Gość: Ifigenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.07, 05:04 mam pytanko, chce wyciszyc wokal na piosence, zeby miec sam podklad muzyczny jak i czym to zrobic, mam music mix i nic z tego,>dzieki! Link Zgłoś Obserwuj wątek
enigmatiker Re: Program do muzyki-wyciszanie wokali> 12.08.07, 09:02 Ponad setka programów do obróbki dźwięku -> tiny.pl/55hs Na pewno coś znajdziesz... Link Zgłoś
bwv1004 Re: Program do muzyki-wyciszanie wokali> 12.08.07, 11:47 Nie bym był takim optymistą. Dobre usunięcie wokalu ze zmiksowanej piosenki należy do problemów niemal równie nierozwiązywalnych, jak usunięcie pogłosu z nagrania. Jak mówią fachowcy, nie wyjmiesz jajek z już upieczonego ciasta. Najprostsza metoda, której implementacje znajdziesz pewnie w niejednym z zaproponowanych programów, to odwrócenie fazy (zamiania + z -) w jednym kanale pliku stereo i zmiksowanie go z drugim kanałem. Jak widać nie ma tu nic skomplikowanego, jeśli nie znajdziesz gotowej implementacji, to możesz te operacje przeprowadzić dowolnym sensownym edytorem dźwięku, jak sądzę Audacity będzie w sam raz. Metoda ta, choć prosta, jest jednak mało skuteczna. Z defnicji usuwa ona to, co jest wmiksowane w środek sceny dźwiękowej pozostawiając to, co jest po bokach. Nierzadko jako tako działa, bo wokal zwykle jest wmiksowany w środek. Ale jeśli wokal nie jest wmiksowany dokładnie w środek, to zostanie, najwyżej ciut cichszy. Jeśli do wokalu jest dodany przestrzenny pogłos (a często jest), to pogłos zostanie i głos, choć dziwnie, nadal będzie słychać. Dalej, jeśli cokolwiek innego (np. bęben) jest wmiksowane w środek sceny, to też zniknie. Generalnie należy się liczyć z poważnym zniekształceniem brzmienia piosenki. Co więcej, wynik będzie mono, nie stereo... Inna metoda, stosowana o ile mi wiadomo wyłącznie w płatnym programie Adobe Audition pozwala nie niszczyć stereofonii i dowolnie wybrać miejsce w panoramie, którego ma dotyczyć przyciszenie - a więc nie tylko środek. Można ograniczyć zakres częstotliwości, którego dotyczy zabieg. Można też nie przyciszać, a pogłaśniać, co może być przydatne. Generalnie możliwości są duże większe, szanse też - aczkolwiek dobrze brzmiącego podkładu bez śladu wokalu można i tak nie być w stanie osiągnąć. Naiwni zwykle sądzą, że wokal da się odizolować filtrami, usuwając częstotliwości w których występuje wokal i pozostawiając częstotliwości instrumentów. Niestety (zapewne myląc zakres generowanych częstotliwości z zakresem częstotliwości podstawowych) nie zdają sobie sprawy, że zakres częstotliwości generowanych przez ludzki aparat głosowy jest bardzo szeroki, podobnie jak zakres częstotliwości generowanych przez większość instrumentów - i zakresy te w ogromnym stopniu nakładają się. Przeto ich odseparowanie filtrami jest niemożliwe. Adobe Audition ma jeszcze jedno przydatne narzędzie: Lasso tool, umożlwiające zaznaczenie a następnie np. usunięcie dowolnego obszaru i kształtu ograniczonego w przestrzeni czas/częstotliwość. Teoretycznie można się tym bawić, ale wtedy każdy dźwięk trzeba mozolnie wycinać harmoniczna po harmonicznej - przerobienie piosenki zajmie pewnie z miesiąc żmudnej roboty. I ze względu na częściowe nakładanie się nie tylko zakresów, ale i poszczególnych harmonicznych (nie mówiąc o komponentach szumowych), efekt może być marny. Tak naprawdę jedyną metodą zdobycia dobrze brzmiącego podkładu bez wokalu jest uzyskanie dostępu do oryginalnego wielościeżkowego nagrania i przemiksowanie go bez wokalu. Link Zgłoś
Gość: tysia Dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 17:35 Mój post ma li tylko wyrazić wdzięczność dla forumowicza bwv1004 za tak przystępne i fachowe przedstawienie zagadnienia. Link Zgłoś