-
Zamek Cieszyn zaprasza
W Zamku Cieszyn, który podczas minionego weekendu świętował swoje ósme urodziny, oglądać można kilka ciekawych wystaw.
Jedną z nich jest ekspozycja zatytułowana "Wzorowe Śląskie", prezentująca efekt pracy czterech zespołów projektowych. Młodzi projektanci, śląskie firmy i doświadczeni trenerzy pracowali nad: wnętrzem wagonu pasażerskiego, kolekcją produktów tekstylnych dla dzieci, [b]wnętrzem mieszkań w zabytkowej dzielnicy Nikiszowiec[/b] w Katowicach oraz inform...
-
Ciekawe czy ta sprawa doczeka się kiedyś rozwiązania? Jest DNA dziecka ale nie ma materiału porównawczego, więc...
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11110865,Jest_ekspertyza_DNA__Pomoze_rozwiazac_zagadke_smierci.html
-
Cieszyn
Kiedyś był most. Most to symbol był wielki
Było to przejście graniczne dla małych i wielkich
Teraz mamy strefę i most nam stoi otworem
Można jeździć do Cieszyna we środę czy wtorek
Można też w sobotę, można też w niedzielę
Usiąść albo w Polskim albo Czeskim kościele
-
Pałac hrabiów Larischów jest jedną z niewielu tego typu budowli na Śląsku Cieszyńskim. Powstał dzięki Janowi Józefowi Antoniemu hrabiemu Larischowi von Mönnichowi, który pełnił w Księstwie Cieszyńskim i na cesarskim dworze liczne funkcje. W 1782 roku został cieszyńskim starostą ziemskim, w 1789 marszałkiem krajowym i prezydentem Sejmu Ziemskiego. Na wiedeńskim dworze jako tajny radca nosił tytuł „Ekscelencji” oraz pełnił funkcję cesarsko królewskiego szambelana. Chcąc zapewnić god...
-
Dokładnie o 12:00 w południe na rynku w Cieszynie zebrały się dzieciaczki z Cieszyńskich szkół i przedszkoli i zaczęło się wspólne śpiewanie. Piosenki były takie, który każdy przedszkolak potrafi zaśpiewać. Mnie pomysł bardzo się spodobał.
-
Dzisiaj Cieszyn znów mnie mami
No bo egzamin jest już za nami
Lubię to miasto mam o nim wiedzę
I nieraz jeszcze Cieszyn zwiedzę
-
Nie tak dawno w Cieszynie byłam
Ot tak sobie spacerowałam
Nie pytajcie co tam robiłam
Bo chodziłam i podziwiałam
-
[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/h96INvGpUqd22QIjaB.jpg[/img]
ZDJĘCIE Z PRZYGOTOWAŃ. CZYŻ CZEGOŚ NAM TO NIE PRZYPOMINA?:)
-
W krzyżówce zachowano kolejność wpisów i podział na wyrazy poziome i pionowe.
Kilka wyrazów dotyczy Cieszyna. Można pobawić się w rozwiązanie krzyżówki lub
rozwiązać same szarady. Przyjemnej zabawy:)
-
Bielsko – Biała
Gdy wysiadasz z pociągu, pomysły masz z głowy
Nawet nie myślisz, że ten dworzec jest zabytkowy
Możesz się przejść tutaj wąskimi uliczkami
I na rynku na chwilę na kawę zostaniesz
Muzeum włókiennictwa lub muzeum techniki
I to na wzgórzu zamkowym. I po co te krzyki
Gdziekolwiek nie pójdziesz, tam coś znajomego
Bo to cię Bielsko zaprasza, kolego!
Albo gdy piękna pogoda, niebo bez chmury
Możesz wybrać miejsce, gdzie pójdziesz w góry