amamit 06.08.10, 07:56 że nie wszyscy w tym kraju są zdrowi... katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,8219852,Na_placu_Papieskim_powstanie_market___Postawimy_krzyz__.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rycho7 sa jedynie niedostatecznie zdiagnozowani 06.08.10, 08:38 amamit napisała: > że nie wszyscy w tym kraju są zdrowi... Odwrocilbym to starym zartem lekarskim: Nie ma ludzi zdrowych, sa jedynie niedostatecznie zdiagnozowani. Chrystus twierdzil, ze ludzie sa omylni, niedoskonali. To trudny do zaakceptowania banal. Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: sa jedynie niedostatecznie zdiagnozowani 08.08.10, 11:15 To akurat prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete Re: Myślę, 06.08.10, 09:14 amamit napisała: > że nie wszyscy w tym kraju są zdrowi... Fakt. Trzeba miec nie po kolei w glowie zeby na 'papieskim' placu wystawic supermarket. Podejrzewam ze jedyny pomysl ktory nie wywolalby protestu - to ewentualnie jakis ... park. Moze przydalby sie na tym blokowiskowym osiedlu ? A ze 'krzyzowa' reakcja ludzi ? Wszak ogladaja TV tete Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Tyle że 10.08.10, 09:40 jeśli ma dochodzić do gorszących pyskówek i innych aktów przemocy pod krzyżem, jak w Warszawie... " [...] Krzyż Chrystusa na Kalwarii wyrasta na drodze tego admirable commercium, tego przedziwnego udzielania się Boga człowiekowi, w którym równocześnie zawiera się skierowane do tegoż człowieka wezwanie, aby — oddając Bogu siebie, a w sobie cały widzialny świat — uczestniczył w Bożym życiu, aby starał się jako Jego syn przybrany uczestnikiem tej prawdy i miłości, która jest w Bogu i która jest z Boga. I właśnie na tej drodze odwiecznego wybrania człowieka do godności syna Bożego przybrania wyrasta w dziejach krzyż Chrystusa, Jednorodzonego Syna, który jako „Bóg z Boga i światłość ze światłości” przyszedł dać ostateczne świadectwo przedziwnego Przymierza Boga z ludzkością, Boga z człowiekiem, z każdym człowiekiem. Jest to Przymierze tak stare jak człowiek, sięgające samej tajemnicy stworzenia — przymierze zawierane potem wielokrotnie z jednym wybranym ludem — jest to równocześnie, tu, na Kalwarii, Przymierze Nowe i ostateczne, nie ograniczone do jednego ludu, do Izraela, otwarte na wszystkich i na każdego. O czym więc mówi do nas ów krzyż Chrystusa, ostatnie poniekąd słowo Jego mesjańskiego orędzia i posłannictwa? A przecież nie ostatnie jeszcze słowo Boga Przymierza: ostatnie będzie wypowiedziane owej nocy i poranku, kiedy przybyli do grobu ukrzyżowanego Chrystusa i — naprzód niewiasty, potem Apostołowie — zobaczą ten grób pustym i usłyszą po raz pierwszy słowo „zmartwychwstał”, oznajmią je innym i będą świadkami Zmartwychwstałego. Jednak również i w tym uwielbieniu Syna Bożego pozostaje nadal krzyż Chrystusa i poprzez całe mesjańskie świadectwo Człowieka-Syna, który na nim poniósł śmierć, mówi i nie przestaje mówić o Bogu-Ojcu, który jest bezwzględnie wierny swojej odwiecznej miłości do człowieka. O Bogu, który tak umiłował świat — a więc człowieka w świecie — „że Syna swojego Jednorodzonego dał, aby każdy kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne” (J 3, 16). Uwierzyć w Syna ukrzyżowanego, to znaczy „zobaczyć Ojca” (por. J 14, 9), to znaczy uwierzyć, że w świecie jest obecna miłość i że ta miłość jest potężniejsza od zła jakiegokolwiek, w które uwikłany jest człowiek, ludzkość, świat. Uwierzyć zaś w taką miłość to znaczy uwierzyć w miłosierdzie. Miłosierdzie jest bowiem nieodzownym wymiarem miłości, jest jakby drugim jej imieniem, a zarazem właściwym sposobem jej objawiania się i realizacji wobec rzeczywistości zła, które jest w świecie, które dotyka i osacza człowieka, które wdziera się również do jego serca i może go „zatracić w piekle” (Mt 10, 28)." Jan Paweł II , Dives in misericordia (fragment Misterium paschalnego) "[...] Krzyż znaczy: miłość nie zna granic – rozpocznij od tych, którzy są najbliżej ciebie, i nie zapominaj o tych, którzy są najdalej." Jan Paweł II Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Myślę, 08.08.10, 11:44 amamit napisała: > że nie wszyscy w tym kraju są zdrowi... Czy ludzie, chcący stosować skuteczne metody są chorzy ? Toż krzyż okazał się świetnym narzędziem osiągania celów i trudno ludzi chcących używać skutecznych narzędzi uznawać za chorych. Co innego, gdyby chcieli używać narzędzi nieskutecznych, takich jak na przykład modlitwa. Na przykład o deszcz. S. Odpowiedz Link Zgłoś
mate_lot Re: Myślę, 08.08.10, 13:06 Modlitwa o deszcz okazała się dla wielu ludzi niszczycielska. Powodzie nękają południe Polski i dewastują miasta oraz dorobek życia ich mieszkańców. Oto do czego prowadzi nieumiarkowanie w modlitwach. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Nie bez znaczenia jest fakt, że w Bogatyni 08.08.10, 13:19 rządzi pisowski burmistrz, a w Zgorzelcu peowiak. Odpowiedz Link Zgłoś
luzerski Re: Nie bez znaczenia jest fakt, że w Bogatyni 08.08.10, 14:14 pan.scan napisał: > rządzi pisowski burmistrz, a w Zgorzelcu peowiak. "Peowiak" to mnie się bardziej kojarzy z POW niż z PO. Ja bym powiedział - "peon". Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nie bez znaczenia jest fakt, że w Bogatyni 08.08.10, 14:38 luzerski napisał: > "Peowiak" to mnie się bardziej kojarzy z POW niż z PO. Ja bym powiedział - "peon" Peon - pionek Słońca Peru. S. Odpowiedz Link Zgłoś
luzerski Re: Nie bez znaczenia jest fakt, że w Bogatyni 08.08.10, 15:17 snajper55 napisał: > Peon - pionek Słońca Peru. Ha! Bingo! Odpowiedz Link Zgłoś
luzerski Panie Scanie... 08.08.10, 14:23 Zerknij Pan, z łaski swojej, do gazetowej poczty, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: Myślę, 08.08.10, 14:30 ama...nie rob tego zbyt czesto,please!!!! czasami przeraza mnie(innyc chyba tez) gdy zaczynasz myslec to zdecydowanie ,zbyt meczace zajecie dla ciebie ...... Odpowiedz Link Zgłoś
melord dobry wieczor 08.08.10, 22:11 szychte pod kszyzem wlasnie skonczylem...myslec tam nie trzeba moze wpadniesz??? na pifo lub wotke pojdziemy sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete upic sie warto ? :) 08.08.10, 22:32 www.youtube.com/watch?v=EcipyROBOeI&feature=related ... czysta z kroplami zamroczyc sie warto ... tete Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: dobry wieczor 09.08.10, 07:36 Nie pójdziemy, nie piję. Ale - na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol wizyty w marketach 08.08.10, 22:42 to jedna z głównych roztywek polaków. nie wiem czy to objaw zdrowia? Odpowiedz Link Zgłoś