Dodaj do ulubionych

Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum

14.03.06, 12:58
Moja córka po dobrym gimnazjum, ale niestety bez olimpiady, świadectwa z paskiem, przewidywana ilośc punktów ok.140, szuka dobrego liceum. Klasa o prof. humanistycznym (sztuka, dziennikarstwo). Rozważa IV, VIII, X. Czy możecie coś poradzić?
Obserwuj wątek
    • Gość: m Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: *.devs.futuro.pl 14.03.06, 13:35
      VIII moim zdaniem jest przereklamowana.
      • Gość: 20lojestnaj Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: *.chello.pl 14.03.06, 14:59
        20 lo jest the best serio małe licume bez narkotyków :)
        • Gość: * Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 12:37
          Nie mów, ze nie ma narkotyków bo w to nikt nie uwierzy. W obecnych czasach narkotyki są wszędzie i tylko naiwna osoba może twierdzić, ze nie ma. Kwestia tego czy rozprowadzają je na terenie szkoły czy uczeń skombinuje po zajęciach od kogoś. Można przeprowadzać w szkołach tysiące ankiet i z nich nic nie wynika, bo nikt się nie przyzna, ze brał, że są łatwodostepne.
          Jesli ktoś ma na tyle oleju w głowie i na tyle dobrze został wychowany przez dom, bo obecnie szkola nie ma praktycznie żadnego wpływu na wychowanie, to i tak nie weźmie.
    • Gość: ktosia Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: *.eurologistik.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 17:38
      w X LO jest różnie, zależy na jakiego się trafi nauczyciela, generalnie jednak
      trzeba się naprawdę dużo uczyć
      • Gość: paula Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 09:41
        Ja polecam ILO!!!!naprawde!!!
        • Gość: Jakim Cudem? Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 11:31
          I Lo i 140 pkt ? Ja wiem, że wszystko leci na łeb na szyję, ale bez przesady z tym wynikiem to jedynie X lo
          • Gość: matka Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: *.net.autocom.pl 15.03.06, 12:40
            W tamtym roku do jednej z klas w I prog punktowy był 124. Więc cuda były.
            Co było widać i slychać na www.e-omikron.pl. Wielka szkoda, że system w chwili
            obecniej nie jest dostępny,czyli nie można obejrzec ubiegłorocznej rekrutacji.
            Firma Silvermedia pieniążki z a program komputerowy wzięła, więc dlaczego nie
            ma archiwum rekrutacji? Moze ktoś sprawdzi, jak brzmiała umowa podpisana z
            Silvermedia?
            • Gość: Yes,Yes,Yes Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 14:42
              A nie była to przypadkiem klasa z językiem niemieckim jako język wykładowy?
              Omikron pewnie wystartuje po egzaminach
              • Gość: licealistka Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 08:05
                Do VIII LO-przereklamowanego czy nie- nie wystarczy 140 pkt.Do najgorszej klasy
                w zeszlym roku prog byl 153 czy jakos tak.
                • Gość: * Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 12:40
                  Mam kolezankę po 8 LO na studia dzienne z jej klasy dostały się dwie osoby, garstka poszła na wieczorowe i zaoczne a reszta nie poszła nigdzie. Moim zdaniem klasyfikaja liceów powinna sie opierać o wyniki egzaminów maturalnych. Tym bardziej , ze podobno tearz matura jest bardziej obiektywna.
      • owca_86 nie tyle dużo co w bezsensowny sposób:/ 02.04.06, 12:08
        ..ale zależy na kogo się trafi - ogólnie najwięcej na objechanie zasługuje
        głupkowata dyrektoreczka (z całym szacuneczkiem...;> ...)
        • Gość: Patrycja jeszcze raz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 17:58
          a co do matury to zalezy wszystko od wiedzy naszej nie od renomy szkoły, ajk by
          nie było 9 dobrze przygotowywuje:) 4 tez:)
    • keisha85 Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum 17.03.06, 11:57
      ja polecam 4lo.
      • Gość: krakus_ka Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: *.compower.pl 17.03.06, 17:55
        Polecam VIII! - Nie mialam problemow z nauka przez 3 lata i bardzo polecam,
        dobra atmosfera, dobra kadra
        • Gość: ja Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 19:47
          A jaka klasę kończyłaś, jeśli wolno spytać...?
          • Gość: przemek.20lo only 20 L.O. IP: *.chello.pl 18.03.06, 01:32
            TYLKO 20 lo TO JEST KLASA !!! NAJLEPSZE LICEUM W KRAKOWIE !!!
          • Gość: krakus_ka Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: *.compower.pl 20.03.06, 16:59
            Klase niemiecka z egz DSD, dostalam sie po VIII na dzienne na AE, a teraz moja
            Siostra poszla do tej klasy i rowniez jest bardzo zadowolona ...
            ... Tak naprawde wszystko zalezy od tego czy Ty chcesz sie uczyc, nikt /nawet w
            najlepszym LO/ nie wlozy Ci wiedzy sam do glowy
    • Gość: Kasia_26 Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 15:11
      Z tych trzech L.O jest sens złożyć jedynie do X L.O , do pozostałych nawet
      jakby sie córka cudem dostała to może mieć duże problemy (chodzą tam prymusi z
      całego Krakowa więc i wymagania są bardzo wysokie). X L.O kończy właśnie moja
      siostra (miała 140 punktów na egzaminie - 3 lata temu zaczynała, dostała się do
      X L.O "na styk", przyjmowali od 140 pktów i to dopiero w drugiej rektutacji
      poziom obniżyli do 140 ze 158 pktów). Liceum dobre -wyłaczywszy mat-fizy w
      których szaleje niezrównoważona pani K. Klasy humanistyczne godne polecenia.
      Wiem że z klas humanistycznych wiele osób teraz stara sie na prawo i są raczej
      nieźle przygotowani. Atmosfera między uczniami - też podobno o.k (wyłączając
      mat-fizy w których wyżej wspomniana pani K na lekcjach urządza swoje prywatne
      katharsis). Generalnie polecam X L.O - klasy humanistyczne.
      • Gość: czworkowiczka Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: *.chello.pl 18.03.06, 22:38
        No nie... bez przesady. Skonczylam IV LO za czasow, kiedy poziom dopiero spadal na leb na szyje. I problemow z jego ukonczeniem nie mialam, choc za wiele sie nie uczylam, a przy rekrutacji mialam tylko 1 pkt powyzej progu. To jest liceum, w ktorym trzeba albo myslec, albo ryc, ale z tymi prymusami to gruba przesada. Predzej juz w VIII LO. Do IV jest sie ciezej dostac niz ja skonczyc, a jeszcze trudniej dostac sie potem na dobre studia. Ale tak jest chyba we wszytskich szkolach z wyj. I i V. Generalnie mat-fizy polecam zdecydowanie, klasy ogolne -odradzam, humanistyczne - pod rozwage. Wszytsko niestety zalezy od tego, na kogo sie trafi (rowniez w kwestii uczniow), ale raczej powinno byc OK.
        • Gość: * Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 12:48
          Wybacz,a le ja skończyłam III LO i podobnie jak wiele osób z mojego liceum miałam duzo lepsze wyniki z matury z majcy niż absolwenci V. A jesli chodzi o studia, to problem nie jest w tym, zeby się dostać. Na studiach dziennych jest więcej miejsc niż chętnych. Problem w tym, żeby dostać sie na to co się chce studiować. I właśnie dlatego nie rusza mnie, że w zeszłym roku absolwenci V chcący sie dostać na AE w rezultacie trafiali na Polibudę, gdzie w rekrutacji miałam 56 pkt a przyjmowali od 25. Podobnie było z AGH, gzdie mając nową mature problemów nie było. Na AE dostałam się na styk, ale tam dostali się tylko najlepsi po nowej maturze (Osób, które się dostały na AE zaledwie 25% mialo nowa maturę).
          • Gość: akulminka Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 13:43
            po co naskakiwać na biedną piątkę, tylko dlatego, że jest najlepsza w
            małopolsce? zazdrością się tego faktu nie zmieni...a matura pewnie niektórym
            wyszła super, innym beznadziejnie i to niezależnie od tego, czy sie skończyło V
            czy jakiekolwiek inne liceum. Nie można podchodzić tak: V jest w rankingu
            najlepsza, no, to zobaczymy, uweźmiemy sie, a niech tylko jeden spróbuje nie
            zdać...no to już ją mamy:że jest przereklamowana itd...
            Przy tym wszystkim nie ukrywam , że jestem z V rzecz jasna:D i szkoła mi sie
            bardzo podoba, ale nie zakładam, że samo to, że do niej chodzę, cokolwiek mi
            da. Sama musze pracować i tak jest wszędzie.
            • Gość: przemek.20LO tylko 20 lo cała reszta sie nie liczy IP: *.chello.pl 19.03.06, 14:37
              20 LO jest najlepsze mała szkoła pozbawiona narkotyków nauczyciele maja
              kontrole nad uczniami no i....podobno były dyrektor pan Matuszek jest teraz
              dyrektorem wydziału edukacji miasta Krakowa więc napewno jest przychylny temy
              LO
              • Gość: czworkowiczka Re: tylko 20 lo cała reszta sie nie liczy IP: 87.206.235.* 19.03.06, 23:07
                Czyzby nowa mutacja przemka.ksw?? ;)
                • Gość: przemek.20LO only 20LO IP: *.chello.pl 19.03.06, 23:19
                  tak ja jestem młodzszym bratem przemka.ksw :)
          • Gość: czworkowiczka Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: 87.206.235.* 19.03.06, 23:07
            > Wybacz,a le ja skończyłam III LO i podobnie jak wiele osób z mojego liceum miał
            > am duzo lepsze wyniki z matury z majcy niż absolwenci V. A jesli chodzi o studi
            > a, to problem nie jest w tym, zeby się dostać. Na studiach dziennych jest więce
            > j miejsc niż chętnych. Problem w tym, żeby dostać sie na to co się chce studiow
            > ać. I właśnie dlatego nie rusza mnie, że w zeszłym roku absolwenci V chcący sie
            > dostać na AE w rezultacie trafiali na Polibudę, gdzie w rekrutacji miałam 56 p
            > kt a przyjmowali od 25. Podobnie było z AGH, gzdie mając nową mature problemów
            > nie było. Na AE dostałam się na styk, ale tam dostali się tylko najlepsi po now
            > ej maturze (Osób, które się dostały na AE zaledwie 25% mialo nowa maturę).

Co ma piernik do wiatraka? Ja wiem jedno - ze na UJ, gdzie studiuje jest kilkoroabsolwentow V, I, VI, VIII LO, a reszta w mniejszosci o ile jest... A "piatkowicze" to bardzo otwarci ludzie, choc bardzo rozni i nie kazdy jest prymusem.

P.S. W kazdym liecum znajda sie i glaby i geniusze. Widocznie Ty nalezysz do tej drugiej kategorii, ciesz sie.
            • keisha85 Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum 20.03.06, 15:28
              hmm ja wroce jeszcze do 4lo.ja konczylam tam 4 klasy jeszcze starym systemem,
              nie wiem jakie sa profile obecnie ale ja przede wszystkim nauczylam sie w tym lo
              jezyka angielskiego i z tego jestem naprawde zadowolona, bo wysoki poziom ang
              bardzo mi pomogl na wstepnych na studia, pamietam ze w mat-fiz niektorym bylo
              bardzo ciezko, no ale coz jak sie nie jest scislym umyslem to na sile nie ma co
              sie pchac do takiej klasy.a moja szkola nie jest dla kujonow, tylko dla ludzi
              myslacych i sprytnych i wcale nie jest tam ciezko.kadra edukacyjna jest ok,
              psychicznie nie wykanczaja, dyrekcji zalezy by w szkole sie wszystkim dobrze
              zylo:)bo wlasnie mysle, ze dobra kadra to jeden z glownych czynnikow wyboru
              szkoly.z kolei te wszytskie statystyki kto z jakiej szkoly sie dostal na jakie
              studia sa dosc glupie, bo sama widzialam, ze to czy sie dostanie ktos na studia
              zalezy od niego samego
    • crissy Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum 21.03.06, 12:06
      Ja mimo wszystko polecam VIII. Skończyłam ją w 1999r., wtedy była jeszcze stara
      matura i 4 klasy. Z mojej klasy na studia nie poszła tylko 1 osoba, a cała
      reszta już je ukończyła (ja AE po klasie biol-chem). Mój brat kończył ósemkę w
      zeszłym roku (pierwszy rocznik z nową maturą) i też większośc dostała się na
      studia.
      Nauczyciele jak wszędzie - jedni lepsi, drudzy gorsi. dużo wycieczek
      zagranicznych (moja klasa była we Włoszech i w Hiszpanii, brata na Litwie).
      Atmosfera w szkole bardzo fajna.
      • Gość: ja Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 00:55
        iv - w sumie znam tylko ze slyszenia, majca dobra, reszta nie wiadomo
        x - nic nie wiem
        viii - sadzac po wynikach dobra szkola, prog najnizszy byl wlasnie w klasie dsd,
        warto tam zlozyc papiery o ile tylko ma sie mozliwosc, jako do furtki do innych
        klas ktore z pewnoscia beda mialy wiekszy prog. jeszcze cos, zagniezdzila sie
        tam fundacja batorego, nie bede teraz angazowal sie w jakies dyskusje na jej
        temat, po prostu mysle, ze sam fakt iz wybrali wlasnie ta szkole o czyms swiadczy.
        ponadto, dobry human to tradycyjnie I.. nie wiem jak V....
        ze wzgledu na dosc niska liczbe punktow warto momi zdaniem zlozyc rowniez
        papiery do iii(huta).
        ps. ze wzgledow zawodowych, tj. rekrutacji na studia i pozniejszej kariery z
        calego serca odradzam human, chyba ze Pani latorosl chce byc filologiem badz
        nauczycielem.
        • Gość: Aklime Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: *.crowley.pl 31.03.06, 17:50
          Liceum nie ma dużego znaczenia, ale środowisko. Jeśli wszyscy w klasie beda
          się uczyć, ty sam zaczynasz kuć bo nie chcesz odstawać :p Po za tym rankingi
          wcale nie sprawdzają poziomu szkoły: jeśli do V poszli sami prymusi i
          olimpijczycy i na dodatek znaleźli się w jednej klasie (tak ze jeden motywował
          drugiego) to oczywistym jest, ze nadal bąda brali udział w olimpiadach i nadal
          się będą najlepiej uczyć. Gdyby dla eksperymentu pozamieniać uczniów którzy
          dostali się do zawodówki z tymi z dobrego liceum, nie sądzę żeby "zawodówka" w
          większości podostawała sie na studia :D Należy więc wybrać po prostu jedną z
          tych lepszych szkół (i to obojetnie jaką), mieć motywacje i uczyć się samemu,
          bo własny los jest w naszych rękach i to jest podstawa sukcesu w dostaniu sie
          na wymarzona uczelnie.
          A teraz część o VIII czyli moim LO (biol-chem):D Po tragicznym poziomie
          mojego gimnazjum, początek nauki w ósemce był dla mnie szokiem! Ale jakos sobie
          poradziłam i w pierwszej klasie dostałam nawet pasek :D Uczyć się trzeba,
          często niepotrzebych rzeczy--ale gdzie tak nie jest?? Atmosfera między uczniami
          naprawdę dobra: żadnego znecania czy kocenia, mozna sie pobawić (wspólne
          imprezy), wyjechac na wycieczkę. Dzieje się wiele ciekawych rzeczy: piknik,
          sejmik, dni przedmiotowe, goście i prelekcje, dni artystyczne itp.: jak się
          będzie aktywnym to procentuje to w przyszłym zyciu: trening pracy w grupie,
          organizacji i często motywacji. Nauka.. Zależy od naczycieli. Trzeba samemu
          swiadomie wybrać czego chcesz się uczyć, a czego mniej, bo uczenie się
          wszystkiego lub zależnie od wymagań nauczyciela nie ma sensu. Jestesmy już
          prawie dorosli i sami powinnismy wziąć za siebie odpowiedzialność. W każdym
          razie ja żałuje że liceum trwa tylko 3 lata :/
    • owca_86 Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum 02.04.06, 12:04
      napewno odradzam X
      byłam tam i jest to dziwna szkoła - o ludziach nie mówię, ale o kadrze i
      sposobie nauki:( jedni uczą "na odwal się", a drudzy przeginają w drugą stronę -
      jak ktoś chce zachować "równowagę psychiczną" to nie polecam...
      pzdr
      • Gość: przemek.20LO only 20 LO IP: *.chello.pl 02.04.06, 12:08
        only 20 LO
        • Gość: M. Re: only 20 LO IP: *.netcontrol.pl 07.04.06, 18:11
          Przychylam się do tej opinii - znam absolwentów XX, twierdzą, że w tej szkole
          można zdobyć solidną wiedzę bez konieczności uczestniczenia w wyścigu szczurów.
          Ma dobrą lokalizację - spokojna i bezpieczna ulica w centrum.
      • Gość: M. Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: *.netcontrol.pl 07.04.06, 18:08
        Moja córka kończyła dziesiątkę. Była najlepsza w klasie, ale nie uważa tego za
        sukces, bo poziom był taki sobie. Ja zaś jako nauczycielka z wieloletnim stażem
        mam wiele zastrzeżeń do pracy kadry. Chyba jest to związane ze zmianą dyrekcji,
        która stosuje taktykę "dziel i rządź" (tak to przynajmniej wyglądało z punktu
        widzenia komitetu rodzicielskiego i Rady Rodziców, jak również uczniów...)
    • Gość: Patrycja :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 17:56
      Poradze bo składałam papiery 3lata temu;p teraz zdaje mature:)chode do 9LO ale
      nie polecałabym tej szkoły...Dostać się łatwo od 130pkt i ostatnio coraz mniej
      chętnych...Można też liczyc na dodatkową rekrutacje, do mojej klasy chodzą
      ludzie ponieżej 120pkt, ale jeżlei liczy pani na stypednium socjalne to szkoła
      nie załatwia tego jak trzeba...(tak było w moim wypadku), mało tak pomocy
      naukowych, mamy tv, dvd, i pare sprzęow grających, toche nowych kompów, ale
      mało rzeczy potrzebnych np. na biologie chemie czy fizyke...W szkole panuje
      dyscyplina, niszczy sie tu inywidualności(chodzi o strój czy fryzure, kolega
      musiał sie starac zeby go nie wyrzocono ze szkoły za dredy). Pielęgniarki nigdy
      nie ma gdy jest potrzebna...Zawsze tez mozna trafić na nienormalnych
      nauczycieli:/ od matmy-p. G, od fiz. p.A, od ang. p. W. Coś takiego jak wagary
      tu nie istnieje-jak zwieje cała klasa to od razu kary statutowe. Ja trafiłam na
      nawet spoko nauczycieli z paroma wyjątkami, co kosztowało mnie troche stresu.
      Co do innych szkół...10 moze jest ok ale trudno się tam dostac bo zbyt wiele
      chętnych, ja miałam 160 pkt ale sie nei dostałam,do czwórki chodzi pare moich
      znajomych i mówią, że ok:) do 8 tez trudno sie dostac, sa jescze inne szkoły w
      centrum- 26 coś podobnego do 9 ale lepiej zorganizowane pod względem wycieczek
      i stypendiów, 1 i 5 b.trudno sie dostac bez znajomości i dobrych wyników.
      Podstawowe inf a na pewno na str internetowych, z tych które wybrała pani
      córka, 4 wydaje mi sie najlepsza :)
    • Gość: basia Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: *.76.classcom.pl 11.04.06, 18:39
      Bez przesady! jestem w wieku Pani córki. Mając 140 niech nawet nie liczy na 8,
      więc tym bardziej 1 jej nie polecac. Jesli pani córka chce iść na profil
      dziennikarski. to w żadnej z tych szkół go nie ma. Do tej pory prowadziła go *
      lecz w tym roku z tego zrezygnowała. Napewno taki profil proponuje 12-nawet
      dobra szkoła

Sądzę jednak, że głównym argumentem w wyborze szkoły będą punkty z egzaminu
      oraz z ocen. W czasie rekrutacji nikt nie patrzy cz jesteś z DOBREJ szkoły.:/:/
      Niech Pani córka postara się jak najlepiej napisać egzamin.
      Powodzenia:)
    • Gość: only XII LO Re: Pomocy! Moja córka szuka dobrego liceum IP: *.crowley.pl 19.04.06, 17:56

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka