Dodaj do ulubionych

Zamrożone białka

15.04.12, 10:19
Można je tak trzymać w zamrażarce w nieskończoność?
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Zamrożone białka 15.04.12, 10:40
      Nie - dopóki zamrażarka działa.
      • ania_m66 Re: Zamrożone białka 15.04.12, 11:14
        trzymac to je mozesz latami. ale nawet nie wiem, czy po wiecej niz 6 miesiacach sie do czegos nadadza.
        • kosmopolitesiorbut Re: Da się. Ostatnio zużyłem na biszkopt zamrożone 15.04.12, 11:55
          jakoś tak 2 lata temu (dodawane do pojemnika co jakiś czas bo potrzeba 10-15). A przepis wymaga na wstępie ubicia ich jak na masę bezową.
    • bene_gesserit Re: Zamrożone białka 15.04.12, 15:17
      Wiele zalezy od twojej lodowki i od tego, jak jej uzywasz, czyli np czy zamrazarka ma osobny agregat i jak często ją otwierasz, czy jest w pelni wypełniona itd.
      Teoretycznie mozesz je trzymac zamrozone pare miesiecy, ale nie polecam. Odmrozilam trzymiesieczne i zrobilam z nich beze - i mimo tego, ze byly przechowywane w hermetycznym pojemniku, beza miala dziwny posmak. Bezpieczniej miesiąc i zużyć.
      • matylda1001 Re: Zamrożone białka 15.04.12, 16:54
        bene_gesserit napisała:

> Wiele zalezy od twojej lodowki i od tego, jak jej uzywasz, czyli np czy zamrazarka ma osobny agregat<

Jakie znaczenie ma ilość agregatów?
        • kosmopolitesiorbut Re: Zamrożone białka 15.04.12, 18:18
          matylda1001 napisała:
          > Jakie znaczenie ma ilość agregatów?

Tylko takie, że sprzęt jest trwalszy i wypadku awarii jednego coś zawsze działa, albo zamrażarka, albo lodówka. Lodówki z ZAMRAŻALNIKIEM nie mają odrębnych agregatów, mogą mieć oddzielne termostaty.
      • squirk Re: Zamrożone białka 15.04.12, 18:08
        Przechowuję zamrożone w szczelnych pojemnikach po kilka m-cy, wszystko jest z nimi w porządku, bezy wychodzą idealnie (tylko do tego celu zamrożonych białek używam).
        • anelka77 Re: Zamrożone białka 15.04.12, 18:25
          Mam zamrożone tak gdzieś od 1,5 miesiąca 2 białka, wczoraj dodałam kolejne białko. Przechowuję je właśnie w szczelnie zamkniętym pojemniku i dzisiaj zastanowiła mnie właśnie kwestia przechowywania białek.

Dziękuję za udzielone odpowiedzi :-)
          • Gość: FRANKA Re: Zamrożone białka IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 15.04.12, 21:18
            anelka77 -jak masz za duzo bialek to wcale nie musisz ich mrozic bo za niedlugi czas znow bedziesz miala nastepne i tak w nieskonczonosc ,wykorzystaj je natychmiast ubijajac na sztywno z szczypta soli ,dodajac cukru pudru i jeszcze chwile ubijac ,do tego wsyp 3-4 lyzki wiorek kokosowych ,wymieszaj , lyzeczka ukladaj male kupki na blaszke i do piekarnika na chwile az do sciecia sie bialek ,zakoloruja sie leciutko i juz mozesz jesc ,ja tak robie jak mam nawet 2 bialka , przeciez szkoda wylac , moj lubi te malutkie kokosanki i sprawiam mu przyjemnosc ,chwila pracy a uciechy sporo -smacznego
            • anka125 Re: Zamrożone białka 16.04.12, 13:08
              Moje zamrożone od 6 miesięcy białka wczoraj wykorzystałam do upieczenia ciasta kokosowego i wyszło znakomite.
    • matylda1001 Re: Nie Twoje zmartwienie jak sądzę, ale 16.04.12, 09:44
      No dobrze... ja wiem, ze kto się lubi ten się czubi ;) ale w dalszym ciągu nie domyślam się jakie dla tych białek ma znaczenie czy zamrożone są przez osobny agregat, czy wspólny z chłodziarką.

bene_gesserit 15.04.12, 15:17 Odpowiedz
      Wiele zalezy od twojej lodowki (....) czyli np czy zamrazarka ma osobny agregat
      • kosmopolitesiorbut Re: Tego nie wie nikt...I właśnie o to chodzi.nt 16.04.12, 10:43

• matylda1001 Re: Bene, gdzie jestes? 18.04.12, 20:43
      kosmopolitesiorbut napisał:

> Nikt się nie dowie. Znowu ciachnięta.nt<

Ano właśnie... a ja czekam;) bo bardzo mnie to zaciekawiło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka