Dodaj do ulubionych

Ojciec Rydzyk - królem Polski. Co sądzicie?

12.12.04, 14:11
Dowiedziałem się, że ministranci dzielnie stanęli w obronie ksiedza
Jankowskiego, miedzy innymi wywieili transparent "Ksiądz Jankowski - królem
Polski". Ktoś roztropnie zauważył, że to Ojciec Rydzyk powinien być obwołany
naszym królem. Jak myślicie, co by się zmieniło w naszej ojczyźnie. Mnie aż
ciary przechodzą, taki autorytet podbudoiwałby nas wszystkich. A Owsiaka I
Życinskiego to by chyba szczcyściło.
Obserwuj wątek
    • grona_gniewu Re: Ojciec Rydzyk - królem Polski. Co sądzicie? 12.12.04, 14:26
      ZGADZAM SIĘ! Nie można sobie wyobrazić większego szczęścia dla Polski!
      To by była prawdziwa łaska Boża dla naszego zmęczonego libertynizmem narodu!
      A o Owsiaku i innych to szkoda gadać! Kary nie uniką! Rozliczymy ich!
      ========================================
      Grunt to czuć ciary na całym człowieku.
      /Copyright by Luzer/
    • yossarian18 Re: Ojciec Rydzyk - królem Polski. Co sądzicie? 13.12.04, 17:03
      Przyszły Król Polski musi być katolikiem i pochodzić z prawego, katolickiego
      łoża, czyli o. Rydzyk spełnia te warunki.
      Ja wolałbym, żeby o. Rydzyk został polskim kard. Richelieu, a królem został
      jakiś figurant, czy dzieciak. Trzeba będzie znaleźć jeszcze drugiego Colberta
      na dyktatora gospodarczego i zrobimy z Polski drugą Japonię czy Estonię!!
      • apodemus Re: Ojciec Rydzyk - królem Polski. Co sądzicie? 13.12.04, 17:36
        > Przyszły Król Polski musi być katolikiem i pochodzić z prawego, katolickiego
        > łoża, czyli o. Rydzyk spełnia te warunki.

Z jakiego łoża pochodzi Rydzyk to nie wiem, ale czy jest katolikiem? Hmmm...
        mam wątpliwości, ale może...

> Ja wolałbym, żeby o. Rydzyk został polskim kard. Richelieu, a królem został
        > jakiś figurant, czy dzieciak.

Nie rozumiem, po co tak mataczyć. Czy to godne katolika? Moim zdaniem nie.

> Trzeba będzie znaleźć jeszcze drugiego Colberta
        > na dyktatora gospodarczego i zrobimy z Polski drugą Japonię czy Estonię!!

...ewentualnie Ukrainę albo Albanię...
        Życzę Ci spełnienia marzeń. Ale nie tych.
        Pozdrawiam
        • yossarian18 Re: Ojciec Rydzyk - królem Polski. Co sądzicie? 13.12.04, 20:02
          Godne czy nie godne, w polityce nie jest najważniejsza moralność czy symbole,
          tylko skuteczność i śp. kard. Richelieu to doskonale rozumiał!

Oczywiście nie myśl, że na stanowisku dyktatora finansowego chciałbym widzieć
          jakiegoś socjalistę czy patriotę gospodarczego-wzięlibyśmy libertarianina,
          który w końcu wprowadziłby tutaj prawdziwy kapitalizm.

Pozdrawiam
          • gregorak Re: Ojciec Rydzyk - królem Polski. Co sądzicie? 13.12.04, 20:06
            yossarian18 napisał:
            >na stanowisko dyktatora finansowego (...) wzięlibyśmy libertarianina,
            >który w końcu wprowadziłby tutaj prawdziwy kapitalizm.

A możesz zaproponować jakieś nazwiska?
            • yossarian18 Re: Ojciec Rydzyk - królem Polski. Co sądzicie? 13.12.04, 20:42
              Rafał Wójcikowski.
              Czyli ktoś z kręgów UPRu.
          • apodemus Re: Ojciec Rydzyk - królem Polski. Co sądzicie? 13.12.04, 20:34
            Ztcw katolicyzm zwraca szczególną uwagę na moralność. Podkreślasz swoje
            przywiązanie do katolicyzmu, a tu nagle piszesz że nie jest dla Ciebie
            najważniejsza moralność? Trochę mi tu "zajeżdża" dwulicowością. Chyba
            taki "prawdziwy katolik" jak Ty powinien nawet w polityce zachowywać wierność
            swojej religii? Będę wdzięczny za wyjaśnienia.

P.S. Na tym Forum wcale nie ma cenzury :-)))
            • yossarian18 Re: Ojciec Rydzyk - królem Polski. Co sądzicie? 13.12.04, 20:51
              Moralność w tym sensie w polityce jest ważna, że nie wolno kraść czy bogacić
              się dla własnej, prywatnej korzyści. Natomiast w wyjątkowych sytuacjach, gdy
              trzeba ratować państwo dobry polityk często musi zapomnieć o swoich zasadach i
              wybrać tzw. mniejsze zło. Uważam, że dobro państwa i narodu stoi ponad
              moralnością. Mąż stanu o tym wie i dlatego jest mężem stanu. A moralizator nie
              wie i dlatego nim nie jest i przegrywa.
              PS. Na tym forum jest cenzura.
          • humbak Re: Ojciec Rydzyk - królem Polski. Co sądzicie? 13.12.04, 20:35
            Uważasz że król, czy też jakiegoś odzaju minister Rydzyk zgodziłby się na kapitalizm w czystej postaci? Już pominę fakt, że Rydzyk jako władca państwa to dość okrutny żart Ratzingera.
          • apodemus Re: Ojciec Rydzyk - królem Polski. Co sądzicie? 14.12.04, 09:00
            Aha. Czyli zachowujemy moralność wtedy, kiedy jest to dla nas wygodne?
            Cóż. Wychowany zostałem w wierze katolickiej. Tak przynajmniej sądziłem, tak
            sądzi moja Mama. I coraz częściej widzę, że chyba reprezentujemy zupełnie różne
            systemy wartości. Czy to wszystko - tak sprzeczne - mieści się jeszcze pod
            pojęciem chrześcijaństwa?
            • kicior99 Re: Ojciec Rydzyk - królem Polski. Co sądzicie? 17.12.04, 17:41
              przeciez to co odstawiaja Yossarian i inne mety nie ma z katolicyzmem nic
              wspolnego. Od milosci blizniego poczawszy.
    • fnoll Re: Ojciec Rydzyk - królem Polski. Co sądzicie? 14.12.04, 00:54
      to jest bardzo niezła koncepcja warta rozważenia, skoro baronów już mamy z
      wiadomej partii, to dla równowagi przydałby się król z przeciwnego skrzydła
      szpitala

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka