Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Bardzo Ważne - urlop wypoczynkowy !!!!!!!!!!!!

20.08.03, 20:45
    Mam wielki problem i pytanie

chodzi mi o sposób rozliczania urlopu wypoczynkowego,
    Obecnie tzn od kwietnia pracuję na dwóch etatach
    w jednej firmie Y na cały etat na umowę o pracę na czas określony (3 lata) a
    w drugiej na pół etatu na umowę o pracę na czas nieokreślony.
    W firmie Y wykorzystałam prawie cały urlop. Czy nalezy mi się urlop na drugim
    etacie w firmie Y w tej na cały etat???

To bardzo ważne dlatego pytam...i bardzo proszę o odpowiedź

pozdrawiam
    magda
    Obserwuj wątek
      • Gość: Asia Re: Bardzo Ważne - urlop wypoczynkowy !!!!!!!!!!! IP: 80.51.236.* 20.08.03, 21:09
        Prawo do urlopu w tej drugiej firmie nabywasz tak jakby "ood początku" tzn -
        musisz udokumentować ukończenie jakiejś szkoły i ewentualne wcześniejsze
        zatrudnienie, czyli przynieść świadectwa pracy z poprzednich umów o pracę.
        Jeżeli praca w pierwszej firmie była Twoją pierwszą pracą i w dodatku miałaś od
        razu tą umowę, którą masz obecnie(czyli nie masz żadnego świadectwa pracy) to
        prawo do urlopu w drugiej firmie będziesz miała po pół roku ( 1/2 urlopu
        należnego po roku). Jeżeli masz już świadectwo pracy na okres roku - to urlop w
        2 firmie masz od dnia zatrudnienia. Jeżeli na okres krótszy niż rok - to
        musisz dopracować parę miesięcy.
        Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam i w dodatku moja dosyć pokrętna odpowiedź
        jest jednak zrozumiała.
        • vermona Re: Bardzo Ważne - urlop wypoczynkowy !!!!!!!!!!! 20.08.03, 21:44
          Właśnie nie napisałam że w pierwszej firmie pracowuję prawie trzy lata
          a generalnie możesz mi powiedziec czy w drugiej firmie też mam normalny urlop
          tzn normalną ilość naleznego urlopu do końca roku
          moze jaśniej...
          czy mając w firmie x cztery dni urlopy do wykorzystania to czy w firmie y moge
          pójść np na 8 dni urlopu? czy musze czekać do końca roku zeby mieć jakikolwiek
          oprócz tych 4 dni urlop?
          Bo ja myślę że pracujac na dwa etaty mam dwa urlopy...

dzięki za szybką odpowiedź
          • Gość: Asia Re: Bardzo Ważne - urlop wypoczynkowy !!!!!!!!!!! IP: 80.51.236.* 20.08.03, 22:49
            Generalnie pracując w 2 firmach masz 2 urlopy ale...
            W pierwszej pracujesz już 3 lata więc każdego 1.stycznia masz nowy urlop - np.
            26 dni.
            Ale jak poszłaś do drugiej pracy , to te dwa urlopy nie mają żadnego związku, w
            drugiej firmie zaczynasz wszystko od początku - jeżeli chodzi o urlop. Więc
            żeby mieć urlop w tym roku w tej drugiej firmie musisz mieć już jakieś
            świadectwo pracy - masz??- jeżeli nie, to urlop masz dopiero po pół roku (od 1
            kwietnia jest to 30 września).
            Na to czy masz urlop w rugiej firmie nie ma wpływu to ile w sumie
            przepracowałaś tylko na "ile" masz świadectwa pracy.
            Napisz może, czy masz już jakieś świadectwa pracy, i na jaki okres.
            A może chodzi Ci o to, czy Twój cały urlop należy podzielić na 2 firmy??-
            nie!! - w każdej masz osobne urlopy, których wykorzystanie nie ma ze sobą
            żadnego związku.
            • vermona Re: Bardzo Ważne - urlop wypoczynkowy !!!!!!!!!!! 23.08.03, 08:29
              Wielkie dzięki, właśnie mi o to chodziło,
              o to że należą mi się dwa urlopy
              a mam jedno świadectwo pracy
              super pięknie Ci dziekuję

pozdrawiam
              MB
      • Gość: cichy ZLE ZLE ZLE IP: proxy:* / 172.16.10.* 23.08.03, 09:40
        Właśnie przez takich ludzi jak TY w naszym kraju jest bezrobocie!!!! Zajmujesz
        dwa etaty ale ani ty ani twoi pracodawcy ani nasz wspaniały rząd nie pomysli o
        tym ze na twoje miejsce sa ludzie ktorzy nie maja wogole pracy !!! Ale co
        tam ? phi,ty to przecież olewasz bo co cie inni interesuja !! Własnie powinni
        cie interesowac bo jesli w naszym kraju bedzie wiecej takich dupkow jak TY to
        nigdy tu nie bedzie lepiej !!! Starsi ludzie ktorzy juz dawno sa na
        emeryturach ??? co z nimi ? Pracuja dalej i zabieraja a prace mlodym ludziom!
        ale co ich to obchodzi ! Wazne ze oni maja prace prawda !!! Ciekawe co wy
        wszyscy byscie sobie pomysleli gdybyscie byli na miejscu jakiegos czlowieka
        bez pracy !!! Czy nie bulwersoaloby was taka polityka !!! JEDNI MOGĄ MIEĆ PARĘ
        ETATÓW!!!!EMERYCI OBOWIĄZKOWO RÓWNIEŻ MUSZĄ PRACOWAĆ BO WIECZNIE IM MAŁO!!!! a
        CO Z MLODYMI ????? Pewnie powiezcie co Was to interesuje? A powinno!!
        Czlowieku obudz sie bo to rowniez przez ciebie ten kraj jest w biedzie !!!!!
        • Gość: gostek Re: Jest ŹLE IP: *.elartnet.pl 23.08.03, 14:00
          Pewna firma ogłasza od pół roku, że poszukuje doświadczonego projektanta
          łopatek turbin gazowych wysokoobrotowych na etat i nic. Na ogłoszenia wydali
          kupę forsy i nie pomogło. Więc z konieczności zatrudniają na umowę i pół etatu
          fachowców z innych zakładów.
        • vermona Re: ZLE ZLE ZLE 25.08.03, 19:44
          nie dziwi mnie że nie masz pracy
          skoro jesteś tak inteligentny jak się wypowiadasz
          odczep się człowieku,
          pracy jest kupę tylko zapewne dla wiele inteligentniejszych niż Ty...........
          Myślę że głupkiem sam siebie powinieneś nazwac a nie kogoś kto chce do czegoś
          dojść....dlatego pracuje po 13 godzin dziennie....
          Firma (2) w której teraz pracuję przez pół roku szukala odpowiedzniego
          człowieka i nie znalazła i co zglosiłeś się??? nie bo lepiej siedziec w necie i
          wyzywać innych który coś ze swoim życiem robią...
          pomyśl nad popracowaniem nad rozwinięciem własnej inteligencji
        • vermona Re: ZLE ZLE ZLE 25.08.03, 19:46
          mój post pod "Gostkiem" jest do Ciebie skierowany
          choć jemu też wiele brakuje....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka