Dodaj do ulubionych

Galaretka na wynos

13.04.11, 23:30
W zlobku sniadanie po wielkanocy.
Kazdy ma cos przyniesc.
Slodyczy nie pozwalaja, ale ja chcialabym uraczyc dzieci galaretka.
Macie pomysl, jak ja na wynos, zeby jesc reka najlepiej?
Nic nie przychodzi mi do glowy... Nic ciekawego wielkanocnego....
Obserwuj wątek
    • Gość: x swoje dzieci możesz raczyć czym chcesz, IP: *.unitymediagroup.de 14.04.11, 01:03
      ale obcych już nie. Jeżeli nie wolno słodyczy, to galaretka podchodzi pod to.
      Wielkanocna może być galaretka z drobiu albo pasztet z zająca w maladze ;)
    • fettinia Re: Galaretka na wynos 14.04.11, 08:33
      Masz foremki do ciastek?Albo wystarczy nawet gleboka lyzka.
      Zrob galaretke z mniejszej ilosci wody i lyzka lub foremkami wytnij jajka lub kwiatki.Na miejscu mozesz udekorowac np kleksem serka waniliowego.
      • kocila Re: Galaretka na wynos 14.04.11, 08:56
        tiny.pl/hd8rr
        można wziąć w rękę i nikt się nie przyczepi, ze niezdrowe.
        • dzioucha_z_lasu Re: Galaretka na wynos 14.04.11, 09:06
          Świetny pomysł! I to nie tylko dla dzieci :)
    • kaskahh Re: Galaretka na wynos 14.04.11, 09:50
      gosciu, swojego tez nie racze slodyczami, ale ogolnie slodkie nie jest zabronione. "zdrowsze slodkie", jesli moge tak to nazwac. Wiem, galaretka tez cukier ale nie chodzi o to, by przyniesc produkty otrebowe i pelnoziarniste.

Te w pomaranczach widzialam, ale male moga pozrec te skorke... Wycinanki robilam kiedys w domu, w sumie... jak nie bedzie goraco to tez pomysl.

Mysle dalej, dziekuje wam.
      • krzysztofsf Re: Galaretka na wynos 14.04.11, 09:58
        Dodaj dodatkowo jeszcze zelatyne spozywcza (nie mam pomysłu jak z proporcjami), to galaretki powinnywyjśc twarde, nadajace sie do pokrojenia - zmniejszenie ilosci wody daje podobny efekt, ale bedzie zbyt esencjonalny smak.
        • dzioucha_z_lasu Re: Galaretka na wynos 14.04.11, 10:01
          A może zamiast pomarańczy - wydrążyć jabłka? Nie będzie problemu, jeśli dzieci wszystko zjedzą
      • fettinia Re: Galaretka na wynos 14.04.11, 10:13
        Jesli bedzie goraco to w kazdej postaci sie rozpusci..
        a moze w opakowaniu po czekoladkach z bombonierki?do srodka kazdej maline na przyklad.
        A jesli zadne dziecko nie ma alergii na produkty mleczne to moze tak?
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50610519,50610519.html
    • very.martini Re: Galaretka na wynos 14.04.11, 10:31
      Z jakiegoś powodu ten zakaz jest. Może jest tam dziecko z cukrzycą, któremu nie wolno słodyczy, więc pomyśl sobie, jaka może być jazda, jak wszystkie będą się opychać, a ono będzie sobie mogło co najwyżej popatrzeć.
      Nie pozwalają to nie pozwalają.

16%VOL
      22%VAT
      • dzioucha_z_lasu Re: Galaretka na wynos 14.04.11, 10:35
        Jak jest dziecko z cukrzycą, to wytyczne co do przygotowywanych przekąsek były by ściślejsze, cukrzyca to nie tylko ograniczanie cukru. Przypuszczam, że chodziło o to, żeby nie napychać dzieci hurtowymi ilościami ciastek - bo tak zwykle wyglądają takie imprezy. Z jakiegoś powodu rodzice przygotowujący przekąski uważają, że dzieci nie przeżyją bez tony ciastek, cukierków i czekolady.
        • kaskahh Re: Galaretka na wynos 14.04.11, 10:49
          jest dokladnie tak, jak mowi dzioucha_z_lasu
          Zeby nie czekoladki, batoniki, i co tam jeszcze dzieciom zabraniamy;)

Nie upieram sie tez do galaretek, moze zrobie buleczki swinki?
          • krzysztofsf Re: Galaretka na wynos 14.04.11, 11:09
            kaskahh napisała:

> jest dokladnie tak, jak mowi dzioucha_z_lasu
            > Zeby nie czekoladki, batoniki, i co tam jeszcze dzieciom zabraniamy;)

kulinaria.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-zelki-z-galaretki
            www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,cukierki_z_galaretki.php
            • japanunieprzerywalempanieposle Re: Galaretka na wynos 14.04.11, 14:03
              mozesz ywkorzystac silikonowe formeki na lod w ksztalcie owocow
    • Gość: miu Re: Galaretka na wynos IP: *.fbx.proxad.net 14.04.11, 14:36
      Trudna sprawa z galaretka do reki - wszyscy sie ubrudza, beda sie lepic. Przychodza mi do glowy bardzo male kolorowe zwierzatka z gestej galaretki, na raz do ust. Tylko skad w wziac takie male formemki? Moze silikonowe do lodu? Nie wiem czy uda sie je wyjac...

Ja bym kupila ladne plastikowe kubeczki lub kieliszki + lyzeczki jednorazowe. Latwo zrobic, latwo zjesc, nie rozplynie sie. Wlewasz juz zimna galaretke i gotowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka