Dodaj do ulubionych

Bird eye chilli - pytanie

06.02.06, 13:53
zadałem na gp ale chyba nikt sie nie dokopał do wątku:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=36104099&a=36186740
może ktoś wie
z góry dzieki
Obserwuj wątek
    • jacek1f popieprzone te chilli :-))) 06.02.06, 15:08
      ta nazwa dotycze tez afryki, ameryki i azji.... różni róznie dziela raz
      thaichiili jest tym a raz czymś innym. W afryce jeszcze gorzej... a padi, to w
      ogole od rodzaju potrawy...:-))) bo uzywaja tam rozne chilli w srodku...:-))
      masakra nazewnicza!

/////////////////////////////////////////////////////////////////
      To nie jest prawdą na ten przykład:
      GANDHARI, COMMONLY known as bird's eye chilli is a wild form of chilli, whose
      small fruits are dispersed by birds. All small highly pungent chillies belong
      to Capsicum frutescens.
      Unlike other chillies, these chillies are rich in B carotene (Pro-Vitamin A),
      ascorbic acid and tocopherol (Vitamin E).
      Tu jest osobna rzecza jedno i drugieJ))
      www.thetipsbank.com/chillipeppers.htm
      to wyjasnia nazwę, ale….
      www.thaifoodandtravel.com/ingredients/pkn.html
    • jo.hanna zeby jeszcze namacic 06.02.06, 15:48
      www.epicurean.com/articles/hot-peppers.html zeby zrozumiec Scoville Heat
      Index i na nim pequin chili (to nazywane bird
      tasteoftx.com/recipes/chiles/pequin.html) nie nalezy nawet to najbardziej
      goracych. Ale, zeby jeszcze wiecej pokielbasic, to dodaje, ze to co pokazywane
      jest jako bird chili (pequin) ma zupelnie inny ksztalt niz to, ktore ja kupuje w
      azjatyckich sklepach jako bird-eye chili wyglada raczej jak serrano.
      • jacek1f :-))) n/t 06.02.06, 15:50
      • j-lee no właśnie... dla mnie 06.02.06, 15:59
        bird eye chillis to były takie:
        www.pbase.com/image/4991777
        www.pbase.com/image/33572975
        i to są chlli padi właśnie

a litlle thai chillis to mniej wiecej:
        www.pbase.com/image/37638197
        ale ty jo.hanno, ale i w innych miejscach również spotkałem się z nazwą,
        birdeye chillis (chodz pisali że są tajskie)
        • j-lee nie wiem czy tajskie wskazałem dokładnie 06.02.06, 16:02
          ale chodzi mi o takie jak u dziuni:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=33549456&a=33656098
          • dziuunia Re: nie wiem czy tajskie wskazałem dokładnie 06.02.06, 16:22
            To jeszcze bardziej namącę: www.foodsubs.com/Chilefre.html ;)
            Na tych moich nie było napisane że to birdeye jest tylko było z tego co
            pamiętam thai chilli.Ale ja sobie tak przyjęłam że skoro tajskie to ptasie
            oko ;)Może niesłusznie?
            • jacek1f Dziuuniu, Ty nie mącisz, ty rozjasniasz. To takie 06.02.06, 16:32
              też zanlazłem - wg Wilekiej UK księgi ziół i przypraw;_)
              Jest właseni tylko wymienione kilka rodzajów i to jest tak jak w tym co Ty
              podajesz...

Birds eye jest jednym z kilkunastu rodzajów thai chilli...

I jest uprawiana takze w Afryce:-)) jako birs eye a nie jako thai...

Ale to tak własnie.
              • j-lee uprecyzyjnię swoje poglądy 06.02.06, 16:48
                dla mnie ptasie oko to zawsze były "kulkowate" chilli czylli chilli padi

a little thai chillis > to te z lidla np. które są na zdjęciu dziuni i nigdy
                ich nie nazywałem bird's eye, ale... ale to było do czasu kiedy w
                paru "miejscach" też je zaczeli nazywac birdeye, chodz... nie wiem czy słusznie
                dlatego chciałbym to w końcu wyprostować :-)
                • dziuunia Re: uprecyzyjnię swoje poglądy 06.02.06, 18:18
                  Pogooglowałam trochę i już teraz nie wiem jak to jest tak naprawdę;) Wynika że
                  jest birdseye podłużne,wąskie,małe ok.2 cm długości(Wielka księga przypraw Jill
                  Norman tak własnie podaje i na zdjęciu w ksiązce wyglądają jak te moje z Lidla)
                  I tutaj tez piszą o podłużnych małych:
                  www.sammcgees.com/webpost/d1/c3/html/89.htm?rnd=19#p00_01
                  "I just went outside and checked with a ruler. The chilly('ats what we call
                  your 'chiles')is 2 cm long and has a 5mm diameter.We call Bird's eye
                  chillies 'Kanthari',. The fruit is dark red when ripe and very very pungent.
                  The fruits are very small and it requires a whole lot of themn to do any
                  cooking. We use them in raw chutneys, mixed with small onions, oil, salt and a
                  dash of water; with boiled tapioca (cassava to you. I live in Kerala, India,
                  and the plant grows wild in most backyards."
                  Tyle ze to Indie a nie Indonezja.Trochę wyżej na tej samej stronie ktoś z
                  Malezji pisze:
                  "The bird's eye chilli is a favourite here in Malaysia.Usually taken raw,a few
                  are chopped first and added to a small dish of soy sauce a little soy sauce.It
                  is eaten with most rice meals at any time of the day.Here it is known as Chili
                  Padi,in Indonesia it is called Chili Api,and in Thailand it is called Pik Kee
                  Noo. It is also eaten in Cambodia and Vietnam but I can't remember what they
                  call it."
                  Na tej stronie sprzedają nasiona i tu birdseye wygląda na małą i okrągłą:
                  www.nickys-nursery.co.uk/seeds/pages/veg-chilipepper.htm
                  Z powyższego wynika więc że nazwa birdseye precyzyjna nie jest i dotyczy IMHO
                  bardziej rozmiaru-czyli malutkie do 2 cm papryczki-niż kształtu-czyli mogą być
                  wąskie i podłużne jak i okrągłe/owalne.No i jak już Jacek wyżej zauważył
                  birdseye jest jednym z kilkunastu rodzajów thai chilli.Poza tym nazwa wzięła
                  się przecież od ptasiego oka więc birdseye musi być małych rozmiarów :)
                  Tutaj jeszcze birdseye z jakiegoś rynku tajskiego:
                  www.simply-thai.com/Thai-Market_Thai_Vegetables_Prik_Ki_Nu.htm
                  • jacek1f tak własnie też myślę:-) I jeszcze te afrykańskie. 06.02.06, 19:05
        • jo.hanna no wlasnie moje chili (te ze sklepu) 06.02.06, 16:14
          wygladaja tak jak twoje little thai chilis. Qkrcze, ale sie narobilo. A tak
          apropos roznych chili, probowaliscie kiedys habanero?
          • jo.hanna bo to BBC i jej kucharze namacili 06.02.06, 16:51
            Nigella, Jaimie, Rick siekaja te tajskie chili opowiadajac cos o bird-eye
            chilis. A poniewaz amerykansko- a nie brytyjsko-jezyczna jestem i znam sie
            bardziej na jallopeno, serrano i habanero, wiec powtarzam za nimi jak papuga :-)
            A tych bird chili nigdy nie widzialam u nas. Szkoda :-(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka