Dodaj do ulubionych

Tzw. osiagnięcia rządu pisiego wg m_c

20.12.06, 18:57
a)budowa mostu energetycznego z litwa
=====================================================
Nie jest to zasługa tego rzadu. Pomysł jest realizowany od conajmniej kilku
lat.
b)bedzie polska elektrownia atomowa
Gdzie? Kiedy? Udział finansowy w bidowie na Litwie to bzdura! Elektrownia
powinna powstać w Polsce i to nie jedna!
Ciekawym pomysłem jest w pierwszej fazie budowa niewielkiej siłowni (ok
300MW) w oparciu o istniejace obiekty IBJ w Świerku. Reaktory tam zamontowane
nadaja się własciwie na złom dlatego nioezbedna modernizację (czyli wymianę
reaktorów) można wykorzystać do budowy prawdziwej elektrowni jądrowej która
posłużyła by do szkolenia kadr dla przyszłych tego typu inwestycji.
======================================================================
c)calkowity sprzeciw wobec polityki Moskwy ktora byla tolerowana do tej pory
przez kwacha
======================================================================
Całkowity sprzeciw sam w sobie oceniasz jako dobry? Hmmm to dość kuriozanlana
dekalaracja jak na człowieka mającego o sobie tak wysokie mniemanie....
Poza tym twoim zdaniem działania kwacha na ukrainie były
przykładem "całkowitej tolerancji polityki moskwy".... hmmm tylko dlaczego
Putin ma na ten temat odmienne zdanie?
=====================================================================
d)brak pokazow miedzynarodowych w stylu "heppppp, uuuu...a cio to ten katyn,
heppp"
???? ale są równie ciekawe akcje np. uzalenianie polityki zagraniczniej od
tekstów satyrycznych publikowanych w trzeciorzednej prasie niemieckiej
e)bedzie lokalizacja tarczy antyrakietowej USA u nas
To jest pewne od co najmnie dwóch lat! Tak drogi m_c już od dwóch lat trwaja
prace przygotowawcze a to co wyprawiaja dziennikarze i polityczy w Polsce to
zwykłe bicie piany! Tak samo było z F-16! Gdy u nas wszyscy dostawali
orgazmów czytając inforamcje na temat przetargu pewien facio ze
Stanów przy piwie w Krzesinach powiedział mi że i tak Polska kupi F-16 bo
jakoś za modernizację lotnisk musimy zapłacić!
Wtedy miał rację to pewnie i w sprawie tarczy sie nie myli!
================================================================
f)udzial w iraku i afganistanie
A to żadna zasługa! To błąd jest! Szczególnie Afganistan! Trumny nie są
nikomu potrzebne!
g)wysoki wzrost gospodarczy
Daj spokój! A jaka to zasługa kaczej władzy? Przedstaw listę posunięć kaczego
rzadu które przyczyniły siedo wzrostu!
Nie ma takich działań! Oczywiście zaniechanie też można uznać za sukces!
Wszak mogli wszystko zepsuć a nie zepsuli!
===============================================================
h)malejace bezrobocie
j.w. no i oczywiście zasługą kaczej władzy jest to że Polacy masowo
wyjeżdżają za granicę!
i)zaostrzenie kar dla przestepcow
Co gdzie i kiedy zaostrzyli?
Poza tym nie chodzi o zaostrzanie tylko o skutecznosc!
Obserwuj wątek
    • marcus_crassus Re: Tzw. osiagnięcia rządu pisiego wg m_c 20.12.06, 19:13
      masz racje. finalizacja mostu to zasluga pacewicza. kwach byl jastrzebiem
      jakich malo dlatego tak dumnie prezyl klate na ktorejs tam trybunie od dolu jak
      ogladajac "parade zwyciezcow" w moskwie. reklamowy lodki bols w wykoananiu
      magistra goleni nie chce walkowac bo bylo juz 100x, afere z pokazem w
      bulwarowce niemieckiej o ile sie nie myle zrobila glownie GW.

wcale nie jest pewne bo trwaja negocjacje w sprawie budowy system obrony
      rakietowej i statusu bazy - z tego co wiem wlasnie mamy szanse je otrzymac
      (jednak)

a wg mnie afganistan jest potrzebny. jesli wg Ciebie nie to moze po prostu mamy
      calkowicie rozne spojrzenie na polityke miedzynarodowa i de facto
      reprezentujemy rozne strony.

fakt ze nie lubisz islamistow jeszcze nie oznacza ze laczy nas wiecej niz 5%.

co do wzrostu i bezrobocia.

znaczy sie ze jednak go mamy i bezrobocie maleje to nie jest zasluga obecnego
      rzadu. przypuszczalnie nawet wg Ciebie to ze bezrobocie roslo za SLD tez nie
      bylo ich zasluga.

moze nawet bylo zasluga wrecz obecnego rzadu a obecny wzrost jest zasluga
      leszka m

********************************************************************************

nie twierdze ze obecny rzad jest super.

po prostu mdli mnie papka serwowana dla infantylnych przez pana pacewicza i
      stasinskiego ktora lykaja takie abstrakty. mamy wiec rozdmuchany do rozmiaru
      wydarzenia XXI wieku incydent typu "irasiad" a dobre rzeczy dobre (jak
      elektrownia - przy okazji naucz sie o co w sprawie chodzi bo widze ze g...
      wiesz) sa sprowadzone do 3 rzedu.

proponuje zaczac myslec i czytac o faktach a nie o opiniach
      • abstrakt2003 nie przytoczyłeś żadnego prawdziwego argumentu 20.12.06, 19:33
        na poparcie twoich własnych tez. Żąglujesz (przyznam że sprawnie) emocjami.
        =============================================================================
        Prace nad mostem energetycznym na litwe trwaja od conajmnie 5 lat.
        Mam na myśli prace koncepcyjne i studialne.
        ===
        m_c kwach nie był moim prezydentem jego zachowanie w katyniu było skandaliczne!
        Co do parady. Trudno powiedzieć, moze zrobił dobrze. Rosja dąży do izolacji
        Polski, sami nie powinniśmy jej ułatwaic zadania!
        Nie można niegować tego że w sprawie Ukrainy zachował sie tak jak powinien sie
        zachować! M_C chyba ni oczekiwał być od przezydenta Polski wysłania na Kijów
        poslich dywizji!? Nobo zaostrzenia polskiej polityki w tamtych dniach jakos
        sobie nie wyobrażam!
        M_C daj spokój te negocjacie to jest już tzw. "dopinanie kontraktu"!
        Komu i do czego jest potrzebny Afganistan? Jeśli już to polskiej armii im
        więcej ludzi sieostrzela tym lepiej ale maprawdę czy warte to jest śmierci
        kilkudziesięciu naszych żołnierzy?
        Ja reprezentuję siebie a nie żadne strony.
        Jeśli chodzi o gospodarkę i zasługi:
        M_C wymien posuniecia rządu którze przyczyniły siedo wzmocnienia wzrostu
        gospodarczego oraz spadku bezrobocia. Jeśli nie wymienisz takich posunięć to
        uznam że twoje słowanie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości!
        M_C nie interesują mnie powody twoich mdłości! Mozesz być nawet w ciąży!
        Naprawdę gó.. mnie to obchodzi!
        • marcus_crassus ide na piwko do knajpki obok 20.12.06, 19:45
          abstrakt. mi nie chodzi o wybielenie tego rzadu ani o uznanie go za doskonaly

ja na tym forum w ogole rzadko "cos popieram".

ja jedynie sprzeciwiam sie tym ktorzy widza w tym rzadzie samo zlo etc. i wobec
          tego sie wypowiadam

doszlo bowiem do tego co mnie po prostu mierzi. wypowiada sie np niejaki
          absztyfikant z FS ktory niedawno o ile sie nie myle goraco sympatyzowal z
          izraelem w czasie wojny z hezbollahem i twierdzi ze "ten rzad wszczyna
          konflikty"

do tego mierzi go sejm w ktorym jakas tam grupka poslow wyskoczyla z durnota w
          stylu jezusa krola a nie mierzi go ze w jednym panstwie z BW normy religijne sa
          bezposrednio implementowane w prawie.

mierzi mnie jak osoba o nicku "z daleka" wpisuje sobie w sygnaturke totalna
          bzdure. jednoczesnie ta sama osoba sie oburza jak ktos podobnie klamie o
          sprawach zwiazanych z polityka innego panstwa.

i to byl powod mojego postu - nie obrona rzadu PiS jako rzadu "fajnego" - po
          prostu calkowity sprzeciw wobec tych ktorzy widza w tym rzadzie samo zlo -
          zreszta swoja wiedze czerpiac glownie z wydawnictwa pana pacewicza i
          stasinskiego.

i wlasnie dlatego dalem moj post na tamtym forum - zobacz.

sa tez dobre rzeczy. i warto o tym pamietac. natomiast oczywiscie mozna
          polemizowac czy suma jest pozytywna czy negatywna.

podsumowujac - brzydza mnie ataki nieuzasadnione - powodowane uprzedzeniami i
          jakimis przesadami.
          • abstrakt2003 m_c 20.12.06, 21:00
            PiS jest sobie sam winien. Politycy pisu rozpętałem totalny konflikt w którym
            nie ma miejsca na stany pośrednie! Kto nie z nami ten przeciw nam! To hasło
            pismenów! Dlatego ja jestem przeciw nim! To oni używając argumentów typu "ci
            którzy z nami sienie zgadzają stoją tam gdzie kiedyś stało zomo"! To politycy
            pisu mówią o łże-elitach! To politycy pisu mówią o "ciemnym ludzie"! To
            politycy pisu mówią o "aferze bilbordowej" której nie było! To politycy pisu
            mówia o wykształciuchach! To politycy pisu wywlekli dziadka z wermachtu i ojca
            z KPP! To politycy pisu mówią o lumpen-liberałach! Wreszcie to politycy pisu
            zawarli koalicję z partią założoną przez byłych SBków i beton partyjny
            pamiętający czasy Moczara! M_C gdy ktoś pluje mi w twarz to ja tego nie nazywam
            deszczem!
            Poza tym nigdy nie zgodzę sie na cynizm i hipokryzję! Bo to zabija wartości bez
            których nigdy nie uzdrowi sie naszego kraju!
            ===============================================================================
            absztyfikant jest żydem więc jego sympatie i antypatie są zrozumiałe.
            A poza tym, m_c może ten rząd nie wszczyna konfliktów (wszczyna ale mniejsza o
            to) ale premier wszczyna konflikty! Jarosław "samo dobro" Kaczyński
            antagonizuje kolejne grupy społeczne! Przypomnij sobie choćby awanturę z TK czy
            NBP!
            z_daleka ma sygnaturkę zgodną z prawdą. A że to bzdura... hmmm to już problem
            Macieja Giertycha - mógł bzdur nie mówić!
            PS
            Przykre jest to że nie potrafisz przytoczyć żadnych konkretnych działań
            polskiego rządu które przyczyniły sie do zwiększenia wzrostu gospodarczego oraz
            zmniejszenia bezrobocia.
            • marcus_crassus Re: m_c 20.12.06, 21:32
              a) to logika calkowicie bledna. latwo byc przeciwko komus. to najprostsza rzecz
              jaka mozna zrobic. ale najpierw trzeba zadac sobie pytanie - co potem.

Saddam Husjan byl zlem. Uniszkodliwiono go. Ale nie zadano sobie pytania "co
              potem".. Co po PiSie? Lewica?

rozumiem ze PiS moze budzic emocje. Ale zauwaz ze wszelkie sprawy "watpliwe" -
              ktore budza nasza odraze to sprawy "o dupe maryni". to bzdura kaczora o zomo.
              to obrzydliwe zachowanie w sprawie korupcji politycznej. etc etc.

ale to wszystko dotyka kwestii "etyki" i "moralnosci"

zadaj sobie pytanie - czy Ci co przyjda pozniej beda lepsi w tym wzgledzie? a
              jesli nie - a w innych beda?

moze sie okazac ze wyladujemy z deszczu pod rynna.

oczywiscie ze PiS zachowuje sie zle. ale czasem trzeba na to spojrzec w taki
              sposob "dobry wodz zachowuje sie tak aby idiota uwierzyl a madry zrozumial"

politykom z PiS nalezaloby zakneblowac geby zeby nie gadali tylu durnot.

dlatego powiem w ten sposob - PiS to niestety - przykra koniecznosc. Cos
              takiego jak ranne wstawanie albo cwiczenia na wieczor.

to nie jest cos co robisz z sympatia. ale to pewna koniecznosc. oczywiscie
              mozesz to wyeliminowac. ale "co wtedy". bo trzeba miec alternatywe. a samo PO
              alternatywy nie utworzy. co do wartosci - przykro mi. tez mi to przeszkadza
              momentami - nawet bardzo.

tyle ze jeszcze raz wroce do tego co powtarzalem juz z kilka razy. idac razem
              na PiS spojrz kto jest po Twojej lewej i prawej stronie.

nawiazujac to do islamistow - z faszystami i fanatycznymi konserwatystami
              chcacymi zamienic meczety na koscioly o mentalnosci takiej jak islamisci ale "W
              rodzimym wydaniu" na islamistow isc nie warto.

z kim na PiS? z Niesiolowskim? Rokita? Tuskiem? Czemu nie.

ale z pacewiczem? biedroniem? stasinskim? zakowskim? olejniczakiem? borowskim?

NIGDY!
            • marcus_crassus Re: m_c 20.12.06, 21:33
              ps-w kwestii antypatii i sympatii - jednej rzeczy nieznosze. hipokryzji.

jaskolka jest taka sama tutaj i 10000 km stad.

jak komus sie podoba tam a tutaj nie - to moj stosunek do takiej osoby
              pozytywny nie moze byc
    • elfhelm Re: Tzw. osiagnięcia rządu pisiego wg m_c 20.12.06, 19:34
      a)budowa mostu energetycznego z litwa

Każda decyzja zwiększającą różnorodność dostawców energii jest dobra (z tym że
      ja tam nie mam większych obaw co do Rosji - 40 milionowy rynek odbiorców po
      cenach rynkowych jest dla Rosjan na tyle atrakcyjny i dochodowy, by go zasilać
      surowcami). Zobaczymy, jak to się sprawdzi. No i chyba ilościowo tej energii za
      dużo nie będzie. Dochodzi też zakup Możejek - ale same Możejki też chyba
      korzystają głównie z zaopatrzenia w Rosji.

b)bedzie polska elektrownia atomowa

Jak będzie, to będzie to uznane za sukces. "Będzie" obecny (i poprzednie)
      odnosiły do 3 mln mieszkań, tysięcy km autostrad i czegoś tam jeszcze.

c)calkowity sprzeciw wobec polityki Moskwy ktora byla tolerowana do tej pory
      przez kwacha

Sprzeciw? Moim zdaniem brak pomysłu na politykę wschodnią (brak widoczny gdzieś
      od 5 lat). Sprawa mięsa wlecze się od około roku. Z Putinem nikt się z obecnej
      ekipy nie spotkał, z Fratkovem chyba też nie, z Gryzlovem też. Raz się w Polsce
      pojawił Ivanov. Weto w ramach UE pewnie słuszne. Ale raz że rzucone przed próbą
      pozyskania sojuszników, dwa że konieczność skorzystania z weta jest wyrazem porażki.

d)brak pokazow miedzynarodowych w stylu "heppppp, uuuu...a cio to ten katyn,
      heppp"

Nie wiem, czy któryś rząd po 89 lekceważył sprawę Katynia. I nie widzę też
      obecnie działań, które by przyspieszyły jakiś dostęp do archiwów w Moskwie.

e)bedzie lokalizacja tarczy antyrakietowej USA u nas

Decyzja chyba nie jest podjęta. Jeśli już mamy się zgadzać na tę tarczę, to
      chyba za coś. O tym czym będzie to "coś" niewiele słychać. Raczej skończy się
      jak z offsetem czy wyprawą do Iraku.

f)udzial w iraku i afganistanie

Udział w Iraku był dobry na początku. Liczono na jakieś kontrakty itp.
      Przeliczono się. Można było wycofać wojska już w 2006 r. Po co utrzymywać tam
      wciąż kontyngent nikt nie umie przekonująco wytłumaczyć.
      Afganistan moim zdaniem słuszny, ale wystarczyłby 700 osobowy kontyngent zgodnie
      z wcześniejszymi zobowiązaniami. Nie jesteśmy ani militarną potęgą, ani
      finansowym rekinem, by lekką ręką zwiększać tak znacząco nasze wydatki na misję
      zagraniczną (pamiętajmy, że polscy żołnierze są też m. in. w Bośni, Libanie i
      Kongu).

g)wysoki wzrost gospodarczy

Jest wysoki, bo jest ogólnie dobra koniunktura. Za SLD w 1996 czy 1997 był
      jeszcze wyższy 7%, wyższy jest u naszych niektórych sąsiadów. Słowacja, Łotwa,
      Estonia pocięły podatki i tylko im to wyszło na dobre. My przejadamy koniunkturę
      identycznie jak w latach 90-tych. A propaganda sukcesu obecnej ekipy jest
      identyczna jak rządu "lewicy".

h)malejace bezrobocie

Milion a może i półtora miliona osób wyjechało z kraju. Powstały też nowe
      miejsca pracy, co wynika też z dobrej koniunktury. Widać efekty zmian w kodeksie
      pracy (poprzedniej ekipy), a także ułatwienia dla przedsiębiorców przyjmowane
      przez samorządy (SSE, zwolnienia z podatków, lokalne programy przeciw
      bezrobociu, szkolenia, itp.). Chyba od stycznia wchodzą jakieś dalsze
      rozwiązania przyjęte jeszcze z inicjatywy Belki (likwidacja ograniczeń przy
      rejestrowaniu dział. gospodarczej). Zasługą obecnej ekipy jest nowelizacja prawa
      zamówień publicznych - konieczna w sytuacji, gdy z UE płynie sporo kasy na
      infrastrukturę i rozwój regionalny.

i)zaostrzenie kar dla przestepcow

Zmian w tym zakresie nie ma. Ja zaś jako członek frontu obrony przestępców
      popieram stanowisko, że ważniejsza od surowości jest szybkość i nieuchronność
      kary. Kary w obecnym kodeksie karnym są i tak surowe (w wielu wypadkach wyższe
      niż w KK sprzed 1998 r.). Podwyższanie ustawowego zagrożenia uważam za zbędne.
      • chaziaj Zebyscie pekli ze zlosci to juz nic nie zrobicie!! 20.12.06, 21:36
        Wasza era minela.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka