Dodaj do ulubionych

zlewozmywak do zabudowy - rodzaje ?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.07, 12:30
witam
czy mógłby mi ktoś z Państwa wytłumaczyć jaka jest różnica pomiędzy:
zlewozmywakiem
-wpuszczanym w blat
-nakładanym
-na równi z blatem
-podwieszanym pod blat

niby prosta sprawa ale dla kogoś nie zorientowanego całkowita porażka, będe
miała w kuchni meble na wymiar, jaki zlewozmywak wybrać (kupuje w internecie)
żeby nie było kłopotów ?
pozdrawiam
z.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ergokuchnie Re: zlewozmywak do zabudowy - rodzaje ? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 07.02.07, 14:38
      1.Wpuszczany w blat=wpasowany w otwór wycięty w blacie, obwódka ok 1cm spoczywa
      na powierzchni blatu.
      2.Nakładany=wypełnia cały prostokąt np.80x60, leży na szafce nie ma blatu pod
      spodem a jedynie styka się z blatem boczną krawędzią
      3.Na równi z blatem=podobnie jak wpuszczany tylko obwódka jest bardziej płaska
      i można precyzyjnie wybrać ok 1mm blatu, aby zlewozmywak nie wystawał nad blat.
      Zalecany raczej do blatów nienasiąkliwych:konglomeraty,granity
      4.Podwieszany= zalecany do blatów nienasiąkliwych, otwór musi być dokładnie
      wycięty i wyszlifowany ponieważ jest widoczny. Komora jest dokładnie
      podwieszona pod blatem. Bardzo estetyczne rozwiązanie ale dość drogie w
      wykonaniu
      • Gość: zdezorientowana Re: zlewozmywak do zabudowy - rodzaje ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.07, 14:50
        dziękuje bardzo serdecznie, życie mi Pan/Pani uratowała...mam kapitalny remont
        mieszkania i od natłoku informacji i mnogosci podejmowanych decyzji dostaje
        czasami kręćka :)
    • Gość: Aga Re: zlewozmywak do zabudowy - rodzaje ? IP: 88.220.140.* 09.02.07, 10:53
      Zlewozmyak nakładany jest zlewozmywakiem nakładanym na szafkę (opiera się na bokach szafki, a nie na blacie). Zazwyczaj też z tyłu takiego zlewozmywaka jest "fryz". Są to zlewozmywaki najłatwiejsze w montażu.
      Podwieszane pod blat - to znów natrudniejszy do montażu. Ich montaż następuje od dołu blatu, a w zlewozmyaku powinny być (lub sama je wiercisz) odpowiednie otwory.
      Zlewozmywak wpuszczany w blat to najpopularniejszy rodzaj zlewozmywaków. W blacie wycina się otwór, którego szablon zazwyczaj otrzymujesz. Montuje się on "od góry", wpuszczając zlew do wyciętego otworu.
      Bliskim krewnym zlewu wpuszczanego jest ten do montażu na równi z blatem. Blat jest tak przygotowany (wycięty), aby krawędzie zlewu były zrównane z blatem. Łatwiej to pokazać na rysunku niż opisać :)
      Mam nadzieję, iż chociaż "troszkę" pomogłam.
      Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania związane z tym tematem to pisz na awim79@interia.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka