Dodaj do ulubionych

domowy jogurt - krótkie pytanie

15.03.13, 11:04
Nabyłam jogurtownicę.
I coś mi strzeliło do głowy, że trzeba kupić mleko świeże, a nie UHT (już wiem, ze guzik prawda).

Wg przepisu z urządzenia trzeba je najpierw przegotować.

Pytanie z ciekawości - naprawdę trzeba? Oryginalne bakterie wejdą w konflikt z jogurtowymi czy chodzi raczej o asekurację higieniczną?

Innymi słowy - czy ktoś NIE gotuje, a jogurt się udaje?
Obserwuj wątek
    • mary_ann doprecyzowanie - errata 15.03.13, 11:10
      Doczytałam, że na mleku sprzedawanym pod hasłem "świeże" - w plastikowej butelce, z lady chłodniczej - stoi jak byk: "pasteryzowane w wysokiej temperaturze":-) Data przydatności do spożycia - 1.04.2013.

To co - nie muszę gotować?
      Sorry za głupie pytania, ale w kwestiach mlecznych jestem ignorantką, od lat kupuję konkretny gatunek UHT (jedyny tolerowany przez moje dzieci) i na reszcie siem nie znam:-)
      • linn_linn Re: jogurt info 15.03.13, 13:02
        Co innego surowe, a co innego swieze pasteryzowane. To drugie wlewasz bezposrednio z butelki. Podobnie uht.
        Tu jest sporo info i doswiaczen jogurtowych:
        forum.gazeta.pl/forum/w,20012,115708681,,Jogurt.html?v=2
    • Gość: pasqda Re: domowy jogurt - krótkie pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.13, 11:30
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,74902228,74967425,0,2.html?v=2
      w dalszej części wątku masz temat robienia domowego jogurtu
      • mary_ann Re: domowy jogurt - krótkie pytanie 15.03.13, 12:06
        Dziękuję. Wynikałoby, że nie trzeba, choć jedna osoba twierdzi, że dzięki zagotowaniu konsystencja jogurtu jest lepsza. Ha.
        • Gość: x nie musisz przegotować, tylko podgrzać IP: *.unitymediagroup.de 15.03.13, 12:10
        • linn_linn Re: domowy jogurt - krótkie pytanie 15.03.13, 13:04
          Nie ma takiej potrzeby: sama jogurtownica podgrzewa. Najwazniejsze jest to, zeby jogurt byl max dobry / i z jak najdalsza data przydatanosci /.
          • mary_ann Re: domowy jogurt - krótkie pytanie 15.03.13, 18:27
            Dzięki. Kupiłam na start jogurt bio, z certyfikatem gospodarstwa ekologicznego. Zobaczymy. Liczę się z tym, że dojście do optimum będzie wymagało eksperymentów:-).
            • linn_linn Re: domowy jogurt - krótkie pytanie 15.03.13, 19:20
              Jesli masz jogurtownice, to zadne eksperymenty nie sa potrzebne. Ja mam ja chyba od 20 lat / wciaz te sama plus druga nowsza litrowa / i nie przypominam sobie jogurtowych "niewypalow".
              • mary_ann Re: domowy jogurt - krótkie pytanie 15.03.13, 19:36
                Mam zamiar poeksperymentować w tym sensie, że próbować różnych jogurtów i kefirów jako starterów.
                Jogurtownicę mam najprostszą z możliwych, Ariete na 6 kubeczków (chciałam prostokątną) - liczę, że mnie nie zawiedzie. Dziś wieczorem zamierzam nastawić pierwszą porcję.
                Pewnie z czasem, kiedy zamarzą mi się sery, dokupię sobie jednopojemnikową:-)
                • linn_linn Re: domowy jogurt - krótkie pytanie 15.03.13, 20:25
                  Ja tez mam Ariete / prostokatna, 6 sloiczkow /. Jedne z lepiej wydanych pieniedzy w ciagu mojego zycia :)
                  • mary_ann udało się:-) 16.03.13, 20:48
                    Wyszedł fajny, gęsty, delikatny i kremowy, absolutnie nie za kwaśny (12h + schłodzenie w lodówce), w smaku bardziej śmietanowy.
                    Trochę się bałam, bo okazało się, że w przepisie jako starter jest jogurt 175 g, a ja kupiłam 150 g i już nie chciało mi się biegać do sklepu - na oko zmniejszyłam więc nieco ilość mleka. Ale jest super. Dzięki za porady!
                    • linn_linn Re: udało się:-) 17.03.13, 21:13
                      Jesli jogurt jest dobry, to wystarcza 2 lyzki na 1 l mleka. Ja daje czasem cale opakowanie / malutkie /, ale tylko dlatego, ze nie chce zostawiac resztki. Jesli zuywam jogurtu greckiegi, to tylko 2 lyzki / opakowania sa wieksze i nadwyzke mozna zawsze zagospodarowac /.
                      • mary_ann dzięki:-) 18.03.13, 08:18
                        Rady wieloletniego praktyka są na wagę złota!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka