1941

(15 wyników)
  • Szanowni Internauci! Zbliża się 60 rocznica zbrodni w Jedwabnem, która wywołała tak liczne i często gwałtowne reakcje. Warto przy okazji przypomnieć, że zanim spalono Żydów w jedwabieńskiej stodole (10 lipca 1941 roku), TRZY DNI WCZEŚNIEJ zamordowano (przy udziale Polaków) ludność żydowską pobliskiego RADZIŁOWA. Dzięki książce "Sąsiedzi" Jana Tomasza Grossa, JEDWABNE stało się światową sensacją. Tymczasem PIERWOWZOREM zbrodni w Jedwabnem była masakra w RADZIŁOWIE. Dziś IPN ...
  • To tak po przeglądnięciu programu i obejrzeniu kilku programów.
  • ..zostanie potraktowany przez sąd tak jak są traktowani inni pijacy drogowi , 0 ulgi. "podałem się do dyspozycji Ojca Swiętego Benedykta XVI" - beszczel www.facebook.com/photo.php?fbid=298553113580028&set=o.170504681632&type=1&theater
  • 3MLN A 300? JAKIE TU JEST PORÓWNANIE ?Polaków TEŻ HITLER I STALIN CHCIELI WYMAZAĆ.TERAZ O TYM JUZ SIĘ NIE MÓWI? SĄ MODNIEJSZE TEMATY? BO TAMTE ZBRODNIE JUZ SIĘ ZNUDZIŁY? A KATYŃ O ILE WIEM NIMCY ZABILI 3MLN. ŻYDÓW A POLACY TYLKO 300-TU W JEDWABNEM
  • "polski" IPN oglosi WERDYKT - Narod Polski GUILTY....... NOT GUILTY? :) Za "Naszym Dziennikiem" (przypomnijmy sobie) Pytania o Jedwabne (1) Masowy mord popełniony na Żydach 10 lipca 1941 r. w Jedwabnem stał się głośny w świecie po publikacji książki amerykańskiego socjologa żydowskiego pochodzenia, Jana Tomasza Grossa "Sąsiedzi. Historia zagłady żydowskiego miasteczka", Sejny 2000. Dotychczas ukazało się jej tłumaczenie we Francji, w Niemczech i USA, Izraelu oraz we Włoszech. K...
  • ... w ten sposób można ująć agresję niemiecką na Związek Radziecki, o której większość osób na tym forum wyraża się pozytywnie (dlaczego w ogóle? czyżby okupacja niemiecka była mniej surowa?). Dziś 65-ta rocznica... 22 czerwca 1941 r. Niemcy najechali ziemie, które Związek Radziecki bezprawnie okupował w latach 1939-41 (choć było to w sumie lepsze wyjście niż włączenie ich do GG albo "samostijnej Ukrainy", choćby dla tamtejszych Żydów). Jedno jest pewne: najazd III Rzeszy...
  • Co się zdarzyło w dolinie Biebrzy. W ciągu bieżącego roku, kilkakrotnie przedstawiałem różna informacje i fakty, jakie udało mi się ustalić w sprawie tych głośnych zbrodni. Zarówno poszczególne informacje, jak i płynące z nich wnioski jakoś nie zwróciły uwagi opinii publicznej. Dlatego odtwarzam teraz pełny, poprawiony obraz zdarzeń, a ew. szczegóły można znaleźć w poprzednich postach, lub na życzenie je uzupełnię. I Przeszłość: Błędem i nieporozumieniem jest mówienie o tzw. polski...
  • Witam, Jestem ze swoja dziwczyną od 3 lat, kochamy się jednak mamy problemy z sexem brzydko mówiac jeszcze nigdy nie udało mi się doprowadzić dziwczyny do orgazmu. Proszę poradźcie co robić?
  • Góra urodziła mysz Przez prawie dwa i pół roku, czyli od początku "afery" Jedwabnego, "Nasza Polska" informowała Czytelników o wszystkim, co dotyczyło tej sprawy. Jako jedni z pierwszych publikowaliśmy dokumenty, ujawnialiśmy niekonsekwencje śledztwa, selektywne podejście do źródeł. Głos na łamach "NP" zabierały różne osoby, na ogół zorientowane w zachowanej dokumentacji, wskazujące źródła nie znane IPN-owi. Domagaliśmy się ujawnienia wszystkich, powtarzam - wszystkich - dokume...
  • Wczoraj po ciężkiej chorobie zmarł proboszcz parafii w Jedwabnem ks. Edward Orłowski. Miał 72 lata. Ksiądz Orłowski zasłynął jako żarliwy obrońca mieszkańców Jedwabnego, którym bez przedstawienia dowodów przypisano odpowiedzialność za wymordowanie Żydów podczas ostatniej wojny światowej. - Ksiądz kanonik Edward Orłowski był wspaniałym człowiekiem i gorliwym kapłanem - tak wspomina zmarłego wikariusz biskupi ksiądz doktor Jan Sołowianiuk. Proboszczem i dziekanem w Jedwabnem zosta...
  • IPN ogłosił przerwanie i zakończenie ekshumacji ofiar mordu w Jedwabnem, mimo niewykopania wszystkich zwłok i nieprzeprowadzenia sądowo-lekarskich oględzin każdej ofiary, jak wymagają naukowe i prawne przepisy, ważne i obowiązujące we wszystkich praworządnych krajach. Zaniechanie fachowych procedur było rzekomo spowodowane naciskiem pewnych kół żydowskich oraz dwu rabinów, którzy towarzyszyli komisji IPN podczas badań w Jedwabnem. Polska jednakowoż nie jest państwem teokratycznym ...
  • Kto słucha tego durnia (nowa partia debili) Jak pomyslę że za nasze podatki tacy debile nas reprezentują to mnie szlag trafia. To juz lepiej dać na dom dziecka albo dla chorych dzieci.
  • Cimosz z tym wbiciem noza w plecy chce awansowac na prezydenta.
  • fragment ksiązki Stefana Korbońskiego "Polacy, Żydzi i Holocaust" ŻYDZI W POLSCE POWOJENNEJ Po niespodziewanym ataku 22 czerwca 1941 roku, wojska niemieckie w ciągu kilku miesięcy dotarły do przedmieść Leningradu na północy, Moskwy w centrum i brzegów Wołgi pod Stalingradem. Jednakże Niemcom nie udało się przekroczyć Wołgi i odciąć głównych połączeń komunikacyjnych między Rosją północną i południową. Kilka miesięcy ciężkich walk znalazło swoją kulminację w bitwie pod Stalingradem ...
  • Celebracja kłamstwa Ks. Edward Orłowski - proboszcz parafii Jedwabne,12.12.2002 http://www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/jedwabne_889.html W odpowiedzi na artykuł Pana Karola Sauerlanda "Der Welt Lohn. Furchtlos und arbeitsolos: Polen ehrt die 'Helden' von Jedwabne" (*) [Frankfurter Allgemeine Zeitung, 04.04.2002, str. 44] - wyjaśniam: Jeżeli już, chce się budować mosty, w tym wypadku, między narodem polskim a żydowskim, to trzeba je budować na solidnych fund...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się