Dodaj do ulubionych

Nasączanie biszkoptu

05.09.10, 16:42
Słuchajcie jak nasączyć biszkopt żeby był w sam raz, tzn nie za mokry nie za suchy? Jest na to jakiś
sposób. Wczoraj robiłam ciasto i wydawało mi sie że nasaczyłąm niedużo a ciasto pływa. Poratujecie?
[url=https://www.suwaczki.com/][img]https://www.suwaczki.com/tickers/eiktdqk3bh05hpne.png
[/img][/url]
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Nasączanie biszkoptu 05.09.10, 17:09
      Na oko. Inaczej sie po prostu nie da, nie ma, o ile mi wiadomo, zlotej receptury - wszystko zalezy
      od grubosci biszkopta, od czasu, w jakim ciasto ma sie przegryzac, od wilgotnosci kremu itd.

      Imho lepiej nasaczyc za malo, niz za duzo - zwlaszcza jesli ciasto robione jest dzien przed (co w
      przypadku wielu tortow wychodzi im na dobre). Ciasto samo rozprowadzi wilgoc rownomiernie, noi
      troche wyciągnie tez mokrości z kremu. Najlatwiej nasaczac pędzelkiem (jesli uzyjesz gestego
      pedzla silikonowego, ominie cie ryzyko zgubienia na ciescie wlosia z pędzla) albo butelką (mala
      butelka po wodzie mineralnej, z drobnymi dziurkami zrobionymi gorącą igla w nakrętce - cos w
      rodzaju konewki).
      • Gość: Marek Pędzel silikonowy najwygodniejszy IP: *.cust.tele2.de 05.09.10, 17:20
        Chyba najprościej, pędzlem silikonowym. Nasączasz trochę, a jak jest za mało to jeszcze raz.
        • Gość: zadumana Re: Pędzel silikonowy najwygodniejszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 18:06
          Mam na świeżo proporcje, chociaż faktycznie od wielu czynników dodatkowych to zależy.
          Ale z grubsza:
          -biszkopt z 7 jajek plus szklanka cukru plus szklanka mąki itd,
          -tortownica 25 cm,
          -trzy krążki po cięciu,
          -szklanka płynu - u mnie mocna herbata plus rum.
          Moje kremy to ubita śmietana plus maskarpone plus... Jedna warstwa to konfitura z wiśni, chyba
          niezbyt mokra. Poza konfiturą i biszkoptem wszystko bez cukru.

          Parę dni temu nie popłynęło. Czasem lekko podmięka, ale bez dramatu. Zawsze czeka 24 godziny
          na gości.
          • Gość: zadumana Re: Pędzel silikonowy najwygodniejszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 18:08
            No i leję brutalnie łyżeczką od herbaty:)
            • kama-25 Re: Pędzel silikonowy najwygodniejszy 05.09.10, 19:51
              fajny przepis z butelka i dziurka. No i juz wiem że lepej nasaczyc mniej niż wiecej. Dzieki za rady
    • mhr-cs Re: Nasączanie biszkoptu 06.09.10, 12:17
      przewaznie duza lyzka
      zaczynam od bokow,
      one chca tego wiecej
      albo pedzelkiem
      ale lyzka mam wiecej wprawy
      warto wszystko wyprobowac
      sasiadka robi to butelka ze smoczkiem
      ma male dziecko,
    • n_ina Re: Nasączanie biszkoptu 06.09.10, 12:41
      nie da się ustalić proporcji, ja nasączam zawsze po kilka łyżek [ok. 4] na blat - jeśli tort jest z tortownicy 28-30 cm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka