1941

(5 wyników)
  • Moja osierocona Mama (ur.1930) wraz ze starszą siostrą i bratem zlazła "pustostan" w Birczy po ucieczce z Brzuski (nieliczni, którzy ocaleli). Przestraszył Ją kiedyś, gdy była sama, uciekający, przerażony, okopcony Żyd zaglądając przez okno. Z czym się może wiązać to wydarzenie (podobno był to jakiś znaczący pogrom).Będę wdzięczny za sugestie.
  • Szukałem daty powodzi w Przemyślu w tym okresie. Uprzejmy pracownik UM w Przemyślu (jeszcze raz dziękuję panie Janku) przekazał mi informację, którą się dzielę: "Stan powodziowy zanotowano w roku 1941, gdzie poziom wody na wodowskazie wynosił 950 cm i przekroczył stan alarmowy o 430 cm".
  • Stefan Bandera bezpośrednio nie odpowiada za rzezie wołyńskie, bo wówczas był uwięziony w niemieckim obozie koncentracyjnym , to niewątpliwie ponosi odpowiedzialność moralną, ponieważ zbrodnie te popełniła stworzona przez niego frakcja OUN, której członkowie od jego nazwiska nazywani byli "banderowcami". Natomiast Ukraińcy patrzą na niego, jak na człowieka, który za wolną Ukrainę przesiedział szereg lat najpierw w polskich więzieniach, a potem w nazistowskim obozie w Sachsenhaus...
  • Smutna rocznica ... wiadomosci.onet.pl/2044585,11,item.html Może ktoś zna jakieś opowieści na temat sowieckiej okupacji 1939-1941 w naszej okolicy ?
  • 10 lutego 1940 roku Sowieci rozpoczęli wielkie deportacje ludności cywilnej z terenów zdobytych we wrześniu 1939 roku - właśnie upłynęła 65 rocznica. Przez internet poznałem panią mieszkającą w Australii, której rodzinę mieszkającą w Jamnej Dolnej wysiedlono (chyba do Kazachstanu). Czy znacie lub słyszeliście o innych osobach wysiedlonych z terenu naszej gminy przez Sowietów w 1940 i 1941 roku ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się