1920

(13 wyniki)
  • W serialu "1920 .. itd" polscy żołnierze posługują się karabinami Mossin ( i pistoletami Parabellum) Czy tak było ?
  • Sława! www.rp.pl/artykul/382072_Zapomniani__polscy_jency__1920_roku.html Forum Słowiańskie gg 1728585
  • Czytam "Operacje warszawską-Sierpień 1920" Lecha Wyszczelskiego.Tam na stronie 243-244 czytam co gen.Bolesław Roja proponował w sierpniu 1920 ówczesnemu premierowi Witosowi. Cytuje-"w końcu z wielkim gestem oświadczył,że uważa wojnę z bolszewikami za przegraną.Jego zdaniem,bolszewicy złamali wojsko polskie moralnie i fizycznie,wszędzie idą naprzód,a za kilka dni zajmą także Warszawę. Jedyny dla Polski ratunek widzi on w usunięciu rządu i Naczelnego Dowódcy Piłsudskiego,na czele którego ja p...
  • nie mogę znaleźć szacunków, ilu ludzi straciła strona polska podczas różnych walk polsko-litewskich w latach 1919-1920. Ktoś wie? Łossowski i jego doktoranci opisali szczegółowo problematykę konfliktu polsko- litewskiego, ale koncentrowali się na aspektach politycznych. Strona militarna jest nieco gorzej opracowana. Od kwietnia 1919 do listopada 1920 zbrojne starcia polsko-litewskie miały różny charakter. Wiosną 1919 były to utarczki podczas obsadzania terenów wyzwolonych od So...
  • Piszesz Misza o naszych obozach koncentracyjnych w których mordowaliśmy jeńców po wojnie 1920. Otóż nie tak dawno czytałem na ten temat artykuł i co powiem. W tych obozach rzeczywiście zginęło wielu rosyjskich żołnierzy. Ale nie 100 tysięcy a maksymalnie 10 tysięcy. Czemu zginęli? Głównie z chorób (tyfus). Pamiętaj, że nasz kraj był potwornie zniszczony. Brakowało wszystkiego. Nasi żołnierze atakowali bez butów - bo nie było. Zamiast bandaży mieli pocięte prześcieradła. Nie było leków więc z...
  • wyborcza.pl/1,75248,6986378,Jak_zgineli_sowieccy_jency_1920_roku_.html ciekawy wywiad o jencach i o wojnie polsko-bolszewickiej
  • W epoce rakiet i bezzałogowych samolotów powspominajmy trochę o malowniczej walce na szable w 1920 roku.Znalazłem taką oto perełkę. Inspiracją była recenzja książki Adama Zamoyskiego "Warszawa 1920" w Rzeczypospolitej. www.rp.pl/artykul/61991,388880_Nie_bylo__cudu_nad_Wisla.html "Rtm. Leon Racięcki, d-ca 3 szwadronu, silny i słynny rębajło, natknął się w czasie szarży na barwnie przybranego kozackiego atamana, na pięknym karym koniu, szerzącego spustoszenie wśród naszych w kotłowaninie...
  • Pierwszy raz slysze o tym. Czy mozna dostac wiecej info. poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,7377982,Doliczyli_sie_2289_zabitych_w_powstaniu_wielkopolskim.html?utm_source=Nlt&utm_medium=Nlt&utm_campaign=1077859
  • Zainteresowani mogą poczytać artykuł,ale mnie zaciekawiła inna rzecz,a mianowicie to co odbija się w szybie tej wizualizacji: www.bryla.pl/bryla/51,85301,6526292.html?i=3 Wygląda na Renault FT-17.Skąd miałby znaleźć się tam taki czołg?A może to tylko tak się komuś narysowało?
  • Sława! Okazuje sie ze podobnie jak w 1920 dezerterowały całe oddziały i czesto przechodziły na strone polska. Zatem gdyby rosjanie sami napadli na Polske bez pomocy Hitlera, to zapewne tak samo jak w 1920 nie tylko obronilibysmy sie ale i pogonili rosjan daleeeeeeeeeeko:)) Czy macie bardzie szczególowe dane nt dezercji z ac i przechodzenia na polska strone? Forum Słowiańskie gg 1728585
  • w pierwszej kolejności od razu powiem, że ten wątek również umieszczę na forum polsko ukraińskim, i forum o Rzeczypospolitej Obojga Narodów (szkoda, że nie trojga - patrz Hadziacz). Znalazłem w biblotece mojego kupla , stara książkę jeszcze z czasów komuny (1984) autorstwa Jana Widackiego - "Kniaź Jarema", trochę zakurzona ale czyta się świetnie. Jedno co sobie uświadomiłem czytając tę książkę, to to że Ukraińcy kilkakrotnie z dużym poświęceniem ratowali nam dupę przed tęgim la...
  • Preludium: 20 sierpnia 1920 roku uciekający spod Warszawy bolszewicy zamordowali w Białymstoku 16 osób: * Karola Berenta – wywiadowcę policyjnego; * Mieczysława Falkowskiego – ziemianina; * Icka Firera; * hallerczyka Jozefa Karpowicza; * księdza Ryszarda Knobelsdorfa; * Zachariasza Olejnika – Starszego przodownika Policji; * Hieronima i Feliksa Ostrowskich – ziemian; * I. Oponowicza; * Tatara – Księcia Akima Podolskiego; * Stanisława Russa –...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się