foolproof 15.05.11, 15:37 W serialu "1920 .. itd" polscy żołnierze posługują się karabinami Mossin ( i pistoletami Parabellum) Czy tak było ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karakalla Re: Broń WP 1920 15.05.11, 16:36 Żeby tylko tymi dwoma wzorami... Były Mosiny, Mausery i Mannlichery kilku typów, Lebele, Berthiery, Arisaki, Enfieldy Pattern 1914, Paraviccini-Carcano, Winchestery M95 oraz parę wzorów starszych. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Broń WP 1920 15.05.11, 17:45 He,he,he!:) W tym serialu gra mój młodszy syn!:) Po zakończeniu kręcenia dostał awersji do malborasów z urwanym filtrem!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Broń WP 1920 15.05.11, 18:43 a propo tego serialu w ostatnim odcinku kapitan kazał swoim ludziom przyszyć takie blaszki z czaszka chorągiew tez zrobili wspomniał ze w armii rosyjskiej istniała taka jednostka na początku I wojny światowej było coś takiego? zarówno u nas jak i u Rosjan Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Broń WP 1920 15.05.11, 20:56 > w ostatnim odcinku kapitan kazał swoim ludziom przyszyć takie blaszki z czaszka > chorągiew tez zrobili > wspomniał ze w armii rosyjskiej istniała taka jednostka na początku I wojny świ > atowej To najlepsze- oficer pruskiej armii i nie wiedział o pruskich Huzarach Smierci, tylko "szukał" w armii carskiej przykładów. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Broń WP 1920 15.05.11, 21:38 ci pruscy huzarzy naprowadzili na naszych huzarzy śmierci jednak coś takiego było www.werttrew.fora.pl/ksiazki-warte-lub-nie-polecenia,44/huzarzy-smierci-wojny-1920-r,3407.html pl.wikipedia.org/wiki/Dywizjon_Jazdy_Ochotniczej Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Broń WP 1920 15.05.11, 20:51 MArku- to niech się głośno nie chwali, bo wstyd ;-) Rekonstruktorzy od siedmiu boleści, scenariusz mimo fajnego pomysłu denny, opieki konsultanta militarnego nad filmem nie widać itd. Wyszedł kolejny "Czas humoru" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Broń WP 1920 15.05.11, 21:47 No więc się i nie chwali!:) Ja to co innego!:) Oj niestety wiem! Chłam jakich mało - osobiście nie oglądam!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Mosinów ci u nas dostatek... ;-) 15.05.11, 19:55 foolproof napisał: > W serialu "1920 .. itd" polscy żołnierze posługują się karabinami Mossin ( i > pistoletami Parabellum) > Czy tak było ? Mosinów ci u nas dostatek... ;-) w 1920 roku Wojsko Polskie uzywało: 1) broń ("spadek") po zaborcy pruskim 2) broń ("spadek") po zaborcy rosyjskim 3) broń ("spadek") po zaborcy austryjackim www.1939.pl/uzbrojenie/polskie/bron-strzelecka/index.html 4) broń francuską ("błekitna armia" gen. Hallera i zakupy w czasie wojny polsko-bolszewickiej) karabiny Arisaka to "spadek" po armii rosyjskiej pl.wikipedia.org/wiki/Karabin_wz._38_Arisaka część Mosinów w dwudziestoleciu wymieniono na Mausery w wymianie z Finlandią ( i Rumunią ? Estonią ???) część Mosinów przerobiono na naboje Mausera www.1939.pl/uzbrojenie/polskie/bron-strzelecka/karabinek_792mm_wz91-98-25_mosin/index.html ponoć u amerykańskich kolekcjonerów taki nietypowy Mosin w dobrym stanie jest ceniony Odpowiedz Link Zgłoś