Dodaj do ulubionych

sadzonka trzmieliny

10.01.07, 10:59
Witam. Wczesną jesienią, po bezowocnych poszukiwaniach trzmieliny
oskrzydlonej w szkółkach ( w końcu pani z jednej szkółki obiecała mi na
wiosnę, bo ma i używa jako podkładki :))) oberwałam jeszcze liściastą gałązkę
z dzikiego krzaka i zrobiłam 3 sadzonki. Do tego ukorzeniacz, ziemia z torfem
i pod słoiczek. 2 padły, jedna nadal dzielnie trzyma się z zielonymi
listkami. Nie wypuszcza też nowych. Trwa bez zmian jak zaklęta. Pokój słabo
ogrzewany, trzymam w nim rośliny nie lubiące zimą upału. Czy jest szansa że
sadzonka się ukorzeni? Może przenieść ją w cieplejsze rejony domu?
Serdecznie pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: sadzonka trzmieliny 10.01.07, 11:22
      Trzmielinę oskrzydloną zaleca się rozmnażać przez wysiew nasion zaraz po zbiorze
      (wrzesień) do zimnego inspektu. Jeżeli z sadzonek, to zielnych lub słabo
      zdrewniałych, czyli czerwiec - początek lipca, również do zimnego inspektu.
      Wynika z tego, że Twoja sadzonka była pobrana nieco za późno. Jeżeli jednak nie
      padła, to trzymaj ją w takich samych warunkach aż do wiosny, bo nie zaleca się
      trzymania w cieple.
      Pamiętaj też, że trzmielina oskrzydlona traci liście na zimę. Tak więc nie
      wpadaj w panikę, jeżeli listki opadną. Przetrzymaj do wiosny i poczekaj na
      oznaki życia. Przecież nie powinna puszczać nowych listków ani pędów w środku
      zimy, trzeba na to trochę czasu. I tak do gruntu wsadza się toto wiosną, wtedy
      okaże się, czy ukorzenianie się udało.
      • yola1976 Re: sadzonka trzmieliny 10.01.07, 12:57
        dzięki wielkie. Sadzonki były z pędów tegorocznych, nie zdążyły zbyt mocno
        zdrewnieć. Dzięki zielonej łodydze będę miała pewność, że sadzonka jeszcze
        zipie jeśli straci liście. Była też zanurzona w ukorzeniaczu. Szkoda że nie
        wiedziałam wcześniej o tych nasionach, a sadzonki zerwałam przy okazji wyprawy
        po dziką różę. Chcę ją mieć w ogrodzie ze względu na pięknie wybarwiające się
        liście jesienią.

Pozdrawiam.
        • horpyna4 Re: sadzonka trzmieliny 10.01.07, 15:11
          Dobrze, że zastosowałaś ukorzeniacz. A jeżeli chodzi o wysiew, to nasiona
          trzmieliny oskrzydlonej należy wysiewać we wrześniu natychmiast po zbiorze, bo
          tylko wtedy nie wymagają stratyfikacji. Jeżeli są zebrane później, nawet wiszące
          na krzaku, mogą wymagać rocznej stratyfikacji. Tak więc, jeżeli interesuje Cię
          wysiew w tym roku, to pamiętaj o wrześniowym terminie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka