Forum Zwierzęta Forum weterynaryjne
ZMIEŃ
      do kuwety

do kuwety

(32 wyniki)
    • Mialam jak mi sie zdawalo kocurka (kastrowanego) zawsze ladnie zalatwiajacego sie do kuwet(mam 3 kuwety i 3 koty w domu) rowniez mial mozliwosc samodzielnego wychodzenia na dwor.(Zwirek zawsze ten sam uzywam).Zacząl zalatwiac sie nie tylko w szafie,na kanapie,fotelach ,psim poslaniu,ale rowniez na wadze lazienkowej, a nawet na stole,lub gdy wszystko "zabezpiecze "prosto na podlodze,kolo kuwety.Zalatwia sie bezkrepacji i poczucia winy.Czasem zezlony wchodzi zalatwic sie do kuwe...
    • Kupilam 2 dni temu malego,dwumiesiecznego kociaczka,ktory ,jak mi powiedziano ,jest nauczony obslugiwania sie kocia toaleta.Jednak po przyniesieniu kotka do domu,po okresie tzw. poznawania terenu,okazalo sie ,ze kicius nie jest zaznajomiony z piaskiem i kuweta,myslal,ze ziarenka piasku to sucha karma i najpierw zaczal je pojadac,a nastepnie bawil sie kuweta.Nie mam pojecia,co zrobic,by zachecic zwierzatko do uzywania rzeczy do toalety przeznaczonych. Jesli ktos z Was dysponuje rada, ...
    • witam, mam kotkę, około roczną, potrafi załatwiać się do kuwety, ale zdarza jej się siknąć sobie w jakieś inne miejsce, które jej pasuje. czy to może dlatego,że ma ruje, czy może dlatego, że nie podoba jej się zapach kuwety? za ścianą mieszka jeszcze jeden kocurek, więc może znaczy tak teren? mam ją dopiero drugi tydzień i nie znam się za bardzo na kocich rujach( miałam kocury) bardzo proszę o poradę K.
    • Witam, mam kilka pytań, gdyż jestem kompletnie ciemna w tym temacie. Otóż od dwóch dni mam w domu kotka. Kotek ma na oko 2-3 miesiace. Niestety nie wiem jak się zabrac do wychowywania tego kota. Pierwsza sprawa to załatwianie się do kuwety. Kot kuwete omija wielkim łukiem. Dzis zsikał się na pościel córy, kupę zrobił na kanapę. Już wiem, że jak kot robi kupe to wcześniej rozgrzebuje sobie teren. I mam pytanie. Czy gdy usłysze takie drapanie to mam kota włożyć od razu do kuwety? ...
    • Witam, chciałabym się dowiedzieć czy stosujecie/ stosowaliści preparaty ułatwiające nauczenie kociaka czystości. Ponad 6 msc-y temu zabrałam za schroniska kotkę (ma ok 4 lata) i od tego czasu nie mogę nauczyć ją korzystania z kuwety (duża, nie jest zabudowana). W internecie przeczytałam o środkach "odstraszających" typu: www.sklepzoo.pl/produkt-4217-61-Vitopar_Fresh_Koncentrat.html czy ktoś stosował taki lub podobny preparat?? Czy tego typu środki są bezpieczne dla kotów (doda...
    • Witam, 1,5 roku temu przygarnęliśmy maleńką kotkę w bardzo ciężkim stanie, po przejściach. Kotka upodobała sobie 3 kąty w mieszkaniu (kafle na korytarzu i w łazience), w które notorycznie sika od samego początku. Jest wysterylizowana. Mamy od 7 miesięcy kocura (wzięty jak był maleńki). Bardzo się lubią. On nie znaczy terenu. Do kuwety wypróżnia się normalnie. Dbamy aby zawsze był czysty piasek i niezależnie od tego sika. Próbowaliśmy z 2 kuwetami - nic to nie zmieniło. Oba koty niewycho...
    • Witam, mam problem z moim 4,5 miesięcznym kotem. Jest z nami od miesiąca. Przez pierwszy tydzień było wszysto w porządku. W drugim tygodniu zaczął się "meksyk", kot zaczął się załatwiać na łóżko moich rodziców. Dwa razy zrobił nawet kupę... A od tygodnia jak tylko ma możliwość to sika na kołdrę. Oprócz tego załatwia swoje potrzeby do kuwety. Zamykamy sypialnie, ale dzisiaj w nocy mój Tato wstał tylko do kuchni na parę minut i kotek to wykorzystał i zlał się na kołdrę. Nie wiemy...
    • moj kot ma 2 lata, od ponad roku jest wykastrowany. Od pewnego czasu sika na kanape...albo do zlewu. Z kanapa juz kiedys robil takie numery, ale mu przeszlo. Nie wiem czemu znowu zaczal. Kupe robi do kuwety, ale siku albo do zlewu albo na kanape. Nie wiem dlaczego, co mu sie w lepku poprzestawialo? Nie wiem, jak sobie z tym poradzic. Dodam, ze w domu nic sie nie zmienilo - zadnych nowych mebli czy ludzi:)
    • Witam, mam rocznego kocurka u którego pokazał się piasek w przewodzie moczowym. Ponad miesiąc temu był kastrowany, po ok 3 tygodniach zaczęły się problemy z siusianiem. Pani wet powiedziała, że kastracja niekoniecznie jest przyczyną, bo kocur ma raczej tendecje genetyczne chyba..No nic, zaczęliśmy leczenie, bo przy okazji pojawiło się zapalenie. Zjawiłam się u niej po świętach, kocur był już nieźle przytkany. Pani wet podała mu "głupiego jasia" i zrobiła mu masaż w wyniku czego w...
    • Witam ..... Mam w domu szpital koci..... Jedna zatruta , to juz wyleczyłam .... Drugi dzis zauważyłam ze ma przechylony na bok łebek..... Słabiutki jest i odwodniony........ na siłe nawadniam go...... Ale czy ten łebek to dlatego ze cos w uchu,,,,, Czy słaby taki....... Ukłony Ruda
    • Witam Mój sześcioletni, wykastrowany dachowiec od dwóch dni biega do kuwety co 15- 20 min. Zostawia tam jedynie małe, mokre "grudki" i bardzo kopie w piachu. Wczoraj w ciągu dnia raz oddał mocz w normalenj ilości, ale po południu i w nocy problem trwał. Poza tym zachowuje się normalnie. Nosek ma chłodny. Nie zmieniałam karmy, wodę ma zawsze do dyspozycji i widzę, że pije. Kot nie wychodzi z domu. Czy to "posikiwanie" może być reakcją na upały? Czy też powinnam odwiedzić weta? ...
    • witam serdeczenie, mam kotkę 2,5 letnią (po sterylizacji)która ostatnio zachowuje sie bardzo dziwnie, tzn oznacza teren dokladnie tak samo jak robią to kocury ( ogon do góry, tyleczek wypiety i sika na ścianę) czy to normalne?
    • Od kilku dni moj kot , wiek okolo 6 m-cy robi siku poza kuwetą( czytałam juz vet service) prawdopodobnie ma kamienie w układzie moczowym, dałam mu w/g zaleceń weta pół nospy, tak miałam robić dwa razy dziennie przez dwa dni ale niestety nie udało mi sie juz powtórzyć tego po raz drugi, po walce z kotem efekt ja cała pogryziona i podrapana a kot toczył piane z pyaka i leżał jak nieżywy. Nie mogłam już go więcej stresować bo myślałam, że zejdzie. Nie dałam rady ani tabletki ani w strzykaw...
    • witam moje pytanie dotyczy moczu. Mam sunię yorka 5,5 miesiąca, kiedy nie ma nas w domu to ona załatwia się do kuwetki. Wczoraj zauważyłam, że siki które były w kuwecie się skrystalizowały. Nie wiem po jakim czasie to nastąpiło (tzn. 1h czy 2), te kryształki wyglądały jak bardzo drobniutkie igiełki. Dodam, że sunia załatwia się normalnie, nie wygląda na to, żeby ją coś bolało podczas oddawania moczu, barwa moczu też wygląda normalnie. Czy to normalne, żeby mocz się tak krystalizo...
    • Witam i prosze o pomoc nie wiem co robic, mój kot od 3dni załatwia sie poza kuwete, wszystko czyli sika i robi kupy, nie wiem co mam robic, czy jest chory czy poprostu znudziła mu sie ta kuweta??, Zaczeło się wszystko 3dni temu była to sobota, kot była jakis dziwny nie mógł sie załatwić chodził do kuwety i nic nie robił, popołudniu wszystko się zmieniło kot normalnie załatwiał się ale poza kuwete i tak jest do dzis , prosze mi pomóc, bardzo prosze
    • Witam, mam problem natury - jak sądzę "wychowawczej". Mamy w domu kotkę urodzoną pod koniec lipca tego roku. Kotek jest zdrowy, wesoły, korzysta z kuwety, ale... którejś nocy kotka nasikała na moją kołdrę - uznałam, że pewnie drzwi od łazienki był przymknięte i stąd problem. wyprałam całą pościel i... problem się powtórzył. zdecydowałam, że kotek nie będzie w nocy przebywał w mojej sypialni - i problem tymczasowo zniknął. Dziś rano kotek domagał sie wpuszczenia do pokoju - otworzyłam...
    • Mam problem z moją 1,5 roczną kotką. Ma czystą kuwetę, sprzątam ją za każdym razem kiedy się załatwi. Problem w tym, że do kuwety robi wyłącznie siku. Kupa - na podłodze, zawsze w tym samym miejscu. Próbowałam już wielu rzeczy, przenosić kupę na jakiś cas do kuwety, żeby "zaskoczyła" że tam jej miejsce, przenosić ją do kuwety, kiedy zaczyna się charakterystycznie kręcić z ogonem w górze... nic. Jak była mała umiała, a teraz od kilku miesięcy coś jej odbiło i koniec... Co zrobić?
    • Mój półtoraroczny kot raz na jakiś czas z upodobaniem leje na łóżko. Może od początku: kotek urodził się na wolności - u sąsiadki pod tarasem. Tuż przed zimą odłowiliśmy kocięta i razem z siostrzyczką trafił do nowego domu. Niestety nowa właścicielka od razu pierwszego dnia wypuściła kocięta na całe mieszkanie i zaczęły sikać po kątach. Ponadto często wyjeżdżała, a koty były zdziczałe i nawet po pół roku nie dawały się pogłaskać, no i załatwiały się po całym mieszkaniu. Po pół roku, właś...
    • Mam od kilku dni bardzo zestresowaną kotkę ze schroniska.Załatwia się wprawdzie do kuwety, ale tylko do odkrytej, gdy założę "budkę" kotka nie wie o co chodzi i robi na podłoge. próbowałam ją tam wsadzać, ale ona bardzo się boi i nie chcę jej dodatkowo stresować. Kot, którego wzięłam wcześniej, tez ze schroniska, od razu wlazł do zakrytej kuwety. Czy jest szansa że kotka się nauczy, ze zakuma o co chodzi? może ktos miał podobny problem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się