Dodaj do ulubionych

alergia na jaja a szczepienie na odrę, świnkę, róż

10.10.06, 22:14
Kochane!!!
moje dziecko nie dostaje jeszcze jajek (naweet żółtka) - ze względu na
podwyższone ryzyko alrgiczne, a chcemy zaszczepić go na odrę, świnkę i
różyczkę. Słyszałam, że jest ona niebezpieczna dla dzieci z alergią na białko
jaja. Napiszcie proszę o swoich doświadczeniach z tymi szczepionkami (MMR2,
trimowax, priorix???).

Co robić???
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: alergia na jaja a szczepienie na odrę, świnkę 11.10.06, 12:45
      Było o tym z 1000 razy. Polecam wyszukiwarkę forum.

Kruffa
      • karotka11 Re: alergia na jaja a szczepienie na odrę, świnkę 11.10.06, 12:56
        Na ostatniej wizycie u dr Zawadzkiej pytałam o to. Tak więc zanim się dziecko
        zaszczepi, należy podać ugotowane białko kurze (jednorazowo) w ilości
        odpowiadającej groszkowi. Jeśli nie ma silnej reakcji alergicznej, można
        szczepić, najlepiej na Niekłańskiej w punkcie szczepień (w razie, gdyby coś się
        działo, pomoc na miejscu). I tyle.
        • abajka1 Re: alergia na jaja a szczepienie na odrę, świnkę 11.10.06, 16:55
          karotka11!!!
          dziękuję,
          krótko i konkretnie.
          pozdr
      • abajka1 Re: alergia na jaja a szczepienie na odrę, świnkę 11.10.06, 16:54
        kruffa!!!
        jak nie chcesz pomóc, to nie!
        ale nie siej zamętu.
    • jaz11 Re: alergia na jaja a szczepienie na odrę, świnkę 11.10.06, 20:22
      Wczoraj mojemu sonkowi robiłam testy skórne i też niestety wyszła alergia na
      zółtko (4/4) i białko (5/5). Mały też ma być szczepiony szczepionką zawierającą
      jajko, pediatra wstrzymywała się ze szczepieniem do czasu testów. Alergolog nam
      powiedziała,że mimo wszystko mogę małego szczepić - przed szczepieniem kilka dni
      mam podać np. zyrtec.

Co o tym myślicie?
    • pasmo30 Re: alergia na jaja a szczepienie na odrę, świnkę 11.10.06, 20:48
      MOja córka też ma uczulenie na białko (tego nigdy jej nie podawałam) i na
      żółtko kurze (dostała tylko raz). Reaguje wysypką.
      Ja zaszczepiłam. Mała dostała wysypki. Zeszło po 10 dniach.
      Gdyby córka reagowała dusznościami to bym nie zaszczepiła.
      • pasmo30 Re: alergia na jaja a szczepienie na odrę, świnkę 11.10.06, 20:49
        Córka była szczepiona Priorixem.
        • marki0 Re: alergia na jaja a szczepienie na odrę, świnkę 11.10.06, 22:19
          Nas z e względu na bardzo silna alergię nie chciano zaszczepić bna rejonie/to
          było 5 lat temu i wówczas to było szczepienie nadobowiązkowe.Ja jednak chciałam/.
          Zwóróciłąm sie do swojego alergologa i tam pod jego okiem przyszpitalnej poradni
          zostaliśmy zaszczepieni.Po szczepionce czekaliśmy ok 2 godzin na ewentualna
          reakcje.Ale było ok, tzn wstrzasu nie mieliśmy/a to u nas nie rzadkośc/ a
          wysypka to i tak zawsze jekś tam była no i w sumie jest.Jednak jaja cały czs nie
          moze jeść mimo ze ma 5 latek. Po żółtku kaszle a posmarowany białkiem wysypuje
          go promieniu 20cm że hej, a jak poliże to cos mu w buzi nie tak i natychmiast
          musze dawać leki odczulajace.Sama nie wiem, już czy to szczepienie nie pogłebiło
          tej alergi.
    • bea_mama Re: alergia na jaja a szczepienie na odrę, świnkę 12.10.06, 03:31
      Nasza Zuzia, ktora ma bardzo silna alergie na jajka (po zoltku od razu
      wymiotuje, a bialka jeszcze nigdy nie podalismy), nie miala zadnej reakcji
      poszczepiennej (MMR), nawet wysypki nie bylo.
      • jonkka Re: alergia na jaja a szczepienie na odrę, świnkę 12.10.06, 12:15
        Ja moją córcie zaszczepilam wczoraj(mmrII).Jak na razie wszystko w
        porządku.Strasznie się bałam tej szczepionki.Ani żółtka ani białka jeszcze jej
        nie podawałam.Wiem że ma alergie na jajko bo jak karmiła piersią zjadłam
        kawałek jajka i ją wysypało.
        • martinkau Re: alergia na jaja a szczepienie na odrę, świnkę 12.10.06, 12:39
          Niedawno miałam ten sam problem i to samo pytanie. Powiem Ci jak zrobiliśmy-
          synek miał test skórny i test z krwi na białko kurze, potem, jako że oba testy
          wyszły całkiem ok to podaliśmy mu białko ( maleńkie ilości). Wszystko było ok i
          alergolog zdecydował aby szczepić. Co prawda pod nadzorem, siedzielismy u niego
          2 godziny po szczepieniu ale na szczęście wszysko było ok.Mały ma 18 miesięcy,
          jest alergikiem pokarmowy i kontaktowym -niestetysad i był szczepiony MMRII.
          Szczepionka była 3 tygodnie temu, nie ma żadnych objawów ubocznych. Życzę
          powodzenia! Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka