Dodaj do ulubionych

do słuchaczy/absolwentów KSAP

IP: *.olsztyn.mm.pl 24.06.05, 13:13
szukam kontaktu za słuchaczami/absolwentami KSAP w Warzsawie, chciałabym
zasięgnąć informacji o egzaminach wstępnych i przebiegu studiów.Na co zwrócić
uwagę przygotowując się do testów i rozmowy kwalifikacyjnej, a trzeci etap-
tzw.problem solving? Czy bardzo trudno się dostać? Będę wdzięczna za info tu
lub na priv minnie1@tlen.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: Tantalus Re: do słuchaczy/absolwentów KSAP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 15:39
      Nie bylem sluchaczem KSAP, a jedynie probowalem swych sil zdajac do tej szkoly,
      moge przekazac jakies informacje nt. egzaminow wstepnych. Dostanie sie do KSAP
      zalezy oczywiscie od dobrego przygotowania ale takze od liczby kandydatow na 1
      miejsce. Zwykle przyjmuja ok. 60 osob. Gdy zdawalem 3 lata temu o 1 miejsce
      ubiegalo sie ok. 18 osob (bodaj rekord). Wowczas bardzo trudno sie bylo dostac.
      I chyba generalnie jest sie trudno dostac.

Jak wiadomo rekrutacja odbywa sie w 4 etapach. I etap to test skladajacy sie z
      bodaj 120 pytan, ktory trzeba bardzo szybko rozwiazac. U mnie bylo na to 40
      minut. Kazda bledna odpowiedz karana jest utrata punktu. Pytania testowe
      dotycza prawa konstytucyjnego, administracyjnego (w tym ustawa o SC),
      finansowego, systemu instytucjonalnego UE, zagadnien integracji i akcesji
      Polski do UE, polskiej polityki zagranicznej w ogole, historii najnowszej
      Polski i swiata.
      Nieodzowna jest codzienna wnikliwa lektura "Rzeczpospolitej". Trzeba znac
      podstawowe wskazniki makroekonomiczne w Polsce. Pytania sa na prawde rozne i
      rozniste ;-)
      Jesli chodzi o II etap, to jest to test jezykowy. Trudno mi obiektywnie
      stwierdzic jego trudnosc. Dla mnie byl on latwy, ale jestem m.in. po filologii
      obcej. Chyba najbardziej warto sie tu przygotowac na zadanie polegajace na
      wykazaniu zrozumienia sluchanego tekstu. Raczej na pewno bedzie tez
      korespondencja urzedowa w okreslonej sprawie (tu trzeba znac formalne reguly
      sporzadzania takich pism w danym jezyku).
      III etap to podejscie do problemu. Moim zadaniem bylo po wysluchaniu wykladu na
      jakis socjologiczny temat, przygotowanie projektu na wykorzystanie pomocy UE w
      okreslonym obszarze. Tu mozna dac sie zaskoczyc. Niekiedy pomaga doswiadczenie
      w pracy w administracji publicznej.
      IV etap to juz wg mnie loteria. Albo sie spodobasz wielkiej komisji albo nie.
      Czesciowo rozmowa ta prowadzona jest w jez. obcym, ktory kandydat(ka) wybral
      (a).
      Jak dla mnie nie warto sie w to bawic. Stypendium wynosi ok. 1500-1600 zl netto
      a przyszlosc po ukonczeniu KSAP niepewna. Wprawdzie absolwent ma zagwarantowane
      zatrudnienie, ale duzy wysilek wlozony w ukonczenie KSAP nie jest
      rekompensowany moim zdaniem w karierze urzednika.
      • Gość: minnie Re: do słuchaczy/absolwentów KSAP IP: *.olsztyn.mm.pl 24.06.05, 23:22
        Dziękuję Ci za cenne info, mam jeszcze rok żeby sie przygotowac do ewentualnego
        podejścia, tez jestem po filologii obcej, nigdy nie pracowałam w admin., nie
        wiesz czy mozna wydobyć od szkoły przykładowe testy te z wiedzy ogólnej?
        • Gość: Ksaperka Re: do słuchaczy/absolwentów KSAP IP: *.chello.pl 26.06.05, 23:46
          Szkoła jest znana z tego, że testów z niej nie wydobędziesz. Jeśli czytasz
          gazety, interesują cię sprawy społeczno-polityczne i masz orientację w ustroju
          państwa, powinnaś przejść pierwszy etap.
          • Gość: minnie Re: do słuchaczy/absolwentów KSAP IP: *.olsztyn.mm.pl 27.06.05, 20:58
            Dzięki, czyli pierwszy etap oswojony, drugiego obawiam się najmniej, proszę o
            więcej wskazówek, jesli mozna, co do trzeciego i czwartego etapu. Czy jest tu
            ktos kto tam studiował? Proszę również o Wasze opinie nt.czy dostanie się tam
            jest w zasięgu zwykłego człowieka, czy gra warta swieczki.do usłyszenia.
            • Gość: Tantalus Re: do słuchaczy/absolwentów KSAP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 23:08
              Na wskazany mail przeslalem odpowiedz.
            • Gość: Ksaperka Re: do słuchaczy/absolwentów KSAP IP: *.chello.pl 02.07.05, 12:51
              Moim zdaniem jak najbardziej można się tam dostać; w końcu się dostałam, a to
              znaczy, że nie dostają się tam nadludzie :) Co do trzeciego i czwartego etapu -
              wskazówek udzielić sie właściwie nie da. W trzecim etapie zadanie jest co roku
              inne i trzeba się wykazać po prostu umiejętnością myślenia (ładna polszczyzna
              też nie zaszkodzi), a w czwartym - spodobać się komisji. Podobno w czwartym
              etapie bywa nieprzyjemnie (i nie oznacza to porażki), ale nie doświadczyłam
              tego. Skoro o tym myślisz, warto spróbować zdawać - cóż to zaszkodzi.
    • Gość: cogito Re: do słuchaczy/absolwentów KSAP IP: *.alstom.pl / 213.77.49.* 11.07.05, 09:02
      Rekrutacja 2005
      Niniejszym opisuję:
      Etap I- gdzieś czytałam, że należy czytać Rzepę 2-3 lata przed egzamem.
      Mój trik: Polityka i to mi wystarczyło (przeglądam Rzepę i Wybiórczą w necie).
      Moim zdaniem 90% pytań na I etapie jest tworzona na podstawie Polityki.
      Etap II- formuła matury czy innego egzamu: pisanie, rozumienie tekstu, trochę
      gramatyki. Raczej świeżutki FCE lub Advanced. Mój trik: English for Economics
      and Politics, D. Świda.
      Etap III- pan Andrzej Mierzwa wygłosił 30 min wykład na temat budżetu: co to
      jest budżet, kto go tworzy, jakie są zasady w Konstytucji, jak to wygląda w
      praktyce, ramy czasowe.
      Przed nosem: 3 załączniki, każdy co najmniej kilka kartek tekstu, w sprawie
      planowanego porozumienia Ministra MON z Ministrem Finansów o zwolnieniu pewnych
      częstotliwości dla operatorów sieci UMTS. MON zwalnia częstotliwości, minister
      finansów musi mu zagwarantować w budżecie na 3 kolejne lata opłaty/
      odszkodowanie za te częstotliwości. Do dyspozycji: 2 strony poliniowanego
      papieru, w tym wypisane 3 pytania.
      Na odpowiedź zostaje max 5 linijek (A4) do zapisania na każde pytanie.
      Pytanie 1: czy Minister Finansów może odmówić podpisania takiego porozumienia?
      Pytanie 2: jakie są skutki prawne takiego porozumienia dla budżetu w kolejnych
      latach?
      Pytanie 3: nie pamiętam.
      Na odpowiedz max 30min. Czyli nawet nie ma czasu aby uważnie przeczytać te
      załączniki. W czasie wykładu należy uważnie notować WSZYSTKO (prelegent mówi
      wolno i wyraźnie). Natłok informacji i presja czasu oszołamiają- pamiętać
      trzaba aby było wyraźne pismo i zwięzłe odpowiedzi głównie na podstawie
      wykładu, max 2 zdania na każde pytanie.
      Test psycho: 200 pytań w godzinę – czyli starcza czasu na przeczytanie i
      natychmiastową odpowiedź, bez namysłu. Pytania np: wolisz pracować z dziećmi
      czy czytać książki
      Około 10 pytań na inteligencję, np która cyfra nie pasuje do szeregu: 5,7,9.
      Lub 3/7, 3/9, 3/11.
      Etap IV: przed egzaminem : duże inwestycje w wygląd. Pod szkołą: mała łódka ;)
      na opanowanie stresu.
      W szkole pod salą egzam: przesympatyczna pani z działu studiów sprawdza
      tożsamość, proponuje przejrzenie Rzepy, szklankę wody. Luzik.
      Rozmowa kwalif: wchodze, witam się głośno i wyraźnie, siadam na krzesełku z
      oparciem, 3metry ode mnie za biurkami komisja: 4 osoby, dwóch panów pyta
      (jeden z nich to Krzysztof Kiciński z Instytutu Stos Nauk Społ. na UW), jedna
      pani milczy i obserwuje, druga na koniec zadaje ze 3 łatwe pytanka w jęz obcym
      (to chyba tylko formalność)
      Pytania na podstawie FORMULARZA ZGŁOSZENIOWEGO ( komisja ma ten papier przed
      sobą)
      Pytanka obu panów: na czym polegają zajęcia w obecnej firmie, co szef na ksap,
      czy miałam jakieś problemy w pracy , które udało mi się przezwyciężyć , jak ,
      tytuł pracy mgr, co doświadczenie w firmie dało dla ewentualnej nauki w ksap,
      jaka jest idea służby cywilnej, co po ksap. Komisja miła, sympatyczna, otwarta.
      Jednak bacznie obserwują ręce (czy nie latają), buty (!!!!), i notują.
      Pzdr
      cogito

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka