gdybym.wiedzial.nie.pytalbym 14.11.03, 10:23 Pytam serio Jestem początkującym internautą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ixtlilto Re: Co znaczą takie skróty:[OT] - *PLONK* - EOT - 14.11.03, 12:18 [OT] Off Topic - poza tematem. PLONK Odgłos jaki wydaje osoba uderzając o dno killfile'a. Występuje również w formie *PLONK*. Krótko: "plonk" oznacza, że posty osoby splonkowanej nie będa już więcej czytane przez osobę plonkującą. EOT End Of Transmission (Thread) - Koniec dyskusji (wątku) Więcej: nasa.one.pl/shortcut.htm A na przyszłość plecam www.google.pl ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gray dorzucę... 14.11.03, 12:39 gray.hypes.org/alphabet.txt - pewnie sporo się powtarza ale nie chce mi się sprawdzać ;-) i jeszcze inna definicja PLONKa z tejże listy: Person with Little Or No Knowledge [when seen in a newsgroup post usually means the person referred to has been kill-filed] Odpowiedz Link Zgłoś
aard Odpowiadam 17.11.03, 10:55 P.L.O.N.K.: Positronic Lifeform Optimized for Nocturnal Killing E.O.T.: Entity Optimized for Troubleshooting Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Co znaczą takie skróty:[OT] - *PLONK* - EOT - IP: *.lodz.mm.pl 17.11.03, 13:29 To sa takie skroty anglojezyczne, ktorych ja nie uzywam, chyba z racji przyzwyczajenia (nawet nie wiedxzialem o niektorych istnieniu, a uzywam netu od lat). Cala sprawa pojawila sie najprawdopodobniej z chwila wejscia do ogolnego uzytku wszelkiego rodzaju "IRC'ow", po polsku np "Gadu-Gadu" i ich pochodnych. Czyli od kiedy mozna wirtualnie porozumiewac sie w "czasie rzeczywistym" - jak przez telefon. Dawniej ludzie pisali na forach i w necie jak ludzie a nie cyborgi. Stawiali kropki, przecinki, uzywali durzych liter i nawet znaczek ";-)" jest pelniejszy nisz ten szybki ";)". Czesto ludzie chca w ten sposob udawac "wtajemniczonych" i bardzo zaaeansowanych technicznie. Moze zwyczajnie to taka ewolucja i koniec. To tak samo jak z SMS'ami. Z prasy wiem ze mlodzierz ma juz swoj umowiony "nowojezyk" SMS'owy, ktorego starsi nie zrozumia. To z kolei zostalo zapoczatkowane przez "beeper'y", za moich czasow wchodzace do high school. Jak przekazac dluga wiadomosc na wyswietlaczy mieszczacym...np. 20 znakow? Mialem beeper, mam cell phone, ale nigdy nie wyslalem zadnego SMS'a. Nie uzywam tez wszelkiej masci IRC'ow. I zyje i jest mi z tym dobrze;-}. Pewnie dostales odpowiedzi na rozwiniecie skrotow wiec sam ciekaw tych mechanizmow zaglebilem sie w inna sfere tego zjawiska. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
loel Re: Co znaczą takie skróty:[OT] - *PLONK* - EOT - 17.11.03, 19:13 Dawniej to nawet młodzieRZ nie popełniała błędów ortograficznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Co znaczą takie skróty:[OT] - *PLONK* - EOT - IP: *.lodz.mm.pl 17.11.03, 21:44 loel napisał: > Dawniej to nawet młodzieRZ nie popełniała błędów ortograficznych. Ach, gdzie ta MLODZIERZ? No gdzie? Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
orientman Re: Co znaczą takie skróty:[OT] - *PLONK* - EOT - 17.11.03, 19:56 OT - Off Topic PLONK - [Usenet: possibly influenced by British slang `plonk' for cheap booze, or `plonker' for someone behaving stupidly (latter is lit. equivalent to Yiddish `schmuck')] The sound a newbie makes as he falls to the bottom of a kill file. While it originated in the newsgroup talk.bizarre, this term (usually written "*plonk*") is now (1994) widespread on Usenet as a form of public ridicule. EOT - End Of Topic, End Of Thread Odpowiedz Link Zgłoś