Dodaj do ulubionych

Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie???

27.01.07, 16:44
Czy znacie jakies bardzo fajne miejsca w tych okolicach???

Pozdrawiam,
O.
Obserwuj wątek
    • babuka Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 27.01.07, 20:00
      Zależy na ile osób...
      Jeśli interesują Cię góralskie klimaty (tak zrozumiałam, po wymienionym przez
      Ciebie miejscowościach) i wystarczy Ci sala na około 100 osób, to polecam
      Karczmę Ochodzita w Koniakowie (kawałeczek za Wisłą).
      Super klimat, a jedzenie przeeeeeepyszne! Paluszki lizaćsmile I bardzo duże
      porcje. Właściciel ma super podejście, szczerze polecam!
      Są też świeżo wykończone pokoje - prosto, ale ładnie. A ten widok z okna, gdy
      budzisz się rano - obłędny.

www.ochodzita.com.pl
      • oliwkaa23 Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 27.01.07, 21:50
        Dziekuje za odpowiedzsmile

Goralskie klimaty? no niekoniecznie.. po prostu pochodze jestem z Zywca, a moj
        narzeczony z Wisły, tylko, ze teraz mieszkamy gdzie indziej i srednio znamy tak
        jakies fajne miejsca , w których mozna zorganizowac wesele. Slyszalam o Dworku
        Rychwald i Kocierzu, ale moze sa jakies fajniejsze...
        • babuka Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 27.01.07, 23:19
          A, rozumiem. Ja wolę jak jest bardziej swojskowink Kocierz to jest coś podobnego
          do Ochodzitej, o której pisałam, tylko w wyższym standardzie i jakieś takie
          bardziej wyszlifowane i może bardziej sztuczne? Natomiast Rychwald obejrzałam
          przed chwilą na ich stronie i jakoś tak... mnie nie zachwyca. Jest ok, ale bez
          jakichś fajerwerków.
          Niestety jakoś nie przychodzi mi nic więcej ciekawego do głowy. Wisła jest
          pełna hoteli, hotelików, pensjonatów - może tam coś znajdziecie? Problem tylko
          w tym,że niektóre stoją jeszcze jedną nogą w poprzedniej epoce...
      • dlamoniczki Ślub na Stecówce w Istebneji wesele w Ochodzitej:) 31.01.07, 20:04
        Witajcie!

Czy ktoś próbował takiego zestawienia jak w temacie?

A czy organizowałyście jakąś imprezę w Karczmie Ochodzita? Zastanawiamy się nad
        organizacją tam wesela wraz z noclegiem. Jest to dosyć daleko od miejsca
        zamieszkania większości rodziny, więc jeśli już mamy ich wyciągać, to chcemy
        wiedzieć, czego można się spodziewać i czy warto.

Karczmę Ochodzita wybraliśmy ze względu na bliskie położenie w stosunku do
        naszego wymarzonego miejsca na ślub - mianowicie drewnianego kościółka na
        Stecówce w Istebnej. I co ważne, do obu miejsc można dojechać asfaltową drogą,
        co jest ważne w przypadku starszych wiekiem gości.

Jeśli macie jakieś doświadczenia związane z kościółkiem na Stecówce bądź Karczmą
        Ochodzita, to chętnie się z nimi zapoznam.
        • errata1 Re: Ślub na Stecówce w Istebneji wesele w Ochodzi 31.01.07, 20:21
          Na stecówce faktycznie jest bardzo ładnie, ale o ile dobrze się orientuje jest
          tam zakaz wjeżdżania samochodami, a na ochodzitej to tak jak pisałam wyżej.
        • babuka Re: Ślub na Stecówce w Istebneji wesele w Ochodzi 01.02.07, 01:26
          Tak jak mówiłam, w Ochodzitej organizowaliśmy jubileusz. Poza tym bywam tam
          przejazdem raz na jakiś czas i jeszcze nigdy nie mieli wpadki. Właściciel
          przemiły i skłonny do pójścia na ustępstwa. Gdy nie masz na coś pomysłu,
          proponują sami od siebie. Obsługa bardzo miła, zawsze uśmiechnięta, pomocna.
          Wygadane góralki świetnie poradzą sobie z pijanymi wujkamismile Obsługują w
          strojach regionalnych, co dla przyjezdnych też jest ciekawe.

Jedzenia dostaniecie tyle, że pewnie nawet połowie nie dacie rady. U nas tylko
          jedna osoba zjadła wszystko, co dostała (tzn. przystawkę i danie główne -
          polecam korytko!). Natomiast przy zimnej płycie już "wysiadła"smile

Podłoga jest drewniana - do tańca dobra, może nie idealna, bo nie ma poślizgu,
          ale na pewno lepsza niż kafelki, które teraz są powszechne.

Ławy do siedzenia - to strzał w dziesiątkę! Gdy zaczynają się emigracje, zawsze
          znajdzie się miejsce dla jednej, dwóch osób, mogą się śmiało dosiąść i nie ma
          kłopotu z szukaniem krzesła ani wiszącymi nad Tobą weselnikami. Ławy są dość
          wygodne, radzę tylko pozbyć się tych skór, które je przykrywają - śmierdzą!
          tzn. pachną zwierzątkamismile

Nocleg - nie wiem, czy pomieścisz wszystkich gości? (coś tam dobudowywali na
          drugim piętrze, może teraz jest więcej pokoi - gdy byłam w lutym, było około
          10???). Pokoje pachną świeżością, wszystkie prosto umeblowane: sosnowe łóżka,
          szafa, stół i krzesła. Łazienki czyste, zadbane, też nowe, więc wyglądają
          zachęcająco.

Moim zdaniem warto. Po tych wszystkich dworkach, zamkach i zameczkach, nie
          wspominając już domów wczasowych i zajazdów, taka Ochodzita to nie lada
          atrakcjawink szczególnie dla przyjezdnych!

Zastanów się tylko, czy się tam pomieścicie! My mieliśmy około 30-40 osób, nie
          pamiętam dokładnie. Dwa razy tyle może się spokojnie bawić, powiedziałabym, że
          nawet pod 100 osób, ale wtedy będzie mało miejsca do tańczenia.
    • errata1 Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 27.01.07, 23:21
      Ochodzita faktycznie w ładnym miejscu jest położona, ale jak my tam byliśmy
      pytać to jakoś na tak sympatycznie nie powitali, a po za tym długo tam trzeba
      czekać na wolne terminy.

Fajna sala jest też w Milówce hotel Tycja, bardzo ładna polecam!!!
      www.tycjan.pl
      Na wesele tak do 90 osób (choć nawet i więcej) ładan sala jest też w Melaxie w
      W. Górce www.melaxa.com.pl/
      Polecić moge również hotel zimnik w Lipowej www.zimnik.com.pl/
      W mało przyjemny miejscu, ale za to ładna sala i pyszne jędzonko jest w Komecie
      w Żywcu www.e-kometa.pl/ to jest link do kręgielni, ale jest tam także
      sala weselna.

Słyszałam też pozytywne opinie o Jutrzence na górez bułgarowskiej albo o
      restauracji u Meresów. Jak coś mi się przypomni to dam znać najwyżej.

POzdrawiam
      • babuka Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 28.01.07, 00:28
        Oj, to już nie moje okolice. Ja kojarzę Ustroń, Wisłę, Cieszyn. A propos
        Cieszyna, w Kończycach Małych jest świetny zameczek, w którym często odbywają
        się wesela i studniówki, ale to chyba już za daleko od Wisły i Żywca...

A co do Ochodzitej... cóż, fakt, że załatwialiśmy tam imprezę w lutym, w
        dodatku w środku tygodnia, więc zrozumiałe, że nas obskoczyli i obsłużyli
        najlepiej jak potrafilismile
        • oliwkaa23 Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 28.01.07, 22:02
          Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i czekam na jeszcze!!
    • errata1 Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 29.01.07, 00:55
      jeszcze przypomniała mi się jedna w Żywcu www.maxim.zywiec.pl/
      • www_slubik_pl Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 29.01.07, 19:04
        gratuluje pomyslu - jesli bedziesz zainteresowana dobra, "góralską" kapela -
        grajacą również standardy chetnie przesle namiary na znajomych ze Szczyrku - sa
        super!!

www.slubik.pl
        • babuka Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 30.01.07, 15:37
          Ja poproszę o namiary na gazetowego! I może trochę szczegółów? Ile jest osób w
          kapeli, jakie instrumenty, czy wokal jest męski czy żeński i czy grają walce,
          tanga itp. Wprawdzie nie wychodzę na razie za mąż, ale bardzo mi się przydają
          na inną okazjęsmile
    • juliam1 Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 29.01.07, 19:29
      nie znam ale piekne rejony, ach te gory! smile uwielbiam przyrode smile
    • dgaska8 Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 30.01.07, 17:54
      polecam ci restauracje "pod czarcim kopytem" na równicy w ustroniu (moim
      zdaniem nazwa srednio szczesliwa). miejsce jest bardzo klimatyczne, ale
      swojskie. knajpa znajduje sie na stoku gory, wiec wokol laki i piekne widoki.
      co wazne mozna dojechac na miejsce samochodem, choc zima moze byc ciezko. bylam
      tam z moim narzeczonym, ktorego dziadek mieszka w ustroniu, ale niestety nie
      jedlismy tam obiadu. tylko lody podane w strasznie ciezkim talerzu z
      prawdziwego kamienia smile
      • babuka Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 30.01.07, 19:05
        A ja bym się zastanowiła. Czarcie kopyto jest fajne, ale na przyjęcie. Moim
        zdaniem na wesele tam nie ma miejsca. No chyba, że chcecie, żeby goście deptali
        sobie po stopach zamiast tańczyć.
        Ale ogólnie lokal jest super, ceny przyzwoite i przepyszne żarełko.
        Z zewnątrz wygląda niepozornie - stoi sobie taka mała czarna chatka, ale w
        środku jest sporo miejsca - są trzy sale, dwie na górze (jedno to super
        pomieszczenie z paleniskiem, ciemne i gorące, jak w pieklesmile i coś w stylu
        zimnej jaskini na dole - tam się odbywają przyjęcia.
        Acha, całość jest na stoku Równicy. Jeżeli organizowalibyście imprezę latem, to
        na pewno byłoby pięknie. Goście mogą sobie wychodzić na zewnątrz, spacerować,
        podziwiać piękne widoki.
        Jedyny mankament - ostatnio Równicę przekopują na wszystkie strony i
        zagospodarowują zielone tereny (miejscami wygląda nieciekawie - robią tor
        saneczkowy i jeszcze jakieś rozrywki). Kawałeczek nad Czarcim jest park linowy,
        a wyżej parking, na którym często stoi pan z kucykiem - dzieci uwielbiają na
        nim jeździć.
        Podsumowując, miejsce super, ale moim zdaniem 60 osób to jest max na wygodną
        zabawę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka