piopiotrek1989
15.11.23, 18:38
Witam,
posiadam kocura brytyjskiego krótkowłosego, który ma aktualnie rok i 3 miesiące. Byłem na planowym szczepieniu i odrobaczaniu i przy okazji zechciałem mu zrobić jakieś podstawowe badania krwi- profilaktycznie, bo na oko raczej się nic z nim nie dzieje. O ile biochemia wyszła dobrze, tak morfologia niestety niezbyt. Weterynarz kazał się nie martwić i najwyżej starać się mu dawać bardziej mięsną dietę, a kontrola wyników dopiero za jakieś pół roku. Mówił też, że może być po jakiejś bezobjawowej infekcji i stąd te wyniki. Z dietą niestety jest taki problem, że o ile chętnie je suchą karmę mającą dobre opinie (Wild Freedom), tak wody za bardzo pić nie chce, więc wyłącznie suchej jeść nie może. Z kolei wszystkie dobrze oceniane mokre mu się po kolei coraz szybciej nudziły- od dłuższego czasu je słabej jakości Felixa, bo lepszych po prostu nie rusza- wierzcie, że próbowałem wielu. Dziennie dostaje 25g suchej Wild Freedom i 2 saszetki po 85g Felixa (dzielę na 3 porcję po dwie trzecie saszetki, do każdej porcji dodatkowo 10ml wody dodaję strzykawką). Wychodząc od weterynarza, poprosiłem o jakiś suplement- kupiłem Over Vitamins. Wstępnie mu dałem porcję, to wylizał nawet bez mieszania z karmą. Weterynarz dodał, że żelaza nie poleca, bo jest niesmaczne. Tak czy siak- co sądzicie o tych wynikach? Moją uwagę zwraca, że poza nieco obniżoną hemoglobiną- neutrofile dość mocno obniżone. Czy powinienem może jednak do innego weterynarza się dalej udać dla pewności? Dziękuję z góry za pomoc- może niepotrzebnie trochę panikuję.