Dodaj do ulubionych

Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!!

04.02.06, 20:39
Kilka osób dla swoich ambicji chce reaktywować zamkniętą linię, tylko po to
by miasto wieżowców miało dogodne połączenie z Rzeszowem. I to nie dotyczy
zwykłych mieszkańców Tarnobrzega, którzy woleliby rychłego remontu linii do
Dębicy, bo lwia część młodych ludzi z Tarnobrzega studiuje i ma rodziny w
Krakowie. Do Rzeszowa jest świetne połączenie drogowe i uruchamianie kolei
nie będzie miało większego sensu. Chyba lepiej mieć szybkie i komfortowe
połączenie z Tarnobrzega do Krakowa niż do Rzeszowa? Prawda kacyki? Na tym
zyskałaby także i Stalowa Wola i Mielec.
Jak usłyszałem te marzenia ściętej głowy o expresach z Warszawy w Bieszczady
przez Kolbuszową to mało z krzesła nie spadłem. To może i kolej TGV wpuścicie
na te tory?:)) Na pierwszym zakręcie wagony wypadłyby z torów:)) To demagogia
żeby przekonać nic nie wiedzących mieszkańców Rzeszowa do poparcia tego
chorego pomysłu. Kochani Rzeszowiacy! Nie wierzcie w te bzdury o 3 godzinach
do Warszawy przez Kolbuszową. Tutaj chodzi aby Tarnobrzeg miał kolejowe
połączenie z Rzeszowem, a reszta to mydlenie oczu. Żeby rzeczywiście jazda
trwała 3 godziny, potrzeba kapitalnego remontu całej linii (dziś prędokść
techniczna od Radomia do Warszawy nie przekracza 80-90 km/h, a między
Sandomierzem a Skarżyskiem 30-50km/h)) więc o jakich expresach tu mowa? Te
pieniądze na reanimację Ocic będą wywalone w błoto. Już lepiej je przeznaczyć
na dokończenie zaczętego remontu linii przez Mielec. Dla skrócenia czasu
jazdy dziś do Warszawy z Rzeszowa, wystarczy podnieść prędkość techniczną
przez Leżajsk. Od Rzeszowa do Łętowni już dziś pociągi jadą 120 km/h,
wystarczy podnieść odcinek Łętownia- Stalowa Wola do 120 km/h z chyba 90 km/h
obecnych, oraz podnieść predkość Stalowa Wola- Lublin także z 90km/h dzisiaj
na 120 km/h. Linia od Lublina do Warszawy ma niebawem być podniesiona do 160
km/h.
Chyba to będzie o wiele taniej kosztować niż kapitalny remont całej trasy
Rzeszów-Kolbuszowa-Ostrowiec-Radom-Warszawa? Ale trzeba myśleć globalnie, a
nie lokalnie. No i trzeba schować chore ambicje pokazywania, na co to mnie
nie stać? Prawda?

Apeluję do Sejmu RP- nie popierajcie tej poprawki o 10 milionach na Ocice. To
już ją lepiej na świątynię Opatrzności przekazać, będzie większy pożytek dla
większej ilości ludzi. Tutaj się skończy na szynobusach wożących powietrze.
Obserwuj wątek
    • darek-krysztofiak Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!!! 04.02.06, 21:26
      > smalltownboy napisał:

> Kilka osób dla swoich ambicji chce reaktywować zamkniętą linię, tylko po to
      > by miasto wieżowców miało dogodne połączenie z Rzeszowem. I to nie dotyczy
      > zwykłych mieszkańców Tarnobrzega, którzy woleliby rychłego remontu linii do
      > Dębicy,

Ciekawe, rozumiem, że przeprowadziłeś ankietę

> bo lwia część młodych ludzi z Tarnobrzega studiuje i ma rodziny w
      > Krakowie. Do Rzeszowa jest świetne połączenie drogowe

Chyba nigdy nie jechałeś zatłoczonym autobusem w relacji Rzeszów - Tarnobrzeg,
      jesteś przecież ze Stalowej Woli.

> i uruchamianie kolei nie będzie miało większego sensu.

Chyba jesteś w błędzie.

> Chyba lepiej mieć szybkie i komfortowe połączenie z Tarnobrzega do Krakowa
      > niż do Rzeszowa?

Chyba lepiej nie jeździć na około do Warszawy?

> Prawda kacyki?

Grab sobie, grab dalej, to na złość Ci politycy "Hetmana" przez Mielec
      zlikwidują.

> Na tym zyskałaby także i Stalowa Wola i Mielec.

Stalowa Wola :)

> Jak usłyszałem te marzenia ściętej głowy o expresach z Warszawy w Bieszczady
      > przez Kolbuszową to mało z krzesła nie spadłem.

Chyba jednak spadłeś, jak głowa?

> To może i kolej TGV wpuścicie na te tory?:))
      > Na pierwszym zakręcie wagony wypadłyby z torów:))

Ależ masz pojęcie...

> To demagogia żeby przekonać nic nie wiedzących mieszkańców Rzeszowa do
      > poparcia tego chorego pomysłu.

Chora to jest podróż na około.

> Kochani Rzeszowiacy! Nie wierzcie w te bzdury o 3 godzinach
      > do Warszawy przez Kolbuszową.

O trzech nie, bo to Super Nowości przesadziły, ale o czterech tak.

> Tutaj chodzi aby Tarnobrzeg miał kolejowe połączenie z Rzeszowem,

To oba te miasta mają go nie mieć, jak mogą mieć? Ależ głupoty piszesz, tak
      było od 1971 do 2000 roku i jakoś było dobrze.

> a reszta to mydlenie oczu. Żeby rzeczywiście jazda
      > trwała 3 godziny, potrzeba kapitalnego remontu całej linii (dziś prędokść
      > techniczna od Radomia do Warszawy nie przekracza 80-90 km/h,

www.erdf.pl/konsultacje.radom/konsultacje.asp
      > a między Sandomierzem a Skarżyskiem 30-50km/h)) więc o jakich expresach tu
      > mowa?Te pieniądze na reanimację Ocic będą wywalone w błoto.

Od czegoś trzeba zacząć, ty też masz zawsze kasy na wszystko?

> Już lepiej je przeznaczyć na dokończenie zaczętego remontu linii przez
      > Mielec.

Ależ zaczęty Mielec - Jaślany.

> Dla skrócenia czasu jazdy dziś do Warszawy z Rzeszowa, wystarczy
      > podnieść prędkość techniczną przez Leżajsk. Od Rzeszowa do Łętowni już dziś
      > pociągi jadą 120 km/h,

Żartujesz... Jadą co najwyżej 60-80, a najszybciej 100, a na moście na Sanie w
      Tryńczy jest ograniczenie do 5 km/h

> wystarczy podnieść odcinek Łętownia- Stalowa Wola do 120 km/h z chyba 90 km/h
      > obecnych,

Chyba nie tyle...

> oraz podnieść predkość Stalowa Wola- Lublin także z 90km/h dzisiaj
      > na 120 km/h. Linia od Lublina do Warszawy ma niebawem być podniesiona do 160
      > km/h.

Tak i na około przez Lublin jeździć...

> Chyba to będzie o wiele taniej kosztować niż kapitalny remont całej trasy
      > Rzeszów-Kolbuszowa-Ostrowiec-Radom-Warszawa?

> Ale trzeba myśleć globalnie, a nie lokalnie.

Też myślą globalnie, bo do samej Wrszawy...

> No i trzeba schować chore ambicje pokazywania, na co to mnie
      > nie stać? Prawda?

Nie prawda.

> Apeluję do Sejmu RP- nie popierajcie tej poprawki o 10 milionach na Ocice. To
      > już ją lepiej na świątynię Opatrzności przekazać, będzie większy pożytek dla
      > większej ilości ludzi.

;]

> Tutaj się skończy na szynobusach wożących powietrze.

Rozomiem, że robiłeś badanie rynku przewozów na ww relacji?
      • smalltownboy Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 04.02.06, 21:31
        Nie chce mi się analizować zdania po zdaniu na forum, ale jeszcze raz
        udowodniłes moją tezę, że to chodzi o ambicje Tarnobrzega- tylko i wyłącznie.
        • darek-krysztofiak Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 04.02.06, 22:32
          > smalltownboy napisał:

[ciach]

Pomyśl chwilę, czy Rzeszowianie chcą nadkładać drogi jadąc przez Kraków, czy
          Lublin i na dodatek płacić wiecej za bilet?
          • smalltownboy Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 04.02.06, 22:36
            To nie chodzi o to, co się chce, tylko na ile wystarczy pieniędzy. A wiemy, że
            niewiele, więc trzeba je mądrze wydawać. Wiadomo, że chciałbym, żeby na
            wszystkich liniach prędkość wynosiła 160 i więcej i wszystkie były elektryczne,
            ale trzeba mierzyć siły na zamiary. Ja cały czas podkreślam ekonomiczny bezsens
            takiej inwestycji, a nie co kto by chciał. Ja bym chciał latać prywatnym
            helikopterem.
      • smalltownboy Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 04.02.06, 22:31
        Zaraz, zaraz. Bo ja nadal nie rozumiem. Chodzi przecież o skrócenie czasu
        podróży z Rzeszowa do Warszawy? Więc co da remont tej linii przez Kolbuszową,
        kiedy modernizacja linii Sandomierz- Skarżysko jest odłożona Ad Calendaes
        Grecas? Dziś czas przejazdu z Sandomierza do Skarżyska to prawie 2,5 godziny.
        dochodzi zmiana lokomotywy w Tanobrzegu i opukanie składu (dobre 15 minut). I
        gdzie te obiecane 4 godziny? Za 20 lat?
        • darek-krysztofiak Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 04.02.06, 22:35
          > smalltownboy napisał:

> Zaraz, zaraz. Bo ja nadal nie rozumiem.

[ciach]

Okazuje się, że nie czytasz ze zrozumieniem artykułów, dlatego też nie
          rozumiesz.
          • smalltownboy Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 04.02.06, 22:40
            Doskonale rozumiem. Wybrani mieszkańcy Tarnobrzega, czytaj urzędnicy, mają dość
            tłoku w PKS-ach oraz na trasie, jadąc prywatnymi samochodami i postanowili
            ponad wszelką wątpliwość udowadniać, że ta linia jest potrzebna. To nic, że
            remont linii przez Mielec się nie odbędzie, że szlaki bieszczadzkie zarośnie
            trawa, ale Państwo z Tarnobrzega muszą szybko i komfortowo dojechać do pracy.
            • darek-krysztofiak Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 04.02.06, 22:46
              Urzędnicy nie jeżdżą autobusami, a ludzie mają prawo do wygodnego podrózowania
              do stolicy województwa, a jeśli linia była użytkowana w ruchu pasażerskim tyle
              lat, to dlaczego nie ma być i teraz?

Dalej nie dostrzegasz obecnie okrężnej drogi do Warszawy (Ostrowca Św.,
              Skarżyska, Radomia, a nawet Łodzi!) z Rzeszowa.
              • smalltownboy Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 04.02.06, 22:51
                Napisałem przecież, że również prywatnymi samochodami. Tu chodzi o czas
                przejazdu i o cenę, a nie odległość. Czy np. pasażera samolotu interesuje, czy
                poleci tym czy innym tunelem powietrznym? Chodzi o koszt lotu oraz czas. A
                jeżeli na polskie tory wpuszczą konkurencję, to automatycznie ceny spadną,
                nawet jadąc przez Wrocław do Przemysla :)
                • darek-krysztofiak Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 04.02.06, 23:08
                  smalltownboy napisał:

> Napisałem przecież, że również prywatnymi samochodami.

Tak, ale o autobusach też napisałeś.

> Tu chodzi o czas przejazdu i o cenę, a nie odległość.

Pamiętaj, że odległość zawsze jest adekwatna do ceny.

> Czy np. pasażera samolotu interesuje, czy poleci tym czy innym tunelem
                  > powietrznym? Chodzi o koszt lotu oraz czas.

Zejdź na ziemię, dyskutujemy o transporcie lądowym.

> A jeżeli na polskie tory wpuszczą konkurencję, to automatycznie ceny spadną,
                  > nawet jadąc przez Wrocław do Przemysla :)

O czym Ty piszesz? Jeszcze długo prywaciarze nie wejdą w przewozy pasażerskie,
                  bo to duże ryzyko i wiążą się z tym różne opłaty. Koszty za dostęp do
                  infrastruktury zawsze będą ustalane przez PLK i i prywaciarze będą musieli
                  płacić.
                  • smalltownboy Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 04.02.06, 23:16
                    Gdybym wydawał wyrok w tej sprawie, uznać rację czy nie uznać, na pewno bym nie
                    uznał. Brak logicznych argumentów, popartych ekonomicznymi dowodami. Brak
                    biznesplanu na lata następne. Wszystko jest tylko pobożnym życzeniem, że może
                    nam się uda w następnym roku pozyskać środki, może przekonamy samorządy itp.
                    Morze jest głębokie i szerokie, a w obecnej sytuacji kraju i deficycie
                    budżetowym, każda złotówka jest ważna.
                    • darek-krysztofiak Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 04.02.06, 23:21
                      > smalltownboy napisał:

> Brak biznesplanu na lata następne.

Koleje Podkarpackie miały busines plan i co powstały?
                      Chcesz go zobaczyć?
                      • smalltownboy Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 04.02.06, 23:22
                        No ale jest to lista pobożnych życzeń. Zresztą, daj linka.
                        • darek-krysztofiak Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 04.02.06, 23:24
                          > smalltownboy napisał:

> No ale jest to lista pobożnych życzeń. Zresztą, daj linka.

www.podkarpackie.pl/dodatek_bip/pliki/zarzad/2005/marzec/176_2739_05.rtf
                          • smalltownboy Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 04.02.06, 23:40
                            Przeczytałem. Mimo wszystko wstrzymałbym się, w tym roku zmieni się zarząd
                            województwa, mogą się zmienić cele polityki regionalnej. No i przychody w tym
                            założeniu w latach następnych zostały mocno zawyżone, moim zdaniem. Nie
                            przekonuje mnie ta uchwała. Jednak zaliczyłbym ją do pobożnych życzeń.
                            • darek-krysztofiak Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 04.02.06, 23:45
                              > smalltownboy napisał:

> Przeczytałem. Mimo wszystko wstrzymałbym się, w tym roku zmieni się zarząd
                              > województwa, mogą się zmienić cele polityki regionalnej.

Poczekamy, zobaczymy.

> No i przychody w tym założeniu w latach następnych zostały mocno zawyżone,
                              > moim zdaniem.

Nie tylko twoim.

> Nie przekonuje mnie ta uchwała. Jednak zaliczyłbym ją do pobożnych życzeń.

Jest cokolwiek, czego byś do nich nie zaliczył, związanego oczywiście z koleją?
                              • smalltownboy Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 04.02.06, 23:52
                                W obecnym stanie prawnym praktycznie nie ma nic, co nie byłoby pobożnym
                                życzeniem na kolei :) Dlatego wstrzymałbym się z wydawaniem budżetowych
                                pieniędzy dodatkowo. Należy najpierw przeprowadzić restrukturyzację w skali
                                kraju, a dopiero później układać takie plany.
                                • darek-krysztofiak Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 04.02.06, 23:56
                                  Wszystko wiem, dzięki takiemu twojemu i Tobie podobnych myśleniu już wkrótce
                                  wszystko się rozsypie, wygasi się popyt i pociągi będą niepotrzebne.

EOT
                                  • smalltownboy Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 05.02.06, 00:04
                                    Wybacz,ale są ważniejsze wydatki i potrzeby w Polsce niż kolej.
                                    • darek-krysztofiak Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 05.02.06, 00:08
                                      > smalltownboy napisał:

> Wybacz,ale są ważniejsze wydatki i potrzeby w Polsce niż kolej.

Wybaczam Ci, że przez własną głupotę utworzyłeś niepotrzebny wątek.

EOT2
                                      • smalltownboy Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 05.02.06, 00:17
                                        Nie obrażaj mnie. Konstytucyjne prawo wolności wypowiedzi oraz pozyskiwania i
                                        rozpowszechniania informacji gwarantuje mi artykuł 54 pkt1 Konstytucji RP,
                                        a pkt 2 zakazuje cenzury prewencyjnej. I ja nieustannie korzystam z wywalczonej
                                        w 1989 roku wolności :)

PS. Jeśli to głupoty, jak piszesz, to czemu się boisz ?:)))))))))
                                        • darek-krysztofiak Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 05.02.06, 00:22
                                          smalltownboy napisał:

> Nie obrażaj mnie.

Nie obrażam Cię, wybaczyłem Ci.

> Konstytucyjne prawo wolności wypowiedzi oraz pozyskiwania i
                                          > rozpowszechniania informacji gwarantuje mi artykuł 54 pkt1 Konstytucji RP, a
                                          > pkt 2 zakazuje cenzury prewencyjnej. I ja nieustannie korzystam z wywalczonej
                                          > w 1989 roku wolności :)

Czy ja Ci tego zabraniam? Stwierdziłem jedynie fakt.

> PS. Jeśli to głupoty, jak piszesz, to czemu się boisz ?:)))))))))

Ja się boję? Gdzie tak napisałem?
                                          • smalltownboy Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 05.02.06, 00:25
                                            Przez własną głupotę- to jest obraza :)
                                            A gdzie się boisz?- niepotrzebny wątek :)
                                            Jednak chyba potrzebny, bo sam przyznałeś rację, że jednak może wpłynąć na
                                            ostateczną decyzję władzy ustawodawczej, jeśli czyta to forum :) Zresztą, Pani
                                            Zyta, która dba o nasze finanse jest z Lublina :)
                                            • darek-krysztofiak Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 05.02.06, 00:32
                                              smalltownboy napisał:

> Przez własną głupotę- to jest obraza :)

Nie, to jest stwierdzenie faktu, "głupota" nie jest bluźnierstwem, ani słowem
                                              obraźliwym.

> A gdzie się boisz?- niepotrzebny wątek :)

Niepotrzebny dlatego, że pisałeś o modernizacji innych linii, po czym
                                              stwierdziłeś, że to "pobożne życzenie".

> Jednak chyba potrzebny, bo sam przyznałeś rację,

Gdzie? Zacytuj.

> że jednak może wpłynąć na
                                              > ostateczną decyzję władzy ustawodawczej, jeśli czyta to forum :)

Jeśli czyta... Tak zwłaszcza jak nazwiesz polityków "kacykami".

> Zresztą, Pani Zyta, która dba o nasze finanse jest z Lublina :)

Sprawdź sobie skąd są członkowie Komisji Infrastruktury.
                                              • smalltownboy Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 05.02.06, 00:38
                                                Subiektywne stwierdzenie faktu może kogoś urazić :)
                                                Pobożne życzenie w sensie całokształtowym, ale w tym konkretnym przypadku dałem
                                                inne rozwiązanie- moją wizję, do której mam prawo :)
                                                Twoje stwierdzenie niepotrzebny upoważniło mnie do wniosku, że potrzebny, gdyż
                                                faktyczną głupotę zbywa się milczeniem ,a nie polemizuje z nią:)
                                                Nieważne, kto jest z jakiej komisji, będą odgórne, rządowe zarządzenia, jak
                                                posłowie mają naciskać przyciski :)
                                                A skąd wiesz, kogo miałem na myśli, pisząc kacyki? :)
                                                • darek-krysztofiak Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 05.02.06, 00:47
                                                  > smalltownboy napisał:

> Subiektywne stwierdzenie faktu może kogoś urazić :)

Cóż, mnie razi twoje postępowanie w stosunku do Tarnobrzeżan, nie pomyslałeś,
                                                  że ich może coś urazić?

> Pobożne życzenie w sensie całokształtowym, ale w tym konkretnym przypadku
                                                  > dałem inne rozwiązanie- moją wizję, do której mam prawo :)

Oczywiście, że masz i co, troche nie wyszło...

> Twoje stwierdzenie niepotrzebny upoważniło mnie do wniosku, że potrzebny,
                                                  > gdyż faktyczną głupotę zbywa się milczeniem ,a nie polemizuje z nią:)

Polemizuje, po to, aby ją uwidocznić, chyba mam do tego prawo?

> Nieważne, kto jest z jakiej komisji, będą odgórne, rządowe zarządzenia, jak
                                                  > posłowie mają naciskać przyciski :)

Możliwe, a Ty już na pewno wiesz jakie.

> A skąd wiesz, kogo miałem na myśli, pisząc kacyki? :)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=36216557&a=36223264
                                                  • smalltownboy Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 05.02.06, 00:52
                                                    Przecież urzędnik nie musi być politykiem :)
                                                    Ależ ja właśnie popieram zwykłych Tarnobrzeżan, którzy jednak wolą Kraków- mam
                                                    znajomych ,wielu i wiem :) A wyśmiewam jako miasto wieżowców, mając na myśli
                                                    tych kacyków z urażonymi ambicjami:)
                                                    Niczego nie uwidoczniłeś, tylko się boisz, żeby nie stanęło na moim, bo to ma
                                                    sens :) Twoje argumenty, to odległość- kiepski argument.
                                                    Moje stan kasy i inne rozwiązania- tańsze i lepsze :)

• darek-krysztofiak Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 05.02.06, 01:05
                                                    > smalltownboy napisał:

> Przecież urzędnik nie musi być politykiem :)

Ale może.

> Ależ ja właśnie popieram zwykłych Tarnobrzeżan, którzy jednak wolą Kraków-
                                                    > mam znajomych ,wielu i wiem :)
                                                    > A wyśmiewam jako miasto wieżowców, mając na myśli
                                                    > tych kacyków z urażonymi ambicjami:)

Tak tak...

> Niczego nie uwidoczniłeś, tylko się boisz, żeby nie stanęło na moim, bo to ma
                                                    > sens :) Twoje argumenty, to odległość- kiepski argument.

Kiepski, wiesz ile już od 1992 roku odkąd DOKP Kraków swoimi działaniami
                                                    uniemożliwiła jazdę pociągów pospiesznych przez Klbuszowę uzbierało się
                                                    pieniędzy... Czy klient nie ma prawa do krótszego dojazdu, jeśli taki jest
                                                    możliwy? To jest szansa, aby wszystko powróciło do normalnego porządku rzeczy.

> Moje stan kasy i inne rozwiązania- tańsze i lepsze :)

Opracowałeś już opsały elaborat na ten temat...
                                                  • smalltownboy Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 05.02.06, 01:14
                                                    > Kiepski, wiesz ile już od 1992 roku odkąd DOKP Kraków swoimi działaniami
                                                    > uniemożliwiła jazdę pociągów pospiesznych przez Klbuszowę uzbierało się
                                                    > pieniędzy... Czy klient nie ma prawa do krótszego dojazdu, jeśli taki jest
                                                    > możliwy? To jest szansa, aby wszystko powróciło do normalnego porządku rzeczy.
                                                    >

Widocznie w Krakowie są mądrzy ludzie i wiedzą, jak zarządzać aby było dobrze.
                                                    Normalny to będzie taki porządek rzeczy, jak podróż do Krakowa ponownie będzie
                                                    trwała 3 godziny ze Stalowej Woli, a 2,5 z Tbga.
                                                    To Kolbuszowa jest ważniejsza od Mielca? Jeżeli byłaby kasa, to ok
                                                    niechcremontują, ale w przypadku niedoboru trzeba dzielić mądrze. W przypadku
                                                    Twojej opcji zadowolonych będzie kilkadziesiąt osób z Tarnobrzega i tyle. A w
                                                    mojej (tę kasę na Mielec) zadowolona będzie Stalowa Wola, Tarnobrzeg i Mielec.
                                                    I mając do wyboru takie opcję, którą sprawiedliwa osoba wybierze?
                                                  • darek-krysztofiak Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 05.02.06, 01:22
                                                    > smalltownboy napisał:

>
                                                    > Widocznie w Krakowie są mądrzy ludzie i wiedzą, jak zarządzać aby było
                                                    > dobrze.

Na układy nie ma rady, im więcej pociągów przez Kraków, tym lepiej dla
                                                    tamtejszych kolejarzy.

Poczytaj sobie "Wykolejeją Kolbuszowę":

www.abakus.kolbuszowa.pl/archiw/zk/zk03_00.pdf

> Normalny to będzie taki porządek rzeczy, jak podróż do Krakowa ponownie
                                                    > będzie trwała 3 godziny ze Stalowej Woli, a 2,5 z Tbga.

Przez Kolbuszowę. ;)

> I mając do wyboru takie opcję, którą sprawiedliwa osoba wybierze?

Okaże się już w połowie lutego, być może nie będzie żadnej opcji.
                                                  • smalltownboy Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 05.02.06, 01:26
                                                    No i gdzie ta Twoja logika? Do Warszawy z Rzeszowa przez Kolbuszową, bo
                                                    najbliżej, ale z Tarnobrzega do Krakowa przez Rzeszów? Czyli argument
                                                    odległości padł......Moralność Kalego
                                                    Idę spać
                                                  • darek-krysztofiak Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 05.02.06, 01:32
                                                    smalltownboy napisał:

> No i gdzie ta Twoja logika? Do Warszawy z Rzeszowa przez Kolbuszową, bo
                                                    > najbliżej, ale z Tarnobrzega do Krakowa przez Rzeszów? Czyli argument
                                                    > odległości padł......Moralność Kalego

Szkoda że nie rozumiesz, bo celowo użyłem emota ";)", żebys nie brał tego
                                                    dosłownie.

> Idę spać

Padłeś, szkoda, poczytasz jutro:

archiwum.pressmedia.com.pl/d.asp?u_file=2004/2004.12.23/!p.txt

www.radioregion.pl/fakty/?id=75247

Teraz moje pytanie: Co robią władze w sprawie linii przez Mielec?
                                                  • smalltownboy Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 05.02.06, 12:04
                                                    Co robią władze w Mielcu? A co to za polityka, żeby każde miasto samodzielnie
                                                    rwało dla siebie kawałek tortu? Właśnie wynika z tego jednoznacznie, iż nie ma
                                                    dobrego centralnego zarządcy na kolei i dlatego ten, który głośniej szczeka to
                                                    nawet wbrew logice coś wydrze dla siebie lub usiłuje wydrzeć.
                                                  • darek-krysztofiak Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 05.02.06, 14:26
                                                    > smalltownboy napisał:

> Co robią władze w Mielcu? A co to za polityka, żeby każde miasto samodzielnie
                                                    > rwało dla siebie kawałek tortu?

Otóż nie znasz całej sytuacj, owszem walczyli w Mielcu, dalatego "Hetman" i
                                                    szynobusy jeżdżą. Teraz nie walczą, oby nie obudzili się już nie tylko z ręką
                                                    w "nocniku", ale w kolejowym "kiblu".
                                                  • smalltownboy Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 05.02.06, 15:08
                                                    To powinna być centralna polityka planowania i utrzymywania sieci kolejowej, a
                                                    nie że jak sobie jakieś miasto nie wywalczy to mu zabierzemy. W końcu Polska
                                                    jest państwem jednolitym- tak przynajmniej stanowi Konstytucja RP.
                                                    Możnaby rzeczywiście zrobić kapitalny remont od Warszawy przez Radom i
                                                    Ostrowiec do Przemyśla, ale przez Stalową Wolę, jako magistralę na Ukrainę, w
                                                    końcu trzeba zbliżać do siebie państwa europejskie. Od Radomia do Przemyśla
                                                    przez Stalową Wolę, z małymi przerwami, ciągnie się dwa tory, całość jest
                                                    zelektryfikowana.
                                                    A jaki problem dojechać z Tarnobrzega pociągiem skomunikowanym do Rozwadowa- w
                                                    końcu to historyczny i obecny węzeł kolejowy lub MKSem do Sandomierza?
                                                  • Gość: Miva Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! IP: *.nycmny83.covad.net 17.02.06, 00:31
                                                    darek-krysztofiak napisał:
                                                    > Poczytaj sobie "Wykolejeją Kolbuszowę":
                                                    Dokladnie mowie to samo Lobing Krakowski Zdominowal Warszawe
                                                    Przykladem tego sa nastepne pospiechy usuniete z lini Sandomiersko lubelskiej i
                                                    zkierowanie ich przez Krakow. Ostatnie zmiany w rozkladzie to potwierdzaja trzy
                                                    nastepne pociagi usunieto z rozkladu jazdy na odcinku W-wa Reszow via Sandomierz
                                                    i przekierowano je przez krakow. Nastepnym do likwidacji bedzie "Solina"
                                                    zastapiony EX-3109. Kto na tym zyskuje oczywiscie ze Krakow. Bo pasazer i
                                                    region na tym traca. Nie dajmy sie oglupiec bo i do Rzymu mozna poleciec przez
                                                    Londyn. Lecz w tym wszystkim najwazniejsze jest wygoda, czas, i cena. W ten
                                                    sposob PKP szczela sobie samogola. Bo myslac ze ludzie sobie jakos tam dojada do
                                                    Duzego Hubu by dalej pojechac Pociagiem jak z lot nie ma zadnego sensu ani
                                                    gospodarczej logiki. W normalnych gospodarkach swiatowych kolej nie tylko
                                                    konkuruje z Komunikacja Autobusowa Ale i lotnicza.
                                    • Gość: Miva Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! IP: *.nycmny83.covad.net 17.02.06, 00:11
                                      smalltownboy napisał:

> Wybacz,ale są ważniejsze wydatki i potrzeby w Polsce niż kolej.
                                      Chlopie przestan bredzic.
                                      Bo biorac twoj tok myslenia niepowinienes miec kompa bo masz wazniejsze wydatki.
                                      Jak sobie mozesz wyobrazic zaopatrzenie twojej lodowki w produkty spozywcze bez
                                      bazy transportowej. Jak wyobrazasz sobie funkcjonowanie Energetyki i Ogrzewnictwa.
                                      Chlopie pakuj sie i wyjezdzaj do afryki tam twe potrzeby beda bardziej niz skromne.
                                      Oszczedz nerwow bo to co mowisz niska stawia ci ocene. Mysle ze widzisz tylko
                                      przod twego ekranu, popatrz za ekran co tam sie dzieje. Mnustwo kabelkow, to
                                      jest podstawa pracy twego kompa tak jak baza transportowa. Proponuje ci wstac z
                                      krzesla otworzyc okno i spojrzec na swiat bez okularow dymnych. Bo tak jak Chleb
                                      i woda tak infrastruktura transportowa jest ci niezbedna do zycia. Wstrzymajmy
                                      dostawy produktow do tych twoich czterech scian i zobaczymy jak dlugo pozyjesz.
                                      Problem jest w tym ze wiemy iz tryby tego organizmu nie dzialaja jak potrzeba
                                      ale nie czekajmy na trzesienie ziemi tylko przywrocmy mu wlasciwy status w
                                      naszym spoleczenstfie.
                                      • smalltownboy Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 17.02.06, 10:05
                                        Jeżeli masz wybór przy skromnym budżecie szkoły czy powiedzmy policja a kolej,
                                        to dasz na kolej? To ty myśl logicznie.
                                        • darek-krysztofiak Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 17.02.06, 11:39
                                          Pieniądze powinny się znaleźć na wszystko, tu trochę, tam trochę...
                                        • Gość: Miva Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! IP: *.nycmny83.covad.net 17.02.06, 16:30
                                          smalltownboy napisał:

> Jeżeli masz wybór przy skromnym budżecie szkoły czy powiedzmy policja a kolej,
                                          > to dasz na kolej? To ty myśl logicznie.

Jest to kompletnie nielogiczne z punktu czysto ekonomiczneg dlatego ze wszystkie
                                          te fundusze pochodza kompletnie z innego koszyka. Bo jesli Fundusze przeznaczone
                                          na szkoly wykozystamy na cele kulturalne a fundusze na rozwoj infrastruktury
                                          komunikacyjne na utrzymanie oswiaty powoduje tworzenie blednego kola zamknietego
                                          ktore tworzyc bedzie zludne uczucie bezpiecznosci. Lecz to uczucie jest niczym
                                          banka mydlana wszyscy sie ciesza na jej widok lecz gdy prysnie czar mija i
                                          szara rzeczywistosc okaze sie czarna. Niemozna w nieskonczonosc podkradac
                                          funduszow z jednego rekawa do drugiego. Podam ci przyklad - Masz w domu prad
                                          electryczny ktory urzywasz do napedu lodowki, telewizora, komputera i pewnego
                                          dnia stwierdzasz ze to co masz do edukacji i bezpieczenstwa ci nie wystarzy bo
                                          owiele wiecej zobaczysz na monitorze 24" niz na obecnym a do tego przydala by
                                          sie przydal nagrywarka i obrotowa camera do monitoringu. Szczytny cel lecz niema
                                          pieniedzy wiec dochodisz do wniosku a place im tak duzo za prad teraz im nie
                                          zaplace bo chce sie doszkolic i t-dale i dalej.
                                          Jak dlugo tak mozna ciagnac, oczywiscie nie wskonczonosc. Wiadomo ze koldra
                                          krotka a kij ma dwa konce dlatego wszystko trzeba dzielic sily na zamiary a nie
                                          machac szabelka i podcinac galaz na ktorej to sam siedzisz. Nie wiem czy u
                                          ciebie w domu mas zjki kolwiek wplyw na rozdzial funduszow, lecz w momencie
                                          otrzymania pieniedzy pierw odkladasz pieniadze na najwarzniejsze obowiazki
                                          platnicze jak gaz i prad, oplata z wode, wynajem lokalu oplaty bierzace
                                          naprzyklad szkolne a potem z tego co zostaje rozdysponowujesz na inne wydatki i
                                          w zaleznosci od tego czy zostanie ci wiecej czy mniej decydujesz sie na
                                          dodatkowe wydatki. W przypadku braku fundusz prubujesz wprowadzic oszczednosci i
                                          sprawdzasz gdzie jest dziura przez ktura to uciekaja pieniadze. Sprawdzasz okna
                                          uszczelniasz zeby cieplo nie uciekalo wylaczasz swiatlo wychodzac z pokoju a gdy
                                          nikt nie oglada telewizji to ja wylaczasz, lecz gdy i to nie wystarcz
                                          ograniczasz lubiane piwko nawet o jedna butelke, jesli to u ciebie w domu nie
                                          jest praktykowane to prawdopodobnie twoj Baget domowy wygloda tak samo jak Baget
                                          Polski a zarazem Baget PKP. Wiesz ja wierze w cuda duchowe ale nie w
                                          ekonomiczne w ktorych to cudow nie ma, kazdy tryb w tej machinie musi plynnie
                                          wspolpracowac a zajeciem operatora jest smarowanie i dogladanie by te tryby
                                          pracowaly solidnie. W przeszlosci znalem takiego zegarmistrza w Gdansku na stary
                                          miescie ktory po przyjeciu do naprawy zegarka PATKA ztwierdzil ze w tym zegarku
                                          jest dwa razy wiecej kol zebatych w porownaniu do Wastoka takze nawet jesli
                                          wyciagnie z niego kilka zebatek zegarek powinien chodzic . Bo przeciez Wostok
                                          mial o wiele mniej i tak chodzil. Jak to jest bardzo mylne rozumowanie dokladnie
                                          takie samo jak w PKP, ktore to prowadzi do calkowitego czesto nieodwracalnego
                                          wyniszczenia mechanizmu. Nie jeden Grecki filozof stwierdzal ze bardzo latwo
                                          jest zbuzyc lecz o wiele trudniej odbudowac.
                • Gość: Miva Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! IP: *.nycmny83.covad.net 17.02.06, 21:14
                  smalltownboy napisał:

> Napisałem przecież, że również prywatnymi samochodami. Tu chodzi o czas
                  > przejazdu i o cenę, a nie odległość. Czy np. pasażera samolotu interesuje,
                  czy
                  > poleci tym czy innym tunelem powietrznym? Chodzi o koszt lotu oraz czas. A
                  > jeżeli na polskie tory wpuszczą konkurencję, to automatycznie ceny spadną,
                  > nawet jadąc przez Wrocław do Przemysla :)

By wpuscic trzeba pierw wyremontowac. Bo jak ty to nazywasz po zlomie nikt nie
                  bedzie ryzykowal Jazdy. A jesli mowisz ze dla pasazera niema znaczenia jakim
                  tunelem jedzie pociag to sie bardzo mylisz. Bo nawet jesli ten pociag jadacy
                  krotsza trasa pojedzie troche wolniej i czas podruzy wcale nie bedzie sie
                  roznil od jazdy przez Krakow a wrecz cena biletu bedzie nizsza ktory to pociag
                  bedzie mial wieksze oblozenie.
                  Bo Jesli chodzi o linie lotnicze to w interesie przewoznika jest dostarczenie
                  pasazera mozliwie najkrotsza i najtansza droga w celu zmiejszenia kosztow
                  wlasnych czyli paliwa. Komu jest bardziej na reke wozenie pasazerow okrezna
                  drogo Koleji czy pasazerowi. Toz w koncu pasazer placi za kilometry przejechane
                  pociagiem a nie realna najkrotsza linia.
            • Gość: rem Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 21:35
              Remont Ocic to też szansa dla linii w Bieszczady
      • Gość: jeżdżący Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 13:24
        Darekkrzysztofiak napisał: "Tak i na około przez Lublin jeździć...

Ze stalowej przez Lublin czy Skarżysko jest tyle samo kilometrów
        • darek-krysztofiak Re: Linia 71, głupoty smalltownboya do kwadratu!! 06.02.06, 13:55
          > Gość portalu: jeżdżący napisał(a):

> Darekkrzysztofiak napisał: "Tak i na około przez Lublin jeździć...
          >
          > Ze stalowej przez Lublin czy Skarżysko jest tyle samo kilometrów

Chwalisz się, czy żalisz?
    • Gość: zgoda Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: 82.160.252.* 05.02.06, 18:31
      zgadzam sie te sku..syny niszcza linie Dębica - Mielec by ja zlikwidowac a
      pociagi przeniesc na linie kolbuszowska bo tam urzedasy z TBG maja dojezdzac do
      Rzeszowa do pracy
      • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 05.02.06, 19:29
        Pozostaje mieć nadzieję, że zwycięży zdrowy rozsądek.
        • aron2004 Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 05.02.06, 19:46
          ale z drugiej strony to te pociągi do Kolbuszowej co ile będą jeździły? Co 2-3
          godziny bo na pewno nie częściej. Tak że wielkiego pożytku z nich raczej nie
          będzie. Owszem, kilkadziesiąt osób skorzysta, ale wydawać setki milionów
          złotych dla tych kilkudziesięciu osób?
          Lepiej zmodernizować i poszerzyć drogę Rzeszów - Kolbuszowa np. do 2 pasów w
          każdą stronę. Skoro PKSy są zatłoczone to trzeba puścić więcej busów niech będą
          połączenia co 5-10 minut do Kolbuszowej i pociągi nie będą potrzebne.
          • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 05.02.06, 19:52
            No to przekonujcie Panią Zytę, w końcu jest z Lublina, aby nie zgodziła się na
            tę bezsensowną poprawkę. Uzasadniłem we wcześniejszych wypowiedziach.
            • andrzej.sawa Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 05.02.06, 20:05
              Od paru lat staram się poznać problemy komunikacyjne,a właściwie infrastruktury
              komunikacji w Polsce,a szczególnie na terenie wschodnim.
              Może się nie zgodzicie,ale,i drogi,i kolej są potrzebne.Szczególnie przewidywany
              wzrost przewozów na kierunku wschodnim powinien być realizowany i szosą i torem.
              Koszty na kolei są głównie stałymi kosztami utrzymania torów,dlatego głupota
              spółek pkp polegająca na zmniejszaniu liczby połaczeń daje niewielkie
              oszczędności,bo szlak musi być gotowy i na 1 i na 50 pociągów.Mimo wszystko
              komunikacja kolejowa jest bardziej niezawodna niż drogowa.
              Obecnie w wielu krajach obserwuje się powrót na tory,a Unia też przeznacza na to
              forsę.Problemem jest to,że tzw.pkp nie przedstawia żadnej logicznej,całościowej
              koncepcji.
            • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 05.02.06, 21:48
              > smalltownboy napisał:

> No to przekonujcie Panią Zytę, w końcu jest z Lublina, aby nie zgodziła się
              > na tę bezsensowną poprawkę. Uzasadniłem we wcześniejszych wypowiedziach.

Przekonywałem kiedyś Kolegę Arona, aby przekonał polityków, żeby nie
              przeznaczyli ani złotówki więcej na kolej, a pieniądze dać na drogi. Ale on
              stwierdził, cytuję: "Co to da? nic. kolejarze zastrajkują i kasa się znajdzie
              niestety. A trzeba to rozgonić i zaorać, przynajmniej przewozy regionalne."
      • Gość: krakow Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.kracen.hor.net.pl 05.02.06, 21:56
        a poslowie do wawki... dlatego tak sie rzucaja a prawde mowisz ze poza
        likwidacjami innych linii i przeznaczeniem forsy na linie warszawa - rzeszow
        ci politycy innych pomyslow nie maja

co do linii mieleckiej to przeciez kiedys byly plany jej elektryfikacji i
        zncznego podniesienia predkosci. co z nimi? dlaczego zaden polityk o tym teraz
        nie mowi???
        • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 05.02.06, 22:09
          Hrabiostwo- parlamentarzyści już w zeszłej kadencji polikwidowali wszystkim
          ulgi komunikacyjne (zlikwidowali zerowe i połówkowe przejazdy) dla studentów,
          dzieci niepełnosprawnych, inwalidów wojennych iwojskowych I grupy, niewidomych
          i innych, a sobie zostawili darmowe przejazdy na wszelką komunikację, w tym
          lotniczą. Teraz pewnie chcą w cieple i w I klasie dojeżdżać do Warszawy, a
          skoro Tbg ma dwóch posłów, a Stalowa Wola żadnego, to by pomału wyjaśniało
          zagadkę.
          • Gość: krakow Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.kracen.hor.net.pl 05.02.06, 22:19
            tylko dlaczego taki ORTYL ktory jest z Mielca wypowiada sie wszedzie w mediach
            i chwali sie co to on nie robi by "odkurzyc" i "odnowic" linie Rzeszow -
            Tarnobrzeg a z drugiej strony nic nie robi by w jego rodzinnym Mielcu kolej
            zaczela choc troche lepiej funkcjonowac (obecnie pociag pospieszny miedzy
            Dębica a Mielcem traci 1 h 29 min. (czas razem z postojem w Debicy) by pokonac
            ten 30 km. odcinek!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 05.02.06, 22:24
              Tym bardziej, ze tam miał być dokończony zaczęty remont. Pytanie brzmi, kto
              zastopował remont, dlaczego to zrobiono oraz dlaczego rozkład jazdy jest tak
              układany by zniechęcić podróżnych? A nocny pociąg z Zamościa do Wrocławia
              puszcza się przez Rzeszów. Może to temat dla prokuratury?
              • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 05.02.06, 22:37
                > smalltownboy napisał:

> Tym bardziej, ze tam miał być dokończony zaczęty remont. Pytanie brzmi, kto
                > zastopował remont,

DOKP Kraków.

> dlaczego to zrobiono

Bo DOKP Kraków miała inne wydatki.

> oraz dlaczego rozkład jazdy jest tak
                > układany by zniechęcić podróżnych?

Celowe wygaszanie popytu.

> A nocny pociąg z Zamościa do Wrocławia puszcza się przez Rzeszów.

Może nie da się.

> Może to temat dla prokuratury?

Zgłaszaj, już to komuś kiedyś w grudniu ubiegłego roku proponowałem.
                • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 05.02.06, 22:44
                  Celowe działanie na szkodę firmy to przestępstwo! Tylko jak udowodnić celowość?
                  • Gość: krakow Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.kracen.hor.net.pl 05.02.06, 22:45
                    udowodnic mysle ze daloby sie tylko trzeba by poszperac w starych rokladach....
                    nadto trzeba by sie wloczyc po prokuraturach
                  • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 05.02.06, 22:51
                    > smalltownboy napisał:

> Celowe działanie na szkodę firmy to przestępstwo! Tylko jak udowodnić
                    > celowość?

Jak to jak, a czy to normalne, aby szynobus z Tarnobrzega do Dębicy w
                    Rzemieniu, gdzie jest ZSR był o 8:03?

Prosty przykład.
              • aron2004 Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 06.02.06, 08:47
                smalltownboy napisał:

> Tym bardziej, ze tam miał być dokończony zaczęty remont. Pytanie brzmi, kto
                > zastopował remont, dlaczego to zrobiono oraz dlaczego rozkład jazdy jest tak
                > układany by zniechęcić podróżnych? A nocny pociąg z Zamościa do Wrocławia
                > puszcza się przez Rzeszów. Może to temat dla prokuratury?

no i co z tego? Równie dobrze Mielec mógłby pójść do prokuratury, że bus o
                16.00 z Krakowa do Zamościa jeździ przez Rzeszów a nie przez Mielec.
                • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 06.02.06, 13:08
                  Aron, Ty masz zaburzenia obsesyjno-kompulsywne na temat busów. Temat może być o
                  biskupie Życińskim, a Ty i tak między wierszami wtrącisz coś o busach.
                  A tutaj chodzi o działanie na szkodę firmy poprzez celowe układanie złego
                  rozkladu jazdy oraz celowe ograniczanie prędkości- nie zawsze potrzebne. A to
                  już jest karalne.
                  • Gość: aron Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 06.02.06, 14:22
                    smalltownboy napisał:

> Aron, Ty masz zaburzenia obsesyjno-kompulsywne na temat busów. Temat może być
                    o biskupie Życińskim, a Ty i tak między wierszami wtrącisz coś o busach.

Bzdury. Ja się tylko przeciwstawiam atakom neostalinowców na busy.
                    Komuna się skończyła. Mogą być prywatne sklepy to i mogą być prywatne busy.

> A tutaj chodzi o działanie na szkodę firmy poprzez celowe układanie złego
                    > rozkladu jazdy oraz celowe ograniczanie prędkości- nie zawsze potrzebne. A to
                    > już jest karalne.

To zaraz, jak pociąg pojedzie przez Rzeszów to jest zły rozkład jazdy?
                    • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 06.02.06, 14:26
                      > Gość portalu: aron napisał(a):

> Bzdury. Ja się tylko przeciwstawiam atakom neostalinowców na busy.
                      > Komuna się skończyła. Mogą być prywatne sklepy to i mogą być prywatne busy.

Mogą być mega spaliny w atmosferze, o nie drugiego USA w Polsce nie chcemy!

> To zaraz, jak pociąg pojedzie przez Rzeszów to jest zły rozkład jazdy?

Tak bo okrężną drogą.
                    • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 06.02.06, 18:02
                      Ataki? Rozmawiajmy o uczciwej konkurencji, a nie o atakach.
                      Jak bus zabrać pasażera to ok, ale jak PKS zabrać to neostalinizm. Dostrzegam
                      takie myślenie.
                      • aron2004 Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 06.02.06, 20:32
                        smalltownboy napisał:

> Ataki? Rozmawiajmy o uczciwej konkurencji, a nie o atakach.

a czy reklamowanie się jest nieuczciwą konkurencją?

> Jak bus zabrać pasażera to ok, ale jak PKS zabrać to neostalinizm. Dostrzegam
                        > takie myślenie.

Nikt nie zabrać pasażera. Pasażer sam decydować czym chcieć jechać.
        • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 05.02.06, 22:34
          > Gość portalu: krakow napisał(a):

> a poslowie do wawki... dlatego tak sie rzucaja a prawde mowisz ze poza
          > likwidacjami innych linii i przeznaczeniem forsy na linie warszawa - rzeszow
          > ci politycy innych pomyslow nie maja
          >
          > co do linii mieleckiej to przeciez kiedys byly plany jej elektryfikacji i
          > zncznego podniesienia predkosci. co z nimi? dlaczego zaden polityk o tym
          > teraz nie mowi???

Na ostatnim spotkaniu Przedstawicieli Urzędu Marszałkowskiego i PLK, PLK
          zadeklarowały chęć remontu od przyszłego roku linii Zagórz-Łupków, Stróże-
          Krościenko, częściowo Jasło-Rzeszów i Dębica-Mielec.
          • Gość: krakow Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.kracen.hor.net.pl 05.02.06, 22:40
            Mozna prosic o jakies konkrety? Przeciez tych wszytkich linii razem nie beda
            remontowac.... Poza tym ich stan jest rozny np. linia Jaslo - Rzeszow jest w
            nieporownywalnie lepszym stanie niz linia Debica - Melec i linia Jaslo - Sanok.

Jest gdzies na necie na ten temat?
            • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 05.02.06, 22:48

> Mozna prosic o jakies konkrety? Przeciez tych wszytkich linii razem nie beda
              > remontowac.... Poza tym ich stan jest rozny np. linia Jaslo - Rzeszow jest w
              > nieporownywalnie lepszym stanie niz linia Debica - Melec

Jasło-Rzeszów jest praktycznie w takim samym stanie na całym odcinku, natomiast
              nie traktuj odcinka linii 25 Dębica-Mielec, a traktuj jako Dębica-Tarnobrzeg.

> Jest gdzies na necie na ten temat?

Nie, więcej w:

Gazeta Wyborcza dodatek Rzeszów, wersja papierowa z dn. 04.02.2006
              • Gość: krakow Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.kracen.hor.net.pl 05.02.06, 22:49
                ale pytam czy tam cos ciekawego wiecej napisali np. doklady hamonogram prac lub
                do jakich predkosci bea remontowac i co pojdzie na pierwszy ogien???????
                • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 05.02.06, 22:53

> ale pytam czy tam cos ciekawego wiecej napisali np. doklady hamonogram

Nie, pewnie będzie to w "lutym", przyszłego roku. ;)
                  • Gość: krakow Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.kracen.hor.net.pl 05.02.06, 22:55
                    Czyli spotkali sie chlopcy pogadali i zadnych konkretow zadnych ustalen czyli
                    SERIAL Z CYKLU WYBORY SAMORZADOWE 2006
                    • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 05.02.06, 23:01
                      Czyli po raz kolejny wynika, że Rzeszów traktuje siebie jako pępek świata i
                      według siebie planuje remonty w województwie. Miasta wchodzące w skład
                      Podkarpacia m.in Stalowa Wola, Przemyśl (tak, były plany żeby wszystkie
                      dalekobieżne startowały w Rzeszowie), Mielec nich jeżdżą furmankami.
                      A może pora pomyśleć o reformie administracyjnej? Przecież nasze miasta Tbg,
                      St. Wola, Mielec, Przemyśl nic nie straciłyby będąc pod Lublinem czy Krakowem,
                      a nawet zyskałyby, ponieważ taki duży region prężniej rozwijałby się.
                      • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 05.02.06, 23:07
                        > smalltownboy napisał:

> Czyli po raz kolejny wynika, że Rzeszów traktuje siebie jako pępek świata i
                        > według siebie planuje remonty w województwie. Miasta wchodzące w skład
                        > Podkarpacia m.in Stalowa Wola, Przemyśl (tak, były plany żeby wszystkie
                        > dalekobieżne startowały w Rzeszowie), Mielec nich jeżdżą furmankami.

O co Ci chodzi? Jesteś ze Stalowej Woli, masz kolej na poziomie całkiem
                        niezłym. Inni mają gorzej.

> A może pora pomyśleć o reformie administracyjnej? Przecież nasze miasta Tbg,
                        > St. Wola, Mielec, Przemyśl nic nie straciłyby będąc pod Lublinem czy
                        > Krakowem, a nawet zyskałyby, ponieważ taki duży region prężniej rozwijałby
                        > się.

Już myślą nad reformą administracyjną.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=34326741
                      • Gość: jeżdżący Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 12:25
                        Podkarpacie ma taką sieć, że linie nie zbiegają się w Rzeszowie, więc pomysł,
                        żeby wszystkie dalekobieżne startowały w Rzeszowie lub przejeżdżały przez
                        Rzeszów jest poroniony i świadzy o rzeszowskiej megalomanii.
                    • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 05.02.06, 23:03

> Czyli spotkali sie chlopcy pogadali i zadnych konkretow zadnych ustalen czyli
                      > SERIAL Z CYKLU WYBORY SAMORZADOWE 2006

Przecież Kolega Smalltownboy wyraźnie napisał:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=36216557&a=36227271

Nie rozumiem dlaczego jesteś taki ździwiony?
                      • armyn Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 05.02.06, 23:05
                        NO to po co sie spotklali skoro nie bylo zadnych ustalen? Kasa na hernte i kawe
                        i ciasteczka tez kosztuje:)
                        • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 05.02.06, 23:09
                          > armyn napisał:

> NO to po co sie spotklali skoro nie bylo zadnych ustalen?

Przecież napisałem "w przyszłym roku".
      • Gość: scyzoryk Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 11:17
        Tak samo jak upie..ją linię stalowa wola - skarżysko.
    • Gość: rzeszowiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.dnet.pl / *.crowley.pl 06.02.06, 09:46
      dla Rzeszowa lepiej byłoby zeby taka linia biegła przez Rzeszów, a co do
      połączenia Tarnobrzega z Krakowem - po pierwsze taka linia jest zupełnie
      niepotrzebna bo istnieje szybki i ważny węzeł Przemyśl-Rzeszów-Kraków a po
      drugie koszty budowy takiego połączenia były by za wysokie, po trzecie jest w
      100% pewnym, że takie połączenie byłoby nie rentowne ponieważ (i to jest
      czwartym argumentem) Tarnobrzeg jest zdecydowanie za małym miastem, które nie
      ma wiekszego znaczenia w regionie.
      Z resztą co tu wiele mówić o wszystkim decyduje Warszawa oraz duże miasta
      będące lokalnymi ośrodkami polityki regionalnej - w tym wypadku Rzeszów.
      • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 06.02.06, 10:05
        > Gość portalu: rzeszowiak napisał(a):

> dla Rzeszowa lepiej byłoby zeby taka linia biegła przez Rzeszów, a co do
        > połączenia Tarnobrzega z Krakowem - po pierwsze taka linia jest zupełnie
        > niepotrzebna

Ależ takie połączenie istnieje obecnie - poc. posp. "Hetman".
      • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 06.02.06, 13:13
        Rzeszów ma dobre połączenie z Krakowem, więc mu kolejne nie potrzebne. Ale
        Rzeszów nie jest pępkiem świata, żeby blokować takie połączenie innym, było nie
        było, niemałym miastom.
        Myślę, że tutaj trzebaby Lublin i Zamość zachęcić do interwencji, w sprawie tej
        linii przez Mielec, ponieważ tą drogą miałby najkrótsze i najszybsze połączenie
        z Krakowem, Śląskiem, górami.
    • Gość: tomerskn Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.krak.tke.pl 06.02.06, 11:22
      dobrze mowi.
      Rok, dwa i beda samoloty za 100 pln do Wawy - zobaczycie.
    • Gość: jeźdżący Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 12:40
      Smalltownboy ma rację, dużo młodych ludzi ze Stalowej Woli, Tarnobrzega i
      Mielca studiuje w Krakowie i napewno woleliby mieć szybkie i wygodne połączenia
      do Krakowa niż marznąć i wąchać czyjeś dupy w busiarstwie. Tylko 2 posłów z
      Tarnobrzega chce za darmo jeździć 1 klasą do stolycy i o to tu chodzi.
      • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 06.02.06, 13:53
        > Gość portalu: jeźdżący napisał(a):

> Tylko 2 posłów z Tarnobrzega chce za darmo jeździć 1 klasą do stolycy i o
        > to tu chodzi.

Jeżdżą Sienkiewiczem. :P
        • Gość: szyfrantka zofia Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 14:06
          Sienkiewicz ma debilnie ułożony rozkład.
          • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 06.02.06, 14:11
            > Gość portalu: szyfrantka zofia napisał(a):

> Sienkiewicz ma debilnie ułożony rozkład

Dlaczego?
            • Gość: szyfrantka zofia Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 14:36
              Bo jedzie dłużej, niż swego czasu San, gdy jechał tą trasą i rano wyjeżdża o
              barbarzyńskiej godzinie.
          • Gość: elijot Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 14:31
            Na to nic nie proadzisz.

Co do reszty roztrzasanych spraw uwazam, ze Podkarpacie potrzebuje linii
            kolejowych, czynnych. Przy tak małej gestosci torowisk kazda linia jest
            potrzebna. I wszyscy powinni dazyc do reaktywacji zamknietych tras. Czy naprawde
            nie ma szansy na pogodzenie interesow Stalowej Woli, Tarnobrzega, Rzeszowa,
            Dębicy i innych miast? Bez wspolnego dzialania nic sie nie uda.
            • Gość: elijot Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 14:32
              Moze wreszcie ktos to zrozumie.
            • Gość: tubylec Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 14:42
              Widać nie da, bo w przeszłości tak układano trasy pociągów by omijały Stalową.
              • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 06.02.06, 15:44
                > Gość portalu: tubylec napisał(a):

> Widać nie da, bo w przeszłości tak układano trasy pociągów by omijały Stalową.

Żaden pociąg nie dojeżdżał w przeszłości do Stalowej Woli? ;)

• Gość: tubylec Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 07:24
                  W czerwcu 1988r. zabrali Varnę i Karpaty, z wielką łaską zostawili Solinę i po
                  interwencjach zrobili 2 wagony ze Stalowej Południowej doczepiane w
                  Sandomierzu. Odświerz sobie pamięć historyczną Darkukrzysztowiaku
                  • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 07.02.06, 09:31

> W czerwcu 1988r. zabrali Varnę i Karpaty, z wielką łaską zostawili Solinę i
                    > po interwencjach zrobili 2 wagony ze Stalowej Południowej doczepiane w
                    > Sandomierzu.

Tak, a jak od RJ 1992/1993 wszystkie pospieszne jeździły przez Stalową Wolę to
                    było dobrze? ;)

> Odświerz sobie pamięć historyczną

Mam RJ 88/89. :P

> Darkukrzysztowiaku

Darku Krysztofiaku
                    • Gość: tubylec Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 09:53
                      Gość Darek Krzysztofiak napisał: "Tak, a jak od RJ 1992/1993 wszystkie
                      pospieszne jeździły przez Stalową Wolę to
                      było dobrze? ;)
                      Widzę, że my się nie rozumiemy. I to nie było dobre i to było złe.
                      Najsprawiedliwiej (choć może daleko od ideału)to było w rozkładzie 91/92 - San
                      miał wtedy 2 składy z Rzeszowa przez Tarnobrzeg i z Przemyśla przez Stalową
                      Wolę tak samo jak sezonowy Kołobrzeg, był nawet nocny, który jechał przez
                      Mielec. Wilk był syty i owca cała. A teraz zachodzi obawa, że moż być powtórka
                      z rozrywki jak w SRJ 88/89. Ty osobiście możesz uważać inaczej, ale nie ty
                      będziesz układał rozkład, tylko warszawka, która olewa równo, Tarnobrzeg,
                      stalową Wolę, Mielec i Rzeszów razem wzięte.
                      • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 07.02.06, 10:12
                        > Tubylec napisał:

> Widzę, że my się nie rozumiemy.

Jeśli popełniasz błąd merytoryczny i stwierdzasz, że pociągi omijały Stalową
                        Wolę...

> I to nie było dobre i to było złe.

Patrzcież... Zrozumiał cud. Wiesz, że nie ma na świecie sprawiedliwości... ;)

> Najsprawiedliwiej (choć może daleko od ideału)to było w rozkładzie 91/92 -
                        > San miał wtedy 2 składy z Rzeszowa przez Tarnobrzeg i z Przemyśla przez
                        > Stalową Wolę tak samo jak sezonowy Kołobrzeg, był nawet nocny, który jechał
                        > przez Mielec. Wilk był syty i owca cała.

Tak.

> A teraz zachodzi obawa, że moż być powtórka z rozrywki jak w SRJ 88/89.

Ty już wiesz co będzie...

> Ty osobiście możesz uważać inaczej, ale nie ty
                        > będziesz układał rozkład, tylko warszawka, która olewa równo, Tarnobrzeg,
                        > stalową Wolę, Mielec i Rzeszów razem wzięte.

Niestety, szczera prawda i prawdopodobnie oleje też 10 mln.
                        • Gość: tubylec Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 10:17
                          Teraz jest inna sytuacja, niż 15 lat temu i może tak być, bo nikt nie będzie
                          się bawił w dublowanie pociągów.
                          • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 07.02.06, 10:24

> Teraz jest inna sytuacja, niż 15 lat temu i może tak być, bo nikt nie będzie
                            > się bawił w dublowanie pociągów.

Osobowe zawsze można skomunikować, a poza tym na pewno jakiś pospieszny przez
                            Stalową Wolę będzie jeździł.
              • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 07.02.06, 09:35

> Widać nie da, bo w przeszłości tak układano trasy pociągów by omijały Stalową.

Tak to napisałeś jakby do Stalowej Woli, żeden pociąg pasażerski nie dojeżdżał.
            • strzelec1 Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 06.02.06, 17:29

> Czy naprawde
              > nie ma szansy na pogodzenie interesow Stalowej Woli, Tarnobrzega, Rzeszowa,
              > Dębicy i innych miast? Bez wspolnego dzialania nic sie nie uda.

Sposób jest prosty. Pociągi San i Solina zostają na swojej dotychczasowej trasie
              Przemyśl - Stalowa Wola - Lublin - Warszawa. Nalezy przywrócic pociąg Wetlina w
              relacji Zagórz - Jasło - Rzeszów - Tarnobrzeg - Skarżysko - Warszawa jako pociag
              całoroczny. Poza tym potrzebne sa 2 lub 3 pociagi w relacji Rzeszów - Warszawa.

Kiedys godzono Rzeszów i Stalową Wole poprzez łącznik do Sana Stalowa Wola -
              Sandomierz

• Gość: krakow Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.kracen.hor.net.pl 06.02.06, 20:22
                Oj dziecko dziecko... Kto Ci naopowidal tych bajeczek?? Gdy uruchomią linie
                przez Kolbuszowa pociagi dalekobiezne pojada ta linia a w Tarnobrzegu najwyzej
                zrobia skomunikowania z Przeworska i Stalowej a linia Tarnobrzeg - Dębica
                przestanie istniec... bo powiedza nie ma pieniedzy na puszczanie pociagu dla
                kiku kolejarzy
                • strzelec1 Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 06.02.06, 20:45
                  Jak wreszcie zacęło sie przywracanie normalności to od razu znalazło sie tylu
                  wyznwcow "spiskowej teorii dziejów". Dlaczego zawsze wszytsko w tym kraju muszą
                  popsuc kwasy ślededzienników. To co sie bedzie działo na tatmtych liniach
                  stanowi osobny problem.
                  Sam jestem z Mielca i połącznia z Wraszawa beda dla mnie duzym plusem. Szynobusy
                  skomunikowane w TBG z pociagmi pospiesznymi do Wawy. Jest to jedyne sensowne
                  rozwiązanie. Jazda z Mielca do Wawy przez Kraków jest nieopłacalna czasowo i
                  finansowo. Przez Lublin jest rowniez za daleko. Zostaje tylko trasa przez Skarzysko

• carmely Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 06.02.06, 20:58
                    OJ kto Ci takich glupot naopowidal???? To jest tajemnica poliszynela ze nie ma
                    kasy nawet na te polaczenia co istnieja wiec na linie kolbuszowska przeniosa po
                    kilka pociagow z innych linii na Hetmana i Sana oraz szynobus z linii mielckiej
                    i nawet bedziesz chwalil te decyzje bo skoro pociagi maja jezdzic puste to
                    niech jedzie kilka osob wiecej
                    • strzelec1 Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 07.02.06, 08:52
                      Dzis ten szynobus jest po prostu zawieszony w prózni. Skomunikowania w Debicy sa
                      marne a w Tarnobrzegu skomunikowań z pociągami dlakobieżnymi w ogóle nie ma. To
                      juz jakbym miał wybierać między uruchomieniem tamtej linii i "tfu tfu"
                      zlikwidowaniem mieleckiej a pozostawieniem dotychczasowego stanu rzeczy to
                      wybieram to pierwsze rozwiązanie. Co mi po nieskomunikowanych szynobusach?? Mam
                      sie cieszyc ich widokiem w mieście??
                      • carmely Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 07.02.06, 21:46
                        a zastanowiles sie dalczego tak jest? dlaczego zlikwidowano swego czasu
                        kilkanajbardziej obleganych polaczen do duzych miast??? Poza tym o ile sie nie
                        myle Twoj ojciec startowal w ubieglych wyborach samorzadowych w Mielcu. On tez
                        tak mysli? Zastanowiles sie komu zalezy na tym by tak fatalnie funkcjonowala
                        kolej w Mielcu?? Co sadzisz o poczynaniach Deptuły ktory zapblokowal
                        uruchomienie pociagow Stalowa - Krakow p. Mielec??
                        • strzelec1 Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 16.02.06, 17:06

> a zastanowiles sie dalczego tak jest? dlaczego zlikwidowano swego czasu
                          > kilkanajbardziej obleganych polaczen do duzych miast???

To nie jest tylko problrm tej lini. Mechanizm likwidacji wieli linii, ktore
                          mialy prawdziwy potencjał był następujący. Wybor lini nie widomo dlaczego.
                          Idiotyczny rozklad jazdy i sztuczne wydłużanie czasu jazdy. Zamknięcie lini.
                          W skali ogólnopolskiej bedzie to ok 40% lini.

Poza tym o ile sie nie
                          > myle Twoj ojciec startowal w ubieglych wyborach samorzadowych w Mielcu. On
                          tez
                          > tak mysli?
                          Zgadza sie. Nie wiem co by wybrał gdyby mial dokonac takiego wyboru jak
                          napisalem wczesniej. Juz sie niestety nie dowiemy bo niestety moj ojciec juz
                          nie zyje.
                          Jedno wiem ze polaczenia wylacznie do Tarnobrzeg go nie satysfakcjonowały.

Zastanowiles sie komu zalezy na tym by tak fatalnie funkcjonowala
                          > kolej w Mielcu?? Co sadzisz o poczynaniach Deptuły ktory zapblokowal
                          > uruchomienie pociagow Stalowa - Krakow p. Mielec??

Ja bym inaczej postawił pytanie: Dlaczego nikomu nie zalezy na tych
                          polaczeniach?
                          Wg niego po co maja byc pociagi do Krakowa jak ludzie w podkarpackiem maja
                          jezdzic do Rzeszowa a nie do Krakowa. Dobrze ze nie powolali tej calej spolki.
                          Wtedy to nasz szynobusy obslugiwałyby trase Debica - Przemysl.
    • Gość: Myślący Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! IP: 217.96.82.* 06.02.06, 14:59
      Obwodnica RST-RNI to głupota do kwadratu spełniająca tylko chore ambicje miasta
      rowerów. Ruch równie dobrze może odbywać się przez centrum miasta rowerów i
      Niska. Proponuje dalej jej nie rozbudowywać ponieważ jest to niepotrzebna
      inwestycja mocno uderzająca w budżet naszego województwa.

Apeluję do wszystkich posłów i senatorów RP lepiej te pieniądze przeznaczcie na
      budowę linii Ocice-Rzeszów. Przynajmniej pasażerów z Rzeszowa, Kolbuszowej,
      Tarnobrzega, Sandomierza, Ostrowca Św, Skarzyska zachęci to bardziej do
      korzystania z kolei na trasie do Warszawy. Po dokończeniu tej obwodnicy
      samochody i tak nie będą z niej korzystały ponieważ bliższa droga jest przez
      centrum miasta (to samo jest w Mielcu). Więc pieniądze na dokończenie tej
      obwodnicy jest wyrzuceniem sporej sumy w błoto.
      • Gość: paweł Re: Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.06, 15:24
        Głupoty kolega pisze. Mieszkam w Tarnobrzegu i wiem jaką niedogodnością są
        długotrwałe przejazdy do Krakowa. Wielu moich znajomych też tak uważa. Niech
        robią linie 71, ale najpierw niech dokończą linie do Debicy.
        • darek-krysztofiak Re: Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! 06.02.06, 15:46
          > Gość portalu: paweł napisał(a):

> Głupoty kolega pisze. Mieszkam w Tarnobrzegu i wiem jaką niedogodnością są
          > długotrwałe przejazdy do Krakowa. Wielu moich znajomych też tak uważa. Niech
          > robią linie 71, ale najpierw niech dokończą linie do Debicy.

Do Dębicy brakuje gdzieś toru? Pociągi nie jeżdżą?
          • Gość: kongoi Re: Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 19:39
            nie rob z siebie idioty
            • darek-krysztofiak Re: Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! 06.02.06, 21:28
              > Gość portalu: kongoi napisał(a):

> nie rob z siebie idioty

Nie robię. ;)
          • Gość: mietek Re: Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 10:59
            Jeźdżą ale są nieskomunikowane w Dębicy z pociągami do Krakowa. Po prostu
            Rzeszów z Tarnobrzegiem chcą udupić linię, z któtrej korszystałyby 3 miasta w
            regionie. Tak samo jak chcą udupić linię ze Stalowej Woli do Przeworska, która
            ma 2 tory i jest elektryczna.
            • darek-krysztofiak Re: Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! 07.02.06, 11:10
              > Gość portalu: mietek napisał(a):

> Jeźdżą ale są nieskomunikowane w Dębicy z pociągami do Krakowa.

W takim razie ktoś kompetentny powinien się tym zainteresować i czynić wszelkie
              staranie, aby zmienić obecny stan rzeczy.

> Po prostu Rzeszów z Tarnobrzegiem chcą udupić linię,

Już wiesz, że chcą... Udupili?

> z któtrej korszystałyby 3 miasta w regionie. Tak samo jak chcą udupić linię
              > Stalowej Woli do Przeworska, która
              > ma 2 tory

Nie na całym odcinku, a poza tym co to jest za argument?

> i jest elektryczna.

Chyba zelektryfikowana, i cóż z tego, odcinek Lublin - Stalowa Wola nie jest
              zelektryfikowany i ma jeden tor?
              • Gość: mietek Re: Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 11:18
                ma 2 tory

Nie na całym odcinku, a poza tym co to jest za argument?

Jest większa przepustowość i biegnie do przejścia granicznego w Medyce.
                • darek-krysztofiak Re: Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! 07.02.06, 11:57
                  > Gość portalu: mietek napisał(a):

> Jest większa przepustowość

Przepustowość można uzyskać dzięki dopasowaniu rozkładów i zastosowaniu mijanek.

> i biegnie do przejścia granicznego w Medyce.

Do przejścia granicznego w Medyce prowadzi linia Kraków - Medyka, jeśli już to
                  stanowi takie połączenie. Natomiast dzięki linii 71 można uzyskać najkrótszą
                  drogę do przejścia granicznego w Łupkowie.
              • Gość: aron Re: Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 07.02.06, 11:41
                ale co ci da elektryfikacja? na linii Lublin - Stalowa Wola nie ma elektryki i
                pociągi jeżdżą nawet 100 km/h a np. na linii Wrocław - Wałbrzych jest elektryka
                i jeżdżą 50 km/h.
                • darek-krysztofiak Re: Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! 07.02.06, 12:00

> ale co ci da elektryfikacja?

Brak zmiany trakcji.

> na linii Lublin - Stalowa Wola nie ma elektryki > i pociągi jeżdżą nawet 100
                  > km/h

Maksymalna prędkość to 90 km/h, ale są i wolniejsze odcinki do 70 km/h, a poza
                  tym na niektórych przejazdach jest 20 km/h
                  • Gość: aron Re: Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 07.02.06, 12:27

> Brak zmiany trakcji.

Prościej puścić spaliniaka pod drutem. No chyba że się mniej opłaca, bo PKP
                    zdaje się nie musi płacić za prąd.

> Maksymalna prędkość to 90 km/h, ale są i wolniejsze odcinki do 70 km/h, a
                    poza tym na niektórych przejazdach jest 20 km/h

w każdym razie jest lepiej niż na zelektryfikowanych liniach typu Wrocław -
                    Wałbrzych czy Warszawa - Nasielsk.
                    • darek-krysztofiak Re: Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! 07.02.06, 12:35

> Prościej puścić spaliniaka pod drutem. No chyba że się mniej opłaca, bo PKP
                      > zdaje się nie musi płacić za prąd.

Źle Ci się zdaje.

> w każdym razie jest lepiej niż na zelektryfikowanych

Po co tak daleko szukasz, jak przykład jest pod nosem?
              • Gość: krakow Re: Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 19:52
                > W takim razie ktoś kompetentny powinien się tym zainteresować i czynić
                wszelkie
                >
                > staranie, aby zmienić obecny stan rzeczy.

Nie wal tych smutow - przeciez w tym watku chyba jest napisane ze probowano
                zmienic rozklad i zablokowali ja zwiazkowcy na spolke z urzednikami z urzedu
                marszalkowskiego - co jak wynika z tego co pisze sie na tym forum jest sprawka
                lobby tarnobrzeskiego (sku..synskich urzedasow, ktorzy moim zdaniem sa gorsi
                niz kolejarze)
                • darek-krysztofiak Re: Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! 07.02.06, 20:16

> Nie wal tych smutow

Jak na razie to Ty "walisz smuty" i poza tym nic nie robisz.

> - przeciez w tym watku chyba jest napisane

A jakbym Ci na płocie napisał "C..."
                  To co byś zrobił?
          • Gość: marcin Re: Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 01:19
            Te lolku z Wielkiej cipy wrzuć na luz to nie jest Twoje prywatne forum!

Wracając do tematu kolei, rozsądniejszym było by wyremontowanie trasy Stalowa
            Wola, Tarnobrzeg, Mielec - Kraków. Kilka połączeń dziennie czyniło by tą trase
            jak najbardziej rentowną. Mozna by było również 2 składy np. z Lublina i
            Zamościa łączyć w Stalowej i dalej jako jeden skład do Krakowa.

Szkoda tylko, że skończy sie na naszym gdybaniu i Polska C nie prędko zmieni się
            w B :/
            • darek-krysztofiak Re: Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! 08.02.06, 09:56
              Nie jestem z Wielkiej C... Te, a co może Twoje forum Bolku?

Wszystko można, tylko trzeba chcieć, to komukolwiek zaproponować.
              Ale nie wiem jakbyś kombinował do Warszawy zawsze najkrócej będzie przez
              Kolbuszowę.
        • Gość: kongo Re: Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 19:38
          Kiedys byly postulaty (chyba Komitetu OBrony tej linii) by uruchomioc dwa
          pociagi przyspieszone do Krakowa z Stalowej Woli przez Tarnobrzeg oraz jeden
          pociąg pospieszny Lublin - Tarnobrzeg - Kraków ale samorzad nie chcial by
          uruchomic nawet jeden taki pociag....
          • Gość: krakow Re: Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! IP: *.kracen.hor.net.pl 06.02.06, 20:24
            Dalczego??? Przeciez to byla sznasa zeby przywrocic ta linie do zycia!!!!!
            Wielu ludzi jezdzi z TBG Stalowej i Mielca do Kraka i chetnie przesiadlo by sie
            z zimnych spazniajacych sie autobusow na wygodniejszy
            pociag!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: kolej jest fajna Re: Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 10:56
            Bo Rzeszowowi i tarnobrzskiemu lobby zależy jedynie na reaktywacji złomu przez
            Kolbuszową.
            • darek-krysztofiak Re: Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! 07.02.06, 11:12
              > Gość portalu: kolej jest fajna napisał(a):

> Bo Rzeszowowi i tarnobrzskiemu lobby zależy jedynie na reaktywacji złomu
              > przez Kolbuszową.

Trochę przesadzasz pisząc "tylko".
            • Gość: krakow Re: Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 19:56
              to trzeba ich rozwalic na kawalki!!!!!!!!! jak mozna w ten sposdob
              postepowac???????????!!!!!!!!
              • darek-krysztofiak Re: Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! 07.02.06, 20:18

> to trzeba ich rozwalic na kawalki!!!!!!!!! jak mozna w ten sposdob
                > postepowac???????????!!!!!!!!

Czym ich rozwalisz? ;)
    • Gość: Myślący Obwodnica RST-RNI głupotą do kwadratu!!! IP: 217.96.82.* 06.02.06, 14:59
      Obwodnica RST-RNI to głupota do kwadratu spełniająca tylko chore ambicje miasta
      rowerów. Ruch równie dobrze może odbywać się przez centrum miasta rowerów i
      Niska. Proponuje dalej jej nie rozbudowywać ponieważ jest to niepotrzebna
      inwestycja mocno uderzająca w budżet naszego województwa.

Apeluję do wszystkich posłów i senatorów RP lepiej te pieniądze przeznaczcie na
      budowę linii Ocice-Rzeszów. Przynajmniej pasażerów z Rzeszowa, Kolbuszowej,
      Tarnobrzega, Sandomierza, Ostrowca Św, Skarzyska zachęci to bardziej do
      korzystania z kolei na trasie do Warszawy. Po dokończeniu tej obwodnicy
      samochody i tak nie będą z niej korzystały ponieważ bliższa droga jest przez
      centrum miasta (to samo jest w Mielcu). Więc pieniądze na dokończenie tej
      obwodnicy jest wyrzuceniem sporej sumy w błoto.
    • Gość: hrh Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.viknet.pl 06.02.06, 20:26
      her
    • Gość: rzeszowiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 14:21
      Wypie..ć zasrańcy z naszego forum i wy z miasta wieżowców i wy z miasta
      rowerów !!!!
      • Gość: ANTY Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: 217.96.82.* 07.02.06, 14:34
        Gość portalu: rzeszowiak napisał(a):

> Wypie..ć zasrańcy z naszego forum i wy z miasta wieżowców i wy z miasta
        > rowerów !!!!

Ludzie z miasta Wielkiej Cipy też mają wypie..ć??
      • Gość: ANTY Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: 217.96.82.* 07.02.06, 14:34

> rowerów !!!!

Ludzie z miasta Wielkiej Cipy też mają wypie..ć??
      • Gość: marcin Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 10:41
        Wypie..ć zasrańcy z naszego forum i wy z miasta wieżowców i wy z miasta
        rowerów !!!!

Moja wypowiedź odnosiła sie do w.w jakże twórczych i budujących słów!
        Więc Darku bolku lolku czy jak tam wolisz co sie czepiasz?
        • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 08.02.06, 10:51
          Nie jestem, ani z tego, ani z tamtego miasta.

Więcej kultury!

Ja się Ciebie czepiam? Przecież to Ty odpisałeś na mojego posta.
          • Gość: marcin Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 11:29
            Odpisalem na Twojego posta ale chodzilo mi o wypowiedzi typa, ktory kazał na
            w***alać z forum! Sorka moze brakuje kultury w mojej wypowiedzi, ale agresja
            rodzi agresje...

Pozdrawiam...
      • Gość: Miva Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.nycmny83.covad.net 16.02.06, 23:33

> rowerów !!!!
        A jakie to ono twoje.
        Tobie to ani pociag ani wiezowce ani rowery sie nie klaniaja. Tobie brak kultury
        i szkola sie klanie. Idz po nia na piechote to moze troche dostaniesz oglady i
        kultury osobistej.
    • Gość: mieszkaniec Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.rsk.pl / *.rsk.pl 09.02.06, 16:39
      ja mimo wszystko uważam,że jesteś krótkowzroczny i myślisz tylko dziś ,a nie z
      perspektywy przyszłości
      • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 10:11
        Przyszłość to będzie taka, iż Rzeszów będzie takim samym "smalltown" powiatowym
        jak dziś Stalowa Wola.
        • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 11:41
          A Stalowa Wola będzie jeszcze mniejszym niż Rzeszów.
        • Gość: Miva Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.nycmny83.covad.net 17.02.06, 17:56
          smalltownboy napisał:

> Przyszłość to będzie taka, iż Rzeszów będzie takim samym "smalltown" powiatowym
          >
          > jak dziś Stalowa Wola.
          Small town with a big Harte
          Przepraszam mam do ciebie pytanie czy poza ulica Hutnicza czy Domem Hutnika
          ewentulanie w lato osrodek w Ulanowie to ty chlopie widziales cos w zyciu wiecej
          poza obrazkami???????
          Never small town is to small to be the BIG ONE. The only problem is the people
          witch live there and they fill to little. Because not a size of the town but the
          vision and passion give them opportunity to be a BIG ONE. I had the pleasure of
          visiting this quaint little town several years ago and still remember thinking
          how wonderful it would be to live in such an inviting community. Nothing stands
          out in my memory of our visit; nothing made a huge impression on my mind. The
          community of small town just had the feeling of home, a comfortable place where
          one goes to relax and unwind. Only the friendly faces, inviting little
          restaurants and the uniqueness of the town stand out.
          Small town with a big Harte
          • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 18:01
            Po pierwsze pisz po polsku, bo nie wszyscy muszą rozumieć, poza tym, jest to
            polskie forum. Na temat Rzeszowa i ludzi tam żyjących już napisałem w innej
            odpowiedzi. Jeżeli uważasz, że w Rzeszowie jest tzw. miejskość życia i
            powiedzmy to miasto ma duszę, a wg ciebie, nie ma jej Stalowa Wola, to co
            powiesz o Przemyślu czy Krakowie? Powtarzam, dziś Rzeszów mentalnie niczym nie
            różni się od Stalowej Woli, czego nie można np. powiedzieć o Krakowie.
            • Gość: Miva Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.nycmny83.covad.net 17.02.06, 18:35
              smalltownboy napisał:

> Po pierwsze pisz po polsku, bo nie wszyscy muszą rozumieć, poza tym, jest to
              > polskie forum. Na temat Rzeszowa i ludzi tam żyjących już napisałem w innej
              > odpowiedzi. Jeżeli uważasz, że w Rzeszowie jest tzw. miejskość życia i
              > powiedzmy to miasto ma duszę, a wg ciebie, nie ma jej Stalowa Wola, to co
              > powiesz o Przemyślu czy Krakowie? Powtarzam, dziś Rzeszów mentalnie niczym nie
              > różni się od Stalowej Woli, czego nie można np. powiedzieć o Krakowie.

Napisalem ci po angielsku boz to przeciez w twoim pseudo uzywasz jezyka
              angielskiego. Jesli tak to czego nie wybrales polskiego znaczenia tego pseudo
              ( chlopiec z malego miasta)
              P.S
              Jak chcesz to ci przetlumacze na polski
              • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 18:42
                Ja zrozumiałem, ale to polskie forum i trzeba pisać po polsku. Nie narzucajmy
                siłą języka, tak jak kiedyś zmuszano do rosyjskiego.
                A mój nick to od tytułu piosenki, a nie od znaczenia dosłownego.
    • Gość: jarek Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 19:38
      Nie chce mi się czytać całego forum, ale... ważniejsza jest bezpośrednia linia
      Rzeszów - Warszawa, gdyż daje ona połączenie stolicy regionu ze stolicą
      państwa. Natomiast danie priorytetu linii Stalowa - Mielec - Dębica jest
      bardziej niebezpieczne jak wyprowadzenie z regionu pięciu ważnych instytucji -
      to oznaczałoby prawdziwą i rzeczywistą dezintegrację województwa. Dlatego każdy
      kto jest przeciw linii Rzeszów - Ocica jest przeciw Podkarpaciu!
      • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 16.02.06, 20:09
        Oczywiście, ze Rzeszów nie powinien być stolicą, to taka sama pomyłka jak w
        1975 roku Tarnobrzeg. I nie będzie, to tylko kwestia czasu:) Wspomnicie moje
        słowa :)
        • Gość: Miva Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.nycmny83.covad.net 16.02.06, 23:18
          smalltownboy napisał:

> Oczywiście, ze Rzeszów nie powinien być stolicą, to taka sama pomyłka jak w
          > 1975 roku Tarnobrzeg. I nie będzie, to tylko kwestia czasu:) Wspomnicie moje
          > słowa :)
          Tak naprawde to ja ciebie nie rozumie. Bo to co opowiadasz to sie kompletnie nie
          trzyma kupy. Z twoich wypowiedzi nie mozna nawet wywnioskowac o co ci tak
          naprawde chodzi. W zasadzie biorac twoje rozumowanie wszystko jest do D... i nic
          sie nieda zrobic. A do tego smiem myslec ze masz komplex nizszosci. A moze wolal
          bys by stolica regionu Podkarpackiego byla W-wa albo jescze lepiej Minsk.
          Odnosze wrazenie ze tak naprawde to tylko mowisz zeby mowic, niewarzne jak i co.
          What I say you are not only smalltownboy but also shortvisionboy - "Looser"
          • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 10:01
            Wszystko się trzyma kupy i ma sens. Tylko lobby rzeszowsko- tanobrzeskie
            dostało schizofrenii i próbuje udowadniać wyższość Kolbuszowej i złomu, który
            był zbudowany dla potrzeb komuny i PRLu, żeby niby to "ogromna metropolia":)))
            Rzeszów miała najkrótsze połączenie z Warszawą.
            • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 11:34
              > smalltownboy napisał:

> który był zbudowany dla potrzeb komuny i PRLu, żeby niby to "ogromna
              > metropolia":))) Rzeszów miała najkrótsze połączenie z Warszawą.

Bzdura!
            • Gość: Miva Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.nycmny83.covad.net 17.02.06, 16:58
              smalltownboy napisał:

> Wszystko się trzyma kupy i ma sens. Tylko lobby rzeszowsko- tanobrzeskie
              > dostało schizofrenii i próbuje udowadniać wyższość Kolbuszowej i złomu, który
              > był zbudowany dla potrzeb komuny i PRLu, żeby niby to "ogromna metropolia":)))
              > Rzeszów miała najkrótsze połączenie z Warszawą.

Mysle ze w tych slowach przemawia regionalny szowinizm, ktory nie moze przebolec
              ze Plawo nie zostalo stolica regionu lecz Tarnobrzeg (Zultodzioby jak wy to
              nazywacie). Jak widzisz w Stanach Zjednoczonych Przenosi sie stolice regionow do
              innych miast i jest to normalne a wiaze sie to z pobudzeniem Bussinesu do
              inwestowania w ubozsze tereny. A jesli chodzi o dotacje Federalne do systemu
              Szkolnictwa jest ona znikoma i opiera sie ona na zasadach dotacji regionalnych.
              Np jesli miasto chce miec wiecej lub lepszy poziom szkolnictwa a takze chce miec
              wiecej policjantow na ulicach podwyzsza lokalny podatek od nieruchomosci po
              uprzedniej konsultacji jego mieszkancow. Wiem ze Polsce podatki przekraczaja 50%
              dochodu pracujacego Polaka lecz tak na prawde nikt nie wie na co te podatki
              zostaly skonsumawane. Wiadomo ze wysokie podatki nie przynosza nic dobrego lecz
              ich brak przejrzystosci, lekka reka rzadzacych i bezkarnosc doprowadza do chaosu
              gospodarczego. Dla mnie mialo by sens gdybym ja Mieszkanie Stolicy Regionu
              miasta Wygwizdowa pod koniec roku finasowego otrzymal bym od rzadzacych regionem
              krotki raport dotyczacy wysokosci zebranych srodkow oraz sposobu ich rozdzialu.
              Wtedy po przeanalizowaniu dzialalnosci moich wybrancow podjal bym decyzje czy
              udzielic im votum zaufania na nastepna kadencje czy tez nie. Wszystko ma sens i
              logike jesli jest przejrzyste i poparte ekonomicznie potrzebami danego regionu.
        • Gość: jarek Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 23:57
          jest jeszcze inny problem: i Stalowa Wola i Tarnobrzeg są, nawet razem, zbyt
          mało ważnymi ośrodkami, żeby Kraków szukał z nimi połączenia. Stary, przejżyj
          na oczy, Wieliczka ma większy potencjał rozwojowy jak te miasta. więc nie ma co
          snuć krakowskocentrycznych planów (o Lublinie nie mówię, bo to takiesamo
          zacofanie jak my, tylko w dodatku Kongresówka, czyli kiła do potęgi). Gorlice
          chciały być w województwie małopolskim. Od dwóch lat jeżdżą kolejne delegacje z
          Gorlic do Rzeszowa z pytaniami, jak przejść do podkarpackiego. Takie ośrodki
          mają wyłącznie szansę na rozwój w takim regionie jak nasz i przy takiej stolicy
          jak Rzeszów. Każde inne rozwiązanie dla Tarnobrzega i Stalowej Woli oznacza
          dalszą marginalizację i w efekcie WYLUDNIENIE. Nawet nie próbuj dyskutować, bo
          przegrasz...
          • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 09:57
            Rzeszów nie będzie województwem, to kwestia czasu. Będzie ok.10 dużych
            regionów, ale rzeszów nie będzie stolicą jednego z nich. To tylko kwestia
            czasu. A ileż to rzeszów jest większy od Stalowej Woli? 2 razy? To ma być
            metropolia :)))))))
            • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 11:38
              > smalltownboy napisał:

> A ileż to rzeszów jest większy od Stalowej Woli? 2 razy? To ma być
              > metropolia :)))))))

Spokojnie, powoli się powiększa... W przeciwieństwie, do Twojej pisowni.
              Znasz jakieś większe podkarpackie miasto niż Rzeszów?
            • Gość: jarek Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 17:29
              1. kto Ci powiedział, że będzie 10 regionów i kiedy będą?
              2. w przypadku stolicy regionu nie jest ważna jej wielkość, tylko wykonywanie
              określonych funkcji
              3. Stalowa Wola jest nieco mniej niż o połowę mniejsza, ale w przeciwieństwie
              do Rzeszowa nie ma charakteru miejskiego (zabudowa to nie wszystko, Stalowa nie
              ma społeczności tradycyjnie mieszczańskiej, bo jest zbyt młodym miastem...)
              4. tzw. realizm, który każe nie patrzeć w Stalowej na Rzeszów to ten sam
              problem, który mają w Przemyślu: jeśli sami nie mogą być województwem, to inni
              też niech nie będą. zbiednieje region, ale przynajmniej Rzeszów nie będzie mieć
              satysfakcji, że jest stolicą...
              5. programowanie rozwoju regionalnego polega między innymi na wyborze
              strategicznych zadań, które pomogą regionowi rozwijać jego potencjał. Kraków to
              dynamiczne miasto, ale Warszawa to miasto o dwie ligi wyżej, dlatego powinniśmy
              dążyć do maksymalnego zagęszczenia sieci powiązań właśnie z Warszawą

Nie narzekaj na Podkarpacie. Ten region ma problemy rozwojowe wyłącznie przez
              ludzi takich jak Ty. 20 osób u władzy myślących w miarę twórczo o przyszłości
              województwa byłoby w stanie wygenerować odpowiedni impuls rozwojowy. A Tobie
              jak się nie podoba przeprowadź się do Krakowa. Daj znać wcześniej, dorzucę Ci
              się na bilet (w jedną stronę!!!)
              • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 17:33
                Nie ciesz się. Juz w jesieni wybory i wasze lobby pójdzie w odstawkę i też mam
                nadzieję, raz na zawsze.
              • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 17:38
                Faktycznie, Rzeszów ma tradycje wielkomiejskie:) Taka sama wielowieś jak
                Stalowa Wola czy Tarnobrzeg. Za komuny nabudowali bloków i ludność z
                okolicznych wsi się osiedlała. Tego nie można natomiast powiedzieć o Przemyślu,
                który choć mniejszy od Rzeszowa (sztucznie powiększonego blokami), który już
                bardziej powinien być stolicą regionu.
                • Gość: Miva Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.nycmny83.covad.net 17.02.06, 18:31
                  smalltownboy napisał:

> Faktycznie, Rzeszów ma tradycje wielkomiejskie:) Taka sama wielowieś jak
                  > Stalowa Wola czy Tarnobrzeg. Za komuny nabudowali bloków i ludność z
                  > okolicznych wsi się osiedlała. Tego nie można natomiast powiedzieć o Przemyślu,
                  >
                  > który choć mniejszy od Rzeszowa (sztucznie powiększonego blokami), który już
                  > bardziej powinien być stolicą regionu.

Wiesz co twoje wypowiedzi sa bardzo tendencyjne i nieslusznie wytykasz innym
                  gdyz Stalowa Wola (Plawo) tez nie jest czysta niedosc ze St-Wola walczyla latami
                  o powiat z sasiadujacym Niskiem to takze prowadzila pozakulisowe rozgrywki w
                  celu przywlaszczenia coraz to nowych terenow. Bo tak naprawde to Rozwadow i
                  Nisko mialy duzo wczesniej prawa miejskie niz Plawo a nie mowiac juz o Przemyslu
                  czy Rzeszowie. Bo niektore z tych pogardzanych przez ciebie miast mialo wyzszy
                  statut miejski kilka set lat wczesniej niz pierwsza lopata zostala wbita w
                  ziemie Plawa. Jesli nie wiesz z kad pochodzisz to jak mozesz wiedziec kim
                  bedziesz. Wiekszosc mieszkancow Stalowej Woli pochodzi z Wielowsi, Zasania lub
                  Bojanowa i wrecz trudno upatrywac sie nie ublizajac nikomu jakich kolwiek
                  tradycji wielkomiejskich. Sandomierz napewno mial by wieksze szanse jako centrum
                  regionu niz opluwany przez ciebie Tarnobrzeg czy Rzeszow nie mowiac o Plawie.
                  Sek w tym gdyz tworzono 48 Wojewodztw Sandomierz byl za bardzo zwiazany z ruchem
                  Katolickim St-Wola zasilna Chlopo robotniczo dlatego padlo na Tarnobrzeg Ktory
                  to dopiero sie rozbudowywal i latwo bylo by im manipulowac. Gdyz rownie dobrze
                  stolica regionu moglo zostac inne miasto na przyklad Rozwadow czy nawet Nisko
                  ktore to miasta ST-Wola w celu szybkiego rozrostu bez aprobaty mieszkancow
                  dozyla ich do wchloniecia co skutecznie udalo sie z Rozwadowem a nie udalo sie z
                  Niskiem ktore szukalo obrony nawet w KC PZPR. Takze znajomosc twoja historji
                  wspolczesnej jest bardzo wypaczona i nie adekwatna do zaistnialych faktow.
                  Ostrzegam ciebie i to nie pierwszy raz nie oskarzaj innych jak nie jestes pewny
                  lub nie wyrazaj swoich opini w momencie gdy nie masz zielonego pojecia o tym o
                  czym sie mowi. Bo twoj sposob wypowiedzi i traktowania innych z ponizeniem jest
                  raczej nie na miejscu. Wlasnie przez takich jak ty krotko wzrocznych i
                  stronniczych nasze panstwo wyglada tak a nie inaczej. Czas dawania i komuny sie
                  zkonczyl jesli chcesz zadac daj cos od siebie bo nazekac i plakac to kazdy
                  potrafi a do tego chorobliwa zazdrosc jest w tym wszystkim najgorsza bo nie
                  jednemu przyslonila oczy na cale zycie.
                  • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 18:45
                    A w Rzeszowie skąd napłynęli ludzie? Z Paryża?
                  • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 18:47
                    I będę krytykował. To właśnie za komuny nie wolno było tego czynić, bo władza
                    miała zawsze rację. A teraz tak nie jest i ja uważam, że modernizacja jest
                    głupotą jak i województwo z siedzibą w Rzeszowie. Kraków to co innego.
                  • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 19:31
                    ...Wlasnie przez takich jak ty krotko wzrocznych i
                    stronniczych nasze panstwo wyglada tak a nie inaczej. Czas dawania i komuny sie
                    zkonczyl jesli chcesz zadac daj cos od siebie bo nazekac i plakac to kazdy
                    potrafi a do tego chorobliwa zazdrosc jest w tym wszystkim najgorsza bo nie
                    jednemu przyslonila oczy na cale zycie...

No a co ja cały czas piętnuję? Kto domaga się m.in. moich pieniędzy na złom? :))
                    Błędy ortograficzne mogę wybaczyć, ale czytania ze zrozumieniem mógłbyś się
                    nauczyć.
                    • Gość: Miva Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.nycmny83.covad.net 17.02.06, 19:47
                      smalltownboy napisał:

> ...Wlasnie przez takich jak ty krotko wzrocznych i
                      > stronniczych nasze panstwo wyglada tak a nie inaczej. Czas dawania i komuny sie
                      > zkonczyl jesli chcesz zadac daj cos od siebie bo nazekac i plakac to kazdy
                      > potrafi a do tego chorobliwa zazdrosc jest w tym wszystkim najgorsza bo nie
                      > jednemu przyslonila oczy na cale zycie...
                      >
                      >
                      > No a co ja cały czas piętnuję? Kto domaga się m.in. moich pieniędzy na złom? :)
                      >
                      > Błędy ortograficzne mogę wybaczyć, ale czytania ze zrozumieniem mógłbyś się
                      > nauczyć.
                      Jesli mowisz o ortografi to jako taka w internetowym zargonie nie istnieje i
                      czesto O z kreska zastepuje sie zwyczjnym "u" a rz czy z zkropka tylko "z"
                      piszac na angielskiej klawiaturze microsoftu tych znakow niema a te twoje o z
                      kreska dla przykladu wyglada ja chinski znak.
                • Gość: jarek Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 19:33
                  tak sobie czytam te dwa Twoje posty i widzę, że racjonalne argumenty się
                  skończyły, przechodzimy na emocje:) Statry, błagam, wyprowadź się stąd i nie
                  smędź mi więcej bo zaczynasz przynudzać. Howk!
                  • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 18.02.06, 19:37
                    No tak, jeżeli napisał, ze do Stalowej woli napłynęła ludność wiejska, to jest
                    ok, ale jeśli ja napisałem, ze do Rzeszowa też to jest nielogiczny argument i
                    przynudzanie. Powtarzam, Rzeszów to pomyłka jako województwo. A druga sprawa,
                    to jest to twoje prywatne forum i jak się nie podoba to nie czytaj.
                    • Gość: jarek Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 02:40
                      nie napisałem, że do Stalowej napłynęła ludność wiejska, tylko, że Stalowa nie
                      ma charakteru miejskiego. Wszystko jedno, czy mówimy o małym czy dużym mieście.
                      Fakt obiektywny: Stalowa jest miastem bez tradycji (z wyjątkiem COP-
                      owskich...). Nie jestem fanem Rzeszowa, bo to też nie jest moje wymarzone
                      miasto. Z resztą do 1945 był miastem trzeciorzędnym, ale jednak miastem.
                      Natomiast bronię Podkarpacia jako regionu, bo ta część Polski może się rozwijać
                      tylko mając stolicę tu a nie w Krakowie, Lublinie czy innych srakoczanach.
                      Optując za Krakowem opowiadasz się za miastem, które Ci się podoba i je lubisz,
                      ale z punktu widzenia interesów Stalowej Woli powinieneś wiedzieć jedno: region
                      rozwija się zawsze kaskadowo, wychodząc od stolicy. Gdy Kraków będzie stolicą
                      wspólną dla Małopolski i Podkarpacia Stalowa Wola będzie dla niego ważnym
                      ośrodkiem o znaczeniu... trzeciorzędnym. Stalowa jest o niespełna połowę
                      mniejsza od Rzeszowa i ma określoną pozycję w województwie podkarpackim. W
                      dużym województwie małopolskim byłaby dziesięciokrotnie mniejsza od stolicy
                      regionu, a ponadto mniejsza od: Rzeszowa, Tarnowa, Nowego Sącza, poza
                      europejskim szlakiem numer 4 i głównym szlakiem turystycznym do Zakopanego.
                      Oddalona od stolicy regionu o 180 km! I z tej perspektywy trzeba patrzeć na
                      szanse rozwojowe Stalowej Woli w województwie ze stolicą w Krakowie. Oczywiście
                      wówczas zbyt duże inwestycje w Stalowej będą oznaczać dezintegrację
                      województwa, więc nie wolno ich tam wpuszczać. No bądźże realistą... Jedyną
                      szansą rozwojową Stalowej Woli jest stolica regionu w Rzeszowie i integracja
                      Podkarpacia z Warszawą a nie innymi ośrodkami...
      • Gość: straszne Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 09:05
        Jesli mowisz o rozwoju i likwidacji "zacofanstwa" to musisz zmienic tok
        myslenia.
        1.By sie rozwijac trzeba myslec wielokierunkowo, tzn. w przypadku kolei tak
        samo wazna dla wojerwodztwa jest sprawa polaczen Rzeszow - Warszawa, jak i
        szybkich polaczen Krakow - STalowa - TBG - Mielec - Lublin. Nie da sie ich
        razem pewnie realizowac ale trzeba o nich myslec juz teraz.

2.NIe mozna sie zaciesniac tylko do jednej nawet waznej sprawy... Trzeba
        patrzec wielokierunkowo. W przypadku linii Dębica - Stalowa Wola trzeba
        wykorzystac to ze jest to najkrotsze polaczenie Lublina z Krakowem by miec
        szybki i wygodny dostep do Krakowa i Luiblina z TBG Mielca i Stalowej a przy
        okazji sasiednich miast. Podobnie z najkrotszym polaczenie ta linia z Warszawy
        do Krynicy i na SŁowację. Kiedys miala byc ona elektryfikowana bo planowano
        puscic tedy ruch towarwy (i nie tylko) z Portow na Slowacje ale teraz ten ruch
        pzrejmie linia Kraków - Nowy Sącz (nowo budowana) bo nikt z notabli
        rzeszowskich nie pomysli ze obok Rzeszowa tez nalezy rozwijac inne maista
        regionu i wykorzystywac polozenie Podkarpackiego nie tylko z korzyscia dla
        Rzeszowa ale i innych maist np./ takich jak mielec.

3.Niebezpieczne jest wiec Twoje myslenie bo wlasnie tak myslacy ludzie rzadza
        dzis w wojewodztwie i degraduja kompletnie region
        • Gość: straszne Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 09:21
          dodam jeszcze ze takie zaamykanie sie w sobie nie doprowadzi do niczego
          dobrego... Dlaczego zablokowano uruchomienie pociagow osobowych do Krakowa ze
          Stalowej Woli o ktorych glosno na tym forum? Ktos sie bal ze oslabi sie w ten
          sposob pozycje Rzeszowa??? Przeciez takie myslenie jest kompletnie chore. To
          jakas chorobliwa zazdrosc. Dlaczego Rzeszow ma 20 polaczen w dobie z Krakowem a
          Stalowa Wola, TBG i Mielec razem wzięte jedno??? To wlasnie wladzom w Rzeszowie
          powinno zalezec by kazde maisto mialo dobrze rozwinieta siec polaczen z duzymi
          miastami polski a nie tylko z rzeszowem. No i o czym juz wspominalem racja
          stanu rzeszowa jest by wykorzystywac wszytkie mozliwe trasy tranzytowe wiodace
          przez podkarpacie rowniez te pomijajace rzeszow (takie jak Porty - Slowacja,
          Krakow Lublin) Dlaczego z Lublina do Krakowa ludzie jezdza przez Radom skoro
          najkrotsza trasa wiedzie przez Mielec, Stalowa Wole???

Rozwoj nie polega na tym ze "przemoca" probuje sie uszczescliwic
          ludzi "Rzeszowem"
          • Gość: art deco Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 09:31
            nie wiem czy dobrze zrozumiałem, z lublina do krakowa jeżdzi się przez radom bo
            w ten sposób osłabia się pozycje stalowej woli w wojewodztwie podkarpackim ??

tak ma być ?
            • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 10:09
              Z Lublina/Zamościa do Krakowa/Ślaska/Gór jest najkrótsza i najszybsza(po
              remoncie) droga przez Stalową Wolę.
              A jaki główny argument podają zwolennicy remontu złomu przez Kolbuszową?
              • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 11:40
                > smalltownboy napisał:

> A jaki główny argument podają zwolennicy remontu złomu przez Kolbuszową?

Argumentów jest wiele...
    • Gość: miva Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.nycmny83.covad.net 16.02.06, 23:02
      > smalltownboy napisał:
      > Od Rzeszowa do Łętowni już dziś pociągi jadą 120 km/h,
      > wystarczy podnieść odcinek Łętownia- Stalowa Wola do 120 km/h z chyba 90 km/h
      > obecnych, oraz podnieść predkość Stalowa Wola- Lublin także z 90km/h dzisiaj
      > na 120 km/h. Linia od Lublina do Warszawy ma niebawem być podniesiona do 160
      > km/h.
      Cos mi sie wydaje ze troche bujasz w oblokach z kad ci sie wzielo 90 na odcingu
      Rozwadow Lublin. Przy obecnej konfiguracji torowiska (ostre luki i wzniesienia)
      a dotego linia ta jest obslugiwana przez Diesel lokomotywy max predkosc
      krotkiego letkiego skladu (do 5-ciu wagonow)nie przekracza 78km/h na 30% tego
      szlaku na reszcie jest ona ponizej. W najlepszych czasach gdy trzeba bylo
      nadgonic opuznienie "Solina" z piecioma wagonami ciagnieta przez SU46 pokonywala
      ten odcinek w jedna godzine i 27 minuty z minutowym postojem w Krasniku. A 11
      wagonowy letni pociag relacji Rzeszow - Kolobrzeg Via Lublin Ciagniety Przez
      Gagarina ST44 potrzebowal 1 godzine i 52 minut na pokonanie tegoz odcinka
      ktorego prostym i plaskim bym nienazwal. Takze te twoje 120 na godzine to chyba
      z jazdy palcem po mapie. SU45 jest Lokomotywo raczej lekka o niskim nacisku na
      os takzeby osiagnac predkosc 120 Km/h na odcinku Rozwadow-Lublin pierw by trzeba
      bylo zlagodzic luki a nastepnie uzyc wiekszej i mocniejszej SP47 niestety po
      wyprodukowani 2 sztuk przekazanej do Muzeum.
      • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 10:03
        Tam dziś się jeździ 90 km/h i to "lokomotywo" :)) spalinowo :)), pomimo tych
        zakrętów. Wiem, bo raz jechałem w lokomotywie i widziałem licznik prędkości :)
        • Gość: Miva Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.nycmny83.covad.net 17.02.06, 17:21
          smalltownboy napisał:

> Tam dziś się jeździ 90 km/h i to "lokomotywo" :)) spalinowo :)), pomimo tych
          > zakrętów. Wiem, bo raz jechałem w lokomotywie i widziałem licznik prędkości :)

Cieszy mnie ze widziales ten licznik hociaz raz w swojim zyciu. Bo ja ci moge
          nietylko opisac ten jeden licznik ale jesli mi podasz jaki to byl rodaj maszyny
          opisze ci reszte. Jesli chodzi o odcinek Rozwadow - Lublin w ruchu pasazerskim
          jest zdominowany przez lokomotywy SU45 ktora to na plaskim terenie z piecioma
          wagonami moze rozwinac max predkosc 90 km/h a z 11 wagonami pasazerskimi nie
          przekroczy predkosci 78 km/h oczywiscie na plaskim terenie. Nie wiem czy wiesz
          ale SU45 jest to Lokomotywa o mocy 1250 kW (lekka) o naciski zestawów kołowych
          na szyny (166,8 kN) co powoduje w terenach gorzystych utrate trakcyjnosci przy
          prowadzeniu ciezszych skladow. Jedynie co mi przychodzi do glowy to ze ten zegar
          to widziales na odcinku z Zaklikowa do Turbi bo tam poprostu jest z gorki.
          • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 17:30
            To było akurat z Rozwadowa do Lublina. Jechałem też w lokomotywie spalinowej z
            Rozwadowa do Biłgoraja i też jechaliśmy 90 km/h, a była to ruska lokomotywa,
            taka duża, co teraz wegiel pcha i pisze na niej CARGO.
            • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 17:31
              Tam były takie biegi. Z tego co pamiętam to było P R S B1 B2 i B3, mogłem
              pokręcić kolejność. I te 90km/h wcale nie było na tym najwyższym biegu, tylko
              chyba na B1.
              • Gość: Miva Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.nycmny83.covad.net 17.02.06, 20:12
                smalltownboy napisał:

> Tam były takie biegi. Z tego co pamiętam to było P R S B1 B2 i B3, mogłem
                > pokręcić kolejność. I te 90km/h wcale nie było na tym najwyższym biegu, tylko
                > chyba na B1.
                Wiesz na temat lokomotyw trakcji i warunkow technicznych na PKP moge ci
                opowiadac caly okragly dzien i tematu nie wyczerpiemy. Tylko ci powiem ze wedlug
                mojego projektu do rozkladu wszedl "Hetman" relacji Zamosc Kedzierzyn Kozle via
                Rozwadow - Debica a takze w Pierwotnej Wersji "San" Relacji Gdynia Rzeszow Via
                W-wa Centralna - Starachowice Stalowa Wola - Lancut. Takze nie mozesz mi wmawiac
                ze nie znam tematu, bo temat znam bardzo dobrze i to od podszewki. Tylko ze
                biorac pod uwage kierunki rozwoju i emigracji ludzi tak polaczenie Stalowej Woli
                z Krakowek tak i polaczenie Rzeszowa z Warszawa przez Tarnobrzeg ma ten sam
                ciezar zapotrzebowania spolecznego. Mowiac ze St-Wola potrzebuje polaczenia z
                Krakowem i basta a reszta niech sie martwi co z tym zlomem zrobic bo ty tego
                wspierac nie bedziesz bo to nie twoje i ciebie nie dotyczy wskazuje na twoj
                samolubny i stronniczy charakter.
                • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 20:59
                  Gość portalu: Miva napisał(a):

> Mowiac ze St-Wola potrzebuje polaczenia z
                  > Krakowem i basta a reszta niech sie martwi co z tym zlomem zrobic bo ty tego
                  > wspierac nie bedziesz bo to nie twoje i ciebie nie dotyczy wskazuje na twoj
                  > samolubny i stronniczy charakter.

Tutaj na chwilę pozwolę sobie przerwać.
                  Dzisjaj przed południem sejm poprawkę przyjął.
                  • Gość: Miva Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.nycmny83.covad.net 17.02.06, 21:17

> Gość portalu: Miva napisał(a):
                    >
                    > > Mowiac ze St-Wola potrzebuje polaczenia z
                    > > Krakowem i basta a reszta niech sie martwi co z tym zlomem zrobic bo ty t
                    > ego
                    > > wspierac nie bedziesz bo to nie twoje i ciebie nie dotyczy wskazuje na tw
                    > oj
                    > > samolubny i stronniczy charakter.
                    >
                    > Tutaj na chwilę pozwolę sobie przerwać.
                    > Dzisjaj przed południem sejm poprawkę przyjął.
                    Darku prosze o wiecej szczegolow
                    Dzieki
                    • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 21:58
                      Przyjęto poprawkę senatu, jakich szczegółów rządasz?
                      • Gość: Miva Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.nycmny83.covad.net 17.02.06, 22:08

> Przyjęto poprawkę senatu, jakich szczegółów rządasz?

Dzieki bo nie bylem pewny czy porawka przeszla czy ja przycieli.
                  • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 21:39
                    Sejm także przyjął poprawkę na kościół, co budzi duże kontrowersje wśród ludzi.
                    Miało być oszczędne państwo, a zaczyna się...szkoda gadać.
                    Te 10 milionów trasy nie przywrócą, za rok już nie będzie na to kasy, ale teraz
                    przed wyborami samorządowymi trzeba się podchlebić wyborcom.
                    I tak się właśnie gospodaruje publicznym groszem w Polsce. Pora sobie chyba
                    poszukać innej ojczyzny.
                    • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 21:53
                      > smalltownboy napisał:

> Sejm także przyjął poprawkę na kościół, co budzi duże kontrowersje wśród
                      > ludzi.

Przecież w którymś z postów sam proponowałeś, aby i te 10 mln na kolej
                      przyznano na Świątynię Opatrzności Bożej.

> Miało być oszczędne państwo, a zaczyna się...szkoda gadać.

ww2.tvp.pl/tvppl/400,20060217304805.strona
                      O tak, 10 mln na kolej to kosmiczna suma.

> Te 10 milionów trasy nie przywrócą,

Całej oczywiście nie, ale powstanie regionalne połączenie kolejowe między
                      punktami o jednym z największych potoków pasażerów na Podkarpaciu.

> za rok już nie będzie na to kasy,

Za rok kolejny budżet.

> ale teraz przed wyborami samorządowymi trzeba się podchlebić wyborcom.

Już od ponad pięciu lat toczy się batalia o tę linię

> I tak się właśnie gospodaruje publicznym groszem w Polsce.

Właśnie, publicznym i dobrze to nazwałeś "groszem"

> Pora sobie chyba poszukać innej ojczyzny.

Słusznie... Już dawno powinieneś.
                      • Gość: Miva Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.nycmny83.covad.net 17.02.06, 22:07
                        > Całej oczywiście nie, ale powstanie regionalne połączenie kolejowe między
                        > punktami o jednym z największych potoków pasażerów na Podkarpaciu.
                        Mysle ze jest to jedna z najlepszych wiadomosci jaka moglo otrzymac podkarpacie.
                        Bardzo sie ciesze bo jest to cos na dobry poczatek. Tylko trzeba teraz
                        przypatrzyc sie na rence naszych notables by trzymali sie od takich ludzi jak
                        smalltownboy z daleka bo nic to dobrego niewrozy ani dla regionu ani dla
                        pieniedzy. Bo cos mi sie wydaje ze nasz kolega przekazal by te pieniadze na
                        budowe Autostrady laczacej Torun z siedziba Sejmu. gdyz ta suma wedlug niego
                        jest i tak zamala dla podkarpacia.
                        • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 22:40
                          Tu nie chodzi czy mała czy duża, ale po ch..j dublować się i budować zamknięte
                          tory, gdy są inne w miare dobrym stanie. To jest głupota i to piętnuje. Czy mam
                          coś przeciwko np. rozbudowie Jasionki? Nie. Cieszę się, bo to ma sens, ale
                          dublowanie torów dla kaprysów Kolbuszowej i Tbga, nie. I jest to głupie. I nie
                          zmienię zdania.
                          • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 22:59
                            smalltownboy napisał:

> Tu nie chodzi czy mała czy duża, ale po ch..j

Ale po co dyrekcja w Krakowie wyniszcza kolej na Podkarpaciu i swoje regionalne
                            linie (Szczucinkę dla przykładu)?

> dublować się i budować zamknięte tory,

Nie rozumiem tej wypowiedzi, "dublować się i budować zamknięte tory", przeciez
                            nikt niczego nie dubluje, za to w kraju jest wiele linii, które się dublują.

Kraków miał pomysł na prawdziwe, jak to nazywasz "dublowanie":

www.rmf.fm/fakty/?id=26376

Zamkniętej linii nie będzie się budować, a jedynie remontować, a poza tym to
                            zamknięty jest jedynie jej odcinek.

> gdy są inne w miare dobrym stanie.

A inne są w gorszym i dlatego się je remontuje.

> To jest głupota i to piętnuje.

Ja piętnuję Twoją, bo gdyby wszyscy mysleli tak jak Ty, to i do Stalowej Woli
                            pociągi by już nie dojeżdżały...

> Czy mam coś przeciwko np. rozbudowie Jasionki? Nie. Cieszę się, bo to ma
                            > sens,

Planuje się połączenie kolejowe Rzeszowa z Jasionką.

> ale dublowanie torów dla kaprysów Kolbuszowej i Tbga, nie.

> I jest to głupie.

Lubisz podróżować na około...

> I nie zmienię zdania.

Wiem, nie musisz tego pisać.
                            • Gość: Miva Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.nycmny83.covad.net 17.02.06, 23:29
                              > Ale po co dyrekcja w Krakowie wyniszcza kolej na Podkarpaciu i swoje regionalne
                              > linie (Szczucinkę dla przykładu)?
                              Bo ta linia nie ma przyszlosci tranzytowej.
                              A jak widac Krakow chce przejac pierw caly tranzyt.
                              Jak bedzie tranzyt i to tranzyt polnoc poludnie do granicy to i beda ciezkie
                              pieniadze za ktore mozna bedzie reaktywowac zawieszone linie.
                              A czy aby to samo niemozna by bylo zrobic na podkarpaciu i to napewno nizszym
                              kosztem reanimujac linie kolbuszowska oraz sanocka z przedluzeniem do granicy ze
                              slowacja. Przeciez jak sobie przypominam to byly takie zalozenia Budowania
                              korytarza kolejowego od Radomia do Sanoka i dalej do granicy a linia kolejowa
                              Skarzysko - Kolbuszowa - Rzeszow mialy byc jego glownym elementem. Dlatego
                              Krakowski lobing robi wszystko by linia sandomiersko-kolbusowsko-sanocka padla
                              na zecz lini krakowsko-nowosadeckiej. To jest caly powod a jesli ty smalltownboy
                              nie mozesz tego zrozumiec prawdopodobnie jest to dla ciebie zatrudne zadanie.
                              Dochody z lini Sandomiersko-Sanockiej byly by poteznym zastrzykiem finansowym
                              dla regionu a takze generowalo by to nowe miejsca pracy nawet w twojej Stalowej
                              Woli. Teraz rozumiesz??? Lol
                              • smalltownboy Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 23:33
                                Kraków i tak nie da i tak nie da rzeszufkowi. To chyba lepiej się dogadać z
                                Lublinem i puścić tędy, co ja piszę. Bardziej realne. A nawet po reaktywacji
                                tej linii przez Kolbuszową będą jeździć tylko szynobusy, bo ani Warszawa, ani
                                kraków nie wpuści tam regionalnych połączeń międzywojewódzkich.
                                • Gość: Miva Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.nycmny83.covad.net 17.02.06, 23:35
                                • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 18.02.06, 00:06
                                  > smalltownboy napisał:

> Kraków i tak nie da i tak nie da rzeszufkowi.

Nie byłbym tego taki pewnien.

> To chyba lepiej się dogadać z Lublinem i puścić tędy, co ja piszę. Bardziej
                                  > realne.

Co chcesz puścić?

> A nawet po reaktywacji tej linii przez Kolbuszową będą jeździć tylko
                                  > szynobusy, bo ani Warszawa, ani kraków nie wpuści tam regionalnych połączeń
                                  > międzywojewódzkich.

Przewozy pasażerskie, a towarowe?
                                • Gość: Miva Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.nycmny83.covad.net 18.02.06, 00:20
                                  smalltownboy napisał:

> Kraków i tak nie da i tak nie da rzeszufkowi. To chyba lepiej się dogadać z
                                  > Lublinem i puścić tędy, co ja piszę. Bardziej realne. A nawet po reaktywacji
                                  > tej linii przez Kolbuszową będą jeździć tylko szynobusy, bo ani Warszawa, ani
                                  > kraków nie wpuści tam regionalnych połączeń międzywojewódzkich.
                                  No nie nacale szczescie i ludzie ktorzy ukladaja rozklady jazdy sie zmieniaja a
                                  rownierz gdy bedzie linia napoczatek latwiej bedzie powalczyc o jakis pospiech.
                                  Jesli chodzi o Linie Lubelska to Lublin wcale nie jest zainteresowanym jakimi
                                  kolwiek iwestycjami na kierunku Krasnickim a to dlatego ze cale fundusze i
                                  sprzet skierowano na budowe Korytarza miendzy narodowego Berlin - Kijow - Moskwa
                                  via Lublin. Duza dziura inwestycyjna UE istnieje na odcinku od krakowa na
                                  wschod i dalej na poludnie do Budapesztu a jest mozliwe skrocenie drogi od
                                  Baltyku do Budapestu i dalej do Grecji.
                                  Dlatego Krakow widzi nadzieje w budowie Odcinka Muszynskiego i otrzymania na
                                  niego dotacji UE by raz na zawsze pokrzyzowac plany podkarpackie.
                                  • Gość: aron Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 18.02.06, 07:14
                                    a co jeszcze inwestować w linię kraśnicką? Tam jest dość dobra prędkość. Pociąg
                                    pospieszny z Lublina do Rozwadowa ( 103 km) jedzie 1 h 30 minut. Pociąg
                                    pospieszny z Warszawy do Mławy (120 km) jedzie 2 godziny. Tak że i tak moim
                                    zdaniem nie jest jeszcze tak źle.
                              • darek-krysztofiak Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! 17.02.06, 23:57
                                Gość portalu: Miva napisał(a):

>>(Szczucinkę dla przykładu)?

> Bo ta linia nie ma przyszlosci tranzytowej.

Brakuje 30-40 km toru i mostu na Wiśle.

> Teraz rozumiesz??? Lol

Zapewniam Cię, że nie zrozumie.
                                • Gość: Miva Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.nycmny83.covad.net 18.02.06, 01:24

> Gość portalu: Miva napisał(a):
                                  >
                                  >(Szczucinkę dla przykładu)?
                                  > Bo ta linia nie ma przyszlosci tranzytowej.
                                  > Brakuje 30-40 km toru i mostu na Wiśle.
                                  > > Teraz rozumiesz??? Lol
                                  >
                                  > Zapewniam Cię, że nie zrozumie.

Gdyby dokonczono plan z 1953 roku przedluzenia lini z Wloszczowic do
                                  Buska-Zdroju i dalej do Tarnowa to by dzisiaj nie bylo tego problemu. Lecz
                                  kontynuacja tego projektu zostala silnie zablokowana przez uwczesnych wladcow KP
                                  PZPR w Busku i juz nigdy wiecej do tego projektu nie powrocono, a i tez nikomu w
                                  wojwewudztwie ani powiecie na tym nie zalezalo. Ani na utrzymaniu mostu a
                                  tymbardziej odcinka waskotorowego. Jest mala szansa na to by w przyszlosci
                                  przywrocony ruch kolejowy przy pomocy szynobusu ale jest to zalezne od
                                  wytrwalosci i sily przebicia Konwentu "Szczucinka" i dobrej woli Marszalka
                                  Malopolskiego do ktorego glos wolajacy o pomoc jest za slaby bo dzieli ich za
                                  duzy dystans. Mysle ze zle by sie stalo gdyby ta linia przepadla raz na zawsze
                                  ze szkoda dla jej mieszkancow a takze walorow turystycznych. A jesli chodzi o
                                  tranzyt kolejowy to szczucinka nie ma kompletnie zadnych szans. A najgorsze ze
                                  nie ma on zrozumienia u wladz Maloposkich przytaczam ich wypowiedzi:

Ustosunkowując się do zagadnienia związanego z ponownym uruchomieniem połączenia
                                  kolejowego Tarnów - Szczucin, wyjaśniam, o czym Pan Redaktor zapewne jest
                                  doskonale poinformowany, że jego rozwiązaniem winien się zając Marszałek
                                  Województwa Małopolskiego, w gestii którego znajdują się przewozy regionalne. Z
                                  pozycji Powiatu czyniłem wiele starań, aby utrzymać kursowanie pociągów
                                  pasażerskich, a po ich likwidacji przywrócić przewozy osobowe na tej linii przy
                                  pomocy szynobusa. Niestety stanowisko zarządu województwa w stosunku do tego
                                  problemu jest obecnie dość sceptyczne i nie podważalne.

Jest to naprawde dramat spolecznosci zyjacej w zdluz lini szczucinskiej bo w
                                  swietlanych czasach gdy jeszcze jezdzilo PKP z Tarnowa do Szczucina w godzinach
                                  szczytu PKS wykonywal kursy co 30 minut. A teraz nie ma ani PKP ani PKS czyzby
                                  ludzie sie z tad wyprowadzili.
                                  Masz racje Darek tego to i ja nie rozumie
                          • Gość: Miva Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.nycmny83.covad.net 17.02.06, 23:04
                            > Tu nie chodzi czy mała czy duża, ale po ch..j dublować się i budować zamknięte
                            > tory, gdy są inne w miare dobrym stanie. To jest głupota i to piętnuje. Czy mam
                            >
                            > coś przeciwko np. rozbudowie Jasionki? Nie. Cieszę się, bo to ma sens, ale
                            > dublowanie torów dla kaprysów Kolbuszowej i Tbga, nie. I jest to głupie. I nie
                            > zmienię zdania.
                            No i naszczescie dzieki bogu bez tego twojego ch..j przez duze CH sie obejdzie.
                            Zostaw sobie to slownictwo do Parkowej lub Lasowianki tam napewno znajdziesz
                            pelne zrozumienie a jak bys chcial poczuc sie wiekszy to mozesz Przejsc sie na
                            wlasnych nogach bez ch..j do Europejskiej bo ty takim zlomem jaki jezdzi w MKS
                            to napewno nie jezdisz. Oczywiscie jesli w koncu zdecydujesz sie na wyjazd z
                            ojczyzny to do Jesionki moze tak Okazja. Z tym ze uwazaj Poza Cargo z Rosji i
                            Ukrainy to miedzynarodowych Lotow miedzynarodowych jeszcze nie ma i trzeba
                            bedzie sie pofatygowac do W-wy no chyba ze tobie na Wschod.
                            Milej Podrozy.
            • Gość: Miva Re: Linia Rzeszów-Ocice- głupota do kwadratu!!! IP: *.nycmny83.covad.net 17.02.06, 19:29
              smalltownboy napisał:

> To było akurat z Rozwadowa do Lublina. Jechałem też w lokomotywie spalinowej z
              > Rozwadowa do Biłgoraja i też jechaliśmy 90 km/h, a była to ruska lokomotywa,
              > taka duża, co teraz wegiel pcha i pisze na niej CARGO.

To ci odpowiem ze ta ruska lokomotywa o ktorej ty mowisz potocznie nazywana
              "GAGARINEM" byl to typ ST44 uzywana wylacznie w ruchu Towarowym a to z powodu
              braku systemu nagrzewczego niezbednego do prowadzenia skladow pasazerskich a do
              tego slaby system pradotworczy. Uzywano ja w latach 80 w komunikacji
              pasazerskiej przy ciezkich skladach pasazerskich tylko na krotkich odcinkach i
              to tylko w okresie Letnim. Pamietam gdy raz Grudniu przed swietami Bozego
              Narodzenia w Lublinie SU45 zawiodla i trzeba bylo w zastepstwie dolaczyc ST44 z
              kociolkiem tak popularnie nazywano dodatkowy wagon grzewczy gdzie palacz
              podrzucal wegiel do pieca i zastapiony Ciuchcia Parowa w Rozwadowie. Wracajac do
              Gagarina’ ST44 (Soviet M62) to moc jego dwucylindrowego silnika wynosi 1420 kW i
              osiaga max predkosc 100 Km/h. Porownujac do lekiej SU45 o mocy 1259 KW czterosow
              byla w stanie rozwinac max predkosc 90 Km/h z max piecioma wagonami pasazerskimi
              na plaskim terenie. W lokomotywie SU45 w specjalnym przedziale jest
              zainstalowana prądnicę do obslugi systemu elektrycznego i nagrzewczego wagonow
              pasazerskich z wysoko wydajnym ukladem prostowniczym opartym na krzemie.
              Zwiekszanie obciazenia prodnicy naprzyklad w okresie zimowym do ogrzewania lub
              dolaczanie dodatkowych wagonow powodowalo zmiejszenie mocy przekladanej na osie
              napedu. Czesto zdazalo sie zeby nie utracic zaduzo mocy w warunkach zimowych
              przykrecano troch ogrzewanie. Dla przykladu podaje przed elektryfikacja odcinka
              Warszawa - Gdansk do ciagniecia osmiu wagonow Expresow "Kaszub" I "Neptun"
              wykorzystywano dwie zespolone SU45 a Nastepnie Dwie zespolone SU46 co pozwolilo
              na skrucenie jazdy o 25min. Bo by osiagnac maxymalna predkosc musza byc z
              pelnione nastepujace czynniki.
              1. Stan torowiska (za moich czasow pamietam ze odcinek Turbia-Rozwadow mial
              ograniczenia do 15 Km/h)
              2. Wystarczajaca moc Silnikow lokomotywy do ciagniecia skladu na optymalnych
              predkosciach ( ilosc Wagonow = Masa Ton do uciagniecia).
              3. Stan taboru (zdazalo sie ze w skladzie byly wagony ktore z przyczyn
              technicznie mialy ograniczona predkosc do 60 km/h (co z gory skazywalo ten sklad
              na opuznienia)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka