Dodaj do ulubionych

Apel do Pracodawców w Częstochowie - my chcemy żyć

18.05.07, 09:39
LDZIE KAŻDY Z NAS MA TEN SAM ŻOŁĄDEK TAK SAMO
POTRZEBUJE SIE UBRAĆ I MIEC DOM NAD GŁOWĄ CZY TO PRACOWNIK CZY PRACODAWCA
JEŚLI
CHODZI O TYCH DRUGICH JA ROZUMIEM ŻE ZE WZGLĘDU ŻE STWORZYLI FIRME I DBAJĄ O
NIĄ NIECH ZARABIAJA WIĘCEJ ALE NIE 100 RAZY WIĘCEJ. PRACOWNIKOWI MA
WYSTARCZYC
1500ZL NA MIESIĄC NA RĘKĘ A PRACODAWCY MAŁO 20000ZŁ - NO WYBACZCIE DLATEGO
LUDZIE WYJEŻDZAJĄ ZA GRANICĘ. MYSLĘ ŻE PRZY OBECNYCH CENACH KAŻDY MĘŻCZYZNA
POWINIEN ZARABIAĆ OD 2500 DO 8500ZŁ zależy od wykształcenia i co robi
natomiast
kobieta od 1500 do 6000zł.
Chcemy by rozwój gospodarczy prężnie szedł do przodu by firmy lepiej
prosperowały więc ajcie ludzą zarobic by kupywali i wydawali pieniądze bo
bedzie ich stac na wasze towary drodzy pracodawcy a jesli będą kupować to i
nawet wam nie bedzie sie chciało pracować w sobote i niedzielę.
Słuchajcie wszyscy czasy NIEWOLNICTWA sie juz skończyły i albo zarobimy
słuszne
pieniądze potrzebne do normalnego życia albo wyjedzie kolejne pare milionów.

APEL DO PRACODAWCÓW
DRODZY PRACODAWCY Z CZĘSTOCHOWY I OKOLIC ZROZUMCIE WRESZCIE 2500ZŁ TO DZISIAJ
MINIMALNY ZAROBEK JAKI MOŻECIE PŁACIĆ BO TAKIE SĄ REALIA. CHCECIE BY WASZA
FIRMA SIĘ ROZWIJAŁA A PRACOWNICY BYLI RZETELNI I PRZYCHODZILI DO PRACY
USMIECHNIĘCI JEŚLI TAK TO DAJCIE IM NORMALNIE ŻYC A NIE WEGETOWAĆ DAJCIE IM
ZAROBIĆ NAM ZAROBIĆ CZYLI P O L A K O M.

CI CO MNIE POPIERAJĄ NIECH WKOŃCU SIĘ OTWORZĄ NIECH POWIEDZĄ WSZYSTKIM
PRACODAWCĄ LUDZIOM Z RZĄDU ŻE CHCEMY ŻYĆ, CHCEMY PRACOWAĆ, BYC RADOŚNI ŻYĆ W
MNIEJSZYM STRESIE KRZYCZCIE DAJCIE NAM ZAROBIĆ GODZIWE PIENIĄDZE - PISZCIE
GDZIE SIĘ DA BO TO JEDYNA PRAWDA I SENS
Obserwuj wątek
    • Gość: chichot Re: Apel do Pracodawców w Częstochowie - my chcem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 10:00
      Właśnie powiedziałem to mojemu pracodawcy i powiedział "Jesteś zwolniony!" :( :P
      • Gość: Marek szowinizm IP: 80.54.174.* 18.05.07, 10:14
        jaki szowinista, mezczyzna tyle i tyle, a kobieta tyle i tyle, widac ze swiata
        nie znasz, jestem oburzony, reszta ok, ale to, brak slow
        • Gość: mmm Re: szowinizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 10:34
          a co to ja gorsza jestem, żeby mniej zarabiać?, mam wyższe wykształcenie,
          żołądek, potrzebę ubrania się i dachu nad głową taką samą jak facet
          • Gość: s Re: szowinizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 08:05
            A co ja gorszy ze mam isc na emeryture w wieku 65 lat a ty 60
          • Gość: XXX Re: szowinizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 13:09
            ZAŁÓZ WŁASNA FIRME
          • Gość: jc,m Re: szowinizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 13:13
            Ty masz mniejszy żołądek i możesz mniej jeść.
    • Gość: Janosik Re: Apel do Pracodawców w Częstochowie - my chcem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 10:58
      Apel jak najbardziej na miejscu, ale kto go wyslucha, nie ma szans by
      kapitalisci zaczeli sprawiedliwie dzielic wypracowane zyski. To nierealne. Oni
      nie traktuja pracownikow jak ludzi ale jak niewolnikow, swiadczy o tym chociazby
      wysokosc pensji (oczywiscie sa rowniez wyjatki!). Dlatego jedną z metod
      roziwazanie tego problemu, jedna z metod pozbycia sie tej patologii, tej
      gangreny, tej dżumy jest wyjazd z Czestochowy. W koncu nie beda mieli kogo
      zatrudniac i albo staną sie ludźmi albo pojda z torbami :-) Wtedy bedzie mozna
      powrocic z Irlandii czy UK lub z polskich miast do Czestochwy i rozpocząc
      normalne zycie. Dlatego namawiajcie kogo sie da, aby wyjeżdzali, zwlaszcza
      mlodych, mlodych po maturze i po studiach, pamietajcie mlodzi sa przyszloscia
      narodu! Calkiem prawdopodobne ze proces likwidacji tej gangreny moze potrwac
      wiele lat, nawet kikadziesiat, ale mysle ze warto.

A co do nizszego wynagradzania kobiet, to kiedy studiowalem informatyke, u mnie
      na roku byla pewna studentka, Agnieszka, ktora jak dobrze pamietam przez
      pierwsze 3 lata miala najwyższa srednia!! Na temat informatyki ma zapewne dzis
      wiedze lepsza niz inforamtyk-chlop :-) i co: tylko dlatego ze jest kobietom ma
      zarabiac mniej?? wolne zarty, plec nie powinna miec nic do wysokosci zarobkow,
      liczyc sie powinni tylko kwalifikacje i nabyta wiedza... ale jak wiemy w Polsce
      jest zupelnie inaczej, licza sie tylko uklady, znajomosci... :-(
      • Gość: Janosik Re: Apel do Pracodawców w Częstochowie - my chcem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 10:59
        poprawka:
        tylko dlatego ze jest kobietĄ ma...
      • Gość: chichot Re: Apel do Pracodawców w Częstochowie - my chcem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 11:33
        No to jest oczywiste że ten z "plecami" ma dobrą posadę i dobry zarobek...Ale uważaj zaraz na forum okrzykną cię "komuchem" a twoja kumpele "nieudaczną" bo nie umie sobie w nowej rzeczywistości poradzic w nowej "Wolnej Polsce" ;) ;)
        • Gość: ja Re: Apel do Pracodawców w Częstochowie - my chcem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 12:50
          Ej ludzie nie piszcie głupot tu chodzi o apel do pracodawców a nie przegryzanie
          się czy kobieta ma zarabiać więcej czy mężczyzna, powiem tak w Polskiej
          tradycji od dawien dawna mężczyzna jako głowa domu i silniejszy zarabiał więcej
          i utrzymywal dom, we współczesności kobiety chcą być głową nie wiem czy to
          dobre lepiej byc nadal szyjom i kierować głową.

ale nie oto chodzi nie kłućcie się tylko mówcie o pracodawcach z częstochowy
          • Gość: chichot Re: Apel do Pracodawców w Częstochowie - my chcem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 13:06
            A co tu o nich pisać...?Prawie wszyscy to same buraki że słoma z butów wyłazi i tyle...A apel do nich będzie miał taki odzew jak apel do księży by rozdali swój majątek i wspomagali biednych <lol2> Nic tylko wołanie na puszczy ;)
            • Gość: mycha Re: Apel do Pracodawców w Częstochowie - my chcem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 15:20
              chichot: ma świętą rację oni z nas drwią i mają głęboko.A to nieprawda że ten
              kto ma trudności ze znalezieniem dobrze płatnej pracy jest nic nie wart. Znam
              masę osób które są naprawdę mądre i szybko się uczą i po studiach zarabiają 600
              zł no bo nie moga nic lepszego znaleźć. A czemu nie moga bo nie kazdy musi mieć
              gadane i po prostu nie umieją się sprzedać tak jak ci co nic sobą nie
              reprezentują ale zgadaj się z nimi to cho cho
      • Gość: on Re: Apel do Pracodawców w Częstochowie - my chcem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 15:39
        Niech wyjeżdzają jeśli coś potrafią.Każdy może być pracodawcą i dużo płacić
        pracownikom swoim.Gdzie takiego znależć.
        • temur78 Re: Apel do Pracodawców w Częstochowie - my chcem 18.05.07, 18:30
          A ja byłem dzisiaj na rozmowie i gdzieś mi się rozum zapodział, bo powiedziałem 2k netto, chociaż prawie zawsze mówię dużo więcej i dostałem odpowiedź, że to niewiele. I to zupełnie poważnie, bez żadnej ironii, sarkazmu czy czegokolwiek innego, może oprócz lekkiego zdziwienia. Także jeżeli się szuka i coś potrafi, to nawet w Częstochowie można znaleźć w miarę dobrze płatną pracę.
    • Gość: qża tfaż Re: Apel do Pracodawców w Częstochowie - my chcem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 19:21
      We wzajemnych relacjach między pracownikiem a pracodawcą najważniejsza jest uczciwość i zwykła ludzka przyzwoitość. Problem polega na braku między ludźmi wzajemnego szacunku. Nie można oczekiwać, żeby pracodawca płacił w/g naszych potrzeb, chociaż zgadzam się, że najniższa płaca powinna wystarczyć dla zaspokojenia podstawowych potrzeb, i faktycznie kwota 2000 zł netto powinna stanowić minimalne wynagrodzenie dla pracownika bez szczególnych kwalifikacji wykonującego niezbyt ciężką pracę. Z kolei pisanie, że pracodawca ma taki sam żołądek itd. jest głupie. Weż pod uwagę, że osoba prowadząca firmę ma zupełnie inne koszty. Musi płacić duże sumy za rzeczy, których pracownik nie posiada. Musi odebrać z nawiązką zainwestowane pieniądze, często są to ogromne sumy, często musi spłacać kredyt na zakup środków produkcji, zapłacić rozmaite podatki i trzymać też na koncie odpowiednie rezerwy finansowe, które mogą się okazać niezbędne, żeby przedsiębiorstwo było w stanie przetrzymać ewentualny trudny dla siebie okres na rynku. Ktoś, kto często ryzykuje wszystkim co ma i często nie śpi po nocach próbując rozwiązać trapiące go problemy, nie może zarabiać pieniędzy porównywalnych z pieniędzmi pracownika, który niczego nie inwestuje i po przyjściu do domu najczęściej ma spokój. Wiem, że nie wszystkich pracodawców stać na to, żeby płacić swoim pracownikom 2000 netto, ale powinni oni ograniczyć swoją działalność wyłącznie do siebie i swojej rodziny, bo na pracownika ich nie stać.

Co do wyższych wynagrodzeń, uważam, że powinny być zależne nie tylko od wykształcenia, ponieważ wiem, że nie zawsze wykształcenie pracownika idzie w parze ze wzrostem wartości jego pracy. Na wysokość zarobków ma, albo przynajmniej powinno mieć wpływ wiele czynników, takich jak deficytowość danego zawodu na rynku pracy, zakres odpowiedzialności, stopień narażenia zdrowia i życia, kreatywność, wydajność i wiele innych.

Jeśli zaś chodzi o to, czy kobiety powinny zarabiać nieco mniej, to myślę, że w zasadzie nie ma powodu, żeby za tą samą pracę dostawały mniej. W tej kwestii mam jednak pewną wątpliwość, ponieważ prawda jest taka, że choć kobiety dorównują już poziomem wykształcenia i efektywnoiścią pracy mężczyznom, a często nawet ich przewyższają, to jednak oczekiwania ich samych jako żon są nadal zakotwiczone w poprzedniej epoce. To oczywiście jest dla kobiet bardzo wygodne. Jako pracownice mówią: chcemy zarabiać tyle co mężczyźni, natomiast jako żony oczekują, że mąż zarobi wyraźnie więcej. Większość kobiet nie szanuje mężów zarabiających podobnie do nich. Nie czuję się szowinistą, ale preferuję jednak tradycyjny, patriarchalny model rodziny - oczywiście nie na siłę. Ja mogę jedynie kształtować model swojej rodziny. Kobiety mają do spełnienia bardzo ważną rolę jako matki i powinny mieć czas na wychowanie dzieci i zapewnione w tym czasie przez męża bezpieczeństwo socjalne. To jest trudny temat.... W każdym razie znam mnóstwo rodzin w których mężczyzna jest jedynym żywicielem rodziny i nie oczekuje on od kobiety, żeby zarabiała pieniądze. Natomiast mało jest kobiet, nawet tych dobrze zarabiających, które zgodziłyby się utrzymywać niepracującego mężczyznę i uznawać to za rzecz normalną. Na mężczyźnie spoczywają większe oczekiwania społeczne, jeśli chodzi o kwestie zarobkowe. Niepracujący mężczyzna zostanie powszechnie uznany za nieroba, natomiast o kobiecie nikt tak nie powie. Słowem - mężczyzna musi pracować, a kobieta - może. Skoro w tej kwestii nic się nie zmieniło, to może jednak mężczyzna powinien zarabiać więcej?
    • Gość: ewa Re: Apel do Pracodawców w Częstochowie - my chcem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 21:57
      bosz... ja to bym chciala te 2500! Realia sa takie, ze ja kobieta zarabiam 700, a maz 1000 i oczywiscie znam tlumy, co zarabiaja jeszcze mniej. Zenada! Mam nadzieje, ze apel poskutkuje.
    • pipin10 Re: Apel do Pracodawców w Częstochowie - my chcem 18.05.07, 22:13
      Tak naprawdę zeby dotarło to do pracodawców albo zeby chociaz to przeczytali to
      trzeba by ich niewiem zwiazac przeczytac im to słowo po słowie 100 razy
      Wiem na pewno na 100% "ŻE JEŻELI JAKAŚ JEDNOSTKA" przeczyta ten apel to
      uśmiechnie sie bezczelnie pod nosem.
      Niestety przykre ale prawdziwe.....
      • Gość: Przedsiebiorca chce by moja firma wypracowywala wieksze zyski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 23:47
        Jestem mlodym czlowiekiem ,firme prowadze od 7 lat,zatrudniam 9 osob,ich
        zarobki to 1000zl netto,moj zarobek waha sie m-cznie od 2000 do 3000zl
        netto.Fajnie być pracodawca...Inaczej,rozumujac jak Patriotapolak, powinienem
        napisać ze zarabiam 20 tys miesiecznie ,bo tyle zyskow przynosi firma ,ale po
        oplaceniu kosztow zostaje dla mnie to co napisalem wyzej.Po powrocie do domu
        stale jestem pod telefonem,rowniez w niedziele.Wakacje max 5 dni,ale bywalo tak
        ze trzeba bylo biegiem wracać,bo pracownik nie wiedzial co robić gdy
        przytrafila sie awaria.Ekwiwalentu za urlop sobie nie wyplacam.Co roku mam
        regulanie podwyzke czynszu ,wzrost kosztow materialow.Glowkuje czy moj klient
        ma placic wiecej zebym mogl oplacic koszty i zafundowac premie
        pracownikom ,czy podwyzka spowoduje przejscie klientow do konkurencji.Fajnie
        być pracodawca...
        Ale drogi Patrioto ciesze sie ze nie musze myć zasranych staruszkow w domu
        starcow gdzieś tam w Anglii,ani sprzatać na zmywaku w szkockiej garkuchni, ani
        w Irlandii rabać miecha u rzeźnika.Mam nadzieje ze nasz milosciwie panujacy
        rzad zrobi coś by przedsiebiorcom zylo sie latwiej za ich trud ,ryzyko i
        nieogarniety przez P.Izbe Pracy, nasz -pracodawcow wielogodzinny czas
        nadgodzin,za ktory nie ma kogo ukarać.
        Ale kiedykolwiek wpadniesz na dobry pomysl ,by otworzyć swoj interes ,chetnie
        zatrudnie sie u Ciebie ,tylko za marne 2500netto. Tylko nie zapomnij!zewsoboty
        i niedziele musze mieć wolne ,no chyba ze mi doplacisz 100% za prace w swieta
        , ze codziennie che miec nalezne pol godziny na sniadanie i przerwe na
        papieroska,albo moze ze dwa,aha! i jak bedziesz zasuwać gdy ja bede na naleznym
        mi 3 tygodniowym urlopie to po powrocie chce widziec kase za urlop,w koncu mi
        sie przyda nie?,a w czerwcu to se pojde na chorobowe bo mam remont w chacie,ze
        co? ze masz zamowienia do realizacji w czerwcu, a co mnie to obchodzi?! Ty i
        tak bedziesz mieć wiecej ode mnie Ty Kapitalisto!...Fajniebyć pracownikiem....
        • Gość: Jan....ina Do Przedsiębiorcy prawie w całości IP: 217.153.246.* 19.05.07, 06:16
          wypowiedzi masz rację.Byłam w swoim życiu pracownikiem na etacie w państwowych
          firmach, potem miałam swoją firmę, a także byłam pracownikiem dla kogoś. I....
          nie można mieć pretensji do pracownika że chce zarabiać na poziomie unijnym
          skoro jesteśmy ponoć w Unii. Tylko .... z autopsji wiem że to nie wina
          pracodawców i pracowników ale niestety tych inteligentnych inaczej, którzy
          udają że nami rządzą a tak naprawdę robią wszystko żeby i pracodawcom i
          pracownikom utrudnić życie. Protest i to zgodny i obopólny powinien wyjść i od
          pracowników i od pracodawców. Na co komu tony bzdurnych przepisów które są
          tylko poto aby urzędy miały możliwości w razie kontroli zrobić wszystko żeby
          znależć haczyk na pracodawcę a czasem na pracownika.Dlaczego w innych krajach
          unii można prowadzić działalność bez płaszczenia się i proszenia w urzędzie a
          w Polsce nie? Twoje zdanie w temacie >mycia zasranych staruszków, sprzątania
          na zmywaku czy rąbania mięcha< baardzo żle świadczy o twoim szacunku dla osób
          wykonujących tą pracę. Czyżbyś nie wiedział że w Polsce też taką pracę się
          wykonuje??? Tylko tam w tej "zasranej Irlandii czy Anglii czy Szkocji" za tą
          pracę otrzymuje się godziwą zapłatę za którą godziwie można przeżyć i jeszcze
          odłożyć a w Polsce nie. Zastanów się dlaczego? Jeszcze raz powtarzam pracownicy
          i pracodawcy powinni razem stanąć przeciw bezmyślności rządzących.
          • Gość: Jerzyk Re: Do Przedsiębiorcy prawie w całości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 08:59
            Dziękuję. Akurat miałem napisać to samo. Zaoszczędziłem krztę czasu. Pozdrawiam.
        • Gość: izi Re: chce by moja firma wypracowywala wieksze zysk IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.07, 08:35
          Popieram wypowiedź Przedsiębiorcy - pamiętaj jeszcze, że będąc pracownikiem za
          te marne 2500netto :) u Patrioty to będziesz jeszcze miał 3 razy urlop na
          żądanie... ;)i nie będziesz musiał się martwić, że umówiłeś się z klientem i
          nie ma kto robić.
        • Gość: ola Re: chce by moja firma wypracowywala wieksze zysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 09:25
          wreszcie ktoś napisał prawde.o nas pracodawcach nikt nie mówi.w prasie i
          telewizji tylko słychać co należy sie pracownikowi .a kto pomyśli o nas tych
          niedobrych
    • Gość: zbychu Re: Apel do Pracodawców w Częstochowie - my chcem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 08:36
      Proponował bym kretynie założyć swoją firmę… Ja chętnie będę pracował u Ciebie –
      oczywiście wiadomo że było by to bardzo krótko ale pewnie ciekawe doświadczenie
      (wybieram płace 4 tyś – nie jestem wymagający)
      Przepraszam za kretyna ale jak można Cię inaczej nazwać? (sam się zastanów)…
      Oczywiście czekamy aż będziesz pracodawcą – odezwij się wtedy na forum.

• Gość: inna Re: Apel do Pracodawców w Częstochowie - my chcem IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.07, 09:38
        u nas sie o pracowników nie dba a niewolnictwo zostało zniesione tylko na
        papierze.pracuje w duzej firmie a zarabiam smieszne pieniadze,niestety nie
        starcza mi na zycie,a juz nie mowie aby sobie cos kupic.bede zmuszona odejsc z
        pracy poniewaz sytuacja finansowa mnie do tego zmusi,bo to nie życie to
        wegetacja.
    • Gość: szisza Re: Apel do Pracodawców w Częstochowie - my chcem IP: *.21.pl 19.05.07, 09:47
      hehe dam każdemu z chłopaków ktorzy u mnie pracuja po 5000 zł i pójde pod Jasna
      Góre żebrać na nastepny miesiąc dla nich na wypłaty :D
    • Gość: chichot Re: Apel do Pracodawców w Częstochowie - my chcem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 13:58
      Faktem jest że małe i średnie firmy mają bardzo duże obciążenia i ogólnie bezsensowne i zawiłe prawo podatkowe i szczególnie w początkowej fazie działalności bardzo ciężko się im utrzymać na rynku :/ Nasze rządy ściągają koncerny zachodnie które są z podatków na wiele lat zwolnione a mimo wszystko płacą pracownikom głodowe pensje przy okazji niszcząc rodzimą konkurencje...To jest chory układ.Ale trzeba przyznać że czasami chciwość pracodawców jest wielka...Duża część z nich od razu chciałaby mieć majątki do których kiedyś dochodziły całe pokolenia i żyłują pracowników na maxa za minimalną stawkę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka