Gość: kilecha IP: *.chello.pl 01.10.08, 23:35 od przyszłego roku obowiązkowe wyposażenie w piórniku różaniec i biblia kontrole lotne minimum raz w tygodniu!!!!! służyć watykanowi pokornie!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bez. Watykan gorszy niż Sowieci IP: *.autocom.pl 02.10.08, 00:14 Do PZPR też nikt wstępować nie kazał - robili to ludzie "odpowiedzialni" także za wychowanie swoich dzieci w "socjaliźmie". Kościół zapisuje w swoje szeregi nieświadome istoty podczas chrztu. Prawdziwie ODPOWIEDZIALNI za nasz kraj występują. Patrz www.apostazja.info czy www.racjonalista.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro-hillbilly Re: Watykan gorszy niż Sowieci IP: *.rev.libertysurf.net 02.10.08, 07:12 Ośmiolatkowie mają oczywiście największą "wiedzę" o bogu i religii. Ich zdanie jest najważniejsze. A tak poza tym to po co rozdmuchujecie w gazecie co powiedziało sie jednemu ośmiolatkowi gdy go zakonnica spytała czy lubi lekcje o bozi. Odpowiedz Link Zgłoś
europacierz 2 października - Św. Aniołów Stróżów 02.10.08, 08:50 Niech dzisiejsze wspomnienie uświadomi nam, że Aniołowie Stróżowie realnie istnieją, opiekują się nami, chroniąc przed złem i prowadząc ku dobru, a wiara w nich nie jest zarezerwowana tylko dla dzieci. Nie zapominajmy o częstej modlitwie do naszych duchowych opiekunów Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Jestem ciekaw gdzie one anioły były jak gwałcono 02.10.08, 11:13 9-latka (info z ostatnich dni), jak są dręczone dzieci itp ?? Mają wolne ??? "Na piątym zjeździe aniołów stróżów, Stanisław Anioł, zostaje mianowany archaniołem.... " Alternatywy 4, Odc. 9 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juliusz Re: Jestem ciekaw gdzie one anioły były jak gwałc IP: *.npg.org.uk 02.10.08, 13:50 ''Nie przypominam sobie'' ''Nie szkodzi'' I z telewizora wysuwaja sie rece z orderem i przypinaja go Aniolowi. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Jestem ciekaw gdzie one anioły były jak gwałc 02.10.08, 16:30 Też jestem ciekawy gdzie te anioły stróże były? Bumelanty, nie chce im się pracować i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fpitt Re: 2 października - Św. Aniołów Stróżów IP: *.resetnet.pl 02.10.08, 20:26 Stoi na dachu dwóch gości. Jeden mówi" - Skaczemy?".Drugi na to:"Przecież się zabijemy". Pierwszy: " No, coś ty? zobacz". Zrobił "siuup", odbił się od ziemi, i bach! znów ląduje na dachu. Pierwszy:"Fajnie, ja też tak spróbuję". Zrobił "sioop"...no, i mokra plama!. Ten z góry patrzy i, pod nosem, mówi:" Jak na Anioła Stróża to jestem kawał sk...a". Optymistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus [...] IP: *.centertel.pl 02.10.08, 01:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sniegbielszy Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.ny325.east.verizon.net 02.10.08, 04:43 Panstwo ma byc swieckie! Lekcje religii na plebaniach, ale tylko dla chetnych. Nie zmuszac i nie stwarzac sytuacji, ze mowiac nie, dziecko czuje sie winne i wystawione na negatywna opinie reszty, tak mlodziezy jak i grona nauczycielskiego, ktore w duzej mierze jest dewocyjnie nastawione do religii i kosciola. Co za czasy nastaly! Polska cofnela sie kulturalnie do czasow kontrreformacji. Odpowiedz Link Zgłoś
artea13 Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków 02.10.08, 08:31 Gość portalu: sniegbielszy napisał(a): > Panstwo ma byc swieckie! Lekcje religii na plebaniach, ale tylko dla chetnych. > Nie zmuszac i nie stwarzac sytuacji, ze mowiac nie, dziecko czuje sie winne i > wystawione na negatywna opinie reszty, tak mlodziezy jak i grona > nauczycielskiego, ktore w duzej mierze jest dewocyjnie nastawione do religii i > kosciola. Co za czasy nastaly! Polska cofnela sie kulturalnie do czasow > kontrreformacji. zgadzam się z przedmówcą. nie jestem już katoliczką, chociaż wierzę w Boga, ale nie dam się ogłupiać dłużej przez Kościół. Niestety, muszę posyłać synka na lekcje religii, bo dzieci, które nie chodzą są "stawiane pod pręgierzem" przez nauczycieli. a synek jest chory, ma problemy emocjonalne i poczucie niższości, więc obawiam się o wpływ religii na niego a jednocześnie o wpływ środowiska, gdyby na religię nie chodził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katoliczka Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.pools.arcor-ip.net 02.10.08, 08:40 baju baj baju baj. Odpowiedz Link Zgłoś
europacierz Hipokrytko nie chcesz ale posyłasz. Pani Dulska 02.10.08, 09:15 synek jest chory? to raczej ty powinnaś się leczyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilbo Re: Hipokrytko nie chcesz ale posyłasz. Pani Duls IP: *.brutele.be 02.10.08, 09:17 TO chyba nasze tolerancyjne katolickie spoleczenstwo wymusilo taka postawe. Cena spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.mtvk.pl 02.10.08, 09:51 Nie dasz się ogłupiać przez Kościół, ale sama pozwalasz, żeby Twój syn był ogłupiany przez Kościół. Zastanów się co robisz. Jeszcze Twój Syn uwierzy w niektóre dyrdymały wygłaszane na lekcji religii. Czy wtedy będziesz czuła się z tym dobrze?? Właśnie dlatego, że większość ulega presji zdewociałej części środowiska mamy statystycznie katolicki naród polski. Gdyby więcej było odważnych ludzi w Polsce, to nie mielibyśmy większości katolickiej, a co za tym idzie, nie byłoby tylu przywilejów dla rzekomej większości. Odpowiedz Link Zgłoś
zephyrus Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków 02.10.08, 14:01 Tak z ciekawości - masz dziecko? Czy tak sobie gadasz? Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków 02.10.08, 21:23 Gość portalu: aga napisał(a): > Właśnie dlatego, że większość ulega presji zdewociałej części > środowiska mamy statystycznie katolicki naród polski. Gdyby więcej było > odważnych ludzi w Polsce, to nie mielibyśmy większości katolickiej, a co za tym > idzie, nie byłoby tylu przywilejów dla rzekomej większości. Nie, nie. Statystycznie jesteśmy katolikami bo GUS w przypadku KK ujmuje ochrzczonych a w przypadku pozostałych kościołów zdeklarowanych wiernych. Ciekawe jaka by wyszła suma gdyby dodać wszystkich :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: 91.198.246.* 02.10.08, 08:33 kontrreformacja dopiero musi nastąpić. jesteśmy głęboko w lesie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belial Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 09:12 > kontrreformacja dopiero musi nastąpić. jesteśmy głęboko w lesie... chyba miałeś na myśli reformację... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: 91.198.246.* 02.10.08, 12:06 eee tak, właśnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateista [...] IP: 92.50.80.* 02.10.08, 09:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.mtvk.pl 02.10.08, 09:54 A gdzie jest napisane, że Bóg ma płeć?? To, że kościół katolicki tak twierdzi, nie znaczy, że tak jest. Rozumiem, że Ty jako światły człowiek, w odróżnieniu od zwierząt nie masz płci i po prostu jesteś hermafrodytą :D:D:D:D:D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilbo Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.brutele.be 02.10.08, 09:55 Czlowiek to zwierze badz, co badz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateista Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: 92.50.80.* 02.10.08, 10:07 Gość portalu: aga napisał(a): > A gdzie jest napisane, że Bóg ma płeć?? To, że kościół katolicki tak twierdzi, > nie znaczy, że tak jest. Słuszne rozumowanie. To, że kościól katolicki twierdzi, że bóg istnieje nie oznacza wcale, że tak jest. Która modlitwa jest skierowana do boga katolików: ojcze nasz czy matko nasza? > Rozumiem, że Ty jako światły człowiek, w odróżnieniu od zwierząt nie masz płci > i po prostu jesteś hermafrodytą :D:D:D:D:D. Ja mam płeć. I nie ma to akurat żadnego związku z byciem światłym bądź ciemnym człowiekiem. Nie ma to też związku z tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.ec.kalisz.pl 02.10.08, 07:07 Jak dzieci nie chcą chodzić na religie to znaczy, że nie ma na nich nic ciekawego i wieje nudą. Mają więc rację, lepiej iść na spacer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: 83.238.201.* 02.10.08, 07:18 no i bardzo dobrze. Jeżeli ktoś nie chce posyłać dzieci na religię niech nie posyła. W czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byroon Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.um.szczecin.pl 02.10.08, 07:26 No problem jest taki, że w szkole mojego dziecka nie organizują etyki. Skutkiem czego zapowiedziano mi i córce, że będzie miała jeden przedmiot mniej na świadectwie i w konsekwencji niższą średnią niż bogobojni obywatele uczęszczający na religię. Co do artykułu i działań szkoły. Zgodnie z prawem to szkoła nie ma prawa zbierać tego rodzaju oświadczeń. Organizację religii przeprowadza się NA WNIOSEK rodziców, nie za ich zgodą. Pytanie przez pedagogów 8latków i nakazywanie im podpisywania oświadczeń o treści przywołanej w artykule wywołuje obawę o samodzielność tych ludzi. Co się stanie, jak kuria zdecyduje o wprowadzeniu kary chłosty za brak uczestnictwa na religii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taaa Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.net-partner.pl 02.10.08, 07:55 akurat ze ze średnią jest tak, że sumę ocen dzieli się przez liczbę przedmiotów (w których się uczestniczy), więc żadnego automatycznego obniżenia średniej nie będzie. Jednak jeśli katecheta rozdaje same szóstki - chodzący na religię podniosą sobie średnią. Bóg i tak to widzi i oblicza po swojemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilbo Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.brutele.be 02.10.08, 09:17 Ciekawe.... Niestety licea i gimnazja licza jak im kaza w ustawie.I zdolnosci matematyczne Boga ni maja tutaj nic do rzeczy. Chodzi o dyskryminacje niekatolikow. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgal_aegirsson Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków 02.10.08, 08:11 Gość portalu: byroon napisał(a): > No problem jest taki, że w szkole mojego dziecka nie organizują > etyki. Skutkiem czego zapowiedziano mi i córce, że będzie miała > jeden przedmiot mniej na świadectwie i w konsekwencji niższą średnią > niż bogobojni obywatele uczęszczający na religię. Eee? Że co? <ROTFL> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 08:23 Jak ja szłam do szkoły ,to moja mama pisała oswiadczenie ,że chce abym uczestniczyła w lekcjach religii. Jakze się zdziwiła 6 lat później ,kiedy szła moja siostra. Nikt nie chciał od niej oswiadczenia. Z automatu zapisywano dzieci ,a który rodzic nie chciał ,to musiał pisac oswiadczenie ,że nie wyraza zgody . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marrysienka Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.aster.pl 02.10.08, 10:50 A my dostawaliśmy oświadczenie - zgadzam się/nie zgadzam się i trzeba było skreślić. To było rozsądne rozwiązanie. Do jakich zacofanych szkół chodziliście? Odpowiedz Link Zgłoś
ziarenko1.1 Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków 02.10.08, 09:18 dlaczego niby dziecko nie chodzace na religię niby bedzie miało gorsza srednią nie chodzi nie liczy się przedmiot i srednia jest ta sama .matematyka sie kłania .w klasie umojego dziecka zerówce tylko dwie osoby nie chciały żeby ich dziecko uczestniczyło .teza o spadającym, uczestnictwie w lekcjach religii to wymysł GW fakt prasowy który powtarzany milion razy ma się zagnieżdzić w głowach czytelników .od wiedzy jeszcze nikomu nie ubyło .raczej brak wiedzy i wykształcenia powodował tak wielki udział w PZPR I W ORGANIZACJACH KOMUNISTYCZNYCH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilbo Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.brutele.be 02.10.08, 09:19 TYlko religia nie ma nic wspolnego z wiedza. Prosze nie mylic pojec. Swoje jokus pokus mozga sobie katolicy w kosciele odpraswiac. Szkola jest SWIECKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilbo Wyliczenie matematyczne dlaczego IP: *.brutele.be 02.10.08, 09:27 Wyobrazmy sobie sytuacje. 5 przedmiotow. Z kazdego dziecko dostaje piatke. Średnia 5.0. Dochodzi religia, na ktorej katecheci daja dobre oceny w celu zachecenia (nie jest to lekacja neutralna za uczestnictwo w praktykach religijne dostaje sie 6) i srednia wyglada tak: 25+6=31 31/6=5,1(6) Voila! Dziecko uczeszczajace na religie ma srednia wyzsza od dziecka nie chodzacego! Dyskryminacja! Odpowiedz Link Zgłoś
zojek2 Re: Wyliczenie matematyczne dlaczego 02.10.08, 11:47 31/6=5,1(6) czyli w zaokragleniu: 5,2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 09:55 To akurat łatwo poiczyc i jak piszą ,że w duzych miastach w lekcjach religii uczestniczy połowa uczniów ,to klamią ? Nie słyszalam ,aby ktoś dementował.Do PZPR tez zapisywano "siła " - wicie ,rozumicie ,obejmiecie stanowisko ,dostaniecie mieszkanie ,talon na malucha ,ale musicie sie zapisac do partii. Pod koniec lat 70 to nawet pod presją zapisywano uczniów szkół srednich - wiem od mamy ,którą tez wtedy naciskano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: 130.20.121.* 02.10.08, 20:31 > Co do artykułu i działań szkoły. Zgodnie z prawem to szkoła nie ma > prawa zbierać tego rodzaju oświadczeń. Organizację religii > przeprowadza się NA WNIOSEK rodziców, nie za ich zgodą. No ale trzeba przyznac, ze wlasnie w tych oswiadczeniach stalo "wyrazam zyczenie" a nie zgode. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków 02.10.08, 21:26 Gość portalu: byroon napisał(a): > No problem jest taki, że w szkole mojego dziecka nie organizują > etyki. Skutkiem czego zapowiedziano mi i córce, że będzie miała > jeden przedmiot mniej na świadectwie i w konsekwencji niższą średnią > niż bogobojni obywatele uczęszczający na religię. Niższą? A od kiedy jest średnia ważona z wyższą wagą dla religii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilbo Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.brutele.be 02.10.08, 21:48 Jaka srednia wazona? Zwykla arytmetyczna. 5 przedmiotow, z kazdego piatka. Z religii jedno dziecko dostaje 6. Drugie nie chodzi. Jedno ma sredia 31/6=5.1(6) Drugie ma 5.0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 07:30 Problem w tym kolego, że to już jest państwo wyznaniowe. Religia w szkole jest niezgodna z konstytucją i jakoś dziwnie nikt tego jeszcze nie zauważył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madafada Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: 212.160.172.* 02.10.08, 08:32 Właśnie, nauką religii w szkole powinien zająć się Trybunał Konstytucyjny, ale pewnie zaden poseł czy partia nie odważy się wystapić z takim wnioskiem. Boją sie facetów w sukienkach, śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masajkahunter Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.uwoj.wroc.pl 02.10.08, 08:50 amen. popieram w całej rozciągłosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro67 Upierdliwe polactwo? IP: *.fbx.proxad.net 02.10.08, 10:19 Nie umiesz czytac ze zrozumieniem? Byla by niezgodna gdyby byla obowiazkowa a taka nie jest! Troche rozsadku. Religia jest w szkolach w Niemczech, Austrii, Woszech, Belgii, czesci Francji objetej konkordatem (Alzacji i Lotaryngii) etc. etc. i tam jakos to jest normalne. Jedynie uw wuecznie narzekajacych i niezadowalonych upierdliwych polaczkow ciagle cos sie nie podoba. Jak zabraknie KK przyda muzulmanie i zrobia szariat, alebo zamordyzm wprowadza sekty i wtedy wszystko bedzie cacy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mangolda Re: Upierdliwe polactwo? IP: *.pools.arcor-ip.net 02.10.08, 11:59 Tak, jest religia w Niemczech, ale bez ocen na swiadectwie. Bez malowania biblijnych obrazkow. Pamietam jak dostalismy za zadanie przygotowac referaty na temat islamu, hinduizmu, buddyzmu, protestantyzmu itp. Pamietam nasze dyskusje, ktorych aspekty odnajdywalam pozniej w filmach Kieslowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ano bo wy mieliście religioznawstwo a w Polsce jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.08, 13:54 jest parnie mózgów dzieciom i piętnowanie 'odmieńców'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jares Re: Upierdliwe polactwo? IP: *.acn.waw.pl 02.10.08, 14:09 Nieprawda. W Belgii, gdzie mieszkam, lekcje religii sa bardzo czesto zastepowane przez lekcje etyki: kazda szkola ma obowiazek zapewnic uczniom mozliwosc wyboru. Nauczyciele etyki sa zazwyczaj niewierzacy, zas na lekcjach religii nie spotkasz takiego prania mozgow, jak w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilbo Re: Upierdliwe polactwo? IP: *.brutele.be 02.10.08, 15:23 Troche kolorujesz. Sa lepsi i gorsi. A nauczyciele etyki z reguly sa wierzacy. Mimo postepujacej laicyzacji spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roby45 Re: Upierdliwe polactwo? IP: *.11-87-r.retail.telecomitalia.it 06.10.08, 13:09 jak nie wiesz to nie pisz .we wloszech nie ma w szkole religii jest nauka o religii z osobnym swiadectwem z laickim nauczycielem na poczatku kazdego roku szkolnego podpisuje sie zgode na uczeszczanie dziecka ocena nie liczy sie do sredniej i do oceny ze sprawowania .typowa religia (przygotawanie do komunii ,bierzmowania itp)odbywa sie popoludniami w budynkach przykoscielnych i jest prowadzona przez zakonnice lub osoby swieckie .jak czytam na internecie co wyprawiaja czarni to bardzo od szarjatu sie nie roznia gdzie ta slynna katolicka tolerancja i poszanowane dla blizniego twojego .ja tez chodzilem do szkoly sredniej pod koniec lat 70-tych bylem wojsku w 81-szym ale sobie nie przypominam zeby mnie ktos zmuszal do wstapienia do pzpr.chlopaki jak chcieli isc w niedziele na msze to tez dostawali zezwolenie ze konczyli napiwie to inna sprawa ale wychodzili z jednostki na msze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el Re: Upierdliwe polactwo? IP: *.chello.pl 07.10.08, 23:00 Nie pleć. We Włoszech nie ma religii w szkole. Tam księża zabiegają o uczniów. Dziecko 9-letnie bardzo często ma kłopoty z Ojcze Nasz i przezegnaniem. Kościoły są puste. Boże Ciało jest w niedzielę(w Neapolu były specjalne ogłoszenia na murach kamienic zapraszające na uroczystość) itd. Odpowiedz Link Zgłoś
bagienne_dno w takim razie za złodziejstwo wsadzać 02.10.08, 08:36 gó...arzy do pudła skoro sa tacy odpowiedzialni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masajkahunter Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.uwoj.wroc.pl 02.10.08, 08:48 a w tym ze nie ma alternatywy, alternatywa miała byc etyka ale jakos ciezko idzie dyrektorom z zatrudnianiem nauczycieli tego przedmiotu a pensje katechetom płacimy z naszych podatków. Religia powinna byc tak jak dawniej w salkach katechetycznych i tylko dla chetnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.zb.lnet.pl 02.10.08, 07:32 Pomysł może i dobry, ale jak zwykle najpierw zrobili, a potem pomyśleli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B~ Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.10.08, 07:36 Skoro ocena z religii jest na świadectwie i wliczana jest do średniej, to dlaczego jedynka z tego przedmiotu nie blokuje promocji do następnej klasy? Wliczanie do średniej robi z religii przedmiot jak każdy inny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: 91.198.246.* 02.10.08, 08:34 nie słyszałem o przypadku aby ktoś dostał 1 z religii Odpowiedz Link Zgłoś
poppycock Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków 02.10.08, 09:48 Ja prawie dostałam, w LO, przyszło nawet powiadomienie że jestem zagrożona do rodziców :) Nie zrobiłam streszczeń artykułów z gazetek katolickich na czas. Za karę musiałam pojechać na jakieś spotkanie młodych, a ponieważ ksiądz wszystkim którzy tam pojechali wystawiał automatycznie 6 taką ocenę i ja dostałam :) To był zdecydowanie największy skok ocenowy jaki mi się zdarzył przez całą moją karierę szkolną i chyba jedna z bardziej absurdalnych sytuacji w życiu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: 91.198.246.* 02.10.08, 12:08 o tym mówię - jakby ktoś nie zdał przez religię, to nagle ilość osób wierzących w szkołach spadłaby radykalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysz Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: 77.79.213.* 02.10.08, 07:39 Kołtuneria zaślepia jak widać. Ci urzędnicy którzy stworzyli tą bzdurę powinni dostać ekskomunikę za ośmieszanie kościoła... oraz nagrodę od wolnomyślicieli za propagowanie idei ateistycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Religia w oświadczeniach ośmiolatków 02.10.08, 07:39 Tematy zastępcze. A co tam rząd porabia? smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilbo Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.brutele.be 02.10.08, 09:21 Rzad debatuje na temat 300 zl i zastanawia sie od jakiej kwoty to wyludzenie, a od jakiej jeszcze nie. Ale to chyba zalezy od opcji politycznej. W tym momencie opozycja wychodzi trzeci miesiac z szokupo tym, jak gazety im uswiadomily nagannosc wyludzania 300 zl. Innymi slowy kradna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: losica Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.aster.pl 02.10.08, 07:41 "Jeśli wyrażają zgodę na uczestnictwo dziecka w religii, to znaczy, że są katolikami. " cos mi sie na usta brzydkiego cisnie... nie prosze ksiedza, nie kazda osoba wyrazajaca zgode na uczestnictwo jest katolikiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masajkahunter Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.uwoj.wroc.pl 02.10.08, 08:53 a co z dziecmi innych wyznań: prawosławnymi, protestantami, żydami? tez musza chodzic na religię w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdyr Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.08, 10:14 Żyd na religię?! Odpowiedz Link Zgłoś
sonqo Bo ludzie już ciemnoty nie będą łykać dłużej 02.10.08, 07:42 owszem powinien być przedmiot poruszający kwestię wiary, ale powinien nazywać się ETYKA, poruszać wszystkie religie i skupiać się na moralności, życiu w społeczeństwie itp. ,a nie przekonfabulowaną historię sprzed 2000 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
artea13 Re: Bo ludzie już ciemnoty nie będą łykać dłużej 02.10.08, 08:33 sonqo napisał: > owszem powinien być przedmiot poruszający kwestię wiary, ale powinien nazywać > się ETYKA, poruszać wszystkie religie i skupiać się na moralności, życiu w > społeczeństwie itp. ,a nie przekonfabulowaną historię sprzed 2000 lat. JESTEM ZA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Bo ludzie już ciemnoty nie będą łykać dłużej IP: *.subscribers.sferia.net 02.10.08, 08:39 zgadzam się całkowicie,Państwo Polskie jest państwem świeckim i w szkole powinien być przedmiot ETYKA a nie "CIEMNOTA" jak można było dopuścić do tego żeby religię wprowadzić do szkół i do tego aby stopień z tego "przedmiotu" miał wpływ na średnią z przedmiotów nauki.Kościół katolicki ma przewrócone w głowie pcha się z łapami wszędzie, ma wpływ na politykę w kraju a więc na wszystkie dziedziny życia w państwie ( nie jest już nawet tzw. szarą eminencją) już czas to zmienić bo jak tak dalej będzie to staniemy się Państwem Kościelnym i wszyscy, którzy nie są katolikami będą oficjalnie dyskryminowani.Należy bezapelacyjnie rozdzielić sprawy Państwa od interesów kościoła,pierwszym krokiem powinno być wyprowadzenie religii ze szkół i przedszkoli oraz skontrolować majątki kościelne, zaprzestać nadawania dóbr majątkowych i obciąć środki finansowe z budżetu Państwa na cele kościelne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro67 Nie rozumiesz znacznia slow IP: *.fbx.proxad.net 02.10.08, 10:03 Etyka nie jest nauka o religiach ale o moralnosci, cokolwiek to slaowo dla kogokolwiek mialoby znaczyc. Religia to katecheza anie religioznawstwo (obowiazkowe jedynie na studiach politologii lub filozofii). Religioznawstwo jako takie nie nadaje sie do szkol podstwowych i gimnazjow. Odpowiedz Link Zgłoś
peryklejtos Re: Nie rozumiesz znacznia slow 02.10.08, 11:03 A niby czemu religioznastwo nie nadaje się do szkół? To jedynie kwestia przedstawienia w sposób przystępny wiedzy dzieciom. Religia - przedmiot nauczany w naszych szkołach - to również niewłaściwa nazwa, ponieważ sugeruje, że jest tylko jedna i jedynie słuszna (tak jak kiedyś była jedna partia). Ten przedmiot to bardziej indoktrynacja katolicka niż nauka wiedzy o tym wyznaniu. Sądzę, że kwestia rozwiąże się sama, podobnie jak w Irlandii, gdzie ludzie zaczęli odchodzić od kościoła. Za kilkanaście lat, kiedy nowe pokolenia wejdą w życie, liczba tzw. wiernych i praktykujących w Polsce drastycznie spadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: Nie rozumiesz znacznia slow IP: 130.20.121.* 02.10.08, 20:36 W ramach etyki miesci sie etyka opisowa, normatywna i metaetyka. Etyka opisowa zajmuje sie m.in. opisywaniem zasad tworzonych w ramach roznych sytemow religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Nie rozumiesz znacznia slow 02.10.08, 21:42 Gość portalu: euro67 napisał(a): > Religioznawstwo jako takie nie nadaje sie do szkol > podstwowych i gimnazjow. Bo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc 8-latki mogą składać oświadczenia woli? IP: *.mi.gov.pl 02.10.08, 07:47 Osoby poniżej 13 roku zycia nie posiadają zdolności do czynności prawnych a tym samym do składania oświadczeń woli. Powyżej 13-go roku życia zdolnośc tak jest ograniczona aż do uzyskania pełnoletności. W ich imieniu czynnosci prawnych dokonują opiekunowie, więc podpisanie przez dziecko w tym wieku czegokolwiek skutkuje produkcją bezużytecznego kwitka. Mylę się? Odpowiedz Link Zgłoś
felix_macierewicz dlaczego nie używa siue nazwy katecheza ? 02.10.08, 07:57 nazywanie katechezy ,religią jest zwykłym kłamstwemi wprowadzaniem ludzi w błąd jakoby ta nauka dotyczyła wszystkich religii, a nie tylko katolickiej ? jeżeli kłamstwa uczy się dziecko już w szkole to nie dziwota, że wyrastają potem takie Giżyńskie, Ziobra, Czarneckie, Gosiewskie, i inne Kaczyńskie ministranty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: 8-latki mogą składać oświadczenia woli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 08:26 Mylisz sie ,bo to nie chodzi o moc prawną świstka a o wywieranie nacisku na dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: 8-latki mogą składać oświadczenia woli? IP: *.mi.gov.pl 02.10.08, 13:21 Chodziło mi wyłącznie o moc prawną tych oświadczeń, ale okazuje się że nie mają żadnej. Strony etycznej sprawy nie oceniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczony Nie mylisz się. 100% racji. IP: *.pl 02.10.08, 09:01 Ale tak już w naszym kraju jest. Do klasy mojego bratanka (był wtedy 11 latkiem) przyszła "trójka giertychowska" i straszyła dzieci, co to im nie grozi jak się nie będą grzecznie zachowywać - wspominali o policji, sądzie, poprawczaku. Całe szczęście, jak mały zobaczył zapis art. 12 KC, to nie tylko się uspokoił, ale zapalił do tego, że jak następnym razem przyjdą to im ten art. z KC zacytuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pmww Religia w oświadczeniach ośmiolatków 02.10.08, 07:50 "Jeśli wyrażają zgodę na uczestnictwo dziecka w religii, to znaczy, że są katolikami." No właśnie! To jest klasyczny przykład otępienia ludzi Kościoła, ksiądz nie jest w stanie ogarnąć umysłem, że człowiek nie będący katolikiem ale tolerancyjny również może wyrazić zgodę na uczestnictwo swego dziecka w lekcjach religii. Szczególnie w Polsce południowo-wschodniej gdzie dziecko nie chodzące na te lekcje jest automatycznie spychane na skraj klasowej społeczności i szykanowane. Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków 02.10.08, 08:40 @pmww: Może jakiś przykład na potwierdzenie tezy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Człowiek Polandii Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 09:18 JA osobiście - przykład na potwierdzenie tezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I Ja Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.08, 20:00 Podłość "katolików" jest niezbadana. Nie wiem, może księża w niedziele uczą, jak się szykanuje "innych", którzy nie wierzą w jednego jedynego "Boga", odpuszczanie grzechów (bo naprawiać swoje błędy to już b. mało katolików potrafi), piekło, jeśli się nie ochrzci dziecka? Ja nie rozumiem takiego "katolicyzmu", tej nietolerancji, braku miłosierdzia dla kogoś o innym światopoglądzie. Niestety, taki jest obraz współczesnego "katolika" czy też "katoliczki", która potrafi się upić i dać obmacać zajętemu facetowi, bo "szukała miłości". I nie miałem prawa powiedzieć, że jest złą katoliczką. Nie akceptowała mojej wiary. Nie wszyscy katolicy są źli, ale jest ich garstka. Reszta to fikcja, żeby "Kościół" mógł mieć za co się utrzymać. Lekcje religii to lekcje religii wszystkich, a nie tylko katolickiej, prawda? A przynajmniej tak powinno być. Etyka to fikcja, niewiele szkół ją wprowadza. Przykro mi, że prawdziwi katolicy (nie ci fanatycy i udawacze) nie starają się walczyć jakoś bardziej z tym, że ci źli niszczą dobre zdanie o nich. Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Religia w oświadczeniach ośmiolatków 02.10.08, 07:52 Ośmioletnie dziecko NIE MA zdolności do czynności prawnych, więc podpisanie przez nie tego typu oświadczenia i tak nie wywrze żadnych skutków prawnych. Nie rozumiem, w jakim celu takie oświadczenia są rozdawane i rodzicom i dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków 02.10.08, 07:57 co za bzdura z ta etyką dla osmiolatków. Może jeszcze teorię poznania? Odpowiedz Link Zgłoś
thorgal_aegirsson Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków 02.10.08, 08:07 battosai napisał: > Ośmioletnie dziecko NIE MA zdolności do czynności prawnych, więc podpisanie > przez nie tego typu oświadczenia i tak nie wywrze żadnych skutków prawnych. > Nie rozumiem, w jakim celu takie oświadczenia są rozdawane i rodzicom i dziecio > m. Oj, zdziwiłbyś/zdziwiłabyś się jak małymi i niemądrymi ludźmi czasem są dyrektorzy szkół... Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
trefar Religia w oświadczeniach ośmiolatków 02.10.08, 07:52 Tak, czy tak. Na jedno wychodzi: to jest szantaż i to jest żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
sany666 Religia w oświadczeniach ośmiolatków 02.10.08, 08:12 Pod karą śmierci. Coraz ciemniej w tej Polsce i to wcale nie z powodu końca lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madafada [...] IP: 212.160.172.* 02.10.08, 08:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
vhxter Paranoja, wydanie polskie, ciag dalszy 02.10.08, 08:17 W normalnym kraju katechizacja i religijna indoktrynacja w szkolach panstwowych, jak to mam miejsce w Polsce, jest nie do pomyslenia nawet. Dyrektor takiej szkoly, ktory by sprobowal do czegos takiego dopuscic, wylecialby z pracy na zbity ryj z dozywotnim zakazem wykonywania zawodu, natomiast pomysl z takimi oswiadczeniami, chocby tylko dla rodzicow, mialby swoj final na sali sadowej (sprawa z urzedu, a nie powodztwa prywatnego). Jesli rodzice pragna, aby szkola wychowywala ich dziecko w duchu katolickim, z katechezami, przygotowywaniem do uczestnictwa w zyciu kosciola itp, to posylaja je do szkoly katolickiej, nad ktora piecze (takze finansowa) sprawuje kosciol. W szkole panstwowej jedyna dopuszczalna forma lekcji religii w szkole panstwowej sa tzw religious sciences, czyli cos w rodzaju religioznawstwa. Celem takich zajec jest wytlumaczenie dziecku, jaka jest roznica pomiedzy np katolicyzmem a protestantyzmem i pomiedzy chrzescijanstwem a islamem oraz integracja i przelamanie barier pomiedzy poszczegolnymi grupami wyznaniowymi, celem unikniecia w przyszlosci wysypu mocherowych rydzy... Zajecia takie sa prowadzone wylacznie przez swieckich nauczycieli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.chello.pl 02.10.08, 08:19 czytanie wyborczej przypomina czytanie gazety idola michnika, czlowieka honoru, jerzego urbana (tfu) Odpowiedz Link Zgłoś
ninsei Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków 02.10.08, 09:21 To nie czytaj, bo czytajac zwiekszasz im ogladalnosc portalu i dajesz zarobic. Zrob swoj maly bunt, nie odwiedzaj Gazety, idz na strone Radia MaRyja lub Dziennika Polackiego i tam pisz bezsensowne komentarze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
e-4l Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków 02.10.08, 13:37 A na stronie radia co ma ryja są dopuszczone komentarze? Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków 02.10.08, 21:45 e-4l napisał: > A na stronie radia co ma ryja są dopuszczone komentarze? No coś ty? Po co? Ludzie nie mają dyskutować bo tu nie ma o czym dyskutować. Prawda objawiona przez dyrektora nie podlega żadnej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
peryklejtos Re: Wypuścili cię z psychiatryka 02.10.08, 11:36 czy znowu brak leków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mani ciekawie jak było naprawdę IP: *.autocom.pl 02.10.08, 08:20 bo GW jest znana z przeinaczania faktów. Więc ciekawe jak faktycznie było. Ale to nieważne dla wypowiadających się wiernych wyznawców Adama Michnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boss Re: ciekawie jak było naprawdę IP: 80.48.241.* 02.10.08, 08:33 Religia? A po co to komu? Nie nakarmi i nie ogrzeje.W cuda nie wierzę.Zgadzam się z przedmówcą wyżej -religię usunąć ze szkół raz na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
codein Re: ciekawie jak było naprawdę 02.10.08, 11:45 Za to przedstawiciele kościoła zawsze interpretują fakty obiektywnie, nie? Przyganiał kocioł garnkowi. Przy czym kompetycja w przeinaczaniu faktów jest nierówna, bowiem monoteistyczni szamani mieli znacznie więcej czasu na zdobywanie punktów doświadczenia w umiejętności: Manipulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radziwil Tradycyjnie księża wykazują się brakiem szacunku IP: 195.190.17.* 02.10.08, 08:26 i pogardą dla osób, które są wierzące, ale nieuczęszczające do kościoła. Jakim trzeba być matołem, aby coś podobnego powiedzieć - "Jeśli wyrażają zgodę na uczestnictwo dziecka w religii, to znaczy, że są katolikami." ? Co, jeśli nie wyrażą zgody ? Czy to oznacza, że nie są katolikami ? Odpowiedz Link Zgłoś
1.xxx12345 [...] 02.10.08, 08:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.08, 08:46 Kady przyznaje że Kościól przesadza,ze nie chodzi co niedziela na msze,ale jak co do czego to każdy wysyla dziekco na religię"bo wypada,bo czemu nie.I w duzym mieście woejwodzkim jestem jedynym rodzicem na cale przedszkole którego dziecko nie chodzi na religię Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Religia w oświadczeniach ośmiolatków 02.10.08, 08:37 imponujcy empowerment dzieci kto by sie ich pytał 100,50, 10 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dolnoślązak Pracujący dla Watykanu zredukują liczbę wiernych.. IP: 212.160.172.* 02.10.08, 08:41 szybciej i skuteczniej od starających się o to przez dziesiątki lat sekretarzy PZPR-u! Księża sami wykończą Kościół w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masajkahunter Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: *.uwoj.wroc.pl 02.10.08, 08:43 kiedys był obowiazek uczenia sie jezyka rosyjskiego, teraz to samo próbuje sie zrobic z religią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart314 Re: Religia w oświadczeniach ośmiolatków IP: 83.238.23.* 02.10.08, 09:00 Tylko że z języka rosyjskiego to chociaż jakiż pożytek był\jest. A z religii?? Marny. Odpowiedz Link Zgłoś