Dodaj do ulubionych

Przed sąd za strzelanie w paintballu

07.01.09, 13:25
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gp100 Przed sąd za strzelanie w paintballu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.09, 13:34
      Niestety jesli organizator gry, za ktora pewnie wziol kase, okazal sie debilem
      i nie zabezpieczyl terenu - to bardzo dobrze ze stanie przed sądem.
      Do tego jest podwojnym debilem, bo taka sytuacja nie robi dobrej reklamy
      paintballa: super gry przeciez. Zaraz jakiejs poslance przyjdzie do glowy zeby
      wprowadzac restrykcje co do dostepnosci do sprzetu paintballowego.

Inna sprawa jest dosc niefortunny tytul tegoz artykulu!!!

• Gość: Dinth Przed sąd za strzelanie w paintballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 13:46
      Aha fajnie. Ktos sobie organizuje impreze z okazji Dnia Dziecka
      (sic!) w bezposrednim sasiedztwie poligonu (sic!!) gdzie badz co
      badz sie strzela ;) i to akurat wlasciciel poligonu staje przed
      sadem ? :)
      • Gość: tępiciel idiotów byłeś tam kiedyś? bo ja tak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.09, 14:06
        obok jest boisko do gry w piłkę w ramach dużego ośrodka sportowego. Trudno, by
        unieruchomić aktywność w ośrodku, bo ktoś obok w krzakach postanowił urządzać
        strzelanki. Widziałeś ten "poligon"? to niewielka działka zarośnięta drzewami i
        krzakami, zaśmiecona budami i jakimiś wrakami, które zapewne mają urozmaicić
        gonitwy z farbami. To zupełnie prywatna inicjatywa i to ona powinna być
        dostosowana do otoczenia, a nie otoczenie do niej!
      • Gość: dopaminka Re: Przed sąd za strzelanie w paintballu IP: 149.156.56.* 07.01.09, 14:08
        rozumiem, ze gdybys zostal postrzelony smiertelnie przejezdzajac samochodem obok
        poligonu wojskowego (gdzie strzelac mozna "prawdziwa" bronia) to bylaby to twoja
        wina bo przejezdzales obok? Gratuluje.
        • Gość: tępiciel idiotów Re: Przed sąd za strzelanie w paintballu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.09, 14:31
          zasada dopaminko jest prosta - gdy idzie o wypowiedzi na forum i nie tylko. Jest
          temat, są wypowiedzi i nawet, gdy sprawa jest jednoznaczna musi, po prostu musi
          znaleźć się ktoś, kto odwróci kota ogonem. A tak, dla przekory, by mieć inne
          zdanie niż wszyscy, żeby się wyróżnić. Bo głupia jest ofiara i ją należy
          potępić, a nie tego kto spowodował wypadek. To się sprawdza zwłaszcza w
          przypadku tego typu sytuacji, gdy ktoś jest sprawcą, a ktoś inny jest
          poszkodowany. Praktycznie nigdy nie spotkałem wpisów jednomyślnych. Zawsze
          trafią się takie, w których potępia się poszkodowanego. Jechał ktoś na rowerze i
          został potrącony? no to po co jechał, mógł nie wychodzić z domu. Itp.
      • Gość: Lolek Re: Przed sąd za strzelanie w paintballu IP: 83.220.104.* 07.01.09, 14:19
        Gość portalu: Dinth napisał(a): Aha fajnie. Ktos sobie organizuje
        impreze z okazji Dnia Dziecka
        > (sic!) w bezposrednim sasiedztwie poligonu (sic!!) gdzie badz co
        > badz sie strzela ;) i to akurat wlasciciel poligonu staje przed
        > sadem ? :)

Równie dobrze organizatorzy mogli taką imprezę urządzić przy
        poligonie wojskowym, gdzie odbywa się strzelanie ze sprzętu
        ciężkiego. Ja zawsze myślałem, ze organizatorzy uzgadniają z
        zarządcą terenu urządzanie takich imprez.
        • Gość: tępiciel idiotów a kto tu jest zarządcą terenu Lolku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.09, 14:32
          Bolek?
    • Gość: Krakowianin Przed sąd za strzelanie w paintballu IP: 83.220.104.* 07.01.09, 14:14
      Tymczasem na sąsiednim boisku, gdzie odbywała się impreza było wiele
      dzieci. Strach pomyśleć co by się stało, gdyby któreś z nich zostało
      trafione taką kulką w oko - podkreśla rzecznik krakowskiej
      prokuratury.

No faktycznie strach pomyśleć Panie rzeczniku, że nie jest Pan
      uprzejmy pomyśleć o większych zagrożeniach dla dzieci i nie tylko
      dzieci. Zagrożeniach skutkujących ciężkim kalectwem, lub śmiercią z
      powodu niezauważania przez policję i prokuraturę nagminnie
      parkujących samochodów przed przejściem dla pieszych i braku w tym
      zakresie reakcji. Do zagadnień bezpieczeństwa należy podchodzić
      całościowo a nie wybiorczo i medialnie, bo mało prawdopodobne
      uszkodzenie oka nie może być traktowane z większym szumem medialnym
      niż realna śmierć czająca się przed każdym przejściem dla pieszych,
      czy skrzyżowaniem. To dobrze, że rzecznik prokuratury zauważa
      nieprawidłowości i niebezpieczeństwa, ale spojrzenie na te
      zagadnienia powinno być szersze niż z perspektywy konia z klapkami
      na oczach widzącego tylko przed sobą.
    • canisparvus Przypadkowa kobieta 07.01.09, 14:15
      Rozumiem intencje pana redaktora, ale pisanie o trafieniu
      PRZYPADKOWEJ KOBIETY (w tzw. zajawce) uważam za cośkolwiek
      niefortunne.
      • afiag Re: Przypadkowa kobieta 07.01.09, 14:35
        A nie zdziwiło Cię że w zajawce stoi, że dostała w oko, a w tekście co innego, że co by się stało gdyby dziecko dostało w oko. Kobieta miała krawe podbiegnięcie. chyba nie na oku.
    • Gość: paintball... Re: Przed sąd za strzelanie w paintballu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.09, 14:36
      ...to dno. Namiastka wojenki dla spragnionych emocji kurczaczków.
      Pojechaliby do Gazy, osiwieliby ze strachu. Debilstwo, jak wszystkie
      militarne zabawy.
      • Gość: xxx Re: Przed sąd za strzelanie w paintballu IP: *.tnt.com 07.01.09, 15:06
        na szczescie powyzej mamy wypowiedz prawdziwego wojaka, ktory
        niejedno przeszedl - od Grunwaldu po Irak i moze traktowac kazdego
        jak shit , bo on wie najlepiej i umie sie zdystansowac do
        wszystkiego
        dobrze,ze mamy takich ludzi .. przynajmniej ma kto ulice zamiatac
      • Gość: Ma-ryja Re: Przed sąd za strzelanie w paintballu IP: 93.217.123.* 07.01.09, 15:13
        Paintball ...to dno. Namiastka wojenki dla spragnionych emocji kurczaczków.
        Pojechaliby do Gazy, osiwieliby ze strachu. Debilstwo, jak wszystkie militarne
        zabawy.

Absolutnie popieram Twoje zdanie. Najgorsze jest to, ze niektórzy wariaccy
        pseudoszkoleniowcy stosuja te gre jako team-building czy inne
        pseudo-pedagogiczne fanaberie. "Jak to na wojence ladnie, kiedy ulan z konia
        spadnie .... " i "kazda grupa ma swojego oferme", ale poza tym wszyscy jestesmy
        bardzo zgrani.
        • Gość: March nie podoba sie. a? IP: *.mobile.playmobile.pl 07.01.09, 17:53
          Jak gra Ci sie nie podoba, to nie graj, tym bardziej, ze tanio nie jest, kulka z
          10 gr kosztuje. Ale ja sie nie czepiam, ze ty szydelkujesz dla zabicia czasu czy
          co tam robisz. JEst zabawa, ludzie płacą i się bawia.
          Zabawa powinna byc bezpieczna jednak, stad ten sad. Mozna stracic sluch albo
          wzrok, jak sie bez maski kulka dostanie. Zasuwa z 90 m/s.
    • polsz bardzo dziwne 07.01.09, 15:11
      lekarz potrzebny był do siniaka??
      • Gość: March lekarz do siniaka zbędny IP: *.mobile.playmobile.pl 07.01.09, 17:56
        wydaje mi sie, ze pani która dostała poszla do lekarza na obdukcje, bo
        wyprowadzilo ja z równowagi to, ze ktos naraza jej dziecko. Nie chciala tego
        puścic płazem. Każdy kto ma pocieche zrozumie.

Moze uratuje komus zdrowie, tym ze prowadzący pole wlasciwie je zabezpieczy. To
        bezpieczny sport, ale trzeba o to bezpieczenstwo zadbac.
    • Gość: FxH Przed sąd za strzelanie w paintballu IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.09, 15:11
      "Gry wojenne" nie są debilizmem jak ktoś tutaj zauważył. Osobiście bawię się w
      ASG i nie uważam tego za niebezpieczne bardziej niż np piłka nożna. Przy
      przestrzeganiu zasada nic stać się może! A co do incydentu to właściciel
      powinien swój poligonik ogrodzić siatką z małymi oczkami żeby rozbijać kulki...
      A co do gier wojennych jedni strzelają godzinami w CSa a inni bawią się na
      powietrzu w wojnę... Co kto lubi.
    • 13xm a gdzie ta mama dostała? 07.01.09, 15:19
      Mnie tu pachnie chęcią łatwego zysku z odszkodowania.. Niech mi powie ktoś, z
      jaką siłą uderza taka kulka z farbą, bo się tym nigdy nie bawiłem? Czy
      rzeczywiście aż tak mocno, by z powodu siniaka robić sprawę? Równie dobrze,
      można sobie go nabić w kuchni podczas zwykłych domowych prac!..czy ktoś zakłada
      sprawę producentowi mebli bo drewno było twarde?
      Ok, "poligon" powinien być zabezpieczony przed takimi błądzącymi kulkami, ale
      bez przesadyzmu!
      • Gość: F grałem w paintball IP: *.multi-play.net.pl 07.01.09, 15:24
        i dopiero gdy dostałem z paru metrów, to faktycznie wyszła mała wybroczynowa
        plamka. interwencja lekarza? dobre sobie.
        • ferrment Re: grałem w paintball 07.01.09, 16:08
          Gość portalu: F napisał(a):

> i dopiero gdy dostałem z paru metrów, to faktycznie wyszła mała wybroczynowa
          > plamka. interwencja lekarza? dobre sobie.

Jak byłeś ubrany tak jak ci na zdjęciach, to się nie popisuj.
          • Gość: valdek Re: grałem w paintball IP: *.171.201.8.awakom.net 07.01.09, 18:22
            ja pajacu dostalem nie raz po dloniach (bez rekawiczek) - nic nie czulem wiec
            jak taki z ciebie mieczak to lepiej sie nie osmieszaj
      • tralalumpek Re: a gdzie ta mama dostała? 07.01.09, 15:26
        w zeszlym roku jako firmowe spotkanie bawilismy sie strzelaniem
        farbami
        pytasz z jaka sila uderza kula, otoz kolezanka majac ochraniacz na
        twarz dostala w maske a dokladnie w szczeliny na usta i kula
        przeciela jej warge, jak dostaniesz w udo to siadasz z bolu
        gralismy w zimie, kule byly zmarzniete wiec sila uderzenia
        przypuszczam wieksza ale jednoczesnie latem jest sie 'mniej' ubranym
        czyli mniej warst ochronnych
        • e7th04sh Re: a gdzie ta mama dostała? 07.01.09, 15:31
          różnie to jest, może nawte mocno boleć, zależy od wielu czynników, ale
          interwencją lekarza nazewano pewnie przyłożenie czegośzimnego... żałosne i
          obrzydliwe

oczywiście właściciel "poligonu" jest sobie sam winien - siatka to chyba nie
          taki wielki problem -.-
          • 13xm Re: a gdzie ta mama dostała? 07.01.09, 15:45
            W czerwcu to mogła sobie od któregoś z "wojaków" nóż pożyczyć to by sobie otrze
            przyłożyła w bolące miejsce...chociaż nie wiadomo czy by sobie krzywdy większej
            nie zrobiła ;)
            Ciekawiła mnie opinia grających, co by nie mówić o czymś o czym zielonego
            pojęcia nie mam. Dzięki.
            • marchewky Gra jest bezpieczna, to ludzie są groźni 07.01.09, 18:04
              Gra jest bezpieczna, przy trafieniu nawet z bliska nikt sie z bólu nie posika.
              Ale zasady bezpieczenstawa to podstawa. Odpowiednia prędkośc wylotowa (dodatkowo
              zanizana przez niektóre pola), ochrona na twarz, ogrodzenia pola. Mozna sie
              bawic, ale trzeba przestrzegaz zadad bezpieczenstwa.
            • Gość: jas Re: a gdzie ta mama dostała? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.09, 11:18
              Gram w painta od kilku lat i może ze 2 razy miałem "krwiaczek" po trafieniu,
              przy większości trafień kończy się zaczerwienieniem, które schodzi po 1 dniu.
              Oczywiście na siniaka wpływają różne czynniki (kulka, miejsce trafienia,
              ubranie, itp).
              Ogólnie jest to sport bezpieczny i mniej kontuzjogenny niż np piłka nożna czy
              koszykówka, więc nie ma co demonizować.
              Oczywiście jest kilka zasad bezpieczeństwa, które bezwzględnie należy stosować.
              Dlatego właściciel pola (jeśli faktycznie było niezabezpieczone) będzie
              odpowiadał przed sądem.

ps. paintball-owi znacznie bliżej do sportu niż wojny, ale trzeba najpierw
              pograć aby to stwierdzić
        • Gość: lol Re: a gdzie ta mama dostała? IP: *.office.allegro.pl 07.01.09, 15:33
          kula przeciela jej warge? hahaha zelatynowa kulka rozcinajaca warge schowana za
          maska? co najwyzej mogla sie najesc tej badz co badz nie najsmaczniejszej
          substancji;)
          • Gość: gosc Re: a gdzie ta mama dostała? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 15:46
            to sie akurat zdarza, skorupki przelatuja przez maske i tna wargi :) sam tak mialem ale obeszlo sie bez lekarza ;d pokolorowalo mi takze brode na czerwono :)
          • Gość: profes79 Re: a gdzie ta mama dostała? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 15:47
            Mogla rozciac. Sam dwa razy oberwalem w dlonz bliska i reke mialem
            pocieta odlamkami skorupek (nie powaznie ale jednak nic przyjemnego).
            Kulka do PB lata ze spora predkoscia i trafienie nia nie nalezy do
            przyjemnych.
            Trafienie z wiekszego dystansu raczej moglo spowodowac siniaka (i to
            nic takiego coby uzasadnialo interwencje lekarza) natomiast warto
            pamietac ze trafienie w twarz moglo sie skonczyc tragicznie - tu nie
            ma zartow.
          • Gość: diakon Re: a gdzie ta mama dostała? IP: *.chello.pl 10.01.09, 20:24
            Ja też miałem rozcięta warge, przecięta skórę na palcach i parę
            porządnych siniaków, pewnie kociak dostał po gołych nóżkach (
            czerwiec był) ale interwencja lekarza to spora brawura.
        • marchewky W zimę zamarźnietymi? 07.01.09, 18:00
          No to gratulacje dla organizatora! W zimę gra sie specjalnymi kulkami, które są
          bardziej miekkie, w lato wobóle by sie w lufie rozbiły. A zamarźnieta kula to
          już nie tylko niemile wrazenia, ale tez niebezpieczenstwo.
      • Gość: Karnozaur Re: a gdzie ta mama dostała? IP: *.gprs.plus.pl 07.01.09, 15:56
        Uderzenie takiej kulki boli jak jasna cholera i rzeczywiscie zostaje
        siniak, ale to dziwne ze az lekarza do tego wzywali. Zreszta
        przypuszczam ze oberwala z dalszej odleglosci a wiec im dluzszy tor
        lotu tym mniej bolesne uderzenie.
      • Gość: XYZ Re: a gdzie ta mama dostała? IP: 83.142.207.* 07.01.09, 16:09
        Kulka powinna wychodzić z lufy z maksymalną prędkością 300 stóp na sekundę
        (300fps) - powinna bo takie są nieoficjalne przepisy i oficjalne zalecenia
        producentów sprzętu. Jak właściciel miał głowę na karku to tego pilnował
        sprawdzając sprzęt na tzw. chronometrze przed każdą grą. Jeżeli nie pilnował to
        prędkość może dojść do 398 fps (tyle wykręciliśmy najwięcej z markera).
        Gram w ten sport od 4 lat i powiem jedno - to duża prędkość i może na prawdę
        zrobić krzywdę szczególnie jeżeli dostanie się w głowę, twarz, krocze.
        Oczywiście siła uderzenia jest tym większa im bliżej znajdujesz się lufy. Np.
        zupełnie inaczej boli z 1metra a zupełnie z 20. A tak nawiasem mówiąc to pole
        powinno być zabezpieczone 3 metrową siatką tym niemniej nie wszystko da się
        przewidzieć.
        Wydaje mi się że ten właściciel zrobił sobie OC działalności i nie powinno być
        problemu z odszkodowaniem.
        Na koniec dodam że nie chciał bym żeby jeden taki przypadek rozpoczął nagonkę w
        całym kraju na ludzi kochających ten sport jak ja! Wypadki zdarzają się wszędzie
        a czasami "gapie" zachowują się strasznie nieodpowiedzialnie!!

• Gość: paintballista Re: a gdzie ta mama dostała? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 16:34
        markery podczas zorganizowanych manewrów nie mogą przekraczać 300fps
        (stóp na sekunde = 90 metrów na sekunde)prędkości wylotowej, zasięg
        przy takim ustawieniu i markerze bardzo wysokiej klasy to max 50m.
        Wiem że kulka może zostawić ślad w formie siniaka zwłaszcz w
        przypadku gdy jest twarda i się nie rozbije (zdarza się)ale to
        dotyczy kilku góra kilkunastu metrów. Jeżeli ta kobieta potrzebowała
        pomocy lekarza to ktoś musiał chyba strzelać z kamlotów.
        • Gość: xyz Re: a gdzie ta mama dostała? IP: 83.142.207.* 07.01.09, 16:55
          Ja myślę że więcej było szoku niż bólu choć na kobiecej delikatnej skórze
          łatwiej o jakikolwiek siniak!!No nawet jakbyś przecież strzelał z twardych jak
          kasztan kulek to nie dolecą dalej niż 50m tak jak mówiłeś. Jedyna opcja to że
          ktoś strzelił "dla jaj" w górę i kule zniosło lub w kierunku poszkodowanej!
          Widziałem już takich napitych idiotów u nas na imprezie - była dla nich ostatnią
          a niektórzy nie jedli po niej na pewno kilka dni jeśli mnie dobrze rozumiesz:)
          Niestety idiotów nie brakuje....
          • 13xm Re: a gdzie ta mama dostała? 07.01.09, 17:19
            jak ktoś walił w powietrze to nie wiem jaka siatka pomoże wtedy..
      • Gość: Hagi Re: a gdzie ta mama dostała? IP: *.chello.pl 07.01.09, 18:18
        Ja grałem kiedyś w Paintball'a. Uderzenie taką kulką (a zostałem ostrzelany z
        ok.25 metrów) nie jest bardzo mocne, po prostu czujesz mocne pieczenie które po
        chwili ustaje. Samo uderzenie jest najgorsze, ale to przecież ułamki sekund.
        Przynajmniej takie są moje odczucia. Oczywiście teren powinien być zabezpieczony
        ale nie dramatyzujmy....
      • Gość: gosc Re: a gdzie ta mama dostała? IP: *.171.201.8.awakom.net 07.01.09, 18:20
        baba udaje kulki nie sa wcale tak bolesne... a jak ktos nie wierzy to zapytajcie
        kobiety ktore uczestniczyly w takich imprezach :>
      • Gość: CZ Re: a gdzie ta mama dostała? IP: *.76.classcom.pl 07.01.09, 18:42
        WIDAĆ ŻE NAPRAWDE NIE MIAŁEŚ DO CZYNIENIA Z TĄ FORMĄ ROZRYWKI.
        GRACZE MAJĄ SPECJALEN OSŁONY NA SOBIE, GDY DOSTANIESZ TAKĄ KULKĄ W
        NIEOSŁONIENTE MIEJSCE TO WYSKOCZY CI TAKI ŁADNY SINIAK NA 10CM
      • Gość: Piotrek Re: a gdzie ta mama dostała? IP: 195.18.171.* 07.01.09, 21:08
        predkosc wylotowa kulki to okolo 260-300 m/s masa hmmmm pare gramow, nie
        pamietam dokladnie, a nie posiadam przy sobie zadnej. uderzenia faktycznie sa
        bolesne, nieznam sprawy wiec sie nie wypowiem na jej temat, ja osobiscie nigdy
        nie potrzebowalem interwencji lekaza, chodz dostalem pare razy w tyl glowy i
        brode. pozdrooo
      • Gość: dzia Re: a gdzie ta mama dostała? IP: *.134.148.193.static.crowley.pl 07.01.09, 22:36
        mam ochotę komuś pie...ąć (przepraszam za określenie) i chętnie tobie, a bo
        co? z powodu siniaka, którego możesz się nabawić w kuchni dramatu nie urządzisz!
        bez przesadyzmu, no nie?
      • Gość: Xer Re: a gdzie ta mama dostała? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 09:20
        markery(karabin paintballowy) wystrzela kulkę z prędkością 300fps. to jest
        maksymalna granica bezpieczeństwa.
    • qasher Przed sąd za strzelanie w paintballu 07.01.09, 15:46
      Zamiast kolczatek stawiać mury betonowe szerokie na 2 metry i grube na metr!
      To absolutne minimum, przecież ta kobieta mogła umrzeć! Ileż to już ludzi
      umierało na "siniaka"!
      • Gość: xyz Re: Przed sąd za strzelanie w paintballu IP: 83.142.207.* 07.01.09, 16:13
        Kolego jakich kolczatek????????????
        Chyba przedobrzyłeś!! Siatka jest z tworzywa sztucznego wysoka na 3 metry i z
        oczkiem o średnicy kilku milimetrów...
        Kobieta równie dobrze może się przewrócić, zrobić sobie siniaka i umrzeć od
        krwiaka podskórnego. Ja mam na sobie parę siniaczków po sezonie i jakoś żyje!!
        Zamiast się mądrować dowiedz się troche o tym sporcie i zasadach nim rządzących
        a nie paluj wszystkich paintballowców!
        • qasher Re: Przed sąd za strzelanie w paintballu 07.01.09, 17:49
          O sporcie owym wiem swoje, ty zaś lepiej dowiedz się czym jest ironia i
          anegdota, bo zdolności ich wychwycenia są u Ciebie zerowe.
    • Gość: eh dzieci w wojsko się bawią IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.09, 16:10
      a do wojska iść nie chciały.
    • Gość: Meni Przed sąd za strzelanie w paintballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 16:44
      Co chęć zysku robi z ludzi. Gram w Paintball od 3 lat i faktycznie kulka moze
      zrobic duzego siniaka ale jak sie zostanie trafionym z 3-5m. Prędkość
      wylotowa takiej kulki to 300fps i po przeleceniu 15-20m juz prawie nic sie nie
      czuje. Kobieto opamiętaj sie
    • Gość: gracz byłem tam IP: 195.150.92.* 07.01.09, 16:50
      byłem tam w przeciwieństwie do tego idioty, który napisał artykuł, impreza z
      okazji dnia dziecka odbywała się 300 metrów od poligonu a kobieta która dostała
      siniaka nie była na tej imprezie tylko stała przy płocie odgradzającym poligon,
      rzeczywiście została trafiona, ktoś nawet wezwał pogotowie aby dodać rangi
      wydarzeniu ale pogotowie odjechało po minucie ponieważ lekarz nie widział sensu
      udzielania jakiejkolwiek pomocy. Skoro wg. autora artykułu konieczna była
      interwencja lekarska poszkodowana powinna też spróbować wyłudzić odszkodowanie
      od pogotowia ratunkowego za nie udzielnie pomocy.

• Gość: xyz Właściciel pola przeczytaj koniecznie! IP: 83.142.207.* 07.01.09, 17:00
        Czyli tak jak mówiłem kobitka była zwykłym gapiem, który nie myśląc zbyt wiele
        weszła w strefę rażenia żeby sobie popatrzeć!!
        Jeśli czyta mnie właściciel pola to niech przed sądem wyciągnie przyczynienie
        sie poszkodowanej do powstania szkody (tzn. weszła na oznaczony teren lub do
        jego ogrodzenia świadomie)jako przesłankę zwalniającą go z odpowiedzialności na
        zasadzie ryzyka, w oparciu o którą to myślę że sąd będzie rozpatrywał pozew .
        nie bez znaczenia jest wezwanie karetki jako okoliczności łagodzącej!!! Nie
        koniecznie musi się udać, ale może sędzia będzie rozsądnym człowiekiem.
        A swoją drogą pogratulować tej Pani adwokata lub pazerności...
    • Gość: tico BZDURA IP: 212.160.200.* 07.01.09, 17:51
      Nie ma w Polskim prawie nic na temat wyglądu i spraw bezpieczeństwa na polach
      paintballowych. Kiedyś chciano zastosować prawo takie jak w przypadku broni
      pneumatycznej ale zniesiono pozwolenia na wiatrówki więc prawo stało sie martwe.
      Jeśli prokuratura skarze gościa to będzie kpina.
      • Gość: K Re: BZDURA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.09, 19:01
        zgadzam się! bo jak nie ma przepsiu to do czego się odwołają, umyśle
        na pewno to nie było! z drugiej strony teoretycznie będąc na meczu
        niech będzie siatkówki oberwę w baniak piłką po mocnym serwisie,
        który wyjdzie na aut to też mogę ubiegać się o odszkodowanie? bez
        sensu

inna sprawa oznakować i zabezpieczyć teren,
        oraz nie włazić na oznakowany takiż właśnie teren

• Gość: darek Przed sąd za strzelanie w paintballu IP: *.chello.pl 07.01.09, 22:27
      Kulka udeza z sila ok 15 J(dzuli) i leci z predkoscia 300fps co jest rowne ok.
      90m/sek. Energia jest na prawde duza wiec skutki moga byc ze tak powiem bardzo
      krwawe jezeli dostanie sie w nieoslonieta czesc ciala z odleglosci ponizej 10m.
      • Gość: Gall Re: Przed sąd za strzelanie w paintballu IP: *.ksknet.pl 08.01.09, 02:18
        Coś ci się porąbało i to ostro. Na "broń", której kula ma energię od
        7J wzyż trzeba mieć pozwolenie. Kulka do paintballa ma około 2-3J.
        Jak się dostanie z 10m to rzeczywiście trochę boli i potem zostanie
        siniak, ale już z 15-20m czuję się tylko lekkie udzerzenie a ślad to
        tylko lekkie zaczerwienienie. Uważam, że ASG niesie z sobą większe
        zagrożenie bo tam chłopaki kręcą swoje klamki na tyle ile fabryka
        dała i zasięg skuteczny strzału mają nawet do 70-80m, nie ma żadnych
        ograniczeń, w paint'cie do 30m i to w dodatku lobem, a ograniczenie
        prędkości wylotowej to 91m/s i jest w miarę restrykcyjnie
        przestrzegane. Powyżej 30m to już kulka ma tak małą prędkość że
        nawet nie bardzo chce się rozbić, a jej uderzenie nie czuć bardziej
        niż spadającej ptasiej kupy.
    • Gość: TS I bardzo dobrze!!! IP: *.merinet.pl 07.01.09, 23:55
      Się nauczą Airsoftu cywilizowanego, malarze cholerni...
      • Gość: gracz Re: I bardzo dobrze!!! IP: *.ambra.com.pl 09.01.09, 15:25
        Się nauczą Airsoftu cywilizowanego, malarze cholerni... - Tak cywilizowanego
        Airsoftu gdzie ludzie zebów już nie mają i policzki wiecznie przestrzelone!! .
        Gdzie nie ma ogrniczeń prędkości wylotowej !!!!
    • Gość: locha Airsoft cywilizowany ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 10:03
      Posłuchaj pseudomilitarysto, nie byłem jeszcze na scenariuszu ASG ( a na
      niejednym bywałem ) gdzie by nie było oszukiwania, nieśmiertelni to w ASG norma,
      nie wspominając o ukraińcach którzy wszystkie zasady mają w dupie. Więc pisanie
      o niecywilizowanym paintballu mija się ostro z celem, zważywszy na to że na
      wszystkich turniejach i scenariuszach są sędziowie, zasady bezpieczeństwa i fair
      play są przestrzegane bez wyjątków. Polecam wpaść na którąś z tegorocznych
      edycji PLP, PLP3man PLP5man, TDL, lub któryś ze scenariuszy ogólnopolskich by
      się o tym przekonać i zobaczyć że zarówna paintball jak i speedball to sport nie
      tylko widowiskowy i wciągający, ale także cywilizowany.
    • Gość: paintballista Przed sąd za strzelanie w paintballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 11:48
      Ta "ofiara" miala albo miesiączke, albo syndrom "dnia wczorajszego" albo poprostu partner jej dobrze nie w*****ł... I w dzien "postrzału była agresywna i szukała zaczepki...
      • Gość: koko Re: Przed sąd za strzelanie w paintballu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.09, 15:13
        Ludzie, którzy nie mieli styczności z tą zabawą piszą tak wybitne
        komenty, że się nóż w kieszeni otwiera.

Jeżeli ta kobieta stała przy płocie i dostała, najpewniejszą opcją
        jest iż niedalego płotu był jeden z zawodników, do którego strzelał
        przeciwnik, także 20-30m odległość jak nic.

A tak po prawdzie, zgoda pole trzeba zabezpieczyć, ale co ta kobieta
        z tego będzie miała?
        Jakie odszkodowanie? 50zł na krem?
        Tylko facetowi w kartotece paskudzi, koszty rozprawy, jakaś kara
        itp. i komu to potrzebne.
    • Gość: gracz Przed sąd za strzelanie w paintballu IP: *.ambra.com.pl 09.01.09, 15:23
      To ewidenta próba naciągniecia właćciela terenu na odszkodowanie !!!!
      Gram w paintball od wielu lat. NIGDY PO UDERZENIU KULKI PAINTBALLOWEJ NIKT NIE
      POTRZEBOWAŁ POMOCY LEKARSKIEJ. Jeśli tak by było to kilkanaćie milonów graczy
      na świecie codziennie zapełniało by gabinety lekarskie.

"krawawe" - zaczerwienione śniaki zdarzają się ale tylko kiedy strzał zostanie
      oddany z odległości poniżej 2m-3m. Wątpie żeby jakikolwiek gracz oddał strzał
      do osoby bez maski paintabll-owej z takiej odległości. Więc po co ktoś
      wchodził w sam środek walki ?

Jednakże jeśli ktoś przebywał bez maski na terenie to faktycznie mogło to być
      niebezpieczne w przypadku postrzału w twarz. Narażone głównie były by oczy.
      Teren powinien być oznaczony i zabezpieczony to fakt ale nawet kiedy tak jest
      to znajdują się ciekawscy którzy włażą na teren i nic ani nikt ich nie zatrzyma.

• Gość: gracz1 Przed sąd za strzelanie w paintballu1 IP: *.ambra.com.pl 09.01.09, 15:24
      To ewidenta próba naciągniecia właćciela terenu na odszkodowanie !!!!
      Gram w paintball od wielu lat. NIGDY PO UDERZENIU KULKI PAINTBALLOWEJ NIKT NIE
      POTRZEBOWAŁ POMOCY LEKARSKIEJ. Jeśli tak by było to kilkanaćie milonów graczy
      na świecie codziennie zapełniało by gabinety lekarskie.

"krawawe" - zaczerwienione śniaki zdarzają się ale tylko kiedy strzał zostanie
      oddany z odległości poniżej 2m-3m. Wątpie żeby jakikolwiek gracz oddał strzał
      do osoby bez maski paintabll-owej z takiej odległości. Więc po co ktoś
      wchodził w sam środek walki ?

Jednakże jeśli ktoś przebywał bez maski na terenie to faktycznie mogło to być
      niebezpieczne w przypadku postrzału w twarz. Narażone głównie były by oczy.
      Teren powinien być oznaczony i zabezpieczony to fakt ale nawet kiedy tak jest
      to znajdują się ciekawscy którzy włażą na teren i nic ani nikt ich nie zatrzyma.

• pawlan Przed sąd za strzelanie w paintballu 13.01.09, 11:01
      A czy ktoś z Was speców od ASG dostał kiedyś kulką jak się tego nie spodziewał?
      Siedziało obok Was wtedy wasze maleńkie dziecko? Ubrani byliście w letnie i
      lekkie ubranie? Chcielibyście dostać kulką w kark lub plecy jak siedzicie sobie
      spokojnie z piwkiem przy grilu? Naprawdę trudno sobie wyobrazić, że oberwać
      mogło dziecko?
      Kobieta była poza terenem na którym się strzelano i powinna być przez
      organizatora chroniona. Facet się z resztą przyznał do winy, a jest też
      napisane, że to nie był pierwszy raz, bo często samochody parkujące niedaleko
      były ubrudzone farbą.
    • Gość: strzelec Przed sąd za strzelanie w paintballu IP: *.eranet.pl 15.01.09, 11:44
      1. ASG a PAINTBALL to kolosalna różnica !!!
      2. Owszem , pole do gry powinno być zabezpieczone po zęby.
      3. pani szanowna liczy na odszkodowanie.
      MORAŁ - peszek właściciela pola , a okazja dla sprytnej pani :)
    • Gość: gość Przed sąd za strzelanie w paintballu IP: 77.87.127.* 20.01.09, 00:22
      Po jednodniowej ostrej zabawie naliczyłem 53 siniako-krwiaki :P Z racji mojej golonej łysiny i strzału z odległości około 2 metrów zdarło mi skórę na głowie do krwi :P Ostatni krwiak zszedł po około 5 tygodniu :) Ubiur był skąpy ze względu na wysoką temperaturę. Grubość ubrań na ciele to w przybliżeniu cienka bluzka. Tak czy owak zabawa byął przednia. POlecam :)
    • Gość: Baxian Przed sąd za strzelanie w paintballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 00:45
      Nie myl ASG z paintballem. I tak dostałem taką kulką. Od tego się nie umiera
      wiesz ??
    • Gość: Hugo Przed sąd za strzelanie w paintballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 14:38
      300 psi to jest dopuszczalna predkosc wylotowa ok 90 m/s
      jak dostalem z 6 m to mialem krwiaka ale to bylo blisko i dostalem na gole
      cialo a jak ktos cie trafi z 15 m to poczujesz jak by cie ptak osr... wiec to
      smierdzi z daleka komus przeszkadza ze ludzie tacy jak my mamy takie
      zamilowanie a nie inne Paintball Forever

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka