koleandra 12.06.04, 19:14 Na ścianach mam od kilku lat tapetę, jednak znudziła mi się i chciałam pomalować je farbą. Czy jest jakiś wygodny i mało pracochłonny sposób a może preparat żeby je zedrzeć tak aby nie szkodzić tynkom? Anka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aankaa Re: Tapety na ścianach - jak zdjąć? 12.06.04, 20:34 zabezpieczyć podłogę folią budowlaną (najlepiej tą grubą), porządnie namoczyć tapety i zdzierać (powinny schodzic całymi brytami). Jak nie schodzi wszystko - czynności powtarzać aż do ... znudzenia i zerwania całej tapety. Bywa, że resztki trzeba, niestety, zeskrobać szpachlą (a przy tym można lekko ściany porysować) Płyny do zdejmowania są - ale "kosztują więcej od pieniędzy" i nie dają gwarancji, że praca będzie lekka, łatwa i przyjemna. A wodę masz (prawie) za darmo w kranie :) Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa jeszcze jeden sposób 12.06.04, 20:37 jeżeli tapeta ma ciekawą fakturę można ją pomalować normalną emulsją. Będziesz miała 2 w 1 Jeśli zdecydujesz się na ten sposób - nie przestrasz się purchli, które się porobią. W miarę schnięcia farby będą znikać Odpowiedz Link Zgłoś