alan101 28.12.04, 23:16 Jakiej firmy kupić fotelik 9-36kg, czy są takie które posiadają swoje pasy bezpieczeństwa i oparcie regulowane. Czy możecie mi jakiś polecić? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
akrobat Re: fotelik 9-36 kg - potrzebuje rady 29.12.04, 10:48 Poszukaj przez wyszukiwarkę.Już nie raz ten temat był poruszany.Ja polecam polski fotelik Deltim ma wszystko to o co pytasz> Odpowiedz Link Zgłoś
galaxia Re: fotelik 9-36 kg - potrzebuje rady 29.12.04, 13:26 alan101 napisała: > Jakiej firmy kupić fotelik 9-36kg, czy są takie które posiadają swoje pasy > bezpieczeństwa i oparcie regulowane. Jednym z bezpieczniejszych fotelikow na rynku jest niemiecki Kiddy Life Plus. Mamy taki i muszę powiedzieć że jest super. Przede wszystkim on przez cały okres służy dziecku jako cały fotelik - z zagłówkiem i osłonami na ramiona. Nie ma pasów ale ma taki element chroniący dziecko który zapina się pasem samochodowym. > Czy możecie mi jakiś polecić? Ja polecam Kiddy Life Plus 9-36 Zobacz sobie tu: www.baby.com.pl jest tam dokładny opis; www.kiddy.de - stronka producenta www.oeamtc.at/netautor/html_seiten/kisitest_2003/gesamt.html - a tu wyniki testu bezpieczenstwa. Pozdrowinka i szerokiej drogi z maluchami. > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdalllena Re: fotelik 9-36 kg - potrzebuje rady 30.12.04, 11:07 Trzeba jednak zauważyć, że jak dziecko osiąga wagę chyba 15 czy 18 kg to tę osłonkę trzeba zdjąc. A te dobre wyniki w testach ten fotelik dostaje właśnie za tę osłonkę. Poza tym piszą w testach, że wadą fotelika jest jego niestabilność. Uważajcie na foteliki, z których po osiągnięciu pewnej wagi dziecka trzeba odmontować oparcie, zostałe samo siedzisko, nie daje żadnej ochrony przy bardzo niebezpiecznych zderzeniach bocznych. Np Concord Trimax. Wazne jest też, aby dziecko jak najdluzej moglo być przypięte pasami fotelikowymi. Pasy samochodowe nie dają takiego bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
akrobat Re: fotelik 9-36 kg - potrzebuje rady 30.12.04, 12:05 zgadzam sie z Magdallleną. a deltim ma własne pasy i jest stabilny i bardzo wygodny.Moja Aga uwielbia w nim jeździć.Od razu zasypia) Odpowiedz Link Zgłoś
galaxia Re: fotelik 9-36 kg - potrzebuje rady 30.12.04, 16:47 Cześć Wszystkim magdalllena napisała: > Trzeba jednak zauważyć, że jak dziecko osiąga wagę chyba 15 czy 18 kg to tę > osłonkę trzeba zdjąc. A te dobre wyniki w testach ten fotelik dostaje właśnie > za tę osłonkę. Poza tym piszą w testach, że wadą fotelika jest jego > niestabilność. To nie tak całkiem. Z tego co czytałam w ADAC to w przypadku foteli 9-36 testują jego zachowanie w kazdej grupie wagowej. Właśnie Kiddy ze względu na to że dzieciak jezdzi do 12 lat w całym foteliku dostał takie dobre oceny. Pisza o niestabilności - fakt chociaz nie odczuwam tego, ale tak czy tak fotelik wypada w testach rewelacyjnie. > Uważajcie na foteliki, z których po osiągnięciu pewnej wagi dziecka trzeba > odmontować oparcie, zostałe samo siedzisko, nie daje żadnej ochrony przy bardzo > niebezpiecznych zderzeniach bocznych. Np Concord Trimax. Zgadzam się - podkładka nie jest żadnym zabezpieczeniem. Kiddy Life jest właśnie pełnym fotelikiem do 12 lat. > Wazne jest też, aby dziecko jak najdluzej moglo być przypięte pasami > fotelikowymi. Pasy samochodowe nie dają takiego bezpieczeństwa. Nie zgadzam się - pasy samochodowe sa pewniejsze - projektowane na wieksze obciążenia, maja większą powierzchnię - nie wżynają się w ciało, ponadto z reguły są lepiej dociągnięte niż "szeleczki". Czy tak naprawdę ktos z Was za każdym razem reguluje szleczki tak jak sie powinno? Życzę udanych zakupów, jeździjcie ostrożnie pozdrawiam Gala Odpowiedz Link Zgłoś
alan101 Re: fotelik 9-36 kg - potrzebuje rady 29.12.04, 14:21 dziękuję dziewczyny, właśnie zastanawiałam się nad Deltimem, bo cenowo przystępny, ten Romer Kid też fajny, ale drugie tyle droższy Odpowiedz Link Zgłoś
galaxia Re: fotelik 9-36 kg - potrzebuje rady 29.12.04, 15:47 Romer to Romer, Kiddy to Kiddy. To dwie różne konkurencyjne firmy. Obydwa foteliki są 2x droższe od Deltima ale ze 4x lepsze. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
alan101 Re: fotelik 9-36 kg - potrzebuje rady 29.12.04, 18:40 dzięki za wyjaśnienia, właśnie widzę, że mi się nazwy pomyliły, oglądałam ten polecony przez Ciebie, naprawdę fajny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś