Dodaj do ulubionych

Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle!

22.05.07, 19:22
Dziś miałam wątpliwą przyjemność jazdy nowym tramwajem - nazwano go bodajże
"skodillak"(sic!), po raz pierwszy przy temperaturze powietrza powyżej 25C.
Było gorzej niż w przysłowiowym "ruskim czołgu". Powtarzamy scenariusz nowych
autobusów Volvo bez klimy, które zwykłam nazywać trumnami, bo człek wchodzi i
nie wie czy żywy wyjdzie. Uprzedziłam męża, że gdybym oddała ducha w środkach
komunikacji zbiorowej to niech koniecznie wystąpi o odszkodowanie do
wrocławskiego MPK.
Obserwuj wątek
    • Gość: iti Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! IP: *.as.kn.pl 22.05.07, 21:08
      Wrocławska komunikacja to jedna wielka tragedia. Ostatnio zmuszony byłem
      korzystać z niej przez jeden dzień i mogę powiedzieć tylko jedno: nigdy więcej!
      Rozkłady jazdy na przystankach są zupełnie wirtualne, tramwaje (pewnie poza tymi
      paroma skodami którymi nie jechałem i kilkoma wyremontowanymi) całkowicie
      zdezelowane, autobusy jak już nowe, to tak jak piszesz bez klimatyzacji - jazda
      nimi jest w miesiącach letnich koszmarem. Ale osoby za ten stan odpowiedzialne
      mają dobre samopoczucie, jeżdżąc służbowymi autami, oczywiście z klimatyzacją. A
      tzw. ciemny lud jest ważny tylko parę miesięcy przed wyborami
      • Gość: aga Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 21:16
        Ja na szczęśćie nie musze korzystać z publicznego transportu i bardzo sobie ten
        fakt chwalę, zwłaszcza po tym, jak jesienia jeździłam tramwajami i autobusami
        przez ... cały jeden dzień. Miałam wrazenie, ze doparwdy stanie w korku w
        samochodzie to betka. Ostatnio zwróciłam uwagę na stosunkowo nowy autobus ( nie
        pamietam nr-u linii)marki Volvo. A zwróciłam ją dlatego, że autobus ten ruszając
        wypuscił takie kłęby dymu, jak wysłuzony Star. Czy Volvo z wrocławskiej fabryki
        to taka cienizna, że po paru latach nadaje sie do kapitalnego remontu, czy może
        MPK, czy jak mu tam, oszczędza na paliwie i tankuje jakieś barachło?
    • Gość: josip Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 21:15
      Ehh...ja dzis mialem ogromna nadzieje ze zamiast Volvo przyjedzie po mnie stary Ikarus. A tu pech:/ Same Volviaki...w zimie jest totalnie na odwrot.
      • Gość: aga Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 21:20
        Zapomniałam dodać, ze nie przyszło mi do głowy, ze nowe środki transporu nie
        maja klimatyzacji. Daję słowo. W ubiegłym roku podczas wakacji jeździłam
        autobusami w Gdyni i to była przyjemność- człowiek mógł sie ochłodzić w upalny
        dzień. O ile mi wiadomo, czas eksploatacji tramwajów liczony jest na bardzo
        długi czas. Jak postrzegane będzie za 10-15 lat maisto, w którym jeżdżą
        nieklimatyzowane tramwaje?! Decyzje o takich zakupach pachną sabotażem.
        • Gość: aron Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! IP: *.lublin.enterpol.pl 12.06.07, 06:40
          no już nie przesadzajcie. Niby dlaczego tramwaje mają mieć klimatyzację?
          • Gość: claudio1 Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! IP: *.connecta.pl 13.06.07, 00:49
            Albo po co im ogrzewanie? Ludzie idą po rozum do glowy i w wyremontowanych zamiast kaloryferu dają po 3 puszki ogrzewające na wagon. Moim zdaniem powinni wogóle ich nie umieszczać - po co to komu.
    • membrum_virile Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! 22.05.07, 21:16
      Powiem szczerze, że nie jechałem tramwajem dobrą dekadę. Moja córeczka
      trzyletnia marzy wprawdzie o takiej przejażdżce, której nigdy przecież nie
      doświadczyła, ale przeraża mnie odpychający smród brudnych pach niektórych
      pasażerów.
      • lukask73 W sklepie też spytykasz żuli przy kasach 31.05.07, 10:42
        I co? Czy z tego powodu rezygnujesz z kupowania jedzenia?

Oczywiście co do tramwajów - każdy ma wolną wolę. Ja natomiast mam nadzieję, że
        wkrótce opłaty za jeżdżenie i parkowanie w mieście będą tak wysokie, a tramwaje
        tak wygodne, że tylko nieuleczalne przypadki będą jeździć samochodem.
    • liton poczekaj na lato ;-) 22.05.07, 21:22
      wtedy dopiero będzie można doznać katharsis w MPK ;)
      40 stopni na zewnątrz, 39 w środku i stanie w wypełnionym ludźmi autobusie - mmmmiodzio ;)
      ps. do tej pory pamiętam jak rok temu zapadłem się w chodnik butami czekając na autobus... zajechał z pompą, otworzył drzwi i w tym momencie w twarz uderzyło mnie jeszcze gorętsze powietrze niż na zewnątrz - oczywiście było to najnowsze Volvo
      ps2. resztę wakacji spędziłem na rowerze...
    • Gość: queen Zero tolerancji - zabrać klimę urzędasom IP: *.wro.vectranet.pl 22.05.07, 21:37
      Niech sobie też posiedzą w nieklimatyzowanych latem i niedogrzanych zimą
      pomieszczeniach, to może dotrze do nich "standard" komunikacji zbiorowej we
      wrocku, no i obowiązkowo bez klimy w autach służbowych - ot tak proekologicznie.
      q.
    • robak_wroc Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! 22.05.07, 22:13
      eres23 napisała:

> Dziś miałam wątpliwą przyjemność jazdy nowym tramwajem - nazwano go bodajże
      > "skodillak"(sic!), po raz pierwszy przy temperaturze powietrza powyżej 25C.
      > Było gorzej niż w przysłowiowym "ruskim czołgu". Powtarzamy scenariusz nowych
      > autobusów Volvo bez klimy, które zwykłam nazywać trumnami, bo człek wchodzi i
      > nie wie czy żywy wyjdzie. Uprzedziłam męża, że gdybym oddała ducha w środkach
      > komunikacji zbiorowej to niech koniecznie wystąpi o odszkodowanie do
      > wrocławskiego MPK.

ostatnio tez mi sie po kilku latach nie jezdzenia bimbajami trafilo, ze wlasnie
      takowym srodkiem transportu udalem sie do rynku w celach calkiem piwnych. jakas
      pani babcia moher vel terrorystka podczas gdy na dworze bylo jakies 25 stopni
      kazala wszystkim okna zamykac. darla sie przy tym jak nie wiem, ze ma jakies od
      lekarza kwitki, ze w przeciagach nie moze siedziec, itp. bzdury. ludzie jak
      posluszne barany pozamykali okna komentujac to tylko. w tramwaju zaczelo sie
      robic goraco, ale babcia taki terror zasiala, ze nikt sie nie odwazyl okna
      otworzyc - nawet ja, bo mi to bylo ryba bo i tak siedzialem blisko otwartego
      dachu i mi ladnie w ryjek wialo :)
      • Gość: no Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 02:25
        Jechalem szostka wczoraj - strasznie smierdzialo moczem. Okropnie. Chyba jednak
        we Wroclawiu trzeba zrezygnowac w komunikacji miejskiej z miekich obic i wstawic
        plastikowe krzeselka - latwiej umyc po obsikaniu.
        • membrum_virile Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! 23.05.07, 07:16
          Naprawdę w środkach komunikacji miejskiej pojawiają się tapicerowane siedzenia?
          A jak na takim usiądzie pospolity, nie nobliwy, żul, taki w osranych i
          zasikanych spodniach, to potem na tym samym miejscu kształtne pośladki posadzić
          ma cnotliwa panienka w kusej mini?
          Obrzydliwośc!
          • Gość: KKW Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! IP: *.am.wroc.pl 23.05.07, 09:51
            no ale niestety tak jest. Nieraz widziałem jak jakiś cuchnący bezdomny lub
            pijaczyna siedział. Później wstał i wysiadł. Oczywiście nikt nie siadał na to
            miejsce z aktualnych pasażerów. Kiedy wsiadły nowe osoby, to zawsze jakaś
            nieświadoma "ofiara" siadała na takie miejsce. fuujjjj. Najlepiej po prostu nie
            siadać wcale.
          • 2w Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! 24.05.07, 08:09
            No nie przy jedzeniu, jak Boga kocham...
            • piast9 Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! 24.05.07, 11:08
              2w napisał:
              > No nie przy jedzeniu, jak Boga kocham...
              Przy kompie się nie je... :)
      • Gość: KKW Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! IP: *.am.wroc.pl 23.05.07, 09:53
        a ja od ostatniej podwyżki cen biletów korzystam tylko i wyłącznie z mojego
        jednoślada marki jubilat2. W ryjek wieje mi więc zawsze :)
      • Gość: starsza pani Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 16:06
        Nie wiem ile masz lat, myślę że niewiele.Za jakiś czas będziesz się domagał
        tego samego, co ta sztaruszka.Wiesz mi, czas szybko płynie.
        • Gość: joldre co za bzdura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.07, 12:51
          wiek usprawiedliwia terrorystów?
    • Gość: Paweł Z. Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! IP: *.dint.wroc.pl 23.05.07, 09:08
      A komunikacja miejska we Wrocławiu jest niemal najdroższa w Polsce. Kiedyś
      sprawdzałem w necie i tylko gdzieś na Śląsku udało mi się znaleźć miasto, gdzie
      bilety były w cenie zbliżonej do wrocławkiej lub nawet nieco droższe.
      • Gość: zal Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! IP: *.as.kn.pl 23.05.07, 19:53
        kiepsko szukales: trojmiasto - pelnoplatny - na wszystkie linie - 132 zł zatkalo?
        • Gość: Paweł Z. Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! IP: 81.15.151.* 24.05.07, 16:37
          Czemu miałoby zatkać? Szukałem jakiś czas temu, od tego czasu mogło się
          zmienić. Zresztą to niewielkie pocieszenie, że jest jeszcze jedno czy dwa
          miasta, gdzie jest drożej. W większości jest taniej.
          • Gość: martita Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.06.07, 14:31
            No nie wiem, we Wrocławiu wcale nie jest najdrożej:)
            Jestem z takiego niewielkiego miasta Pabianice w woj. łódzkim, jakieś 70 tys
            mieszkańców, raptem 8 linii miejskich 1 tramwaj - łódzki(sic!), i 3 lub 4
            podmiejskie. Bilet miesięczny uczniowsko-studencki kosztuje 35 zł na wszystkie
            linie. Na jedną, prawie wcale nie opłaca się kupować. Jednorazowy bilet kosztuje
            90 gr, czyli tylko 10 gr mniej niż we Wrocławiu.
            A drożej na pewno jest w Warszawce..., ostatnio jak tam byłam bilet studencki
            jednorazowy zwyczajny kosztował 1.25.. Oprócz tego były jeszcze jakieś
            szczytowe, pozaszczytowe... połapać się w tym nie mogłam;) to już wolę Wrocław...
            • Gość: L i M Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! IP: *.magma-net.pl 13.06.07, 19:33
              Częstochowa: bilet ulgowy 1,20 zl, bilet normalny 2,40 zl
    • galba To miasto nie ma gospodarza 23.05.07, 09:30
      Pan prezydent nie zajmuje się niczym poza występami w TV i wycieczkami do
      Wenezueli lub innego Kiribati (w celach promocji of course). Najważniejszym
      tematem zaprzątającym umysły jego urzędników jest to, czym w dół powinien
      wisieć krasnoludek na lampie - głową czy dupą. No i oczywiście pomnik konia na
      Szewskiej jest równie priorytetowy jak krasnoludki (a może nawet bardziej bo
      konia zrobił znajomy pana urzędnika więc kasa musi przepłynąć szybko).

Za to remonty (REMONTY - a nie pacykowanie fasady) kamienic komunalnych są
      nieważne. Znaczy kasa na remonty jest ważna (powinna trafiać do znajomków),
      nieważna jest jakość wykonania (najlepiej zapłacić za remont generalny, który
      trwał... dzień).

Nieważne też są drogi. Niech sobie te studzienki się zapadają. A co -
      przynajmniej jest jakiś dreszczyk emocji. A terminy realizacji? Terminy są od
      tego, żeby ich nie dotrzymywać.

Komunikacja miejska? Nieważna. Przecież pan prezydent ma służbową gablotę.

Awarie wodociągowe? E tam, przecież można kupić mineralną w Żabce. Nieważne, że
      inwestycje i nakłady na utrzymanie scieci zostały "wygaszone". Grunt, że prezes
      spółki jest z właściwej partii.

Itd.
      • Gość: Łoś_bimbacz Re: wyjaśnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 01:53
        No i oczywiście pomnik konia na
        > Szewskiej jest równie priorytetowy jak krasnoludki (a może nawet bardziej bo
        > konia zrobił znajomy pana urzędnika więc kasa musi przepłynąć szybko).

POmnik konia POkazuje szczere intencje gwardii Sternika wobec plebsu: "zrobimy
        was w konia":)

> Komunikacja miejska? Nieważna. Przecież pan prezydent ma służbową gablotę.

wyłączyc mu klimę, niech POczuje exciting Podrózowania kz:)

Wrocław jest miastem spotkań ludzi młodych i dynamicznych i tylko tacy POwinni
        by dostrzegani w krajobrazie miasta. Jeżeli zrezygnujemy z klimatyzacji w kz,
        to jest duża szansa, że emeryci i renciści, którzy zaburzają ten oczekiwany
        wizerunek POstaną w domach lub nie bedą się zbytnio oddalac od miejsca
        zakwaterowania i turyści oraz komisja z BIE i ch nie zauważy.
        Myslałem, że delegacja z BIE uda się na Żerniki jednym z nowych tramwajów,
        a nie helikopterem, ale widac, że nie tylko czas przejazdu z centrum
        byłby samobójczy, ale także warunki Podróżowania.
        • Gość: :P Re: wyjaśnienie IP: *.telsat.wroc.pl 31.05.07, 12:18
    • zlt Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! 23.05.07, 10:04
      Echh... Tylko moge potwierdzić. A autobusami i tramwajami jeżdże codziennie.
      Ale jak mam wystarczająco dużo czasu i pogoda jest znośna to wybieram spacerek.

Ale coś innego mnie doprowadza do szału, a co już zostało wspomniane. Ludzie w
      ten upał nie otwierają okien!
      Ostatnio wsiadłem na Grunwaldzkim do czwórki, a tam jak w piekarniku!
      Szczęście, że tramwaj nie był zatłoczony. Uciekłem na koniec, otworzyłem okno,
      górną klapę (reszta była zamknięta) i z jako takim chłodzeniem dojechałem do domu.
      A co do autobusów... Nic nie zastąpi Ikarusów! Otwiera się wszystkie okna, a nie
      szczeliny zwane oknami i można przetrwać :)
    • Gość: Pasażer Najnowsze tramwaje- strasznie śmierdzą wewnątrz IP: 193.28.0.* 24.05.07, 07:56
      Ciężko wysiedzieć w środku :-(
      • Gość: kosmetyczka Farba czy po pasazerach? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.05.07, 09:37
    • Gość: ania Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 11:11
      jechalam wczoraj 20-tka po dlugiej przerwie nie korzystania z komunikacji
      miejskiej. Dwoch napitych i dracych sie gosci palilo w tramwaju papierosy,
      komentujac ten fakt: "szlachcie wolno". Motornicza nie zwrocila im uwagi.
      Uswiadomcie mnie, czy cos sie zmienilo w ostatnim czasie? moze wolno palic w
      srodkach wroclawskiej komuniakacji miejskiej?
    • cledomro Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! 24.05.07, 11:12
      tradycyjnie polecam rower, przez dwa dni jeździlam (czy raczej głównie stałam w
      korkach) komunikacją miejską, bo nie miałam roweru i to była tragedia. ludzie
      śmierdzą, przepychają się, warczą i ustawiają sobie dzwonki w komórkach. pół
      godziny do siebie trzeba dochodzic po takiej przyjemności. rowerem zwykle
      szybciej, taniej i o ileż przyjemniej:).
      • Gość: na zimno Brak wyobrazni techniczno-fizycznej IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.05.07, 11:55
        Czy szyby "antisolowe" ( zaporowe dla pasma promieniowania cieplnego,
        podczerwieni) sa az tak strasznie drogie albo nie znane?

Na czym oszczedzily MZK?

Proponuje, aby prezes wsiadl i pojezdzil ze dwie godziny.
        Nastepnym razem zamowia tramwaje z odpowiednimi szybami.

Okna sie nie otwieraja, wentylacja nie dziala, nie mozna otworzyc tego chlamu?
        • piast9 Re: Brak wyobrazni techniczno-fizycznej 24.05.07, 12:14
          Gość portalu: na zimno napisał(a):
          > Okna sie nie otwieraja, wentylacja nie dziala, nie mozna otworzyc tego chlamu?
          Działanie wentylacji zależy pewnie od motorniczego.
          • Gość: na zimno Widocznie motorniczy wykazuje sklonnosci IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.05.07, 16:01
            sado-masochistyczne, bo doprowadza innych do kompletnego wyczerpania,
            ale i sam w tym piecu sie smazy. Takie te ludziska sa.

Ladne kwiatki!
            A co na to dyrekcja? Nie widzi problemu? Moze dyrekcja jeszcze nie wie?
            • piast9 Re: Widocznie motorniczy wykazuje sklonnosci 25.05.07, 11:51

> sado-masochistyczne, bo doprowadza innych do kompletnego wyczerpania,
              > ale i sam w tym piecu sie smazy. Takie te ludziska sa.
              Motorniczy ma osobną wentylację/klimatyzację. Może nie wiedzą jeszcze jak się
              włącza wentylację dla pasażerów?
              • Gość: na zimno Jesli nie wiedza, to "na zielona trawke" z nimi! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.05.07, 13:39
                Albo zna swoj job albo nie. Innych mozliwosci NIE MA.
    • Gość: skrzypce1 Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! IP: *.lauderhill-fl.gov 24.05.07, 16:22
      Dear "eres23", oddaj ducha w moje rece a nie w komunikacji zbiorowej. Autobusy
      Volvo maja klimatyzacje i to bardzo dobra. Dlaczego za zywota skazano Was na
      cierpienia? Chyba dlatego, ze Wy juz jestescie w polskim piekle.
      • Gość: renka Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! IP: 195.117.234.* 24.05.07, 19:56
        Wprawdzie sama tego nie doświadczyłam,ale koleżanka z pracy mi wczoraj
        opowiadała, że wsiadła w upalny dzień do autobusu Volvo, gorąc oczywiście
        nieludzki, tłok, ludzie z twarzami przy uchylających się na 15 cm okienkach
        niczym karpie wyciągnięte z wody starają się łyknąć trochę powietrza...Aż tu
        nagle!...jakaś kobitka w średnim wieku (całkiem normalnie wyglądająca)dopchała
        się do kierowcy i jak mu nie puści łaciną, że co on sobie wyobraża k.., że k..
        sardynki wiezie, sam d.. sobie chłodzi w kabinie kierowcy, a ludzie jak bydło,
        że my w końcu k.. za "przyjemność jazdy" płacimy itd. Podobno poskutkowało i
        szofer włączył klimę. Pewnie nie ma jej we wszystkich pojazdach, ale tam gdzie
        jest podejrzewam, że nie kierowcy nie włączają z uwagi na oszczędność paliwa.
        SKANDAL!!!
        • bystrzak2000 Re: Najnowsze tramwaje-gorąco jak w piekle! 31.05.07, 11:40
          Gość portalu: renka napisał(a):

> że my w końcu k.. za "przyjemność jazdy" płacimy itd. Podobno poskutkowało i
          > szofer włączył klimę. Pewnie nie ma jej we wszystkich pojazdach, ale tam gdzie
          > jest podejrzewam, że nie kierowcy nie włączają z uwagi na oszczędność paliwa.

Może włączył, ale dla siebie (o ile działała), bo żaden autobus MPK nie jest
          wyposażony w klimatyzację przedziału psażerskiego.
    • Gość: na zimno Jeszcze pare uwag technicznych. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.05.07, 11:02
      Tramwaje/autobusy miejskie powinny posiadac szyby antisolowe, eliminujace
      promieniowanie cieplne. Ta droga dostaje sie do wnetrza znaczna czesc
      nadmiarowej energii cieplnej. Wlaczenie klimatyzacji jest wowczas dyskusyjne,
      poniewaz bilans cieplny i tak jest zachwiany. Klimatyzacja jest nieefektywna
      w tym przypadku.

Pojazdy powinny byc pokryte farbami w takich kolorach, ktore posiadaja
      najmniejszy wspolczynnik absorbcji, idealnie byloby pokryc przynajmniej dachy
      odblaskowa folia. Izolacja cieplna scianek pojazdu i w zimie i w lecie
      jast absolutna koniecznoscia.

Ciekawe, ilu inzynierow maczalo palce przy tych projektach, wydaje sie,
      ze rozumowanie kategoriami prostej fizyki jest dla nich calkowicie obce.

No a ludzie "i tak wszystko zniosa" i jeszcze zaplaca za przejazd.
      Na rozwiazanie prostych problemow czeka sie najdluzej.

• Gość: ZiomisławPaliblant Re: Jeszcze pare uwag technicznych. IP: *.e-wro.net.pl 31.05.07, 19:56
        > Ciekawe, ilu inzynierow maczalo palce przy tych projektach, wydaje sie,
        > ze rozumowanie kategoriami prostej fizyki jest dla nich calkowicie obce.

Ilość inżynierów jest tu zupełnie niestotna. Ważniejsza jest ilość księgowych. Wniosek jest taki, że zaoszczędzono na WSZYSTKIM co się dało.
      • Gość: Wojtek^ Re: Jeszcze pare uwag technicznych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 13:38
        > Ciekawe, ilu inzynierow maczalo palce przy tych projektach, wydaje sie,
        > ze rozumowanie kategoriami prostej fizyki jest dla nich calkowicie obce.

Inzynierow przy projektach, jak i w trakcie realizacji calkiem sporo. Problem w tym, ze zamowienia sa takie, jakie sa. Jezeli w karcie zamowienia, ktora wisi podczas produkcji przy kazdej sztuce autobusu, nie jest napisane, ze maja byc antisole, to nie zamontuja, bo autobus nie przeszedlby audytu. Czy te szyby sa az tak drozsze? Pewnie kilkaset tysiecy na 100 sztukach trzeba dolozyc. Ale cene te warto poniesc, w ogolnej kwocie to nie jest az tak duzo. Podejrzewam jednak, ze to ignorancja wladz miasta. Jak zamawiano pierwsze sztuki Volvo miasto chcialo lufciki zamiast szerszych otwieranych okien. No i efekty byly. Dopiero, gdy sie zorientowali, ze tak nie da rady, zmienili typ okien. Moze nastepnym razem pojda po rpzum do glowy i poprosza o antisole. Oby :)

pzdr,
        WS
    • Gość: wic strategiczne działania komunikacyjne wg UM IP: *.chello.pl 31.05.07, 11:59
      i to jest właśnie polityka rozwoju transportu zbiorowego w wykonaniu karłów
      intelektualnych.
      chcą żeby ludzie przesiedli się z samochodów na komunikację zbiorową, a fundują
      takie kwiatki jak autobusy/tramwaje z oknami przystosowanymi do zamontowania
      klimatyzacji jednak bez klimy.
      Mój kolega pracował swego czasu w zakładach produkujących Solarisy. Mówił, że
      zamówienie innych okien w sytuacji, gdy nie montuje się klimy nie zwiększy ceny
      nawet o złotówkę.
      Jednak jeśli chce się pozyskać innych pasażerów poza jeżdżącymi za darmo
      emerytami i za pół darmo studentami, to trzeba trochę podnieść standard. Nikt
      nie będzie w okresie od maja do października ryzykował jazdy w duchocie i
      smrodzie i ciągłego przepacania się.
      • Gość: na zimno Kompetencje, kompe...., ko...., k............! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.05.07, 13:57
        No wlasnie.
    • Gość: aga Ciekawe, czy ktoś z władz miasta podczytuje forum. IP: 62.233.250.* 31.05.07, 14:40
      Chyba wyślę im linka, skoro sami na najprostsze sprawy wpaść jakoś nie mogą,
      hehehe....
      • wielki_czarownik Myślisz 31.05.07, 14:56
        Myślisz, że ktoś z władz miasta przejmuje się mieszkańcami i ich opinią?
      • Gość: wic Re: Ciekawe, czy ktoś z władz miasta podczytuje f IP: *.chello.pl 31.05.07, 14:59
        choć przytłaczająca większość mieszkańców Polski czytać potrafi, to tylko
        niewielka ich część czyta ze zrozumieniem. Tak więc nie bądź takim optymistą.
        Te najprostsze rozwiązania pojawiają się tu od kilku lat (np. montowanie innych
        okien, lub zakup pojazdów z klimą) Uczeń podstawówki wpada na takie
        rozwiązanie. W tym kontekście wydaje mi się, że problem leży w ponadprzeciętnej
        tępocie ludzi, którzy w mieście odpowiadają za komunikację. A na to nic nie
        poradzisz.
        • Gość: na zimno A ja mysle, ze Panom Inzynierom z MZK ( jakkolwiek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.05.07, 18:18
          sie to przedsiebiorstwo nazywa, nie znam szczegolow nazwy) jest teraz wyjatkowo
          lyso i pewnie woleliby sie schowac pod dywan ze wstydu przed pasazerami
          za to, ze zamawiaja takie wersje pojazdow, ktore nadaja sie bardziej do
          testowania grup survivalowych, niz do przewozenia osob np. w podeszlym
          wieku, ktore temperatury pustynnej nie potrafia zniesc zdrowotnie.

Powinno to dac do myslenia tzw. PT Kierownictwu, ktore za przedsiebiorstwo
          i jego wyniki odpowiada. No to moze jakas mala narada?
          Potem samo pojdzie.

• Gość: jarho Re: A ja mysle, ze Panom Inzynierom z MZK ( jakko IP: 195.117.234.* 31.05.07, 19:47
            No to pogadaliśmy sobie, a komunikacja miejska we Wrocku nadal będzie dbać o
            ugotowanych pasażerów... na szczęście aura nam dała trochę odetchnąć...Natura od
            władzy bardziej miłosierna...
            • Gość: na zimno A moze oni chca, aby wszystkie pasazerki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.06.07, 10:05
              jezdzily w bikini? (oczywiscie za wyjatkiem tych na emeryturze)
    • Gość: niezapowiedziany a czemu piszecie tylko tu, zamiast do MPK i Rady IP: 62.242.2.* 01.06.07, 11:56
      Miasta?

Wydaje mi sie, ze w Volvo jest klimatyzacja, tylko nie jest wlaczana.
      Skody nie znam.
      • Gość: weana Re: a czemu piszecie tylko tu, zamiast do MPK i R IP: *.telprojekt.pl 02.06.07, 02:07
        Naprawde nie narzekajcie na to co macie. Prawie wszystkie autobusy to Volvo.
        Tramwaje w większości nowe, lub odnowione. Ceny biletów przystepne. Komunikacja
        jeździ wg rozkładów. Marudzicie, że nie ma klimatyzacji?

Wybaczcie, jestem z Lublina, we Wrocławiu bywam raz na jakiś czas i nie
        narzekam.
        Porównując MPK Lublin z waszą komunikacją, wypadałoby chwalić wasze srodki
        transportu zbiorowego.
        U nas jest kilkanaście NOWYCH autobusów i to nie Volvo, a Neoplany albo nowe
        Jelcze. Niskopodłogowych jak na lekarstwo. Reszta - ogromna większość to stare
        rozsypujące się gruchoty - Ikarusy, Jelcze... trolejbusy tak samo sprzed wojny.
        O klimie można tylko pomarzyć. A bilety w Lublinie są jednymi z najdroższych w
        Polsce odkad zmienił nam sie zarząd MPK.
        Polecam wycieczkę do Lublina, to pokochacie Wrocław, jak i ja go pokochałam.
        • Gość: feniks Re: a czemu piszecie tylko tu, zamiast do MPK i R IP: *.as.kn.pl 02.06.07, 10:52
          Mamy się cieszyć, że u nas jest bardzo źle dlatego, że gdzie indziej jest
          jeszcze gorzej? Typowy dla ciemnego ludu przykład ograniczonego myślenia...
        • Gość: Bunia Re: a czemu piszecie tylko tu, zamiast do MPK i R IP: 195.117.234.* 07.06.07, 12:40
          Weana!Ja bym była szczęśliwa gdyby u nas jeździły nadal stare autobusy!
          Przynajmniej można otworzyć okna i jest czym oddychać. Przez okienka typu
          "uchylanie trumny" wpada tyle powietrza co nic! Chodzi o to, że busy we Wrocku
          są dostosowane do klimy a jej nie mają i to powoduje tragedię.
        • hummer Nie chodzi o klimę chodzi o okna 07.06.07, 12:48
          Kupujesz autobus bez klimy niech ma otwierane okna. A to tak na pokaz po
          wielkopolsku z zewnątrz wygląda na cacko wewnątrz piekarnik. Ciekawe co na to
          nadzór drogowy. Taki autobus czy tramwaj jest niesprawny.
          • Gość: josip Re: Nie chodzi o klimę chodzi o okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 12:59
            Po wielkopolsku to by mialy kilme:) Poznan juz sie w takie zaopatrzyl, jezdzi sie nimi wysmienicie.
        • Gość: amen Re: a czemu piszecie tylko tu, zamiast do MPK i R IP: *.chello.pl 07.06.07, 13:08
          masz rację lepiej udusic się w nowym Volvo bez klimy i bez otwieranych okien,
          niż zostać zawianym w starym jelczu
          pierwsza ofiara braku tlenu i smrodu w nowych autobusach i tramwajach powinna
          zostać pochowana z honorami wojskowymi
          • Gość: na zimno Ciekawe, bardzo ciekawe... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.06.07, 14:40
            W przedsiebiorstwie komunikacyjnym ktos decyduje o TAKIM, a nie innym zakupie.
            Czytajac to wszystko dochodze do wniosku, ze te decyzje nie sa oparte na
            kryteriach zapewnienia pasazerom normalnych ( nie mowie o komfortowych!)
            warunkow podrozowania.

Zmuszanie do podrozowania "w piekarniku" nie jest normalne ( tak dla
            przypomnienia).

Wiec, jezeli te decyzje sa niekompetentne, to z kazdy szef wie, co
            zrobic powinien. I niech zrobi. I tyle.

• Gość: janosik Re: Ciekawe, bardzo ciekawe... IP: 195.117.234.* 08.06.07, 12:37
              No, to pogadaliśmy sobie wszyscy i dalej będzie jak było - właśnie wróciłem z
              miasta; wysiadłem 2 przystanki wcześniej i podszedłem pieszo, bo po 35 minutowym
              podpiekaniu myślałem, że zdechnę w nowym - a jakże! - pięknym wrocławskim Volvo
              wrocławskiego MPK!LUDZIE!!! Ale tak na serio to naprawdę nie można zrobić
              niczego, by we Wrocławiu jeździło się po prostu normalnie? Jestem gotów podjąć
              jakieś konkretne kroki, ale nie mam pomysłu. Może ktoś ma? Podpiekanie pasażerów
              to się nadaje do Sądu czy raczej do Trybunału Praw Człowieka? - wszak człowiek
              płacząc za przejazd ma prawo do przejechania z jednego końca miasta na drugi w
              godziwych warunkach. Kupuję bilet przejazdu autobusem, a nie bilet na sesję w
              miejskim opiekaczu.
            • hummer Nie kasować biletów 08.06.07, 14:53

Bilet jest zawarciem umowy na podróż w ludzkich warunkach. Warunki nieludzie nie ma zapłaty.
    • map4 To kwestia rozpisania przetargu. 08.06.07, 14:49
      Kiedy urząd miejski Wrocławia rozpisywał przetarg na limuzynę dla naszego
      sołtysa, to w Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia znalazło się wymaganie
      pod tytułem "klimatyzacja". W przetargu na autobusy i tramwaje miejskie takiego
      wymagania nie było.

Wniosek może być tylko jeden: prezydentowi miasta według Urzędu Miejskiego
      klimatyzacja w limuzynie potrzebna jest. Grodzianom w środkach komunikacji
      miejskiej klimatyzacja zaś zdaniem ZDiKu, działającego w imieniu i na polityczny
      rachunek Urzędu Miejskiego klimatyzacja potrzebna nie jest.

I małe pytanie na koniec: kto wybrał Dutkiewicza ? Krasnoludki ?
      • Gość: Łoś_bimbacz Re: To metafora dynamicznego miasta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 23:31
        tabor dla kz w wersji klimatyzowanej, ale bez klimatyzacji to metafora
        dynamicznego miasta: PR, propaganda i lukrowana fikcja przede wszystkim, a
        jakośc i rzeczywista wygoda mieszkańców to zbyteczna fanaberia, w końcu
        bilbordy i wychów sPOłeczeństwa klakierskiego przynoszą długofalowo sPOdziewane
        efekty:)))
        • Gość: corgan Re: To metafora dynamicznego miasta:) IP: *.chello.pl 12.06.07, 05:31
          > w końcu [...] wychów sPOłeczeństwa klakierskiego

Kiedyś metodą wychowawczą był że tak POwiem "zimny wychów", ale mamy XXI wiek i
          nowe czasy wymagaja innego POdejścia. W każdym razie uwielbiana POwszechnie
          władza testuje jak daleko może się POsunąć w upowszechnianiu dynamizmu wśród
          swojego poczciwego i pracowitego ludu.

Niewykluczone, że zaoszczędzone na klimie pięniadze POwstanie kolejny koń, parę
          krasnoludków albo kolejna fontanna >:)
          • Gość: Łoś_bimbacz Re: To metafora dynamicznego miasta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 21:27
            Kiedyś metodą wychowawczą był że tak POwiem "zimny wychów", ale mamy XXI wiek i
            >
            > nowe czasy wymagaja innego POdejścia.

Ale zimny wychów nie został jeszcze POrzucony, jest stosowany z POwodzeniem w
            zimie, kiedy nie włącza się ogrzewania i w POjazdach kz działają tylko
            odnawialne żródła energii pasażerów. Należy docenić oszczędność energi oraz
            walkę z ociepleniem klimatu w naszym miesćie:)
            • Gość: josip Re: To metafora dynamicznego miasta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 22:04
              Jednak uwaga bez zwiazku z waszymi problemami: przez to ciagle pisanie "PO" ciezko sie czyta wasze posty. Walnijcie sobie jakas stopke anty-PO, a nie instalujcie tego w kazdym mozliwym miejscu w poscie. Gimnazjalny nawyk..nic wiecej.
              Pozdrawiam
      • Gość: janosik Re: To kwestia rozpisania przetargu. IP: 195.117.234.* 09.06.07, 00:29
        Ja na Dutka nie głosowałem!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Jacek Okienka są za małe w Volvo jak i w nowych tramwaja IP: *.e-wro.net.pl 12.06.07, 22:49
      To fakt. Okienka są za małe w Volvo jak i w nowych tramwajach. Okienka są
      przystosowane do standardu z klimatyzacją. Klimatyzacji nie ma a nikt nie
      pomyślał aby okienka były większe. Ci co zamawiają tramwaje i autobusy powinni
      nimi jeździć na codzień ale oni jeżdżą samochodami z klimatyzcją a pasażerów
      mają w d... i fundują nam złomy za ogromne miliony.
    • Gość: jolamagda1 apropo! nie umytych pach.... ;( IP: *.magma-net.pl 13.06.07, 01:21
      w tramwajach i nie tylko.....
      może porozmawiajmy o higienie i antyperspirantach....
      niestaty mam tą wątpliwą '' przyjemność'' jeździć komunikacją miejską i smród
      jest obrzydliwy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      rozumiem , że jest gorąco na dworze ale ......
      drodzy ludzie - higiena to podstawa ! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      proszę !!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: pasażer Re: apropo! nie umytych pach.... ;( IP: 195.117.234.* 13.06.07, 21:48
        Śmierdzimy, bo się pocimy w luksusowych pojazdach wrocławskiego taboru MPK i tak
        kółeczko się zamyka - patrz początek tematu:-))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka