Dodaj do ulubionych

zabudowa wanna - prosze o pomoc

IP: 62.29.248.* 01.09.03, 18:02
Witam,
mam olbrzymi problem z zabudowa wanny. W skrocie sytuacja wyglada
nastepujaco: sciana, do ktorej przymocowana zostala wanna ma 153cm
szerokosci, wanna natomiast ma 150cm. Glazurnik wyposrodkowal wanne w
stosunku do sciany i przy krawedziach wanny powstaly szpary z jednej strony
okolo 1,2cm a zdrugiej 1,8cm . Probowal te dziury zakleic silikonem, ale
niestety taka gruba i szeroka warstwa silikonu nie jest dobrym pomyslem.
Nastepnie przykleil listwe przywannowa (plastik), ktory wygladala okropnie.
Teraz niestety nie ma juz pomyslu co tam zrobic :(
PROSZE POMOZCIE

z gory dziekuje
Megy
Obserwuj wątek
    • vampi_r Re: zabudowa wanna - prosze o pomoc 01.09.03, 19:07
      Dupa nie glazurnik.

te 3 cm to ledwie 1,5 cm na każdą stronę.
      Są specjalne listwy, które daje się midzyy wanna, a glazurą. Z tym,że listwy te
      jednym bokiem wchodzą pod glazurę.

Z tego co piszesz, to wynika że glazura już jest przyklejona i dopiero teraz
      glazurnik usiłuje cos zakitować.
      Teraz to juz bedzie trudno. Ale...

W zasadzie wanna nie powinna stykać się bezposrednio z glazura. połączenie to
      powinno byś szczelne, tak, by woda spływająca po glazurze spływała do wanny a
      nie za wannę (bo ci może zacząć za wanną iść grzyb). Tym bardziej jeśli wanna
      jest zabudowana.
      Do uszczelnienia tego doskonale nadają się listwy plastikowe.
      Jak już wspominałem jest nawet taka specjalna, która jednym bokiem wchodzi pod
      glazurę, a drugim (giętkim jak guma) styka się z wanna. Taka listwa spokojnie
      pokryłaby szparę 1,5 cm.
      Nie możesz juz dać takiej listwy, więc spróbyj poszukac coś podobngo.
      Ja np. u koleżanki zrobiłem tak, ze kupiłem normalne listwy glazurnicze
      ćwierćwałki wklęsłe; obciąłem ten bok (mozna ostrym nożem, tylko ostrożnie),
      który idzie pod glazurę; obciąłem na odpowiednia długość (łączenia na rogach
      pod kątem 45 stopni); przyłozyłem między wanna a glazurą wciskając między
      glazurę a listwę trochę białego silikonu; docisnąłem to wszystko, by nie było
      szpar.

Są jeszcze specjalne giętkie taśmy samoprzylepne, ale wygląda to mizernie.
      Najgorszym rozwiązaniem jest pacianie samym silikonem.
      • vampi_r Re: zabudowa wanna - prosze o pomoc 01.09.03, 19:11
        W zasadzie najlepszym rozwiazaniem byłoby odbicie rzędu glazury nad wanna i
        ponowne przyklejenie ale juz z listwą uszczelniajacą.
        Glazurnik powinien ci to zrobic w ramach umówionej płacy, bo jego obowiązkiem
        było to tak zrobic, by od razu było dobrze.
      • Gość: Irka Re: Do vampi_ra -zabudowa wanna IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.09.03, 20:29
        vampi_r napisał:

>> Są specjalne listwy, które daje się midzyy wanna, a glazurą. Z tym,że listwy
        te
        >
        > jednym bokiem wchodzą pod glazurę.
        >
        >
        > W zasadzie wanna nie powinna stykać się bezposrednio z glazura. połączenie to
        > powinno byś szczelne, tak, by woda spływająca po glazurze spływała do wanny a
        > nie za wannę (bo ci może zacząć za wanną iść grzyb). Tym bardziej jeśli wanna
        > jest zabudowana.
        > Do uszczelnienia tego doskonale nadają się listwy plastikowe.
        > Jak już wspominałem jest nawet taka specjalna, która jednym bokiem wchodzi
        pod
        > glazurę, a drugim (giętkim jak guma) styka się z wanna.

Witam,
        Gdzie można takie listwy kupić? Byłam w Platformie w Warszawie, ale nic nie
        wiedzieli o takich listwach, które umieszcza się między ścianą(pod glazurą) a
        wanną. O co się pytać w sklepie i gdzie je można kupić?
        Pozdrawiam
        Irka
        • vampi_r Re: Do vampi_ra -zabudowa wanna 03.09.03, 13:01
          Gość portalu: Irka napisał(a):

>
          > Witam,
          > Gdzie można takie listwy kupić? Byłam w Platformie w Warszawie, ale nic nie
          > wiedzieli o takich listwach, które umieszcza się między ścianą(pod glazurą)
          a
          > wanną. O co się pytać w sklepie i gdzie je można kupić?
          > Pozdrawiam
          > Irka
          >

A to dziwne, bo mozna toto kupić w każdym sklepie, który prowadzi sprzedaż
          jakichkolwiek mat. budowlanych.
          Zwykle takie listwy znajdują się w dziale glazury i terakoty.

Z tego co ja pamietam z Platforamy (czy to ten market przy Al. Jerozolimskich
          za Łopuszańską?), to tam w dziale ogólnodostepnym rzeczywiście chyba takich
          listew nie ma. Natomiast Platforama ma zaplecze, gdzie teoretycznie moga wejśc
          ci, którzy maja jakies abonamenty, o sporej powierzchni, i tam napewno listwy
          są.
          Wejść na zaplecze może każdy na jednorazowa, bezpłatną (przynajmniej miesiąc
          temu tak było) kartę magnetyczną.
          Ale skoro masz na mysli Platforame przy Al. Jerozolimskich, to w poblizu masz
          Castoramę, Valdiego, Leroy Merlin.

O co sie pytać?
          Hmmmm.... jak to określić... pytaj się o listwy wykończeniowe do glazury.
          Do uszczelnienia wanny na styku Wannna-glazura są to listwy specjalnie
          wyprofilowane z elastycznym fragmentem jednego boku.
          Z reguły takie listwy przywannowe właśnie okeślane są jako "przywannowe"
          • Gość: Irka Re: Do vampi_ra -zabudowa wanna IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.09.03, 19:42
            Witam,
            Dziękuję bardzo za informacje. Tak na marginesie, byłam w Platformie w
            hurtowni, bo można tam wejść również bez specjalnej karty(prosi się o kartę w
            rejestracji- kartę tę oddaje się przy wyjściu). Właśnie tam byłam wczoraj i
            pytałam się o te listwy, ale pracownik, którego o nie zapytałam nic nie
            wiedział na ich temat). Jutro wybiorę się do Castoramy.
            Pozdrawiam serdecznie
            Irka
    • Gość: Ala Re: zabudowa wanna - prosze o pomoc IP: *.chello.pl 02.09.03, 08:49
      Ja wolalabym przysunac wanne do jednego boku, a z drugiej strony
      zrobic "poleczke".
      Wanna postawiona na srodku nie bedzie miala podpartych bokow. Mysle wiec
      sobie, ze to nie najlepiej.
      • vampi_r Re: zabudowa wanna - prosze o pomoc 02.09.03, 10:21
        No tak, tylko ta półeczka 3 cm zapewne będzie bardzo urzyteczna.
        Jakbys miała wannę 140 cm, to dosuwasz do jednego boku, a z drugiej strony masz
        fajna półkę 13 cm (ja tak właśnie zrobiłem) na szampony, gąbki i kaczuszki.
        • Gość: Ala Re: zabudowa wanna - prosze o pomoc IP: *.chello.pl 02.09.03, 11:40
          Do 3cm dodaj jeszcze szer. brzegu wanny, a poza tym przeciwlegly brzeg mozna
          troche wsunac pod plytki i moze tym sposobem poleczka bedzie szersza. Wiele na
          takiej poleczce nie polozysz ale lepsze to niz jakies plastiki i boki wanny
          bez podparcia.
          Takie jest moje zdanie i ja wlasnie tak bym zrobila.
          • vampi_r Re: zabudowa wanna - prosze o pomoc 02.09.03, 14:07
            Masz rację, ale tak i tak wanna nie powinna stykać się z glazurą bezposrednio.
            Trzeba jakos to uszczelnić, bo inaczej przy braniu prysznicu wiele wody poleci
            za wannę.
            • Gość: Ala Re: zabudowa wanna - prosze o pomoc IP: *.chello.pl 02.09.03, 14:45
              Oczywiscie masz zupelna racje - uszczelnic trzeba i to koniecznie.
              • vampi_r Re: zabudowa wanna - prosze o pomoc 02.09.03, 16:49
                No właśnie, a z tego, co pisze Megy, to właśnie z tym ma problem i glazurnik
                usiłuje to paciać silikonem.
            • Gość: Dosia Re: zabudowa wanna - prosze o pomoc IP: 195.217.253.* 03.09.03, 14:17
              vampi_r napisał:

> Masz rację, ale tak i tak wanna nie powinna stykać się z glazurą bezposrednio.
              > Trzeba jakos to uszczelnić, bo inaczej przy braniu prysznicu wiele wody
              poleci
              > za wannę.

To ciekawe. U moich rodzicow glazura styka sie bezposrednio z wanna, a na linii
              laczenia jest silikon. Od 10 lat nic za wanne nie pocieklo. Przeciez nawet przy
              zwyklej fudze nic nie powinno cieknac, bo gdyby tak bylo, to i za kafelki by
              ciekla woda.
              • vampi_r Re: zabudowa wanna - prosze o pomoc 03.09.03, 14:56
                Gość portalu: Dosia napisał(a):

>
                > To ciekawe. U moich rodzicow glazura styka sie bezposrednio z wanna, a na
                linii
                >
                > laczenia jest silikon. Od 10 lat nic za wanne nie pocieklo. Przeciez nawet
                przy
                >
                > zwyklej fudze nic nie powinno cieknac, bo gdyby tak bylo, to i za kafelki by
                > ciekla woda.

Wanny maja to do siebie, ze ranty maja półokrągłe.
                Jeśli glazura jest w miarę gruba lub przyklejona jest na nieco grubszej
                warstwie kleju i jednocześnie glazura nad wanna zrobiona jest dokładnie (w
                miarę ściśle przylega do wanny i dodatkowo równo), to może wystarczyć
                uszczelnienie tego styku siliconem.
                Silikon daje się, gdy jego grubość jest niewielka (na oko max. 3-4 mm).
                Pacianie większej szpary silikonem nie da dobrych efektów.
                Z takiej choćażby przyczyny, że silikon trudno idealnie wygładzić, czy takiej,
                że silikon to nie klej - na trwale nie przyklei się do glazury zwłaszcza od
                strony frontowej. Silikon też jest bardzo bodatny na uszkodzenia mechaniczne
                np. przy myciu wanny.

Ale z drugiej strony silikon do wspaniały uszczelniacz.
                Tak więc drobne szczeliny silikon dobrze uszczelni i uszczelnienie takie może
                słuzyć długo i wygladać nie źle.

Tym niemniej najlepszym rozwiazaniem, wg mnie, jest jednak uszczelnienie tego
                złącza właśnie specjalna listwą przywannową.
                • vampi_r Re: zabudowa wanna - prosze o pomoc 03.09.03, 15:00
                  Aha - dawanie na styku wanna - glazura normalnej fugi jak do fugowania kafelków
                  jest dużym błędem. Fuga taka jest bardzo twarda, ale krucha. Łączenie
                  materiałów niejednorodnych taką fugą prędzej czy później popęka.
    • Gość: Megy Re: zabudowa wanna - prosze o pomoc IP: 62.29.248.* 02.09.03, 17:11
      Dziekuje bardzo za rady :) Wiedzialam, ze mozna na Was liczyc
      Prosze jezeli ktos jeszcze wpadnie na jakis genialny sposob jak wykonczyc te
      nieszczesna zabudowe wanny bez rozwalania glazury, to bede wdzieczna
      pozdr
      Megy
      • vampi_r Re: zabudowa wanna - prosze o pomoc 02.09.03, 18:02
        No widzisz, tak przez net, to bedzie ciężko.
        Jak juz wspominałem, ja bym dał na wcisk (z niewielka ilością silikonu jako
        klej) normalne listwy plastikowe glazurnicze. Najlepiej jakiś największy
        ćwierćwałek wklęsły. Z tym że trzeba obciąc plecki tej listwy, te które
        normalnie idą pod glazurę.

Można przylepić specjalną tasmę samoprzylepną, ale to wygląda brzydko.
        Najgorszym rozwiązaniem jest pacianie samym silikonem.

Możesz tez zastanowić się, czy wanny nie dosunąć max do jednego boku i czy z
        drugiej strony nie zrobić wąskiej półki z glazury (ale też zakończonej
        ćwierćwałkiem) .
        Wyjdzie ci wtedy 3 cm odstępi między wanna, a ścianą i kolejne 3 cm możesz
        najść tą półką na wannę. Na 6 cm półce nic w zasadzie nie postawisz, ale jakiś
        szampon, albo kaczuszkę...

Tak czy siak na styku wanna glazura musisz dać jakąś listewkę plastikową.
        Nawet jeśli ma byc tylko wciśnięta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka