1946

(5 wyników)
  • Wiem, że temat wałkowany wielokrotnie, ale ja chciałbym podejść do sprawy trochę inaczej. Odrzućmy różne kurioza i weźmy się za projekty, które mogły być zrealizowane jeśli wojna potrwała by dłużej. Co więcej mające sens. Nieśmiertelny PzKfw 38(t) a właściwie jego mutacje: Vollkettenaufklarer 38(t) "Katzchen" img329.imageshack.us/img329/3065/r446eh.png img329.imageshack.us/img329/2452/kat8kk.jpg Transporter rozpoznawczy, a właściwie to w pełni gąsienicowy transporter opancer...
  • ...czyli walka komunistycznych wietnamczykow z "unia francuska" (francja, algeria, laos, tajlandia, kambodza). To jest dla mnie najciekawsza i naj egzotyczniejsza wojna w nowoczesnych czasach. Dien Bien Phu to byla najslawniejsza ale tez jak najbardziej nietypowa bitwa tej wojny, inne dzialania byly bardziej interesujace. Czy mozecie polecic jakies ksiazki na ten temat i drugie pytanie czy jakiekolwiek ksiazki wyszly na ten temat w Polsce? Luke
  • T-54?(8)

Czy to jest T-54? Ma pancerz przedni jak w KT i Panterze. media.englishrussia.com/newpictures/militstyle006-22.jpg Reszta zdjec englishrussia.com/2011/08/07/training-of-the-emergency-response-team/
  • Tuz po 2ws wielu Amerykanow kwestionowalo zasadnosc rozwijania marynarki wojennej, argumentujac ze z jednej strony zadno panstwo na swiecie nie jest w stanie zagrozic amerykanskiemu zespolowi lotniskowcowemu, z drugiej strony aamerykanskie okrety podwodne nie maja przeciwnika wobec praktycznego braku floty nawodnej i statkow handlowych w ZSRR, po trzeci enatomiast, wszystko i tak psu na budę, skoro wkrotce nie tylko Ameryka ale i inne panstwa beda mialy bron jadrowa, ktora zniszczy wszystko, ...
  • Brytyjski dziennikarz Stanley Moss przeprowadzil w 1946 roku Ankiete na temat sprawnosci bojowej zolnierzy roznych narodowosci. Wszyscy ankietowani mogli zajac glos jedynie w sprawie zolnierzy innych nacji tylko w wypadku kiedy mieli z nimi do czynienia na polu bitwy. Moss’ Umfrageergebnis: //// Wyniki ankiety Die besten Soldaten im allgemeinen: //// Najlepsi zolnierze ogolnie 1 Deutsche 2 Polen 3 Japaner Die schlechtesten Soldaten: ///// Najgorsi zolnierze Italiener un...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się