1920

(4 wyniki)
  • Bytom. a dlatego bo Sloonzacy i Polacy to jedna rodzina. oto dowod: Polonia Bytom (pełna nazwa: Klub Sportowy Polonia Bytom Spółka Akcyjna) – polski klub piłkarski, występujący w rozgrywkach Ekstraklasy. Spotkania w roli gospodarza drużyna rozgrywa na Stadionie imienia Edwarda Szymkowiaka, położonym w pobliżu Śródmieścia. Klub został założony w 1920 roku i zamknięty dwa lata później, reaktywowany został w roku 1945. Największe sukcesy odnosił w latach pięćdziesiątych ...
  • Ponieważ było to wydarzenie wpływające na dzieje całej Europy, a więc także i Śląska pozwoliłem sobie zainteresować nim forumowiczów. Ciekawy jestem czy istnieje alternatywna wersja i tych historycznych wydarzeń, bo tyle obalono na tym forum już ... mitów.
  • Ustawa 15.VI.1920 W końcu kapnyła wszysko Warszawa I sejm uchwaloł tako ustawa Z kerom mog Ślonzek se samorzońdzić Z autonomijom zdo sie niy zbłońdzić Jo łod sia szkryfna - łona Kostkowo Doł jyj nojwiyncy - to mi sie zdowo.
  • Teofil Kupka (Teophil Kupka) (ur. 22 sierpnia 1885 roku w Marklowicach k. Wodzisławia, zm. 20 listopada 1920 roku w Bytomiu) – polityk śląski, secesjonista z Polskiego Komisariatu Plebiscytowego, założyciel i lider Górnośląskiego Komitetu Plebiscytowego oraz założyciel i wydawca jego organu prasowego. Biografia polityczna : Dzieciństwo spędził w rodzinnych Marklowicach, również tam wraz z braćmi Pawłem (Paulem), Janem (Johannem) i Józefem (Josephem) oraz siostrą Paul...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się