , czy tez operacji ???
z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • jukilop Re: Drożny otwór owalny -szukam info 03.01.07, 22:39
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=37085696&a=37085696
    • jukilop Re: Drożny otwór owalny -szukam info 03.01.07, 22:44
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=52906869&a=52906869
      • jukilop Re: Drożny otwór owalny -szukam info 04.01.07, 08:22
        smile do góry
        • jukilop Re: Drożny otwór owalny -szukam info 04.01.07, 13:22

• jukilop Re:?????????? :(:(:(:( 04.01.07, 20:42
            Nie ma na forum żadnych rodziców dzieci z tą wadą ???
    • aska762 Re: Drożny otwór owalny -szukam info 04.01.07, 23:19
      Marysia ma - ale jest malutki i nie ma wpływu na hemodynamikę. Obserwujemy. Prawdę mówiąc mało wiem na ten temat, bo to najdrobniejsza wada u Marysi.
      Wiem, że otwór powinien był się zamknąć zaraz po urodzeniu. Teoretycznie na Szpitalnej stwierdzono, że się zamknął w 6 tyg życia. W zeszłym roku (kiedy miała 5 lat) w Zabrzu stwierdzono, że nadal jest, stwierdzono też niedomykalność zastawek - również do obserwacji. Mamy unikać infekcji - powiedziano mi że na to mam uważać - wtedy niedomykalność nie powinna się zwiększać.
      Wiem, że ok. 10 % (o ile nie pomyliłam danych)osób dorosłych ma drożny otwór owalny i nie ma to żadnego wpływu na ich życie, serce pracuje ok.
      Tyle wiem, gdybyś miała jakieś pytania to pisz lub dzwoń smile
    • aska762 Re: Drożny otwór owalny -szukam info 04.01.07, 23:21
      A jednak przekręciłam - 20 % osób dorosłych
      Otwór owalny (foramen ovale) jest to otwór w przegrodzie międzyprzedsionkowej serca.W życiu płodowym człowieka otwór ten zapewnia komunikację między przedsionkami.Jego struktura przypomina zastawkę - prąd krwi pozwala na jego otwarcie w kierunku lewego przedsionka.Poród powoduje zmiany fizjologiczne w sercu noworodka - wzrost ciśnienia w lewej komorze powoduje zasklepienie otworu.U dorosłego człowieka pozostałością otworu owalnego jest tzw. dół owalny w przegrodzie międzyprzedsionkowej.Ciekawostką jest , że około 20% populacji dorosłych ma drożny otwór owalny.
      kaliszok.republika.pl/otworowalny.htm
    • aska762 Re: Drożny otwór owalny -szukam info 04.01.07, 23:23
      Z tego co wiem, to drożny otwór owalny to to samo co ubytek między przedsionkowy - opis dokładny wady na srtonie Funduszu - oto link:
      www.sercedziecka.org.pl/index.php?url=3_ubytki_przegrod_serca.inc
      Mam nadzieję, że troszkę pomogłam.
    • alrada Re: Drożny otwór owalny -szukam info 04.01.07, 23:38
      Było juz kiedyś pytanie o róznicy pomiędzy ASD a drożnym otworem owalnym więc
      wklejam to co wówczas pisałam.
      Typy ubytku w przegrodzie międzyprzedsionkowej ASD :
      - drożny otwór owalny
      - pierwotny ASD
      - wtórny ASD
      - wada zatoki żylnej
      - wada żyły głównej dolnej
      - anamalie zatoki wieńcowej.
      Drożny otwór owalny dokładnie biorąc nie jest to ubytek w przegrodzie
      międzyprzedsionkowej. Może występowac nawet u 25% małych dzieci. Do
      fizjologicznego przecieku między przedsionkami nie dochodzi, jesli nie ma
      współistniejącej wady serca. Drozny otwór owalny nie wymaga leczenia
      chirurgicznego, dopóki nie wystąpi przeciek. Otwór ten wykorzystuje się podczas
      cewnikowania serca , gdyz pozwala on na łatwe wprowadzenie cewnika do lewego
      przedsionka. Przy wycofywaniu sie z lewego do prawego przedsionka występuje
      róznica średnich ciśnien. Pozwala to odróżnić drożny otwór owalny od ASD., przy
      którym średnie ciśnienia są jednakowe albo prawie jednakowe.

Najprostszą formą wrodzonego połączenia międzyprzedsionkowego jest niecałkowite
      zamknięcie otowru owalnego. U około 30 % zdrowych osób pozostaje w miejscu
      płodowego otworu owalnego niewielka, nieczynna czynnościowo szczelina. Ustanie
      przepływu krwi nie jest równoznaczne z anatomicznym zamknięciem otworu
      owalnego. U 50 % dzieci do 5-go roku życia otwór owalny całkowicie zarasta (
      zakmniecie anatomiczne) . U pozostałych jest wprawdzie funkcjolanie nieczynny,
      ale pozostaje niezarośnięty i pozwala na wprowadzenie cewnika z prawego do
      lewego przedsionka. Drożnośc otworu owalego pozostaje zachowana u 25 % osób
      dorosłych.
      Prawdziwe ubytki polegają na braku części tkanki przegrodowej. Powierzchnia
      ubytku może byc rózna, przeciętnie wynosi 2-3 cm kwadratowych. Zdarzają sie
      ubytki tak duże , że oba przedsionki tworzą praktycznie jedna wspólną jamę.
      Ubytek jest najczęściej pojedynczy, chociaz spotyka się jednocześnie dwa lub
      więcej otworów. Niekiedy przegroda jest jak sito usiana drobnymi otworkami.

Różnice w podawanych % zależą od źródla cytowania.
      Pozdrawiam.
      Ola
    • aska762 Olu na Twój profesjonalizm zawsze można liczyć :) 05.01.07, 08:10
      Dokładnie moja odpowiedź była nieprecyzyjna. Nie chciałam postawić znaku równości między otworem owalnym a ASD, a jednak taką gafę chlapnęłam smile. Bo choć i tu i tu mamy do czynienie z ubytkiem (chyba, że znowu coś źle piszę, ale ja tak to rozumiem) to ten pierwszy wymaga tylko obserwacji, a ten drugi (w zależności od wielkości i rodzaju wady) leczenia.
      Teraz chyba byłam precyzyjniejsza smile.
      Jesli nie to proszę o kolejne poprawienie.
      Pozdrawiam,
      • alrada Re: Olu na Twój profesjonalizm zawsze można liczy 05.01.07, 09:12
        Asiu wklajając treśc nie odnosiłam się w najmniejszym stopniu do Twojej
        wypowiedzi. Korzystam z książek i tyle. Zawsze przy tym cos człowiek się
        dowiaduje.
        Pozdrawiam.
        Ola
        • jukilop Re: Olu na Twój profesjonalizm zawsze można liczy 05.01.07, 09:15
          dzieki dziwczyny , mam nadzieję że Iwona do nas trafi , a przede wszystkim
          wiecej dowie się na temat wady swego dziecka
    • baba90 Re: Drożny otwór owalny -szukam info 05.01.07, 10:39
      Mój 2 letni synek ma PDA ale bez znaczenia hemodynamicznego. Jest pod opieką
      dr. Górznej na Szpitalnej. We wrześniu zapadła decyzja o zamknieciu przewodu za
      pomoca koreczka (nie poamietam jak się nazywa). Jednak po prywatnej
      konsultacji z dr. Górzną postanowiliśmy się jeszcze wstrzymać. Mały praktycznie
      nie choruje i mam nadzieje, że przewód tętniczy sam się zamknie. Mamy
      przyjezdżać na kontrole 2 razy w roku.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka