Dodaj do ulubionych

Brzydki zapach podczas kąpieli po prysznicem...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 13:50
Mam taki problem, że podczas kąpieli pod prysznicem daje się wyczuć
nieprzyjemny zapach.
Zapach ten wydostaje się z odpływu prysznica i tylko podczas kąpieli.
Syfon jest pełen i jak się nikt nie kąpie to nic nie czuć.
Z innych syfonów w mieszkaniu żadne zapachy się nie wydostają.
Dodam, że mieszkam na I piętrze w niskim, nowym bloku.
Jak można sobie z tym poradzić nie rozbierając kabiny.
Proszę o pomoc...
Obserwuj wątek
    • stanbud.er.pl Re: Brzydki zapach podczas kąpieli po prysznicem. 18.03.05, 18:41
      Napisz jeszcze czy masz brodzik wstawiony na stałe(zabudowany płytkami),
      czy akrylowy??
      jeśli zabudowany to czy jest wizjerek jakiś??
      • Gość: Grzegorz Re: Brzydki zapach podczas kąpieli po prysznicem. IP: 62.148.85.* 18.03.05, 19:21
        Mam niestety brodzik Kabi zabudowany.
        I nie ma możliwości, żeby zobaczyć co się dzieje pod spodem.
        Jest jeszcze jeden fakt, który zauważyłem - woda w syfonie w brodziku ma
        właśnie taki brzydki zapach jaki później czuć podczas kąpieli, ale gdy się nikt
        nie kąpie to w łazience nic nie czuć.
        MOże trzeba w jakiś sposób umyć syfon?
        Ale bridzik był zamontowany jakieś 4 miesiące temu...
        • piotrm12 Re: Brzydki zapach podczas kąpieli po prysznicem. 18.03.05, 22:17
          a jakiego mydla uzywasz ? :)
          • Gość: Grzegorz Re: Brzydki zapach podczas kąpieli po prysznicem. IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 19.03.05, 08:03
            Bardzo śmieszne
            • Gość: Grzegorz Re: Brzydki zapach podczas kąpieli po prysznicem. IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 19.03.05, 09:40
              Chyba odkryłem w czym problem.
              Zauważyłem, że syfon "łapie" powietrze.
              Wygląda to w ten sposób, że wylewając wodę do brodzika, syfon tak jakby łapał
              powietrze i słuchać bulgotanie.
              Co można na to poradzić??
              • Gość: jap Re: Brzydki zapach podczas kąpieli po prysznicem. IP: *.mcnet.pl 20.03.05, 18:56
                Gość portalu: Grzegorz napisał(a):

> Chyba odkryłem w czym problem.
                > Zauważyłem, że syfon "łapie" powietrze.
                > Wygląda to w ten sposób, że wylewając wodę do brodzika, syfon tak jakby łapał
                > powietrze i słuchać bulgotanie.
                > Co można na to poradzić??

Za cienka jest rurka odprowadzająca wodę z brodzika. Bez przeróbki nie widzę
                wielkich szans.
              • Gość: www.stanbud.er.pl Re: Brzydki zapach podczas kąpieli po prysznicem. IP: *.sistbg.net / 80.51.252.* 20.03.05, 21:35
                > Zauważyłem, że syfon "łapie" powietrze.

hmmm
                Tobie chodzi o to, że z syfonu wydostaje się powietrze!!!
                Więc hydraulik nie zrobił ci odpowietrzenia w instalacji ściekowej
                Smród :D z szamba, ze wszystkich rur zamiast uchodzić przez odpowietrzenie cofa
                ci się do łazienki przez syfon od brodzika.

Rure kanalizacyjna(fi 50) od pionu na ogół wyciąga się na dach, ewntualnie
                wprowadza do pustego komina wentylacyjnego, ewentualnie na strych

Sposobów na rozwiązanie twojego problemu jest kilka. Napewno nie musisz
                rozbierać brodzika, bo nic Ci to nie da.
                Trzeba odpowietrzyć gdzieś (niedaleko brodzika) instalacje kan. i po kłopocie
                Jak nie masz wogóle żadnego odpowietrzenia to mógłbyś na początek spróbować
                rozebrać kawałek inst. gdzieś w piwnicy, tam zrobić odgałęzienie (na próbe) i
                podnieść do góry i zamontować odpowietrznik. Przetestować, jak zda egzamin to
                teraz pomyśl jak z tą rurką od piwnicy wyjechać gdzieś na zew. żeby teraz w
                piwnicy nie śmierdziało.
                Albo hydraulikowi to zleć jakiemuś...ewentualnie niech poprawia ten co sknocił
                • Gość: QWERTY Re: Brzydki zapach podczas kąpieli po prysznicem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 06:32
                  Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 roku, Dz.U.Nr 75
                  poz.690 paragraf 125 pkt.3. - spójrz tam STANBUD.
                  • Gość: stanbud.er.pl Re: Brzydki zapach podczas kąpieli po prysznicem. IP: *.sistbg.net / 80.51.252.* 21.03.05, 08:27
                    No dobra:D:D:D
                    Jak będziesz już wyciągłą tą rurke np. z piwnicy to weż uwage na te pkt

§ 36. 1. Odległość pokryw i wylotów wentylacji ze zbiorników bezodpływowych na
                    nieczystości ciekłe, dołów ustępów nieskanalizowanych o liczbie miejsc nie
                    większej niż 4 i podobnych urządzeń sanitarno-gospodarczych o pojemności do 10
                    m3 powinna wynosić co najmniej:

1) od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi
                    oraz do magazynów produktów spożywczych - 15 m,

2) od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego - 7,5 m.

2. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej odległości
                    urządzeń sanitarno-gospodarczych, o których mowa w ust. 1, powinny wynosić co
                    najmniej:

1) od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi -
                    5 m, przy czym nie dotyczy to dołów ustępowych w zabudowie jednorodzinnej,

2) od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego - 2 m.

3. Odległości pokryw i wylotów wentylacji z dołów ustępów nieskanalizowanych o
                    liczbie miejsc większej niż 4 oraz zbiorników bezodpływowych na nieczystości
                    ciekłe i kompostowników o pojemności powyżej 10 m3 do 50 m3 powinny wynosić co
                    najmniej:

1) od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń wymienionych w ust. 1 pkt 1 -
                    30 m,

2) od granicy działki sąsiedniej - 7,5 m,

3) od linii rozgraniczającej drogi (ulicy) lub ciągu pieszego - 10 m.

• Gość: skalmen Re: Brzydki zapach podczas kąpieli po prysznicem. IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 21.03.05, 08:35
      Nie słuchaj tych wszystkich bzdur.Być może nie masz odpowietrzenia kanalizacji, i robi ci się podciśnienie i wysysa ci wodę z syfonu, lub odległość od pionu jest duża i to samo się dzieje.Trzeba założyć napowietrzacz na końcówkę kanalizacji.pozdr. hydraulik.
      • Gość: Viola Re: Brzydki zapach podczas kąpieli po prysznicem. IP: *.bait.pl / *.bait.pl 21.03.05, 15:23
        a jeśli ja mam ten brzydki zapach codziennie rano - muszę spuścić trochę wody
        żeby nie było tego smrodu/mam zainstalowaną kabinę prysznicową z wanną z
        firmy"KOŁO"jakieś rurki pod obudową...ja się nie znam...mieszkam na pierwszym
        piętrze w czteropiętr.bloku/....potem jest okej.Jak mam temu zaradzić?Wielkie
        dzięki za pomoc!!!!
        • Gość: skalmen Re: Brzydki zapach podczas kąpieli po prysznicem. IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 21.03.05, 16:03
          Najlepiej jakby zobaczył to hydraulik, przyczyną może niedrożna wywiewka pionu kanalizacyjnego.Zgłoś do spółdzielni powinni sprawdzić drożność wywiewki.
          • Gość: stanbud Re: Brzydki zapach podczas kąpieli po prysznicem. IP: *.sistbg.net / 80.51.252.* 21.03.05, 19:57
            [quote]hmmm
            Tobie chodzi o to, że z syfonu wydostaje się powietrze!!!
            ci się do łazienki przez syfon od brodzika.[quote]

• Gość: stanbud Re: Brzydki zapach podczas kąpieli po prysznicem. IP: *.sistbg.net / 80.51.252.* 21.03.05, 20:02
        "...Tobie chodzi o to, że z syfonu wydostaje się powietrze!!!
        ci się do łazienki przez syfon od brodzika...."
        Może "skalmen" zacznij czytać ze ztrozumieniem coo
        Niby o czym ja pisze cały czas ??

..tylko nie wiedziałem że grzesiek mieszka w bloku:D:D:D

• pyot Re: Brzydki zapach podczas kąpieli po prysznicem. 21.03.05, 20:50
          Hi !
          Można zaryzykować z durgo,nic nie szkodzi sprawdzić...

Stary i niezawodny sposób: "przepychaczka" do WC,przytkac do zlewu i...,jazda .
          P.
        • lilaweneda1 Re: Brzydki zapach podczas kąpieli po prysznicem. 21.03.05, 23:23
          stanbud to nie grzesiek mieszka w bloku tylko Viola czytaj uważnie
          • Gość: stanbud.er.pl Re: Brzydki zapach podczas kąpieli po prysznicem. IP: *.sistbg.net / 80.51.252.* 22.03.05, 09:00
            ale viola jest żoną Grześka :D:D:D:D:D
            ...albo przynajmniej mają wspólną łazienke:D:D:D:D
      • Gość: Grzegorz Re: Brzydki zapach podczas kąpieli po prysznicem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 14:13
        Niestety Spółdzielnia nic nie zaradziła.
        Chwilowa poprawa była i się skończyła.
        Natomiast podczas wizytacji o godz. 14 nic nie stwierdzono.
        Ciekawe dlaczego, bo na prawdę nic nie było czuć.
        Już nie mam cierpliwości, ratunku!!!
        • Gość: observator Re: Brzydki zapach podczas kąpieli po prysznicem. IP: *.man.bydgoszcz.pl 05.05.05, 19:09
          Czy tu naprawdę jest forum "złotych rączek". Nie róbcie nic samemu.
          Najwazniejsze jest zgłoszenie usterki do spółdzielni NA PIŚMIE. Piszesz, że
          brodzik zamontowano ok. 4 miesiące temu, tzn. JEST NA GWARANCJI. Ządaj więc od
          spółdzielni przeglądu technicznego z udziałem wykonawcy oraz przedstawiciela
          społdzielni, który posiada uprawnienia w zakresie instalacji sanitarnych.
          Porównać należy wykonanie elementów łazienki z projektem i obowiązującymi
          warunkami technicznymi. Na koniec musi być sporządzony protokół, którego jeden
          egzemplarz musi byc dla Ciebie. Pamiętaj - wykonawca odpowiada za wykonanie
          robót przez jeden rok (przed upływem też jest przegląd z udziałem osób
          j/wyżej), ale ten protokół pozwoli Ci po upływie dłuzszego czasu na dochodzenie
          swoich praw wobec spółdzielni, bo Twoim glejtem będzie własnie protokół z
          przeglądu - który teraz powinien odbyć się na Twój pisemny wniosek.
          Pozdrawiam i odwagi.
    • Gość: Kasia Re: Brzydki zapach podczas kąpieli po prysznicem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:10
      Musze Cie niestety zmartwic. Mialam to samo tylko z wanna. Okazalo sie, ze
      hydraulik bandyta zle zrobil odplyw. Woda z wanny zamiast splywac prosto
      pokonac musiala, tuz za syfonem, zakret mniej wiecej w kszalcie litery U (nie
      wiem jak to wytlumaczyc) i wlasnie na tym zakrecie gromadzil sie brud i dlatego
      smierdzialo, a woda "cofala" sie.
      Musialam rozwalic cala obudowe wanny i inny hydraulik zrobil odplyw prawidlowo.
      No i teraz mam spokoj. Nic nie smierdzi, woda splywa dobrze i szybko.

Pozdrawiam
      Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka