konrad_wp 10.12.06, 16:12 Tak wynika z najnowszych Sygnałów (str. 4). Szkoda że nie podano dokładnej lokalizacji, ale może ktoś z forumowiczów będzie wiedział gdzie ten stok ma powstać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stuntman Re: Powstanie stok narciarski? 10.12.06, 18:19 Z doniesień prasowych zrozumiałem, że gdzieś na skarpie, w połowie drogi pomiędzy estakadą na nowy most, a zjazdem ze Słonecznej na Grabówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ciffan Re: Powstanie stok narciarski? 11.12.06, 01:24 Jeśli mnie pamięć nie myli, to w okolicach strzelnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
arpi1101 Re: Powstanie stok narciarski? 13.12.06, 16:24 Mam propozycję.Wspaniały m miejscem na stok narciarski jest skarpa przy drodze na Łąck w Górach. Jest to stok południowy i zdaje mi sie ze wystarczająco długi - chociaż i tak można go wydłużyć jeszcze dosypując tu i ówdzie ziemi.Jest blisko drogi - brak problemów z dojazdem. Znam kubaturę niemalże całej skarpy między górami a ciechomicami. Za młodu często sie tam jeździło. :) Więc moim zdaniem ta lokalizajca po tej stronie Wisły jest najlepsza. Ale jak bede w domu to jeszcze sobie raz przewędruję trasę. A jak by się kto uparł to i małą skocznie narciarską można by tam wybudować.:) Odpowiedz Link Zgłoś
witalis82 Re: Powstanie stok narciarski? 13.12.06, 01:11 nie wiem czy jest sens budowania stoku w plocku stok bedzie po str poludniowej wiec snieg nie bedzie sie tak dlugo utrzymywac wybudowanie kolejki i malej bazy wraz z ratrakiem i sprzetem do nasniezania to dosc spory koszt ja plusa nie widze bo nawet sam zjazd nie bedzie raczej za dlugi moga tam zrobic gorke do zjezdzania na jabluszkach Odpowiedz Link Zgłoś
gzeju Re: Powstanie stok narciarski? 13.12.06, 01:24 e tam :) Ja bym sobie pojeździł :P Odpowiedz Link Zgłoś
jarche Re: Powstanie stok narciarski? 13.12.06, 14:31 No nie wiem czy głupio czy mądrze kombinuję ale: 1. na Słowacji wiekszość stoków jest po stronie południowej 2. można jeszcze - póki nie zaczęły się poważne przygotowania z wykupem gruntu włącznie - poszukać stoku północnego o odpowiednim nachyleniu. Ciechomice i Góry welcome to. Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Powstanie stok narciarski? 13.12.06, 19:14 A według mnie najwłaściwszym miejscem na stok byłby jar Brzeźnicy. Warto zagospodarować całą parowę, zrobić normalny park, miejsca rekreacyjne, aleje spacerowo-rowerowe, oświetlenie, uregulować płynącą wodę. Stok narciarski spowodowałby, że parowa całym rokiem cieszyłaby się zainteresowaniem. Obecnie przewidziana lokalizacja jest dla mnie dość przypadkowa, zaplanowana w miejscu raczej "nie po drodze". Odpowiedz Link Zgłoś
jarche Re: Powstanie stok narciarski? 17.12.06, 18:28 Przyznaję, że nie znam dokładnie topografii jaru Brzeźnicy. Pewnie udało by się tam wykroić i stok narciarski. Bez wątpienia za to należy przekształcić malownicze tereny wokół Brzeźnicy w park miejski. Architekci będą mieli niewyczerpane pole do działania, a parków i zielonych miejsc rekraacyjnych w Płocku jak na lekarstwo. Pamietam jak się ucieszyłem na wiadomość, że przy Topolowej powstanie Arboretum. Szkoda tego miejsca na bezpłciowe supermarkety. Luźny pomysł: a może to arboretum wkomponować w nowy park "Brzeźnica"? Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Powstanie stok narciarski? 08.07.07, 16:06 Coś drgnęło w temacie Brzeźnicy. W ostatnich Sygnałach Płockich pojawiła się następująca wzmianka: "Część terenów przy ul. Parowa należy do prywatnych właścicieli. Płocczanie chcieliby, aby powstała tam zielona enklawa dla rekreacji. Żeby jednak te tereny sensownie zagospodarować muszą one należeć do miasta. Dlatego Prezydent podjął decyzję o nabyciu na rzecz Gminy Płock 4 działek w tym rejonie o łącznej powierzchni prawie 11 tys. mkw." Odpowiedz Link Zgłoś
wintour Planowana lokalizacja stoku to niedaleczko 05.01.07, 22:45 estakady nowego mostu. Odpowiedz Link Zgłoś
joops1982 Re: Planowana lokalizacja stoku to niedaleczko 10.07.07, 08:27 Na Słowacji stoki wykonane są po południowej stronie ponieważ zależy im aby narciarze mieli przez cały dzień słoneczko podczas jazdy a nie jeździli w cieniu. U nas lepszym rozwiązaniem był by stok od strony północnej, ponieważ śnieg dłużej by się utrzymywał. Jednak sens budowania stoku narciarskiego będzie wtedy, kiedy nawierzchnia będzie sztuczna i jeździć będzie można przez cały rok. W innym przypadku jest to nieekonomiczne. Przecież śniegu mamy u nas w Płocku maksymalnie 3 tygodnie w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
radeqrdemenes Re: Planowana lokalizacja stoku to niedaleczko 12.07.07, 15:50 racja jakoś nie nie mogę sobie wyobrazić tylko zimowego stoku Odpowiedz Link Zgłoś