Forum Na emigracji BELGIA-POLSKA
ZMIEŃ
      bruksela

bruksela

(61 wyników)
    • Jak w temacie, szukam transportu do przeprowadzki z Brukseli do Warszawy / bez mebli, rzeczy codziennego użytku 4 -osobowej rodziny, rowery, kwiaty, itp. / . Termin przelom czerwiec / lipiec , do ok. 15 lipca 2009. kontakt : bietka77@wp.pl
    • Witam, We wrzesniu planynuje z mezem i malym dzieckiem przenieść się do Brukseli. Nie znam tego miasta zbyt dobrze i chacialam was prosić o radę w sprawie lokalizcji. Jaka dzielnicę byście polecili? Zależy mi żeby bylo cicho i z dobrym dojazem do dzielnicy europejskiej. Przydalby się też jaiś park w okolicy. Możecie coś polecić? Może macie jakieś rady na co zwrócić uwagę wynajmując mieszkanie? Z góy dzięki.
    • Jak wyslac telewizor z Brukseli do Wroclawia - A moze ktos by zabral ze soba?
    • Hej, czy ktos wybiera sie z Brukseli do Rzymu samochodem i ma wolne miejsce?
    • Witam! Mam gorącą prośbę, dotałem się na 3 tygodniowe praktyki w Brukseli, jest jednak problem- mieszkanie. Najtańsze hostele kosztują 18 euro za dobę, a rezem to wychodzi drogo. nie wiecie moze jak znaleźć tani pokój ? A może ktoś z forum ma takowy? Będę niezwykle wdzięczny. jest jeszcze duzo czasu, bo na staz jade 23 kwietnia.
    • Witam wszystkich, Poszukuje pilnie lokum w Brukseli, chetnie w tzw. mieszkaniu studenckim na 3- 6 miesiecy lub dluzej, dla 1 lub dwoch osob - mlodych stazystow w UE. Prosze o informacje i ew. rady: "Jak na szybko znalezc mieszkanie i wspollokatorow w BXL..." Plec, wiek i narodowosc wspollokatorow obojetna - mowimy po angielsku i francusku. pzdr, Grzegorz +48 505 742 824
    • Mam szansę na pracę w Brukseli natomiast kompletnie nie orientuję się ile kosztuje tam utrzymanie? Tzn. chcałbym wynająć samodzielne mieszkanie (kawalerka bądź dwupokojowe) w miarę blisko do centrum w bezpiecznej dzielnicy. Ile kosztuje wyżywienie na miesiąc? Ile komunikacja miejska? Czy na mieszkanie wyżywienie na 1 osobę i komunikację miejską wystarczy 1500 Euro? Praca może być w instytucji finansowej (Bank) w Brukseli w Controlingu 4 lata doświadczenia ACCA. NIe mam zielonego p...
    • pozdrawiam wszystkich Siemiatyczan w Brukseli. piszcie co u was słychać i wogle odzywajcie się niech wiedzą jak nas tam dużo jest.....
    • W styczniu bybieram się do brukseli. Pisze doktorat z prawa cywilnego i przy okazji chciałabym wpaść do biblioteki przy wydziale prawa i pokserować literaturę. Nie wiem jednak gdzie mogłabym skierowac pierwsze kroki? Który uniwersytet w brukseli jest przyjazny dla "jednodniowych studentów"? Aha, znam angielski i francuski, mam nadzieję że znajdę tam literaturę francuskojęzyczną? Bo po flamandzku nie znam żadnego słowa :)) Byłabym wdzięczna za podanie namiarów na dużą czytelnię p...
    • Może ktoś coś słyszał na ten temat... Siemiatycze słyną z wyjazdów do Belgii. Każdorazowo przebywa tam kilka tysięcy osób z Powiatu Siemiatyckiego. Życie na obczyźnie nie jest łatwe. Na pierwszy rzut oka wydawać się może, że Polska diaspora w Brukseli utrzymuje ze sobą bardzo kordialne stosunki. Serdeczne uściski dłoni podczas niedzielnych spotkań w kościele, wspieranie rodaków w trudnych chwilach to tylko jedna strona medalu. Druga jest ciemniejsza. Twarde zasady czarnego, wol...
    • Czy istnieje w Brukseli jakas 'Polska' knajpa? mam na mysli taka knajpa w stylu 'krakowskim', np podobna do "Singer", "Alchemia", "Stajnia" i innych nowych knajp, ktore sie znajduja na Nowym Placu na Kazimierzu w Krakowie? Juz troche mam dosyc tych wszystkich 'trendy' minimalistycznych, nowoczesnych 'lounge' pubow, ktore ostatnio powstaly wszedzie w Belgii i tez w Gandawie. Dzieki za informacje.
    • jutro wybieram sie do Brukseli,czy ktos moze mipowiedziec gdzie moge znalez tam polskie sklepy?zaznaczam ze bede tam po raz drugi wiec nie znam miasta i prosze o dokladne wskazowki jak i gdzie dotrzec(moze jakies sklepy niedaleko dworca i centrum?)
    • Niedługo przenoszę siędo Brukseli. Prośba do wszystkich znających dobrze to miasto: - Czy moglibyście podać wasz subiektywny ranking dzielnic Bxl? Interesują mnie takie kryteria jak: estetyka ogólna (de gustibus.. ale zawsze), sąsiedztwo, komunikacja miejska (tam gdzie nie ma metra), czystość, zieleń itp. Po prostu, gdzie byście chcieli mieszkać, a które lokalizacje z pewnych względów odradzacie. Wielkie dzięki za odzew!
    • Zauważyłem, że większość Polaków w Brukseli to mieszkańcy województwa podlaskiego. Zsatanawiam się skąd to się bierze: czy jest to jakaś prawidłowość historyczna, więzy rodzinne, czy też w grę wchodzą jakieś inne kwestie. My Ślązacy zwykle migrujemy do Niemiec (ostatnio wielu z nas pracuje w Holandii), Górale to już tradycyjnie USA, czy ktoś może mi wyjaśnić skąd tylu Podlaszan w Brukseli? Pozdrawiam, barteks4 z Ixelles
    • Czy ktos ma pomysl na wytlumaczenie faktu, ze do Brukseli przyjezdza pracowac znacznie wiecej Polek niz Polakow? W tramwaju czy supermarkecie slysze polskie rozmowy ale glos niemal zawsze jest kobiecy, jesli jest meski to zazwyczaj jest to emigracja siemiatycka. Z danych do ktorych mam dostep w samej Komisji Europejskiej (staz, auxiliaries) pracuje 43 Polakow i 140 Polek tj.+/- jak 25% do 75%! Na konkursie w grudniu bylo podobnie. Any ideas? Czy polskie kobiety sa bardziej amb...
    • Życie w Belgii nie należy do najłatwiejszych. Wielu Polaków wyjeżdża tam bez znajomości języka, kultury, zwyczajów. Po spędzonych tam latach i pracy "na czarno", niektórzy decydują się na założenie oficjalnej działalności gospodarczej. Jak wygląda więc rzeczywistość, jaki wpływ miała integracja z UE, czy nasi rodacy radzą sobie bez problemów? Belgia jest krajem atrakcyjnym do założenia w nim własnego przedsiębiorstwa - ze względu na przewidywalność sytuacji gospodarczej i stabilnoś...
    • Witam. Jestem lekarzem. Mieszkam od niedawna w Brukseli. Troche trudno mi sie odnalezc zawodowo. Brakuje mi informacji co, gdzie kiedy, jakie papiery itp. MIalem tu byc 3 mies. a zapowiada sie dluzszy pobyt... Z bezplatnego urlopu w Polsce bedzie trzeba zrezygnowac. Ale co dalej? Jakby mial ktos z kolegow po fachu ochote i troche czasu na pogadanie, bylbym wdzieczny. Pozdrawiam. polf@gazeta.pl
    • Ostatnio uslyszalem gdzies, ze co dziesiaty mieszkaniec Brukseli jest Polakiem, lub Polka. Dwa lata temu mieszkalismy z moja narzeczona w Antwerpii w okolicach Falconplein, Minderbroeders i Pardenmarkt. Tam bylo bardzo duzo polakow w okolicy. Wieczorami przy otwartych oknach, czulem sie jak na polskim osiedlu (pietro wyzej polskie piosenki, pietro nizej klotnia a vis a vis polska impreza) Na ulicy, w metrze, w pociagu bardzo czesto mam szczescie spotykac polakow. Czesto mam wrazen...
    • Czy moze jest wsrod Was w Brukseli jakas przyjazna polska dusza tzn. ktos niepracujacy (np.ciagle szukajacy pracy:-))nudzacy sie i chcacy sie spotkac w godzinach gdy wszyscy ludzie pracuja na mala pogawedke przy kawie albo piwie?:-) Pozdrawiam, e-sikorka
    • hej!! szukam kursu francuskiego intensywnego dla poczatkujacych takiego ktory moglabym zaczac okolo 13 marca,jestem w Brukseli dopiero dwa tygodnie ale juz w tym tyg jade do Polski (poprawka egzaminu bleee), bylam juz w jednej szkole w Thema ale kurs zaczynaja w przyszlym tyg (a ja jestem wtedy w polsce) a poza tym maja tylko 6 godz w tyg. W Alliance Francaise kurs zaczeli wczoraj a kolejny rozpoczynaja 10 kwietnia ufff (obilo mi sie o uszy ze zaczynaja w kazdy poniedzialek wiec w...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się