Dodaj do ulubionych

ubijanie białek

18.12.07, 14:50
Witam , mam pytanie czym ubijacie białka, taką zwykłą trzepaczką ,
recznie, czy moze przystwką ubijającą w mikserze? czy moze tez
takimi dwoma trzepaczkami w robocie? dzięki za podpowiedz
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re:Nawet widelcem - metoda jest nieważna, skutek 18.12.07, 15:04
      się liczy.
      • jaroosi Re:Nawet widelcem - metoda jest nieważna, skutek 18.12.07, 19:59
        Witam,
        idąc za radą mojej babci ja zawsze wszelkie ucieranie i ubijanie wykonuje
        ręcznie. I zauważyłam, że kiedy masło ucieram w makutrze ręcznie kręcę i kręcę
        na pulchna masę to jest go więcej objętościowo, niż gdy tę samą ilość ucieram
        mikserem. Podobnie mam z białkami. Kiedy ubijam mikserem piana jest jakby
        cięższa i jest jej mniej niż kiedy tłukę się trzepaczką.
        • Gość: Marek ja zawsze mikserem IP: *.dip.t-dialin.net 18.12.07, 20:12
          Jest wygodniej.

Moze i recznie jest lepsza, ale sie człowiek strasznie namacha.
        • Gość: ania_m Re:Nawet widelcem - metoda jest nieważna, skutek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 20:14
          absolutnie zgadzam sie, ze z makutry masa smakuje innaczej niz zmiksowana, ale niestety nie posiadam "6ciu silnych dziewek kuchennych":(
          co do ubicia piany, znalazlam swietny kompromis: uzywam miksera brauna z nastawka - trzepaczka, taka jak na tym obrazku, niejako na drugim planie www.braun.com/de/products/fooddrink/foodpreparation/handprocessors/mr4000.html. ogolnie bardzo polecam ten mikser. moj model ma 2 malaksery; maly do ziol, parmezanu itp i duzy do miesa i innych, koncowke rozdrabniajaca, rzeczona trzepaczke (piana w 30 sekund, bo duza moc urzadzenia) i kruszarke do lodu
    • jagoda85 Re: ubijanie białek 18.12.07, 22:15
      Chyba ręce by mi odpadły, gdyby robiła to ręcznie. Od czego jest
      robot. Najlepiej, żeby białka były mocno schłodzone,trzeba do nich
      dodać szczyptę soli. Piana ubija się rewelacyjnie, Nigdy, jak za
      dawnych czasów ubijałam pianę nie ubiłam tak dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka