1946

(4 wyniki)
  • dość popularne ostatnio spiskowe teorie dziejów z reguły wzbudzają we mnie uczucie politowania.. jednak wszystko zaczyna przybierać inny wydźwięk jak patrzy się na rozwój naszego regionu przez ostatnie 50 lat. Nie chciałbym wzbudzać w żadnym wypadku jakichkolwiek demonów przeszłości.. dziwi jednak jak bardzo szeroki jest łuk, którym omijają nasz region, inwestycje.. w planach znika lotnisko.. znikają autostrady, które miały przecinać region.. Nie wiem dlaczego my jako współcześni mieszk...
  • Jakie odczucia mają Kielczanie (zwłaszcza młodzi, tj. nie pamiętający tamtych czasów) na temat pogromu kieleckiego z 1946 roku ? Jest wam wstyd ? Nie obchodzi was to ? Wolelibyście zapomnieć ? A może uważacie, że to powód do dumy ? Czekam na opinie.
  • Kilkuset AK-owcow,odbił z wiezienia w Kielcach Antoni Heda"Szary".W tym samym czasie i do lat 50-tych,w ubeckich katowniach,podobnie jak w Kielcach ,zamęczano tysiące polskich patriotów.Pan Profesor podpisuje się pod grubą kreską zapomnienia.Gdzie proporcje?Gdzie rozum i sumienie?Panu podobni,odpowiadaja,za bezkarne istnienie w dzisięjszj Polsce partii komunistycznej.Sędziami i prokuratorami,w tamtym,przeklętym czasie ,byli w większości Żydzi.Czas najwyższy,aby w Kielcach ,wzorem...
  • Pomozecie? Gdzie mozna cos ciekawego znalezc, nie mam na mysli oczywiscie popularnych ksiazek Kersten badz Tomaszewskiego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się