j-lee 06.02.06, 13:53 zadałem na gp ale chyba nikt sie nie dokopał do wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=36104099&a=36186740 może ktoś wie z góry dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f popieprzone te chilli :-))) 06.02.06, 15:08 ta nazwa dotycze tez afryki, ameryki i azji.... różni róznie dziela raz thaichiili jest tym a raz czymś innym. W afryce jeszcze gorzej... a padi, to w ogole od rodzaju potrawy...:-))) bo uzywaja tam rozne chilli w srodku...:-)) masakra nazewnicza! ///////////////////////////////////////////////////////////////// To nie jest prawdą na ten przykład: GANDHARI, COMMONLY known as bird's eye chilli is a wild form of chilli, whose small fruits are dispersed by birds. All small highly pungent chillies belong to Capsicum frutescens. Unlike other chillies, these chillies are rich in B carotene (Pro-Vitamin A), ascorbic acid and tocopherol (Vitamin E). Tu jest osobna rzecza jedno i drugieJ)) www.thetipsbank.com/chillipeppers.htm to wyjasnia nazwę, ale…. www.thaifoodandtravel.com/ingredients/pkn.html Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna zeby jeszcze namacic 06.02.06, 15:48 www.epicurean.com/articles/hot-peppers.html zeby zrozumiec Scoville Heat Index i na nim pequin chili (to nazywane bird tasteoftx.com/recipes/chiles/pequin.html) nie nalezy nawet to najbardziej goracych. Ale, zeby jeszcze wiecej pokielbasic, to dodaje, ze to co pokazywane jest jako bird chili (pequin) ma zupelnie inny ksztalt niz to, ktore ja kupuje w azjatyckich sklepach jako bird-eye chili wyglada raczej jak serrano. Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee no właśnie... dla mnie 06.02.06, 15:59 bird eye chillis to były takie: www.pbase.com/image/4991777 www.pbase.com/image/33572975 i to są chlli padi właśnie a litlle thai chillis to mniej wiecej: www.pbase.com/image/37638197 ale ty jo.hanno, ale i w innych miejscach również spotkałem się z nazwą, birdeye chillis (chodz pisali że są tajskie) Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee nie wiem czy tajskie wskazałem dokładnie 06.02.06, 16:02 ale chodzi mi o takie jak u dziuni: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=33549456&a=33656098 Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: nie wiem czy tajskie wskazałem dokładnie 06.02.06, 16:22 To jeszcze bardziej namącę: www.foodsubs.com/Chilefre.html ;) Na tych moich nie było napisane że to birdeye jest tylko było z tego co pamiętam thai chilli.Ale ja sobie tak przyjęłam że skoro tajskie to ptasie oko ;)Może niesłusznie? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Dziuuniu, Ty nie mącisz, ty rozjasniasz. To takie 06.02.06, 16:32 też zanlazłem - wg Wilekiej UK księgi ziół i przypraw;_) Jest właseni tylko wymienione kilka rodzajów i to jest tak jak w tym co Ty podajesz... Birds eye jest jednym z kilkunastu rodzajów thai chilli... I jest uprawiana takze w Afryce:-)) jako birs eye a nie jako thai... Ale to tak własnie. Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee uprecyzyjnię swoje poglądy 06.02.06, 16:48 dla mnie ptasie oko to zawsze były "kulkowate" chilli czylli chilli padi a little thai chillis > to te z lidla np. które są na zdjęciu dziuni i nigdy ich nie nazywałem bird's eye, ale... ale to było do czasu kiedy w paru "miejscach" też je zaczeli nazywac birdeye, chodz... nie wiem czy słusznie dlatego chciałbym to w końcu wyprostować :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: uprecyzyjnię swoje poglądy 06.02.06, 18:18 Pogooglowałam trochę i już teraz nie wiem jak to jest tak naprawdę;) Wynika że jest birdseye podłużne,wąskie,małe ok.2 cm długości(Wielka księga przypraw Jill Norman tak własnie podaje i na zdjęciu w ksiązce wyglądają jak te moje z Lidla) I tutaj tez piszą o podłużnych małych: www.sammcgees.com/webpost/d1/c3/html/89.htm?rnd=19#p00_01 "I just went outside and checked with a ruler. The chilly('ats what we call your 'chiles')is 2 cm long and has a 5mm diameter.We call Bird's eye chillies 'Kanthari',. The fruit is dark red when ripe and very very pungent. The fruits are very small and it requires a whole lot of themn to do any cooking. We use them in raw chutneys, mixed with small onions, oil, salt and a dash of water; with boiled tapioca (cassava to you. I live in Kerala, India, and the plant grows wild in most backyards." Tyle ze to Indie a nie Indonezja.Trochę wyżej na tej samej stronie ktoś z Malezji pisze: "The bird's eye chilli is a favourite here in Malaysia.Usually taken raw,a few are chopped first and added to a small dish of soy sauce a little soy sauce.It is eaten with most rice meals at any time of the day.Here it is known as Chili Padi,in Indonesia it is called Chili Api,and in Thailand it is called Pik Kee Noo. It is also eaten in Cambodia and Vietnam but I can't remember what they call it." Na tej stronie sprzedają nasiona i tu birdseye wygląda na małą i okrągłą: www.nickys-nursery.co.uk/seeds/pages/veg-chilipepper.htm Z powyższego wynika więc że nazwa birdseye precyzyjna nie jest i dotyczy IMHO bardziej rozmiaru-czyli malutkie do 2 cm papryczki-niż kształtu-czyli mogą być wąskie i podłużne jak i okrągłe/owalne.No i jak już Jacek wyżej zauważył birdseye jest jednym z kilkunastu rodzajów thai chilli.Poza tym nazwa wzięła się przecież od ptasiego oka więc birdseye musi być małych rozmiarów :) Tutaj jeszcze birdseye z jakiegoś rynku tajskiego: www.simply-thai.com/Thai-Market_Thai_Vegetables_Prik_Ki_Nu.htm Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna no wlasnie moje chili (te ze sklepu) 06.02.06, 16:14 wygladaja tak jak twoje little thai chilis. Qkrcze, ale sie narobilo. A tak apropos roznych chili, probowaliscie kiedys habanero? Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna bo to BBC i jej kucharze namacili 06.02.06, 16:51 Nigella, Jaimie, Rick siekaja te tajskie chili opowiadajac cos o bird-eye chilis. A poniewaz amerykansko- a nie brytyjsko-jezyczna jestem i znam sie bardziej na jallopeno, serrano i habanero, wiec powtarzam za nimi jak papuga :-) A tych bird chili nigdy nie widzialam u nas. Szkoda :-( Odpowiedz Link Zgłoś