Dodaj do ulubionych

Powitanie chlebem i solą ..

24.06.08, 23:04
Znam odpowiedż na pytanie "co wolisz" chleb sól czy pana młodego" -
"wybieram chleb, sól i pana młodego żeby zarabiał na Niego" ale
jakoś ta odpowiedż do mnie nie trafia. Słyszałam tez odpowiedź "pana
mlodego, chleba i soli dorobimy sie powoli" a Wy znacie jeszcze inne?
Obserwuj wątek
    • kaamilka Re: Powitanie chlebem i solą .. 25.06.08, 08:16
      Matko, co za szopka...! I jeszcze powiedz, że w restauracji witają
      Cię rodzice chlebem i solą.
      • stworzenje Re: Powitanie chlebem i solą .. 25.06.08, 09:39
        tak nie zadna szopka tylko polski zwyczaj baardzo stary,co lepiej skopiowac cos
        z Ameryki???
        • kaamilka Re: Powitanie chlebem i solą .. 25.06.08, 10:18
          ja mówię o czym innym. o tym, że chlebem i solą mogą witać rodzice -
          a i owszem, ale w restauracji niech to będzie restaurator, albo np.
          kierownik sali... a te durnowate wierszyki - wybacz...
    • iizabelaa Re: o co chodzi??????? 25.06.08, 09:10
      nie rozumiem
    • olimpia_b81 Re: Powitanie chlebem i solą .. 25.06.08, 09:46
      powitanie przez obsluge chlebem i sola,pare slow powitalnych i zyczen,konsumpcja chlebka,rozbicie kieliszkow i tyle.
      a te teksty-chyba bym sie zsikala jakbym miala cos takiego powiedziec.
    • kamelia04.08.2007 czy musi być głupi i pretensjonalny wierszyk? 25.06.08, 10:28
      jest tak żałośnie głupi i infantylny, że aż zęby bolą.

Nie można zrobić powitania jednym zdaniem prostym: wiatamy was
      chlebem i solą???
      • miska_malcova Re: czy musi być głupi i pretensjonalny wierszyk? 25.06.08, 10:46
        kamelia04.08.2007 napisała:

> jest tak żałośnie głupi i infantylny, że aż zęby bolą.
        >
        > Nie można zrobić powitania jednym zdaniem prostym: wiatamy was
        > chlebem i solą???

dokładnie tak powitał nas szef restauracji razem z obsługą. Nie musiałam
        wysłuchiwać i odpowiadać na durne wierszyki durnym wierszykiem
        • kamelia04.08.2007 Re: czy musi być głupi i pretensjonalny wierszyk? 25.06.08, 10:54
          nas powitała moja matka i tekst był krótki i bez wierszyków i
          rymowanek, cos w rodzaju: wiatmy was chlebem i sola i zyczymy
          wszystkiego dobrego na nowej drodze zycia.

jesli chodzi o welela w lokalach, domach weselnych, restauracjach,
          czy jak to zwał, to zawsze sie spotakałam w tym, że wita matka(i)
          tym chlebem, a "szampana" podaja kelnerzy.
          • olimpia_b81 Re: czy musi być głupi i pretensjonalny wierszyk? 25.06.08, 11:09
            dla mnie wita gospodarz-w tym przypadku obsluga,
            matka wita w remizie,gdzie sama wszystko przygotowala z sasiadkatongue_out
            • iizabelaa Re: czy musi być głupi i pretensjonalny wierszyk? 25.06.08, 11:17
              Nas też witała obsługa restauracji, a o tych wierszykach pierwsze słyszę, jestem
              w szoku
            • kamelia04.08.2007 Re: czy musi być głupi i pretensjonalny wierszyk? 25.06.08, 11:26
              Ciekawe od kiedy gospodarzem jest obsługa hotelu. Oni jak sama nazwa
              wskazuje są obsługą, a gospodarzami sa PM, ewentualnie PM+rodzice.

Nawet nie wiesz jak głęboko w tobie tkwią nawyki remizowo-
              rustykalne, które przejawiaja sie w przekonaniu, że skoro ktos
              osobiście nie smazył kotletów, to znaczy, że nie jest gospodarzem.
              Zarąbista teoria.
              Twoje rozumowanie jest ponadto nielogiczne, bo skoro wita ten kto
              przygotował własnymi rekami, to trzba wyciagnąc z kuchni kucharki,
              bo to one przygotowywały, bo obsługa nakryła tylko stoły, więc sie
              nie nadają.

Kup sobie młoteczek dziewczyno i postukaj sie w pustą głowę, zanim
              znowu sie popiszesz ta swoją "inteligencją".
              • olimpia_b81 Re: czy musi być głupi i pretensjonalny wierszyk? 25.06.08, 11:33
                Skad w Tobie tyle jadu....???
                Skomentowac posto Kamelii nie wolno-oj nie....
                za to ona moze obrazac na prawo i lewo...jakie to prowincjonalne
                • kamelia04.08.2007 Re: czy musi być głupi i pretensjonalny wierszyk? 25.06.08, 11:42
                  czy to ma byc merytoryczna odpowiedź na obrone twojej tezy?

smiem watpic, raczej to tekst ad pesonam usiłujacy ukryc brak
                  argumentów.
                  • olimpia_b81 Re: czy musi być głupi i pretensjonalny wierszyk? 25.06.08, 11:56
                    czy pracujac w firmie Kowalski&Syn,nie bedac ani Kowalskim ani Synem odbierasz telefon mowisz: Kamelia, pracujaca w firmie K&S czy poprost: Kamelia,K&S???
                    nigdzie nie napisalam,ze wita ten kto przygotowal tylko ten co jest GOSPODARZEM(tu dla mnie wlasciciel badz jego przedstawiciel)

nie pisz dla samego pisania,albo rusz glowka podczas czytania aby zobaczyc sens wypowiedz a nie tylko poskladac wyraz w zdanie.
                    moze wtedy bede starala sie starala ustosunkowac do twoich wypowiedzi,
                    jak narazie nie mam zamiaru bo i nie ma do czego.
                    • kamelia04.08.2007 Re: czy musi być głupi i pretensjonalny wierszyk? 25.06.08, 12:23
                      olimpia_b81 napisała:

> nigdzie nie napisalam,ze wita ten kto przygotowal tylko ten co
                      jest GOSPODARZEM
                      > (tu dla mnie wlasciciel badz jego przedstawiciel)

a to, to co?

"dla mnie wita gospodarz-w tym przypadku obsluga,
                      matka wita w remizie,gdzie sama wszystko przygotowala z sasiadkatongue_out"
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=81312156&a=81326434

Właściciel restauracji nie jest zadnym gospodarzem, jest
                      zleceniobiorcą. Impreza sie odbywa nie dlatego, ze własciciel
                      restauracji zaprosił, tylko PM, oni zaprosili gosci, zorganizowali,
                      zamówili, zapłacili. Impreza odbywa sie z woli i inicjatywy PM, a
                      nie własciciela restauracji, i dlatego PM sa gospodarzami.

Przykład z firmą Kowalski i s-ka jest od czapy i nie pasuje do tego
                      przypadku.
                      • 1flora.1 Re: czy musi być głupi i pretensjonalny wierszyk? 25.06.08, 12:54
                        Witam,
                        oczywiście, że kamelia ma rację. Gospodarzami są Państwo Młodzi z
                        rodzicami, rodzice witają PM w progach w tym przypadku lokalu; miło,
                        jak dołącza się ktoś reprezentujący lokal, bo on będzie dbał o gości
                        Państwa Młodych i rodziców.
                        Pozdrawiam - Jola D.
                        PS. Chodzi o tradycję powitania, nie chodzi tu o wierszyki.
    • kavainca MIKE, szkoda że Tobie nie wyrecytowano wierszyka.. 25.06.08, 13:17
      ...nr dwa! moze byłbyś mniej sfrustrowany!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka