monikaa13 12.02.07, 20:25 prosze popatrzcie i ocencie, bo szukam i szukam i na nic niemoge sie zdecydowac, a ten wydaje mi sie fajny www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=81 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mif Re: odyseusz z Domusa, jakie wady, jakie zalety? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 20:41 Za górami, za lasami mieszkała sierotka Marysia z Kubusiem Puchatkiem... Krxyś gdzieś się zawieruszył, ale dzielny Baltazar Gąbka wykopie go spod ziemi. Będzie mu pomagać Królewna Śnieżka, po zjedzeniu jabłka zamieniona w medium jasnowidzenia... A to jest sceneria do tego filmu? Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: odyseusz z Domusa, jakie wady, jakie zalety? 12.02.07, 21:22 a w srodku, chodzi mi o bledy jakie sa w projekcie, bo ja nie umiem ich zauwazyc www.domus.wroc.pl/projekt2.html?id=81&flip= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: € Re: odyseusz z Domusa, jakie wady, jakie zalety? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 23:56 Ciekawostki z "kosztorysu": 10 Cegła budowlana pełna szt 2.602,846 Dokładność godna podziwu :) Ciekawe gdzie ta 0,006 ( sześciotysięczna część cegły została wbudowana ?:))) 39 Hak rynnowy Braas szt 63,583 Podobnie j.w. Do czego służy 0,583 część haka do rynny ? eeeeeeeee... szkoda czasu na kompletne bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
pishor Re: odyseusz z Domusa, jakie wady, jakie zalety? 12.02.07, 23:56 A w środku... 1. Totalnie popiep... popaprana komunikacja hol - kuchnia ( z siatami przez środek salonu) 2. kominek przy kominie wolnostojącym ( dodatkowo na wprost wyjścia na taras ) - bardzo duże ograniczenie jeśli chodzi o jego kształt, wygląd, wielkość itp 3. beznadziejnie mała i nieustawna kuchnia - 4 szafki na krzyż, których braku nie zrekompensuje nawet spiżarka ( też zresztą mikra) 4. jadalnia właściwie w kuchni - nie ma to jak impreza imieninowa przy "dochodzącym" bigosie... 5. salon 27 metrów - osobiście wolę "nieco" większe 6. kabina prysznicowa w łazience (?) - pod schodami , a sama łazienka (?) - 1,8 mkw - typowa raczej nie wejdzie - ale " w przykucu" też można się wymyć . 7. 8. 9. itp. itd. Długo by jeszcze można. Generalnie. Mnóstwo "pułapek", które zemszczą się na etapie wykonastwa i przystosowania wnętrz do potrzeb właścicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
halmak Re: odyseusz z Domusa, jakie wady, jakie zalety? 13.02.07, 00:09 kilka uwag, mniej marudzania (vide pishor), wiecej konkretow, zatem do rzeczy. odyseusz, jest domem klasy sredniej (kategoria DS-2), przeznaczonym dla rodziny typu 2+2, eventualnie 2+3. architektora stylistycznie nawiazujaca do budowli morza egejskiego, uosabiajacej kult slonca i zachwyt nad zyciem. trafny rozklad pomieszczen z funkcjonalnym hallem, i interesujaco umiejscowionym kominkiem. centralne umiejscowienie kuchni o solidnej powierzchni podkresla charakter dolnej kondygnacji. mankament to zbyt maly garaz. ustawienie pary samochodow wydaje sie zadaniem graniczacym z cudem. nie kazdy jednak ma takie potrzeby, dlatego tyle w tym temacie. Gora troche chaotyczna. 4 sypialnie to zbyteczny luksus. 3 w zupelnosci wystarcza, a oszczedzona powierzchnie mozna by przeznaczyc na pomieszczenie rekraacyjne. Watpliwosci budzi dach ktorego spady nie w pelni odpowiadaja lini pln - pld. przy tym ukladzie , klopoty ze snem murowane. Ocena koncowa to 79.45 w 100 punktowej skali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: odyseusz z Domusa, jakie wady, jakie zalety? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 03:40 > typu 2+2, eventualnie 2+3. architektora stylistycznie nawiazujaca do budowli > morza egejskiego, uosabiajacej kult slonca i zachwyt nad zyciem. trafny rozklad Nie pozostaje nic innego, jak w zagospodarowaniu działki dokomponować to morze. Parę punktów w górę zawaze się przyda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kielski do Pishora IP: *.bchsia.telus.net 13.02.07, 05:15 Szanowny Panie, Nikt juz dzisiaj nie mareszuje po domu z - jak to pan okreslil - siatami. Epoka siat to zamierzchla przeszlosc, z ktorej radze sie wyzwolic. Pozwole sobie przypomniec ze obecnie zamiast "siatek" mamy lekkie, ergonomiczne, ekologiczne opakowania plastikowe, niejednokrotnie ozdobione kolorowym obrazkiem. Wiecej nowoczesnosci bije z opini "halmaka", czuje sie fachowosc i trafnosc obserwacji. Kolego mif, przecie z tym morzem to byl zart,, no na milosc ...... Odpowiedz Link Zgłoś
halmank Re: do Pishora 13.02.07, 08:15 obywatel kilski stwierdził : Nikt juz dzisiaj nie mareszuje po domu ja mareszuje ,jak sie nawale jak szpadel na temat ekologi plastiku nie chce mi sie gadac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: do Pishora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 17:26 > Kolego mif, przecie z tym morzem to byl zart,, no na milosc ...... A już myślałem, że ktoś zaproponuje Martwe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zk140t Drogi MIF. Zacytowałem Cię na forum Muratora. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 20:45 Bez Twojej wiedzy i woli, ale w słusznej sprawie. forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=92513 przesuń się na datę: Wysłany: Pią, 9 Luty 2007 21:01 Wybaczy Pan, że nie występowałem o zgodę, ale sprawa była nagła i nie cierpiąca zwłoki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Drogi MIF. Zacytowałem Cię na forum Muratora. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 21:09 Nie ma sprawy. Raz upublicznione, żyje własnym życiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zk140t Dziękuję za zgodę z datą wsteczną. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 22:43 Podzielam Pana poglądy na budowanie własnego domu. Sam wszakże w marcu zaczynam budowę trzeciego. I wiem w związku z tym, że te wszystkie wieżyczki, wykusze, mansardy to tylko optyczne zagrywki ukierunkowane na szybką sprzedaż projektu "z półki", który nijak ma się do realizacji misji domu funkcjonalnego. Bo cóż to za dom, w którym pomieszczenie "dwa na dwa" ma pełnić różne role: domowe życie warsztatowe / garażowe / ciepłownicze / pralnicze / hobbystyczne / przechowalnicze itp. Od tego jest dodatkowy budynek gospodarczy lub PIWNICA. I właśnie u mnie wygrywa PEŁNA PIWNICA. Odpowiedz Link Zgłoś
kajak75 Re: odyseusz z Domusa, jakie wady, jakie zalety? 14.02.07, 23:38 Jadalnia - pelna dyskwalifikacja. Chyba tylko jeden z siedzacych przy stole nie bedzie musial patrzec na balagan w kuchni w trakcie jedzenia. Jest nadmiernym optymizmem sadzic, ze w ten wykusz zmiesci sie wygodny stol i 8 krzesel. Jezeli kotlownia jest w pomieszczeniu 8 na dole, to zanim doleci ciepla woda do lazienki na gorze, zdazysz sie zestarzec:-) A do tego dom jest koszmarnie brzydki. NIeregularny ksztalt tez nie obnizy ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikaa13 Re: odyseusz z Domusa, jakie wady, jakie zalety? IP: *.85-237-180.tkchopin.pl 13.02.07, 12:01 dobra widze brak wejscia do kuchni i jadalnia w kuchni przy imprezkach rodzinnych to zly pomysl, odpada, szukam dalej Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: odyseusz z Domusa, jakie wady, jakie zalety? 13.02.07, 14:56 A mnie się podobają te "płetwy", przypory(?). Nie dość, że śródziemnomorski, to jeszcze gotyk ;-) Odpowiedz Link Zgłoś