oliwkaa23 27.01.07, 16:44 Czy znacie jakies bardzo fajne miejsca w tych okolicach??? Pozdrawiam, O. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babuka Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 27.01.07, 20:00 Zależy na ile osób... Jeśli interesują Cię góralskie klimaty (tak zrozumiałam, po wymienionym przez Ciebie miejscowościach) i wystarczy Ci sala na około 100 osób, to polecam Karczmę Ochodzita w Koniakowie (kawałeczek za Wisłą). Super klimat, a jedzenie przeeeeeepyszne! Paluszki lizać I bardzo duże porcje. Właściciel ma super podejście, szczerze polecam! Są też świeżo wykończone pokoje - prosto, ale ładnie. A ten widok z okna, gdy budzisz się rano - obłędny. www.ochodzita.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
oliwkaa23 Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 27.01.07, 21:50 Dziekuje za odpowiedz Goralskie klimaty? no niekoniecznie.. po prostu pochodze jestem z Zywca, a moj narzeczony z Wisły, tylko, ze teraz mieszkamy gdzie indziej i srednio znamy tak jakies fajne miejsca , w których mozna zorganizowac wesele. Slyszalam o Dworku Rychwald i Kocierzu, ale moze sa jakies fajniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
babuka Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 27.01.07, 23:19 A, rozumiem. Ja wolę jak jest bardziej swojsko Kocierz to jest coś podobnego do Ochodzitej, o której pisałam, tylko w wyższym standardzie i jakieś takie bardziej wyszlifowane i może bardziej sztuczne? Natomiast Rychwald obejrzałam przed chwilą na ich stronie i jakoś tak... mnie nie zachwyca. Jest ok, ale bez jakichś fajerwerków. Niestety jakoś nie przychodzi mi nic więcej ciekawego do głowy. Wisła jest pełna hoteli, hotelików, pensjonatów - może tam coś znajdziecie? Problem tylko w tym,że niektóre stoją jeszcze jedną nogą w poprzedniej epoce... Odpowiedz Link Zgłoś
dlamoniczki Ślub na Stecówce w Istebneji wesele w Ochodzitej:) 31.01.07, 20:04 Witajcie! Czy ktoś próbował takiego zestawienia jak w temacie? A czy organizowałyście jakąś imprezę w Karczmie Ochodzita? Zastanawiamy się nad organizacją tam wesela wraz z noclegiem. Jest to dosyć daleko od miejsca zamieszkania większości rodziny, więc jeśli już mamy ich wyciągać, to chcemy wiedzieć, czego można się spodziewać i czy warto. Karczmę Ochodzita wybraliśmy ze względu na bliskie położenie w stosunku do naszego wymarzonego miejsca na ślub - mianowicie drewnianego kościółka na Stecówce w Istebnej. I co ważne, do obu miejsc można dojechać asfaltową drogą, co jest ważne w przypadku starszych wiekiem gości. Jeśli macie jakieś doświadczenia związane z kościółkiem na Stecówce bądź Karczmą Ochodzita, to chętnie się z nimi zapoznam. Odpowiedz Link Zgłoś
errata1 Re: Ślub na Stecówce w Istebneji wesele w Ochodzi 31.01.07, 20:21 Na stecówce faktycznie jest bardzo ładnie, ale o ile dobrze się orientuje jest tam zakaz wjeżdżania samochodami, a na ochodzitej to tak jak pisałam wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
babuka Re: Ślub na Stecówce w Istebneji wesele w Ochodzi 01.02.07, 01:26 Tak jak mówiłam, w Ochodzitej organizowaliśmy jubileusz. Poza tym bywam tam przejazdem raz na jakiś czas i jeszcze nigdy nie mieli wpadki. Właściciel przemiły i skłonny do pójścia na ustępstwa. Gdy nie masz na coś pomysłu, proponują sami od siebie. Obsługa bardzo miła, zawsze uśmiechnięta, pomocna. Wygadane góralki świetnie poradzą sobie z pijanymi wujkami Obsługują w strojach regionalnych, co dla przyjezdnych też jest ciekawe. Jedzenia dostaniecie tyle, że pewnie nawet połowie nie dacie rady. U nas tylko jedna osoba zjadła wszystko, co dostała (tzn. przystawkę i danie główne - polecam korytko!). Natomiast przy zimnej płycie już "wysiadła" Podłoga jest drewniana - do tańca dobra, może nie idealna, bo nie ma poślizgu, ale na pewno lepsza niż kafelki, które teraz są powszechne. Ławy do siedzenia - to strzał w dziesiątkę! Gdy zaczynają się emigracje, zawsze znajdzie się miejsce dla jednej, dwóch osób, mogą się śmiało dosiąść i nie ma kłopotu z szukaniem krzesła ani wiszącymi nad Tobą weselnikami. Ławy są dość wygodne, radzę tylko pozbyć się tych skór, które je przykrywają - śmierdzą! tzn. pachną zwierzątkami Nocleg - nie wiem, czy pomieścisz wszystkich gości? (coś tam dobudowywali na drugim piętrze, może teraz jest więcej pokoi - gdy byłam w lutym, było około 10???). Pokoje pachną świeżością, wszystkie prosto umeblowane: sosnowe łóżka, szafa, stół i krzesła. Łazienki czyste, zadbane, też nowe, więc wyglądają zachęcająco. Moim zdaniem warto. Po tych wszystkich dworkach, zamkach i zameczkach, nie wspominając już domów wczasowych i zajazdów, taka Ochodzita to nie lada atrakcja szczególnie dla przyjezdnych! Zastanów się tylko, czy się tam pomieścicie! My mieliśmy około 30-40 osób, nie pamiętam dokładnie. Dwa razy tyle może się spokojnie bawić, powiedziałabym, że nawet pod 100 osób, ale wtedy będzie mało miejsca do tańczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
errata1 Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 27.01.07, 23:21 Ochodzita faktycznie w ładnym miejscu jest położona, ale jak my tam byliśmy pytać to jakoś na tak sympatycznie nie powitali, a po za tym długo tam trzeba czekać na wolne terminy. Fajna sala jest też w Milówce hotel Tycja, bardzo ładna polecam!!! www.tycjan.pl Na wesele tak do 90 osób (choć nawet i więcej) ładan sala jest też w Melaxie w W. Górce www.melaxa.com.pl/ Polecić moge również hotel zimnik w Lipowej www.zimnik.com.pl/ W mało przyjemny miejscu, ale za to ładna sala i pyszne jędzonko jest w Komecie w Żywcu www.e-kometa.pl/ to jest link do kręgielni, ale jest tam także sala weselna. Słyszałam też pozytywne opinie o Jutrzence na górez bułgarowskiej albo o restauracji u Meresów. Jak coś mi się przypomni to dam znać najwyżej. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
babuka Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 28.01.07, 00:28 Oj, to już nie moje okolice. Ja kojarzę Ustroń, Wisłę, Cieszyn. A propos Cieszyna, w Kończycach Małych jest świetny zameczek, w którym często odbywają się wesela i studniówki, ale to chyba już za daleko od Wisły i Żywca... A co do Ochodzitej... cóż, fakt, że załatwialiśmy tam imprezę w lutym, w dodatku w środku tygodnia, więc zrozumiałe, że nas obskoczyli i obsłużyli najlepiej jak potrafili Odpowiedz Link Zgłoś
oliwkaa23 Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 28.01.07, 22:02 Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i czekam na jeszcze!! Odpowiedz Link Zgłoś
errata1 Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 29.01.07, 00:55 jeszcze przypomniała mi się jedna w Żywcu www.maxim.zywiec.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
www_slubik_pl Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 29.01.07, 19:04 gratuluje pomyslu - jesli bedziesz zainteresowana dobra, "góralską" kapela - grajacą również standardy chetnie przesle namiary na znajomych ze Szczyrku - sa super!! www.slubik.pl Odpowiedz Link Zgłoś
babuka Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 30.01.07, 15:37 Ja poproszę o namiary na gazetowego! I może trochę szczegółów? Ile jest osób w kapeli, jakie instrumenty, czy wokal jest męski czy żeński i czy grają walce, tanga itp. Wprawdzie nie wychodzę na razie za mąż, ale bardzo mi się przydają na inną okazję Odpowiedz Link Zgłoś
juliam1 Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 29.01.07, 19:29 nie znam ale piekne rejony, ach te gory! uwielbiam przyrode Odpowiedz Link Zgłoś
dgaska8 Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 30.01.07, 17:54 polecam ci restauracje "pod czarcim kopytem" na równicy w ustroniu (moim zdaniem nazwa srednio szczesliwa). miejsce jest bardzo klimatyczne, ale swojskie. knajpa znajduje sie na stoku gory, wiec wokol laki i piekne widoki. co wazne mozna dojechac na miejsce samochodem, choc zima moze byc ciezko. bylam tam z moim narzeczonym, ktorego dziadek mieszka w ustroniu, ale niestety nie jedlismy tam obiadu. tylko lody podane w strasznie ciezkim talerzu z prawdziwego kamienia Odpowiedz Link Zgłoś
babuka Re: Wesele w Wisle, Zywcu lub okolicach -gdzie??? 30.01.07, 19:05 A ja bym się zastanowiła. Czarcie kopyto jest fajne, ale na przyjęcie. Moim zdaniem na wesele tam nie ma miejsca. No chyba, że chcecie, żeby goście deptali sobie po stopach zamiast tańczyć. Ale ogólnie lokal jest super, ceny przyzwoite i przepyszne żarełko. Z zewnątrz wygląda niepozornie - stoi sobie taka mała czarna chatka, ale w środku jest sporo miejsca - są trzy sale, dwie na górze (jedno to super pomieszczenie z paleniskiem, ciemne i gorące, jak w piekle i coś w stylu zimnej jaskini na dole - tam się odbywają przyjęcia. Acha, całość jest na stoku Równicy. Jeżeli organizowalibyście imprezę latem, to na pewno byłoby pięknie. Goście mogą sobie wychodzić na zewnątrz, spacerować, podziwiać piękne widoki. Jedyny mankament - ostatnio Równicę przekopują na wszystkie strony i zagospodarowują zielone tereny (miejscami wygląda nieciekawie - robią tor saneczkowy i jeszcze jakieś rozrywki). Kawałeczek nad Czarcim jest park linowy, a wyżej parking, na którym często stoi pan z kucykiem - dzieci uwielbiają na nim jeździć. Podsumowując, miejsce super, ale moim zdaniem 60 osób to jest max na wygodną zabawę. Odpowiedz Link Zgłoś