jacek191 Re: JWC Ostrobramska 25.08.03, 08:15 Witam posiadaczy lokum przy Ostrobramskiej. Mam pytanie!! Dlaczego nie wstawiają brązowych okien tylko białe? Z tego, co wiem i z tego, co widać na folderach powinny być brązowe. Czyżby obniżanie kosztów budowy? A gdzie podwyższony standard budynku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PietroJ Re: JWC Ostrobramska IP: *.man.polbox.pl 25.08.03, 17:39 Witamy Cię Jacku jako nowego sąsiada. Tak jak Ty mam mieszkanko w B. Co do okien - chyba muszę dziś to sprawdzić osobiście, ale znając JWC (przeglądnij sobie wcześniejsze posty) to pewnie będą malować plastik na brązowo :-DD Odpowiedz Link Zgłoś
jacek191 Re: JWC Ostrobramska 25.08.03, 18:18 Ciekawy jestem, jakiej użyją farby. Jeśli możesz to odpisz, co na ten temat się dowiedziałeś. Pozdrawiam wszystkich przyszłych mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: JWC Ostrobramska IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.03, 22:17 A co powiecie na temat spadających sufitów w mieszkaniach budowanych przez JW Construction (GW z 20.08.03 i Wprost) nie mówiąc już o budynkach w Ząbkach wybudowanych, a jakże, przez JW Construction, którym grozi zawalenie (artykuł GW z 13.08 - dodatek dom), a które dodatkowo postawiono w miejscu gdzie nie powinny powstać. Kilka rodzin z tych super bloków JW juz wykwaterowano bo zawalił się już sufit. Fajnie - gościu wraca sobie do mieszkania a tam okazuje się że nie ma podłogi. Super jakość JW. Jak oni dostali godło Teraz Polska. Pytanie jak będzie wyglądała Grochowska za 7 lat bo już teraz popękało wiele ścian. A jak będzie wyglądało wasze osiedle na słabym gruncie (w końcu to dawne tereny zalewowe Wisły i do tego liczne drgania przejeżdzających licznie samochodów). Czy aby JW zrobiło dokładne badania gruntu? Bo samo JW przyznaje, że w Ząbkach nie przewidzieli "na etapie projektowania wszystkich zjawisk wynikających z lokalnych uwarunkowań geotechnicznych". Tak to pięknie brzmi, a znaczy tylko tyle, że kilkunastu blokom grozi zawalenie, a kilkuset naiwnym klientom utrata dachu nad głową i zainwestowanych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość jjj Re: JWC Ostrobramska IP: *.lot.pl 02.09.03, 19:19 Czy dostaliście pisma odnośnie wpłaty przy stanie surowym otwartym. Dla ciekawych w książce budowy brak potwierdzenia tego stanu wpisem przez kierownika budowy. Dzwoniłem do JW i czekam na nowe powiadomienie o zakończeniu prac na tym etapie budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PietroJ Re: JWC Ostrobramska IP: *.man.polbox.pl 03.09.03, 10:50 Gość portalu: gość jjj napisał(a): > Czy dostaliście pisma odnośnie wpłaty przy stanie surowym otwartym. Dla > ciekawych w książce budowy brak potwierdzenia tego stanu wpisem przez > kierownika budowy. Dzwoniłem do JW i czekam na nowe powiadomienie o zakończeniu > > prac na tym etapie budowy. Ja dostałem już w ub. tygodniu. Mam mieszkanie w B, który najszybciej rósł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 01.09.03, 18:54 Drodzy, na stronce www.jwcostrobramska.republika.pl/ umieściłem nowe zdjątka. Podsumowując, budynek B ma już prawie wszystkie ściany wypełnione cegłą, C - połowę, A - sami zobaczcie ;) Pozdrawiam wszystkich, nie wyłączając tego, no, kuby. mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Natolski Re: JWC Ostrobramska IP: *.Library.McGill.CA 04.09.03, 23:15 Gość portalu: MMM napisał(a): > witam serdecznie, > > czy ktoś może orientuje się jak wyglądają postępy w tej inwestycji, bo jakoś > ostatnio tamtędy przejeżdżałam i wydawał mi sie że dźwigi stoją nieruchomo a > i ekipy budowlanej też jakoś nie było widać wracam do kraju za tydzien i zobacze jak tam idze ta budowa. Szkoda ze budynki maja po 16 pieter, mogli przeciez zrobic kolejna "lucka city" w tej czesci stolicy. Pozdrawiam i zycze wielu mokrych orgazmow ... Odpowiedz Link Zgłoś
kubafun-jw Re: JWC Ostrobramska 05.09.03, 16:53 Dzisiejsza wyborcza opisuje jak to gmach Sądów na ul. Leszno się sypie i odpadają tynki z sufitu bo budynek był wypalony w czasie wojny a potem byle jak odbudowany w ramach szaleństwa czynów 22 lipca. Ale mimo to tynk trzymał się sufitu ponad 50 lat. A u JW bywa, że tynk nie trzyma się sufitu nawet 2 lata (patrz artykuł GW o odpadających tynkach z sufitu na osiedlu Ursus). A przecież JW daleko do czynów 22 lipca, zważywszy na slimacze tempo z jakim budowali Grochowską ("tylko" 15 miesięcy opóźnienia). Pytanie jak będą wyglądały budynki wybudowane przez JW za 50 lat. Czy wszystkie z nich będą jeszcze stały na powierzchni ziemi? (te w Ząbkach grożą zawaleniem - artykuł też z GW z 13 sierpnia dodatek Dom). Ja osobiście uważam, że pieniądze jakie zainwestowałem w mieszkanie wybudowane przez JW były wyrzucone w błoto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 22.09.03, 19:10 Witam, przeklejam ze strony www.jwcostrobramska.republika.pl/: "Dowiedziałem się od JWC dwóch ciekawych rzeczy. Mianowicie, przewidywany czas zakończenia etapu "stan otwarty" budynku C to połowa października (zawiadomienia będą rozsyłane w trzecim tygodniu miesiąca). Niby niedługo, za miesiąc. Gorsza jest druga wiadomość. Otóż nasz kochany developer oczekuje zakończenia budowy, uwaga... 30 czerwca 2003 roku!!!! Sześć miesięcy poślizgu w stosunku do warunków umowy przedwstępnej. Całe szczęście, że minfin znosi ograniczenie ulgi odsetkowej, w którym okres od uzyskania pozwolenia na budowe do czasu wylegitymowania się notarianym aktem własności nie mógł być dłuższy niż trzy lata, bo inaczej człowiek byłby dodatkowo parę tysięcy rocznie w plecy... " Pozdrawiam, mav PS. Chyba nie tylko ja mam skłonność do przeklejania notek... PS 2. Postaram się zajrzeć w weekend na budowę i cyknąć trochę fotek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PietroJ Re: JWC Ostrobramska IP: *.man.polbox.pl 24.09.03, 19:04 mav, cykaj fotki i zamieszczaj. Co do informacji to jak przeczytałem o tym 30 VI to już mnie zaczyna ponosić. DZIŚ (!) przelałem resztę kwoty (dostałem kredyt, hurraa) a JWC powolutku zaczyna robić to co z innymi budowami. Co prawda ja mialem termin 31 III 2004 ale to i tak jest o 3 miechy dłużej!!! Swoją drogą - nie mam pod ręką umowy - jaki jest dopuszczalny poślizg? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: JWC Ostrobramska IP: *.gallery.devs.futuro.pl 25.09.03, 07:51 Witam Sąsiadów !!! Ja w umowie mam poślizgu 90 dni. Piotrze czy długo zeszło Ci się z tym kredytem ?, a dopiero zaczynam :( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 25.09.03, 08:56 Ja mam zapisane 90 dni dopuszczalnego opóźnienia (o ile będą mrozy itp. - górale zapowiadają sroogą zimę), potem odsetki karne - konia z rzędem temu, kto je wyciągnie od JW. Jest też zapis w umowie o sile wyższej (nie pamiętam w jakim brzmieniu), co - jak podejrzewam - pozwala dowolnie wydłużać termin oddania budowy. Chyba że określenie siła wyższa jest zdefiniowana gdzieś np. w kodeksie cywilnym (nie jestem prawnikiem, co w tym państwie nie jest zaletą). A propos kredytu, w moim przypadku było to nieco ponad 2 tygodnie. Ale to zmienia się od banku do banku. Pozdrawiam, mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PietroJ Re: JWC Ostrobramska IP: *.man.polbox.pl 25.09.03, 19:30 Olu, ja składałem wniosek 14 sierpnia, kredyt dostałem 24 września. Powodem opóźnienia były jazdy z kontrolą banku na budowie (ponoć obowiązkowe) i to że dokumenty pokontrolne szły delikatnie mówiąc za długo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Re: JWC Ostrobramska IP: *.ksp.wa.pl / 192.168.1.* 28.09.03, 09:21 Jestem po raz pierwszy na tym forum. Będę (mama nadzieję) mieszkał w budynku C. Miła wiadomość - widziałem na budynku C wiechę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: JWC Ostrobramska IP: *.gallery.devs.futuro.pl 29.09.03, 08:23 www.jwcostrobramska.republika.pl/ Wtam Nowego sąsiada i zapraszam na naszą stronkę o osiedlu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 29.09.03, 10:36 ... na której można zobaczyć nowe zdjęcia z ostatniego weekendu ;) Podsumowując, po budynku B wkrótce przestanie hulać wiatr (czytaj - stan surowy zamknięty), budynek C - zakończono budowę etapu pierwszego i wkrótce będą wysyłane zawiadomienia o wpłacie kolejnej transzy. Pozdrawiam sąsiedzko, mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lance Sasiedzi IP: *.man.polbox.pl 29.09.03, 13:46 nie zla okolica nam sie szykuje www1.gazeta.pl/wyborcza/1093892,34467,1691841.html?as=1&ias=13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: Sasiedzi IP: *.tpi.pl 29.09.03, 15:42 Gość portalu: Lance napisał(a): > nie zla okolica nam sie szykuje Sam nie wiem, gdzie jest lepiej. Mieszkam chwilowo na Stegnach - jakieś dwa, trzy tygodnie temu paru rosłych chłopców spod bloku napadło innego, im podobnego. Ten, podcięty, leżąc, wyciągnął broń i strzelił w brzuch jednego z napastników. Rannego zabrała karetka, zmarł w szpitalu. Może o tym nawet słyszeliście... Wiem że to żadna pociecha, że w "tu też jest niebezpiecznie". Dzięki nagłaśnianiu takich przypadków korzysta jedynie partia polityczna Pana "spadaj dziadu" (ta, której nazwa brzmi jak angielskie słowo na określenie czynności fizjologicznej). Może w innych miejscach jest jeszcze gorzej. Ale do niedawna mój znajomy policjant służył na Pradze Południe i jego zdaniem to już nie ta Praga, co onegdaj. I tej nadziei się trzymam. Pozdrawiam, mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Re: JWC Ostrobramska IP: *.ksp.wa.pl / 192.168.0.* 29.09.03, 15:53 Mam takie dziwne pytanie. Czy ktoś wie jak liczone są kondygnacje w porównaniu do umowy, tzn. ja lokal 5xx. Czyjest to kondygnacja 5 licząc od dołu, czy jest to 5 piętro, czyli kondygnacja 8? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 29.09.03, 16:21 na podstawie informacji innych sąsiadów mogę szacować, że kondygnacje są liczone na d gruntem. W Twoim przypadku będą to prawdopodobnie 3 okna od dołu. pozdrawiam, mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Re: JWC Ostrobramska IP: *.ksp.wa.pl / 192.168.1.* 29.09.03, 18:56 Gość portalu: mav napisał(a): > na podstawie informacji innych sąsiadów mogę szacować, że kondygnacje są > liczone na d gruntem. W Twoim przypadku będą to prawdopodobnie 3 okna od dołu. > > pozdrawiam, > mav > Dziękuję za podpowiedź. Czyli moja kondygnacja to 5. Odpowiedz Link Zgłoś
willi07 Re: JWC Ostrobramska 29.09.03, 20:12 Wypowiadam się tutaj po raz pierwszy tak więc witam serdecznie przyszlych sasiadow :) > Podsumowując, po budynku B wkrótce przestanie hulać wiatr (czytaj - stan surowy > zamknięty), ten budynek najbardziej mnie interesuje :) ze zdjec wynika, ze brakuje okien juz tylko na dwoch pietrach. dowiadywalem sie w zeszlym tygodniu o termin nastepnej raty. w windykacji PANI mowila o listopadzie, dokladniej nie wiedziala ale bardziej koniec niz poczatek tego miesiaca. trzeba szykowac forse :(. moze ktos ma jeszcze jakies inne informacje odnosnie terminu tej raty Czy jwc dysponuje planami mieszkan w formie cyfrowej ? zaoszczedziloby to mi wycieczki do zabek rog marek. a moze ktos szarpnal sie i wykonal jakies plany w komputerze (45,26m2 :) )? Kilka postow wczesniej widzialem krotka dygresje na temat artykulu w wyborczej na temat "wesolej okolicy". mieszkam na opisywanym osiedlu juz prawie 3 lata. malo tego moj brat chodzi do gimnazjum, co prawda nie tego o ktorym nasmarowal hugo (jakos tak wolalem zapisac go troche odleglejszego :) ). Pracuje natomiast w rejonie starej pragi (prawe ze na rogu stalowej). Także drobne rozeznanie w radosnych okolicach mam. Moim zdaniem taka sama sytuacja panuje w calej warszawie z wiekszym lub mniejszym nasileniem. a o tym co sie dzieja na mityczej kladce nad ulica ostrobramska (a takich miejsc jest kilka...dziesiat, ...set ? w wawie) nikt by sie nie dowiedzial gdyby sytuacja nie dotknela znanego globtrotera wyborczej. bo "nam nie jest wszystko jedno" a szczegolnie jak nas dotyka. Troche duzo mi tego wyszlo, konkluzje mam taka, ze okolica jak bardzo wiele innych a ludzie odwracaja glowy jak cos takiego dzieje sie w tramwaju. willi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: JWC Ostrobramska IP: *.gallery.devs.futuro.pl 01.10.03, 08:34 Witam Ostatnio odwiedziłam stronę www naszego dewelopera, a tam informacja o Dniu Otwartym na Otrobramskiej. Przyszli Sąsiedzi będzie to dobra okazja do spotkania !!! Co Wy na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: JWC Ostrobramska IP: *.gallery.devs.futuro.pl 01.10.03, 09:28 Przeczytajcie , ciekawe ...... www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_030930/warszawa_a_4.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PietroJ Re: JWC Ostrobramska IP: *.man.polbox.pl 01.10.03, 12:29 No faktycznie, też dziś wskoczyłem na ich stronkę. Ja bardzo chętnie pojawię się w sobotę. Kto następny, szanowni Forumowicze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregor Re: JWC Ostrobramska IP: 193.109.123.* 01.10.03, 13:00 Witam wszystkich przyszłych mieszkańców Ostrobramska pozdrawiam szczególnie wszystkich z budynku B bo tu kupiłem mieszkanko konkret 14 pietro fajno że jest tyle osób chcących brać udział w dyskusji ( jestem tu pierwszy raz) w mojej umowie dzień oddania budynku wypada na 31 styczeń 2004 na negocjacje w zapisach umowy pojechalem z prawnikiem Ludzie ! z nimi da sie negocjować mój prawnik zmienił w umowie ok. 14 paragrafów w tym dodano nowy o odsetkach za każdy dzień zwłoki przy nieoodaniu mieszkania w terminie pozdrawiam (szczegolnie "mav" za zdjecia budynku) postaram sie przyjsc w sobote na spotkanko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 01.10.03, 16:07 Dzięki za pozdrowienia, ja również powinienem się pojawić (może w roli fotoreportera ;) mav Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: JWC Ostrobramska 01.10.03, 23:41 witam po raz pierwszy,będę mieszkał (mam nadzieję,po tym wszystkim co przeczytałem )w budynku A cześć dołączam do grona jesteście wspaniali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: JWC Ostrobramska IP: *.gallery.devs.futuro.pl 02.10.03, 08:24 Witamy Pierwszego Sąsiada z budynku A. Czy możemy spodziewać się Twojej Osoby na Dniu Otwartym 04.10.03. Pozdrawiam WSZYTKICH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: JWC Ostrobramska IP: *.crt.tpsa.pl 02.10.03, 11:48 Witam sąsiadów Z przykrością muszę stwierdzić iż w terminie w jakim organizowany jest dzień otwarty nie uda mi się odwiedzić placu budowy i skorzystać z szansy poznania osobiście przyszłych sąsiadów (niestety inne obowiązki). Mam jednak nadzieję, że uda się komuś z szacownego grona osób którzy już nabyli mieszkania na osiedlu Ostrobramska pojawić na tym spotkaniu. Być może zaowocuje to najświeższymi informacjami z placu budowy oraz informacjami o postępach w inwestycji. Byłbym bardzo wdzięczny abyście podzielili się na forum pozyskanymi informacjami z osobami nie mogącymi uczestniczyć w tym spotkaniu. Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów Marcin/ sąsiad z budynku C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piohal Re: JWC Ostrobramska IP: *.energis.pl 21.12.03, 17:25 Bardzo proszę o pilny kontakt Marcina z budynku C. Domena crt.tpsa.pl. W sprawie przeróbki o której była mowa w czerwcu. piohal@go2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ila Re: JWC Ostrobramska IP: 212.160.106.* 02.10.03, 12:24 Mieszkam przy Ostrobramskiej i możesz spac spokojniej, praca wre posuwa sie do przodu ale chyba skończą latem 2004 r. Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: JWC Ostrobramska 02.10.03, 13:48 witajcie jestem waszym sąsiadem z budynku A mam na imię TOMASZ byłem dzisiaj na placu budowy praca wre wstawiają okna,rozmawiałem z pracownikami prawdopodobnie stan surowy zamknięty będzie gotowy na GRUDZIEŃ 2004r.(żartuję grudzień 2003r) postaram się dowiedzieć coś więcej na dniu otwartym ,cześc do zobaczenia w sobotę TOMASZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Re: JWC Ostrobramska IP: *.ksp.wa.pl / 192.168.0.* 02.10.03, 15:23 Dziękuję za informację o dniu otwartym. Będę. Rysiek z budynku C. Odpowiedz Link Zgłoś
bellatri Re: JWC Ostrobramska 02.10.03, 17:35 Ja też będę w imieniu mojej siostry Ewy, która będzie mieszkała w Budynku B na 11 piętrze. Do zobaczenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
willi07 Re: JWC Ostrobramska 03.10.03, 15:30 czy na takim dniu otwartym można będzie zobaczyć budynki dokładniej, czy polega to głównie na monologu kogoś tam z jwc? Odpowiedz Link Zgłoś
napoleon11 Re: JWC Ostrobramska 04.10.03, 20:26 byłam dzis na ostrobramskiej na kaszance i kielbasce z muisztarda i keczupem:) zarcie extra ciekawe czy mieszkania tez:D heh czego sie nie robi dla pieniedzy:D wstawiaja juz oknna w budynku B, budenek C ma juz full window:D A w budynku A niestety kiepsko, choc cos tam robia:D stan suowy zamkniety wg sz. P. kierownika(heheh) bedzie w grudniu 2004. no coz opoznienie.. ale nieweielkie:) na grochowskiej czekali 15 miesiecy:) my mozemy pobic rekord i prosic o wpis do ksiegi Guinessa czekajac 24 miesiace:) tak wiec do zobaczenia w grudniu 2003! Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: JWC Ostrobramska 05.10.03, 11:17 pozdrawiam przyszłych mieszkańców OSTROBRAMSKA w dniu otwartym były foldery,plyty CD,kaszanka,kiełbasa z grilla,napoje,oraz zapewnienia że stan surowy zamknięty będzie gotowy na GRUDZIEŃ 2003r.budynek C okna wstawione,bud.B większość okien ok.budynek A w którym mam nadzieję zamieszkac w przyszłym roku,praca wre (być może to z powodu DNIA OTWARTEGO)w którym spodziewali się wielu osób,można było wejść tylko na poziom 0,bud.C,oglądanie następnych budynków,oraz mieszkań,będzie możliwe po oddaniu stanu surowego zamkniętego,pozdrawiam TOMASZ a,hoj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: JWC Ostrobramska IP: saska:* / 192.168.0.* 05.10.03, 12:28 Witam Niestety nie mogłam pojawić się na dniu otwartym ;) Ale z Waszych relacji coś mi się nie zgadza? Przecież w bud. C nie ma wstawionych wszystkich okien bo nie ma wszystkich ścian ! Za to byd. B ma wszystkie okna. Czy może ja coś pomieszałam ? Jak to wkońcu jest? Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: JWC Ostrobramska 05.10.03, 15:09 przepraszam być może pomyliłem budynki patrząc od strony ul.OSTROBRAMSKIEJ jest to trzeci budynek 1 od ul.PERKUNA TOMASZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AWW Re: JWC Ostrobramska IP: 157.25.92.* 07.10.03, 12:44 Witam Sąsiadów. Dawno się nie odzywałem. Byłem w sobotę na dniu otwartym ( kiełbaski i reszty nie jadłem , zobaczyłem od wewnątrz poziom 0, ponieważ wyżej nie wpuszczali ( dopiero po oddaniu stanu surowego za odpowiednią przepustką uzyskaną od kierownika będzie można wejść ). W rozmowie z handlowcem uzyskałem odpowiedź, że termin 31-03-2004 oddania budynku do zamieszkania jest realny, łącznie z elewacją i uporządkowanym terenem dookoła budynków( ??????? ). W budynku C nie ma jescze wszystkich okien ( sporo jescze brak . Jak już kiedyś pisałem dziwi mnie fakt, że przy takiej pogodzie nie wykorzystywane są moce przez JWC ( na budynku C w sobotę kręcił się jeden praciwnik chyba na 5 piętrze) Fakt jest faktem, że prace w porównaniu z poprzednim miesiącem są widoczne i to cieszy, ale czy tej radości wystarczy do kończ budowy - zobaczymy. Pozdrawiam serdeczne Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: JWC Ostrobramska 07.10.03, 23:00 WITAM dzisiaj przejeżdzałem wieczorem obok budowy i zobaczyłem kilka wstawionych okien w 1 budynku od OSTROBRAMSKIEJ dla mnie jest to budynek A jeżeli się myle to proszę poprawcie,wydaje mi się że robota ruszyła. Mam duzą nadzieję,pozdrawiam TOMASZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PietroJ Re: JWC Ostrobramska IP: *.man.polbox.pl 08.10.03, 12:37 Dobrze Ci się wydaje: A jest od Ostrobramskiej, B wiadomo, C od Perkuna, żeby nie było kolejnych pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 09.10.03, 16:32 Witam wszystkich, na stronce www.jwcostrobramska.republika.pl/ umieściłem zdjęcia budowy z Dnia Otwartego. Zainteresowanych przepraszam za zwłokę. Fajnie było poznać przyszłych sąsiadów ;) Pozdrawiam, mav Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: JWC Ostrobramska 11.10.03, 21:17 nie wiem co to znaczy as (może po angielsku) a jeżeli chodzi o budowę to powoli wstawiają okna,ostatnio zobaczyłem kilka okien w budynku A.Dzisiaj ok.14.00 przejeżdzałem OSTROBRAMSKĄ I widziałem 4 (SUKCES!!!)PANÓW pracujących w budynku A,jeżeli tak będą pracować,to powinniśmy się wprowadzić w 2005 lub 2006 roczku,cześć pozdrawiam TOMASZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saad Re: JWC Ostrobramska IP: *.tor.primus.ca 11.10.03, 21:25 to nie robotnicy tylko mieszkancy ktorzy sami pomagaja na budowie bo nie moga sie doczekac konca ...:) Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: JWC Ostrobramska 12.10.03, 22:24 to bardzo prawdopodobne,ponieważ w poprzednią sobotę był DZIEŃ OTWARTY,a w sobotę 11.10.03r. J.W.CONSTRUCTION ogłosił CZYN SPOŁECZNY dla wszystkich przyszłych mieszkańców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: JWC Ostrobramska IP: 126.17.38.* 20.10.03, 12:11 Witam, wlasnie zamierzam podpisac umowe na kupno mieszkanka w bud. A. Agent przedstawil mi bardzo "cwaniacka" umowe. Czy to normalne? Czy udaje sie ja negocjowac? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: JWC Ostrobramska IP: 193.109.123.* 21.10.03, 10:28 proponuje Ci przeczytac poprzednie wpisy i wszystko bedzie jasne, a negocjowac sie da praktycznie z kazdym developerem to chyba normalne, pzdr a slyszeliście ze JW ma budować osiedla mieszkaniowe w Moskwie , niezle co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: JWC Ostrobramska IP: 193.109.123.* 21.10.03, 12:29 JW Construction inwestuje w Rosji 20.10.2003, Puls Biznesu Firma deweloperska w marcu 2004 r. rozpocznie budowę pierwszych mieszkań w Moskwie. Pomogą lokalni wykonawcy i inwestorzy. Wschodni kierunek stał się ostatnio bardzo popularny wśród spółek budowlanych. Inwestycje na Wschodzie deklarował Mostostal Export. Teraz nogę za wschodnią granicą próbuje postawić warszawskie JW Construction. W pierwszym etapie jego inwestycji w Moskwie mają powstać dwa budynki mieszkalne, w przyszłości - całe osiedle. - Dobiegają właśnie końca ostatnie ustalenia co do sposobu przejęcia gruntów. Budowę chcemy rozpocząć już w marcu przyszłego roku - mówi Ryszard Matkowski, prezes JW Construction Holding. W tym celu Józef Wojciechowski, właściciel holdingu, utworzył w Rosji specjalną spółkę odpowiedzialną za realizację projektu. Nie wchodzi ona jednak w struktury holdingu J.W Construction. Deweloper tłumaczy to zamiarem rozdzielenia ryzyka inwestycji na Wschodzie od działalności holdingu na polskim rynku. W zamian za zwiększone ryzyko spodziewa się w Rosji znacznie wyższej rentowności, sięgającej nawet powyżej 50 proc. - Moskwa przypomina trochę Warszawę z początku lat 90. Poziom popytu jest niezwykle obiecujący, ale trudno jest się na ten rynek dostać - ocenia Ryszard Matkowski. W pierwszym etapie deweloper rozpocznie budowę co najmniej 300 mieszkań, a jeśli pomysł chwyci, zbuduje nawet 2 tys. lokali. Firma nie chce na razie mówić o poziomie planowanych inwestycji. W ich realizacji mają pomóc lokalne firmy budowlane i lokalni inwestorzy. Administracja regionu chce, żeby część prac przy budowie obiektów wykonywały miejscowe przedsiębiorstwa. - Być może skorzystamy też z lokalnych instrumentów finansowych. W Moskwie nie brakuje dużych pieniędzy. Koszt kredytów jest tam jeszcze wysoki, ale można szukać alternatywnych form finansowania - uważa prezes holdingu. Potwierdza, że mimo przygotowania prospektu emisyjnego JW Construction nie wybiera się na giełdę. - Nie brakuje nam środków na inwestycje i udało nam się zawiązać dobrą współpracę z bankami. Rozważamy natomiast obniżenie kosztów finansowania dłużnego poprzez wykorzystanie tańszych instrumentów zza zachodniej granicy - dodaje Ryszard Matkowski. Ten rok firma chce zakończyć z zyskiem powyżej 30 mln zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: JWC Ostrobramska IP: *.gallery.devs.futuro.pl 21.10.03, 13:18 Brzmi interesująco i ciekawie. Dobrze że powołali tam inną spółkę, która w razie czego ... nie pociągnie ich na dno, ale " wszystko się może zdarzyć.." Chciałabym zobaczyć jak będą wyglądały budynki czy całe osiedla, tak z ciekawości .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nimue Re: JWC Ostrobramska IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 27.10.03, 17:20 WITAM PRZYSZŁYCH SĄSIADÓW! Będę mieszkać w budynku A na 5 pietrze/poziomie(szcerze mówiąc nie wiem jak to liczyć. Mieszkanie numer 5XX?) Powiedzćie mi jaka jest szansa na odebranie mieszkania do czerwca 2004? Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: JWC Ostrobramska 27.10.03, 22:55 WITAM WSZYSTKICH przejeżdzałem dzisiaj obok budowy,TO NIEPRAWDOPODOBNE we wszystkich 3budynkach pracowali pracownicy,chwilę postałem ONI naprawdę pracowali,wstawiali okna, wykańczali dachy,trzy dzwigi i windy też jeżdziły non stop góra dół,jeżeli tak będą pracować codziennie,to jest bardzo prawdopodobne,że w GRUDNIU dotrzymają terminu i ogłoszą stan surowy zamknięty,(TRZEBA BĘDZIE WPŁACIĆ NASTĘPNĄ RATĘ )pozdrowienia dla nowego SĄSIADA z budynku A TOMASZ z 16 piętra budynek A jeszcze bez okien CZEŚĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: JWC Ostrobramska IP: *.gallery.devs.futuro.pl 28.10.03, 10:38 Cześć Oto co znalazłam w dzisiejszej Gazecie Prawnej Nr.210 (1066) wtorek 28 październik 2003 www.gazetaprawna.pl/dzialy/6.html?numer=1066&dok=1066.6.3.2.7.4.0.1.htm A mianowicie : UOKiK Mieszkanie z poślizgiem Deweloper pozwany do sądu Do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów złożony został pozew przeciwko firmie budowlanej J.W. Construction. Spółce zarzuca się stosowanie 15 niedozwolonych klauzul umownych w przedwstępnej umowie sprzedaży mieszkania. Pozew do SOKiK złożył prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Wśród kwestionowanych postanowień umownych znalazła się m.in. tzw. sprzedaż wiązana – obligatoryjny zakup miejsca parkingowego wraz z mieszkaniem. Stanowi to zakazane uzależnienie zawarcia jednej umowy od podpisania innej. Spółka zastrzega sobie ponadto możliwość późniejszego, niż stanowi umowa, przekazania mieszkania do odbioru – m.in. w przypadku oczekiwania na brakujące decyzje administracyjne. Zdaniem urzędu, w umowie powinien znaleźć się zapis uwzględniający realny termin wykonania zobowiązania. Jako zakazaną klauzulę umowną UOKiK wskazuje również zastrzeżenie przez dewelopera minimalnego kursu waluty, który będzie obowiązywał strony w dniu zapłaty – jeśli kurs dolara będzie niższy od obowiązującego w dniu podpisania umowy, do wpłat stosuje się kurs z dnia podpisania umowy. Kwestionowany jest także zapis umowny uprawniający spółkę do podwyższenia ceny w przypadku zmiany VAT, bez przyznania konsumentowi prawa do odstąpienia od umowy. Według UOKiK, za niedozwoloną powinna również zostać uznana klauzula uzależniająca zwrot pieniędzy osobie, która zrezygnowała z zakupu mieszkania, od znalezienia nowego nabywcy. Jeśli nowy nabywca nie znajdzie się w ciągu 12 miesięcy, od kwoty zwracanej kupującemu zostanie potrącone 10 proc. łącznej ceny mieszkania. Deweloperowi zarzuca się także stosowanie rażąco wygórowanych kar umownych – m.in. kary w wysokości 5 proc. wartości mieszkania za opóźnienie płatności o 30 dni. Kwestionowane jest również postanowienie, zgodnie z którym za zamianę przez kupującego lokalu na inny musi on wnieść dodatkową opłatę w wysokości 3 proc. wartości pierwotnego lokalu. Za niedozwolone uznane zostało także zastrzeżenie sobie przez dewelopera prawa administrowania budynkiem przez okres 3 lat. Według UOKiK, narusza to ograniczenie praw właścicielskich przewidzianych w ustawie o własności lokali. W ocenie prezesa UOKiK, J.W. Construction zawiera w umowach postanowienia sprzeczne z prawem w nadziei, że konsumenci, których świadomość prawna z reguły nie jest wysoka, nie odkryją tego i nie będą dochodzić swoich roszczeń. Ewa U. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PietroJ Re: JWC Ostrobramska IP: *.man.polbox.pl 28.10.03, 12:22 No to wspaniale. Może ktoś się weźmie za nich (i może za innych deweloperów). To prawda, niektórych punktów umowy nie rozpatrywałem w szerszym świetle i dopiero teraz sobie uświadamiam możliwe konsekwencje. Należy się tylko cieszyć że ktoś w końcu podejmuje radykalne kroki. Pozdrowienia dla wszystkich sąsiadów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PKB Re: JWC Ostrobramska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 23:17 Witam wszystkich przyszłych użytkowników JWC Ostrobramska Sam chętnie bym nabył mieszkanie w jednym z tych bloków ze względów wielu ... , ale po dokładnym przeczytaniu umowy nasuwają się smutne refleksje i pytania (do rozważenia przez ewentualnych przyszłych nabywców i niestety do przeanalizowania przez aktualnych właścicieli PRZEDWSTĘPNYCH UMÓW SPRZEDAŻY i niestety niczego więcej). Poniżej komentuję odpowiednie paragrafy i punkty umowy, którą mi przedstawiono, ale zamieszczam także ich skróconą treść ponieważ numeracja może się zmieniać ... ---------------------------------------------------------------------------- Ci którzy jeszcze nie podpisali umowy niech bezwzględnie żądają wykreślenia par.9 pkt4, pkt5 , pkt6. Mówią one ni mniej ni więcej, że JWC może odstąpić od umowy przedwstępnej bez praktycznie kar umownych i bez prawa dochodzenia roszczeń ze strony kupującego. Wyobraźmy sobie następujący scenariusz: - JWC buduje lokale - JWC wybudowało lokale i stan realizacji wynosi X procent (np. X =40% -> stan surowy zamknięty) - Następuje załamanie się finansów państwa i złotówka traci na wartości 50- 100% - przyszła wartość złotówki 6-8 zł - JWC stwierdza formalnie niemożność sfinalizowania inwestycji - JWC odstępuje od umowy zwracając wpłacone kwoty w złotych przy karach, które są równe oprocentowaniu lokat bankowych (około 0,5-1%) oraz karze dodatkowej 3% wpłaconej kwoty. - JWC sprzedaje lokale po nowych cenach i kończy inwestycje Jak łatwo stwierdzić JWC niczym nie ryzykuje, a jak nastąpi krach finansów państwa może bardzo dużo zarobić. W lutym 2004 można zostać bez mieszkania i relatywnie z połową pieniędzy z listopada 2004. Jeżeli ktoś, w zakupie tych lokali, upatrywał ucieczkę przed niepewną sytuacją finansową państwa (lokata kapitału na przyszłość) to niestety nie jest to najlepsza inwestycja. ------------------------------------------------------------------------------- Bank Millenium – ZMIANA WIERZYCIELA 509-518 Kodeks Cywilny ------------------------------------------------------------------------------ JWC jest dłużnikiem MILLENIUM i BANK zawsze ma pierwszeństwo przed Kupującym. Co więcej wpłaty Kupującego są pomniejszane o zaległe odsetki (ze starych inwestycji ? ....) MILLENIUM może także handlować długami JWC itd., itp Najlepiej nie przyjmować tego faktu do wiadomości w umowie przedwstępnej, a jeżeli się już ma podpisaną umowę należy zażądać zaświadczenia z banku, że bank przyjął spłatę zadłużenia (lub jego części) za dany lokal i nie obciąża to danego lokalu. Ponadto: 1) Par.6 pkt. 1: siła wyższa, na którą JWC powołuje się w umowie, powinna być zdefiniowana podczas zawierania umowy, ale jej definicja musi i tak być Państwu przedstawiona na każde żądanie. 2) Par.8 pkt. 1: występuje tu ukryte zalegalizowanie opóźnienia w oddaniu mieszkania o 6 miesięcy od dnia ustania przeszkód spowodowanych siłą wyższą (par. 6 pkt. 1) decyzjami administracyjnymi, zmianami przepisów itp. Do podpisania aktu notarialnego wzywa JWC, zaś wcześniej nie można nic zrobić w lokalu, ani nim w jakikolwiek sposób dysponować, pomimo że po 30 dniach każdy z Państwa wpłacił 65% ceny (nie za lokal jednakże ale na zadłużenie JWC w MILLENIUM) Nie posiadacie ŻADNYCH PRAW oprócz tych zawartych w umowie przedwstępnej. W ten sposób można przedłużać realizację umowy, a także termin oddania lokalu dowolnie z czego JWC skorzystało prawdopodobnie niejednokrotnie :-( (Ja bym skorzystał ....) 3) Par.8 pkt. 2: zamieszczono tam stwierdzenie, które mniej więcej mówi że: „Kupujący udzieli zgody sprzedającemu na wykonanie dodatkowych prac niezbędnych do prawidłowego i zgodnego z przepisami prawa funkcjonowania lokalu i części wspólnych w terminie określonym w par. 16, których to zakres zostanie określony w Umowie.” - Paragraf 16 mówi, o odpłatnym zarządzaniu przez 36 miesięcy przez JWC budynkami Ostrobramska. Można domniemywać, że w ten sposób JWC gwarantuje sobie, że niedopatrzenia w zakresie: PPOż, bezpieczeństwa działania dźwigów i w wielu innych zostaną poprawione na Państwa koszt. Należy zarządzać sprecyzowania tych warunków teraz a nie przy okazji spisywania aktu notarialnego gdzie może na Państwa czekać wiele niespodzianek. 4) Nierówność zapisów dotyczących kar umownych jest wprost rażąca – kto jeszcze może (nowi nabywcy) niech zażąda choćby, aby po przekroczeniu terminów realizacji o 6 miesięcy (brak zdarzeń losowych, brak problemów ze strony administracji itp.) były naliczane kary umowne w stosunku do sprzedającego np. 3% wartości wpłaconych funduszy za każde 3miesiące/6 miesięcy opóźnienia w realizacji umowy przedwstępnej. Znalazłoby się jeszcze kilka uwag ale to chyba wystarczy. Pozdrawiam i życzę Państwu wszystkiego najlepszego ... PKB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 03.11.03, 08:07 Witam sąsiadów, obecnych, przyszłych i "w żadnym wypadku". Czy ktoś z Was był ostatnio na budowie? Jakieś wieści? Czy wiatr hula jeszcze między filarami? Info mile widziane ;) pozdrawiam, mav Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: JWC Ostrobramska 06.11.03, 21:42 WITAM WSZYSTKICH na budowie praca wre w moim mieszkaniu być może po pokojach hula wiatr,ale w kuchni brawo mam wstawione okno,a w ogóle blok A oszklony do polowy,blok B prawie całkowicie,blok C do polowy,a dzisiaj wstawiali końcowe ścianki w bloku C ,na dachu wykańczają wieże,JW.CONSTRUCTION zakasał rękawy i wziął się do roboty,obym nie przechwalił ,widziałem wkażdym budynku pracujących ludzi,pozdrawiam wszystkich TOMASZ z bloku A , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: JWC Ostrobramska IP: *.gallery.devs.futuro.pl 17.11.03, 14:51 Witam Taka cisza nastała na naszym forum że postanowiłam pchnąć ten wątek wyżej. W sobotę byłam w biurze handlowym przy budowie i tam spotkałam prawdopodobnie Naszych przyszłych Sąsiadów, (zastanawiali się nad kupnem. Chyba ich troszkę wystraszyłam ale to niechcący !) Pan w biurze poinformował mnie,że na dniach zostaną przesłane do NAS mieszkańców bud.C zawiadomienia o kolejnej wpłacie (stan surowy otwarty). Przy czym stan surowy zamknięty ma być na grudzień 2003, i prawdopodobny termin odbioru mieszkań: - według kierownika budowy - koniec marca 2004, - według JWC na przełomie maja/czerwca ? Nie wydaje mi się aby przez 3 miesiące zdążyli : położyć całą instalcję elektryczną , kanalizacyjną, wszystkie tynki i wylewki, itp... a także ocieplić cały budynek !!!!! Chciałbym być optymistką ale czy mi się uda??????? Zobaczymy Pozdrawiam Wszystkich sąsiadów Nowych i Starych !!! Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Furi Re: JWC Ostrobramska IP: *.allianz.pl 17.11.03, 15:13 witam. nie kupilem co prawda mieszkania na ostrobramskiej, ale tez w jwc - debowy park. mowia Wam ze oddadzą w marcu ??? nie wierzcie w to. i nie mowie tego wcale przez zlosliwosc... w marcu moze oddadzą u nas (jak dobrze pojdzie - a są ludzie ktorzy mieli w umowie czerwiec 2003!!!) patrząc na postępy w budowie Waszych bloków (często tam bywam - moi rodzice mieszkają kilkaset metrów dalej), wiedząc jak to wygląda u nas, to myślę, że możecie się spodziewać odbioru mieszkań gdzieś na początku jesieni 2004. życzę Wam wszystkim wytrwałości.. Pzdr, Furi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: JWC Ostrobramska IP: 195.136.122.* 18.11.03, 10:52 Witam Sąsiadów. Odzywam się po raz pierwszy, chociaż mieszkanie kupiłam kilka miesięcy temu. Chyba w budynku A (jeśli to pierwszy od Ostrobramskiej)na 9 piętrze, byłam tam kilka razy ale za cho-rę nie mogę się doliczyć tego 9-go piętra. Ładnie... nie wiem co kupiłam;) No to narka :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: JWC Ostrobramska IP: *.gallery.devs.futuro.pl 18.11.03, 12:14 Witam Nową Sąsiadkę!!! Ja również nie mogłam doliczyć się swojego 10 piętra ale Pan w biurze Obsł. K. powiedział: " Piętro ósme jest wyraźnie zaznaczone, posiada inne balkony czyli tarasy - są one większe" Czyli Twoje 9 piętro jest nad nimi. Całuski Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: JWC Ostrobramska 18.11.03, 19:03 WITAM WSZYSTKICH OSTATNIO BARDZO CZĘSTO PRZEJEŻDŻAM ul.OSTROBRAMSKĄ I WIDZĘ PRACUJĄCYCH TAM LUDZI,widocznie w JWC rozesłano WICI i ogloszono POSPOLITE RUSZENIE HURRA !!! naprawde pracuje wielu robotników,w dalszym ciągu wstawiają okna,w budynku C zamurowują ostatnie puste zewnętrzne ścianki,na dachu dobudowują wieże,dzisiaj przejeżdżalem ok.godz.15.40 i uwaga nie do wiary widziałem światla wewnątrz budynku A, być może rozpalano grilla pod szaszłyki,SMACZNEGO POZDROWIENIA dla WSZYSTKICH SĄSIADÓW TOMASZ z budynku A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: JWC Ostrobramska IP: 195.136.122.* 19.11.03, 09:23 Witam wszystkich! Dzięki Ola. W takim razie pojadę i sprawdzę. A może ktoś wie ile ten budynek ma pieter mieszkalnych? Dostrzegam pierwsze plusy tej inwestycji (sąsiedzi;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eWA Re: JWC Ostrobramska IP: 195.245.217.* 19.11.03, 18:14 A czy można zobaczyć już mieszkanka w środku (Budynek B)??? Serdeczne pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: JWC Ostrobramska IP: *.goc.pl / *.goc.pl 20.11.03, 08:01 Wczoraj byłem obok wieżowców. Było to ok. 18.30 w budowlańcy dalej pracowali. Może więc wprowadzimy się w czerwcu. Pozdrowienia dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: JWC Ostrobramska IP: *.gallery.devs.futuro.pl 21.11.03, 13:16 Może to kogoś zaiteresuje Pozdrawiam Ola Gazeta Prawna Nr 227 (1083) piątek-niedziela 21-23 listopada 2003 r. Duży zysk, ale tylko dla posiadaczy faktur Jeszcze tylko w latach 2003-2005 będzie można korzystać z ulgi remontowej. Warto o tym pamiętać, bo odliczyć w związku z remontem mieszkania można nawet 4725 zł. Aby taką kwotę zaoszczędzić, na remont trzeba jednak przeznaczyć prawie 25 000 zł. Zysk dla remontujących domy może być jeszcze wyższy i wynieść 5670 zł, po zainwestowaniu nieco poniżej 30 000 zł. Przepis art. 12 uchwalonej 12 listopada nowelizacji ustawy o PIT przewiduje, że mimo skreślenia dotyczących ulgi remontowo-modernizacyjnej przepisów, z ulgi tej nadal będzie można korzystać aż do 2005 r. Odbywać się to będzie na takich warunkach, jakie obowiązują obecnie. Dotyczy to zarówno warunków, które trzeba spełnić, by nabyć prawo do ulgi, jak i limitów odliczenia. Przypomnijmy zatem pokrótce te zasady. Najpierw limity. Obowiązujący obecnie limit ulgi remontowej obowiązuje i nadal będzie obowiązywał w latach 2003–2005. W myśl przepisu art. 27a ust. 3 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz.U. z 2000 r. nr 14, poz. 176 z późn. zm.), w latach 2003–2005 odliczeniu od podatku dochodowego podlega: • 19 proc. kwoty wydatków poniesionych na remont i modernizację budynku mieszkalnego, nie więcej jednak niż 3 proc. limitu tzw. dużej ulgi mieszkaniowej (w 2003 r. jest to 189 000 zł, co wynika z obwieszczenia ministra finansów z dnia 13 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości ogólnej kwoty odliczeń z tytułu wydatków na cele mieszkaniowe; MP nr 60, poz. 843). W latach 2003–2005 odliczeniu podlega zatem nie więcej niż 5670 zł. • 19 proc. kwoty wydatków poniesionych na remont i modernizację lokalu mieszkalnego, nie więcej jednak niż 2,5 proc. kwoty dużej ulgi mieszkaniowej. W latach 2003–2005 odliczeniu podlega zatem nie więcej niż 4725 zł. Gdyby podatnik remontował lub modernizował i dom i mieszkanie, odliczy nie więcej niż 5670 zł. Odliczenie od podatku może być dokonane tylko wówczas, gdy w roku podatkowym podatnik posiada dowody poniesienia wydatków w wysokości co najmniej 0,3 proc. kwoty dużej ulgi mieszkaniowej ustalonej w pierwszym roku obowiązywania limitu. Oznacza to, że aby móc dokonać odliczenia, podatnik powinien mieć dowody poniesienia wydatków w wysokości co najmniej 567 zł. Jeżeli w danym roku podatkowym podatnik minimum tego nie osiągnie, odliczenia od podatku będzie mógł dokonać w tym roku podatkowym, w którym suma wydatków liczona od początku okresu trzyletniego – a więc od 1 stycznia br. – wyniesie co najmniej 567 zł. Podatnik, który minimum tego w latach 2003–2005 nie osiągnie, nie może dokonać odliczenia. Jak to już wcześniej wyjaśniłem, do tego, by z ulgi remontowej korzystać w 2004 i 2005 r., minimum tego wcale nie trzeba jednak osiągnąć już w tym roku. Co więcej, w ogóle nie trzeba nic w tym roku wydawać. Można to spokojnie zrobić w przyszłym lub nawet 2005 r. Limit ulgi remontowej może zostać zwiększony w każdym trzyletnim okresie o 0,5 proc. kwoty dużej ulgi mieszkaniowej obowiązującej w pierwszym roku tego okresu. Obecnie oznacza to zwiększenie o 945 zł. Zwiększenie następuje, jeżeli w ramach remontu lub modernizacji podatnik poniesie wydatki na remont lub modernizację instalacji gazowej, urządzeń eksplozymetrycznych lub urządzeń gazowych, a równocześnie w związku z tymi wydatkami przekroczy limity odliczeń określone dla podstawowej ulgi remontowej. Przypomnijmy też, że przy wpłatach na fundusze remontowe dla lat 2003-2005 limit ten wynosi 5670 zł, tyle co na remont lub modernizację domu. Trzeba też pamiętać, że podstawowym warunkiem, który trzeba spełnić, jest posiadanie tytułu prawnego do zajmowanego mieszkania lub domu. Warunek ten nie zmieni się także po 1 stycznia 2004 r. Tytułem prawnym, na podstawie którego podatnik zajmuje budynek lub lokal mieszkalny, może być np. akt własności, umowa najmu, umowa dzierżawy, umowa użyczenia, umowy podnajmu lub poddzierżawy, decyzja administracyjna (przydział mieszkania) lub dokumenty potwierdzające jego nabycie w drodze kupna, darowizny albo spadku. Ważne, by z dokumentu takiego wynikało prawo do dysponowania określonym mieszkaniem lub domem. Równie ważne jest odpowiednie udokumentowanie poniesionych w danym roku podatkowym wydatków remontowo-modernizacyjnych. Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych przewiduje obecnie, że wysokość wydatków remontowo- modernizacyjnych ustala się na podstawie dokumentów stwierdzających ich poniesienie, z tym że w przypadku wydatków na remont i modernizację budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego zajmowanego na podstawie tytułu prawnego, wysokość wydatków ustala się na podstawie faktury wystawionej wyłącznie przez podatnika podatku od towarów i usług, niekorzystającego ze zwolnienia od tego podatku, lub dowodu odprawy celnej. W przypadku wpłat na wyodrębniony fundusz remontowy spółdzielni mieszkaniowej lub wspólnoty mieszkaniowej – wysokość wydatków ustala się na podstawie dowodu wpłaty. Zasady te z mocy art. 12 nowelizacji ustawy o PIT będą odnosić się także do wydatków ponoszonych po 1 stycznia 2004 r. Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 21.11.03, 17:42 Dzięki wielkie! To pierwszy tekst (a przeczytałem ich już trochę), w którym jednoznacznie stwierdzono, iż do tego, aby skorzystać z ulgi w latach 2003-2005, nie trzeba nic inwestować w tym roku (chociaż warto obkupić się do maja 2003 r. - niższy VAT). Z innej beczki: ciekaw jestem, czy któryś z przyszłych mieszkańców budynku C otrzymał już zawiadomienie o ukończeniu stanu otwartego? pozdrawiam, mav . Podatnik, który minimum tego w latach 2003–2005 nie osiągnie, nie może dokonać odliczenia. Jak to już wcześniej wyjaśniłem, do tego, by z ulgi remontowej korzystać w 2004 i 2005 r., minimum tego wcale nie trzeba jednak osiągnąć już w tym roku. Co więcej, w ogóle nie trzeba nic w tym roku wydawać. Można to spokojnie zrobić w przyszłym lub nawet 2005 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: JWC Ostrobramska IP: *.acn.pl 21.11.03, 17:54 Witam serdecznie Jestem na forum pierwszy raz. Zakupiłem mieszkanie w budynku C i też czekam na zawiadomienie o ukończeniu stanu surowego. Dowiadywałem się ostatnio w JWC i podobno zostały już wysłane. Stan zamkniety ma być ukończony do 15 grudnia Pozdrawiam, Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: JWC Ostrobramska 22.11.03, 13:15 WITAM WSZYSTKICH zastanawim się czy to poderwanie się do pracy JWC to przypadkiem nie jest po to żeby zakończyć stan surowy zamknięty,bo wtedy można będzie ściągnąć następną ratę zamieszkanie i pracownicy JWC wyjadą na zasłużony zimowy wypoczynek , być może do MOSKWY rozpocząć następną budowę, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Gazeta Prawna Nr 230 (1086) środa 26 11 2003 r. IP: *.gallery.devs.futuro.pl 26.11.03, 11:26 Witam Sąsiadów !!! Znalazłam jeszcze to w Gazecie PrawnejNr 230 (1086) środa 26 11 2003 r. Poczytajcie sobie : (coś chyba zmienili w naszym forum, ale dziwne?!?) Nie trzeba ponosić wydatków na remont w br. Czy trzeba już w bieżącym roku rozpocząć wydatki na remont, aby móc korzystać z limitu ulgi remontowej w następnych dwóch latach? To pytanie najczęściej padało w trakcie wczorajszego dyżuru dotyczącego podatku dochodowego od osób fizycznych za 2003 r. Odpowiadająca na pytania czytelników Ewa Teofilak z izby skarbowej wyjaśniała, że nie ma takiej potrzeby. Ulga remontowa obowiązuje przez okres kolejnych trzech lat, a więc w latach 2003- 2005. Na prawo do tej ulgi w dwóch następnych latach nie ma wpływu poniesienie albo nieponiesienie wydatków remontowo-modernizacyjnych w pierwszym roku tego trzyletniego okresu. Poza tym czytelnicy pytali, kiedy trzeba sporządzić i przekazać informację o uzyskanych przez podatnika dochodach oraz pobranych zaliczkach na podatek dochodowy, tzn. PIT-11, za 2003 r. Zgodnie z obecnie obowiązującym stanem prawnym, PIT–11 płatnicy mają obowiązek przekazać podatnikowi i urzędowi skarbowemu właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania podatnika do 31 stycznia 2004 r. Więcej na temat ulg podatkowych obowiązujących w 2003 r. dodatku do „GP” nr 232 z 28-30 listopada br. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: JWC Ostrobramska IP: *.gallery.devs.futuro.pl 24.11.03, 14:47 Witam Dzwoniłam dzisiaj do Działu Windykacji i powiedziano mi, że właśnie są przygotowywane pisma do nas o kolejną wpłatę, czyli dojdą na dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: JWC Ostrobramska IP: *.gov.pl 25.11.03, 09:48 Pozdrowki dla wszystkich przyszlych lokatorow z Ostrobramskiej. Ja wczoraj sie rozmyslilem i nie podjalem ryzyka podpisania umowy przedwstepnej, bylem jednak na budowie w zeszla sobote i pragne sie podzielic informacjami ktore uzyskalem. Po pierwsze prace trwaja w 3 budynkach. Po drugie bedac w budynku A zaobserwowalem ,ze stoja scianki dzialowe w mieszkaniach, na wyzszych pietrach sa juz tynki a na nizszych kladziona jest instalacja elektryczna. Rozmawialem i dowiedzialem sie ze za okolo tydzien czasu ma byc ukonczony stan surowy zamkniety budynku tak ze szykujcie kase bo to juz lada chwila. Co do terminow oddania to przewiduje sie jako realny termin czerwiec przyszlego roku. Trzymam za was kciuki, trzymajcie sie, badzcie cierpliwi i milego mieszkania. Pawel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: JWC Ostrobramska IP: *.gallery.devs.futuro.pl 01.12.03, 09:51 Witam Szkoda że się rozmyśliłeś i nie będziemy sąsiadami ! Dostałam w piątek list polecony z JWC o "stanie surowym otwartym" w bud. C. Czy do Was również dotarła ta informacja? Mam bardzo duży problem : Trzeba wpłacać kolejną ratę a ja nie mam jeszcze przyznanego kredytu, zgadnijcie dlaczego? A bo JWC nie dostarczył mojemu bankowi odpowiednich dokumentów, ciekawe jak będą się miały do tego odsetki, od nie wpłaconej raty? Ale to nie jest moja wina tolko JWC i jego banku!!! Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 02.12.03, 09:33 Witam przeszyłych sąsiadów i innych forumowiczów! Również i ja otrzymałem wczoraj (poniedziałek) wspomniane wyżej pisemko. Rewelacyjne trzymanie harmonogramu, muszę przyznać, chociaż mam wrażenie, że w grudniu to już miało stać mieszkanko gotowe, a nie "otwarte". Nic to. Kończ JW, wstydu oszczędź. W papierach zauważyłem jedną rzecz. 10 listopada kierownik budowy się zmienił. Może ten będzie sprawniejszy. pozdrawiam, mav PS. Olu, życzę powodzenia z kredytowych bojach. Przechodziłem tę gehennę przed rokiem i jestem parę tysiączków w plecy z powodu niekompetencji doradztwa kredytowego JWC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AWW Re: JWC Ostrobramska IP: 157.25.92.* 02.12.03, 11:14 Witam po dłuższej przerwie. Byłem w czwartek w biurze przy budowie. Rozmawiałem z człowiekiem, który stwierdził, że stan surowy zamknięty ma być wykonany w końcu grudnia lub na początku stycznia ( chyba że się przesłyszałem )- Ola wymienia stan surowy otwarty. Udało mi się również zobaczyć moje przyszłe mieszkanie ( budynek C ). Byli tam ludzie kładący instalacje elektryczne, czyli coś się dzieje. Pozdrawiam serdecznie wszystkich Sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr DW Re: JWC Ostrobramska IP: *.kpwig.gov.pl 02.12.03, 15:53 Cześć Czytam Wasze dyskusje na temat możliwego terminu oddania Waszych budynków. I muszę Was niestety rozczarować. Otóż Wasze mieszkania będą na czerwiec ale 2005 r. Tak to nie jest żadna pomyłka. Jestem mieszkańcem Dąbrówki Wiślanej i dokładnie się przyglądałem jak są budowane budynki. DW 1 – 4 stan surowy zamknięty był w marcu 2001 i oddali je w marcu, kwietniu 2002. Inne budynki np. DW 8 stan surowy mieli w marcu 2002 r. i oddali go w kwietniu 2003 r. Więc widzicie ze od stanu surowego zamkniętego to min 12 miesięcy zanim go oddadzą. W tym momencie jeszcze nie wiecie jakie oni mają opóźnienie bo niby skąd macie wiedzieć. Ale jak do tej pory wykończenie budynku trwało min 12 miesięcy to niby dlaczego ma w przypadku Ostobramskiej ma trwać krócej. TO na tyle, sorry ze popsułem Wam humor, ale nie jednemu to pomoże w wielu sprawach. Ja np. musiałem od nowa wynająć mieszkanie bo termin przekładali w nieskończoność i nie miałem gdzie mieszkać, bo w poprzednim wypowiedziałem umowę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 03.12.03, 09:40 Witam, Rzeczywiście, trudno sobie wyobazić, aby JWC zechciało się spieszyć kończąc budowę po ukończeniu stanu zamkniętego - nie po tym, jak otrzymało wpłaty od klientów w wysokości 90 proc. wartości każdego z mieszkań, podczas gdy wykańczanie tego molocha (elektryka, hydraulika, windy, gładzie, malowanie, Bóg wie, co jeszcze) jest bardzo pracochłonne. Jedną nutką optymizmu jest to, że JWC na całą inwestycję otrzymało kredyt - bank we własnym interesie będzie zapewne chciał jak najszybszego dokończenia inwestycji, ergo, pojawił się czynnik motywujący. Pozdrawiam, mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał JWC Ostrobramska IP: 195.245.217.* 08.12.03, 18:02 Witam sąsiadów! Byłem na budowie w sobotę. Faktycznie praca wre. Jest to oczywiście spowodowane kredytem JW pod inwestycję. Rozmawiałem z handlowcem i powiedział mi że zostało dosłownie kilka mieszkań w całym kompleksie do sprzedania. Rozmawiałem też z nowym kierownikiem budowy (bardzo sympatyczny człowiek) Mają zaplanowany odbiór wind na 24 maja 2004. Dopiero potym terminie będzie można podpisywać akty notarialne. Podobno jednak będziemy mogli wcześniej wchodzić do lokali i robić wykńczenia - warunek - wpłata całej kasy. Widziałekm okna .. Są trochę lepsze od przeciętnych. Czterokomorowe z dwuszybową komorą wypełnioną argonem. Przenikalność 1,1 (zupełnie przyzwoita. Moim zdaniem nie ma szans na elewację do wiosny. Wewnątrz są już ścianki działowe i kładziona jest elektryka. Budynki są ogrzewane z sieci miejskiej (już). Moim zdaniem można zrezygnować z drzwi wewnętrznych bo są ohydne. Ale trzeba to zrobić już bo za chwilę je kupią i .... Jednym słowem nie jest żle, ale opóźnienie jest i już. Pozdrawiam wszyskich (szczególnie z bloku C);-)) Michał Odpowiedz Link Zgłoś
dudi24 Re: JWC Ostrobramska 10.12.03, 21:48 Cześć Michał, Mam pytanko, czy przypadkiem nie zarejestrowałeś co się dzieje w bloku B. Czy też podobne terminy zakończenia? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrowienia Dudi - Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: JWC Ostrobramska IP: 195.245.217.* 11.12.03, 14:49 Niestety nie byłem w budynku B, ale polecam Ci wizytę na budowie w sobotę. Pozdrawiam Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Taksa notarialna IP: *.tpi.pl 11.12.03, 10:12 Witam wszystkich! Dzisiejsza Rzepa opublikowała artykuł www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_031211/prawo/prawo_a_10.html dotyczący nieprawidłowości w ustaleniach maksymalnych stawek notarialnych. Zgodnie z wyrokiem TK, ustawodawca ma czas do czerwca na naprawienie istniejącego prawa (które obecnie jest, jak wynika orzeczenia, wadliwe). Jest szansa, że nasze mieszkanka będziemy odbierać już z nowymi (niższymi!) stawkami notarialnymi ;) pozdrawiam, mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Taksa notarialna Nr 241 (1097) 11.12.2003 IP: *.gallery.devs.futuro.pl 11.12.03, 12:09 A ja to znalazłam w Gazecie Prawnej "............ Niekonstytucyjna taksa Rozporządzenie w sprawie taksy notarialnej, ustalajace górne granice stawek wynagrodzenia notariuszy, jest niekonstytucyjne, orzekł wczoraj Trybunał Konstytucyjny i zdecydował, że przestanie ono obowiązywać 30 czerwca 2004 r. Chociaż przyczyną niekonstytucyjności rozporządzenia był fakt, że zostało ono wydane na podstawie delegacji, która nie odpowiadała wymogom konstytucyjnym (nie zawierała żadnych wytycznych dla ministra, na podstawie których ustalił wysokość maksymalnych stawek notarialnych), na rozprawie padały także opinie, że ustalona w 2001 r. górna wysokość taksy jest zbyt wygórowana, wręcz zaporowa dla prawidłowego obrotu gospodarczego. Takiego zdania jest również rzecznik praw obywatelskich, z wniosku którego odbyła się rozprawa przed Trybunałem. Rzecznik złożył wniosek w grudniu 2001 r., w niecałe dwa miesiące po radykalnej podwyżce taksy rozporządzeniem ministra sprawiedliwości z 2 października 2001 r. Wysokość stawek poszczególnych czynności wzrosła wówczas od 100 proc. do 400 proc. Wtedy zniknął też górny pułap wynagrodzenia obliczanego procentowo od wartości przedmiotu czynności. Nie jest też tajemnicą, że taksę podwyższył w ostatnich dniach swojego urzędowania minister sprawiedliwości Stanisław Iwanicki, były notariusz. Osobą, która broniła na rozprawie zaskarżonego rozporządzenia, był prezes Krajowej Rady Notarialnej, Zbigniew Klejment. Jego zdaniem fakt, że ustawodawca nakłada na notariuszy coraz więcej obowiązków związanych m.in. z poborem i odprowadzaniem podatków, usprawiedliwia wysokość stawek. Jednocześnie, zdaniem Rady, nieprawdziwe są opinie, że notariusze z reguły pobierają opłaty oscylujące na poziomie najwyższych stawek. Jako przykład służy rok 1997, kiedy na terenach poszkodowanych powodzią notariusze świadczyli usługi za przysłowiową złotówkę. Innego zdania jest zastępca rzecznika praw obywatelskich Stanisław Trociuk, który przypomniał słynną sprawę toczącą się przed sądem antymonopolowym, z powództwa prezesa UOKiK. Powód uznał za monopolistyczną regulację w kodeksie etyki zawodowej notariusza, zgodnie z którą nieuczciwa konkurencja w tym zawodzie przejawia się w szczególności w przyciąganiu klientów poprzez zaproponowanie niższego wynagrodzenia. Zakwestionowane rozporządzenie było skrytykowane również przez Marka Sadowskiego, podsekretarza stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości. Przypomniał on, że prace nad nowelizacją z 2001 r. były prowadzone bardzo szybko i nie były poprzedzone żadnymi badaniami ze strony ministerstwa. Opłaty notarialne Wartość opłata do 5000 zł - 200 zł powyżej 5000 zł do 15 000 zł - 200 zł + 3 proc. od nadwyżki powyżej 5000 zł powyżej 15 000 zł do 30 000 zł - 500 zł + 2 proc. od nadwyżki powyżej 15 000 zł powyżej 30 000 zł do 60 000 zł - 800 zł + 1 proc. od nadwyżki powyżej 30 000 zł powyżej 60 000 zł do 1 000 000 zł - 1100 zł + 0,5 proc. od nadwyżki powyżej 60 000 zł powyżej 1 000 000 zł - 5800 zł + 0,25 proc. od nadwyżki ponad 1 000 000 zł Trybunał Konstytucyjny orzekł o niekonstytucyjności rozporządzenia oraz art. 5 prawa o notariacie będącego delegacją do jego wydania. W uzasadnieniu orzeczenia sędziowie wyrazili pogląd, że wysokość taksy notarialnej nie może być barierą dla obrotu gospodarczego. Przepisy nakazują zachowanie formy aktu notarialnego dla wielu czynności. Dlatego też kryteria przy określaniu przez ministra wysokości taksy powinny być bardzo szczegółowe i wynikać wprost z ustawy. Kryterium tym nie może być jedynie wartość przedmiotu czynności. Wyrok TK z 12 listopada 2003 r. sygn. akt K 49/01 Ustawa z dnia 14 lutego 1991 r. – Prawo o notariacie (t.j. Dz.U. z 2002 r. nr 42 poz. 369 ze zm.) Art. 5 Notariuszowi za dokonanie czynności notarialnych przysługuje wynagrodzenie określone na podstawie umowy ze stronami czynności, nie wyższe niż maksymalne stawki taksy notarialnej właściwe dla danej czynności. Taksę ustala, w drodze rozporządzenia, minister sprawiedliwości w porozumieniu z ministrem minansów i po zasięgnięciu opinii Krajowej Rady Notarialnej. Agnieszka Wyszomirska Więcej artykułów tego autora ... Opinie Lech Borzemski, notariusz, rzecznik prasowy Krajowej Rady Notarialnej Liczyliśmy się z sytuacją, że Trybunał Konstytucyjny może uznać zaskarżony przepis za sprzeczny z konstytucją z uwagi na brak jego odpowiedniej szczegółowości. Podobną sytuację miała adwokatura i tam podobny wyrok również zapadł. Istnieją jednak pewne odmienności w naszej sprawie, które dostrzegł także Trybunał Konstytucyjny. Uważamy, że pomiędzy notariatem a innymi zawodami prawniczymi istnieje zasadnicza różnica. My jesteśmy zawodem bezwzględnie regulowanym i wykonujemy zadania na wskroś publiczne. W związku z tym nasze wynagrodzenie nie może podlegać regułom tylko rynkowym i zasadom, że każda opłata za dokonaną czynność ma być uzasadniona tylko i wyłącznie nakładem pracy. Z przyczyn społecznych opłaty za niektóre czynności są obniżone. Są one stałe i niezależne od nakładu pracy, jak przykładowo sporządzenie testamentu. Tu, bez względu na to, czy materia jest skomplikowana czy nie, opłata wynosi 50 zł. Pamiętać trzeba, że przedstawiciele zupełnie wolnych zawodów swoje wynagrodzenia regulują wyłącznie za pomocą umowy z klientem. W przypadku adwokatów i radców rozporządzenia regulują wyłącznie kryteria, według których sąd zasądza zwrot kosztów zastępstwa procesowego. Notariusz nie może się w ten sposób umówić ze swoim klientem, bo opłata za każdą czynność jest ściśle określona przepisami. Teraz trzeba będzie podjąć prace nad zmianą przepisów art. 5 ustawy o notariacie. Not. Ewa Bednarek Stanisław Trociuk, zastępca rzecznika praw obywatelskich Dzisiejszy wyrok Trybunału Konstytucyjnego rzecznik praw obywatelskich przyjmuje z zadowoleniem. Rzecznik dążył do tego, by kwestie związane z opłatami za czynności notarialne były uregulowane w sposób prawidłowy, tzn. by prawo tworzyło gwarancje stabilności i przejrzystości w zakresie opłat notarialnych zarówno dla obywateli, jak i notariuszy. Sytuacja taka będzie miała miejsce, gdy kryteria ustalania opłat będą jasne, czytelne i będą wynikać wprost z ustawy. Z uzasadnienia wyroku wynika także, że kryteria te powinny być powiązane z nakładem pracy i kosztami ponoszonymi przez notariuszy. Czynność, z pozoru prosta, może bowiem wymagać od notariuszy dużego nakładu pracy, a czynność o dużej wartości majątkowej takiego nakładu nie musi pociągać za sobą. Dotychczasowa konstrukcja taksy notarialnej wymaga zatem zmiany. W obecnym stanie prawnym wysokość stawek jest zupełnie niezrozumiała. Przykładowo stawka dla ustanowienia odrębnej własności lokalu w spółdzielni mieszkaniowej jest różna od stawki ustanowienia własności lokalu wybudowanego przez spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością, choć zakres czynności podejmowanych przez notariusza w obu przypadkach praktycznie się nie różni. Z orzeczenia wynika także, że przepisy prawa powinny ustalić górną granicę opłat, które można pobrać za dokonanie określonych czynności notarialnych. Rozwiązanie takie jest konieczne. Skoro prawo nakłada przymus dokonania szeregu czynności w formie aktu notarialnego, to powinno tworzyć gwarancje ochrony sytuacji materialnej osób dokonujących tych czynności. Za wysokie opłaty notarialne, w powiązaniu z innymi kosztami ponoszonymi przez obywateli na okoliczność dokonywania czynności prawnych (np. podatkami), mogą okazać się kosztami zbyt wielkimi i stanowić zaporę dla prawidłowego obrotu gospodarczego. Not. Agnieszka Wyszomirska Danuta Gruszczyńska, zastępca dyrektora Departamentu Instytucji Finansowych, Usług i Rolnictwa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Niewątpliwie w interesie nas wszystkich, konsumentów, jest uiszczanie wszelkich opłat w jak najniższej wysokości. Rozporządzenie m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Taksa-Gazeta Prawna Nr 241 (1097) 11.12.2003 IP: *.gallery.devs.futuro.pl 11.12.03, 12:12 Ciąg Dalszy : "............ Danuta Gruszczyńska, zastępca dyrektora Departamentu Instytucji Finansowych, Usług i Rolnictwa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Niewątpliwie w interesie nas wszystkich, konsumentów, jest uiszczanie wszelkich opłat w jak najniższej wysokości. Rozporządzenie ministra sprawiedliwości nie zabrania stosowania przez notariuszy stawek niższych. Rzecz w tym, że nie korzystają oni z tego uprawnienia, stosując stawki maksymalne. Pod groźbą kary dyscyplinarnej podporządkowują się zasadom ustalonym w Kodeksie Etyki Zawodowej Notariusza. Prezes UOKiK uznał to za przejaw nieuczciwej konkurencji. Zdaniem Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, notariusze są przedsiębiorcami, usługi notarialne mają charakter towaru, a wynagrodzenie notariusza za dokonanie czynności notarialnej jest opłatą o charakterze ceny (od wyroku tego, sygn. akt XVII Ama 55/02, złożona została kasacja). Zawód ten wykonywany jest w ramach i na zasadach gospodarki rynkowej, a notariusze są względem siebie konkurentami. Nie ma więc przeszkód, aby między kancelariami notarialnymi istniała konkurencja. Not. Ewa Usowicz .........." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AWW Re: Taksa-Gazeta Prawna Nr 241 (1097) 11.12.2003 IP: 157.25.92.* 19.12.03, 14:24 Zdrowych i Wesołych Świąt oraz pomyślności w nowym 2004 roku ( odbioru naszych mieszkań w terminie, bez usterek i bez dużych dopłat )dla wszystkich sąsiadów z budynku C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 24.12.03, 10:43 Drodzy! Banalnie, acz szczerze - pogodnych Świąt, z odrobiną dystansu do świata i niesolidności w branży budowlanej, z marzeniami, aby jeszcze przed Wielkanocą dane nam było gospodarować we własnych czterech kątach, by mrozy lekkie były, coby tłumaczeń wrażym siłom nie dostarczać, z Mikołajem, który nie będzie w stanie uciągnąć sań ze sprzętem AGD i ceramiką - słowem, wszystkiego najlepszego! mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: JWC Ostrobramska IP: *.gallery.devs.futuro.pl 24.12.03, 11:36 Wesołych Świąt ! To co napisałeś jest tak piękne że nie ma co dodać. Również się przyłączam do życzeń ! Oraz Szczęśliwego Nowego Roku 2004 ! Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PietroJ Re: JWC Ostrobramska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.04, 16:55 Witajcie w NOWYM ROKU!!! Jako pierwszy w tym roku forumowicz i przyszły mieszkaniec OO pragnę podzielić się z Wami informacją, jaką udało mi się wyciągnąć od JWC: niedługo (było to tydzień przed świętami, mówili o 1-2 tygodniach) zostaną rozesłane do mieszkańców blokhausu B :-) zawiadomienia o uzyskaniu stanu surowego zamkniętego, w związku z czym: 1. Bedzie można oglądać nasze nabytki, hurraaa!!! 2. Trzeba przygotować kolejną kupkę z pieniążkami dla JWC (buuuuuuu!!!) Wszystkich przyszłych sąsiadów pozdrawiam niezwykle gorąco i życzę (nam wszystkim) jak najszybszego uzyskania kluczyków. Pozdrowionka Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 09.01.04, 09:17 Witam! Od czasu ostatniego postu minęło trochę czasu, a i oprócz tego mam wrażenie, że póki mieszkania pięły się w górze pisywalność była większa, teraz gdy JW buduje w środku jakosik przycichło, ba, sam już od jakiegoś czasu budowy nie odwiedziałem... Więc pytam tradycyjnym: co słychać? Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an0210ma Re: JWC Ostrobramska IP: *.aster.pl / *.acn.pl 10.01.04, 20:03 CZEŚĆ!!WITAM WSZYSTKICH W NOWYM ROKU WSZYSTKIEGO NAJ NAJ TEŻ CHCIAŁBYM SIĘ DOWIEDZIEĆ CO SŁYCHAĆ, PRZEJEŻDZAM OSTROBRAMSKĄ CODZIENNIE, ALE TERAZ NIC NIE WIDAĆ POMÓŻCIE!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 13.01.04, 10:11 Mam wrażenie, że ktoś już pisał o tym wyżej - windykacja JW, powołując się na rozmowę w grudniu z kierownikiem budowy, twierdzi, iż zakończenie stanu zamkniętneto planowane jest pod koniec stycznia. No to się zacznie jeżdżenie ;) mav PS. Co do Internetu - JWC promuje własnych dostawców. Zobaczymy, na jakich warunkach/jakości... Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: JWC Ostrobramska 17.01.04, 23:33 Gość portalu: mav napisał(a): > Mam wrażenie, że ktoś już pisał o tym wyżej - windykacja JW, powołując się na > rozmowę w grudniu z kierownikiem budowy, twierdzi, iż zakończenie stanu > zamkniętneto planowane jest pod koniec stycznia. No to się zacznie jeżdżenie ;) > > > mav > > PS. Co do Internetu - JWC promuje własnych dostawców. Zobaczymy, na jakich > warunkach/jakości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROBERT INTERNET NA OSIEDLU IP: 217.153.138.* 12.01.04, 18:16 OFERTA DOSTĘPU DO SIECI INTERNETOWEJ CEBIT WIRELESS- 2048kb/s* Szanowni Państwo! Pragniemy Państwu zaproponować dostęp do Naszej sieci Internetowej CEBIT WIRELESS o przepustowości do 2048 kb/s* (obecnie)* a 4096 kb/s** (planowane od 2004r)** za jedyne 107zł brutto (jeden komputer) miesięcznie jednocześnie gwarantując że opłata ta może się zmienić jedynie w przypadku podniesienia stawki VAT na dostęp do Internetu. Koszt całkowity podłączenia 1 lokalu wyniesie następująco : o Od 1- 10 lokali cena podłączenia : 100zł (netto) o Od 11 - lokali cena podłączenia : 1zł (netto) Abonenci Cebit Wireless uzyskują: • stały, nielimitowany czasowo dostęp do Internetu o przepustowości do 2048 kb/s* • możliwość korzystania z wszystkich usług internetowych • nielimitowany transfer danych • uczestnictwo w sieci lokalnej (np. możliwość grania z innymi uczestnikami sieci lub wymiana danych) • własne konto poczty elektronicznej (opcjonalnie ). • możliwość utworzenia witryny WWW w domenie cebit.com.pl lub własnego serwera wirtualnego (opcjonalnie ). Nasza firma posiada niezbędne zezwolenia na prowadzenie działalności Telekomunikacyjnej które dotyczą: 1) ŚWIADCZENIA USŁUGI ZAPEWNIANIA DOSTĘPU DO SIECI INTERNET (ZA POMOCĄ SIECI TRANSMISJI DANYCH OBJĘTYCH ZGŁOSZENIEM ORAZ PRZY WYKORZYSTANIU ŁĄCZY STAŁYCH DZIERŻAWIONYCH OD INNYCH UPRAWNIONYCH OPERATORÓW) 2) ŚWIADCZENIA USŁUGI TRANSMISJI DANYCH ZA POMOCĄ(SIECI TRANSMISJI DANYCH OBJĘTYCH ZGŁOSZENIEM ORAZ PRZY WYKORZYSTANIU ŁĄCZY STAŁYCH DZIERŻAWIONYCH OD INNYCH UPRAWNIONYCH OPERATORÓW. WSZYSTKIE ZAINTERESOWANE OSOBY PROSIMY O KONTAKT POD NR TEL 612-09-96 lub 501-590-613 e-mail: internet@cebit.com.pl CEBIT WIRELESS JEST NIEZALEŻNE OD TELEFONU!!!!! SERFUJESZ NIE ZAJMUJĄC LINII TELEFONICZNEJ!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jago10 Re: INTERNET NA OSIEDLU 14.01.04, 08:59 Cześć. Jestem przyszłym mieszkańcem budynku C. Do tej pory nie uczestniczyłem w dyskusji na forum. Mam Pytanie.Czy ktoś z sąsiadów wybrał już dla siebie usytuowanie miejsca garażowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Miejsce garażowe i inne plany IP: *.tpi.pl 14.01.04, 09:40 Witam, z rozmów z Panem Arturem Sobieskim, odpowiedzialnym za przydziały, wynika, że jeszcze nie można tego zrobić. Nie są gotowe plany podziału miejsc garażowych. Podobno mają być na początku lutego, trzeba się dowiadywać. A z innej beczki: czy ktoś z szanownych forumowiczów dostał może w miarę dokładne plany swojego mieszkania (przyłącza mediów, elektryka)? Będąc w Ząbkach otrzymałem jedynie dość dokładnie zwymiarowane mieszkanie, i tyle. Rozczarowujące. pozdrawiam, mav Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: Miejsce garażowe i inne plany 17.01.04, 23:48 CZEŚĆ POZDRAWIAM WSZYSTKICH KILKA DNI TEMU ROZMAWIAŁEM z JEDNYM z AGENTÓW SPRZEDAŻY,dowiedziałem się że będą lekkie opóżnienia związane z oddaniem budynków,tzn.okolo 1,2miesięcy,w stosunku do 30 CZERWCA 2004r. DZISIAJ rozmawiałem z KIEROWNIKIEM BUDOWY,który powiedział że wszystko jest w porządku i w tej chwili wszystko jest O,KEJ jeżeli nie będzie dużych mrozów,budynki będą oddane w terminie,stan surowy zamknięty ma być podpisany na dniach,także potrzebna będzie następna wpłata. Proszę napiszcie jeżeli KTOŚ wie coś więcej,POZDRAWIAM WSZYSTKICH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foxy Re: Miejsce garażowe i inne plany IP: *.ask / *.ask-klan.net.pl 21.01.04, 23:42 nie ukrywam, ze stan "prac" troche mnie rozczarowal...30 czerwca...i jeszcze opoznienie!!! Juz nawet nie dzwonie do agentow. Mam wrazenie, ze sa to najmniej poinformowane osoby w tej instytucji. Pisaliscie, ze mozna juz wejsc i zobaczyc mieszkanko (oczywiscie dzieki "uprzejmosci" kogos z budowy). Zamierzam sie tam wkrotce wybrac i podpytac troche...jezeli zdobede ciekawe inforamcje - obiecuje szybko zadepeszowac. Tym czasem troche niecierpliwie oczekuje na list polecony informujacy o osiagnieciu stanu zamknietego (o kurs dolara oczywiscie chodzi!!!). pozdrawiam wszystkich serdecznie, sasiadka z bloku B Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PietroJ Re: Miejsce garażowe i inne plany IP: *.man.polbox.pl 23.01.04, 12:21 No to ładnie. Ja mam w umowie 31 marca, jak im się przeciągnie ponad 3 miesiące w stosunku do MOJEGO terminu (po 30 czerwca), to postaram się aby oddali natychmiast, będę stał przy robotnikach i patrzył co robią, nie ma co. 3 miesiące to maksymalne opóźnienie wpisane w umowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Miejsce garażowe i inne plany IP: *.crowley.pl 27.01.04, 08:47 I co im zrobisz jak ci przeciagna oddanie mieszkania do wrzesnia ? czytales ta umowe przedwstepna jakie sa kary za opoznienie ze strony jw ? jakie mozesz miec roszczenia? mozesz zerwac umowe zabrac swoje pieniadze ze smiesznymi odsetkami i tyle. smutne to ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jago Re: JWC Ostrobramska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 11:12 Podobno JWC wysłało już zawiadomienia o zakończeniu stanu surowego zamknietego w budynku C. Czy ktoś z sąsiadów już dostał zawiadomienie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 09.02.04, 15:38 Witam serdecznie! Ponieważ nikt się nie wypowiada, pozwolę sobie publicznie ogłosić, iż zawiadomienie dostałem. Według Pań z windykacji, listy były wysyłane w piątek. pozdrawiam, mav PS. Czy ktoś z szanownych forumowiczów wypowie się w temacie zgodności stanu faktycznego z odnotowanym w piśmie? Mieszkańcy innych równolegle budowanych osiedli dostali pisma o zbyt wczesnym rozesłaniu monitu o wpłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: JWC Ostrobramska IP: *.acn.waw.pl 09.02.04, 16:21 Witam Również otrzymałam dziś monit o kolejnej wpłacie. Mam na to 7 dni. "> PS. Czy ktoś z szanownych forumowiczów wypowie się w temacie zgodności stanu > faktycznego z odnotowanym w piśmie? Mieszkańcy innych równolegle budowanych > osiedli dostali pisma o zbyt wczesnym rozesłaniu monitu o wpłaty." Nie wiem czy można, ponieważ dostałam również xero "Dziennika Budowy" w którym jest wpis o stanie surowym zamkniętym, ale - wydaje mi się, że w poprzednim piśmie było jeszcze potwierdzenie przez kogoś tam .....- musiałabym to sprawdzić dokładniej. To teraz możemy zacząć wycieczki do swoich mieszkanek, ja niestety dopiero w przyszły weekend. Do zobaczenia Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 09.02.04, 16:58 Olu, to nie jest chyba takie proste. Z tego co czytałem na innych forach, trzeba sie wcześniej umówić, wziąść przepustkę i takie tam, chyba, że ma się zaprzyjaźnionego kierownika budowy, jak inni na innych osiedlach JW ;) Zawsze też może się okazać, że właśnie wylewają schody, posadzki itp., więc wcześniejsze zasięgnięcie języka u handlowców jest nadzwyczaj wskazane. Ponieważ sam nie mogę się doczekać inspekcji (i pocykać nieco fotek), będę się dopytywał. Do zobaczenia w okolicach ;) mav Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: JWC Ostrobramska 10.02.04, 12:00 CZEŚĆ WSZYSTKIM JAK na razie jeszcze nie dostałem monitu,chociaż też się spodziewam na dniach, z tego co wiem żeby zobaczyć mieszkanie,wcześniej trzeba się umówić KIEROWNIKIEM BUDOWY żeby uzyskać przepustkę na dany dzień i następnie można podziwiać panoramę WARSZAWY.Ostatnio jak przejeżdżam ul.OSTROBRAMSKĄ widzę jak stawiają rusztowania wokół wieżowców tzn.że prawdopodobnie na dniach zacznie się tynkowanie z zewnątrz.Coś zaczęło się dziać na zewnątrz budowy,a także na naszym forum co jest bardzo,bardzo miłe,pozdrawiam wszystkich TOMASZ z budynku A CZEŚĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 10.02.04, 13:28 Witam wszystkich, Gdy chodzi o prace na zewnątrz, mam mocno ambiwalentne odczucia. Z jednej strony dobrze, że się coś dzieje, z drugiej zaś czytam na forum osiedla Sady Rembertowskie o wadliwie wykonanych tynkach, kładzionych mimo ujemnych temperatur na zewnątrz, to wolę, żeby nieco zmienili kolejność prac i zaczęli tynkować na wiosnę, a teraz wykańczali wnętrza. Cóż, miejmy nadzieję, że (baczność!) KIEROWNIK BUDOWY (spocznij) wie, co robi, zawszeć też zostaje rękojmia. pozdrawiam, mav PS. Dla zainteresowanych: można wybierać miejsca garażowe. Można to robić w czwartki, od 10 do 18. Podobno jeszcze jest w czym przebierać. Drodzy sąsiedzi, czy ktoś z Was wybrał już może miejsce i wie, na co zwrócić uwagę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 11.02.04, 13:02 Drodzy sąsiedzi, zrobiłem właśnie rezerwację miejsca garażowego. Są jeszcze miejsca na poziomce, chociaż coraz mniej (najciekawsze już zajęte), z racji postępów na budowie oraz, jak sądzę, informacji na naszym forum ;) Myślę że warto zainteresować się miejscami nieco wcześniej, mnie osobiście mocno zmotywowały nieustanne kłopoty z miejscami parkingowymi mieszkańców innych osiedli JW, szczególnie Dębowego Parku, aczkolwiej Jerozolimskie też swoje przeżywają. pozdrawiam, mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: JWC Ostrobramska IP: *.gallery.devs.futuro.pl 11.02.04, 13:23 Witam !!! Po raz pierwszy czytając Nasze Forum, krew się we mnie zagotowała !!! Nie jestem w żadnym przypadku zła na Was, ale na JWC !!!! Byłam, pytałam się na początku stycznia o garaże i zostałam odesłana z kwitkiem, "Przyślemy do Pani zawiadomienie, że można przyjeżdżać i rezerwować miejsca.." i na to jestem właśnie zła, mieli przysłać - a tu nic !!!!!! Tylko dzięki Wam wiem, że można wybierać. Pewnie to samo będzie z komórkami lokatorskimi. Obecanki cacaniki. Ale ja tam pojadę i powiem co o nich myśle. Powstrzymuje się, aby pisać spokojnie i nieobraźliwie, ale po moich przejściach z nimi dotyczącymi mojego kredytu w banku, mam już ich serdecznie dośc i nie można im popuścić wcale !!!! wrrrryyyy Ta osoba w czwartek po południu w JWC, która tak wrzeszczy to będę ja !!! A tak z innej beczki: Dzwoniłam do Biura Handlowego na Ostrobramskiej i handlowcy byli zaskoczeni, że chcę się do nich wybrać tak szybko. Najwcześniej to może dopiero w przyszłym tygodniu, bo nie mają jeszcze wyznaczonego pracownika do oprowadzania po budowie. Pozdrawiam i czekam na jakieś fotki, ja niestety nie mam aparatu a chętnie bym zamieściła nowe na naszej stronie ! Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 11.02.04, 13:52 Co do komórek lokatorskich nie pytałem o nie teraz (mają się wydzielić po okresleniu liczby chętnych), ale to tylko z tego powodu, że z wcześniejszej rozmowy z Panem Arturem Sobieskim, odpowiedzialnym za plany zagospodarowania tych przestrzeni (jak i garaży), wynika, ze cena będzie się kształtować na poziomie 400 euro za metr (sic!). Chyba jednak wolę trzymać słoiki w domu. Aha, coby nie błądzić, przydział garaży to pokój 513. mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: JWC Ostrobramska IP: *.gallery.devs.futuro.pl 11.02.04, 14:41 Dzięki bardzo ! Kiedy byłam w JWC w listopadzie, mówiono mi że m2 komórki będzie kosztował 1/2 ceny 1m2 mieszkania. Więc znowu mnie wk.... Ręce mi już opadają!!!! :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PietroJ Re: JWC Ostrobramska IP: *.man.polbox.pl 10.02.04, 10:31 Ja dostałem wczoraj - jestem z B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: JWC Ostrobramska IP: *.acn.pl 10.02.04, 13:04 Witam Ja dostałem dzisiaj, mam mieszkanie w bloku C Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: JWC Ostrobramska 11.02.04, 21:48 CZEŚĆ WITAM dzisiaj dostałem list z ksero o wpisie o stanie surowym zamkniętym i prośbą o następną wpłatę,dziękuję za wiadomość o możliwośći wyboru miejsca garażowego,też myślałem że j.w.construction lider na rynku budownictwa,obwieszony medalami,sam powiadomi o wyborze,ale oni myślą widocznie tylko o kasie.Dzisiaj rano jadąc do pracy widziałem że zabudowują już ostatnie dziury w budynku A .A poza tym przyjemnie jak coś się dzieje na naszym forum Pozdrawiam wszystkich cześć TOMASZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rycho Re: JWC Ostrobramska IP: 213.17.170.* 13.02.04, 07:32 Też już wybrałem miejsce garażowe. Jadąc po rezerwację dobrze jest wziąć umowę (naniosą wybrane miejsce). Na poziomie 0 jest rzeczyczywiście mało wolnych miejsc, ale wynika to stąd, że na tym poziomie ogólnie jest ich mało. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi Dział Aranżacji - horror!!! IP: *.plj.com.pl 13.02.04, 15:44 Witam, ja dzis po raz pierwszy. Bud C, XV pietro. Totalnie zgrzewa mnie szumnie nazwany DZIAŁ ARANZACJI, gdzie dodzwonic sie jest nie sposob, a jak juz sie czlowiek dodzwoni (po calym dniu krecenia) to p. Agnieszka nie potrafi udzielic spojnej informacji. Czy to nie za malo - jedna osoba plus jeden telefon (permanentnie nieodbierany!) na tyle inwestycji x ilosc mieszkan !! OBSŁUGA KLIENTÓW NA RADZYMIŃSKIEJ PONIZEJ KRYTYKI PANIE J.W.!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi Wizyty na budowie IP: *.plj.com.pl 13.02.04, 16:27 Nie rozumiem w czym problem, ja przyjezdzam, bez zapowiedzi i BEZ PRZEPUSTEK, i zawsze sie ktos znajdzie kto mnie wwiezie ta strraszna winda na gore. Wasza kasa wasze prawo w koncu ! Trzymajcie sie i nie dajcie sie sąsiady ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: Wizyty na budowie IP: *.tpi.pl 13.02.04, 16:44 O, rewelacja, szczerze mówiąc nie próbowałem, dzięki za info! ;) mav Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: Wizyty na budowie 13.02.04, 18:02 CZEŚĆ WITAM WSZYSTKICH dzisiaj też zrobilem rezerwację miejsca garażowego,jest jeszcze sporo,rezerwacji można dokonywać też w inne dni tygodnia,oprócz czwartków,w godz. od 9.00 do 15.00 w pokoju 513.W garażach zamontowane są już blustrady na wykończeniach ścian zewnętrznych,dowiedziałem się też że w przyszlości planują oszklić garaże (w 2080r.)dla moich PRAPRAWNUCZKÓW.A w ogóle coś się dzieje na naszym FORUM brawo,brawo tak trzymajmy nie dajmy się . TOMASZ z budynku A . Odpowiedz Link Zgłoś
musiol5 Re: Dział Aranżacji - horror!!! 15.02.04, 12:10 Witam sąsiada, Ja też będę mieszkał na XV piętrze budynku C w lokalu 1503. Pozdrawiam Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Dział Aranżacji - horror!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.02.04, 20:15 Witam przyszłych sąsiadów, Umowę podpisałem już dawno, ale dopiero teraz trafiłem na to forum. Mam pytanie: czy wiecie w jakim standardzie będą (są) drzwi wewnętrzne, zewnętrzne. Pozdrawiam przyszły mieszkaniec bloku B na XVI piętrze. Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: Dział Aranżacji - horror!!! 15.02.04, 20:55 WITAM WSZYSTKICH jeżeli chodzi o drzwi zewnętrzne,podobno są wystarczające,tylko trzeba będzie wymienić wkładkę zamka,lub założyć dodatkowy zamek.Po drugie drzwi wewnętrzne,czytałem na tym forum że są standardowe,białe.Pozdrowienia TOMASZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi Ceny garazy IP: *.plj.com.pl 16.02.04, 09:39 mam pytanko, czy udaje się wam wynegocjowac lepsze ceny garazy ? po ile teraz chodza ? Pan J.W. spuscił nieco z tonu czy nadal tkwi na bandyckim poziomie 20 tys ? (liczac parking strzezony po 150 pln miesiecznie to ten kawalek betonu zrwoci sie dopiero w 12. roku uzytkowania!!) SIC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jago10 Re: Garaże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 15:29 Jestem przysałym mieszkancem budynku C. Mam zarezerwować miejsce garazowe. Jakie powinny byc rozmiary takiego miejsca? Czy ktos zwrócił na to uwagę? Dowiedziałem się, że mieszkania można ogladać tylko w soboty. Wystarczy poprosic w "baraku" handlowym na budowie. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: Garaże 16.02.04, 18:51 CZEŚĆ pozdrawiam jeżeli chodzi o miejsca garażowe to długość ok.5m. ,a szerokość 2.30m,albo 2.5m. dokładnie nie pamiętam.Pozdrawiam TOMASZ z budynku A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi Re: Dział Aranżacji - horror!!! IP: *.plj.com.pl 16.02.04, 15:27 A ja w 1507, do zoobaczenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foxy Re: Dział Aranżacji - horror!!! IP: *.ask / *.ask-klan.net.pl 17.02.04, 18:22 Witam wszystkich!! Ola, rozumiem twoje rozczarowanie. Dzwonilam w zeszlym tygodniu do mojej "agentki" z pytaniem, dlaczego jedyne informacje, ktore do mnie trafiaja to te o terminie wplat za kolejne raty!! Nie powiem co uslyszalam. Miejsce garazowe na szczescie juz zarezerowalam. Dzieki Wam oczywiscie. Natomiast dzieki JWf..C aranzacje wnetrza mam z glowy. Jak sie okazalo, na tym etpie budowy nie przyjmuja juz zlecen..bo scianki dzialowe juz stoja!!!!!!! Super. Wezme wiec kilof, zburze scianke, ktora mi nie pasuje...a sadzac po poziomie mojej furii...energii starczy mi takze na zburzenie kilku scianek na Radzyminskiej!!!Bo, uwaga, tam mi powiedziano (gdy kupowalam mieszkanie) ze aranzacja wnetrz, owszem, ale jak budynek osiagnie stan surowy zamkniety...!!! Orzesz!! Ok, juz sie uspokoilam. Mieszkanie ogladalam w sobote. Faktycznie, problemow nie robia. Oprowadzacz jest mily i sam (!!!) nie pytany, opowiada o szczegolach budowy!! Z windy niestety nie pozwolono mi skorzystac (ciekawe dlaczego??). Wdrapalam sie na na 9 pietro. Obejrzalam. Hmmm, mam pytanie. Scianki faktycznie juz sa...ale inne niz mam w planie zalczonym do umowy!!! Co robic?? Walczyc?? Burzyc na ich koszt?? Jak to w ogole mozliwe?? Ratunku.... Pozdrawiam cieplutko sasiadow, foxy (blok b) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: JWC Ostrobramska IP: *.tele2.pl 16.02.04, 15:56 A co Was sklonilo do zakupu mieszkan w tak nieatrakcyjnej inwestycji??? Codziennie przejezdzam kolo tych mrowkowcow i zastanawiam sie, co skusilo nabywcow mieszkan w tych "wiezach". Kilkanascie pieter, mieszkancow dziki tlum, lokalizacja nijaka (skrzyzowanie arterii - wiec o spokoju, ciszy i czystym powietrzu mozna zapomniec). Cena? Ile metr kosztuje? Standart - przeciez to JW. Znani sa z tego ze z jakoscia to sa lekko na bakier (mojemu koledze zaczal po 4 latach odpadac balkon - ciekwie bedzie jak zaczna odpadac na ostatnich pietrach w tych wiezach:)). Jak tak tylko sie z ciekawosci pytam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: JWC Ostrobramska IP: *.cst.tpsa.pl 17.02.04, 08:50 Czy ma ktoś ma do sprzedania kawalerkę lub mieszkanie 2-pokojowe z niniejszej inwestycji ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foxy Re: JWC Ostrobramska IP: *.ask / *.ask-klan.net.pl 17.02.04, 18:23 Witam wszystkich!! Ola, rozumiem twoje rozczarowanie. Dzwonilam w zeszlym tygodniu do mojej "agentki" z pytaniem, dlaczego jedyne informacje, ktore do mnie trafiaja to te o terminie wplat za kolejne raty!! Nie powiem co uslyszalam. Miejsce garazowe na szczescie juz zarezerowalam. Dzieki Wam oczywiscie. Natomiast dzieki JWf..C aranzacje wnetrza mam z glowy. Jak sie okazalo, na tym etpie budowy nie przyjmuja juz zlecen..bo scianki dzialowe juz stoja!!!!!!! Super. Wezme wiec kilof, zburze scianke, ktora mi nie pasuje...a sadzac po poziomie mojej furii...energii starczy mi takze na zburzenie kilku scianek na Radzyminskiej!!!Bo, uwaga, tam mi powiedziano (gdy kupowalam mieszkanie) ze aranzacja wnetrz, owszem, ale jak budynek osiagnie stan surowy zamkniety...!!! Orzesz!! Ok, juz sie uspokoilam. Mieszkanie ogladalam w sobote. Faktycznie, problemow nie robia. Oprowadzacz jest mily i sam (!!!) nie pytany, opowiada o szczegolach budowy!! Z windy niestety nie pozwolono mi skorzystac (ciekawe dlaczego??). Wdrapalam sie na na 9 pietro. Obejrzalam. Hmmm, mam pytanie. Scianki faktycznie juz sa...ale inne niz mam w planie zalczonym do umowy!!! Co robic?? Walczyc?? Burzyc na ich koszt?? Jak to w ogole mozliwe?? Ratunku.... Pozdrawiam cieplutko sasiadow, foxy (blok b) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 17.02.04, 19:27 Inne ściany niż w umowie? Jakim cudem??! Nie mogę się doczekać, aby zobaczyć swoje, ale jeśli nie są jak zapisano w obowiązującej nas umowie, to może być to kropla, która tę czarę przepełni. Ciekawe, czy przez zmiany w układzie ścian nie zmienił Ci się również metraż. Nie wiem, co mogę Ci doradzić, chyba tylko brak pochopnych decyzji - zgodnie z umową wszelkie zmiany w mieszkaniu przed protokolarnym przekazaniem policzą jako prace wykonane przez nich, choćby było to postawienie ściany i zaraz po tym jej zburzenie. Podejrzewam, że mieszkańcy innych osiedli JWC mieli juz takie doświadczenia, więc może coś pisali na innych forach, np: forum.dabrowka.ppi-sa.com.pl/index.php A obsadzie z pokoju aranżacji nie wiara. Pan, z którym rozmawiałem, w żywe oczy kłamał mi mówiąc, że poprowadzono już instalacje mediów (w sensie, że nie da się modyfikować ), podczas gdy budynek C jeszcze nawet cały nie stał! Pozdrawiam, mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foxy Re: JWC Ostrobramska IP: *.ask / *.ask-klan.net.pl 17.02.04, 22:07 wiesz Mav, zglupialam ...gdy popatrzylam na scianki, ktore mialam przed oczami i te na planie. To mieszkanie mialo miec salon z aneksem kuchennym. Co widze? Mialy byc dwie pary drzwi z przedpokoju do salonu (osobno do kuchni i do reszty - paranoja, wiec chcialam wyburzyc)...wchodze do mieszkania a tu...jedna dosc dluga scianka dzialowa oddzielajaca w pewnym sensie aneks od reszty pokoju i jedna dziura na drzwi...do pokoju??? Nie wiem, co sie dzieje?? Przychodza mi do glowy dwa rozwiazania: albo pokazali mi nie to mieszkanie (co jest raczej nieprawdopodobne) albo ktos zazyczyl sobie takie scianki a...postawiono je u mnie. Nic to, Baska!! :)) Jade w sobote jeszcze raz. Pogadam na budowie co z tym fantem zrobic. Dzieki za rade. Wiem, ze dopoki nie odbiore...nic tam nie moge ruszac. Ech...jwc... pozdr. foxy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi Mrożek by się nie powstydził:-) IP: *.plj.com.pl 19.02.04, 12:59 wracajac do tematu dzialu aranzacji, chyba oczytali się tam Mrożka..otóż co mi się przytrafiło. tez mialam te sciane ni w piec ni w dziewiec i dwoje drzwi do jednego pomieszczenia, CUDEM udało mi się przesunac scianki -(tylko dlatego ze budowlaniec nie poinformowal kierownika budowy o tym ze sa u mnie wykonane no i kierownik wyrazil zgode,czasem balagan pomaga), no ale taka decyzja skutkuje rozmowami z dzialem aranzacji otoz Pani A. zyczy sobie oplate za nastepujace zmiany: narysowanie obrazka z nowymi scianami - 200 pln obliczenie czy ciepla wystarczy - kolejne 200 (oswiadczenia niez przyjmuja ze sie nie chce tych pomiarow) za zmiane w ELEKTRYCE (UWAGA) - chyba ze 300 i za cos jeszcze 500, (nie pamietam, dosc to pokretne bylo) aha i przy okazji pani powiedziala zeby naszkicowac gdzie sie chce miec gniazka, swiatlo, tv, telefon itp itd... bo to jeszcze nie jest zaplanowane CZYLI KAZA SOBIE PLACIC ZA ZMIANY CZEGOS CZEGO JESZCZE NIE MA !!!!!! I jeszcze jedno, za zmiany aranzacyjne nie wystawiaja kwitka, ani nic...masz zaplacic na krzywy ryj, i nie powinno Cie interesowac ze nie masz namacalnej podstawy ! (oprocz jednego malego rysuneczku faxem) ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Mrożek by się nie powstydził:-) IP: *.crowley.pl 19.02.04, 14:56 No to mnie wystraszyliście! W sobotę skoczę zobaczyć jak tam moje ścianki. Przez pół roku myślałam, że będę mieszkała na 9 piętrze, niedawno okazało się, że to nie piętro tylko kondygnacja. Kiedy zadzwoniłam do JW żeby mi powiedzieli ile ten chol... blok ma pięter mieszkalnych, 7 (poważnie liczyłam)razy mnie przełączali i nikt nie potrafił wyjaśnić. Jeśli ktoś będzie coś wiedział o komórkach to proszę dajcie znać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: Mrożek by się nie powstydził:-) IP: *.tpi.pl 19.02.04, 15:23 Witam. Co prawda z klasyków to bym raczej przywołał Bareję, ale rzeczywiście, są rzeczy co najmniej zastanawiające, jak choćby cena wzmiankowanych przez koleżankę Izę komórek, wynosząca według szacunków z różnych źródeł 50 proc. ceny metra kwadrat za metr kwadrat bądź ok. 400 euro za tę samą powierzchnię. Czy szanowni forumowicze wiedzą, że wielu doprowadzonych do ostateczności mieszkańców Dębowego Parku uzyskało wspomniane pomieszczenia za darmo, w ramach rekompensaty za 9 miesięcy opóźnienia (nie chcę krakać, ale podobny szykuje się u nas, zwłaszcza dla tych, którzy podpisali umowy na początku 2002 roku i ich termin odbioru mieszkania juz minął). Czyli: wysoka cena komórek = wysoka cena rekompensaty. Nabieram podejrzeń, że o to chodzi szanownemu JW, które własnie zgarnia 90 proc. wpłat w zamian za inwestycję ukończoną w 60 proc. pozdrawiam mimo wszystko optymistycznie (ot, słońce za oknem), mav PS. Kto z szanownych sąsiadów wybiera się w sobotę na budowę? A nuż się spotkamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Pierwsze odwiedziny własnego M IP: *.gallery.devs.futuro.pl 20.02.04, 14:14 Witam Już nie mogę doczekać się kiedy w sobotę będę oglądać swoje "M". Może się spotkamy, my będziemy między 9-10 rano, ale najpierw musimy dziś pofatygować się do b.handlowego po przepustkę, bo bez tego ani rusz. Przepustki można odbierać w każdym b.handlowym od godz. 10.00, a jak ktoś wybiera się na oględizny w godzinach wcześniejszych to najlepiej zaopatrzyć się w nią dnia poprzedniego. Do miłego zobaczenia Ola Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: Pierwsze odwiedziny własnego M 21.02.04, 18:04 CZEŚĆ WITAM WSZYSTKICH byłem dzisiaj na budowie,ok.8.30 rano,weszliśmy bez problemów,nawet nie sprawdzano przepustek,moje mieszkanie jest na 16 pietrze,także brawo dla mojej córki,która pokonała wszystkie piętra po schodach.Widoki fantastyczne,okna wychodzą na zachód,wprost na CENTRUM WARSZAWY.Do 7,8 piętra mieszkania są otynkowane,doprowadzone są kable elektryczne,oraz rury kanalizacyjne.W garażach są zabudowywane ścianki zewnętrzne,cena garażu podrożała i wynosi teraz ok.25000zł.Duże brawa dla NOWEGO KIEROWNIKA BUDOWY.Dzisiaj pracownicy pracowali jak w normalny dzień BRAWO.Patrząc dzisiaj na budowę jestem nastawiony optymistycznie,jeżeli chodzi o termin oddania mieszkań,który jest naznaczony na połowę czerwca,POZDRAWIAM WSZYSTKICH i do zobaczenia na NASZYM FORUM OSIEDLA ***OSTROBRAMSKA CENTER TOWER*** TOMASZ. Odpowiedz Link Zgłoś
musiol5 Re: Pierwsze odwiedziny własnego M 21.02.04, 22:48 Witam, Ja również byłem dzisiaj (sobota) około 12:30, akurat trafiłem w moment kiedy 3 oprowadzających było na terenie budowy i musiałem poczekać. W chwili kiedy zebrało się około 10 osób, okazało się że jestem jedynym z bloku C i znowu sobie poczekałem. Dodatkowe opóźnienia powodowały osoby, które podczas wizji lokalnej zauważały, że nie wprowadzono ich poprawek i udawały się do biura kierownika budowy wyjaśniać co się stało. W końcu wjechałem na 15 piętro windą i obejrzałem swoje przyszłe mieszkanie, poprawki zostały na szczęście uwzględnione. Na mojej kondygnacji są już otynkowane ściany i wstawione przenośne grzejniki. Z ciekawych informacji - kierownik budowy zarzekał się że realnym terminem ukończenia budowy jest czerwiec, a prywatne ekipy wykończeniowe będą mogły wchodzić do mieszkań na przełomie marca/ kwietnia. Wg mojego kredytodawcy - PKO BP zaawansowanie inwestycji to 69%. Pozdrawiam Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foxy Re: Mrożek by się nie powstydził:-) IP: 217.79.144.* 19.02.04, 15:26 Pytania dotyczace komorek lokatorskich kieruje sie do tej samej osoby, ktora zajmowalam sie rezerwowaniem miejsc garazowych, czyli do pana Stobieckiego. Z komorkami, nie wiem czy wiesz, sprawa wyglada troche inaczej niz w przypadku garazy. Kto wykupil garaz, ten go ma. Komorek, z tego co sie dowiedzialam, bedzie okolo 70 na caly kompleks (trzy budynki!!!). Przestrzen jest juz wydzielona, brakuje natomiast podzialu wewnetrzego. Tym zajac sie maja na samym koncu, czyli w okolicach maja-czerwca. Co radzic?? Decydowac bedzie prawo dzungli - silniejszy (najbardziej cierpliwy!!) i sprytniejszy wygra. Jest szansa, ze czesc lokatorow zrezygnuje z komorek, bo wiaze sie to z dodatkowa oplata (podobno dosc wysoka!!). pozdr, foxy (blok B) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Byłam, widziałam i jest OK IP: *.cskmswia.pl 23.02.04, 09:22 Witam Wszystkich Sąsiadów ! Byłam, widziałam i wszystko jest OK. Nawet nie rozczarowałam się co do piętra, dobrze liczyłam a już się martwiłam, że przez 2 lata mieszkałam w czyimś mieszkaniu :-) Moje mieszkanie jest na 10 poziomie i jeszcze nie miałam podciągniętej kanalizacji, chociaż pięrto niżej już była. Więc na dniach będzie i u mnie. Ściany będą proste bo wykańczane "chyba" płytą kartonowo-gipsową, więc obawy mogą być tylko co do kątów między ścianami. Wszystkie zmiany architektoniczne zostały naniesione. Czy nie wydaje się Wam, że nasze mieszkanka są bardzo małe ? Tak bardzo się cieszyłam oglądaniem swojego "M", że niczego się nie dowiedziałam bo nie zadawałam żadnych pytań i teraz jestem trochę zła ale nadrobię to następnym razem. I jeszcze jedno pytanie : czy prywatne ekipy mogą wchodzić przed protokólarnym odbiorem mieszkania? Cena którą podajecie za miejsce garażowe jest piorunująca, ja płaciłam 16.000zł! Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Byłam, widziałam i jest OK IP: *.crowley.pl 23.02.04, 13:35 Cześć wszystkim! Też zobaczyłam swoje M w ostatnią sobotę. Chyba wszystko oki. Tak byłam przejęta, że nie pamiętam czy wstawili mi futrynę, której nie chciałam. Pan, który nas oprowadzał twierdził, że swoich podwykonawców będzie można wprowadzać ok. maja. Poznałam dwójkę sąsiadów (7 i 8 kondygnacja, blok A). p.s. „Fajna” scenka rozegrała się w tym baraku na budowie. Jacyś Państwo chcieli obejrzeć zakupiony przez siebie lokal (przyszły sklep). Na początku odpowiedziano im, że tam jeszcze nic nie ma, ale jak chcą mogą obejrzeć halę, po powrocie z oględzin wszyscy, tzn. oni i chyba kierownik nerwowo zaczęli na planach szukać TEGO sklepu i co się okazało...nie mogli znaleźć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: Byłam, widziałam i jest OK IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.04, 14:20 Witam Ja również byłem w sobotę około 9 na budowie(13kondygnacja, budynek C) Mieszkanie wygląda tak jak się tego spodziewałem, są tynki, brakuje natomiast szlichty cementowej. Czy ktoś orjentuje się jak będą wyglądały prace wykończeniowe przed oddaniem mieszkań. Z poprzednich wypowiedzi wynika że bedzie to możliwe w kwietniu lub maju, natomiast na budowie dowiedziałem się, że windy będą uruchomione na koniec czerwca. Pozdrawiam Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
musiol5 Re: Byłam, widziałam i jest OK 23.02.04, 14:53 Z czytania innych wątków na tym forum zrozumiałem, że windy są uruchamiane dopiero po oddaniu budynku do użytkowania - inwestor zgłasza go do odbioru nie pamiętam dokładnie gdzie (chyba gmina, nazdór budowlany). Do tego czasu pozostaje klatka schodowa lub winda budowlana. Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: Byłam, widziałam i jest OK IP: *.tpi.pl 23.02.04, 17:58 Witam sąsiadów! Wrzuciłem parę zdjęć na stronę jwcostrobramska.republika.pl Lepsza jakość = mail. Pierwsze wrażenia: to kolos. Czy byliście w części garażowej? Ogrom betonu, ale i bałaganu. Widząc stan zaawansowania jestem pełen obaw co do czerwca, IMHO wrzesień, może ten wcześniejszy. Zwróćcie uwagę, ile prac zostało do wykonania, ocieplenie, tynki, instalacje (w C nie ma jeszcze instalacji silowej, grzejnej...), wszelkie korytarzowe glazury, windy i inne. Ech... Przyjrzałem się gładziom na ścianach. Jeszcze nie wiem, czy starczy mi cierpliwości na oczekiwanie na usuwanie usterek przez JW, czy poprawię ją sam, ale obecnie wygląda koszmarnie. Bardzo przyzwoicie, poręcznie zaplanowane gniazdka. No cóż, poczekamy, zobaczymy, wybieram się za miesiąc. pozdrawiam, mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi Doping na budowie IP: *.plj.com.pl 26.02.04, 14:46 Sluchajcie, widze ze wszyscy opadlismy z sil, od 3 dni brak komentarzy na forum, proponuje ustalic dyzury wizyt na budowie, zeby panowie budowniczowie nie zwolnili tempa, a wtedy jest szansa na parapetowe przed zima. Kto bedzie w te sobote ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Doping na budowie IP: *.crowley.pl 27.02.04, 12:29 Ty mnie nie strasz tym „przed zimą” ;) Ja będę w sobotę 5.III. Pozdrawiam Iza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi Re: Doping na budowie IP: *.plj.com.pl 02.03.04, 15:59 Hej! Czy ktos byl moze w sobote na budowie ? co nowego w bud C slychac ? bo slyszalam, ze bud A juz bedzie tynkowany z zewnatrz. dajcie znac, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Doping na budowie IP: *.cskmswia.pl 03.03.04, 08:49 Witam Przejeżdżając wczoraj koło budowy zauważyłam, że brakuje jednego dźwigu z bud. A. Więc czegoś tu nie rozumiem, skoro w A środek jest jeszcze nie ukończony a nawet jest w tyle za wiecznie opóźniającym się C, to dlaczego zabrali dźwig. Co prawda widać, że na A są już prawie wszędzie rusztowania do ocieplania, w B częściowo, w C jak zwykle z tyłu - tam jeszcze rusztowań pewnie długo nie zobaczymy. Co Wy o tym myślicie ? Bardzo żałuje ale w ten weekend nie mogę wybrać się na budowę, ale chętnie poczytam wrażenia sąsiadów. Całusy Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: Doping na budowie IP: *.tpi.pl 05.03.04, 13:51 Drodzy sąsiedzi, słoneczko dopisuje, kto jutro wybiera się na inspekcję? U mnie metrówka i zeszyt A4 przygotowane, aparat naładowany, mam nadzieję jutro w swym M. zawitać! O wynikach oczywiście nie omieszkam powiadomić. mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Re: Doping na budowie IP: 213.17.170.* 08.03.04, 13:21 Witam Byłem wczoraj w swoim mieszkaniu (budynek C kondynacja 5) Pozytywnie się zdziwiłem. Tynki już są, elektryka zrobiona, hydraulika również, kaloryfery docelowe już są i działają, wylewka zrobiona. Brakuje tylko drzwi. W rozmowie z kierownikiem dowiedziałem się, że za około miesiąc będę mógł podpisać protokół odbioru i wprowadzić swoją ekipę do wykończenia. Termin czerwiec realny (bez elewacji) Nie mogę się już doczekać Pozdrowienia Rysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Doping na budowie IP: *.cskmswia.pl 09.03.04, 09:14 Witam Również cieszę się, że postępy idą tak szybko ale.... Wyobrażałam sobie,że wprowadzać się i wykańczać mieszkanie to można dopiero przy końcowej fazie budowania budynku, tzn: w środku mieszkania wszystko jest zrobione co miało ma być, klatki wykończone, zainstalowane windy, elewacja na budynkach, itp... czyli już prawie wszystko zrobione i tylko małe poprawki. A po za tym wydaje mi się, że w umowie jest taki zapis, że ostatnią ratę należy wpłacić 7 dni przed podpisaniem protokółu, wraz z innymi należnościami ...a oni od tego momentu mają 60/90 dni na podpisanie końcowego aktu notarialnego. Mogę się mylić, bo umowę czystałam ostatnio bardzo dawno temu. Czy któś w tym tygodniu wybiera się na inspekcję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PietroJ Re: Doping na budowie IP: *.man.polbox.pl 09.03.04, 11:42 Olu, dawno nie pisałem tu na forum, i wstyd przyznać ale jeszcze nie byłem odwiedzić swojego mieszkanka. Jeśli masz zamiar wybrać się w tym tygodniu, napisz do mnie - maila znasz :) Pozdrawiam Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: Doping na budowie IP: *.tpi.pl 09.03.04, 16:38 Witam serdecznie, obejrzeliśmy w sobotę mieszkanie w budynku C. Nie swoje co prawda, bo przychodzi mi potwierdzić słowa przedmówcy, że zalewają, a jakże, przy nas szóstą kondygnację, przez co musieliśmy odłożyć o tydzień-dwa odwiedziny naszego m., a obejrzeliśmy takie samo, lecz piętro wyżej. Według kierownika, 16 kondygnacji jest wytynkowanych, schną ostatnie piętra, szykowane na apartamenty. Dwa tygodnie temu nie było jeszcze kaloryferów, zmagazynowanych na szóstym piętrze, przez co z braku klucznika dostać się tam nie było sposób. Teraz kaloryfery są pomontowane (ale nie sprawdzałem czy ciepłe), nieco podciągnięto zabudowę łazienki, podłogi do szóstego piętra są wylane, wyżej natomiast przyszykowane do wylewania (styropian, a łazience dodatkowo folia na podłodze, coby sąsiadów nie zalewać). Nie powiem, miło nas zaskoczyło tempo robót. No bo popatrzcie, jeszcze chwila i - teoretycznie - dałoby się już urządzać ;) Dowiedzieliśmy się, że przewidywane oddawanie mieszkań (rozumiem, że protokolarne) do raczej koniec niż początek czerwca. Na początku czerwca mamy natomiast mieć już możliwość wykańczania mieszkań. Biorąc pod uwagę fakt, że do skończenia budowy to jeszcze ho, ho!..., dziwi mnie rozbieżność tych informacji z danymi otrzymanymi przez Ciebie, Ryśku. Aczkolwiek, jeśli mieszkania przedstawią do odbioru za miesiąc, to, normalnie, szampan strzeli ;-)) Zdjęcia z budowy wrzucę na stronkę jutro lub pojutrze, jako że złocisz na kafelki potrzebny... Acha, pytałem o plany elektryki i hydrauliki. Doświadczenie (i prawo Murphy'ego) uczy, że jak ma się wiercić dziurę pod obrazek, to na pewno trafi się w przewód lub rurę. Plany są do uzyskania w dzień powszedni na budowie, gdyż robotami tymi zarządza i planami rozporządza inny kierownik. pozdrawiam, mav PS. Ryśku, czy nie będzie nadużyciem prosić Cię o maila na adres macolder@friko7.onet.pl z info o Twym mieszkanku? Ciekaw jestem, czy nie będziemy przypadkiem tupać Ci nad głową ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PietroJ Re: Byłam, widziałam i jest OK IP: *.man.polbox.pl 10.03.04, 11:02 Witajcie, nie wiem czy śmiać się czy płakać, ale w tym kraju wszystko jest możliwe (źródło: www.biznespolska.pl/wiadomosci/prasa/warszawa/index.php? contentID=94971) Czy sąd może żądać dokumentu, którego w urzędach jeszcze się nie wystawia? Okazuje się, że tak. Cierpią na tym klienci deweloperów. Potwierdziły się obawy, że sądy zaczną odmawiać założenia księgi wieczystej dla mieszkań osobom, które nie dostarczą wypisu z rejestru lokali. Księga wieczysta ma być sporządzana "na podstawie aktu notarialnego lub orzeczenia sądu, a także wypisu z rejestru gruntów, wypisu z rejestru lokali lub wypisu z kartoteki lokali. Problem w tym, że gminy jeszcze nie mają tego typu ewidencji, bo na stworzenie ich dostały czas do końca 2005 r. Na wszelki wypadek wielu notariuszy wstrzymało się z zawieraniem aktów notarialnych ustanawiających odrębną własność lokali, żeby nie narażać swoich klientów na straty. W grę wchodzą tysiące złotych, które sąd mógłby zatrzymać mimo odmowy założenia księgi i wpisania do niej nazwiska nowego właściciela mieszkania. Tymczasem w jednej z dużych warszawskich firm deweloperskich dowiedzieliśmy się właśnie, że w lutym Sąd Rejonowy dla Warszawy Mokotowa X Wydział Ksiąg Wieczystych (obsługujący rejon Śródmieścia i Woli) odmówił założenia ksiąg wieczystych dla nowo wybudowanych mieszkań. Powód? Deweloper nie dostarczył w terminie wypisu z rejestru lokali. Ale jak miał to zrobić, skoro z pisma śródmiejskiej delegatury Biura Gospodarki Nieruchomościami, Geodezji i Katastru w Urzędzie m.st. Warszawy wynika, że ewidencji budynków i lokali jeszcze nie ma. Mało tego, urzędnicy informują firmę, że "na terenie dzielnicy Śródmieście nie zostały jeszcze podjęte działania zmierzające do założenia z urzędu komputerowej bazy danych ewidencyjnych dla wszystkich budynków i lokali". Miasto podpowiada: pokryjecie koszty, dostaniecie potrzebny wam dokument wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
vetigota Re: Byłam, widziałam i jest OK 10.03.04, 15:59 kochani, też odbierałam mieszkanie od JW. też mnie zapewniali, że będzie można zacząć wykańczanie wcześńiej, a prawda okazała się taka, że umożliwiają prowadzenie robót wykończeniowych dopiero jak odbierzesz mieszkanie protokołem zdawczo-odbiorczym. aby odebrać mieszkanie musi je najpierw odebrać inspektor ds nadzoru, co czyni jak budynek jest ocieplony i otynkowany, winda jest odebrana przez innego inspektora itp itd.( może być klatkami, nie cały budynek). dodam, że tez mnie zapewnianio, że nie liczy sie to co zewnątrz, ale wewnątrz i już zaraz będzie można wprowadzać ekipę i zacząć wykańczanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi fotka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 11:28 Witam Pod adresem niepokor.republika.pl/ostro.jpg zinteresowani moga obejrzec widok na wschod z 17 p. Jakosc mocno srednia, ale widac "zalozenia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: fotka IP: *.tpi.pl 12.03.04, 17:16 Widok ciekawy, ciekaw jestem, jak wygląda w zieleni ;) Na stronce www.jwcostrobramska.republika.pl umieściłem fotki z soboty. Pozdrawiam, mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: JWC Ostrobramska IP: *.man.polbox.pl 13.03.04, 17:01 Witam wszystkich sąsiadów!!! Fajnie, że istnieje to forum. Wcześniej o wielu sprawach nawet bym nie pomyślała... Szukam jednego z sąsiadów, właściciela lokalu 1209 budynek w budynku C. Jeśli bywasz na forum proszę odezwij się. Prosze o maila na konto plonia@poczta.fm. Z góry dziekuję za odzew. Pozdrawiam Kaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldek Re: JWC Ostrobramska IP: *.visp.energis.pl 13.03.04, 18:26 Witam wszystkich naiwnych, którzy uwierzyli w bajki sprzedawców JW. Construction i dali się nabrać na ich szybkie tempo budowania i termin oddania w I kwartale 2004. Naiwniacy! pojedzcie i stańcie w smrodzie spalin na chodniku koło waszej budowy, a zobaczycie, że budowa tych 3 mrówkowców jest jeszcze daleka od zakończenia. Raptem wokół 1 z nich udało się JW. postawić rusztowanie (czyżby na 3 rusztowania nie starczyło im pieniędzy?). Czy wiecie ile czasu potrzeba na otynkowanie 3 tak wysokich mrówkowców? Dla porównania JW. zaczęło tynkować blok na Grochowskiej na 14 miesięcy przed oddaniem budynku. Więc jeśli są równie nieruchawi jak na Grochowskiej to za jakieś 14 miesięcy dostaniecie klucze do wymarzonych mieszkań z widokiem na ruch tranzytowy na Ukrainę. A skoro JW. dopiero niedawno - w czasie zimy wstawiało okna do tych budynków to znaczy, że wszelkie prace instalacyjne (woda, kanalizacja, ogrzewanie) będą dopiero teraz prowadzone. Więc nie dajcie się omamiać sprzedawcom JW., że budowa zakończy się niedługo bo tak naprawdę to przed zimą nie wprowadzicie się do tych „ślicznych” bloków. Czyli nie dość, że dostaniecie znacznie klucze później niż to wam obiecano, to dodatkowo ponieważ nie dostaniecie kluczy do 1 maja zapłacicie wyższy VAT. Ale módlcie się, żeby JW. nie wymalowało wam tego bloku w jakieś ordynarne kolory (jak na grochowskiej) i żeby budynek nie był tak felerny jak ich super dzieło na grochowskiej, nie mówiąc już o tych cudach w Ząbkach i super osiedlu na Choszczówce. Odpowiedz Link Zgłoś
musiol5 Wizja lokalna 13 marca 13.03.04, 18:58 Byłem dzisiaj na budowie około 11:30. Tym razem 15 pięter do swojego mieszkania w budynku C pokonałem schodami ze względu na narzeczoną z lękiem wysokości. Do 11 piętra wyjścia z klatki schodowej są już zamykane na kłódkę - zainstalowano grzejniki (w łazienkach całkiem estetyczne "drabinki") sprawdzałem działają, wykonano instalację elektryczną i wylewki. Od 12 piętra zakończono już tynkowanie i elektrykę, pomieszczenia ogrzewają jeszcze przenośne grzejniki, w pionie kanalizacyjnym mojej kuchni zainstalowano już jedną z 3 przewidzianych rur - o przekroju na oko 15 cm. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów Adam Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: Wizja lokalna 13 marca 14.03.04, 22:53 CZEŚĆ POZDRAWIAM WSZYSTKICH,JA również byłem w sobotę na budowie,praca wre,21.02.03 jak oglądałem mieszkanie nie było jeszcze tynków,teraz na 16 piętrze już są,grzejniki też już grzeją ,ale jeszcze nie na moim piętrze,dzisiaj oglądałem film,który nagrywam,jest duża różnica na plus.Wchodziliśmy też na dach,widoki są fantastyczne,ja mam widok na stronę zachodnią,bardzo dobrze widać PAŁAC KULTURY I NAUKI,budynek A jest już cały obudowany rusztowaniami,budynek B ma już zabudowanąjedną ścianę,w garażach zamurowują pozostałe otwory,widać już zarysy schodów prowadzących na basen.ALE pracy zostało jeszcze mnóstwo,zaczynam mieć wątpliwości co do terminu oddania.Pozdrawiam WSZYSTKICH TOMASZ z dachu budynku A,JEST SUPER. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: Wizja lokalna 13 marca IP: *.tpi.pl 15.03.04, 15:05 Witam, serdecznie, gratuluję widoków, jeśli będziesz miał możliwość, podeślij proszę na priva ;) Byliśmy na budowie w weekend; tym razem udało nam się wejść do lokum na szóstym piętrze, gdzie tydzień temu dostęp był niemożliwy z racji przygotowywania wylewek. Niestety, jeszcze podłóg nie wylano, dominuje biel styropianu, ale kierownik zarzekał się, że w tym tygodniu prace te powinny ruszyć z miejsca i sięgnąć parę pięter wyżej. Wycieczka obfitowała w wrażenia, jako iż kierownik przeprowadził nas na trzecią kondygnację budynku B, gdzie szykowany jest basen (maleństwo!), pomieszczenia pod klub fitness oraz sklep (ciekaw jestem, czy również nocny ;). Przejścia miedzy budynkami są pod dachem. IMHO jest szansa, że z czynszu dla części usłogowej przynajmniej częściowo zwrócą się niemałe koszty utrzymywania kontrowersyjnego baseniku. Bram wjazdowych ma nie być w standardzie. Z tego co wiem, instalować będzie dopiero wspólnota, znaczy - my. Zdaje sie, że w którejś lokalizacji (sprawdzę w wolnej chwili) mają mieć ten sprzęt zainstalowany w ramach rekompsaty za kilkumiesięczne opóźnienie, podejrzewam, że czytający te forum pracownicy developera zdają sobie sprawę z informacyjnych możliwości Internetu i spodziewają się podobnych roszczeń z naszej strony - bądźmy więc czujni. Co do terminów oddania, dominuje standardowa wypowiedź - planowany czerwiec (aczkolwiek mam wrażenie, że w wypowiedziach pojawia się nutka niepewności, by nie powiedzieć fałszu). Kierownik mocno indagowany przez małżonkę stwierdził, iż teoria swoje, a praktyka swoje i że z jego doświadczenia wynika, ze ludziki odbierają swoje mieszkania wcześniej, przed odebraniem całej inwestycji przez inspektora, po czym, o ile nie ma usterek, wykańczają ję. Cóż, zobaczymy, czas pokaże, już niedługo ;) pozdrawiam przyszłych sąsiadów, mav PS. Zdjęcia z budowy (w tym dziury basenikowej) wrzucę "na dniach". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: Wizja lokalna 13 marca IP: *.tpi.pl 15.03.04, 15:21 Jeszcze jedna informacja - według handlowców termin oddania mieszkań to lipiec. No comments. mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Wizja lokalna 13 marca IP: 62.29.137.* 16.03.04, 13:18 ja tez słyszałem ze oddanie juz przeciagaja na lipiec szczeze mowiac to nie wierze zeby przed wrzesniem sie tam kto kolwiek wprowadzil. W bloku A wylewki podlogowe sa do 5 pietra (bylem widzialem). A co do bram i roszczeń to w Rembertowie w ramach odszkodowania za nadmierne przeciaganie terminow odbioru daja lokatorom za darmo domofony, wiec mozna wywierac naciski aby wstawili na Ostrobramskiej bramy albo co tam chcecie innego. Pozdrowki :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: Wizja lokalna 13 marca IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.03.04, 12:31 Niestety nie udało mi się w sobotę odwiedzić budowy (ostatni raz byłem tam w lutym) jednak po przeczytaniu poprzednich wypowiedzi wybiorę się jak najszybciej. Najbardiej zaniepokoiła mnie infomacja dotycząca bram wjazdowych. Sprawdziłem i przynajmniej w mojej Umowie jest jasno napisane, że mają być bramy sterowane pilotem! Z tego co się oriętuję, to na innych osiedlach budowanych przez JW są instalowane bramy otwierane ręcznie, a zatem ten wysoki standard naszego osiedla (jak reklamuje go JWC) ma polegć na tym że u nas bram nie będzie wcale? Według mnie JW szuka czegoś, co mogło by być zaoferować nam w ramach rekompensaty za opóźnienia, a co i tak było pierwotnie przewidziane w projekcie. Niestety jeżeli nie uda im się z bramami to pewnie wymyślą coś innego, a przecież nikt z nas nie zna dokładnie projektu. Jeżeli dojdzie kiedyś do negocjacji o rekompensaty za opóźnienia, to powiniśmy żądać czegoś czego jesteśmy pewni że jest ponad to co mamy w Umowach i w projekcie (np JW mogło by pokryć koszty aktów notarialnych) Jeśli chodzi o terminy oddania lokali to pewnie większość z nas ma w umowie 31 marzec 2004. Myślę że ktoś z JW powinien się skontaktować z każdym z nas i przedstawić skąd wynikają opóźnienia i jaki jest obecnie przewidywany termin odbioru lokali. Na obecnym etapie nie jest to pewnie takie trudne, a tak pytamy się różnych osób i mamy różne informacje. Ja osobiście wolałbym, aby informacja taka była na tyle dokładna (od której nie będzie już przesunięć) aby zaplanować prace wykończeniowe w naszych mieszkaniach (zorganizowanie ekipy, zaplanowanie urlopu itd.) Pozdrawiam Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AWW Re: Wizja lokalna 13 marca IP: 157.25.92.* 17.03.04, 13:06 Witam przyszłych sąsiadów budynku C. Byłem w sobotę na budowie, ale nie udało mi się zobaczyć mojego mieszkania ( budowlani zrobili w nim magazyn części ) Widziałem takie samo tylko piętro wyżej. Grzejniki zarówno w łazience jaki i w pokojach są zainstalowane i grzeją, podłogi wylane ( 5 pięro - co wyżej nie wiem . Wrażenie - ogólny bałagan budowlany ( mam nadzieję, że twórczy . Też mam jak wiele innych osób wątpliwości co do terminu ( ja mam na umowie 31-03-2004 . Czyli ędzie trzyba twardo negocjować z JW dotrzymanie zapisanych w umowie pkt Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: Wizja lokalna 13 marca IP: *.tpi.pl 17.03.04, 13:13 Witam, jeśli uda Ci się coś ustalić w sprawie bram, mam nadzieję nie omieszkasz podzielić się informacją z przyszłymi sąsiadami. Jeśli jest inaczej niż myślę, to przynajmniej będzie to miłe zaskoczenie. Praktyka pokazuje, że każdy rozmawia na temat opóźnień z indywidualnie, zawsze z "magicznym kalkulatorkiem" pani Prezes W. Im bowiem później kupował mieszkanie, tym mniejsze ma opóżnienie związane z urealnianiem terminów przez JWC. Z tego co czytałem, "rekordziści" podpisali umowy z terminam oddania na koniec 2003 roku, więc zakładając realny termin przekazania mieszkań na wrzesień, okres opóźnienia sięgnie u nich 12 miesięcy! Jest też sporo osób, które powinny mieć przedstawione mieszkania do oddania w grudniu 2003 roku. Zatem to tylko 9 miesięcy opóźnienia, no, bądźmy szczodrzy, sześć, licząc zapisany w umowie, przewidziany jak widać, trzymiesięczny poślizg związany z mrozami itp. Stąd też różne formy rekompensat: bądź 50 proc. upustu w cenie komórki lokatorskiej, pokrycie kosztów notariusza JWC (zawsze ten sam), domofony "na koszt JWC", brama na pilota "na koszt JWC", ogrodzenie inwestycji "na koszt JWC"... Jakby to mogło zrekompensować choćby ten rok ekstra mieszkania kątem u ludzi... Ostatnio JWC, które czyta nasze i inne fora tematycznie związane z inwestycjami, praktykuje zapraszanie przyszłych mieszkańców do siedziby w Ząbkach i "tłumoczenie" opóźnień. Cóż, czekajmy na nożyce. pozdrawiam, mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Wizja lokalna 13 marca IP: 62.29.137.* 18.03.04, 14:47 nie wiem jak wy ale ja bym wolal aby te bloki byly pobudowane solidnie i dokladnie a nie szybko i byle jak wiec lepiej byc cierpliwym niz pozniej sie denerwowac ze wszystko sie wali i sypie bo nie doschlo lub nie zwiazalo. To jest budowa i nie da sie wszystkiego zrobic na raz czas jest niezbednym elementem tego procesu zeby wszystko gralo. a z drugiej strony jak JW buduje domy to powinno sie w tym orientowac a nie ludzi oszukiwac co do terminow ktore sa z kapelusza. Ja mam w umowie 30.06.04 sadze ze rownie nierealny co wasze terminy. Pozdrawiam. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi wysoka jakość usług... IP: *.plj.com.pl 19.03.04, 15:56 czy znajdzie się choć jeden zadowolony klient tej instytucji ? a wiecie zapewne, ze JW otrzymalo certyfikat ISO, w którym jednym z badanych czynnikow jest ZADOWOLENIE KLIENTA (wiec jezeli naprawde ktos z JW czyta to forum, to niech sobie zda sprawe, ze taki certyfikat nie dostaje sie raz na cale zycie, o klientów trzeba dbac, bo certyfikat może ulecieć jak bańka mydlana....i bedzie wstyd) ...A OKŁAMYWANIE KLIENTOW TYLKO WPŁYWA NA REPUTACJE FIRMY, I TAK JUZ NIE NAJLEPSZA... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka nowa sasiadka IP: *.sggw.waw.pl 22.03.04, 12:20 Chcialam sie przywitac z nowymi sasiadami:) tez kupilam mieszkanie na Ostrobramskiej i cholerka nie wiem czy sie cieszyc czy nie po przeczytaniu czesci postow... chyba nie bedzie az tak zle z naszymi mieszkaniami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PietroJ Re: Wizja lokalna - po raz drugi (20 marca) IP: *.man.polbox.pl 22.03.04, 11:05 Byłem w ostatnią sobotę w moim M - już po raz drugi. Słuchajcie - przez tydzień na B7xx zrobili wylewki na podłogach! Gratulacje!. Ale teraz trochę humoru: idę do baraku od Ostrobramskiej, patrzę, jakiś koleś - okazało się później, że to pracownik, tylko jakiś nowy - siłuje się z drzwiami. Pytam czy otrzymam przepustkę, a on że będzie jak uda mu się otworzyć drzwi :) I tak stałem, patrzyłem na jego stękania - nic z tego. No to udałem się na tyły i wszedłem z "panem oprowadzaczem". Jakbym otworzył mu te drzwi to pewnie zgłosiłbym się na Radzymińskiej po nagrodę :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markus Re: JWC Ostrobramska IP: *.int.webtel.pl / *.crowley.pl 22.03.04, 11:12 Witam wszystkich, zwłaszcza mieszkańców budynku C (7 pięterko), byłem w sobotę na budowie wygląda na to że panowie się ruszają ale cienko widzę koniec budowy na czerwiec. Mieszkania wyglądają ok, ale wnętrze budynku i ocieplenia brak :)) Oczywiście rusztowania stoją na budynku A,B C - posiada szczątkowe ślady od strony garaży (może już niedługo). Termin oddania budynku pewnie się opóźni o 2-3 miesiące ale już bliżej niż dalej. Mam jednak pytanie do szanownych forum'owiczów, ostatnio dostałem pisemko bez żadnych wyjaśnień z planem mojego mieszkania oraz naniesionym planem zabudowy (kuchnia) + określeniem gdzie terakota, parkiet ... Czy ktoś wie o co chodzi Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: JWC Ostrobramska IP: 62.29.137.* 23.03.04, 12:50 Ja tez widzialem taki plan bylo to mieszkanie sasiadujace z moim i tam wyszczegolnione byly posadzki z klepki i terakota wiec nie wiem czy wszystkie mieszkania maja szlichte czy tylko niektore i kto za to placi? Jak ktos cos bedzie wiedzial to poprosze o wyjasnienie a jak bede w biurze to tez spytam . Pozdrowki :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: JWC Ostrobramska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.03.04, 12:56 Witam serdecznie. Odwiedziłem budowę w ostatnią sobotę. Niestety widząc postępy prac to ja również zaczynam wątpić, czy uda mi się zacząć prace wykończeniowe w czerwcu. Mimo że prace na budowie trwają nawet w soboty, to niestety w moim M nie zmieniło się nic przez ostatni miesięc. Moim zdaniem tempo prac można przyspieszyć, bez szkody na efekt końcowy, poprzez zatrudnienie większej liczby pracowników i zaangażowanie dodatkowego sprzętu. Niestety JW w tym okresie kończy kilka osiedli, stąd termin czerwiec jest mocno zagrożony, mimo że na budowie twierdzą cały czas że jest to możliwe. Jeśli chodzi o nieszczęsne bramy wjazdowe, to dowiedziałem się że mają być zainstalowane 6 sztuk sterowane pilotem. pozdrawiam konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 23.03.04, 14:04 Witam, Moim zdaniem otrzymałeś plan będący wstępnym wydrukiem projektu - w umowie masz wyraźnie napisane, co wchodzi w standard mieszkania i nie ma tam słowa o elementach wykończenia typu parkiet. Spodziewam się jednocześnie, że w ramach świadczonych usług JWC może wykonać ww. (nam to proponowano w dniach otwartych), odpłatnie jak najbardziej. Osobiście będę sam przerabiał niektóre elementy aranżacji wnętrza. JWC, inaczej niż inni szanujący się deweloperzy, liczy sobie za niepostawienie ścianki (nie mówię oczywiście o bezpłatnym przestawieniu tejże) tak samo, jak za jej zburzenie w ramach zleconych robót. Więc myślę, że lepszym rozwiązaniem będzie dać zarobić znajomym, niż dalej dać się łupić. pozdrawiam, mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi VAT 7 czy 22 ?? IP: *.plj.com.pl 23.03.04, 16:33 Szanowni Sąsiedzi! niepokoi mnie stawka vat, wyczytalam ostatnio ze na mieszkania nowe do 2007 roku jest 7% i tu JW moze nam skoczyc (a pewnie będą próbowac), natomiast kwestia gruntu przyslugujacego kazdemu mieszkaniu jest dyskusyjna. Czy ktos wie co nam grozi (chodzi mi o zagrozenia finansowe) przy odbiorze po 1.maja, co niechybnie nastąpi. Ponoc na gruny VAT sie zmieni, a jakze, w gore, doradcy maści wszelakiej radza, aby z deweloperem podpisac przed 1 maja umowe dotyczaca przejecia gruntow, ale czy w naszym przypadku to jest mozliwe ? czy ktos juz ten temat przerobil/przerabia/lub przerabiac bedzie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: VAT 7 czy 22 ?? IP: *.cskmswia.pl 24.03.04, 12:10 Sprawdzę w domu a jutro dam znać jak ja nam w umowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi Re: VAT 7 czy 22 ?? IP: *.plj.com.pl 24.03.04, 17:19 A inni Sąsiedzi ? nie martwia sie ? a moze po prostu ja za bardzo panikuje - jezeli tak to prosze o slowa otuchy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: VAT 7 czy 22 ?? IP: *.tpi.pl 24.03.04, 17:33 Nie martwią się ;) A dlaczego, można przeczytać niżej. Zrobię trochę reklamy konkurencji, ale co tam ;) W swym archiwum mieszkaniowym znalazłem tekst z Rzepki, z 4 marca: Zmiany od maja VAT na materiały budowlane i działki wyniesie 22 proc. Sprzedaż nowych mieszkań i domów razem z gruntem, w tym spółdzielczych przydziałów, będzie objęta stawką 7 proc. Natomiast przekształcenie spółdzielczego prawa lokatorskiego we własnościowe ma stawkę zerową. Nowelizacja ustawy o podatku od towarów i usług, którą parlament już ostatecznie uchwalił w ubiegłym tygodniu, jest długa, trudna, pełna niejasności. Dlatego niektórzy posłowie już myślą o jej ponownej nowelizacji. Jakie regulacje podatkowe dotyczące rynku nieruchomości uchwalono? - 22-proc. VAT na działki. Sprzedaż gruntów budowlanych będzie objęta od maja 22-proc. stawką VAT - ale jak zapewniał minister finansów Andrzej Raczko, jeżeli transakcja dotyczy osób fizycznych, to w ogóle VAT nie wchodzi w grę. Jeżeli kupimy działkę z obiektem na niej zbudowanym, to będzie stosowana stawka VAT, która jest przypisana sprzedaży obiektu, czyli 7-proc. - Przy nabywaniu nowej nieruchomości mieszkalnej od dewelopera lub uzyskaniu przydziału własnościowego prawa do lokalu od spółdzielni mieszkaniowej zapłacimy 7 proc. VAT - z gruntem. Do 1 maja udział w gruncie mamy opodatkowany jedynie 2-proc. podatkiem od czynności cywilnoprawnych, także nastąpi tu wzrost opodatkowania przypisanego do gruntu mieszkania czy domu. - W obrocie nieruchomościami na rynku wtórnym nadal będzie obowiązywał 2-proc. podatek od czynności cywilnoprawnych. - Jeżeli deweloper nabędzie od podatnika VAT grunt budowlany, zapłaci 22-proc. stawkę, ale jeśli na tym gruncie wybuduje domy, to sprzedając nieruchomości mieszkalne, doliczy jedynie 7-proc. VAT i - według zapewnień ministra Andrzeja Raczki - powinien uzyskać zwrot różnicy VAT zapłaconego przy kupnie gruntu. - VAT na materiały budowlane wyniesie 22 proc. Jednak do Sejmu już wpłynął projekt poselski ustawy o zwrocie VAT. Jest on znacznie korzystniejszy od projektu przygotowanego w Ministerstwie Finansów. Posłowie Prawa i Sprawiedliwości wnieśli swój projekt, który przewiduje zwrot różnicy między VAT 22-proc. a 7- proc. przy zakupionych materiałach budowlanych osobom fizycznym budującym i remontującym dom lub mieszkanie. Zwrot VAT w przypadku remontów dotyczyłby tylko podatku przypadającego na 50 tys. zł wydatku netto. Przy prowadzeniu inwestycji wydatki na materiały objęte zwrotem VAT nie byłyby limitowane. Aby zwroty uzyskać, trzeba by wydać na prace przynajmniej 500 zł. Zwrot byłby możliwy już po zakończeniu budowy, ale pod warunkiem, że nie trwała ona dłużej niż 5 lat. Warto tu nadmienić, że rządowy projekt przewidywał zwrot VAT rozłożony w czasie 5 lat, który nie obejmowałby rolników oraz osób, które nie zdążą zakończyć inwestycji w ciągu 3 lat. Projekt wniesiony przez PiS zawiera rozwiązania proponowane swego czasu przez Związek Pracodawców - Producentów Materiałów dla Budownictwa. - Sejm przyjął też senacką poprawkę, aby przekształcenie lokatorskiego prawa do lokalu we własnościowe było objęte stawką zerową VAT. Ustawa o VAT jest uchwalona i zapewne prezydent ją podpisze dość szybko, natomiast posłowie już zapowiadają jej nowelizację. PiS absolutnie nie ma zamiaru rezygnować z wprowadzenia definicji budownictwa mieszkaniowego objętego polityką społeczną. KM Ponieważ jesteśmy osobami fizycznymi i kupujemy wubudowany lokal, więc IMHO wyższy VAT nam nie grozi. Aha, a w umowach mamy wyraźnie napisane, że cena może wzrosnąć jedynie przy wzroście VAT na >mieszkania<. Przy czym warto przejrzeć umowę pod kątem tego, co dev. uznaje za mieszkanie, tzn. czy nie jest to przypadkiem lokal+współudział w gruncie. pozdrawiam, mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi Re: VAT 7 czy 22 ?? IP: *.plj.com.pl 25.03.04, 10:15 Dziekuje bardzo ! Bede spać spokojniej :-) A przy okazji, wiem ze kol. mav jest z bloku "C" (jak i ja), a ktore pieterko ? (ja XV). bibi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: VAT 7 czy 22 ?? IP: *.tpi.pl 25.03.04, 10:48 Hej, aż strach się przyznawać, biorąc pod uwagę fakt, że JWC monitoruje to forum i to, co nawypisywałem wcześniej. Ale trzeba brać odpowiedzialność za swoje zdanie i wypowiedzi. Szóste. BTW. Z góry musi być ładny widok ;) Pozdrawiam, mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: VAT NP czy 22 ?? IP: *.cskmswia.pl 25.03.04, 12:42 Witam, ja w umowie mam tak : §7. 1.Ustala się cenę za mieszkanie objętą niniejszą umową stanowiącą ........... z VAT (słownie....) 2.Cena ta obejmuje : (co moim zdaniem jest bardzo ważne a najważniejszy pkt. D) a)lokal mieszkaniowy - powierzchnia użytkowa....... b)Logie..... c)taras..... d)udział w wpółwłasności działki i częsci wspólnych budynku, których cena wliczona została w cenę lokalu mieszkaniowego. _________________________________________________ 3. Cena zostanie zapłacona w sposób następujący ( i tu są wypisane procenty-raty jakie należy wpłacić) ...% wartości określonej w §n/n/ ust.1 tj .......z vat , Kupujący wpłąci nie później niż 7 dni przed .. _________________________________________________ Całkomicie zgadzam się z tym co przetoczył nam mav. Nie mogą nam policzyć 22 % vatu na grunt !!!!!! A jak zrobią innaczej to dopiero wtedy należy interweniować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: grzejniki ?? IP: 193.109.123.* 26.03.04, 11:18 wczoraj bylem na budowie bez umawiania z kierownikiem udało mi się wejść do swojego mieszkanka w budynku B, i to co zobaczyłem było dla mnie przerażające;!! mianowicie grzejniki !! no takich grzejników to ja na oczy jeszcze nie widziałem, albo JW Constr. zrobiło sobie jaja i sami wyprodukowali taki chłam lub zaimportowali z resztek magazynów składu materiałów budowlanych gdzies na Białorusi, grzejnik typu konwektor powinien byc zdecydowanie cieńszy a ten który nam zafundowali ma chyba z pół metra szerokości, odstaje od ściany jak mała komoda, jak dla mnie żenada, pzdr Janosik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Gazeta Prawna nr.71 09-12.04.04 -GRUNTY IP: *.cskmswia.pl 09.04.04, 08:41 Gazeta Prawna : Nr 71 (1180) piątek-poniedziałek 09-12 kwietnia 2004 r. VAT. Skutki opodatkowania gruntów od 1 maja 2004 r. Umowa gwarancją dla klienta Ci, którzy zawarli już umowy przedwstępne z deweloperami, mogą spać spokojnie. Wprowadzenie 22-proc. stawki VAT na grunty budowlane od 1 maja br. nie powinno wpłynąć na zmianę ceny mieszkania, nawet jeżeli właściwa umowa sprzedaży zostanie zawarta już po tym terminie. Wiele osób zdecydowało się na zakup mieszkania pod koniec ub.r. Zwiększony popyt na mieszkania utrzymuje się również w tym roku. Okazuje się bowiem, że wszyscy ci, którzy planowali zakup mieszkania w przyszłości, ze strachu przed Unią realizują swoje plany już teraz, byleby tylko zdążyć przed 1 maja br. Związane jest to m.in. ze zmianą stawek VAT, która wynika z nowej ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. nr 54, poz. 535). Od 1 maja br. wzrośnie też stawka na materiały budowlane z 7 do 22 proc. Pewne wątpliwości mają jednak te osoby, które zdecydowały się na podpisanie umów przedwstępnych z deweloperem jeszcze w ub.r. bądź już w tym, a właściwa umowa sprzedaży zostanie zawarta dopiero po 1 maja br., gdyż po tym terminie zostanie zakończona inwestycja. Kupujący zastanawiają się, czy opodatkowanie gruntów budowlanych nie wpłynie na wzrost cen i nie spowoduje konieczności dopłaty w momencie zawarcia umowy sprzedaży. Zgodnie z generalną zasadą, o cenie mieszkania za mkw. decyduje umowa zawarta z deweloperem. W konsekwencji o tym, czy mogą być przewidziane zmiany cen w trakcie inwestycji, decydują strony w podpisywanej z deweloperem umowie. Zwykle jest tak, że cena mieszkania obejmuje również wartość udziału we współwłasności gruntu. Wprowadzenie stawki VAT na grunty budowlane po 1 maja br. nie powinno więc spowodować zmiany cen za mieszkania, w przypadku których zostały już zawarte umowy przedwstępne. Jak się dowiedzieliśmy, wiele zależy od samych deweloperów. Przykładowo w umowach zawieranych z klientami przez firmę J.W. Construction określana jest cena za mkw. mieszkania, która uwzględnia już wartość udziału we współwłasności gruntu. W umowie deweloperskiej, czyli umowie przedwstępnej, jest zawarta regulacja, zgodnie z którą w związku ze zmianą stawki VAT może odpowiednio ulec zmiana ceny – regulacja ta dotyczy VAT na zakup lokalu, który obecnie wynosi 7 proc. Z kolei zmiana stawki VAT na materiały budowlane oraz wprowadzenie opodatkowania gruntów nie powinny wpłynąć na cenę mkw. mieszkania, jeśli umowa przedwstępna została już zawarta. W umowie jest zapisane, że cena mieszkania obejmuje VAT na udział we współwłasności gruntu. W związku z tym w cenę wkalkulowany jest obecny VAT. Klienta ewentualnie mogłaby obowiązywać zmiana stawki VAT na zakup lokalu. Zgodnie z zasadą, że prawo nie działa wstecz, zmiana stawki może obejmować jedynie kwoty nie wpłacone. Natomiast zmiana VAT na materiały budowlane i na grunty nie powinna wpłynąć na zmianę ceny dla klientów, którzy już podpisali umowy przedwstępne. To, że deweloper będzie w związku ze zmianą stawki VAT podnosił ceny, jest istotne dla klientów, którzy dopiero teraz rozpoczynają inwestycję we własne mieszkanie. Agnieszka W. Opinia Marcin R., doradca podatkowy z Kancelarii Baker & McKenzie Zwiększenie ceny lub stawek zależy, co do zasady, przede wszystkim od treści umowy zawartej z deweloperem. Natomiast opodatkowanie gruntów budowlanych, wynikające z nowej ustawy o VAT, nie powinno wpływać na ceny mieszkań, ponieważ z przepisów nowej ustawy wynika, że w przypadku sprzedaży budynku lub mieszkania nie wyodrębnia się z wartości budynku czy mieszkania wartości udziału we współwłasności gruntu. Wartość budynku powiększona o wartość gruntu jest opodatkowana taką samą stawką. Dla ludzi kupujących budynek stojący na gruncie nie powinno być żadnych zmian. Zmiana przewidziana jest natomiast w tych przypadkach, gdy ktoś kupuje jedynie grunt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markus Re: JWC Ostrobramska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.04, 00:33 No tak niby nie ma tego w umowie, plan przysłali z parkietami i innmi detalami, ale o co chodzi - ani słowa co ,jak, dlaczego. Jeśli chcą zarobić niech podeślą ulotkę - reklamę, przecież to super biznes, na zachodzie nikt takiej chały (kiepskiej jakości ksero bez słowa wyjaśnienia z numerem telefonu), mogą na tym zarobić więc co to oznacza wydrukować kilkaset ulotek które mogą przynieść im trochę kasy... tyle że JW pewnie ma kupe kasy nieźle z nas zdarli :))) i pewnie jeszcze zedrą :( Pozdrawiam grupowiczów .. i JW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: JWC Ostrobramska IP: *.visp.energis.pl 27.03.04, 20:21 A tynku na budynkach jak nie było, tak nie ma, przez ostatnie 3 tygodnie nic sie nie zmieniło na budynku, przecież te terminy jakie JW dało w umowach są po prostu nie realne? Parapetówka w przyszłym roku?? Odpowiedz Link Zgłoś
musiol5 Wizja lokalna 27 marca 30.03.04, 09:27 Jako, że nikt się nie odzywa, to napiszę że byłem na budowie w sobotę 27 marca. Z zewnątrz nie widać postępów na budynku C, A i B są już otoczone rusztowaniami. Wewnątrz budynku C prace związane z wylewkami i rozprowadzeniem rur zarzymały się na 13 piętrze. Zakończenie tych prac i możliwość wejścia do mieszkań na wyższych kondygnacjach pojawi się pewnie za 2 tygodnie (w tym 4 dni na wyschnięcie wylewek). Z tego co zauważyłem to mieszkania są cały czas intensywnie suszone i wietrzone, jest do tego oddelegowany specjalny pracownik. Pozdrawiam Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi grzejniki, wylewki IP: *.plj.com.pl 30.03.04, 13:12 Apropos wylewek, czy sa to samopoziomujace czy nie ? bo jezeli nie to kurr moga byc krzywe jak wszystko co oferuje JWC. A z tymi grzejnikami to szanowny kolega Janosik nie przesadzil ? naprawde jakies wielgachne ??? w morde ?? Ktokolwiek widzial...ktokolwiek wie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: grzejniki, wylewki IP: *.tpi.pl 30.03.04, 14:14 Jest np. tu: www.jwcostrobramska.republika.pl/2004_03_06/DSC03878.JPG Wielkością nie przejmuję się zbytnio, jest szansa, że całość schowa się pod parapetami z "marmuru kultywowanego produkcji JWC" (cytat z umowy)... pozdrawiam, mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PietroJ Re: grzejniki, wylewki IP: *.man.polbox.pl 30.03.04, 16:44 No nie przesadzajcie z tymi grzejnikami - ten ze zdjęcia jest taki sam jak u mnie w mieszkaniu i taki sam jak w domu u mojego brata, który się ostatnio pobudował. Przecież nie wybierałby jakiegoś potwora aby oszpecić SWÓJ dom, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PietroJ A dziś mija mi termin odbioru mieszkania :)) IP: *.man.polbox.pl 31.03.04, 09:39 Zgodnie z umową dziś mija mi termin odbioru mieszkania - 31.03.2004. Ciekawe czy ktokolwiek z JWC raczy mnie poinformować że termin się oddali, bo jak na razie żadnego pisemka z przedłużeniem tego terminu nie dostałem. Pozdrawiam wszystkich, którym termin już minął bądź mija dziś. Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AWW Re: A dziś mija mi termin odbioru mieszkania :)) IP: 157.25.92.* 31.03.04, 13:48 A mnie też dzisiaj mija termin oddania mieszkania. Jestem również ciekawy jak zachowa się JWC.Poczekamy - zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lance Re: A dziś mija mi termin odbioru mieszkania :)) IP: *.point-group.pl 31.03.04, 15:04 Prosze sobie nie robic nadzieji, w moim przypadku termin odbioru minal 3 miesiace temu i zadnego pisma nie otrzymalem :( Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: A dziś mija mi termin odbioru mieszkania :)) 04.04.04, 21:39 WITAM POZDRAWIAM WSZYSTKICH,03.04.04 byłem w sobotę na budowie,oczywiście tak jak poprzednio wchodziliśmy na 16 piętro pieszo,w moim mieszkaniu jak na razie nic się nie zmieniło,ściany otynkowane,w kuchni przez wszystkie piętra idzie już pion wentylacyjny,na ścianach rozmieszczone są już puszki z wyprowadzonymi kablami elektrycznymi.Oglądaliśmy też pozostałe mieszkania,ztego co widziałem wszędzie zainstalowane są też rury doprowadzające ciepłą i zimną wodę,a także ogrzewanie.U mnie w mieszkaniu nie ma jeszcze zainstalowanych grzejników,ale w większości mieszkań już są i grzeją,W garażach też dokładają do pieca,większość ścianek zewnętrznych jest już zamurowana.W środkowym bloku są już gotowe kręcone schody z dolnych poziomów garaży na poziom gdzie jak mi się wydaje będziemy sie pluskać w basenie,jeżeli starczy miejsca dla wszystkich.NA zewnątrz w budynku A i C są już zdemontowane dżwigi.BUDYNEK A,B zbudowane rusztowaniami,szczątkowe ślady na budynku C.NA zewnątrz już widać na najniższych poziomach wełnę mineralną,którą ocieplają budynki.W sobotę wdziałem pracujących ludzi na wszystkich budynkach,oraz w garażach.J.W.nareszcie wzięło się porządnie do pracy.POZDRAWIAM WSZYSTKICH PRZYSZŁYCH MIESZKAŃCÓW TOMASZ z budynku A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: A dziś mija mi termin odbioru mieszkania :)) IP: *.tpi.pl 05.04.04, 09:32 Najwyższy czas. Ale to i tak nie wyraża zapóźnienia w stosunku do mojej umowy. Szczęśliwi Ci, którym JW wyznaczyło termin odbioru na połowę roku, albowiem oni opóżnienia nie doznają i w spokoju mieszkania zasiedlać będą. A Ci, którym miesięcy dziewięć od terminu minie, zgryzot i cierpienia zaznają bez miary. Pozdrawiam wielkojajecznie, mav PS. Na stronce www.jwcostrobramska.republika.pl wrzuciłem parę zdjęć z sesji z 13 marca. Zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Czyżby Pierwsza winda ? IP: *.cskmswia.pl 05.04.04, 12:42 Witam, również byłam w sobotę na budowie. W moim mieszkanku są już wylewki i brakuje tylko wykończyć łaziemkę, pion kanalizacyjno-wentylacyjny w kuchni i można się prowadzać. Dostałam informację od pana, który mnie oprowadzał, że w budynku A montują pierwszą windę, aby ułatwić wprowadzanie się lokatorom którzy chcieliby wykańczać swoje mieszkania. Czy to prawda????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi terminy w bud C IP: *.plj.com.pl 07.04.04, 16:08 Sluchajcie, ja mam termin. 30.06 i w naiwnosci swojej licze ze oddadza na czas. A szanowni sasiedzi ? moze porownamy dane, ktos ma pozniej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: terminy w bud C IP: *.cskmswia.pl 08.04.04, 08:02 Termin : 30 maj 2004 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: terminy w bud C IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.04.04, 10:35 30 marzec 2004 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: terminy w bud C IP: *.int.webtel.pl / *.crowley.pl 08.04.04, 10:44 2004-06-30 :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: terminy w bud C IP: 195.245.217.* 08.04.04, 11:59 Ja mam na 31.01.2004 i zamierzam 30.04 to jest po upływie 90 dni od planowanego terminu oddania mieszkania napisać list do JWC z zapytaniem o odszkodowanie. Konsultowałem to z prawnikiem i koszty przesunięcia karencji wykorzystania kredytu, które musiałem ponieść, powinno ponieść JWC. Pozostaje dodatkowy problem tj. faktyczne oddanie mieszkania do dyspozycji. Mnie nowy termin uruchomienia ostatecznie ostatniej transzy kredytu upływa 31.07.2004. Bank nie chce słyszeć o kolejnym wydłużeniu karencji. Co dalej.....? Mam nadzieję, że do 31.07 otrzymam klucze. Będę uprzejmie informował forumowiczów o wynikach mojej interwencji. Jest jeszcze jeden aspekt mojej działalności, otóż jestem pracownikiem Polskiego Radia i w razie jakichkolwiek nieprawidłowości zamierzam dosyć szeroko przedstawić sprawę słuchaczom jednej z anten Polskiego Radia. Pozdrawiam wszyskich świątecznie i jajecznie. W razie jakichkolwiek pytań do mnie, zapraszam do publicznej dyskusji. Michał (XII piętro w C) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PietroJ Re: terminy w bud C IP: *.man.polbox.pl 08.04.04, 12:30 Ja mam (miałem) termin 31 marca 2004. Pomysł z nagłośnieniem sprawy jest bardzo dobry. Ja pracuję w agencji reklamowej. Jeśli JWC opóźni się o ponad 3 miesiące w moim przypadku, zrobię im - ANTYreklamę. Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: terminy w bud C IP: *.tpi.pl 08.04.04, 14:19 Witam. Jestem bardzo ciekaw efektów Twojego działania. Zamierzam po świętach wysłać pismo roszczeniowe do JWC, gdyż moim przypadku termin minął grudniu, z uwzględnieniem dodatkowych 90 dni wymienionych w umowie - z końcem marca. Jeśli możesz, napisz bądź na forum, bądź na adres macolder@friko7.onet.pl informacje o podstawie prawnej odszkodowania, które zamierzasz wyegzekwować od JWC w związku z kosztami ponoszonymi przez Ciebie. Nie zazdroszczę Ci, moja sytuacja jest bardzo zbliżona, po konsultacjach z prawnikami jestem bliski decyzji wystąpienia na drogę sądową w przypadku otrzymania odpowiedzi z JWC, które nie będzie proponowało satysfakcjonującego rozwiązania. Uruchomienie medialnego nacisku na niesolidnego wykonawcę inwestycji jest pomysłem co najmniej świetnym. A tak przy okazji świąt. Człowiek myślał sobie optymistycznie niemal dwa lata wstecz, że w święta będzie się już wprowadzał. Ale w tym kraju skrajna nieudolność w dotrzymywaniu terminów jest chyba chroniczna, a kolejna inwestycja JWC tylko to potwierdza. pozdrawiam, mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi Re: terminy w bud C IP: *.plj.com.pl 08.04.04, 14:55 Dziekuje za szeroki odzew. W razie jakichklowiek akcji zbiorowych zgłaszam swoj akces ! PS: Czy sa moze wsrod nas ludzie z TV/prasy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: terminy w bud C IP: 193.109.244.* 14.04.04, 10:10 Hej, ja również zakupiłem mieszkanie jako jeden z pierwszych klientów. Termin oddania inwestycji został ustalony na 31.12.2003 jak narazie nic. Jeśli ktoś będzie domagał się roszczeń od JW, proszę niech opisze na forum bądź da znać na priva rmp@foczta.fm Pawel Budynek B VI kondygnacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaca Re: terminy w bud C IP: *.lot.pl 14.04.04, 14:02 Witam wszystkich sąsiadów. Jestem częstym bywalcem tego forum. Do tej pory pozostawałem w ukryciu i z uśmiechem na twarzy patrzyłem na bezradność niektórych z was. Wszystko, o czym piszecie jest do załatwienia. Mój termin oddania mieszkania miną w zeszłym roku i od czterech miesięcy ma już zagwarantowane przez J.W zadośćuczynienie za zwłokę. Moja propozycja dla wszystkich jest taka mniej mówcie a więcej działajcie. Opisywane przez was problemy z przestawianiem ścianek działowych są, co najmniej śmieszne to wszystko można było załatwić już dawno i to nie za takie pieniądze, o jakich wy mówicie. Życzę owocnych negocjacji, ze swojej strony wiem, że można wiele osiągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AWW Re: JWC Ostrobramska IP: 157.25.92.* 09.04.04, 11:41 Mój termin odbioru kluczy to 31-04-2004 Wszystkim sąsiadom z budynku C życzę Wesołych, Zdrowych Świąt oraz wytrwałości i pełnej determinacji w walce z JWC Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: JWC Ostrobramska 10.04.04, 22:55 WITAM WSZYSTKICH SĄSIADÓW JAJ przepieknie malowanych,ŚWIĄT radosnych,roześmianych,w PONIEDZIAŁEK kubeł wody,zdrowia,szczęścia i pogody życzy TOMASZ z RODZINĄ blok A. A tak w ogóle dzisiaj jadąc do swojej MAMY przejeżdzałem koło NASZYCH WYSOKOŚCIOWCÓW,blok A,B,obudowane rusztowaniami,zaczeli ocieplać wełną mineralną,a poza tym od dzisiaj J.W.CONSTRUCTION zaczął ŚWIĘTA WIELKANOCNE życzę im zdrowia,pomyślności,oraz spełnienia obietnic podpisanych w UMOWACH,które powinny do czegoś zobowiązywać,a propo JA mam termin odbioru 30.06.2004r. który też prawdopodobnie nie zostanie dotrzymany,ze względu na ogromne mrozy,oraz warunki atmosferyczne,które uniemożliwiają ciągła pracę.POZDRAWIAM WSZYSTKICH jeszcze raz życząc ZDROWYCH,SPOKOJNYCH ŚWIĄT,oraz jeżeli to będzie możliwe ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA w nowych MIESZKANIACH (bez usterek) TOMASZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Wizyta na Ostrobramskiej IP: *.tpi.pl 19.04.04, 10:06 Witam, oto, co się dowiedziałem w czasie sobotniej wizyty: 1. Szybkie postępy w okładaniu budynków A i B ociepleniem (zasłania widok zielona siateczka na zewnątrz) - w budynku C natomiast pojawiły się już (chyba) na całości rusztowania. 2. W budynku C w jednym z mieszkań wyburzono ścianę w całym pionie łazienek - fuszerka, zabrakło centymetra i rura się nie mieściła. 3. Wkrótce mają pojawić się majsterklepki z Gerdy i instalować dzrzwi wejściowe. Zaraz potem wkraczają elektrycy i instalują gniazdka, kontakty. Taka kolejność jest niezbędna ze względu na nadmierną opiekuńczość ludu pracującego (i tak dziw, że jeszcze są kaloryfery). 4. W budynku C trwa tynkowanie klatek schodowych na jasnołososiowy kolor (marne światło, nie widziałem dokłądnie). Obecnie poziom mniej więcej trzeci. 4. Czerwiec podtrzymywany jako termin przekazywania mieszkań, ale 5. podobno będzie można odbierać mieszkania wcześniej (!). Wiąże się to z podpisaniem protokołu odbioru, ale ze względu na wilgotność ścian (mimo ciągłego grzania wnętrz wciąż jest mnóstwo wody w murach) raczej nie jest to dobry pomysł, jako że później będzie problem z reklamowaniem grzyba. Pomysł jest taki, ze mieszkania mają być oddawane do urządzania jeszcze przed odebraniem całości inwestycji przez odpowiednie instytucje, odmiennie niż w innych inwestycjach (nie jestem pewien, czy nie dzieje sie tak aby w przypadku Sadów Rembertowskich). A potem, mając już żywiących pretensje lokatorów z głowy, JWC dokończy (lub nie) pozostałe prace (zgaduję: elewacje, basenik, trawniczki, ogrodzenia, sprzątanie...). 6. Wentylacja w kuchni ma umożliwiać podłączanie okapów (nie było to dla mnie oczywiste). 7. W progach wejściowych do mieszkania i łazienki biegnie sporo rur z wodą. Zatem wiercenie dziur pod mocowania progów jest pomysłem trącącym rosyjską ruletką ;) uff, to chyba wszystko na dzisiaj Do następnego, mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AWW Re: Wizyta na Ostrobramskiej IP: 157.25.92.* 19.04.04, 12:45 Też byłem w sobotę. Blok C nie jest niestety ww rusztowaniach. Wewnątrz budynku prace trwają, ale prawie wszędzie ciemno i nic dokładnie nie można zobaczyć.Wcześniejszy odbiór przed odebraniem przez odpowiednie instytucje moim zdaniem mija się z celem. Będzie wtedy drudno wyegzekwować od JWC tego co nam się należy. Pozdrowienia dla wszystkich a w szczególności dla sąsiadów z budynku C Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: Wizyta na Ostrobramskiej 19.04.04, 18:38 WITAM WSZYSTKICH.. budynek A,B,rzeczywiście tempo ocieplenia bardzo duże,w dalszym ciągu szczątkowe rusztowania na bloku C,jeżeli chodzi o blok A,widziałem w środku na klatce schodowej pracownikow tynkujących.Wylewane są już podłogi,ale nie jest to wylewka samopoziomująca,chociaż na pierwszy rzut oka wygląda przyzwoicie,montowane są już pierwsze drzwi wejściowe,z tego co się dowiedziałem ,to będą drzwi GERDY antywłamaniowe.Podczas rozmowy z pracownikiem J.V.który mnie oprowadzał,usłyszalem też że można będzie odebrać mieszkania wcześniej,już po 15 CZERWCA.Pozdrawiam WSZYSTKICH TOMASZ z bloku A.Byłbym zapomniał w bloku A trwa już instalacja WIND,podobno mają być ZACHODNIE,tylko nie wiem skąd,idzie to bardzo sprawnie,CZEŚĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Wizyta na Ostrobramskiej IP: *.int.webtel.pl / *.crowley.pl 20.04.04, 16:29 witam, również byłem w sobotę, z nowych nieopisanych rzeczy to w budynku C skuwano "otwór na framugi" gdyż prawdopodobnie projektant się pomylił i był nieco za wąski :), poza tym to faktycznie tynki wszędzie mokre, no i panowie tynkowali klatki, rusztowania na budynku C były tylko z jednej strony pełne, pozostałe boki do 7 - 8 piętra, ciekawy jestem czy ktoś zauważył zjawisko określane na budowie mianem studni - a mianowicie stałe silne wiatry od strony wejścia na budowę ? co do oddania budynku to człowiek z którym rozmawiałem określił go na "przyszły rok" - oczywiście mieszkania oddadzą na pewno wcześniej, nie wiem jak jest na pozostałych budowach ale chyba podobnie ..... czy ktoś wie czy szyby wentylacyjne będą odpowiednio wytłumione ? pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel WAZNE !!! IP: 62.29.137.* 15.04.04, 11:09 W zwiazku z tym ze JWC powinno juz tj. 30.03.04r splacic kredyt zaciagniety w banku millenium na budowe budynkow przy Ostrobramskiej prosze wszystkich forumowiczow ktorym lezy na sercu los tej budowy i swoich pieniedzy o dzwonienie do handlowcow, prezesow, ksiegowych i uzyskanie informacji czy ten kredyt zostal juz splacony!!!. Bo ja sie proboje dowiedziec od tygodnia i w tym calym "holdingu" nikt nie wie czy ten kredyt zostal splacony !!! to skandal !!! Nekajcie ich prosze a jak sie czegos dowiecie to piszcie. Pozdrowki :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pietro Re: WAZNE !!! IP: *.man.polbox.pl 16.04.04, 13:37 Właśnie się dowiedziałem (no może nie w kwestii ich kredytu), że moje mieszkanko w B będzie odbierane przez inspektora między 1 a 3 lipca. Potem będzie już można wchodzić z ekipą i kończyć formalności. Drodzy Sąsiedzi, jak uważacie, czy warto słać pisma w związku z opóźnieniami? Ja miałem odebrać do 31 marca 2004, więc termin 90 dni w moim przypadku zostanie przekroczony. Nie wiem czy warto powoływac się na fakt iż podczas budowy nie było żadnych okoliczności (zdarzeń losowych) mogących mieć wpływ na przesunięcie terminu i dlatego nawet te 90 dni jest nieuzasadnione? Jakie są szanse domagania się rekompensat za opóźnienia? Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AWW Re: WAZNE !!! IP: 157.25.92.* 16.04.04, 13:38 Spróbuję się również dowiedzieć ( ale czarno to widzę ). Oni wiedzą, ale nie chcą odpowiedzieć na nasze pytania. Czy ktoś z sąsiadów orientuje się w temacie oprocentowania lombardowego, jak to się liczy. Ja w umowie mam, że jeżeli JWC nie dotrzyma warunków umowy ( termin oddania mieszkania ) przy odstąpieniu od umowy zwracają wniesiony wkład powiększony o lombardowe oprocentowanie kredytów. W sobotę wybieram się na budowę i jeżeli uda mi się uzyskać jakieś ciekawe informacje podzielę się z sąsiadami. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwa z DP Re: WAZNE !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 14:53 Nie jestem przyszłym lokatorem Ostrobramskiej, ale kupiłam mieszkanie w JW (Dębowy Park). Mieszkanie "już" odebrałam, ale sprawa wyglądała podobnie - opóźnienie wyniosło 7 mies. wobec mojej umowy. Z negocjacjami nie czekałam aż oddadzą mi mieszkanie, tylko poszłam 3 mies po dacie opóźnienia i zgodnie z umową (poława kredytu lombardowego NBP) została mi odliczona od całej kwoty, po kolejnych 3 mies. opóźniania udałam się tam jeszcze raz i negocjowałam dalej. Nie czekajcie! Z Panią Wróbel można się dogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Re: WAZNE !!! IP: *.ksp.wa.pl / 213.17.170.* 26.04.04, 10:48 Witam forumowiczów. Ostatnio nic na formu się nie dzieje. Mama pytanie. Czy ktoś był ostatnio na budowie, i ma jakieś najświeższe informacje? O jakim terminie oddania jest mowa, czy nie został znowu przesunięty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Wizyta IP: *.cskmswia.pl 26.04.04, 15:08 Witam Byłam w sobotę ( no może nie ja ale moja druga połowa:-) i porobliśmy kilka fotek. Na dniach prześlę te najciekawsze do naszego administratora mav"a i będziemy mogli pooglądać je wszyscy. Niestety niczego nowego się nie dowiedzieliśmy, a wielka szkoda !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi pękające ściany !?!?! IP: *.plj.com.pl 30.04.04, 12:29 czy wierzyc plotkom (rozsylanym na tym forum- temat J.W.DESTRUCTION) - ze pekaja sciany na Ostrobramskiej ? to chyba przesada grubymi nicmi szyta ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: pękające ściany !?!?! IP: *.cskmswia.pl 30.04.04, 14:56 Ja nie uwierzę dopóki sama na własne oczy nie zobaczę!!!!! A zazdrość to grzech śmiertelny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka odbiór mieszkań IP: 195.116.118.* 04.05.04, 07:58 słyszałam (od kierownika budowy), że od połowy zamierzają juz oddawac mieszkania - ze chca sie z tym "uporac" do konca sierpnia... Realistyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: odbiór mieszkań IP: 195.116.118.* 04.05.04, 07:59 ze od połowy maja.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi Re: odbiór mieszkań IP: *.plj.com.pl 04.05.04, 09:17 hmm, wybieram sie na inspekcję w tę sobotę, w poszukiwaniu m.in. pękających ścian (choć wydaje mi się to niedorzeczne)no i wybadam jak wakacje planowac, zeby odbioru nie przegapic :-) (jak widzicie, licze na to ze bedzie to jednak lato) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Re: odbiór mieszkań IP: *.ksp.wa.pl / 213.17.170.* 04.05.04, 10:32 A czy wiadomo od czego będzie zależeć kolejność odbioru? Ja miałem nadzieję wprowadzić się we wrześniu, ale powoli widzę że to mało realne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: odbiór mieszkań IP: *.tpi.pl 04.05.04, 10:57 Witam, miałem okazję rozmawiać z naczialstwem JWC. Jeśli chodzi o C, mają zacząć na początku lipca i oddawać poziomami (tak było też w innych lokalizacjach, chociaż było i tak, że piętra najniższe były traktowane jako magazyny budowlane i je oddawano na końcu). Zatem im kto niżej mieszka, tym wcześniej otrzyma mieszkanie do adaptacji. Jest to dosć realne, jako że do tego czasu powinny być już ocieplenia, a wewnątrz dzrzwi i wszelkie elektryczne wykończenia. A to już wystarczy, by adaptować lokum, chociaż o komforcie mieszkania w niedokończonej inwestycji mówić nie można. Co więcej? Odbiór całej inwestycji planowany jest na wrzesień, podpisywanie aktów przeniesienia własności - październik. Do tego parę miesiący oczekiwania na wpis w wydziale wieczysto-księgowym w sądzie. Pozdrawiam i Wam i sobie cierpliwości życzę, mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: odbiór mieszkań IP: *.cskmswia.pl 06.05.04, 09:09 Witam Przejeżdżając wczoraj w okolicach naszych mieszkanek zauważyłam, że blok B jest na trzech ścianach ocieplony (południe/zachód/północ), brak ocieplenia od strony wschodniej. W bud C od strony wschodniej w trzech pierwszych pionach jest ocieplenie pokryte białym styropianem do 8 piętra. Nie rozumiem jakim systemem oni pracują ale jak dla mnie to jest on troche chaotyczny. Ja jednak zdecyduję się wprowadzać dopiero wtedy, kiedy inwestycja będzie dobiegać bardziej ku końcowi. Nie mam zamiaru mieszkać w nie dokończonej budowie,-to mało przyjemne. Kiedy już większość odbierze klucze to deweloper nie będzie się spieszył z oddaniem naszego bloku do gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA Re: odbiór mieszkań IP: *.chello.pl 06.05.04, 11:09 NASTĘPNA TREFNA BUDOWA J.W. I JAK ZWYKLE KIEPSKA JAKOŚĆ I NIEWIELKIE OPÓŹNIENIA HEHE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi Re: odbiór mieszkań-do realisty IP: *.plj.com.pl 06.05.04, 13:56 Chłopie (?) czy Ty nie masz innego hobby ? Twoja zaciętość i zaciekłość w komentowaniu doprawdy godna jest lepszej sprawy...marnujesz się na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA Re: odbiór mieszkań-do realisty IP: *.chello.pl 06.05.04, 23:12 TA FIRMA TO JEDNA WIELKA PROMOCJA CENOWA UWAGA......NERWÓW HEHE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc51 Re: odbiór mieszkań-do realisty IP: *.int.webtel.pl / *.crowley.pl 07.05.04, 14:36 :))) Ciekawy jestem gdzie REALISTA kupił mieszkanie .... może mieszka pod mostem - stąd jego zaciekłość :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: odbiór mieszkań-do realisty IP: 193.109.123.* 07.05.04, 14:38 można się zgodzić z Realistą że obsługa w JWC jak i terminy oddawania mieszkań są do bani, ale niestety sprawa ta dotyczy większości developerów warszawskich i tu JWC nie jest wyjątkiem, (znam firmy które sprzedawały mieszkania a odbiór był 3 lata po terminie), także REALISTO nie wieszaj psów na JW bo tutaj należałoby najpierw zastanowić się nad podchodzeniem wszystkich firm develpoerskich do klienta w Polsce a nie tylko jednej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA Re: odbiór mieszkań-do realisty IP: *.chello.pl 07.05.04, 18:01 DZIĘKI INFO KUPIŁEM NA RYNKU WTÓRNYM WŁAŚNIE MIAŁEM NABYĆ W J.W. WYCOFAŁEM SIĘ W DNIU WPŁATY PIERWSZEJ TRANSZY I DZIĘKI BOGU NAPRAWDĘ W ŁAŚNIE PO TO JEST TO FORUM I WIECIE CO MÓJ ZNAJOMY NABYŁA NA DW. STRASZNIE TEGO ŻAŁOWAŁ I TO BARDZO GORZKO.MIN. DUZO MUSIAŁ DOŁOŻYĆ PRZEZ STRASZNIE KOSZMARNE OPÓŹNIENIA. PŁACIŁ RATY DO J.W. ZA WYNAJEM GDY MINĄŁ TERMIN ODBIORU W J.W. GDYŻ SPRZEDAŁ SWOJE MNIEJSZE M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mad Wizja lokalna - 8 maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.04, 12:41 Byłem na budowie w sobotę około 11:30. Jak zykle udałem się do biura kierownika budowy, żeby dostać się do mieszkania. Zaskoczyło mnie trochę pytanie, czy jestem umówiony. Okazało się, że swoją wizytę powinno się uprzedzić dzwoniąc na numer 608 898 787 do pana Adama Podchojeckiego. Ja nie byłem umówiony, ale nie robiono z tego powodu problemów. Wrażenia z wizyty w budynku C. Do 15 piętra są już wylane posadzki, od 16 piętra są ułożone wszystkie rurki na podłogach. Do swojego mieszkania nie wchodziłem, bo szlichta musi zastygać jeszcze 2 dni. Do 10 piętra są już zamontowane drzwi wejściowe do mieszkań, a wszelkie otwory na korytarzach są uszczelniane styropianem. Tynki na ścianach klatki schodowej dochodzą do 4 piętra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi Re: Wizja lokalna - 8 maja IP: *.plj.com.pl 10.05.04, 14:57 Ja tez bylam na budowie w sobote........termin oddania bud. C koniec PAZDZIERNIKA !!!!! fuck............ w piatek odbylo sie jakies tajemnicze zebranie, na ktorym uradzono ze niestety polowa wrzesnia (?nie pamietam tej opcji) jest nierealna... opierdalaja sie tam bez dwoch zdan (jakies metne tlumaczenia, ze przepisy dot. wentylacji sie zmienily opoznily budowe jakos do mnie nie przemiawiaja..) chyba się dziś upiję z rozpaczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Wizja lokalna - 8 maja IP: *.zapora / 212.160.172.* 10.05.04, 16:06 Na stronie www naszego developera znajduje się informacja, że w dniach 19-20.05 mają się odbyć na Radzymińskiej spotkania Zarządu z przyszłymi mieszkańcami osiedla Ostrobramska. Tematem spotkania ma być zbliżający się termin zakończenia inwestycji. Ciekaw jestem co JW ma nam do powiedzenia na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Wizja lokalna - 8 maja IP: *.chello.pl 10.05.04, 22:09 pewnie oddadza w przyszłym roku:(:( jak to destruction j.w. smutna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi Zebranie bud. C 20 maja IP: *.plj.com.pl 11.05.04, 13:16 Hej, dostalam list, 20 maja, na 18.00 zapraszaja mieszkancow bud. C. Trzeba sie przygotowac merytorycznie ! i do ataku ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Zebranie bud. C 20 maja IP: 195.116.118.* 11.05.04, 15:30 ja też dostałam, ciekawe co uslyszymy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: Zebranie bud. C 20 maja IP: *.tpi.pl 11.05.04, 15:58 No to mam pracę domową do odrobienia przed spotkaniem: www.jwconstruction.com.pl/sady/protokol_r3r4.pdf www.jwconstruction.com.pl/sady/protokol.pdf www.jwcostrobramska.republika.pl/04.04.16%20Spotkanie%20z%20JWC%20w%20dniu%20-%20wyniki.zip www.jwcostrobramska.republika.pl/!protokol%20JW%20DP,%20czynsz%20i%20inne.zip Dwa pierwsze z Sadów Rembertowskich, dwa ostatnie to Dębowy Park. Rozmawiałem z jednym z mieszkańców Sadów Rembertowskich. JWC się zmądrzyło w sprawie rekompensat za opóźnienie. Ponieważ będą są tam montowane dodatkowo domofony (robi to gratis firma kładąca kablówkę), pani Prezes Wróbel w osobistych rozmowach w sprawie rekompensat (do spotkań w cztery oczy będą nas namawiać, odwodząc od rozmów wspólnych - wiadomo, w tłum trudniej przekonać) twierdzi, że nie należą się odszkodowania, bo rekompensatą są nieujęte w umowie domofony! Ciekawe co zaproponują u nas. Piorunochron?! Pozdrawiam i do zobaczenia w czwartek! mav Odpowiedz Link Zgłoś
sport_owiec Re: Zebranie bud. C 20 maja 11.05.04, 20:31 Gość portalu: mav napisał(a): > No to mam pracę domową do odrobienia przed spotkaniem: > www.jwconstruction.com.pl/sady/protokol_r3r4.pdf > www.jwconstruction.com.pl/sady/protokol.pdf > www.jwcostrobramska.republika.pl/04.04.16%20Spotkanie%20z%20JWC%20w%20dniu%20-%20wyniki.zip > www.jwcostrobramska.republika.pl/!protokol%20JW%20DP,%20czynsz%20i%20inne.zip > > Dwa pierwsze z Sadów Rembertowskich, dwa ostatnie to Dębowy Park. > > Rozmawiałem z jednym z mieszkańców Sadów Rembertowskich. JWC się zmądrzyło w > sprawie rekompensat za opóźnienie. Ponieważ będą są tam montowane dodatkowo > domofony (robi to gratis firma kładąca kablówkę), pani Prezes Wróbel w > osobistych rozmowach w sprawie rekompensat (do spotkań w cztery oczy będą nas > namawiać, odwodząc od rozmów wspólnych - wiadomo, w tłum trudniej przekonać) > twierdzi, że nie należą się odszkodowania, bo rekompensatą są nieujęte w umowie > > domofony! Ciekawe co zaproponują u nas. Piorunochron?! > > Pozdrawiam i do zobaczenia w czwartek! > mav > ciastka i kawę macie jak w banku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Zebranie bud. C 20 maja IP: 195.116.118.* 12.05.04, 08:11 moi znajomi miesiąc temu odebrali mieszkanie na osiedlu "debowy park". placa czynsz ( musieli z gory zaplacic za 3 miesiace), ale wciaz nie mają cieplej wody i nie bedziej jej jeszcze przynajmniej przez miesiac! teraz jak juz wiekszosc odebrala mieszkania spieszyc sie już nie beda! Odpowiedz Link Zgłoś
an0120ma Re: Zebranie bud. C 20 maja 11.05.04, 23:11 WITAM WSZYSTKICH JA dostałem zaproszenie od J.W. na 19.05.04r.jak rozmawiałem z J.W. będą poruszane kwestie odbioru mieszkań.Blok A moje mieszkanie jest na 16 kondygnacji inspektor nadzoru ma odbierać w dniach 26.07.04r. do 30.07.04r.jeżeli mieszkania będą odebrane bez usterek,to po wpłaceniu ostatniej raty można odebrać klucze.Dzisiaj rano jadąc do pracy,widziałem na bloku A początki tynków od strony stacji BP.BLOK A cały ocieplony,B z 3 stron,strona wschodnia od BP brak rusztowań,za to blok C już jest obudowany rusztowaniami i widać już pierwsze ocieplenie,chociaż rzeczywiście niezbyt to wygląda ponieważ od parteru do około 5,6,piętra jest styropian,a wyżej jest już wełna mineralna.POZDRAWIAMWSZYSTKICH i do zobaczenia w środę i czwartek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pietro Re: Zebranie bud. C 20 maja IP: *.man.polbox.pl 12.05.04, 14:56 Na ten sam dzień i godzinę zaproszeni są też mieszkańcy B. Zobaczymy co chcą nam powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mad Re: Zebranie bud. C 20 maja IP: *.zapora / 212.160.172.* 13.05.04, 16:01 To może poruszę jeszcze jedną ciekawą kwestię. Na zakup mieszkania wziąłem kredyt w PKO BP. W mojej umowie z JW podpisanej w lipcu 2003 miałem wyznaczony termin zakończenia prac do 31 marca 2004. W związku z tym, że mam do wykorzystania jeszcze kilkanaście tys. zł z kredytu na zagospodarowanie jestem zmuszony przez bank do podpisania aneksu do umowy na zmianę terminu przeniesienia kredytu do spłaty ratalnej. Aby określić nowy termin zakończenia prac wysłałem w połowie kwietnia 2004 pismo do JW i otrzymałem oficjalną odpowiedź, że jest on wyznaczony na 30 czerwca. Teraz będąc świadomym tego że data odbioru jest nierealna (najprawdopodobniej październik) muszę ponownie napisać do JW o podanie przewidywanego terminu. Bankowi nie wystarczy moja deklaracja, chce pismo od dewelopera. Dlaczego jest to ważne? Bo każda zmiana tego typu w umowie z PKO BP wymaga aneksu, prowizja banku wynosi 150 zł. Chcę uzyskać z JW realną datę zakończenia prac zanim podpiszę aneks żebym nie musiał tego robić za chwilę ponownie. Na pewno będę poruszał tą sprawę, jeżeli nie na zebraniu to indywidualnie. Nie wiem czy wśród czytelników są osoby w podobnej sytuacji, może większości bój o 150 zł wyda się śmieszny (w obliczu kosztów np. wynajmu mieszkania bo JW nie zdążyło na czas), ale mi chodzi o zasadę - nie chcę ponosić nieuzasadnionych kosztów związanych z umową z JW. Mad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pietro Re: Zebranie bud. C 20 maja IP: *.man.polbox.pl 12.05.04, 14:57 Acha, pytałem z-cę kierownika budowy, oznajmił (co wczesniej usłyszałem od pani z Radzymińskiej) że B będzie odbierany w dniach 1-3 lipca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin z oSR Re: Zebranie bud. C 20 maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 09:17 Jestem z sadów rembertowskich i powiem wam co usłyszycie. Kupe bzdetów. Nie wierzcie w ani jedno słowo ponieważ ludzie z którymi się spotkacie albo kłamią celowo albo nie wiedzą o czym i co mówią. Niektórzy z was czytali zapewne protokoły z naszych zebrań. Są tam terminy oddania i ja np miałem odebrac 21 kwietnia a nie odebrałem do dzisiaj (13.05.2004). I wiem że dużo ludzi jest w podobnej sytuacji. Te spotkania to kpina. Na tym spotkaniu zamiast słuchać bzdetów pani wróbel lepiej zjeśc ciastka i kanapki które przygotowali. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi Re: Zebranie bud. C 20 maja IP: *.plj.com.pl 13.05.04, 10:11 vox populi vox dei - oddadza bud. C pod koniec pazdziernika - te wiadomosc przekazal mi pracownik na budowie, ktory nie ma interesu w wymyslaniu optymistycznych wersji. i jemu nalezy wierzyc... ciekawe jakie przedstawienie odegraja przed nami 20. maja... ale na sama mysl juz mi sie nóż w kieszeni otwiera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: Zebranie bud. C 20 maja IP: *.tpi.pl 13.05.04, 10:54 Bibiribi, czy nie chodzi przypadkiem o oddanie całej inwestycji w październiku? Czyli odebranie jej przez gminę? Bo to jest prawdopodobne, miało być we wrześniu, więc jak się obsuną o miesiąc, to się nie zdziwię. Jak pokazują przykłady innych inwestycji mieszkać będzie można już wcześniej, a czy (z nielicznymi wyjątkami i "prestiżem") meldunek w nowym miejscu jest konieczny do szczęścia? pozdrawiam, mav PS. Szykujecie działa na spotkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Zebranie bud. C 20 maja IP: *.cskmswia.pl 13.05.04, 11:50 Nie mam zielonego pojęcia o co mam ich pytać. Szykuje się na razie tylko z jedyn pytaniem : o grzejnik w dużym pokoju, bo nie daje mi on spokoju. Wysłałm co prawda pismo z proźbą o podanie jakiejś normy dot. tego kaloryfera ale oni odpowiedzieli krótko i zwięźle bez podania norm, że tak musi być i kropka . Oczywiście parapet nie będzie zakrywał tego cholernego kaloryfera, będzie krótszy (zresztą jak to by wyglądało gdyby był dłuższy ;-D) Moim zdaniem ten grzejnik to porażka i ja tego tak nie zostawię. Co mnie obchodzi że oni wygrali taki przetarg, przecież oni nie będą tam mieszkać tylko ja , a on mi się nie podoba!!!!!! A co do videofonów to mamy je zapewnione w umowie więc ciekawe czym nas nowym uraczą !!!!! A i jeszcze jedna sprawa : miejsca garażowe!!!! Ja kupiłam miejsce garażowe a nie postojowe.(Garaż zbudowany jest z 3 ścian). Więc o to też będę się pytać jak to w końcu jest, że jedni mają miejsca garażowe a inni postojowe za tą samą cenę. Niech chociaż obniżą cenę !!!! Pozdrawiam i do zobaczenia W końcu wszyscy się poznamy. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi Re: Zebranie bud. C 20 maja IP: *.plj.com.pl 13.05.04, 15:15 MAv - obawiam sie, ze budowlaniec mial na mysli mozliwosc przejecia mieszkan, zaznaczyl, ze oni i tak tak jeszcze beda (z tonu wypowiedzi wynikalo ze i tak to w pazdzierniku bedzie nadal placem budowy), poza tym, wczesniejsze plany odbiorow indywidualnie szybiej (byla nawet ponoc jakas lista tych, co chca szybciej wejsc ze swoimi ekipami)zostala zlikwidowana, i wszyscy musza czekac do oficjalnych oddan mieszkan. A co do domofonow, to taka laske ja mam w d..., to urzadzenie - ktore i tak jest zawarte w umowie, kosztuje max. 200 PLN...wiec propozycja, gdyby takowa złozli, bylaby żenująca... do zoobaczenia w środe bibiribi PS: ja szykuje pomidory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA Re: Zebranie bud. C 20 maja IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 13.05.04, 15:38 J.W. DESTRUCTION JAK ZWYKLE DO BANI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: Zebranie bud. B 19 maja IP: 193.109.123.* 13.05.04, 16:35 Ola ma rację grzejniki są do bani, pisałem już o tym wcześniej, nie wiadomo jak taki grzejnik można przykryć, ja go wywalam i kupuje zdecydowanie cieńszy o ile zgodzą się na takie zmiany... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi grzejniki IP: *.plj.com.pl 14.05.04, 09:43 odnosnie grzejnikow - sa dwa rodzaje, jedne chudsze, bardziej cywylizowane, za to z reguly po dwa w pomieszczeniu, lub kloc, za to jeden - wg budowlanca - decyzje, jaki montuja, zalezy od skomplikowanych wyliczen specjalistow, ktorzy dbaja, zeby nam czasem za zimno nie bylo, i w wiekszych pomeiszczeniach walą te bycze. (zeby ich czasem po zamieszkaniu nie oskarzac, ze jest za zimno w mieszkaniu). ja np przesuwalam - czyli usuwalam, jedna sciane, wg mnei bezsensowna (o wlasnie, zapytam architekta co mial na mysli budujac parawan z betonu i 2 drzwi do tego samego pomieszczenia - mieszk. 07), no wiec po tym zabiegu tez "cieplownicy" prezliczali jakie to bedzie mialo skutki i wplyw na rozmiar kaoryfera...obawiam sie najgorszego.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: grzejniki IP: *.tpi.pl 14.05.04, 13:24 Witam przyszłych współmieszkańców, u mnie w jednym pomieszczeniu są dwa grzejniki, kloc duży i kloc mniejszy, za to znacznie dezorganizujący projektowany rozkład mebelków w kuchni. Podczas pierwszego sezonu zobaczymy skuteczność grzejniczków i jeśli okaże się więcej niż wystarczająca, to wymieni się klocka na model grubości gazety ;) pozdrawiam forumowiczów, mniej i bardziej realnych, mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc (SR) Re: Zebranie bud. C 20 maja IP: 213.25.91.* 14.05.04, 10:52 Witam szanownych wspolciemiezonych. Kupilem w JW mieszkanie na Sadach Rembertowskich, rowniez przezywalem spotkania z Zarzadem oraz boj o odbior mieszkania. Moje rady: na spotkanie warto pojsc i popytac o pare rzeczy, jednak nie warto sie ludzic, ze uslyszy sie konkrety. Terminy wyznaczone u nas na spotkaniu sie nie sprawdzily - ostatni byl na 30 kwietnia - mamy polowe maja i w niektorych blokach sa po 3 mieszkania oddane. warto zawsze uzyskac od JW pismo z data odbioru, warto wszystko miec od nich na pismie, poniewaz potem mozna im takie pismo pokazac i rzadac wykonania terminu tam zapisanego. Im wiecej pism i ciagle przedluzane terminy, tym lepiej. Ostatnia rada, to niestety cierpliwosc i trzymanie nerwow na wodzy, spotykanie sie z Panie prezes Wrobel i jeszcze raz cierpliwosc. Pozdrawiam i zycze udanej inwestycji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA Re: Zebranie bud. C 20 maja IP: *.chello.pl 14.05.04, 11:30 OTO NASTEPNY PRZYKŁAD J.W. DESTRUCTION Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Zebranie bud. C 20 maja IP: 62.29.137.* 17.05.04, 09:57 Na zebranie proponuje zaprosic rowniez REALISTE skoro los naszej inwestycji jest az tak bliski jego sercu, no i wreszcie bedzie okazja zeby chlopaka poznac, co wy na to? Pozdrowki:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA Re: Zebranie bud. C 20 maja IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 17.05.04, 10:01 BARDZO CHĘTNIE SIĘ WYBIORĘ NA ZEBRANKO J.W. REALISTA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nimue Re: Zebranie bud. C 20 maja IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 19.05.04, 08:40 Jak znam takie osoby jak realista to nie bedzie juz taki wymowny i rozmowny w realu jak w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: Zebranie bud. C 20 maja IP: *.tpi.pl 19.05.04, 09:43 No tak. Można i trzeba polemizować, bo zwykle wychodzą z tego ciekawe rzeczy, o ile adwersarz reprezentuje pewien poziom i nie nadużywa dużych liter. PS. To już jutro, teraz miast pomidorów modne są jajka i puste butelki plastikowe. Drodzy sąsiedzi z A i B, jeśli możecie, dajcie feedback z dzisiejszego spotkania z JWC! mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 17.05.04, 11:52 Witam wszystkich, Budynek A obklejony jest reklamą firmy Kreistel, czyżby tynki? Budynek B kończy się ocieplać, z C jest różnie, w części ścian właśnie je rozpoczęto. Zastanawiającą różnicę w materiale ocieplającym (do pewnej wysokości jest styropian, potem wata mineralna) oprowadzający nas tłumaczył identycznością właściwości ocieplających (?). Wewnątrz budynku C wykańczano piony (oprowadzający twierdzi, że na poziomie szóstym już je tynkują), widać już doprowadzenia rur od okapów. Część robót prowadzonych na budowie związanych jest ze zmianą norm - JWC przewidywało odbiór budynku przed majem, a teraz muszą dostosowywać część instalacji do norm unijnych. Tylko kto za zapłaci za to opóźnienie, hem? BTW. Framuga drzwi wejściowych, z nadrugiem koloru sosny, hest straszliwie poobcierana. Czy to tak zostanie? Poza tym pojawiły się elementy elektryki (bezpieczniki), tynki nieco przeschły w porównaniu z miesiącem poprzednim (aczkolwiek wciąż daleko do typowego dla gispu koloru białego ecru, czy jak to się pisze). W czerwcu mają być montowane drzwi wewnętrzne. O terminy nawet nie pytałem, bo jakiż jest sens, skoro wiarygodność informacji niewielka i lepiej zdać się na własny ogląd sytuacji? Poza tym podobno zarząd JWC zdecydował, że nie ma odbiorów wcześniej, niż przewiduje to harmonogram. Ale jak znam życie, to tym i owym i tak uda się wcześniej... pozdrawiam, mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi Re: JWC Ostrobramska IP: *.plj.com.pl 17.05.04, 16:22 moze nie wystarczyło pieniedzy na styropian na bud. C ? huk wie.. zauwazylam tez zmiane firmy ochroniarskiej na budowie - ciekawe czemu, lae uwazam, ze nie to jest najwazniejsze dla inwestycji, zamiast skupic sie na budowie to zajmuja sie pierdołami (bez przeproszenia), aha i jeszcze jedno nowum - skrzynka na skargi i wnioski w kanciapie budowlańcow...Alternatywy 4, brakuje tylko komitetu blokowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budynek B Re: JWC Ostrobramska IP: *.lot.pl 17.05.04, 19:20 Odnośnie waszych spostrzeżeń i styropianu na budynku C . To małe sprostowanie. Jest to spowodowane tylko i wyłącznie kosztami. Jako że budynek C jest oddalony od ulicy nasi specjaliści stwierdzili, że jest możliwość oszczędności i szybko z tego skorzystali. Z tego, co wiem to pod względem przenikalności cieplnej moi sąsiedzi nie zostaną pokrzywdzeni. Ale na tym koniec. Z własnego doświadczenia wiem, że styropian ma o wiele gorsze parametry tłumienia a co za tym idzie będzie tam po prostu głośniej. Przepisy budowlane pozwalają na użycie styropianu do czwartego piętra, tak wież budynek C będzie ocieplany styropianem i wełną mineralną. Po ostatniej wizycie na budynku B stwierdziłem, że front robót posuwa się dosyć niemrawo. Zaciekawiony byłem stanem prac by móc zestawić stan faktyczny z obietnicami składanymi na naszym zebraniu. Z tego, co widziałem przewiduje zakończenie inwestycji NIESTETY po wakacjach. Będąc realistą stwierdzam, że Święta powinniśmy spędzić w swoich mieszkaniach. Zmienił nam się kolejny kierownik budowy. Myślę, że jest to spowodowane silną presją wywieraną na niego z zarządu. Jednym słowem nie ważne jak byle tylko szybko. Podawany przez niego wstępny termin oddania pierwszych mieszkań to Lipiec. A od tego terminu do moich ustaleń już blisko. Mam prośbę do wszystkich mieszkańców o czynny udział w spotkaniu i nie wyrażanie zgody na odbiór mieszkań przed ukończeniem całej inwestycji. Pozdrawiam przyszłych lokatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA Re: JWC Ostrobramska IP: *.chello.pl 17.05.04, 20:25 SERDECZNIE WAM JAKO MIESZKAŃCMOM POMIMO WSZYSTKO SZCZERZE WSPÓŁCZUJĘ:(: (KONDOLENCJE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: JWC Ostrobramska IP: *.cskmswia.pl 18.05.04, 15:29 Jeżeli to wszystko prawda !!!!!!!! To jestem strasznie zbulwersowana i wydaje mi się, że tego tak nie można zostawić!!!!! Co to za tłumaczenie, że to dalej od Ostrobramskiej. ul. Perkuna też zrobi się hałaśliwa jak wprowadzi się na nią 600 osób (samochodów) z naszych bud.A,B,C. A co będzie jak za 10 lat przestaną istnieć działki i powstanie kolejne osiedle na kilkaset mieszkań (jak nie lepiej), a ulica zmieni się z osiedlowej na zwykłą??? Oni nie mogą mam tego zagwarantować, że po przeciwnej stronie "do końca świata" będą działki. Wszystko się może zdarzyć! Nie dajmy się im !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi Re: JWC Ostrobramska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:10 "Mam prośbę do wszystkich mieszkańców o (...) nie wyrażanie zgody na odbiór mieszkań przed ukończeniem całej inwestycji." To niestety jest mało realne i zapewne JWC doskonale o tym wie. Także trudne, a wręcz niemożliwe, będzie zachowanie jednomyślności w tej kwestii. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 19.05.04, 16:26 Obawiam się, że muszę podzielić obawy przedmówcy. Ile z nas mieszka u ludzi, wynajmując cztery kąty? Ilu musi spłacać do tego kredyt lub odsetki od wpłaconych JWC kwot? Czy można w takich przypadkach oczekiwać jakiegoś szczególnego idealizmu? Wydaje mi się, że należy przeczytać dokładnie umowę - IMHO bez wyszukiwania wad wykończenia nie bardzo jest pole manewru do unikania wcześniejszego odbioru pod groźbą rozwiązania umowy, sprawdzę to w domu. pozdrawiam, mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi Re: JWC Ostrobramska IP: *.chello.pl 19.05.04, 21:10 witam nie zdzierzylem do konca spotkania wiec moge troche zrelacjonowac (nie notowalem takze bedzie mniej wiecej) Odbiory od pol. sierpnia do 31 sierpnia, mniej wiecej rowno pietrami od dolu we wszystkich trzech. sa jakies drobne niuanse z dwoma pionami i oknami w tychze pionach, te beda odawane tez pod koniec sierpnia. Pewnie i od tych terminow tez sie poslizgna, takze generalnie u mnie na przyklad bedzie pol roku obsuwy (podobnie jak u pani "bynajmniej z Ciechanowca" ;) ). Za poslizg oferuja przejecie na siebie kosztow od odbioru chaty do ... No wlasnie nie zalapel dokladnie z moim chorym lbem i nie chce wprowadzac w blad. W kazdym razie z moich wyliczen ta propozycja mnie zupelnie nie satysfakcjonuje. Czy innych tez ? Tak mi sie wydaje, ze jezeli w rocznice mojego terminu oddania (marzec), bedzie mozna powiedziec ze nie mieszka sie na budowie to bedzie bardzo dobrze. Z innych rzeczy: czynsz : lato 4,5, zima 6, garaz 57 telefon, internet - tpsa kabel, cyfra Wszystko ma byc wkrotce :))) na ich stronie w postaci protokolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zerg_@poczta.onet. Re: JWC Ostrobramska IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 19.05.04, 21:41 witam! spotkanie odbyło się w konstruktywnej i miłej atmosferze (no może Pani Z Ciechanowa podgrzewała). także nie wytrzymałem do końca. Na pytanie jakie będą formy rekompensaty za niedotrzymanie terminów odpowiedziano niejasno zmieniając temat pokrętnie ale udało mi się wyłowić sens odpowiedzi: nie będziemy musieli płacić czynszu od momentu otrzymania kluczy aż do chwili przekazania inwestycji do użytkowania=możliwości zameldowania się. Mała to pociecha jak dla mnie. Termin odbioru mam pod koniec sierpnia (a znając życie może i września) a JWC planuje oddanie inwestycji w terminie pażdziernik -listopad. Czyli wynika, że nie płacimy tego czynszu przez jeden góra dwa miesiące... jak już mówiłem z takim pytaniem pojechałem na Radzymińską i po usłyszeniu odpowiedzi oddaliłem się spiesznie aby nie słuchać o tym jakie to problemy zaskoczyły JWC w czasie budowy... jeszce bym się popłakał ze współczucia... :-) pozdrawiam wszystkich sąsiadów (szczególnie A) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi Re: JWC Ostrobramska IP: *.plj.com.pl 20.05.04, 12:03 jak jeszcze nie dawno mialam dylemat, czy bulic za garaz, to teraz nie mam najmiejszych watpliwosci - neich sobie w DUPE wsadza ten kawel betonu, nie dosc, ze cena jest z ksiezyca ! to jeszcze miesiecznie 60 pln im placic ??????? przy aktualnej cenie - liczac - dla porownania - koszty parkingu strzezonego to inwestycja zwroci sie po jakichs 15 latach !!! te 6 dych miesiecznie to PRZEGIECIE PAŁY ! MYSLICIE, ZE ZA BASEN TEZ JAKIES OPLATY WYMYSLA ?? zreszta..dowiemy sie dzisiaj, do zobaczenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: JWC Ostrobramska IP: *.cskmswia.pl 20.05.04, 12:35 Dużo liczą sobie za tak zwany "garaż", który wcale nie jest do niego podobny, bo garaż powiniem mieć 3 ściany, dach i drzwi (na jedno stanowisko). A u nas jest co ? Miejsce postojowe za ponad 16.000 zł!!!!!! SKANDAL A za basen też pewnie policzą 40-60 zł. Taki czynsz kształtuje się mniej więcej na "os.Jerozolimskim". Też dużo, tym bardziej, że jest on naprawdę bardzo malutki i wszyscy a nawet 10% mieszkańców się tam nie pomieści w jednym czasie. Do zobaczenia na spotkaniu Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 20.05.04, 12:50 Zajrzyjcie na główną stronę jwc. Dostali godło Teraz Polska... Boże... Gdzie ja też mogę sobie takie kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zerg Re: JWC Ostrobramska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 13:37 jeżeli chodzi o garaż to miesięczne utrzymanie takiego czegoś kosztuje około 45000 pln. z prostego obliczenia wynika: 45000 podzielone na 450 lokali na osiedlu daje jakieś 100 pln. na lokal. jeżeli założyć że utrzymywać to ustrojstwo będziemy sami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zerg - sprostowani Re: JWC Ostrobramska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 13:38 chodzi oczywiście o basen a nie garaż :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi Re: JWC Ostrobramska IP: *.plj.com.pl 20.05.04, 14:00 jezeli za te kaułze sobie beda tyle winszowac to jestem za przeglosowaniem zmiany na tzw "chinski" basen, ktory, jak zapewne wiecie, zamiast wody sklada sie z masy malutkich pileczek, tez fajne, i chyba tansze :-)i do fikolandu nie trzeba bedzie biegac :-) PS: a co do znaczka Teraz Polska to chyba na wyprzedazy kupili, bo od 1 Maja Unia zabrania uzywania w reklamach argumentow np: dobre bo polskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budynek B Re: JWC Ostrobramska IP: *.lot.pl 20.05.04, 14:16 Wczoraj miałem przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z naszymi budowlanymi. Ogólnie całe spotkanie polegało na uspokojeniu lokatorów (przyszłych) i mydleniu oczu. Jeżeli dzisiaj będzie możliwość to zadajcie kilka konkretnych pytań. - Dlaczego mieszkania nie oddawane będą wraz z garażami? Przypominam, że przed przyjęciem mieszkania musimy uregulować wszystkie zaległości finansowe wobec JWC. 100% Wpłaty - Jak określany był standard budynków i co w zamian za zwłokę otrzymamy od JWC? - Czy konieczne jest podpisywanie aktów notarialnych u ich notariusza? - Jakie doskonałe warunki zostały wynegocjowane z TPSA? - Czy można odebrać mieszkanie w momencie, gdy cała inwestycja będzie skończona? Przykro mi, że nie mogłem tych pytań zadać sam, ale ilekroć dochodziłem do głosu to jakiś / jakaś bidulka wyskakiwała z terminem oddania jej mieszkania. Wiem, że dla wielu z was oczekiwanie na to mieszkanie to koszmar i dodatkowe koszty, ale czy nie będzie lepiej jak poczekamy na gotowe i finalnie rozliczymy ich z inwestycji. Po wpłacie 100% JWC będzie miało nas w garści i będziemy mogli liczyć na ich dobrą wolę w szybkim ukończeniu inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jedrek Re: JWC Ostrobramska IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.05.04, 18:07 Wlasnie .. Mam prosbe Jestem z inwestycji Mokotow Plaza I Bardzo prosze o sensowne uzasadnienie dalczego zalecacie wstrzymanie sie z odbiorem do czasu ukonczenia w pewni inwestycji ? Wolalbym jak najszybciej odebrac mieszkanie zeby moc je wykanczac a jezeli mialbym zwlekac prosze o sensowne uzasanienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pietro Re: JWC Ostrobramska IP: *.man.polbox.pl 20.05.04, 21:47 Jestem świeżo po dzisiejszym spotkaniu. W skrócie można powiedzieć że stosunek jaśnie państwa JW do klientów był pokazany w całej okazałości. Wymijanki i mydlenie oczu. A te ich pożal się Boże propozycje za niedotrzymanie terminu... jeden śmiech. Nie mogę się już doczekać chwili kiedy nie będę już musiał odwiedzać tego łamańca w Ząbkach. Trzymajcie się dzielnie, moi Sąsiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi Re: JWC Ostrobramska IP: *.plj.com.pl 21.05.04, 09:20 ja tez jestem pod wrazeniem spotkania, a wlasciwie osóbki PREZES Wróbel... mam tylko jedno skojarzenie, jak pieła się po szczeblach kariery..czy Wy tez ? A apropos basenu - mam nadizeje, ze wiekszosc sie zgodzi na to,zeby basen byl nie tylko dla nas - po skromnym przeliczeniu wychodzi jakies 50 PLN miesiecznie do czynszu..ja w zyciu nie wydalam 600 PLN na basen rocznie, a moze jest mozliwosc niezalewania go woda ? Niech sobie stoi, pomnik-pamiatka po JWC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybak Re: JWC Ostrobramska IP: *.qdnet.pl 21.05.04, 09:31 Drodzy Sąsiedzi! Jest wyjście ten basenik można zarybić, karpie,karasie,szczupaczki... I na Święta będzie jak znalazł :-)) Pozdrawiam Wszystkich. Rybak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mad Re: JWC Ostrobramska IP: *.zapora / 212.160.172.* 21.05.04, 10:46 A apropos basenu - mam nadizeje, ze wiekszosc sie zgodzi na to,zeby basen byl > nie tylko dla nas - po skromnym przeliczeniu wychodzi jakies 50 PLN miesiecznie do czynszu..ja w zyciu nie wydalam 600 PLN na basen rocznie, a moze jest > mozliwosc niezalewania go woda ? Niech sobie stoi, pomnik-pamiatka po JWC. 50 zł miesięcznie to b. skromne przeliczenie, wg mnie byłoby to 1,92 zł opłaty miesięcznie do metra powierzchni - miesięczny koszt utrzymania basenu 48.000 zł !!!!, powierzchnia użytkowa budynków 25.000 m2 (chyba dobrze zapamiętałem dane). Pytanie, czy ktoś z zewnątrz chciałby skorzystać z basenu u nas, jeżeli niedaleko stoi Wodnik - "park rozrywek wodnych". Przy takich kosztach również byłbym za zaoraniem basenu - niech stoi pusty i straszy. Pozdrawiam Mad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zerg Re: JWC Ostrobramska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 11:00 Man przeczucie, że niestety także i te terminy nie zostaną dotrzymane. Byłem na naszej budowie i co tam zobaczyłem? ano o ile budynek A jest już ocieplony i częściowo otynkowany, to już B nie ma jeszcze nawet postawionych rusztowań od strony Media Marktu... Widocznie rusztowań zabrakło ;-). A poza tym to czy ktoś wie coś na temat terminu oddania garaży? Czy to prawda, że mieszkania oddawane będą wcześniej a garaż nie wiadomo kiedy? pozdrawiam i życzę duuuużo optymizmu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: JWC Ostrobramska IP: 195.245.217.* 21.05.04, 11:57 No cóż! A ja mam inne smutne wrażenia po wczorajszym spotkaniu. Otóż, wśród nas, przyszłych mieszkańców, niestety, jest cała olbrzymia grupa nie mających zielonego pojęcia o przepisach prawa budowlanego, prawa o wspólnotach mieszkańców. Pomysły na to co można zrobić z basenem zależą tylko od nas. To wspólnota ma prawo do podejmowania decyzji. (i to co najważniejsze większąścią głosów) I jeśli ta większość "zagłosuje na Leppera", to tak będzie wyglądała nasza demokracja basenowa. Jest wśród nas mnóstwo pieniaczy, bez znajomości realiów i prawa, i to może być nasza największa porażka. Nie JWC, nie administracja, tylko my sami, właściciele mieszkań. Niech każdy sam uzgadnia swoje zobowiązania z JWC. KAżdy ma inną umowę. Jedni mają 31.12.2003 inni 31.01.2004, a jeszcze inni 30.06.2004 termin zakończenia budowy. Jedni mają umowy w euro, inni w dolarach a jeszcze inni w złotówkach. Niech każdy negocjuje swoje bonusy indywidualnie. Mnie natomiast martwi mnie sprawa ogrodzenia posesji. Wczoraj dowiedzieliśmy się że takowego nie będzie. Miasto zabroniło grodzenia działki. To dziwne zważywszy na ogrodzenie osiedla obok. Mimo wszystko moim zdaniem warto powalczyć, może już jako wspólnota. Przy ni ogrodzonym bloku natychmiast pojawią się napisy na ścianach, pobrudzona podmurówka i bezpieczeństwo aut pozostawionych przed blokiem, no i kwestia dzieci i placu zabaw... Warto inwestować w takie rzeczy. Pozdrawiam współmieszkańców i doradzam troszkę zimnej krwi w ocenach np. Pani Prezes. Nie zawsze ładna blondynka jest głupia i ... Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 21.05.04, 12:52 Drodzy. Dopiero na spotkaniu można było zobaczyć, ile nas jest, a jest nas sporo. Dla porządku przepiszę to, co zanotowałem, komentując tu i ówdzie: Prezes Matkowski: - miły misio opowiadający koszmarne dowcipy w stylu „powróz w domu powieszonego”, - w jego wersji, to zmiana przepisów p.poż. i przeróbki projektu wpłynęły na opóźnienie inwestycji. Kochani. W każdej normalnej firmie osoba odpowiedzialna za projekt ma w swoich obowiązkach prowadzenie rejestru ryzyk, szukania zagrożeń, nadzorowania postępu prac w podziale na etapy itp. - jest to elementarz zarządzania w firmie działającej w gospodarce rynkowej, chyba że zarząd JWC mimo usiłowań właściciela, którego inicjały firmują to przedsięwzięcie, tkwi jeszcze w poprzedniej epoce. Za takie opóźnienie i szkodę, jaką w jego wyniku poniosła firma, kierownik projektu powinien ponieść stosowne konsekwencje, a firma wziąć na za to odpowiedzialność, a nie tłumaczyć się jak dzieci niewinnymi kłamstewkami. Projekt - czy szanowne JCW kupowało kota w worku? Czy nie miało możliwości sprawdzenia jego realności i zasadności wykonania? Mając świadomość, iż JWC ma silną reprezentację w organach ustawodawczych, a przez wgląd na prowadzoną od 12 lat działalność i pozycję również wgląd w procesy normalizacyjne, kto uwierzy, że takim zaskoczeniem okazała się zmiana przepisów?! W interesie JWC jest reagowanie na sygnały zmian szybciej, niż warszawscy drogowcy na śnieg na drogach. Jeśli tak się stało, o ile tak się stało, to tym gorzej dla „profesjonalizmu” JWC. Prezes Minczewska, IMHO jedyna konkretna osoba w zespole, przynajmniej posiadająca świadomość wagi faktu: - odbiory w celu adaptacji w C (kolejność piętra-data): - 4,5 - 21-28 lipca - 6,7 - 28-30 lipca - 8-10 - 5 -12 sierpnia - 11- 12 - 12-17 sierpnia - 3,12,14 - 19-23 sierpnia (możliwy błąd w notatkach) - reszta - 26-30 (możliwy błąd w notatkach) Lokale w pionach x10 - od 28 sierpnia Lokale w pionach x01 - od 15 sierpnia - odbiory w celu adaptacji w B (kolejność piętra-data): - 4,5,6 - 21-28 lipca - 7,8 - 28-30 lipca - 9 - 2-10 sierpnia - 10 - 11-12 sierpnia (możliwy błąd w notatkach) - 11,12 - 12-17 sierpnia (możliwy błąd w notatkach) - 3,13,14 - 19-26 sierpnia (możliwy błąd w notatkach) - 15,16,17,18 - 26-31 sierpnia (możliwy błąd w notatkach) Lokale w pionach x10 - od 28 sierpnia Lokale w pionach x05 - od 16 sierpnia Warunki odbioru. Przed umówieniem się na spotkanie w celu przekazania lokalu na budowie należy: - rozliczone w 100 proc. wartość lokalu (pokój 513, wskazane wcześniejsze umówienie), nikt nie zapytał, a prezes nie powiedziała, czy dotyczy to również waloryzacji - IMHO tak, - wpłata depozytu czynszowego za trzy miesiące w kwocie 3 x 7zł x liczba metrów lokalu (podane na stronie JWC konto lub w oddziale banku w siedzibie holdingu). Odebranie mieszkania do adaptacji to de facto moment, w którym jeszcze nie jesteśmy posiadaczami mieszkania, bo nie ma przeniesienia własności lokalu w formie aktu notarialnego sprzedaży, a już możemy sobie mieszkać - czyli innymi słowy nasz status jest nieuregulowany i mieszkamy cokolwiek nielegalnie. Aha, podpisanie umowy ze STOEN-em - w siedzibie JWC. JWC planuje uzyskać pozwolenie na użytkowanie lokalu we wrześniu, po czym gminie zajmie około miesiąca na ustanowienie samodzielności lokali, dopiero wtedy JWC może wystawiać akty notarialne - wstępnie listopad. Formalności z aktami - Pani Klukowska, pokój 516. Koszty (zapewne większość już zna): - taksa notarialna (zależność od metra, ok. 1000-2000 zł, na forum są wyliczenia, polecam nowy tekst na GW, bowiem od czerwca zmieniają się opłaty na nieco niższe: dom.gazeta.pl/dom/1,50844,2080089.html) - 150 zł za fatygę notariusza (wniosek) - 22 proc. VAT od taksy - 2 proc. od udziałów w gruncie - u nas ok. 100-200 zł - opłata za księgę - approx. 1,6 proc. wartości nieruchomości - 3 wypisy z księgi (sąd, geodezja, dla siebie), 7,33 zł brutto za stronę (będzie dużo, bo świeża księga) - tu też ma być taniej od czerwca - nie płaci się 2 proc. od wartości nieruchomości - dev. jest płatnikiem VAT Czynsze, opłaty, cena za staw. Według obecnych ustaleń (obecnie wynegocjowanych cen). (Nie)odpowiedzialny Pan Substyk - formalista, zatem znajomość przepisów jest naszą bronią: - ukonstytuowanie się wspólnoty w styczniu, przyjęcie planu gospodarowania - jest 485 garaży Składniki kosztów: - administrowanie, księgowość (nie mogę się doczekać na wykaz kosztów w tym zakresie) - wywóz śmieci - dozór - „właściwa” ochrona jest cokolwiek droga, więc zatrudniamy jedynie dozorców do sprawdzania przepustek - monitorowanie p.poż. - czystość na terenie obiektu - bieżąca konserwacja (czyli m.in. zamalowywanie napisów „Legia królem” (królikiem?), „Kocham Zdzicha - Krycha” - taki problem miał Dębowy Park) - woda i ścieki (zaliczkowo + wyrównania) - podgrzanie wody - ogrzanie budynku - przeglądy wymagane ustawowo - tereny zielone wokół (słysząc to nie mogłem powstrzymać śmiechu) - a propos, nikt nie spytał o uliczkę dojazdową do garaży - czy będzie zbudowana, czy też będziemy musieli wyłożyć na to pieniądze sami? - ochrona środowiska (?) - akcja „zima” (sól, pieprz, przepraszam, piasek) - woda gospodarcza (zawiera wyrównanie za różnice w pomiarach wodociągowych) - dozór techniczny - ubezpieczenie budynku od zdarzeń losowych Zaliczki (szacunkowo): - stawka letnia - 4,4 x 1 m kwadrat - stawka zimowa - 5,9 x 1 m kwadrat Nie byłoby tak źle, gdyby nie koszt miejsca postojowego w garażu: 57 zł/miesiąc !! No comments. Ci co byli, widzieli reakcje ludu ciężko pracującego. Basen - koszt 45 tys. (albo 48 - nie pamiętam) rozpatrywane dwa modele: - wszyscy płacą - stówka od mieszkania - model komercyjny - płacą Ci, co korzystają (już widzę te tłumy) Ciepło w mieszkaniach rozliczane na podstawie podzielników ciepła. Podpisane umowy z dostawcą mediów elektronicznych: tel., Innternet, TV (z Cyfrą +) - TPSA. Obmiar budynku z tynkami - może być zatem mniejszy, niż mamy zapisane w umowach (tak samo było na innych osiedlach, różnice były naprawdę spore). Bramy sterowane na pilota, każdy posiadacz miejsca postojowego dostanie sztukę. Mieszkańcy wraz z kluczami dostaną chipa ID. W mieszkaniach instalacja wideofonowa (taki nowocześniejszy „judasz”). Strzeżona recepcja do rozważenia w styczniu na wiecu. Budynek C - przewidziany styropian do 25 metra, poza tym dowiedzieliśmy się wszyscy o gorszych parametrami akustycznymi zamontowanych w nim oknach. Lekkozłoty kolor elewacji. Co do terminów, zobaczymy. Prezes Matkowski optymistycznie ręczył za nie głową. Oglądaliście drugą część „Milczenia owiec”? Mniam. Pozdrawiam, mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibiribi Re: JWC Ostrobramska IP: *.plj.com.pl 21.05.04, 13:28 a ja mam pytanie z innej beczki - czy ktos wie kiedy sa montowane skrzynki pocztowe w budynkach ? ja podejrzewam, ze pewnie po oficjalnym odbiorze budynku, wiec czy jak np chcialabym przeniesc sie wczesniej to czy od tego momentu do blizej nieokreslonej daty odbioru przez gmine (?) nie bede miala mozliwosci odbioru korespondecji ?, bo chyba takze ostateczny adres ostrobramska/perkuna tez chyba na koncu ma mniejsce... Aha, czy ktos wie czy jest mozliwosc zainstalowania czipa w uchu ? ulatwiloby to sprawe :-) PS: a co do pani prezes...niestety sprawiala wrazenie osoby najmniej kompetentnej (poniewaz bylo to moje pierwsze widzenie z w/w wiec zanim sie okazalo kto zacz - obstawiałam Pania Minczewska (konkret babka) ze jest osławiona Pania W.) A, jeszcze jedno - w kuluarach p. kierownik budowy sprostowal rewelacje pani W., ze nie bedzie zadnej isntalacji tryskaczowej..no i komu tu kur.. wierzyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AB Re: JWC Ostrobramska IP: *.u.mcnet.pl 21.05.04, 14:00 Czy ktoś może zna terminy odbioru mieszkań w budynku A? mav podał kolejność wg piętra) ale tylko w bud. B i C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zerg - terminy w A Re: JWC Ostrobramska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 15:48 na przykład kondygnacja 11 w budynku A ma termin od 12 do 17 sierpnia pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AB Re: JWC Ostrobramska IP: *.u.mcnet.pl 21.05.04, 16:00 dzięki za informację; mieszkam trochę wyżej, co oznacza, że mieszkanie odbiorę później! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nimue Re: JWC Ostrobramska IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 25.05.04, 16:37 Poratujcie mnie, prosze. Nie rozumiem jednej rzeczy po tym calym zeszłotygoniowym spotkaniu. Kiedy płacimy te ostatnie 10% wartosci mieszkania? Czy spotkaniu z paniami z pokoju 513, czy przed? Ja wolałabym, żeby po. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: JWC Ostrobramska IP: *.int.ccp.pl / 81.210.82.* 21.05.04, 13:21 Witam wszystkich, niestety Pan Michał ma rację, ja umowę mam do 30 czerwca, złotówki i niestety nie bardzo wiem co mógłbym z JWC wynegocjować. Osobiście kwestia rekompensaty w postaci nie płacenia czynszu to drobnostka, nie rekompensuje mi wynajmu mieszkania i innych problemów z tym związanych ciekawy jestem jakie macie Państwo pomysły na "walkę" z JWC Ponadto mam parę pytań: - nie posiadam niestety umowy przy sobie, więc nie mogę teraz tego sprawdzić co jest w umowie na temat opóźnień, ale jak liczy się kary za opóźnienia ? - czy nie razi państwa brak "liczników ciepła", z tego co wiem przepisy ich wymagają - kwestia ogrodzenia - zgadzam się powinno być, - niestety spóźniłem się na spotkanie i do końca nie wiem kiedy będą oddawane mieszkania w budynku C Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mav Re: JWC Ostrobramska IP: *.tpi.pl 21.05.04, 14:19 W umowie nie ma zapisanych kar za opóźnienia - niesymetria zobowiązań stron była zapisem zakwestionowanym przez UOKiK - być może do momentu odbiorów mieszkań będzie to już zapis uznany za nieważny przez Sąd Najwyższy, wówczas jest on nieważny "z automatu". Chodzi m.in. o zapis (cytat z raportu UOKiK, na ich stronach): "§ 9 ust. 1 „W przypadku nie wykonania umowy przez Sprzedającego, Kupujący może od umowy odstąpić poprzez złożenie pisemnego oświadczenia w tym przedmiocie. Przez niewykonanie umowy przez Sprzedającego należy rozumieć ponad 3 miesięczną zwłokę w przedstawieniu lokalu Kupującemu do odbioru, z zastrzeżeniem § 6 pkt 2 i 3. W takiej sytuacji Sprzedający zwróci Kupującemu wpłacone w zł kwoty wraz z odsetkami w wysokości 50% stawki kredytu lombardowego NBP, liczonymi od daty wpłat w terminie 4 tygodni od złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy.” - art. 3853 pkt 2 kc. – istotne ograniczenie odpowiedzialności kontrahenta wobec konsumenta za niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania" Można domagać się rekompensaty w JWC powołując się na kodeks cywilny. Paradoksalnie, brak zapisu w umowie o odsetkach za opóźnienie powinien to ułatwić, jeśli bowiem zapis ten by istniał, to wyłączyłby możliwość dochodzenia roszczeń. Możesz zajrzeć m.in. na dom.gazeta.pl/dom/1,50836,1542672.html W razie wyczerpania tej drogi, pozostaje powództwo cywilne i domaganie się rekompensaty za szkody, jakie poniosło się w związku z niedotrzymaniem terminów umowy przez JWC do wysokości faktycznie poniesionych wydatków (ale trzeba mieć wtedy udokumentowane wszelkie koszty, więc np. najem bez umowy nie może być podstawą, ale już płacone odsetki od kwot raczej tak). Nie jestem prawnikiem, a wszystkie te informacje pochodzą z publikacji prasowych, więc przed ew. dezycjami skonsultuj się z prawnikiem, zapewne i tak się opłaci. mav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolcii Re: JWC Ostrobramska IP: *.man.polbox.pl 25.05.04, 17:13 jest tylko mala drobnostka - ta decyzja UOKIK jest skierowana indywidualnie do "naruszyciela". wyrok SOKIK uznajacy klauzule za zabroniona i naruszajaca interesy konsumentow rowniez jest skierowany idywidualnie. i mimo jego publikacji, a nawet szerokiego naglosnienia nie ma mozliwosci podnoszenia zarzutu, ze klauzula uzyta w umowie JW zostala juz uznana za niedozwolona. najpierw trzeba przeprowadzic cale postepowanie zeby klauzula z umowy JW zostala uznana za niedozwolona. a dopiero potem my moglibysmy dochodzic swojego. strasznie wkurza mnie to, ze juz raz wobec kogos uznano ze uzywa niedozwolnej klauzli umownej, a JW jakby ja sobie przepisalo... niewiele moge z tym zrobic. moglabym zerwac umowe i zaczac ciagac sie po sadach z JW. ale juz raczej wole zeby mi mieszkanie wybudowali... Odpowiedz Link Zgłoś