IP: 158.75.1.* 17.03.03, 12:42
Jakos nie zdarzylo mi sie zauwazyc by ktos wspomnial na forum o tym zespole.A jest warty przypomnienia!
W 1969 na ich pierwszej plycie pojawil sie jeden z hymnow owczesnego swiata-utwor ktory dzis bardzo duzo osob zna-ale nie wie,ze to wlasnie ten zespol wykonuje.Chodzi o "Sympathy".Jest to jeden z najlepszych przebojow w pozytywnym sensie tego slowa.Pierwsza plyta jest juz piekna.A co powiedziec o przepieknej "As your mind flies by"-z 1970.Tytulowa suita to jedno z najwiekszych osiagniec art-rocka.I to caly album nagrany bez udzialu gitary!Steve Gould-basista i wokalista w jednej osobie-to jeden z najbardziej porazajacych wokali w historii rocka-niesamowita pasja spiewania i ta charakterystyczna chrypa.Kolejny trzeci album "Epic Forest"-takze nalezy do arcydziel.Inny-juz z udzialem gitarzysty-mniej w nim odniesien do muzyki dawnej(szczegolnie jak wczesniej bywalo-do Bacha) ale w swojej estetyce rownie wspanialy.Dobry jest takze czwarty album "Somebody's Watching".Pozniej bylo troche gorzej-ale na szczescie grupa dosc szybko przestala istniec.Fajnie bedzie jesli znajdzie sie kilka osob na forum znajacych
dokonania tej naprawde wybitnej grupy.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • t.o.m.e.k Re: RARE BIRD 17.03.03, 13:47
      Znam dwie płyty - "As Your Mind Flies By" jest niezła, ale troche nierówna
      (kiepskie "I'm Thinking", tytułowy kawałek wystarczyłoby skrócić do 7-8 minut,
      i wtedy byłoby to arcydzieło). Natomiast genialna jest "Epic Forest" - już bez
      tego organowego patosu, wszystkie kawałki dopracowane, pięknie zaaranżowane,
      różnorodne, ale całość jest bardzo spójna, główną rolę grają tym razem gitary i
      piękne harmonie wokalne. Naprawdę polecam z całego serca!
      • lp.atezag.atzcop Re: RARE BIRD 17.03.03, 14:52

Ja tez znam tylko "As Your Mind Flies By" (nie podzielam krytyki t.o.m.k.a.)
        i "Epic Forest" i uważam, że obie sa znakomite, i polecam także z całego serca!

Ukłony
        • pytajnick Re: RARE BIRD 17.03.03, 16:09
          to ja jeszcze zwrócę uwagę na nie mniej uroczą wersję "Sympathy" nagraną przez
          taki jeden zespół Marillion...

aha, ja dla odmiany wolę "As you mind...." od "Epic Forest" :]
        • Gość: Lukas Re: RARE BIRD IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.03, 16:14
          A ja znam tylko "As your mind...." (niestety ,wiecej Rare Bird nie zdazylem
          sciagnac ze ś.p. Audiogalaxy wink , swietna plyta ,serce raduja szczegolnie
          soczyste Hammondy.Druga czesc tytulowego utworu rzeczywiscie troche go
          oslabia , ale chyba tylko dlatego ,ze te pierwsze kilka minut to istne cudo.
          • Gość: Argus Re: RARE BIRD IP: 158.75.1.* 18.03.03, 18:05
            Z tego co piszecie wynika,ze nie znacie pierwszej plyty Rare Birda.A polecam ja bardzo mocno.Obok wspomnianego "Sympathy"zawiera miedzy innymi przepiekne nagranie "Beautiful Scarlet" a takze wiele innych.Plyta cechuje sie stylistycznie gdzies tak w okolicach dokonan Procol Harum-podobny klimat,duzo wspanialych hammondow,a takze inspiracja tworczoscia Bacha.Utwory sa krotkie (prawie kazdy w okolicach 3-5 minut)ale dzieje sie w nich bardzo duzo.To byl 1969 rok i arcydziela byly wtedy na porzadku dziennym...
            Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka