Forum Kultura Muzyka Muzyka
ZMIEŃ
      1969

1969

(5 wyników)
    • Dawno mi się już nie zdarzyło słuchać jakiejś płyty kilka razy pod rząd. Dzisiaj tak się stało, a to za sprawą pierwszego albumu Rare Bird z 1969 roku. Może trafił na ten dzień i ten nastrój, ale myślę, że ta muzyka doskonale się broni po latach, jakie upłynęły od jej powstania. Czuję w niej zaczątki rocka progresywnego, ale jeszcze z domieszką psychodelii, a nawet soulu. Wciąż jednak są to „normalne” piosenki, najdłuższa trwa niecałe siedem minut. Na brzmienie zespo...
    • -------------------------------- Płyty z Waszego rocznika Autor: joseph80 01.01.04, 23:57 Dodaj do ulubionych zarchiwizowany Czołem, Na myśli mam płyty, które spełniają dwa warunki: 1. Są z tego samego rocznika co Wy 2. Podobają Wam się --------------------------------- Nalepszy okres dla muzyki rockowej to lata 1966-1976, z czego absolutnym szczytem są lata 1969-1971, podaję część mich ulubionych, rewelacyjnych płyt powstałych w roku 1969: AMON DUUL II - Phallus Dei BEA...
    • No i nadeszła paczuszka. Z lekkim opóźnieniem, ale to nieistotne wobec pięknej zawartości, jaką był debiutancki album zespołu Renaissance. Ponieważ o genezie powstania grupy i jej wczesnym okresie działalności była mowa przy okazji omówienia drugiego albumu, „Illusion”, pozwolę sobie jedynie przypomnieć, że Renaissance na początku tworzyli zupełnie inni muzycy, niż w najbardziej znanym okresie, a jego współzałożycielem i filarem był eks- wokalista Yardbirds, Keith R...
    • Jakos nie zdarzylo mi sie zauwazyc by ktos wspomnial na forum o tym zespole.A jest warty przypomnienia! W 1969 na ich pierwszej plycie pojawil sie jeden z hymnow owczesnego swiata-utwor ktory dzis bardzo duzo osob zna-ale nie wie,ze to wlasnie ten zespol wykonuje.Chodzi o "Sympathy".Jest to jeden z najlepszych przebojow w pozytywnym sensie tego slowa.Pierwsza plyta jest juz piekna.A co powiedziec o przepieknej "As your mind flies by"-z 1970.Tytulowa suita to jedno z najwiekszych osiagniec ar...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się